Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η διϋπουργική για την οικονομία
  • [02] "Αποσπασματικές αντιδράσεις"
  • [03] H ατζέντα της ημέρας

  • [01] Συνεδριάζει η διϋπουργική για την οικονομία

    Συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η διϋπουργική επιτροπή για την οικονομία. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί στο Μαξίμου, με τον καθηγητή Πόλ Γκρούγκμαν παρουσία του υπουργού Οικονομίας κ.Γ.Παπαθανασίου.

    Θέματα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα, καθώς και μέτρα για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης, συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ανέφερε, σε δηλώσεις του, ότι τα μέτρα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα είναι εκείνα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, ενώ, όσο αφορά την προστασία της κοινωνικής ειρήνης, τόνισε ότι "προβλέπουμε σε σειρά από διατάξεις, σαν επιβαρυντική περίπτωση τη χρήση της κουκούλας, την απόκρυψη των χαρακτηριστικών".

    Ο κ.Δένδιας συμπλήρωσε λέγοντας ότι "ο Ελληνας πολίτης δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του και δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του, ιδίως όταν διαμαρτύρεται".

    Ανακοίνωσε ακόμα ότι θα μειωθεί η προσωρινή κράτηση, καθώς -όπως είπε- κατά την κρίση της κυβέρνησης, όπως σήμερα υλοποιείται ο θεσμός, θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις γενικές αρχές του δικαίου.

    Στην Ελλάδα, ανέφερε, κατά μέσο όρο έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό προσωρινά κρατουμένων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Συνέντευξη Τύπου υπουργού Δικαιοσύνης

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τις φυλακές, προκειμένου να αποτρέπει τις αποδράσεις κρατουμένων.

    Επίσης ανακοίνωσε μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

    Ειδικότερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία των φυλακών θα ενταχθούν στο ΕΣΥ και θα αλλάξει ο τρόπος συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων των φυλακών, ενώ η πρόσληψη των διευθυντών των φυλακών θα γίνεται εκτός των προσώπων που υπηρετούν σήμερα στις διοικήσεις των φυλακών.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστεί φυλακή τύπου Γ΄ υψίστης ασφαλείας,στην οποία θα εκτίουν τις ποινές τους οι βαρυποινίτες. Ακόμη η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους εντός των φυλακών θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ η χρήση κινητού από τους κρατούμενους θα επισύρει βαρύτατες πειθαρχικές ποινές.

    Ο Υπουργός ανακοίνωσε νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα υποβάλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες). Οι κρατούμενοι δεν θα μετάγονται στα δικαστήρια της Αθήνας ή των άλλων μεγάλων πόλεων για να δικαστούν, αλλά θα δικάζονται στις πόλεις όπου κρατούνται.

    Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα απολύονται υπό όρους όσοι έχουν μετατρέψιμες ποινές, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές τους, ενώ οι μητέρες κρατούμενες οι οποίες έχουν ανήλικα παιδιά θα μπορούν αντί της ποινής της φυλάκισης να ασκούν κοινωφελή εργασία εκτός των φυλακών, εκτός αν έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι απο δω και στο εξής, δικαίωμα επιθεώρησης στις φυλακές θα έχει ο "Συνήγορος του Πολίτη" ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για τις επιθεωρήσεις των φυλακών στην ετήσια έκθεσή του.

    Ομως, θα αλλάξει και ο τρόπος χορήγησης αδειών των κρατουμένων καθως θα λαμβάνεται και η γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα.

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι όσοι συλλαμβάνονται να διαπράτουν τα αδικήματα της φθοράς ξένης περιουσίας της σωματικής ή θανατηφόρου βλάβης, της διατάραξης κοινωνικής ειρήνης και καλύπτουν τα πρόσωπά τους με κουκούλες, ή άλλα αντικείμενα ή αλλοιώνουν το πρόσωπό τους θα επιβαρύνονται με επιπλέον ποινές οι οποίες θα κυμαίνονται από 2-10 χρόνια.

    Επίσης, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι για ορισμένα αδικήματα το μέτρο της προφυλάκισης θα αντικατασταθεί με περιοριστικά μέτρα, ενώ η εξύβριση των δημοσίων λειτουργών θα διώκεται αυτεπάγγελτα.

    Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναχωρεί την Πέμπτη το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της διήμερης συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

    Ο Κ. Καραμανλής θα συμμετάσχει σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κατόπιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Tο απόγευμα της Πέμπτης, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της πρώτης ημέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Η δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής, μετά δε την ολοκλήρωσή της, ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [02] "Αποσπασματικές αντιδράσεις"

    Με τον αντιπρόεδρο της Σερβικής κυβέρνησης και Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς θα συναντηθεί ο κ.Γ.Παπανδρέου, το μεσημέρι. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Οικονομολόγο, καθηγητή του Princeton και κάτοχο Νόμπελ Οικονομικών 2008, Πόλ Γκρούγκμαν, ενώ λίγο αργότερα θα απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα για την οικονομική κρίση των Εκδόσεων «Prothesis» .

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Παρατηρώ ότι η Αστυνομία, πέρα από τα μεμονωμένα περιστατικά, στα "μαζικά" περιστατικά εμφανίζεται κατόπιν εορτής και αυτό όταν γίνεται συστηματικά δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει, ως προς το τι οδηγίες παίρνει η Αστυνομία, διότι εμείς δεν πιστεύουμε ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δεν θέλουν να κάνουν την δουλειά τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε δηλώσεις του Γ.Βουλγαράκη ως υπουργού Δημόσιας Τάξης το 2004 και είπε ότι "από την πιο άρτια εκπαιδευμένη αστυνομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο" - όπως είχε πει ο κ. Βουλγαράκης - που παρέλαβαν το 2004, φθάσαμε εδώ, λόγω του κομματισμού, της αναξιοκρατίας και του παροπλισμού έμπειρων στελεχών".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε "να δούμε αν ο πρωθυπουργός δεχθεί την πρόταση για διακομματική επιτροπή για την Αστυνομία", ενώ σε ότι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είπε αφ' ενός μεν ότι "δεν είναι ζήτημα μέτρων αλλά κυβέρνησης και του πως αυτή αντιλαμβάνεται το κράτος", αφ' ετέρου δε επέκρινε την κυβέρνηση ότι "δεν προλαβαίνει τα προβλήματα", ενώ εξέφρασε και την αμφιβολία του για το αν αυτά τα μέτρα θα πετύχουν.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε, επίσης, ότι "ο πολίτης δεν έχει να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση αυτή στο θέμα της ασφάλειας".

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση "βολεύεται" από την κατάσταση αυτή, είπε πως "όταν δεν γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τα προβλήματα επιλέγει την λογική του "να μην μπλέξουμε"", προσθέτοντας ότι "δεν ψάχνω για κίνητρα, εκ του αποτελέσματος κρίνουν οι πολίτες".

    Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η οδός Σκουφά δεν έχει άσυλο" και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν νόμοι του κράτους και στα αυτόφωρα κακουργήματα επεμβαίνει η Αστυνομία".

    Τέλος, ο κ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την θέση ότι "δεν υπάρχουν διλήμματα μεταξύ ασφάλειας και δικαιωμάτων των πολιτών".

    Εξάλλου, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης για θέματα ακρίβειας στην αγορά δήλωσε: "Τα φαινόμενα βίας δεν είναι σημερινά. Η κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα να απαντήσει, με σχέδια τα οποία έχουν διάφορους κωμικούς τίτλους. Όμως, δεν απαντούν στο πρόβλημα, με αποσπασματικές αντιδράσεις και επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις, τις οποίες προσπαθούν να επιβάλλουν μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης",

    Το πρόβλημα είναι πολύπλευρο, έχει κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις από τη μια πλευρά και από την άλλη υπάρχει το εκτεταμένο πρόβλημα ανομίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοίδης.

