Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση"
  • [02] "Παρουσία της Ελλάδας παντού"
  • [03] Α.Βγενόπουλος:"Ηρθαμε για να μείνουμε"
  • [04] "Ισχυρή Ελλάδα για το λαό"
  • [05] "Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες"
  • [06] "Να φτιάξει η εικόνα της Ελλάδας"

  • [01] "Εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση"

    Τη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης ζήτησε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, για την εξωτερική πολιτική. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε στην Άγκυρα ότι η σημασία της ένταξή της στην ΕΕ δεν υποκαθίσταται από μεσανατολικές αναζητήσεις, ενώ κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού να στρέψουν τις παροτρύνσεις τους προς τη δύναμη της κατοχής. Όσο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η Αθήνα έχει εξαντλήσει εδώ και καιρό το δικό της κομμάτι στο δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση.

    Ο κ. Καραμανλής, που ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στις "απαράβατες κόκκινες γραμμές" σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι δίδει ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και ότι εφαρμόζει πολιτική αμφίπλευρης διαφοροποίησης των πηγών και των δρόμων ενέργειας: "Απτό αποτέλεσμα ήταν και το γεγονός ότι μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς τα προβλήματα που είχαν άλλες χώρες, την πρόσφατη εμπλοκή στη διοχέτευση φυσικού αερίου".

    Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας, υπογράμμισε το "καλά μελετημένο άνοιγμα προς την Ασία, με έμφαση στις σχέσεις μας με την Κίνα, που έφερε ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα". Ειδικότερα για τις ενίσχυση των δεσμών της Αθήνας με τους ομογενείς μίλησε για την προώθηση του νόμου, που δίνει στους ομογενείς μας τη δυνατότητα και να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους και να εκπροσωπούνται στην Εθνική Αντιπροσωπεία, καλώντας -με την ευκαιρία- "όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη από το Σύνταγμα, αυξημένη πλειοψηφία".

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του πρωθυπουργού στη στήριξη που παρέχει η Αθήνα στην ευρωατλαντική πορεία των γειτονικών χωρών. Μιλώντας συγκεκριμένα, για τη σημαντική ελληνική οικονομική δραστηριότητα στην ΠΓΔΜ, γεγονός που "αποδεικνύει ισχυρή βούληση συνεργασίας και φιλίας" είπε ότι, "δυστυχώς" παραμένουν η εκκρεμότητα στην ονομασία, η ανιστόρητη και προκλητική στάση της σημερινής ηγεσίας του "απέναντι σ' ένα μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ", ο εθνικισμός που καλλιεργείται στο εσωτερικό του και τα σοβαρά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες σε βασικούς τομείς της κρατικής δραστηριότητας, όπως η Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου, οι Θεσμοί. "Όλα αυτά, εξακολουθούν να φράζουν το δρόμο του γειτονικού κράτους προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς" παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

    Τόνισε μάλιστα ότι "δεν μπορούν οι γείτονές μας με τις πρακτικές αυτές [..] να περάσουν τις πόρτες της ευρωατλαντικής οικογένειας. Το μήνυμα αυτό, μήνυμα ολόκληρης της Συμμαχίας μετά την απόφαση στο Βουκουρέστι, είναι, από τον περασμένο Απρίλιο, απόλυτα σαφές: Πρόσκληση για την ένταξη του γειτονικού κράτους στην ευρωατλαντική οικογένεια, προϋποθέτει λύση στην εκκρεμότητα του ονόματός του. Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι θεμελιώδους σημασίας για κάθε συμμαχία, για κάθε κοινότητα κρατών. Οφείλουν λοιπόν τα Σκόπια να κάνουν τα αναγκαία βήματα, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στη διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Έχει όμως εξαντλήσει εδώ και καιρό το δικό της κομμάτι στο δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Ό,τι λέμε το εννοούμε στο ακέραιο" δήλωσε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

