Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά μας»
  • [02] Με λαμπρότητα οι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου
  • [03] Ατύχημα με το "Αίολος 2" στη Σαντορίνη
  • [04] Μεγάλη ανταπόκριση για "Ωρα της Γης"
  • [05] Επανέρχεται στο διάλογο η ΠΟΣΔΕΠ
  • [06] Θερινή ώρα από την Κυριακή
  • [07] Η ατζέντα της ημέρας
  • [08] Κυβερνητική για τον τουρισμό
  • [09] ΠΑΣΟΚ:"Αδιέξοδα τα μέτρα"
  • [10] "Οχι σε αντεργατικούς εκβιασμούς"
  • [11] "Νεοφιλελεύθερες συνταγές"
  • [12] "Κοινωνικές εκρήξεις"
  • [13] Διετής προθεσμία από την ΕΕ

  • [01] «Προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά μας»

    Την ανάγκη όλοι οι Ελληνες "να διακηρύξουμε ακόμα μια φορά την προσήλωσή μας στις αξίες και τα ιδανικά, στις αρχές και τα συλλογικά οράματα που διαχρονικά αποτελούν την πολύτιμη παρακαταθήκη μας", ώστε "να μετουσιώνουμε και σήμερα την κληρονομιά αυτή σε νοοτροπίες και πρακτικές που υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον", ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον "διεθνούς ρευστότητας και αβεβαιότητας", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    "Μέσα στο ευμετάβλητο και επικίνδυνο αυτό διεθνές περιβάλλον, όλοι οι Έλληνες καλούμαστε να αντιτάξουμε την αφοσίωσή μας στη Δημοκρατία, την πίστη μας στο μέλλον του Ελληνισμού, στο όραμα της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης για μια καλύτερη κοινωνία για όλους", τονίζει ο κ. Παπούλιας.

    Ειδικότερα, στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει:

    "Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί μία κορυφαία στιγμή στη νεότερη Ιστορία του Ελληνισμού, από την οποία αντλούμε πολύτιμα διδάγματα προσλαμβάνοντας το λυτρωτικό της μήνυμα.

    Τις ημέρες αυτές ανακαλούμε στη μνήμη μας τις μορφές των αγωνιστών που, με την ψυχή και το αίμα τους, πάλεψαν και έδωσαν στον ελληνικό λαό το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.

    Πέρα όμως, από την ανανέωση της ιστορικής μνήμης, είναι βαθιά η ανάγκη να διακηρύξουμε ακόμα μια φορά την προσήλωσή μας στις αξίες και τα ιδανικά, στις αρχές και τα συλλογικά οράματα που διαχρονικά αποτελούν την πολύτιμη παρακαταθήκη μας. Την ουσία του πολιτισμού μας. Ώστε να μετουσιώνουμε και σήμερα την κληρονομιά αυτή σε νοοτροπίες και πρακτικές, που υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον.

    Ιδιαίτερα σήμερα που η φετινή επέτειος εορτάζεται σε περιβάλλον διεθνούς ρευστότητας και αβεβαιότητας, όπου ο φόβος και η ανασφάλεια επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

    Μέσα λοιπόν στο ευμετάβλητο και επικίνδυνο αυτό διεθνές περιβάλλον, όλοι οι Έλληνες καλούμαστε να αντιτάξουμε την αφοσίωσή μας στη Δημοκρατία, την πίστη μας στο μέλλον του Ελληνισμού, στο όραμα της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης για μια καλύτερη κοινωνία για όλους".-

    [02] Με λαμπρότητα οι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου

    Με τη στρατιωτική παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Αφαλείας στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

    Νωρίτερα, στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία για τη διπλή γιορτή, της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον ιερό ναό, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο νομάρχης Αθηνών, Δ. Σγουρός και ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης.

    Της παρέλασης προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέχεια έλαβε τη θέση του στην ειδική εξέδρα, από όπου παρακολούθησε την παρέλαση.

