Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βγενόπουλος: "Οι ισχυροί να βοηθήσουν"
  • [02] Κατέλαβαν ελληνόκτητο πλοίο στο Αντεν
  • [03] Νέα δημοσκόπηση της ALCO
  • [04] Χαλάει ο καιρός
  • [05] Περιοδεία στην Ευρώπη
  • [06] "Μέτρα κεφαλικού φόρου"
  • [07] Ερευνες για την έκρηξη
  • [08] Αυξάνονται οι θέσεις στα ΑΕΙ
  • [09] Η κρίση... στη μεγάλη οθόνη

  • [01] Βγενόπουλος: "Οι ισχυροί να βοηθήσουν"

    H Marfin Investment Group (MIG), ο μεγαλύτερος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος, ανήκει κυρίως στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και δεν θα μπορούσε να είχε φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, χωρίς την ενεργό στήριξη της, τόνισε ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας σε γεύμα εργασίας στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Η MIG αποτελεί κεντρικό επενδυτικό βραχίονα της ελληνικής ναυτιλίας, επενδύοντας στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 40 χώρες, τόνισε ο κ.Βγενόπουλος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της διοίκησης του ομίλου για την στήριξη της εφοπλιστικής κοινότητας.

    Οι οικονομικά ισχυροί σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν καθήκον να αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες που βοηθούν την οικονομία και την κοινωνία. Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας από τον τομέα της ελληνικής ναυτιλίας κάνουν το καθήκον τους διατηρώντας τις θέσεις εργασίας παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ταυτόχρονα με την διατήρηση του υψηλού επιπέδου μισθών και την συνέχιση των επενδύσεων, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται μέσω της MIG, τόνισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Ο αντιπρόεδρος της MIG έκανε αναλυτική αναφορά στις αιτίες που δημιούργησαν την διεθνή κρίση και παρουσίασε τα βασικά σενάρια που υπάρχουν διεθνώς για την έξοδο από την κρίση αυτή, το αισιόδοξο που προβλέπει περίοδο ύφεσης 12 μηνών και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση από την κρίση και το απαισιόδοξο που προβλέπει ότι η ύφεση στην διεθνή οικονομία θα ξεπεράσει τους 12 μήνες και η έξοδος από την κρίση θα απαιτήσει 3 με 5 χρόνια. Παρομοίασε την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση μερικώς κατεστραμμένο τρένο το οποίο με χαμηλή ταχύτητα και επώδυνα με τους επιβάτες τους κινείται προς την έξοδο από το τούνελ.

    Παρουσιάζοντας τους λόγους που οδήγησαν στην διεθνή οικονομική κρίση ο κ.Βγενόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απελευθέρωση της αγοράς κεφαλαίων διεθνώς σε ένα περιβάλλον που δεν είχε την απαιτούμενη εποπτεία σε επιμέρους χώρες και τομείς τραπεζικών εργασιών (όπως η επενδυτική τραπεζική). Οι ΗΠΑ επισήμανε ο κ.Βγενόπουλος έχουν τη δυνατότητα να βγούν πιο γρήγορα από την κρίση, ταυτόχρονα όμως έχουν και την ευθύνη και για την εξαγωγή της κρίσης στην διεθνή οικονομία, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κ.Βγενόπουλος έδωσε έμφαση στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει και στο υψηλό δημόσιο χρέος. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη ρευστότητας που παρουσιάζεται στην αγορά ανέφερε ο κ.Βγενόπουλος και σημείωσε ότι η σημαντική έκθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην ΝΑ Ευρώπη επιδεινώνει την κατάσταση.

    Ο κ.Βγενόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την διεθνή κρίση θα μετακυλιστούν και στο Δημόσιο, λόγω της μείωσης που θα υπάρχουν από τους φόρους που εισπράττει από τις τράπεζες. Η σωρευτική κερδοφορία των τραπεζών για το 2008 ανέρχεται σε 6 δισ.ευρώ, στην περίπτωση που τα κέρδη αυτά θα υποχωρήσουν στα 500 εκατ.ευρώ το 2009 θα υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα του προϋπολογισμού με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.

    Για την Ολυμπιακή Αεροπορία ο κ.Βγενόπουλος επισήμανε ότι ήταν απόκτηση της από την MIG ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και έγινε μετά από συζητήσεις και συνεννόηση πολλών από των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στην αίθουσα αυτή (δηλαδή εκπροσώπων της εφοπλιστικής κοινότητας).