    Για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ είπε ότι έγιναν από την πλευρά της ορισμένες μεταρρυθμίσεις. "Δεν έγιναν όμως έως σήμερα βασικά και απαραίτητα βήματα που υπαγορεύονται από τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ". Σημείωσε χαρακτηριστικά "την απροθυμία της γείτονος να συνεργαστεί εποικοδομητικά στον τομέα της μη νόμιμης μετανάστευσης. Η ανταπόκρισή της στο διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Αφορά και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Αφού επανέλαβε ότι "οι Έλληνες υποστηρίζουμε σταθερά ότι η πλήρης προσαρμογή της γείτονος σημαίνει και την πλήρη ένταξή της" επισήμανε ότι "μόνο η θετικότερη ανταπόκριση στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις μπορεί να συγκρατήσει τις απόψεις που, ήδη ακούγονται στην Ευρώπη για ειδική σχέση με την Ένωση. Το αντίθετο, η συνέχιση της δυστοκίας της, θα λειτουργούσε ως συνήγορος μιας ειδικής σχέσης". Τόνισε εξάλλου, με έμφαση "αφενός ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της (Τουρκίας) και αφετέρου ότι η σημασία της ένταξής της στην Ε.Ε. δεν υποκαθίσταται από 'μεσανατολικές αναζητήσεις'".

    Περισσότερους από έναν αποδέκτες είχε η αναφορά του κ. Καραμανλή στο γεγονός ότι "ο δρόμος της γείτονος προς την Ευρώπη, όσο και η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού". Όπως είπε ο κ. Καραμανλής "όποιοι ενδιαφέρονται ειλικρινά για λύση του προβλήματος, οφείλουν να δουν την πραγματική διάστασή του και να στρέψουν τις παροτρύνσεις τους προς τη δύναμη της κατοχής. Στους θύτες με άλλα λόγια και όχι στα θύματα" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Στρατεύματα κατοχής και έποικοι δεν μπορεί να παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η παρωχημένη λογική των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων δεν χωρά σε βάρος ισότιμου μέλους της ΕΕ. Ενδεχόμενη προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, ενός σχεδίου που ανήκει στο παρελθόν, πολύ απλά θα έδειχνε ότι κάποιοι δεν διδάχτηκαν από την Ιστορία".

    Προαναγγέλλοντας μάλιστα την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει, χωρίς δεύτερες σκέψεις, τη συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα των ΗΕ, έτσι ώστε να βρεθεί, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες, οριστική λύση του προβλήματος από τους ίδιους τους Κυπρίους: "Για το σκοπό αυτό, είμαστε σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στηρίζουμε τους αδελφούς Κυπρίους. Είμαστε πάντα κοντά τους. Κι αυτό το μήνυμα, μήνυμα αρωγής και αγώνα, θα φροντίσω να ακουστεί δυνατά κατά την επικείμενη επίσκεψή μου στη Μεγαλόνησο".

    Τέλος, αναφέρθηκε στην "πρωτόγνωρη οικονομική κρίση" υπογραμμίζοντας ότι "όλοι έχουμε χρέος να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών της [..] Οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να μεταβάλουμε την παγκόσμια κρίση σε εθνική ευκαιρία. Μπορούμε, στο τέλος της διαδρομής, να βγάλουμε την Ελλάδα, να βγάλουμε την ελληνική κοινωνία, πιο ισχυρή, πιο δυνατή" είπε ο κ. Καραμανλής.

    [02] "Παρουσία της Ελλάδας παντού"

    Τον «μύθο που καλλιεργεί η Δεξιά, ότι στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα», επέλεξε να ανατρέψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή, που διενεργείται με πρωτοβουλία του ΛΑΟΣ.