    Στην παρακείμενη εξέδρα, έλαβαν τη θέση τους οι επίσημοι, οι οποίοι παρέστησαν και στη δοξολογία: Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευ. Μεϊμαράκης, ο ΓΓ της Κ.Ο. της Ν.Δ., Γ. Τραγάκης, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος και Χρ. Σαρτζετάκης, ο νομάρχης και ο δήμαρχος ΑΘηναίων, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιά, Ντ. Μπέη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς.

    Μετά το τέλος της παρέλασης, ο κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο κ. Τραγάκης, χαιρέτησαν τους αναπήρους και βετεράνους πολέμου.

    Σε δήλωσή του μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι σήμερα γιορτάζουμε τη μεγαλύτερη ημέρα του νεοελληνικού έθνους, καθώς ένας λαός με μοναδικά όπλα την ελπίδα, το πάθος και το όραμα, "γυμνός", "ξυπόλητος" μπροστά σε μια αυτοκρατορία ξεσηκώθηκε για τη λευτεριά του.

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι το μήνυμα που μας στέλνει το '21, ότι "όταν όλοι είμαστε με μια ιδέα και έναν σκοπό, πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε", είναι εξαιρετικά επίκαιρο γιατί σήμερα περνάμε μια κρίση.

    "Την κρίση αυτή θα την ξεπεράσουμε με τη θέληση και τη σκέψη ότι έχουμε ξεπεράσει κι άλλες κρίσεις και δεν μας γονάτισαν", υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Είναι βέβαιο ότι αυτή η οικονομική κρίση δεν θα μας γονατίσει, παρόλο που πολλά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας περνάνε δύσκολες στιγμές", πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το αύριο θα είναι καλύτερο.

    "Η σημερινή διπλή γιορτή για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, είναι ημέρα κατάνυξης, είναι ημέρα εθνικής μνήμης, αλλά και περισυλλογής", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής, είπε ότι σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται και αυτή αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης με πρωτόγνωρο βάθος και έκταση, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε το δρόμο εκείνων που τιμούμε, εκείνων που έκαναν το χρέος τους παραδίδοντας στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη και περήφανη.

    "Χρέος της δικής μας γενιάς είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα πιο ισχυρή. Μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη. Όλες και όλοι μαζί, με ενότητα, με αλληλεγγύη, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Η σημερινή παρέλαση, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ήταν άριστη και ενίσχυσε σοβαρά την εθνική αυτοπεποίθηση, αλλά και την πίστη στο μέλλον της χώρας. Ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα "σύμβολο" πίστης, αρχών και αξιών για όλο τον ελληνικό λαό, και "σύμβουλο" για εθνική συνεννόηση, εθνική ομοψυχία και εθνική ενότητα "για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε αυτή την ταραγμένη περίοδο και όχι μόνο".

    Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για την κρίσιμη συγκυρία που βιώνει η πατρίδα μας, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι σεβόμενος την εθνική επέτειο αλλά και την απαίτηση του ελληνικού λαού για μια νέα πορεία αισιοδοξίας, ελπίδας και προοπτικής, δεν είναι στις προθέσεις του να εκφέρει αντιπολιτευτικό λόγο.

    Ο κ. Παπανδρέου "διαβεβαίωσε" τον ελληνικό λαό ότι "μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα", αρκεί να υπηρετήσουμε αξίες και αρχές διαχρονικές, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισονομία, η ισότητα, η ισχύς του Δικαίου και η κοινωνική αλληλεγγύη.

    "Υπηρετώντας αυτές τις αρχές, είναι σίγουρο ότι μπορούμε και θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι πράγματι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο κράτος" που θα προστατεύει τον πολίτη και τα δικαιώματά του, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Είναι πολύ σπουδαία υπόθεση, εξαιρετική ανύψωση του ηθικού, να βλέπεις δυνατές, ακμαίες και καθόλου κουρασμένες Ένοπλες Δυνάμεις, έτοιμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάθε κρίση", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    "Με τη στρατιωτική παρέλαση απονέμουμε το φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να μπορεί η Ελλάδα να είναι ελεύθερη και δυνατή και οφείλουμε να παραδώσουμε κι εμείς στις νεότερες γενιές μια Ελλάδα ισχυρή", είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι "ισχυρές" και "αποτρεπτικές" και πως δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί με ασφάλεια να προχωρήσει μπροστά, πρόσθεσε δε ότι οι επενδύσεις στην εθνική άμυνα είναι επενδύσεις για την ειρήνη και ότι η "ανθρωποκεντρική πολιτική μας" αποσκοπεί πλήρως στην ασφάλεια του πολίτη.

