Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα απ' όλους"

  • [01] "Αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα απ' όλους"

    «Εργαζόμαστε για να έχει ο τόπος τις μικρότερες δυνατές συνέπειες από τη διεθνή κρίση. Αλλά και για να προετοιμάσουμε, να διασφαλίσουμε μια καλύτερη επόμενη ημέρα. Προχωρούμε με υπευθυνότητα, ψύχραιμα, σοβαρά. Αποφασισμένοι να μεταβάλουμε τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία. Αποφασισμένοι, όλοι μαζί, να κερδίσουμε τη μάχη αυτή, για όλους τους Έλληνες πολίτες.» Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί μια πιεστική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και, όπως πρόσθεσε, απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, κανένας δεν μπορεί να προσποιείται άγνοια. Μάλιστα στέλνοντας μήνυμα προς όλους υπογράμμισε: «Κανένας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ξένος παρατηρητής. Κανένας δεν μπορεί εκούσια να βλάπτει το συλλογικό συμφέρον. Οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν επιτρέπουν πολωτικές και διχαστικές πρακτικές. Και, πάνω απ΄ όλα, δεν επιτρέπουν κανενός είδους εφησυχασμό.»

    Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι σε τέτοιες δύσκολες ώρες, απαιτείται απβ όλους εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών, διότι βρισκόμαστε, μπροστά σε μια εθνική πρόκληση. Τόνισε μάλιστα ότι χρειάζεται να παραμερίζουμε λογικές πρόσκαιρου πολιτικού κόστους και να παίρνουμε δύσκολες, αλλά αναγκαίες, αποφάσεις, που εγγυώνται αποτελέσματα.

    Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες, στις τράπεζες και στους δημόσιους λειτουργούς. Συγκεκριμένα κάλεσε τις επιχειρήσεις να επιδείξουν τη μέγιστη κοινωνική ευθύνη και τον οφειλόμενο όπως είπε σεβασμό στους εργαζόμενούς τους. Επίσης ανέφερε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για τη μείωση των επιτοκίων και την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας. Όσον αφορά τους δημόσιους λειτουργούς σημείωσε ότι οι καιροί απαιτούν ένταση προσπαθειών, απαιτούν απ΄ όλους να είμαστε πιο κοντά στους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ολιγωρίες.

    Ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε επίσης πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο την οικονομία και συγκεκριμένα τους τομείς και τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

    Τόνισε, δε, ότι το σχέδιό για την έξοδο από την κρίση στηρίζεται στην ανάπτυξη, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς, στη δύσκολη αυτή χρονιά, στην σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και στην παροχή στήριξης στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, πάντα στα όρια αντοχής της οικονομίας μας.

    Πρώτη προτεραιότητά μας, στην κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι η στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττονται άμεσα, και πιο έντονα από την κρίση.

    Σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι θέσαμε σε εφαρμογή, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, πρόγραμμα που προβλέπει την πλήρη επιδότηση του επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης. Επίσης ανακοίνωσε ότι, με κοινή υπουργική απόφαση, καθορίζονται ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι για την ένταξη στο πρόγραμμα αυτό, επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους νομούς, μεταξύ των οποίων και η Αιτωλοακαρνανία: Δίνεται έτσι η δυνατότητα συμμετοχής πολύ περισσότερων επιχειρήσεων, αφού αντί της απαίτησης να έχουν κλείσει με κερδοφορία οι τρεις τελευταίες χρήσεις, αρκεί να είναι θετικό το άθροισμα των τριών τελευταίων χρήσεων.»

    Για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, είπε ότι ενεργοποιούνται δράσεις 1,3 δις ευρώ, ενώ στον αγροτικό τομέα προχωρά η κάλυψη των βασικών ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες τη χρονιά που πέρασε. Για την συγκράτηση της ανεργίας και την θωράκιση της απασχόλησης ο πρωθυπουργός είπε ότι εφαρμόζουμε συγκροτημένες δράσεις, που στόχο έχουν να βοηθήσουν, ως το τέλος του χρόνου, διακόσιες χιλιάδες άνεργους να βρουν δουλειά: «Μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας, στηρίζουμε τη νέα επιχειρηματικότητα και ενισχύουμε τους νέους επιστήμονες να κάνουν ένα δικό τους επαγγελματικό ξεκίνημα».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα έργα που έγιναν ή γίνονται στην Αιτωλοακαρνανία. Εκτός από την Ιονία οδό μίλησε για έργα υποδομής όπως δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης όπως και έργα στον τομέα της υγείας, ενώ ανακοίνωσε ότι προχωρά η διαδικασία ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

    Μάλιστα όπως σημείωσε με τα έργα που γίνονται, η Αιτωλοακαρνανία μπαίνει σταδιακά σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και η ποιότητα ζωής αναβαθμίζεται.

