Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγώνες της 27ης αγωνιστικής
  • [02] Πανελλαδικές: Ξεκινούν στις 15 Μαΐου
  • [03] "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013"
  • [04] Χαλάει ο καιρός
  • [05] "Δεν υπάρχει ασφάλεια προβλέψεων"

  • [01] Αγώνες της 27ης αγωνιστικής

    Με τον Ολυμπιακό να χρειάζεται τέσσερις βαθμούς στις ισάριθμες τελευταίες αγωνιστικές, προκειμένου να κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο, συνεχίζεται το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής, οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξενούνται στην Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο, που είναι βαθμολογικά αδιάφορος. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν μπορεί να υπολογίζει στους τιμωρημένους Ντιόγκο και Λέτο, την θέση των οποίων αναμένεται να πάρουν οι Νταρμπισάιρ και Τζόρτζεβιτς. Ο Ισπανός τεχνικός θέλει την νίκη, έτσι ώστε οι παίκτες του να φτάσουν ακόμη πιό κοντά στον πρωταρχικό στόχο και να αφοσιωθούν στο κύπελλο.

    Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός που ακολουθεί στην δεύτερη θέση με διαφορά εννέα βαθμών, δοκιμάζεται στην Τρίπολη με τον Αστέρα, που παίζει ανοικτό ποδόσφαιρο και διεκδικεί το καλύτερο δυνατό σε κάθε αναμέτρηση. Επίσης, η ΑΕΚ έχει εύκολη αποστολή αφού θα φιλοξενήσει τον Λεβαδειακό, ενώ ο Πανσερραϊκός θέλει την νίκη στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Αρη. Με τον ίδιο στόχο, ο ΟΦΗ θα φιλοξενήσει τον αδιάφορο Πανθρακικό, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει εύκολο έργο απέναντι στον ουραγό και υποβιβασμένο, Θρασύβουλο.

    Τέλος, ο Ηρακλής θα υποδεχθεί την Λάρισα που θέλει αποτέλεσμα για να παραμείνει στα πλέι-οφ, ενώ η Ξάνθη φιλοξενεί τον Εργοτέλη, σε μία αναμέτρηση χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον.

    Το πρόγραμμα και η βαθμολογία:

    Κυριακή 22 Μαρτίου (20:00) ΑΕΚ-Λεβαδειακός

    Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός

    Πανιώνιος-Ολυμπιακός

    ΠΑΟΚ-Θρασύβουλος

    Ξάνθη-Εργοτέλης

    Ηρακλής-Λάρισα

    Πανσερραϊκός-Αρης

    ΟΦΗ-Πανθρακικός

    [02] Πανελλαδικές: Ξεκινούν στις 15 Μαΐου

    Κατά 970 αυξάνονται, φέτος, οι θέσεις στα Πανεπιστήμια, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Η αύξηση προκύπτει από την κάλυψη των αναγκών των τριών νεοϊδρυθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων (300 νέοι εισακτέοι στα δύο νέα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και 100 στο νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Λήμνο), καθώς επίσης και σειράς πανεπιστημιακών τμημάτων, κατά κύριο λόγο της περιφέρειας.

    Επίσης, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι το διδακτικό έτος 2008-2009 θα λήξει στις 13 Μαΐου και οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 του ίδιου μήνα. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, οι θέσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • στα ΑΕΙ αυξάνονται συνολικά κατά 970

  • στα ΤΕΙ παραμένουν οι ίδιες, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ανακατανομή των θέσεων στα ήδη υπάρχοντα και στα 13 νεοϊδρυθέντα τμήματα

  • στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες αυξάνονται κατά 30.

    Ειδικότερα, με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση, οι θέσεις εισακτέων για το 2009-2010 ανέρχονται:

    α) Στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Χώρας σε 40.770.

    β) Στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης σε 43.460.

    ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΕ ΑΕΙ & ΤΕΙ

    ΑΕΙ ΤΕΙ ΣΥΝΟΛΟ

    2008 39.210 43.430 82.640

    2009 40.180 43.430 83.610

    ΔΙΑΦΟΡΕΣ +970 ------- +970

    Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ανέρχεται σε 84.230. (Ειδικότερα, για τις ΑΣΤΕ η αύξηση, σε σχέση με πέρυσι, είναι κατά 30 θέσεις, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου υπουργείου).