    Πρέπει να παραδειγματιστούμε όλοι από τους ήρωες του '21 που όταν ήταν ενωμένοι μεγαλουργούσαν, αλλά όταν επήλθε ο εθνικός διχασμός δημιουργήθηκαν προβλήματα, είπε ο κ. Τραγάκης και υποστήριξε ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο ελληνικός λαός μπορεί να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση.

    [03] Ατύχημα με το "Αίολος 2" στη Σαντορίνη

    Τραυματίστηκε ελαφρά ο υποπλοίαρχος του ταχύπλοου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Αίολος Κεντέρης 2" που ενώ επιχειρούσε χειρισμούς πρόσδεσης στο λιμάνι της Σαντορίνης προσέκρουσε στην προβλήτα ενώ καλά στην υγεία τους είναι οι 20 επιβάτες και οι 25 ναυτικοί που αποτελούσαν το πλήρωμά του.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής από την πρόσκρουση το ταχύπλοο πλοίο της ΝΕΛ υπέστη εκδορές κάτω από την ίσαλο γραμμή και τώρα παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Σαντορίνης προκειμένου να επιθεωρηθεί από κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος.

    Το Αίολος Κεντέρης που είναι επιδοτούμενο εκτελούσε το δρομολόγιο Σύρο, Πάρο, Νάξο, Φολέγανδρο, Σίκινο, ΄Ιο, Θηρασιά, Θήρα και Ανάφη.

    [04] Μεγάλη ανταπόκριση για "Ωρα της Γης"

    Μόνο τέσσερις ημέρες απομένουν για την "Ωρα της Γης" και η ενθουσιώδης ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας κορυφώνεται, όσο πλησιάζουμε στο μεγαλύτερη συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

    Περισσότεροι από 350 δήμοι και κοινότητες έχουν δηλώσει συμμετοχή ενώ και η συμμετοχή των πολιτών αυξάνεται αλματωδώς, αγγίζοντας τις 32.000 ατομικές εγγραφές στην επίσημη ιστοσελίδα της "Ωρας της Γης 2009" (http://www.earthhour.org/news/gr:el)

    Η επιχείρηση "Ώρα της Γης" (EARTH HOUR), που μας καλεί να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα ώστε να συνεισφέρουμε στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών και είναι προγραμματισμένη εφέτος να γίνει στις 28 Μαρτίου από τις 20.30 έως τις 21.30 τοπική ώρα για κάθε χώρα, ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

    Το 2008 περίπου 50 εκατομμύρια πολίτες από 370 πόλεις 35 χωρών μετείχαν στην επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης WWF.

    Για τη φετεινή χρονιά, που είναι αποφασιστικής σημασίας για το κλίμα, στόχος είναι να κινητοποιηθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες στον κόσμο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης WWF.

    Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ

    «Στις 28 Μαρτίου ο κόσμος θα συμμετάσχει στην Ώρα της Γης. Εκατομμύρια άνθρωποι, σε εκατοντάδες πόλεις θα σβήσουν τα φώτα για μία ώρα. Με την Ώρα της Γης, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. "Θέλουμε δράση κατά της κλιματικής αλλαγής''», αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την "Ώρα της Γης", ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο μήνυμά του υπογραμμίζει επίσης τα εξής:

    «Η Ώρα της Γης θα είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ποτέ.

    Οι άνθρωποι θα ζητήσουν από τους ηγέτες τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Σε μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που θα προστατεύει τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

    Χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη συμφωνία. Μια συμφωνία που θα είναι δίκαιη και αποτελεσματική. Μια συμφωνία που θα βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα.

    Έχουμε πάρει ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Ο πλανήτης μας θερμαίνεται. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

    Χρειαζόμαστε πράσινη ανάπτυξη προς όφελος όλων.

    Χρειαζόμαστε βιώσιμη ενέργεια για ένα φιλικό προς το κλίμα κόσμο. Έναν κόσμο ευημερίας.

    Αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί.

    Σε όλον τον κόσμο, πολλά διάσημα μνημεία θα συσκοτιστούν στην Ώρα της Γης.

    Στη Νέα Υόρκη, θα σβήσουμε τα φώτα στο κτίριο του ΟΗΕ.

    Το ίδιο θα γίνει και σε άλλες εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Σας παρακαλώ, στείλτε ένα ισχυρό μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής.

    Μαζί μπορούμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το σοβαρότατο παγκόσμιο πρόβλημα».

    [05] Επανέρχεται στο διάλογο η ΠΟΣΔΕΠ

    Tην κρισιμότερη περίοδο από την ίδρυσή του, θεσμικά, λειτουργικά, οικονομικά, διέρχεται το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, υποστήριξαν τα μέλη του νέου προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ), στην πρώτη τους, συνέντευξη Τύπου.

    Ο πρόεδρος, καθηγητής Νίκος Σταυρακάκης, ανέφερε ότι και το σώμα των «Ελλήνων Πανεπιστημιακών Δασκάλων βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών», ενω κατήγγειλε ότι «η Πολιτεία επιδεικνύει, όχι μόνον αχαρακτήριστη αδιαφορία για όλο το φάσμα των προβλημάτων μας, αλλά ενεργεί και πράττει πολλές φορές, σε κατεύθυνση υπονόμευσης και αποδιοργάνωσης του δημόσιου ακαδημαικού ιστού».

    Η νέα ηγεσία των καθηγητών διατύπωσε τη θέση περί του πανεπιστημιακού ασύλου, ως χώρου προστασίας της διακίνησης ιδεών και έρευνας. Ο δε, αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, καθηγητής και πρώην πρύτανης, Σωκράτης Κάτσικας, τόνισε ότι «αυτή η περίοδος είναι μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν όλα τα προβλήματα» και απηύθυνε έκκληση σε όλους να βοηθήσουν τις πρυτανικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους.

    Ο κ. Σταυρακάκης, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έχουν πολλαπλασιασθεί τα κρούσματα βίας, τον τελευταίο καιρό, στο Πολυτεχνείο, όπου «υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

    Οι εκπρόσωποι του νέου προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ κάλεσαν «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν απερίφραστα τις πράξεις βίας και τις απειλές άσκησης βίας, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, που με την κάλυψη του ακαδημαϊκού ασύλου καταλύουν τις λειτουργίες των συλλογικών οργάνων, παρεμποδίζουν τις ελεύθερες εκλογές πανεπιστημιακών οργάνων και διακόπτουν το διδακτικό και ερευνητικό έργο, οδηγώντας στη διάλυση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου και τελικά στην απαξίωση του».

    «Απευθύνουμε γενικό προσκλητήριο προς όλες τις δημιουργικές δυνάμεις των πανεπιστημιακών δασκάλων και των φοιτητών για πλήρη ενεργοποίηση, συμμετοχή και δράση με στόχο ένα αναβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο με πλήρη σεβασμό στη δημοκρατία και την ακαδημαϊκότητα», υπογράμμισαν.

    Εξάλλου, η ΠΟΣΔΕΠ επανέρχεται στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, αφού όπως είπε ο πρόεδρος της «αποκαθιστούμε τους διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας και θέτουμε ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας το μισθολογικό, έχοντας ως στόχο, όχι μόνο την αναπλήρωση των απωλειών των τελευταίων έξι χρόνων, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση των αποδοχών μας».

    Τέλος, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν ενεργά στον εθνικό διάλογο για την αναμόρφωση του λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, επεξεργαζόμενοι προτάσεις, που βασίζονται στην εμπειρία τους, αλλά και στη διεθνή πρακτική».

    [06] Θερινή ώρα από την Κυριακή

    Αλλαγή εποχής, και ωρολογιακά, από την Κυριακή, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της θερινής ώρας, που ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, 29 Μαρτίου, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλ. στις 04.00.

    Η θερινή ώρα θα ισχύσει έως την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, οπότε θα επανέλθει η χειμερινή ώρα.