    Παράλληλα, ο κος Παπανδρέου απέδωσε την επίθεση που δέχθηκε από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, σε «εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών παρατάξεων», η οποία σηματοδοτεί αναίρεση της πολιτικής του μεσαίου χώρου και επιστροφή στη διαπίστωση πως «η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

    «Από τη μία έχουμε μία πολιτική αδράνειας που μας πάει σε πατριδοκαπηλεία και ήττες - και από την άλλη, έχουμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που μας οδηγεί σε νίκες, λύσεις και πατριωτική υπερηφάνεια για την Ελλάδα» παρατήρησε ο κος Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «εξουθένωσε την ελληνική οικογένεια και οικονομία» με επακόλουθο τον επηρεασμό του πατριωτικού φρονήματος των Ελλήνων, «κομματικοποίησε τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό», «εγκατέλειψε την μεγαλύτερη κατάκτηση στην Ε.Ε., δηλαδή τις αποφάσεις του Ελσίνκι», «έμεινε πιστή στο δόγμα της μικρής και ανίσχυρης Ελλάδας», «θεώρησε πως ο ρόλος για τη χώρα είναι να διαλέγει αφεντικά».

    Η πολιτική αυτή, κατά τον κο Παπανδρέου, οδήγησε σε σαφείς διπλωματικές ήττες: Έκλεισε ο ΟΤΕ στην FYROM σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις, καθώς πουλήθηκε στην DT. Όχι μόνον δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά η χώρα βρίσκεται και μπροστά στη δαμόκλεια σπάθη της κοινοτικής επιτήρησης για δεύτερη φορά (η Κύπρος και η Πορτογαλία ωστόσο, πέτυχαν μειώσεις στο ΦΠΑ). Η Ε.Ε. γύρισε στη λογική «του χαϊδέματος της Τουρκίας με δωράκια σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου» και τα Βαλκάνια δεν αισθάνονται στην Ελλάδα δίπλα τους στην προσπάθειά τους για ένταξη στην Ε.Ε.. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έπαψε να αντιμετωπίζεται ως εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά εντάχθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

    «Εμείς πιστεύουμε στις δημιουργικές δυνατότητες του λαού μας, ενώ εσείς υιοθετήσατε το δόγμα ότι η μη θέση είναι θέση (?)Θέσαμε στόχους που κινητοποιούν και εμπνέουν τον ελληνικό λαό και συνδέσαμε τους στόχους αυτούς με την εξωτερική πολιτική. Εξωτερική πολιτική δεν είναι οι τυπικές παρουσίες αγγαρείας στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Η απραξία δεν σημαίνει μηδενικό κίνδυνο, αλλά τουναντίον, σβ αυτήν ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, ειδικά για τις μικρές χώρες» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, δεν έχει λόγο για τα Βαλκάνια, δεν ανοίγει νέους αναπτυξιακούς δρόμους με την πράσινη ανάπτυξη, όσο δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία με τον αφοπλισμό, τόσο θα μας προσπερνούν, όπως μας προσπερνά η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η τακτική μας, άφησε το περιθώριο στην Τουρκία να θεωρήσει τον εαυτό της απαραίτητο. Η προτίμηση της Τουρκίας είναι έγκλημα της δικής μας στρατηγικής» έκρινε.

    Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, αντιπροτείνει τρεις άξονες στρατηγικής: Οι εθνικές υποθέσεις να εντάσσονται στο πλαίσιο των εξελίξεων που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Να υπάρξει ένα σύστημα διεθνούς δικαίου, με κοινή δημοκρατική διαχείριση προς όφελος όλων. Να διασφαλιστεί η δυναμική συμμετοχή του Ελληνισμού στη νέα παγκόσμια σκηνή.

    «Για πρώτη φορά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υφήλιος αφορούν την κάθε περιφέρεια του πλανήτη μας. Είναι τα δικά του καθημερινά προβλήματα. Έκανα την πρόταση η Ευρώπη να παίξει το ρόλο για έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς, ενώ οι ΗΠΑ, με πιο προοδευτική αντίληψη, να πιέσουν την Ε.Ε. συνολικά για ένα πακέτο που να υποβοηθήσει την ανάπτυξη. Οι απόψεις μου αυτές, δικαιώθηκαν. Η δική σας προσέγγιση αδυνατεί να εντοπίσει τα αρνητικά της συντηρητικής Ε.Ε. και να διεκδικήσει μια διαφορετική Ε.Ε.» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε:

    «Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, προσλαμβάνουν ένα διπλό χαρακτήρα. Θα δώσουν σαφές μήνυμα για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και για ανατροπή στην Ε.Ε., των πολιτικών που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο».

  • ** Ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, μετά από πρωτοβουλια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνάντηση θα γίνει «μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα τα μεγάλα ζητήματα».

    [03] Α.Βγενόπουλος:"Ηρθαμε για να μείνουμε"

    Μια νέα εποχή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κρήτης ξεκίνησε σήμερα με τη δρομολόγηση του Superfast ΧΙΙ της Attica Group στη γραμμή Πειραιάς - Ηράκλειο και αντίστροφα.

    Το υπερσύγχρονο ταχύπλοο Superfast XII έφτασε σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο και λίγο αργότερα σε συνέντευξη Τύπου στο πλοίο ο αντιπρόεδρος της Attica Group Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε: "Ηρθαμε για να μείνουμε στην Κρήτη".

    Παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Attica κ. Βέτα και μελών του ΔΣ αναπτύχθηκε στους δημοσιογράφους αναλυτικά το επιχειρηματικό σχέδιο της σύνδεσης της Κρήτης με τον Πειραιά με το Superfast.

    Ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε γιορτινή τη σημερινή μέρα και αναφέρθηκε σε γιορτή του ανταγωνισμού, επισημαίνοντας τα θετικά στοιχεία του στην οικονομία καθώς και τη δυνατότητα του καταναλωτή να κάνει τις δικές του επιλογές. Στα πλαίσια αυτά, είπε, είναι αυτονόητη η ύπαρξή μας σήμερα εδώ. "Ηρθαμε στην Κρήτη για πάντα και δεν θα φύγουμε από δω ποτέ", είπε, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι αυτό ισχύει για όλες τις δραστηριότητες της MIG.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά σε σειρά δραστηριοτήτων της MIG που αναπτύσσονται με επιτυχία στην Κρήτη και τόνισε ότι η Κρήτη είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, ενώ παράλληλα επισήμανε πως χρειάζεται η παρουσία περισσότερων πλοίων.

    Ο κ. Βγενόπουλος στη συνέχεια ανέφερε πως ό,τι είναι καλό για την οικονομία είναι καλό και για την εταιρία και ό,τι είναι κακό για την οικονομία είναι κακό και για την εταιρία.

    Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό να αναπτυχθούν οι υποδομές στο νησί και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές.

    Η MIG είπε έχει 120.000 μετόχους από κάθε μεριά της Ελλάδας και ένα μεγάλο μέρος ανήκει στους Κρήτες επενδυτές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βγενόπουλος στο θέμα του ανταγωνισμού τονίζοντας ότι αυτό θα αποβαίνει πάντα σε όφελος του καταναλωτή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης και αν υπάρχει ενδιαφέρον από τη MIG στο κατασκευαστικό κομμάτι, αφού χαρακτήρισε το νέο αεροδρόμιο αναγκαιότητα είπε ότι "εμείς δεν ερχόμαστε να κάνουμε τα πάντα", όμως πρόσθεσε "αν για κάποιους λόγους ζητηθεί η παρουσία μας θα το εξετάσουμε".

    Το πολυτελές υπερσύγχρονο ταχύπλοο Superfast XII έχει κατασκευαστεί το 2002 και αναπτύσσει ταχύτητα 30 μιλίων. Εχει μεταφορική ικανότητα 1.640 επιβατών, από τους οποίους οι 714 σε καμπίνες, ενώ στα γκαράζ του πλοίου χωρούν 650 ΙΧ, ή 110 φορτηγά και 100 ΙΧ επιβατικά.

    Η δρομολόγηση του πλοίου αυξάνει τα δρομολόγια στη γραμμή του Ηρακλείου, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, κατά 50%, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για την Κρήτη, αφού είναι πλέον δυνατή η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση όλων των συγκοινωνιακών αναγκών, είτε αυτές αφορούν την εμπορευματική, είτε την τουριστική κίνηση.

