Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διάλογος με όλους τους φορείς"
  • [02] "Προβληματική η διεθνής παρουσία της χώρας"
  • [03] Θεσσαλονίκη: Ανάδειξη των Βυζαντινών τειχών

  • [01] "Διάλογος με όλους τους φορείς"

    Συνεργασία με τον υπουργό παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, που μετέχουν στην πολιτική επιτροπή για το εθνικό σχέδιο για την παιδεία, που περιλαμβάνει την αναμόρφωση και την αναβάθμιση του σχολείου.

    Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι αύριο συνεδριάζει για πρώτη φορά το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό τον κ. Μπαμπινιώτη με θέματα την αναβάθμιση του σχολείου, την αποσύνδεσή του από τον τρόπο εισαγωγής των παιδιών στα πανεπιστήμια, την εισαγωγή ζώνης πολιτισμού, την κινητροδότηση δεξιοτήτων και τη σύνδεση της παιδείας με την κουλτούρα και τον πολιτισμό.

    Απαντώντας σε ερώτηση ποιά ήταν η εντολή του κ. Καραμανλή, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε "να προχωρήσουμε και όσο το δυνατόν να ακούσουμε, να αφουγκραστούμε και να κωδικοποιήσουμε θέσεις και απόψεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσουμε την ουσιαστική δουλειά".

    Σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ανέφερε ότι ο κ. Μπαμπινιώτης έχει πει ότι χρειάζεται έξι μήνες για να κωδικοποιήσει όλες τις θέσεις και τις σκέψεις. Πρόσθεσε ακόμη, ότι το διάλογο αυτό τον ξεκινούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να απενοχοποιηθεί τελείως η συζήτηση από οποιοδήποτε σενάριο και να αποσυνδεθεί από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα.

    Είναι διάλογος υπογράμμισε, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς προδιαγεγραμμένες πορείες και χωρίς να επιλέξουμε εμείς το χρόνο.

    Τέλος, σε ερώτηση αν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε "ας είμαστε λίγο πιο πρακτικοί στην παρούσα φάση. Οπως ξέρετε η ΝΔ έχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

    [02] "Προβληματική η διεθνής παρουσία της χώρας"

    "Η Ελλάδα από ηγέτιδα χώρα στην ευρύτερη περιοχή έχει γίνει προβληματική χώρα, ενώ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι έχει ανύπαρκτο ρόλο διεθνώς με σοβαρά ερωτήματα για το κύρος μας", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της, υπό την προεδρία του, συνεδρίασης του επιτελικού κύκλου εξωτερικής πολιτικής του Κινήματος.

    Ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η προαναφερθείσα αίσθηση εντείνεται από τις εξελίξεις στην οικονομία και "την ανομία στο κράτος" και πρόσθεσε ότι "η παρουσία μας στην ΕΕ είναι από ανύπαρκτη έως προβληματική, ενώ δεδομένη είναι και η απουσία της Ελλάδας από τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, στα δε ελληνοτουρκικά έχει επαναπαυθεί η κυβέρνηση".

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και θέματα άμυνας, με τον κ. Παπανδρέου να τονίζει ότι "προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι νέοι εξοπλισμοί, αλλά η ενδυνάμωση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων" και να προσθέτει ότι "στις πρόσφατες κρίσεις (των Ενόπλων Δυνάμεων) υπήρξε διάχυτος κομματισμός".

  • ** Με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο άνδρες είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη αμέσως μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    Γ.Παπακωνσταντίνου: "Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συναίνεση"

    Συναίνεση μπορεί να υπάρξει υπό δύο προϋποθέσεις από τις οποίες η κυβέρνηση δεν πληροί καμμία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συνεχή άρνηση.

    Η πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι αυτός που κάνει τις προτάσεις να έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι αξιόπιστος. Από την κυβέρνηση, πρόσθεσε, λείπει η στοιχειώδης αξιοπιστία, καθώς αρνήθηκε επανειλημμένα προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια, την παιδεία, την οικονομία κλπ. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οτι η συναίνεση πρέπει να έχει κάποιο αντικείμενο.

    Η κυβέρνηση, το βασικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, που είναι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν το έχει φέρει καν στη Βουλή για συζήτηση, τόνισε.

    Και αναφερόμενος στον προϋπολογισμό σημείωσε ότι η κυβέρνηση λοιδορούσε το ΠΑΣΟΚ όταν υποστήριζε - και αποδείχθηκε - ότι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν θα υλοποιηθεί.

    Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν συντρέχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να υπάρξει συναίνεση.

    Γι΄αυτό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η ανάγκη που υπάρχει για τη χώρα, είναι να αλλάξει πορεία και από εκεί προέρχεται κι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσουν οι πολίτες για το μέλλον της χώρας.

    [03] Θεσσαλονίκη: Ανάδειξη των Βυζαντινών τειχών

    Στην περαιτέρω ανάδειξη των Βυζαντινών τειχών προχωρά το προσεχές διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στα τέλη Μαρτίου συνεργείο του δήμου αναμένεται να κατεδαφίσει 20 παλαιά κτίρια επί της οδού Επταπυργίου.

    «Δέκα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα κατεδαφίσουμε και να κάνουμε μία ζώνη πρασίνου, δίπλα στα Βυζαντινά τείχη», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Εξάλλου, από αύριο το πρωί το συνεργείο του δήμου πιάνει δουλειά κατά μήκος της οδού Λαγκαδά, όπου στεγάζεται η αποκαλούμενη «παραγκούπολη» της δυτικής Θεσσαλονίκης.

    «Ξεκινά η κατεδάφιση των παραπηγμάτων και αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων», ανέφερε ο δήμαρχος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 March 2009 - 13:30:44 UTC