    [07] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) υπό την προεδρία του Michael Haupl, προέδρου του CEMR, δημάρχου και κυβερνήτη της Βιέννης και του Νικήτα Κακλαμάνη, εκτελεστικού προέδρου CEMR (09:15:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ")

  • Εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο αμφιθέατρο τελετών του Ιδρύματος (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΠΑΜΑΚ). Σημείωση: Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννη Χατζηδημητρίου, με θέμα: "Η οικονομική διάσταση της επανάστασης του 1821"

  • ΠΑΣΟΚ-Τομέας Οικονομίας-Συνέντευξη Τύπου (12:30:00, Αθηνα/Ιπποκράτους 22)

  • Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος θα εγκαινιάσει την ψυχιατρική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς (18:00:00, Κιλκίς)

  • Παρουσίαση του οπτικοακουστικού λευκώματος του National Geographic "1821: Ο Ξεσηκωμός του Γένους", στο Πολιτιστικό Κέντρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (18:30:00, Θεσσαλονίκη/Εθνικής Αμύνης 1). Σημείωση: Την παρουσίαση θα κάνει ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Διευθυντής του National Geographic Ελλάδας καθηγητής Νικόλαος Μάργαρης.

  • Μαθητική παρέλαση, Αθήνα

    Αθλητική ατζέντα

  • Χάντμπολ-Ευρωπαϊκό γυναικών-Κλήρωση προκριματικών - 12:00:00, Βιένη

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (11η ημέρα, εξ αναβολής): Ολυμπιακός-ΝΟ Πατρών - 19:00:00, Πειραιάς

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Προημιτελική Φάση, Πλέι Οφ, 1ος Αγώνας): Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης - 21:45:00, ΣΕΦ

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Προημιτελική Φάση, Πλέι Οφ, 1ος Αγώνας): Παναθηναϊκός-Σιένα - 21:45:00, ΟΑΚΑ

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-23η Αγωνιστική, 20:00 Παναθηναϊκός-Παγχιακός

    [08] Κυβερνητική για τον τουρισμό

    Θέματα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει αύριο στις 12, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Νωρίτερα, ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη.

    Η περίοδος παρακμής της Ολυμπιακής κλείνει οριστικά και η πατρίδα μας περνάει σε νέα φάση στις αερομεταφορές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης της Ολυμπιακής στον όμιλο Mig.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η περίοδος παρακμής της Ολυμπιακής, που είχε δυσβάσταχτα βάρη για τον Ελληνα φορολογούμενο και νομικές περιπέτειες στην ΕΕ, κλείνει οριστικά ενώ σημείωσε ότι οι Ελληνες πολίτες θα σταματήσουν να πληρώνουν ένα εκατ. ευρώ που στοίχιζε η Ολυμπιακή ημερησίως.

    Η νέα εταιρία -υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει με 150 εκατ. ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία και η νέα Ολυμπιακή συνεχίζει τη δράση της με το ίδιο όνομα και σήμα

    Παράλληλα, η κυβέρνηση -ανέφερε ο κ. Καραμανλής- δούλεψε συστηματικά και οργανωμένα για να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση, σημείωσε ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά με την ΕΕ ώστε η νέα εταιρία να προχωρήσει απαλλαγμένη από τα χρέη της Ολυμπιακής, ενώ διασφαλίστηκαν και οι εργαζόμενοι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

    Πετύχαμε το στόχο μας είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος έγινε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αντιμετωπίσαμε κατέληξε ο κ. Καραμανλής και το θέμα της Ολυμπιακής με αίσθημα ευθύνης.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε, επίσης, ότι η χώρας μας εισέρχεται σε μια νέα περίοδο στις αερομεταφορές, κάνοντας λόγο για υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών, δυνατότητα πολλαπλών επιλογών στους επιβάτες και εξυπηρέτηση όλων των άγονων γραμμών.

    [09] ΠΑΣΟΚ:"Αδιέξοδα τα μέτρα"

    Το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία δίνεται στις τράπεζες, αλλά τελικά δεν διοχετεύεται ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική εκπρόσωπος του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.