    Το Superfast XII θα εκτελεί καθημερινά δρομολόγια με αναχώρηση από τον Πειραιά στις 15.30 και άφιξη στις 22.00 στο Ηράκλειο, ενώ η αναχώρησή του από Ηράκλειο προγραμματίζεται καθημερινά στις 23.45 με άφιξη στον Πειραιά στις 6.15 το πρωί.

    Η δρομολόγηση του Superfast XII "αγκαλιάστηκε" από τους Ηρακλειώτες, αφού στη δεξίωση που δόθηκε με αφορμή την έναρξη των δρομολογίων, το "παρών" έδωσαν όλες οι τοπικές αρχές, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιριών οι οποίοι δήλωσαν ότι η νέα σύνδεση με τον Πειραιά σαφέστατα θα βοηθήσει στον ανταγωνισμό.

    Κατά την παρουσίαση της δρομολόγησης του νέου πλοίου παρών ήταν και ο πρώην ιδιοκτήτης της Attica Group Περικλής Παναγόπουλος.

    Για Ολυμπιακή, τράπεζες, οικονομία

    Την πρόθεση του να καταστήσει ξανά την Ολυμπιακή Αεροπορία μια απολύτως υγιή, ποιοτική και ανταγωνιστική ιδιωτική αεροπορική εταιρία προς όφελος των μετόχων της αλλά και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας, έκανε σαφή ο αντιπρόεδρος του ομίλου της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο.

    «Είναι αστείο να σκέφτεται κανείς ότι πήραμε την Ολυμπιακή και έχουμε πρόθεση να την πουλήσουμε», ανέφερε ο κ.Βγενόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας ότι η MIG δεν πούλησε ποτέ καμία εταιρία της οποίας απέκτησε το μετοχικό έλεγχο και την διοίκηση.

    Ο κ.Βγενόπουλος ανέφερε ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται ότι η νέα Ολυμπιακή να ξεκινήσει την λειτουργία της στις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της σημερινής Ολυμπιακής.

    Ερωτηθείς εάν είναι στα σχέδια του να ασχοληθεί με την πολιτική επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν είναι στα σχέδια του η ενασχόληση με την πολιτική.

    Ερωτηθείς εάν εξακολουθούν να ισχύουν τα σχέδια του ομίλου για περαιτέρω επέκταση στον τραπεζικό τομέα με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης τόνισε ότι εξακολουθούν με να ισχύουν αλλά έχουν ετεροχρονιστεί λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Ο κ. Βγενόπουλος αναφερόμενος στους εργαζόμενους του ομίλου της MIG και τις αποδοχές τους επισήμανε ότι η υπεραξία που δημιουργείται από τις δραστηριότητες των εταιριών θα πρέπει να διαχέεται και στους εργαζόμενους, εκτός από τους μετόχους.

    Ο κ.Βγενόπουλος ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι ο όμιλος της MIG, μέσω των δραστηριοτήτων του στον τραπεζικό τομέα είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει στην χρηματοδότηση του Δημοσίου Χρέους της χώρας με καλύτερους όρους.

    Ο κ.Βγενόπουλος τόνισε ότι ο όμιλος της MIG θα βγει ισχυρότερος από την διεθνή οικονομική κρίση καθώς θα έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες του στους επιμέρους τομείς που δραστηριοποιείται λόγω της ρευστότητας που διαθέτει και της ισχυρής κεφαλαιακής του επάρκειας.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική κρίση επισήμανε ότι «στη δίνη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν είμαστε διατεθειμένοι να λέμε λόγια. Οι ηγέτες των επιχειρηματικών ομίλων οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεισφέρουν απέναντι στην κρίση».

    [04] "Ισχυρή Ελλάδα για το λαό"

    Επίθεση και στα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας τα ότι έχουν την ίδια πολιτική κατεύθυνση και προσήλωση, ενώ οι διαφορές και οι αντιθέσεις τους είναι για το ποιος τις χειρίζεται καλύτερα.