    Επιπλέον, στον παραπάνω αριθμό των 84.230 εισακτέων προστίθενται και οι εισακτέοι:

    1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές - 1436

    2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας - 1900 (κατά προσέγγιση)

    3. Για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας - 26

    4. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού - 670 (κατά προσέγγιση).

    Το σύνολο των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 είναι 88.262.

    Στον παραπάνω αριθμό, δεν συμπεριλαμβάνονται οι 290 εισακτέοι στα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων.

    [03] "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013"

    Στις ευκαιρίες που προσφέρει «η 4η προγραμματική περίοδος 2007-2013, και προς την κατεύθυνση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης», αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη της 2ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».

    Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών αξιοποιεί οργανωμένα και συστηματικά το Πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προϋπολογισμού 631 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το χαρακτήρισε ως «το σημαντικότερο πρόγραμμα διοικητικής αναδιοργάνωσης που έχει επιχειρηθεί ποτέ για τον ανασχεδιασμό των κρισιμότερων δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη».

    Οι κυριότερες παρεμβάσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι η μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25% - σήμερα αποτιμάται σε 4 δις ευρώ περίπου. Επίσης, η συντόμευση του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικών κατά 50%, ο αυστηρός έλεγχος των προμηθειών των νοσοκομείων, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και η ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς, ιδίως μέσω του περιορισμού της προσωπικής επαφής του υπαλλήλου με τον πολίτη κατά τη συναλλαγή.

    Συμπλήρωσε δε ότι «έχει δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σε κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως είναι η εμπέδωση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών αλλά και της ισότητας των ευκαιριών για όλους, με την πρόβλεψη αυτοτελούς σχετικού άξονα».

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «το αναπτυξιακό όραμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα μπορούσε να συνοψισθεί στη δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής, αποτελεσματικής, ανοιχτής και ευέλικτης διακυβέρνησης, με στόχο τη μετάβαση από την απλή διαχείριση αρμοδιοτήτων και διαδικασιών στην αποτελεσματική διοίκηση πολιτικών, υπηρεσιών και αποτελεσμάτων».

    Αναφέρθηκε δε στην αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών, εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου και των δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με ειδικούς στόχους:

    - Την ενδυνάμωση των μηχανισμών σχεδιασμού και εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών.

    - Την προώθηση των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

    - Τη βελτίωση της ποιότητας των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων.

    - Τη βελτίωση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με τις δημόσιες υπηρεσίες πολιτών και επιχειρήσεων.

    Τέλος, μιλώντας για τη μεταναστευτική πολιτική, είπε ότι το υπουργείο προχώρησε στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, με γνώμονα την ταχύτερη και απλούστερη έκδοση των αδειών διαμονής, στην επιτάχυνση των διαδικασιών των μετακλήσεων, την ενδυνάμωση των δομών που συνδέονται με την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

    Εγκύκλιος Παυλόπουλου για τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών

    Προσπάθεια για τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών του Δημοσίου, καταβάλει το υπουργείο Εσωτερικών, με βασικό μοχλό το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», το οποίο έχει σχεδιάσει και προωθήσει σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, που υπέγραψε σχετική εγκύκλιο για τη «Μείωση των Τηλεπικοινωνιακών Δαπανών του Δημοσίου», αναφέρει ότι το Εθνικό Δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» σε δύο μήνες θα αριθμεί άνω των 4.600 Φορέων-Κόμβων και μέχρι το 2015 θα καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου των φορέων του Δημοσίου, με νέες προηγμένες τηλεματικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

    Το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», προστίθεται στην εγκύκλιο, θέτει στη διάθεση των φορέων του δημοσίου τις πιο σύγχρονες πρακτικές και προηγμένες υπηρεσίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και του Διαδικτύου (Internet) και διασφαλίζει τη δικτυακή υποδομή που απαιτείται για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου για την ανάπτυξη και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ συμβάλλει συγχρόνως στην δραστική μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιών του κάθε Φορέα και συνολικά του Δημοσίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, «το υπουργείο Εσωτερικών, στοχεύει στη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών, για τους ενταγμένους στο δίκτυο φορείς, κατά 30% περίπου για το 2009, σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά, μία μείωση που είναι εφικτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν μέχρι σήμερα».