    [02] Κατέλαβαν ελληνόκτητο πλοίο στο Αντεν

    Πειρατές κατέλαβαν το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο "ΤΙΤΑΝ" σημαίας Αγίου Βικεντίου, στο κόλπο του Αντεν.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο μετέφερε σίδερο και εκτελούσε το δρομολόγιο Μαύρη Θάλασσα - Κορέα. Στο πλήρωμα του πλοίου της εταιρείας "Albamare City", ανήκουν τρεις Ελληνες, ο καπετάνιος, ο υποπλοίαρχος και ο Α' Μηχανικός.

    Ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου βρισκόταν σε πλήρη συνεργασία με το θάλαμο επιχειρήσεων της Κουάλα Λαμπούρ. Το πλοίο αργά χθες τη νύχτα κατευθυνόταν προς τις σομαλικές ακτές.

    [03] Νέα δημοσκόπηση της ALCO

    Στις 4,3 μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALTER και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις Εθνικές Εκλογές με ποσοστό 33% έναντι 28,7% του κυβερνώντος κόμματος και ακολουθούν κατά σειρά το ΚΚΕ με 8,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,6%, ο ΛΑΟΣ με 4,1 και οι Οικολόγοι με 2,5%. Στην ίδια δημοσκόπηση, ποσοστό 11,3% των ερωτηθέντων απάντησε "Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ", ενώ 5,2% απάντησε ότι θα έριχνε λευκό ψηφοδέλτιο και 1,4% άλλο κόμμα.

    Στις 3,5 μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ότι αφορά τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 32,5% και η ΝΔ 29%. Τα υπόλοιπα κόμματα: ΚΚΕ 7,6%, ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ΛΑΟΣ 3,6% και Οικολόγοι 2,3%. Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση 11,8% απάντησαν "Δεν Ξέρω / Δεν απαντώ", 3,6% ότι θα έριχναν λευκό ψηφοδέλτιο και 2,1% άλλο κόμμα.

    [04] Χαλάει ο καιρός

    Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει από σήμερα ο καιρός με καταιγίδες σε όλη τη χώρα και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ θυελλώδεις θα πνέουν οι άνεμοι. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή.

    Κακοκαιρία αναμένεται για αύριο Σάββατο με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας με υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα.

    Οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 με 9 μποφόρ, που σταδιακά στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

    Οι βροχές και τα χιόνια σε όλα τα ορεινά θα συνεχιστούν και την Κυριακή. Σταδιακά τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και ως αργά τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

    Οι άνεμοι θα πνέουν εως 7 μποφορ από βόρειες διευθύνσεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

    Χιονίζει στη Βόρεια Ελλάδα

    Χιονίζει από νωρίς το πρωί σε περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο καιρός παρουσιάζει επιδείνωση με κρύο και συννεφιά.

    Με πυκνό χιόνι καλύφθηκαν τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ νιφάδες χιονιού πέφτουν στην Κοζάνη, στην Καστοριά, στην Έδεσσα και σε άλλες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

    Μέχρι στιγμής, δε σημειώνονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, με εξαίρεση την επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου, όπου η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη.

    Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές επικρατεί συννεφιά, ενώ η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 8 βαθμούς, μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

    [05] Περιοδεία στην Ευρώπη

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ευρώπη για να συναντήσει του Έλληνες της διασποράς καθώς και να συναντηθεί με τις ηγεσίες κομμάτων της Αριστεράς. Η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί σήμερα τις Βρυξέλλες, ενώ αύριο και μεθαύριο θα βρίσκεται στο Παρίσι.

    «Είναι άσχημο να επισκέπτεσαι περιοχές της Ελλάδας, όπου πολλές οικογένειες ζούνε κάτω από καθεστώς ανεργίας, φτώχειας, ανέχειας και απειλής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή.

    Σε ό,τι αφορά την συνάντηση με τους φορείς του Νομού Ροδόπης, ο κ. Αλαβάνος εμφανίσθηκε προβληματισμένος μβ αυτά που άκουσε, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί, όπως ο ίδιος δήλωσε, να μεταφέρει στην κεντρική εξουσία ένα μήνυμα μεγάλης ανησυχίας, ώστε να μην αφήσουν την περιοχή να κηρυχθεί υπό πτώχευση, καθώς «είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο κανείς δεν πρέπει να αποκλείει».

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε λάθος τη στρατηγική της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, δεν προχωράει σε άμεσες ουσιαστικές παρεμβάσεις. Όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά «υπάρχει μεγάλος αριθμός ανέργων, οι αγρότες νοιώθουν μεγάλη πίεση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα να κλείνουν, τα μέτρα που παίρνουν οι μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες σε βάρος των εργαζομένων είναι αρκετά ώστε να οδηγηθούμε σβ αυτό το συμπέρασμα».