    Σχολιάζοντας δε την ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ για τα εθνικά θέματα σημείωσε ότι άλλο ο αντιαμερικανισμός και άλλο η αντιιμπεριαλιστική στάση.

    Αυτό, είπε, έχει σημασία για να φανεί πού διαφωνεί κάθε κόμμα με την κυβέρνηση και την πολιτική της στην εξωτερική πολιτική.

    Ό αγώνας των δύο κομμάτων, όπως είπε η κα Παπαρήγα, είναι για τις επενδύσεις των βιομηχάνων στο εξωτερικό. Αυτή η πολιτική, όμως, πρόσθεσε, σημαίνει αύξηση της φτώχειας και ένταση της εκμετάλλευσης των φτωχών χωρών.

    Η κα Παπαρήγα επεσήμανε ότι η διαμάχη για το αν πρέπει να πάμε λιγότερο ή περισσότερο με τη πολιτική της κάθε ευρωπαικής χώρας ή των ΗΠΑ δεν έχει σχέση με τη διαμάχη προοδευτικών αντιλήψεων, αλλά σχετίζεται με τη γεωστρατηγική θέση της κάθε χώρας. Εξέφρασε δε την ανησυχία του ΚΚΕ για το πού μπορεί να οδηγήσει σήμερα η κρίση, όταν σε περίοδο αυξητικών ρυθμών ανάπτυξης άρχισε νέος κύκλος πολέμων.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι τα κυριαχικά δικαιώματα δεν εξασφαλίζονται μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι «ισχυρή Ελλάδα για το λαό σημαίνει μια Ελλάδα έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ»

    Ακόμα η κα Παπαρήγα τάχθηκε κατά ελληνικής αποστολής, όχι μόνο στρατιωτικής, αλλά ακόμα και ανθρωπιστικής, σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, γιατί αυτό, όπως είπε, στην ουσία είναι συμβολή σε κατοχή και στάχτη στα μάτια.

    Σχολιάζοντας το θέμα της συναίνεσης στα εθνικά θέματα η ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δώσει συναίνεση, γιατί ακόμη κι αν υπήρχε η διάθεση, δεν είναι ο ίδιος ο στόχος.

    Για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο υποστήριξε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και όχι με την τουρκική ηγεσία.

    «Ακούμε για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ότι είναι στο DNA της Τουρκίας να διεκδικεί και για την Ελλάδα είναι στο DND της να συμβιβάζεται. Όμως, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει η μεγάλη στρατηγική των ΗΠΑ και κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει σηκώσει η Τουρκία κεφάλι, γιατί έχει μεγαλύτερο ρόλο στα παιχνίδια των ΗΠΑ», σημείωσε.

    «Τα νομικά επιχειρήματα που είχε το ΠΑΣΟΚ και έχει και η σημερινή κυβέρνηση δεν φθάνουν. Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης και η Τουρκία τα κάνει γιατί κανείς δεν θα της τραβήξει το αυτί», πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επεσήμανε ότι βρίσκεται σε καλά χέρια με τον πρόεδρο της Κύπρου Δ.Χριστόφια.

    «Δεν αλλάζουμε τη θέση μας αυτή, γιατί ο κ.Χριστόφιας έβαλε κόκκινη γραμμή στο μέτρο που είχε και έχει την ευθύνη στις διμερείς συναντήσεις. Όμως, το κυπριακό πρόβλημα κρίνεται από άλλους. Από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

    Τέλος, για το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι δεν ενδιαφέρει το κόμμα της το θέμα της ονομασίας, αλλά η εγγύηση για εξασφάλιση των συνόρων και για μη ύπαρξη μειονοτικών και αλυτρωτικών διεκδικήσεων, καθώς και ότι δεν υπάρχει "μακεδονική εθνότητα".

