Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα δημοσκόπηση της ALCO
  • [02] "Επίθεση σε βάρος των εργαζομένων"
  • [03] "Ανάγκη προοδευτικής στροφής"

  • [01] Νέα δημοσκόπηση της ALCO

    Στις 4,3 μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALTER και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις Εθνικές Εκλογές με ποσοστό 33% έναντι 28,7% του κυβερνώντος κόμματος και ακολουθούν κατά σειρά το ΚΚΕ με 8,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,6%, ο ΛΑΟΣ με 4,1 και οι Οικολόγοι με 2,5%. Στην ίδια δημοσκόπηση, ποσοστό 11,3% των ερωτηθέντων απάντησε "Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ", ενώ 5,2% απάντησε ότι θα έριχνε λευκό ψηφοδέλτιο και 1,4% άλλο κόμμα.

    Στις 3,5 μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ότι αφορά τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 32,5% και η ΝΔ 29%. Τα υπόλοιπα κόμματα: ΚΚΕ 7,6%, ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ΛΑΟΣ 3,6% και Οικολόγοι 2,3%. Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση 11,8% απάντησαν "Δεν Ξέρω / Δεν απαντώ", 3,6% ότι θα έριχναν λευκό ψηφοδέλτιο και 2,1% άλλο κόμμα.

    [02] "Επίθεση σε βάρος των εργαζομένων"

    «Πιστεύω ότι ενόψει της Συνόδου του G20 θα προσπαθήσουν να βάλουν έναν φερετζέ στις φαγωμάρες τους. Εκεί που θα συμφωνήσουν σίγουρα είναι η επίθεση σε βάρος όλων των λαών, η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων», δήλωσε η κ. Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    "Όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια και όλα αυτά που προγραμματίζουν να έρθουν μπροστά μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι συνέπειες και τα επακόλουθα της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Για όσους νεότερους δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν, να μελετήσουν τι είναι το Μάαστριχ, δεν χρειάζεται να διαβάσουν. Είναι αυτά που ζουν καθημερινά», πρόσθεσε η γγ του ΚΚΕ.

    Σχετικά με τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «τα προβλήματα των υπαλλήλων των νομαρχιών είναι οξυμμένα και έχουν άμεση σχέση με τη φύση του θεσμού, που για εμάς είναι ένας μηχανισμός του κράτους και αντιλαϊκός, προβλήματα που έχουν σχέση και με τις χαμηλές αμοιβές, με τις διαφορές στο εισόδημα λόγω των διαφορετικών εργασιακών σχέσεων, των πολλαπλών εργασιακών σχέσεων».

    «Σε αυτή την κατάσταση», κατέληξε η γγ του ΚΚΕ, «βεβαίως συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα ως κόμμα έχουμε την πρόβλεψη να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για την ακόμα χειρότερη κατάσταση που θα επικρατήσει με τη νέα διοικητική δομή του κράτους και τις αλλαγές που θα επέλθουν σε όλη την κλίμακα των δήθεν τοπικοαυτοδιοικητικών θεσμών, της περιφέρειας, της νομαρχίας και του δήμου, γνωρίζοντας ότι όσο πιο έγκαιρα κανείς ξέρει τι έρχεται, τόσο καλύτερα είναι ετοιμασμένος για να αποκρούσει τα αντιλαϊκά μέτρα που σε συνθήκες μάλιστα κρίσης θα έχουν ακόμα βαθύτερες αρνητικές επιπτώσεις».

    [03] "Ανάγκη προοδευτικής στροφής"

    Στην Κομοτηνή βρίσκεται πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Το πρωί ο κ.Αλαβάνος επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ-Φυσικού Αερίου στη ΒΙΠΕΚΟ και συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τη Διεύθυνση της επιχείρησης. Στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη όλων των τοπικών φορέων για τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και τις συνέπειες στους εργαζόμενους, στους νέους και γενικότερα στην περιοχή.