    Και πρόσθεσε:

    "Το καθεστώς ανομίας πρέπει να παταχτεί καθώς και το καθεστώς αταξίας που υπάρχει στη χώρα και το καθεστώς διάλυσης των Σωμάτων Ασφαλείας, που η ίδια η κυβέρνηση πέτυχε τα τελευταία χρόνια. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Διότι φαίνεται ότι η μεν Αστυνομία έχει κατεβάσει πλέον τα χέρια, οι δε υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διεθνή συνεργασία της χώρας σε θέματα ασφαλείας, δήλωσε ότι "οι διεθνείς συνεργασίες είναι αναγκαίες στο επίπεδο της ανταλλαγής εμπειριών, εκπαίδευσης ή ενδεχομένως τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, ωστόσο όλα τα άλλα είναι μια δική μας υπόθεση και είμαστε ικανοί να πετύχουμε, αρκεί να μην υπάρχουν οι αδέξιοι, που, ενώ τυπικά κυβερνούν αυτή τη στιγμή τον τόπο, ουσιαστικά τον έχουν αφήσει ακυβέρνητο".

    Γ.Παπακωνσταντίνου για τις συναντήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε χθες το πρωί με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Απόστολο Παρπαΐρη και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αυτή του κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε το χωροταξικό πλαίσιο «καταστροφικό για την χώρα, με επιπτώσεις ανάλογες με εκείνες της "αντιπαροχής" στην δεκαετία του '50», επισημαίνοντας ότι έχουν εκφραστεί αρνητικά γι' αυτό όλοι οι φορείς και προσθέτοντας ότι "θα το ακυρώσουμε ως κυβέρνηση".

    Εξάλλου, ο κ.Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την έκπληξή του για την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ.κ. Ζαν Κλώντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, διερωτώμενος, ταυτόχρονα, «αν είναι τόσο μεγάλα τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και τα προσωπικά αδιέξοδα του κυβερνητικού εκπροσώπου».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι από την συνάντηση αυτή «κάτι παραπάνω έμαθαν οι πολίτες για τις προοδευτικές θέσεις εξόδου από την κρίση», διερωτώμενος στη συνέχεια «πότε θα μάθουν οι πολίτες τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής και τι θα διεκδικήσει στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή και ποιες είναι οι θέσεις του για τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης».

    Ερωτηθείς αν ο κ. Παπανδρέου έθεσε στην ηγεσία της ΕΚΤ το θέμα του "ευρωομολόγου", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «στην Ευρώπη χρειάζονται πολιτικές συνοχής και το "ευρωομόλογο" αποτελεί μόνο ένα εργαλείο», προσθέτοντας, ωστόσο ότι μια σειρά ισχυρών χωρών της ΕΕ τοποθετούνται αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική.

    «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τις θέσεις μας για την έξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με περιοριστικά μέτρα, αλλά χρειάζεται αναπτυξιακό στίγμα, στήριξη του εισοδήματος και επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς αν ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τον κ.Τρισέ τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Ερωτηθείς σχετικά με την εικόνα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σε τέτοιες συζητήσεις δεν συνηθίζεται ο ένας συνομιλητής να αναφέρεται στο τι βλέπει ή δεν βλέπει η άλλη πλευρά», επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση περιεστράφη γύρω από ευρωπαϊκά θέματα».

    «Η άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων τραπεζιτών γύρω από την χώρα μας είναι γνωστές και δημοσιευμένες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς αν τα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ για την ελληνική οικονομία ταυτίζονται με εκείνα της ΕΚΤ, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαθέτει στοιχεία, τα οποία ουδείς άλλος γνωρίζει, αλλά τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΚΤ και άλλων διεθνών οργανισμών, "τα οποία είναι πολύ ανησυχητικά".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή σημερινό δημοσίευμα "περί αμφιβολιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ελληνικά στοιχεία", χαρακτήρισε την δημοσιονομική απογραφή του 2004 ως «προπατορικό αμάρτημα της ΝΔ, υπαίτιο των σημερινών δυσχερειών της χώρας και άλλοθι για να μην υλοποιήσει η κυβέρνηση τις υποσχέσεις της».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς να το ΠΑΣΟΚ φοβάται νέα απογραφή απάντησε ότι «αν γινόταν η απογραφή με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και από την Τράπεζα της Ελλάδος θα ήταν χρήσιμη, γιατί πάντα πρέπει να γνωρίζουμε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για "μικροκομματική αντίληψη", δεν διευκρίνισε αν το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απογραφή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «στόχος μας δεν είναι να ξαναγράψουμε το παρελθόν, αλλά να πάμε μπροστά».