    Από το σύνολο των 28 δισ. ευρώ οι τράπεζες έχουν κάνει μέχρι σήμερα χρήση 9 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών και ανταλλαγής τίτλων του ελληνικού δημοσίου, ανέφερε η κ. Κατσέλη και επεσήμανε ότι για τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2009 σημειώθηκε καθαρή μείωση 262 εκατομμυρίων ευρώ της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες.

    Όπως σχεδιάστηκε το πακέτο των 28 δισ. ευρώ δεν υπάρχει σήμερα καμιά δυνατότητα ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω των διορισμένων επιτρόπων ούτε να ελέγξει τη χρήση του πακέτου, αλλά ούτε να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

    Κανείς δεν γνωρίζει ποιες τρύπες καλύπτουν οι τράπεζες, ποια ανοίγματά τους κλείνουν σε άλλες αγορές και τι τελικά μένει για να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Όπως από την αρχή είπε το ΠΑΣΟΚ, τα 28 δισ. ευρώ είναι λευκή επιταγή προς τις τράπεζες, ενώ η πραγματική οικονομία βυθίζεται στα ευχολόγια της κυβέρνησης και τις αυστηρές συστάσεις που δήθεν δίνει προς τους τραπεζίτες, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

    Αναφερόμενη γενικότερα στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι το μόνο της επίτευγμα είναι να μπει η χώρα μας δυο φορές μέσα σε μια πενταετία σε επιτήρηση. Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης κοινωνικά άδικα αλλά και αδιέξοδα, μέτρα που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση και θα βυθίσουν την αγορά σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Για «ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να αγγίξει τους έχοντες και τους κατέχοντες», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στην οποία, μεταξύ άλλων, λέει ότι «οι λύσεις του κ. Παπανδρέου είναι ακατανόητες και ότι δεν κατανοεί πώς ακριβώς μπορεί κανένας να φορολογήσει τις offshore, δεν κατανοεί πώς μπορεί κανένας να φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία».

    «Αυτοί που φοροδιαφεύγουν, αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε να συνεισφέρουν περισσότερο στο να έχουμε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, είναι σαφές και από αυτή την απάντηση του υπουργού Οικονομίας, ότι αυτή τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους αγγίξει. Να είστε σίγουροι ότι η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα το πράξει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση είπε ότι «τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ είναι τέτοια, που θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα και είναι προφανές ότι αυτά τα νέα μέτρα προσανατολίζεται να τα πάρει μετά τις Ευρωεκλογές, και όχι πριν».

    [10] "Οχι σε αντεργατικούς εκβιασμούς"

    "Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν το εκβιαστικό δίλημμα ανεργία ή μερική δουλειά και μειωμένος μισθός που τους θέτουν βιομήχανοι και κυβέρνηση με όπλα τους νόμους του ΠΑΣΟΚ του 1998 και του 2000. Αυτά τα αντεργατικά μέτρα δεν θα είναι προσωρινά, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός", τονίζει το ΚΚΕ και ζητά από τους εργαζόμενους μισθωτούς να αποκρούσουν τους "αντεργατικούς εκβιασμούς".

    Σχετικά με την ανακοίνωση της Κομισιόν το ΚΚΕ μιλά για "αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ" και εκτιμά ότι "στην ουσία η ΕΕ προτείνει επιτάχυνση και ολοκλήρωση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που εφάρμοσαν έως τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προστατευθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, με αποτέλεσμα βαριές θυσίες και επιδείνωση της ζωής της λαϊκής οικογένειας, κρίση και ελλείμματα".

    "Κανένας σεβασμός στις εκθέσεις - κατευθύνσεις της ΕΕ, καμιά εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν ευθύνονται για τα ελλείμματα. Γιβ αυτά, όπως και για την κρίση, ευθύνονται τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων που αποκτήθηκαν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και από τη ληστεία του λαού που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπηρετούν", σημείωνει το ΚΚΕ.

    [11] "Νεοφιλελεύθερες συνταγές"

    Η απόφαση της Κομισιόν για δραστική μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στη χώρα μας ως το 2010 θα επιτείνει την υφεσιακή πορεία της οικονομίας και θα οδηγήσει στην επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων λεηλασίας της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, εκτιμά ο ΣΥΝ.