    Το απόγευμα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με εκπροσώπους των καπνοπαραγωγών του Ν. Ροδόπης και συζήτησε μαζί τους για το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας στα Αρριανά.

    «Είναι άσχημο να επισκέπτεσαι περιοχές της Ελλάδας, όπου πολλές οικογένειες ζούνε κάτω από καθεστώς ανεργίας, φτώχειας, ανέχειας και απειλής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε ό,τι αφορά την συνάντηση με τους φορείς του Νομού Ροδόπης, ο κ. Αλαβάνος εμφανίσθηκε προβληματισμένος μβ αυτά που άκουσε, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί, όπως ο ίδιος δήλωσε, να μεταφέρει στην κεντρική εξουσία ένα μήνυμα μεγάλης ανησυχίας, ώστε να μην αφήσουν την περιοχή να κηρυχθεί υπό πτώχευση, καθώς «είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο κανείς δεν πρέπει να αποκλείει».

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε λάθος τη στρατηγική της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, δεν προχωράει σε άμεσες ουσιαστικές παρεμβάσεις. Όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά «υπάρχει μεγάλος αριθμός ανέργων, οι αγρότες νοιώθουν μεγάλη πίεση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα να κλείνουν, τα μέτρα που παίρνουν οι μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες σε βάρος των εργαζομένων είναι αρκετά ώστε να οδηγηθούμε σβ αυτό το συμπέρασμα».

    Παράλληλα ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση, να αναπτύξει επενδυτικές δραστηριότητες στην Βόρεια Ελλάδα, αναθεωρώντας το ΕΣΠΑ και, να προσανατολίσει επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις εκεί που υπάρχει η ανάγκη. Σβ αυτήν την λογική ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση την λειτουργία του δεύτερου εργοστασίου της ΔΕΗ στην Βιομηχανική Περιοχή, ενώ επίσης ζήτησε να μην μένει απαθής η κυβέρνηση στην απόφαση της Vivartia να μην παίρνει πλέον το γάλα από τους παραγωγούς της Ροδόπης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος «δεν μπορεί η εταιρία MIG να βρίσκει χρήματα ώστε να αγοράζει την Ολυμπιακή Αεροπορία και να μην μπορεί να βρει 40 λεπτά στο κιλό για να αγοράσει 9 τόνους γάλα».

    Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για το συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής, ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή να ζητήσει την διακοπή της ισχύος του συμφώνου σταθερότητας και να διεκδικήσει τα ευρωομόλογα και την αλλαγή της πολιτικής στα αγροτικά ζητήματα.

    Παράλληλα και αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι «ζητάμε κατεπείγοντα και ουσιαστικά μέτρα για την πρόσληψη ανέργων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν μπορούμε να δεχθούμε την απόλυση ήδη εργαζομένων και την προσπάθεια ανακύκλωσης της ανεργίας, με έναν ρουσφετολογικό τρόπο που καθιστά τους εργαζομένους ομήρους της κυβέρνησης».

    Δηλώσεις κ. Α. Τσίπρα

    "Η Αριστερά είναι παρούσα στις εξελίξεις και ο κόσμος ενδιαφέρεται για τις απόψεις της. Οι πολίτες, οι νέες και οι νέοι καταλαβαίνουν, διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να δοθεί από τα σημερινά αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος. Ζούμε σε περίοδο σημαντικών αλλαγών", τόνισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στην Τρίπολη.

    "Λεφτά δεν υπάρχουν για τους πολίτες, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν για τους τραπεζίτες" ανέφερε και κάλεσε τους πολίτες όποτε ακούν για μεταρρυθμίσεις, να προετοιμάζονται γιατί αυτό, όπως είπε, σημαίνει λίγοτερες δημόσιες δαπάνες, οριστικό ξήλωμα της δημόσιας υγείας, σημαίνει μισό μισθό, μισή ζωή, "αυτό που ακούτε ως μοντέλο ευέλικτης κοινωνικής εργασίας που δημιούργησε την Κούνεβα", υπογράμμισε.