    Ονειρο ζωής για τους κατοίκους της δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής την κατασκευή της Ιόνιας οδού.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την παράκαμψη του Αγρινίου στη θέση Ρίγανη, χαρακτήρισε το έργο ως έργο μακράς πνοής και μεγαλεπίβολο που θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

    Το έργο της Ιονίας οδού θα είναι όπως είπε, ένας νέος κλειστός αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

    Ο κ.Καραμανλής επισκέφθηκε, επίσης ,το υπό κατασκευή νέο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου και απηύθυνε χαιρετισμό στην πρώτη περιφερειακή διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ.

    Ομιλία Κ. Καραμανλή στη διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ

    «Αποτελεί πράξη συμβολισμού και ουσίας η απόφασή της ΟΝΝΕΔ να ξεκινήσει τις διασκέψεις της από την ελληνική περιφέρεια και να καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Είναι η δική σας απάντηση σβ εκείνους που εξακολουθούν να μιλούν για τη «μια» και την «άλλη» Ελλάδα».

    Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην αρχή της ομιλίας του στην περιφερειακή διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Περιβάλλον, Πράσινη Ενέργεια και Αειοφόρος Ανάπτυξη» που πραγματοποιείται στο Αγρίνιο. Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τις νέες και τους νέους, τόνισε ότι «πήραμε τα μηνύματά σας και σας συγχαίρουμε». Και πρόσθεσε: «Η νέα γενιά είστε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πατρίδας μας. Δείχνετε, όπως πάντα, το δρόμο του μέλλοντος: Το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης. Το δρόμο της εθνικής ομοψυχίας. Το δρόμο που παρακάμπτει μικροπολιτικές σκοπιμότητες, για να συναντήσει τα κοινά οράματα όλων των νέων ανθρώπων».

    Όσον αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για το περιβάλλον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από το 2004, έχει μπει σε εφαρμογή ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Επίσης πρόσθεσε ότι «εφαρμόζουμε στρατηγική που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ είναι χαρακτηριστικό των επιλογών μας, όπως είπε, το γεγονός ότι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για τη νέα προγραμματική περίοδο διαθέτει περισσότερα από 4 δις ευρώ σε έργα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ακόμη σημείωσε, ότι κάνουμε πράξη τη μεγάλη χωροταξική μεταρρύθμιση και η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Όπως είπε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός είναι μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Και συμπλήρωσε: «Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη.

    Έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, μετά από μακρά διαβούλευση, το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο και το Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακολουθούν τα Ειδικά Πλαίσια για τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό. Έχουν, επίσης, ολοκληρωθεί και θα τεθούν σύντομα σε δημόσια διαβούλευση τα Ειδικά Πλαίσια για τις Παράκτιες Περιοχές και τον Ορεινό Χώρο. Επίσης ανέφερε ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία υλοποίησης της νέας ενεργειακής πολιτικής και αφορά ειδικότερα την ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας».

    Ο Κ. Καραμανλής συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι σεβόμαστε απόλυτα τις μετρήσιμες δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μια από τις τέσσερις μόνο χώρες της Ε.Ε., που είναι μέσα στους στόχους του Κιότο. Αποδεικνύεται όπως είπε ότι ακολουθούμε πολιτική που αποδίδει καρπούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «δώσαμε, από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή μιας νέας ενεργειακής πολιτικής και ανάμεσα στβ άλλα, εντάξαμε την «πράσινη ενέργεια» στο ισοζύγιο της χώρας και πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα». Παραθέτοντας μάλιστα στοιχεία ανέφερε: «Το 2004 η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας μας σε Ανανεώσιμες Πηγές ήταν 430 MegaWatt και σήμερα είναι στα 1350 MW. Μέσα σε πέντε χρόνια πετύχαμε τριπλάσια αποτελέσματα σε σχέση με ό,τι είχε γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες. Στόχος μας είναι να φτάσουμε, έως το 2020, την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στο 20% της κατανάλωσης. Επίσης πρόσθεσε ότι «δίνουμε κίνητρα σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου, να αποκτήσουν υποδομές και να υιοθετήσουν συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον, βάζουμε σε εφαρμογή προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτιριακές υποδομές, ψηφίσαμε νόμο για τα φωτοβολταϊκά πάρκα και προωθούμε νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτικές διαδικασίες στην αιολική ενέργεια.