    [05] "Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες"

    «H κοινωνία παρακολoυθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες οικονομικής κρίσης με καχυποψία και αγωνία και ας προσέχουμε να μην πέφτουμε στη παγίδα των εντυπώσεων και να εμφανιζόμαστε κατώτεροι των περιστάσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    «Ζούμε σε εποχή μεγάλης ρευστότητας με μεγάλες ανακατατάξεις που είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο βαθιά είναι η κρίση και τι συνέπειες κοινωνικές θα έχει στο μέλλον. Όμως έχει κακό παρελθόν η χώρα μας για αυτό και τονίζουμε ότι πρέπει να μην χάσουμε τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις», υπογράμμισε ο κ Αλαβάνος.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών να διοργανώσει μια μεγάλη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική με θέμα τις αδυναμίες και τις προοπτικές που υπάρχουν σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

    Ακόμα, επανέλαβε την πρόταση του για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι «δεν αγνοούμε τις απειλές αλλά μπορεί να υπάρξουν επιλογές ώστε να μειωθούν κατά πολύ οι δαπάνες», και έφερε ως παράδειγμα ότι «ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε περικοπές ύψους 40 εκατ. δολαρίων».

    «Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός επιλογών με ενεργές πολιτικές. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα σε Ρωσία, Κίνα, σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ουσιαστική αξιοποίηση του ΟΑΣΕ. Να πούμε ότι έχουμε δυνατότητες ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ασφάλειας της ΕΕ. Χρειάζεται ρήξη με τον ευρωατλαντισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τις διεθνείς εξελίξεις,ότι δεν έχει εξωτερική πολιτική και μίλησε για πολιτική που χαρακτηρίζεται από αγοραφοβία.

    «Όλοι κριτικάρουν την πολιτική της ΕΕ ως αυτοκαταστροφική γιατί το μόνο που ξέρει είναι τα ελλείματα και όχι στο πως να κινηθεί η οικονομία της. Και ο έλληνας πρωθυπουργός έρχεται να ζητά συναίνεση στα 6 σημεία της ΕΕ. Εμείς λέμε η Ελλάδα έπρεπε να πάρει σειρά πρωτοβουλιών, να έχει ρόλο και να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και όχι να απέχει. Να παλέψει για την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας», τόνισε ο κ.Αλαβάνος.

    Καυτηρίασε δε την "απουσία της Ελλάδας στη υπόθεση της Γάζας" και σημείωσε ότι «όταν εμείς κλείναμε τα μάτια ο τούρκος πρωθυπουργός ερχόταν σε σύγκρουση με βασικές επιλογές της ΕΕ και των ΗΠΑ».

    Σε ό,τι αφορά τα ελληνουρκικά, ο κ.Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των μέσων πίεσης που έχουμε, όπως η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και στο να καταγραφούν οι ευθύνες της στο Αιγαίο.

    Στο θέμα του κυπριακού, επεσήμανε ότι πρέπει να βγει από τη ναθφαλίνη, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Δημ. Χριστόφιας έδωσε μια νέα ώθηση και πρόσθεσε ότι καμιά λύση του δεν περνάει χωρίς δημοψήφισμα.

    Τέλος για το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ ο κ.Αλαβάνος υπογράμμισε ότι πρέπει να προσέξουμε γιατί έχουμε απέναντι μας μια ακραία εθνικιστική κυβέρνηση, που πρέπει να πάρει απαραίτητες απαντήσεις, χωρίς να πουλάμε εύκολο πατριωτισμό.

    Δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Η αριστερά με τις αντιλήψεις της, τις προτάσεις της και τα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει μπορεί να παίξει ένα νέο ρόλο στην εποχή που ζούμε», κατέληξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

  • ** Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο κ.Αλέξης Τσίπρας.