    Κληθείς να σχολιάσει αποστροφές κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι το "ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει την αλήθεια στον λαό (και) για την φορολογία", ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το Κίνημα λέει την αλήθεια και οι προτάσεις του διαπνέονται από ρεαλιστική και οραματική προσέγγιση, καθώς «απέναντι στην "μαυρίλα" πρέπει να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον λαό και να κινητοποιήσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις γύρω από μεγάλους στόχους, πράγμα το οποίο κάνουμε».

    Ερωτηθείς αν ο κ.Βενιζέλος δεν κατάλαβε την αλήθεια που λέει το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε «ότι το να προσπαθεί κανείς να διακρίνει διαφοροποιήσεις στον λόγο διαφόρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν μας αφορά καθόλου. Το ζητούμενο είναι κάθε μέρα να πείθουμε τους Έλληνες πολίτες».

    «Ο κ.Παπαδήμος είναι αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σεβόμαστε τον ρόλο του», απάντησε, εξ άλλου, ο κ.Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση αν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε κάποια πρόταση στον κ.Παπαδήμο, ενώ στο ερώτημα αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε με τον κ.Τρισέ την καταγγελία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε πακέτο μετοχών ιδιωτικής τράπεζας, είπε ότι αυτό το θέμα με όσα συζήτησε ο κ. Παπανδρέου με τον Ευρωπαίο τραπεζίτη "δεν έχει καμία σχέση".

    Τέλος, ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να θέλει εκλογές σε αυτό το (οικονομικό) κλίμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «μπορεί το αίτημα να εντυπωσιάζει, όμως ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αλλάξει πορεία η χώρα».

    «Ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του Κινήματος Απόστολος Κατσιφάρας, και ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», παρουσίασαν τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε το Κίνημα και δείχνει ότι μέσα σε πέντε χρόνια (Μάρτιος 2004- Μάρτιος 2009) η μηνιαία δαπάνη μιας τετραμελούς οικογένειας για τα είδη πρώτης ανάγκης έχει αυξηθεί κατά 273 ευρώ, δηλαδή κατά 34,1%.

    Όπως τόνισε ο κ.Χρυσοχοϊδης ετησίως αυτό μεταφράζεται σε μια πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 3.275 ευρώ. Μόνον στην κατηγορία των τροφίμων, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε υπό την επίβλεψη του οικονομολόγου Ευθύμιου Μπάκα, καταγράφηκε αύξηση 37,7% την τελευταία πενταετία, δηλαδή πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση ύψους 243 ευρώ ή συνολική δαπάνη μόνο για τρόφιμα αξίας 888 ευρώ (από 645 ευρώ το 2004).

    Ο κ.Χρυσοχοίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ύψος ανατιμήσεων επιμέρους προϊόντων πρώτης ανάγκης επισημαίνοντας ότι η λίστα με τις αδικαιολόγητες και προκλητικές ανατιμήσεις της τελευταίας πενταετίας είναι μεγάλη. Τα στοιχεία αυτά με τις επωνυμίες προϊόντων θα σταλούν άμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης που ακόμη και σήμερα μιλάει για πάγωμα τιμών και αποσύρσεις ανατιμήσεων, ανέφερε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

    Αναφερόμενος στις τιμές των καυσίμων ο κ.Χρυσοχοϊδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει όχι μόνον μια από τις υψηλότερες τιμές προ φόρων στην Ευρώπη στα καύσιμα αλλά και την πλέον ραγδαία κλιμάκωση τιμών σε όλη των Ευρώπη.