    Ακόμη ανέφερε ότι «συνεχίζουμε τα έργα για την επέκταση του φυσικού αερίου έτσι ώστε, μέχρι τα τέλη του 2010, να φτάνει σε ένα εκατομμύριο πολίτες».

    Σχετικά με την Αιτωλοακαρνανία ο πρωθυπουργός είπε ότι η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ο Αμβρακικός Κόλπος, ο Αχελώος και ο Εύηνος, οι φυσικές λίμνες της περιοχής, συνιστούν ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, που αποσπά την προσοχή όλων μας. Και πρόσθεσε: «Εξετάζουμε κάθε πρόταση και ιδέα για τις καλύτερες εφικτές λύσεις στα ζητήματα που εγείρονται. Ανέφερε ακόμη ότι, τόσο ο φορέας διαχείρισης του Αμβρακικού, όσο και ο φορέας διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, επιτελούν, με τη συνδρομή της κυβέρνησης, σημαντικό έργο, ενώ υπενθύμισε ότι η ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πάρκο το 2006.

    Για την διεθνή οικονομική κρίση ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι διεθνείς εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, γίνονται ολοένα και δυσμενέστερες, για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ υφίστανται έντονη πίεση οι επιχειρήσεις, η ανάπτυξη, η απασχόληση, τα νοικοκυριά και οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Όλα αυτά, όπως είπε, απαιτούν αυξημένη στήριξη στους τομείς και τους συμπολίτες μας, που θίγονται πιο έντονα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης υπογράμμισε ότι η διεθνής οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κρατικίστικες ιδεοληψίες, ούτε με νεοφιλελεύθερες εμμονές. Και συμπλήρωσε: «Δεν αντιμετωπίζεται ούτε με συνταγές από περασμένες εποχές, ούτε ευχολόγια που προβάλλονται σαν σχέδια εξόδου από την κρίση. Έχουμε μπροστά μας μια εθνική πρόκληση. Και στην πρόκληση αυτή οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι.».

    Απάντηση ΠΑΣΟΚ

    Η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο Αγρίνιο.

    «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο του Αγρινίου θυμίζει στους Έλληνες πολίτες τη διάλυση και απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η επίσκεψή του σε εργοτάξιο θυμίζει τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων και την εγκατάλειψη της Περιφέρειας από την δική του διακυβέρνηση. Η ομιλία του σε παραγωγικούς φορείς αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και βέβαια, η παρουσία του στην ΟΝΝΕΔ για πολλοστή φορά, - εξάλλου τον προσφωνούν ως ο πρώτος «ΟΝΝΕΔιτης πρωθυπουργός»- υπενθυμίζει σε όλους μας ότι προτιμά τα στενά κομματικά ακροατήρια, γιατί απλούστατα η κοινωνία του έχει γυρίσει την πλάτη».

    KKE

    Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να τους απαντήσουν με την πάλη τους και με ισχυρό ΚΚΕ, αναφέρει στο σχόλιο του για την ομιλία του πρωθιυπουργού στο Αγρίνιο το γραφείο τύπου του ΚΚΕ.

    " Στο που αποσκοπεί το σχέδιο της κυβέρνησης, της ΕΕ και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την κρίση, εκτός άλλων, το μαρτυρά η ένοχη σιωπή τους απέναντι στο γενικευμένο φαινόμενο των εκβιασμών και των απειλών που δέχονται οι εργαζόμενοι στους εργασιακούς χώρους από την καπιταλιστική εργοδοσία, ώστε να δεχτούν απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστική και απλήρωτη εργασία" τονίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωση.

    ΣΥΝ

    Για εμμονή στην νεοφιλελεύθερη πολιτική επικρίνει τον πρωθυπουργό ο Συνασπισμός με αφορμή την ομιλία του κ. Καραμανλή στο Αγρίνιο. Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την κρίση «βλάπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων. Αυτό που χρειάζεται» προστίθεται στην ανακοίνωση «είναι μία ριζικά διαφορετική «αρχιτεκτονική» στο οικονομικό μοντέλο προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος».

    ΛΑΟΣ

    «Ο πρωθυπουργός μίλησε σήμερα πολύ σωστά και δε διαφωνούμε με όσα είπε για την οικονομική κρίση.Μίλησε για αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα απευθυνόμενος στους Υπουργούς του, οι οποίοι φυσικά ούτε πειθαρχημένοι είναι, ούτε υπεύθυνοι?» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Αγρίνιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 March 2009 - 15:30:12 UTC