    Ωστόσο, όπως σημειώνεται, «παρότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» πάνω από 4000 Φορείς - Κόμβοι, δεν έχουν επιτευχθεί τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς, είτε δεν αξιοποιούνται επαρκώς οι διατιθέμενες υπηρεσίες του έργου, είτε οι Φορείς, ενώ χρησιμοποιούν το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», εξακολουθούν να δαπανούν οικονομικούς πόρους και για παροχή τηλεφωνίας μέσω παλαιών τηλεπικοινωνιακών γραμμών και υπηρεσιών internet από τρίτους».

    Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών καλεί όλους τους φορείς του Δικτύου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ «να αξιοποιήσουν πλήρως τις υπηρεσίες που παρέχει, ώστε να σταματήσει η σπατάλη οικονομικών πόρων για το Δημόσιο, ενώ σημειώνει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση, στην απένταξη φορέων από το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» που δεν μειώσουν το κόστος των τηλεπικοινωνιακών δαπανών.

    [04] Χαλάει ο καιρός

    Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, ύστερα από σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς αναμένεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού από σήμερα με καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ θυελλώδεις θα πνέουν οι άνεμοι. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Eπικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα στο Βόρειο Ιόνιο, τηνΗπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τη Μακεδονία με ισχυρές καταιγίδες και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα.

    Το Σάββατο προβλέπεται κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες και τις έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Παράλληλα, θα επικρατήσουν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ.

    Την Κυριακή 22 Μαρτίου τα έντονα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και έως αργά τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

    Οι άνεμοι θα πνέουν εως 7 μποφορ από βόρειες διευθύνσεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

    Στην Αττική καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν το Σάββατο.

    Οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 με 9 μποφόρ, που σταδιακά στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Χιονίζει στη Βόρεια Ελλάδα

    Χιονίζει από νωρίς το πρωί σε περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο καιρός παρουσιάζει επιδείνωση με κρύο και συννεφιά. Xιόνια έπεσαν το πρωί και στην πόλη των Ιωαννίνων.

    Με πυκνό χιόνι καλύφθηκαν τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ νιφάδες χιονιού πέφτουν στην Κοζάνη, στην Καστοριά, στην Έδεσσα και σε άλλες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

    Μέχρι στιγμής, δε σημειώνονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, με εξαίρεση την επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου, όπου η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη.

    Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές επικρατεί συννεφιά, ενώ η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 8 βαθμούς, μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

    [05] "Δεν υπάρχει ασφάλεια προβλέψεων"

    "Επιλέξαμε να λέμε την αλήθεα στους πολίτες", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    "Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που θέλει διαρκή πρακολούθηση και επικαιροποίηση των μέτρων. Δεν υπάρχει ασφάλεια προβλέψεων" ανέφερε ο κ. Καραμανλής σημειώνοντας ότι "έκτακτες συνθήκες σημαίνει έκτατες πολιτικές, αλλά με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης".

    "Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην ανθρώπινη διάσταση της οικονομικής κρίσης, δηλαδή τη βοήθεια σε αυτούς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι, όπως οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, τα χαμηλά εισοδήματα" τόνισε και απηύθυνε κάλεσμα ευθύνης προς όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς.

    "Οι νέες προκλήσεις είναι μπροστά μας" είπε, σημειώνοντας ότι "είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε νέες ανάγκες" και τόνισε ότι "πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι "είναι λάθος να επιχειρεί κανείς, εν ώρα κρίσεως, την ώρα δηλαδή που πρέπει να εξασφαλιστεί η ρευστότητα της οικονομίας, την φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων".

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος ήταν η αντιμετώπιση της κατάστασης και ο παραπέρα συντονισμός των δράσεων και ανέφερε ότι αποφασίστηκαν μια σειρά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

    Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις της ΕΕ στην Ελλάδα τόνισε: "Είμαστε κομμάτι μιας ομάδας, μιας οικογένειας. Σε περιόδους κρίσεων αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο η ωφελιμότητα να είμαστε σε αυτή την οικογένεια. Δεν μας επιβάλλει όμως κανείς τι να κάνουμε. Στην πραγματικότητα έχουμε ένα πρόβλημα που πρέπει εμείς να το διορθώσουμε. Εδώ και δεκαετίες έχουμε μεγάλο δημόσιο χρέος και οφείλουμε να το διορθώσουμε. Αυτό κάνουμε".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 March 2009 - 13:42:06 UTC