    Παράλληλα ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση, να αναπτύξει επενδυτικές δραστηριότητες στην Βόρεια Ελλάδα, αναθεωρώντας το ΕΣΠΑ και, να προσανατολίσει επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις εκεί που υπάρχει η ανάγκη. Σβ αυτήν την λογική ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση την λειτουργία του δεύτερου εργοστασίου της ΔΕΗ στην Βιομηχανική Περιοχή, ενώ επίσης ζήτησε να μην μένει απαθής η κυβέρνηση στην απόφαση της Vivartia να μην παίρνει πλέον το γάλα από τους παραγωγούς της Ροδόπης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος «δεν μπορεί η εταιρία MIG να βρίσκει χρήματα ώστε να αγοράζει την Ολυμπιακή Αεροπορία και να μην μπορεί να βρει 40 λεπτά στο κιλό για να αγοράσει 9 τόνους γάλα».

    Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για το συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής, ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή να ζητήσει την διακοπή της ισχύος του συμφώνου σταθερότητας και να διεκδικήσει τα ευρωομόλογα και την αλλαγή της πολιτικής στα αγροτικά ζητήματα.

    Παράλληλα και αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι «ζητάμε κατεπείγοντα και ουσιαστικά μέτρα για την πρόσληψη ανέργων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν μπορούμε να δεχθούμε την απόλυση ήδη εργαζομένων και την προσπάθεια ανακύκλωσης της ανεργίας, με έναν ρουσφετολογικό τρόπο που καθιστά τους εργαζομένους ομήρους της κυβέρνησης».

    Δηλώσεις κ. Α. Τσίπρα

    "Η Αριστερά είναι παρούσα στις εξελίξεις και ο κόσμος ενδιαφέρεται για τις απόψεις της. Οι πολίτες, οι νέες και οι νέοι καταλαβαίνουν, διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να δοθεί από τα σημερινά αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος. Ζούμε σε περίοδο σημαντικών αλλαγών", τόνισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στην Τρίπολη.

    "Λεφτά δεν υπάρχουν για τους πολίτες, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν για τους τραπεζίτες" ανέφερε και κάλεσε τους πολίτες όποτε ακούν για μεταρρυθμίσεις, να προετοιμάζονται γιατί αυτό, όπως είπε, σημαίνει λίγοτερες δημόσιες δαπάνες, οριστικό ξήλωμα της δημόσιας υγείας, σημαίνει μισό μισθό, μισή ζωή, "αυτό που ακούτε ως μοντέλο ευέλικτης κοινωνικής εργασίας που δημιούργησε την Κούνεβα", υπογράμμισε.

    "Χρειάζεται ριζοσπαστική, προοδευτική στροφή, ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση", τόνισε και αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τους φορείς της Αρκαδίας όπου διαπίστωσε, όπως είπε, πως η οικονομική κρίση μπορεί να οξύνει τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ακόμα περισσότερο αν δεν υπάρξει άμεσα μια εναλλακτική διέξοδος. Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ακόμα και στα προβλήματα που υπήρχαν, όπως είπε, και πριν ξεσπάσει η κρίση, αλλά και στους πυρόπληκτους, οι οποίοι, όπως ανέφερε, παραμένουν με τις ηχηρές υποσχέσεις.

    "Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο βαθύς λαϊκισμός" τόνισε και συμπλήρωσε: "Χθες ανακάλυψαν ότι αυτό που έλειπε από τη χώρα είναι αυστηρότεροι νόμοι. Υποτίθεται για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της βίας και της εγκληματικότητας, το οποίο είναι υπαρκτό".

    Την ίδια στιγμή, είπε, το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζει τις δικές του προτάσεις για διέξοδο από την κρίση και αναφερόμενος σε μια πρόταση νόμου που κατέθεσε για τα εργασιακά στην οποία αναφέρει απαλλαγή της εργοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους κάτω των 25, ανέφερε ότι αυτό θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, θα ανατινάξει τις εργασιακές σχέσεις στον αέρα. "Πρόκειται για πρόταση νεοθατσερικού τύπου" είπε και συμπλήρωσε ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ λαϊκίζουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Στη συνέχεια ανέφερε τους τέσσερις βασικούς άξονες των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΝ για το τραπεζικό σύστημα, την κάλυψη των οργανικών θέσεων σε παιδεία, υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες, τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Τέλος, σημείωσε ότι το δίλημμα των ευρωεκλογών είναι από την μια πλευρά, "μια από τα ίδια" και από την άλλη "η αλλαγή σελίδας" και κάλεσε τους πολίτες "να μην τους αφήσουμε να διαλύσουν την κοινωνία".