    [06] "Να φτιάξει η εικόνα της Ελλάδας"

    Σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, άσκησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την ομιλία του στην προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του για την εξωτερική πολιτική.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια χαρακτηρίζοντας «αθλιότητα από κάποιους του ΠΑΣΟΚ» τους χαρακτηρισμούς που του απευθύνουν «ότι είναι άκρο» και πρόσθεσε πως αυτό γίνεται όταν εξυπηρετούνται «κομματικοί σκοποί». «Να καταλάβετε», είπε, «ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει σπορά φασισμού μέσα του». Διευκρίνισε πως η ανταπόκριση του κόμματός του στο κάλεσμα Καραμανλή για συναίνεση ενόψει της οικονομικής κρίσης είναι βοήθεια για την κρίση και τίποτε άλλο, συμπληρώνοντας πως αν ήταν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Αλαβάνος το ίδιο θα έκανε. «Δεν με ενδιαφέρετε εσείς, αλλά η κυβέρνηση» είπε προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Εγώ διάλεξα αυτή την πολιτική» ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, και απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου αντιγύρισε την κριτική «περί ακροτήτων». Χαρακτήρισε «ακρότητα νούμερο ένα» το να ανέχεται ως αντιπρόεδρό του στην Σοσιαλιστική Διεθνή έναν άνθρωπο που επιτέθηκε στη Γάζα και να προστατεύεται ένας εγκληματίας πολέμου.

    Σαν δεύτερη ακρότητα ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε την στάση του κ. Παπανδρέου απέναντι «στην φοβερή δήλωση» του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζί, «σχετικά με την τουρκική μειονότητα, με το προσκλητήριο της Τουρκίας να την λυτρώσει» και ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν την υιοθετεί. Διερωτήθηκε αν ήταν βαρύτερο το ατόπημα του κ. Σημίτη που τον διέγραψε και «τώρα τον προσεγγίζει» «μόλις είδε την συνάντηση τη δική του με τον κ. Καραμανλή», από αυτό του βουλευτή. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ καταλόγισε ακόμη στον κ. Παπανδρέου ότι και ο ίδιος «έχει αναγνωρίσει την τουρκική μειονότητα» με δηλώσεις του παλαιότερα περί «δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού» και του ζήτησε «να απολογηθεί στον ελληνικό λαό».

    «Δεν υπάρχει καλύτερος φίλος των Αμερικανών από τον κ. Παπανδρέου» ανέφερε εξάλλου ο κ. Καρατζαφέρης για να πει πως την φιλία με τους Αμερικανούς «στήθος και στήθος» την μοιράζεται με την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.

    Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως για πρώτη φορά έρχεται Αμερικανός πρόεδρος στην περιοχή και πάει μόνο στην μία πλευρά. «Αυτό δεν είναι επίτευγμα» είπε «είναι απόρροια της εξωτερικής πολιτικής των λιμναζόντων υδάτων» και αναφερόμενος στην συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με την Χ. Κλίντον την χαρακτήρισε «ξεπέταγμα δέκα λεπτών». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ρώτησε αξάλλου τον κ. Καραμανλή αν γνωρίζει αν τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ διοχετεύονται για την υπεράσπιση της εξωτερικής πολιτικής ή για «να φιλοτεχνείται το πορτρέτο της κυρίας Μπακογιάννη».

    Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε ακόμη μία φορά κατά της υποστήριξης της χώρας μας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό αν δεν ακούσει εκείνον «ας ακούσει τουλάχιστον τον Σαρκοζί, που λέει όχι». Παράλληλα - με αφορμή ψηφίσματα που αφορούν σε ζητήματα σχέσεων με την γείτονα και το Κυπριακό - ο κ. Καρατζαφέρης καταλόγισε στους βουλευτές και των δύο κομμάτων διαφορετικές τοποθετήσεις εντός και εκτός.

    Καταλόγισε ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση πως δεν σηκώνει το ανάστημά της, διερωτώμενος αν θα «παίζουμε τον ρόλο του βαστάζου» των συμφερόντων των Αμερικανών στην περιοχή. Σημείωσε ότι «χάσαμε την ευκαιρία με τον Πούτιν», «ας μην χάσουμε την ευκαιρία και με τον Σαρκοζί που είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της χώρας μας. Τέλος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απευθυνόμενος προς τον κ. Καραμανλή είπε πως δεν θα του υποδείξει «ποια όπλα να πάρει», αλλά «ποια να μην πάρει» κι αυτά είναι τα όπλα που «δεν ελέγχει ο Αμερικάνος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 March 2009 - 13:31:34 UTC