    "Χρειάζεται ριζοσπαστική, προοδευτική στροφή, ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση", τόνισε και αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τους φορείς της Αρκαδίας όπου διαπίστωσε, όπως είπε, πως η οικονομική κρίση μπορεί να οξύνει τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ακόμα περισσότερο αν δεν υπάρξει άμεσα μια εναλλακτική διέξοδος. Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ακόμα και στα προβλήματα που υπήρχαν, όπως είπε, και πριν ξεσπάσει η κρίση, αλλά και στους πυρόπληκτους, οι οποίοι, όπως ανέφερε, παραμένουν με τις ηχηρές υποσχέσεις.

    "Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο βαθύς λαϊκισμός" τόνισε και συμπλήρωσε: "Χθες ανακάλυψαν ότι αυτό που έλειπε από τη χώρα είναι αυστηρότεροι νόμοι. Υποτίθεται για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της βίας και της εγκληματικότητας, το οποίο είναι υπαρκτό".

    Την ίδια στιγμή, είπε, το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζει τις δικές του προτάσεις για διέξοδο από την κρίση και αναφερόμενος σε μια πρόταση νόμου που κατέθεσε για τα εργασιακά στην οποία αναφέρει απαλλαγή της εργοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους κάτω των 25, ανέφερε ότι αυτό θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, θα ανατινάξει τις εργασιακές σχέσεις στον αέρα. "Πρόκειται για πρόταση νεοθατσερικού τύπου" είπε και συμπλήρωσε ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ λαϊκίζουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Στη συνέχεια ανέφερε τους τέσσερις βασικούς άξονες των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΝ για το τραπεζικό σύστημα, την κάλυψη των οργανικών θέσεων σε παιδεία, υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες, τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Τέλος, σημείωσε ότι το δίλημμα των ευρωεκλογών είναι από την μια πλευρά, "μια από τα ίδια" και από την άλλη "η αλλαγή σελίδας" και κάλεσε τους πολίτες "να μην τους αφήσουμε να διαλύσουν την κοινωνία".

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων του νομού, στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και άκουσε τις απόψεις τους, ενώ επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου μίλησε στους φοιτητές. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια, ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για «γενικευμένη κρίση, που απαιτεί αλλαγή πολιτικής, δημόσιο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αντικατάσταση του συμφώνου σταθερότητας».

    «Αντί αυτού, η κυβέρνηση ακολουθεί τεχνάσματα και υιοθετεί πλήρως τη θέση της ακροδεξιάς. Έχουμε συγκυβέρνηση ΝΔ και δεξιάς με πρόσχημα την οικονομική κρίση», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε πως ουδείς θα παραξενευτεί αν δει «τον κ. Καρατζαφέρη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον κ. Μίχαλο κυβερνητικό εκπρόσωπο». Πρόσθεσε δε, ότι «δε θα αιφνιδιαστούμε αν δούμε την επαναφορά του νόμου περί τεντιμποϊσμού».

    Για τις ευρωεκλογές σχολίασε ότι «το δίλημμα δεν είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, είναι αλλαγή σελίδας ή μια από τα ίδια». Για δε, τις δημοσκοπήσεις ότι «η καταγραφή των ποσοστών γίνεται στις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν καταγράφουμε το μπόι μας στις δημοσκοπήσεις των δελτίων ειδήσεων».

    Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα βίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η παράταξή του έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. «Το τελευταίο διάστημα γινεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν μονομερώς κάποια γεγονότα και δεν αντιμετωπίζονται με το ίδιο ενδιαφέρον. Δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον, όταν εκρηκτικοί μηχανισμοί παλαιότερα μπήκαν στα γραφεία του ΣΥΝ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ή όταν δέχθηκε επίθεση μια καθαρίστρια με βιτριόλι. Πρέπει να είμαστε περισσότερο αντικειμενικοί για να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα», είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 March 2009 - 21:25:15 UTC