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων του νομού, στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και άκουσε τις απόψεις τους, ενώ επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου μίλησε στους φοιτητές. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια, ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για «γενικευμένη κρίση, που απαιτεί αλλαγή πολιτικής, δημόσιο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αντικατάσταση του συμφώνου σταθερότητας».

    «Αντί αυτού, η κυβέρνηση ακολουθεί τεχνάσματα και υιοθετεί πλήρως τη θέση της ακροδεξιάς. Έχουμε συγκυβέρνηση ΝΔ και δεξιάς με πρόσχημα την οικονομική κρίση», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε πως ουδείς θα παραξενευτεί αν δει «τον κ. Καρατζαφέρη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον κ. Μίχαλο κυβερνητικό εκπρόσωπο». Πρόσθεσε δε, ότι «δε θα αιφνιδιαστούμε αν δούμε την επαναφορά του νόμου περί τεντιμποϊσμού».

    Για τις ευρωεκλογές σχολίασε ότι «το δίλημμα δεν είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, είναι αλλαγή σελίδας ή μια από τα ίδια». Για δε, τις δημοσκοπήσεις ότι «η καταγραφή των ποσοστών γίνεται στις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν καταγράφουμε το μπόι μας στις δημοσκοπήσεις των δελτίων ειδήσεων».

    Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα βίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η παράταξή του έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. «Το τελευταίο διάστημα γινεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν μονομερώς κάποια γεγονότα και δεν αντιμετωπίζονται με το ίδιο ενδιαφέρον. Δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον, όταν εκρηκτικοί μηχανισμοί παλαιότερα μπήκαν στα γραφεία του ΣΥΝ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ή όταν δέχθηκε επίθεση μια καθαρίστρια με βιτριόλι. Πρέπει να είμαστε περισσότερο αντικειμενικοί για να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα», είπε.

    [06] "Μέτρα κεφαλικού φόρου"

    «Ο Πρωθυπουργός αφού μάζεψε φορομπηχτικά από τον ελληνικό λαό, 300 εκατομμύρια ευρώ, πάει στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αποστολή του είναι να πείσει τους εταίρους μας πως μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα χωρίς βέβαια να μειώσει τους μισθούς των "golden boys" και την αλόγιστη σπατάλη του δημοσίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ. Κ.Βελόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "συμπεριφέρεται ως πασάς επαναφέροντας το μέτρο του κεφαλικού φόρου, για τους πολίτες που τους θεωρεί ραγιάδες... Το μόνο που απομένει πια είναι να ζητήσει και την κεφαλή μας "επί πίνακι", ως αντάλλαγμα για την έξοδο από την οικονομική κρίση".

    [07] Ερευνες για την έκρηξη

    Σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό οφείλεται η έκρηξη, που σημειώθηκε χθες το βράδυ έξω από το κτίριο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στην οδό Κόνιαρη 45 και Αλεξάνδρας.

    Όπως διαπιστώθηκε από τους πυροτεχνουργούς της Ασφάλειας και τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κοντά στην είσοδο της ΚΕΔ και από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο και σε τζάμια παρακείμενων κτηρίων.

    Επειδή στην περιοχή υπήρχε έντονη μυρωδιά αερίου πιθανολογείται ότι αυτό συνέβη επειδή λόγω της έκρηξης τινάχτηκε ένα καπάκι από τον αγωγό του φυσικού αερίου. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι δεν σημειώθηκε έκρηξη στο αέριο.

    Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πιθανό ο μηχανισμός να πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο, γιατί δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αλλά την ώρα της έκρηξης δεν περνούσε κανένας από το σημείο γι' αυτό και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας

    "Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την έκρηξη, ούτε έχει γίνει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης από κανέναν" δήλωσε από το χώρο που σημειώθηκε η έκρηξη στην οδό Κόνιαρη 45 στους Αμπελοκήπους όπου στεγάζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Στάθης.

    Η έκρηξη, που προκάλεσε ζημιές στην είσοδο του κτιρίου, σε ένα σταθμευμένο όχημα καθώς και σε τζαμαρίες καταστημάτων και σπιτιών στον συγκεκριμένο δρόμο, οφείλεται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, σε άγνωστο εκρηκτικό μηχανισμό.