    Ο κ.Χρυσοχοιδης ζήτησε επίσης το επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ καθώς σχεδιάστηκε το 2006 τότε που κανείς δεν προέβλεπε την κρίση. Το ΕΣΠΑ καθυστερεί ανεπίτρεπτα τόσο σε συμβατικούς όρους, πόσο μάλλον τώρα που είμαστε σε ύφεση. Βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο έτους λειτουργίας του προγράμματος και δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία, πρόσθεσε ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

    [03] H ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση του Ν. Κακλαμάνη με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου με θέμα την αναπλήρωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης λόγω της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων (09:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΘΟ)

  • Ευρωπαϊκή Ημερίδα με θέμα "Δημιουργικές βιομηχανίες- Οδηγός ανάπτυξης και καινοτομίας" - Εναρκτήριες ομιλίες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και την ευρωβουλευτή Κ. Μπατζελή (09:30:00, Αθήνα/Συγγρού 103, χώρος: Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής)

  • Ο ΥΠΕΠΘ Α Σπηλιωτόπουλος θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του 14ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας (10:30:00, Ν Ιωνία/Αφροδίτης 50 & Κύμης)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη (10:45:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτιών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) (11:00:00, Αθήνα/Μεγάλη Βρετάνια)

  • Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων με Stage (11:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Ενημέρωση εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκου (11:30:00, ΥΠΕΞ)

  • Εγκαίνια έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια (12:00:00, Αθήνα/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

  • Συνέντευξη Τύπου για το 24ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, στην Ιατρική Εταιρία Θεσσαλονίκης (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημοσθένους 4 )

  • 7ο Συνέδριο Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα: "Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι διεθνείς αλλαγές από την εκλογή Ομπάμα", στο "Μακεδονία Παλάς" (12:00:00, Θεσσαλονίκη). Σημείωση: Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.

  • Συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ για την παρουσίαση έρευνας της κοινής γνώμης με θέμα: «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα» (12:00:00, Αθήνα/γραφεία ΑΔΕΔΥ-Φιλελλήνων)

  • Συνέντευξη Τύπου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την παρουσίαση της παράστασης 2η Ευκαιρία του Γιώργου Ηλιόπουλου, στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» παρουσιάζει 3 τόμους με τα κείμενα των ομιλητών που έλαβαν μέρος στο Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή (12:00:00, Παλαιά Βουλή). Ομιλητές ο ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Ρούκουνας, η βουλευτής Επικρατείας Χρυσή Καρύδη, ο τ. Βρετανός πρέσβης κ. Kevin Featherstone.Συντονιστής ο ακαδημαϊκός - καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος,γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Καραμανλή

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον καθηγητή Πολ Κρούγκμαν (Νόμπελ Οικονομίας 2008) συνοδευόμενο από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου (12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Σερβικής κυβέρνησης και Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, Ivica Dacic (12:30:00, Αθήνα/Ιπποκράτους 22)

  • Ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου (13:00:00, Υπουργείο Τύπου)

  • Συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (13:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε. Χρήστου Παναγόπουλου, στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης "Εικόνες του 21ου Αιώνα", στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (13:00:00, Θεσσαλονίκη/Πλατεία Αριστοτέλους 7)

  • Συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή της διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (13:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον με τον Οικονομολόγο, καθηγητή του Princeton και κάτοχο Νόμπελ Οικονομικών 2008, Paul Krugman (14:15:00, Αθήνα/Intercontinental)

  • Επίσκεψη Α. Τσίπρα στην Τρίπολη

  • Συνέδριο υπό την αιγίδα του ΣΕΒ, "χρηματοπιστωτική κρίση: Το μανατζμεντ σε εποχές πρόκλησης" (14:45:00, Αθήνα/Ιντερκοντινένταλ). θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γ. Παπανδρέου

    -Ομιλητής ο καθηγητής Πολ Κρούγκμαν-Νόμπελ Οικονομίας 2008

    -16:30:Συζήτηση με τη συμμετοχή των Δ. Δασκαλόπουλου, Α. Πιλάβιου, Γ. Παπακωνσταντίνου,

  • Συνάντηση Γ. Ιωαννίδη με προέδρους ΠΑΕ και Ερασιτεχνικής ΑΕΚ (10:00). Πρόεδρος της ΠΑΕ είναι ο Νίκος Θανόπουλος καιτης Ερασιτεχνικής ο Δημήτρης Χατζηχρήστος. Η συνάντηση με θέμα το γήπεδο θα γίνει στις 10.00 στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.