    Ο κ. Στάθης ανέφερε επίσης ότι ο χώρος φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία Ασφαλείας, η οποία είχε εκείνη την ώρα προσωπικό μέσα στο κτίριο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων πως ερμηνεύει ο ίδιος το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε απέναντι από τον Άρειο Πάγο και σε απόσταση 200 μέτρων από την ΓΑΔΑ, ο κ. Στάθης επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο κτίριο της ΚΕΔ φυλάσσεται από εταιρεία σεκιούριτι και τόνισε ότι η ΓΑΔΑ και ο Άρειος Πάγος φυλάσσονται από την αστυνομία.

    Κλείνοντας την ενημέρωση, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται αυτοψία στο χώρο και ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

    [08] Αυξάνονται οι θέσεις στα ΑΕΙ

    Κατά 970 αυξάνονται, φέτος, οι θέσεις στα Πανεπιστήμια, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Η αύξηση προκύπτει από την κάλυψη των αναγκών των τριών νεοϊδρυθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων (300 νέοι εισακτέοι στα δύο νέα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και 100 στο νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Λήμνο), καθώς επίσης και σειράς πανεπιστημιακών τμημάτων, κατά κύριο λόγο της περιφέρειας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι θέσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • στα ΑΕΙ αυξάνονται συνολικά κατά 970

  • στα ΤΕΙ παραμένουν οι ίδιες, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ανακατανομή των θέσεων στα ήδη υπάρχοντα και στα 13 νεοϊδρυθέντα τμήματα

  • στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες αυξάνονται κατά 30.

    Ειδικότερα, με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση, οι θέσεις εισακτέων για το 2009-2010 ανέρχονται:

    α) Στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Χώρας σε 40.770.

    β) Στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης σε 43.460.

    ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΕΙ + ΤΕΙ

    ΑΕΙ ΤΕΙ ΣΥΝΟΛΟ

    2008 39.210 43.430 82.640

    2009 40.180 43.430 83.610

    ΔΙΑΦΟΡΕΣ +970 ------- +970

    Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ανέρχεται σε 84.230. (Ειδικότερα, για τις ΑΣΤΕ η αύξηση, σε σχέση με πέρυσι, είναι κατά 30 θέσεις, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου υπουργείου).

    Επιπλέον, στον παραπάνω αριθμό των 84.230 εισακτέων προστίθενται και οι εισακτέοι:

    1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές - 1436

    2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας - 1900 (κατά προσέγγιση)

    3. Για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας - 26

    4. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού - 670 (κατά προσέγγιση).

    Το σύνολο των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 είναι 88.262.

    Στον παραπάνω αριθμό, δεν συμπεριλαμβάνονται οι 290 εισακτέοι στα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων.

    Τέλος, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το διδακτικό έτος 2008-2009 θα λήξει στις 13 Μαίου και οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 του ίδιου μήνα. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα.

    [09] Η κρίση... στη μεγάλη οθόνη

    Μία ταινία με θέμα την οικονομική κρίση και πρωταγωνιστές τον Μπεν Άφλεκ, τον Κέβιν Κόστνερ και τον Τόμι Λι Τζόουνς ετοιμάζει για τις κινηματογραφικές αίθουσες το Χόλιγουντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Variety.

    Το έργο που θα έχει τον τίτλο "The Company Men" (Ο άνθρωπος της εταιρίας) στοχεύει να δείξει την επίδραση που έχει στους ανθρώπους η κρίση που αντιμετωπίζει μία εταιρία, ενώ τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο στην Βοστόνη, στα βορειοανατολικά της Μασαχουσέτης.

    Την σκηνοθεσία της επίκαιρης ταινίας έχει αναλάβει ο Τζον Γουελς, ο σεναριογράφος και παραγωγός της διάσημης τηλεοπτικής σειράς "Στην Εντατική".

    Τον ρόλο του golden boy θα ενσαρκώσει ο Μπεν Άφλεκ, ο οποίος λόγω της οικονομικής κρίσης απολύεται και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την... Πόρσε του.

    Ο Κέβιν Κόστνερ, ο οποίος έχει κερδίσει Όσκαρ για τον ρόλο του στο "Χορεύοντας με τους Λύκους", θα παίξει τον καλό εργαζόμενο, ενώ αντίθετα ο Τόμι Λι Τζόουνς που έχει τιμηθεί με το Όσκαρ για την συμμετοχή του στην ταινία "Ο Φυγάς" θα παίξει τον επικεφαλής της εταιρίας ο οποίος προσπαθεί να αντιταχθεί στους συναδέλφους του με κίνητρο του την απληστία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 March 2009 - 7:30:43 UTC