  • Εκδήλωση με θέμα "Η στήριξη των ελληνικών εξαγωγών μέσω των προγραμμάτων ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων" διοργανώνει ο ΣΕΠΕΕ, το ΒΕΘ, ο ΟΑΕΠ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΒΕΘ (18:00:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 27)

  • Eσπερίδα με θέμα "Η Aκτοπλοϊκή Σύνδεση της Θεσσαλονίκης" διοργανώνει το Propeller Club Θεσσαλονίκης, στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης - ΕΒΕΘ (18:00:00, Θεσσαλονίκη/Τσιμισκή 29)

  • Συζήτηση για τις ευρωεκλογές - Το διακύβευμα των ευρωεκλογών (18:00:00, ΕΣΗΕΑ).Συζητουν οι Πάνος Μπεγλίτης (ΠΑΣΟΚ) - Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) Νίκος Χουντής (ΣΥΝ) , εκπρόσωπος της ΝΔ και ο Ακης Τσοχατζόπουλος

  • Διεθνές συνέδριο"Πολιτισμικής Σύγκλισης και Ψηφιακής Τεχνολογίας" από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (19:00:00, Αθήνα/ΘΕΑΤΡΟΝ-Πειραιώς 254). Την έναρξη των εργασιών θα τελέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας

  • Παρουσίαση από τον πρόεδρο της Alpha Bank Γιάννη Κωστόπουλο του βιβλίου "Μακεδονίας νόμισμα-Από τη συλλογή της Alpha Bank" (19:00:00, Πεσμαζόγλου 12-14)

  • Εκδήλωση με θέμα "Τιμή στην Ελληνίδα της Διασποράς" διοργανώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, στο ξενοδοχείο Porto Palace (19:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εκδήλωση από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή και την Ομάδα Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ-Ευρωπαίων Δημοκρατών (19:30:00, Αθήνα/Μεγάλη Βρετανία). Ομιλητής ο π. πρωθυπουργός της Πολωνίας Jerzy Buzek

  • Εκδήλωση στη γαλλική πρεσβεία για τη γαλλοφωνία (20:00:00, Αθήνα/πρεσβεία Γαλλίας)

  • Βουλή

    10:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Σύστημα ¶υλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις».

    11:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Ακρόαση, από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 2 παρ.5 του ν. 2713/1999 του προτεινομένου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, για διορισμό στη θέση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Ηλία Ζάχου, Αστυνομικού Διευθυντή.

    13:00 (151) Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία: Ενημέρωση των μελών της Υποεπιτροπής από τον Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), κ. Γεώργιο Δαβάκη και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνο Γαργάλη, σχετικά με θέματα της αρμοδιότητας τους.

    13.00 (150) Συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Θέμα ημερήσιας διάταξης: Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 49 Α' του Κανονισμού της Βουλής, του προτεινομένου, από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

    14:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης "Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις".

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 29η ημέρα)

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών (23η ημέρα): Απόλλων Καλαμαριάς-Απόλλων Πτολεμαΐδας - 18:00:00

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy γυναικών (ημιτελικοί, β΄ αγώνας): Ολυμπιακός-Ντουναουϊβάρος

    - 18:00:00, Πειραιάς (GRC)

  • Χάντμπολ-Ευρωπαϊκό ανδρών (4ος όμιλος, 5η ημέρα): Ελλάδα-Φινλανδία - 18:00:00, Κομοτηνή (GRC)

  • Βόλεϊ-Α1 γυναικών (Πλέι οφ, 1οι αγώνες), 15.00 Ολυμπιακός-Πανελλήνιος

    19.00 Μαρκόπουλο-Πανιώνιος

    18.00 Ηρακλής Θεσ/νίκης-Ηρακλής Κηφισιάς

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (ημιτελικοί, α' αγώνες), 19:00 ΑΕΚ-Πανσερραϊκός

    21:15 Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός

  • Υδατοσφαίριση-Κύπελλο ανδρών (προημιτελικοί), 19:00 ΠΑΟΚ-ΝΕ Πατρών

    20:00 Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη

    20:30 Πανιώνιος-Καλαμάκι

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο UEFA (φάση «16»-β` αγώνες), Αγιαξ (Ολλανδία)-Μαρσέιγ (Γαλλία) (1-2)

    Σεντ Ειέν (Γαλλία)-Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία) (0-1)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 March 2009 - 5:41:20 UTC