    Κατηγορεί την κυβέρνηση για συνυπευθυνότητα καθώς "άφωνη ακολουθεί και αποδέχεται τις ακραίες νεοφιλελεύθερες μονεταριστικές συνταγές της Ε.Ε., τις οποίες χρησιμοποιεί ως άλλοθι για τις εξίσου ακραίες ταξικές επιλογές της".

    Ο ΣΥΝ κάνει λόγο για την αναγκαιότητητα "μιας συνολικής ριζοσπαστικής προοδευτικής στροφής, που θα περιλαμβάνει την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, και η Ελλάδα μια νέα προοδευτική πορεία, με πρώτο βήμα τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και τη δίκαιη μελλοντική κατανομή του".

    [12] "Κοινωνικές εκρήξεις"

    «O κ. Καραμανλής μετά την επιτήρηση στο κόμμα του από την κ. Μπακογιάννη, οδηγεί σε επιτήρηση και την χώρα υπό τον κ. Αλμούνια. Δεν ξέρουμε πόσο απαραίτητη του ήταν η επιτήρηση στο κόμμα του, αλλά για τους έλληνες εργαζόμενους, η νέα αυτή επιτήρηση, είναι δυσβάστακτη και θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφερόμενος στις συστάσεις της Κομισιόν.

    Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου που δημοσιεύονται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος",τόνισε ότι "ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για σχέδιο, ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Ουσιαστικά μίλησε για ένα "τρισυπόστατο" ανυπόστατο.Δεν έχουν σχέδιο, δεν είναι ειλικρινείς και ούτε ρεαλιστές. Είναι ωμοί και εφαρμόζουν σκληρή αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή πολιτική. Πώς άραγε να πιστέψει κανείς μία κυβέρνηση που ανοίγει την πόρτα στο ελαστικό ωράριο;".

    [13] Διετής προθεσμία από την ΕΕ

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετώντας την πρόταση σύστασή της προς το Συμβούλιο υπουργών για τον τρόπο με τον οποίο θα τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα αναφέρει ότι η διόρθωση θα πρέπει να γίνει έως το 2010. Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να ξεκινήσουν ήδη από φέτος, ενώ δίνεται προθεσμία έως τις 24 Οκτωβρίου, προκειμένου οι ελληνικές αρχές να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και να καθορίσουν τα μέτρα εκείνα που θα είναι επαρκή για τη διόρθωση του ελλείμματος έως το 2010.

    Ειδικότερα, στο κείμενο της πρότασης σύστασης του Συμβουλίου 6 σελίδων η Επιτροπή αναφέρει κατ΄αρχήν ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου αν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής τότε αναμένεται επιδείνωση του δημοσιονομικού που το 2010 θα φτάσει το 4,25%.

    Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μια ισχυρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που να βασίζεται σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και τα οποία θα έχουν ως στόχο την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετούς μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, και κυρίως τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% το 2010.

    Προς το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, η προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από το 2009 ενώ η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να επιτευχθεί την περίοδο 2009-2010 είναι στο 1,25% του ΑΕΠ. Στην πρόταση σύστασης προς το Συμβούλιο δίνεται ακόμη προθεσμία στις ελληνικές αρχές 6 μηνών, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, ώστε να παρουσιάσουν με ποιο τρόπο θα μειωθεί το έλλειμμα το 2010 κάτω από το 3%.

    Σε ότι αφορά τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το ύψος του δημόσιου χρέους που παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών έχει επείγοντα χαρακτήρα ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά τους.

    Σημειώνεται ότι η πρότασή σύστασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο θα συζητηθεί κατά τις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ στις 3 και 4 Απριλίου στην Πράγα ενώ η τυπική υιοθέτηση της σύστασης θα γίνει από το Συμβούλιο στις 24 Απριλίου.

    Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει τις κάτωθι έξι συστάσεις:

    Βάσει των μακροοικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2009, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να θέσουν τέλος στην κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

    Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει: Πρώτον, να ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009, μέσω μόνιμων μέτρων για την περικοπή των δαπανών. Δεύτερον, να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, εντός του 2010, ούτως ώστε να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, εμφανώς κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ως το τέλος του χρόνου, και με στόχο να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και να διευθετηθούν οι υπάρχουσες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών.

    Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίβλεψης των συντελεστών εκείνων (εκτός από τον καθαρό δανεισμό), που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τόσο, ώστε να πλησιάσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τιμή αναφοράς (60% του εθνικού ΑΕΠ), σε συνδυασμό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος

    Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων και ειδικότερα των δημοσιονομικών στοιχείων. Ενισχύοντας, δηλαδή, τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ταχεία και σωστή παροχή των δημοσιονομικών στοιχείων που απαιτούνται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

    Το Συμβούλιο δίνει προθεσμία ως τις 24 Οκτωβρίου 2009, πριν η ελληνική κυβέρνηση πάρει αποτελεσματικά μέτρα για την δημοσιονομική σταθεροποίηση, εντός του 2009, και καθορίσει τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ως το 2010. Στην αξιολόγηση των αποτελεσματικών μέτρων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής.

    Τέλος, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναφέρουν την πρόοδο που έχουν κάνει, σχετικά με την εφαρμογή αυτών των συστάσεων, σε ξεχωριστό κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα προετοιμάσει η Ελλάδα για την περίοδο 2009-2010.

    Γ. Παπαθανασίου για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Με αφορμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Ecofin, για απόφαση σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής επιβεβαιώνουν πλήρως την αναγκαιότητα των μέτρων, τα οποία η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει και αφορούν τόσο το πρόγραμμα περικοπής κρατικών δαπανών όσο και την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο. Μέτρα, τα οποία έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και με τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2010.

    Η Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα τρία πράγματα:

    1. Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να ξεκινήσει από το 2009, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010, με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο.

    2. Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής με τη χρήση σαφώς προσδιορισμένων και μόνιμων μέτρων για τη μείωση των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετής εισοδηματικής πολιτικής στον δημόσιο τομέα, ώστε με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στην απαραίτητη μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.

    3. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.

    Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις έχουν ήδη ενταχθεί στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, έχουν εξαγγελθεί και έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Οι συστάσεις της Επιτροπής δείχνουν ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι ο μόνος ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος τρόπος για να διασφαλιστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και σιγουριά».

    Όσον αφορά την κριτική της Αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε τα εξής: «Στις συστάσεις της Επιτροπής δεν υιοθετείται καμία από τις ανεύθυνες και λαϊκίστικες προτάσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου. Καμία αναφορά δεν γίνεται για αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, όπως μονότονα επαναλαμβάνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Γιατί κάτι τέτοιο, ειδικά σε εποχή κρίσης, θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, ανάλογα με αυτά που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το 2004.

    Καμία αναφορά δεν γίνεται για αύξηση των κρατικών δαπανών, όπως μονότονα προτείνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο μάλιστα προτείνεται. Η δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών. Καμία αναφορά δεν γίνεται στη φορολόγηση των off shore εταιριών, γιατί η ίδια η Επιτροπή γνωρίζει ότι, παρά τις προσπάθειες τόσο τις δικές της όσο και όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όσο υπάρχουν οι λεγόμενοι φορολογικοί παράδεισοι ανά τον κόσμο. Παρβ όλα αυτά, στη χώρα μας ισχύει η φορολόγηση των εσόδων από ακίνητα των off shore εταιριών και η Κυβέρνηση έχει επιβάλλει φόρο επί των ίδιων ακινήτων με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ).

    Καμία αναφορά επίσης δεν γίνεται στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, γιατί η Επιτροπή γνωρίζει, σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου, ότι η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας για πρώτη φορά φορολογείται στη χώρα μας μέσω του ΕΤΑΚ. Ο διάλογος για την έξοδο από την κρίση απαιτεί δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Και όχι ανέφικτες και λαϊκίστικες υποσχέσεις».

    Δηλώσεις Χοακίν Αλμούνια

    Τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν «υπερβολικά ελλείμματα» παρουσίασε στο Στρασβούργο ο αρμόδιος για την οικονομία Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, τονίζοντας ότι οι οικονομικές προοπτικές μάλλον έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους δύο μήνες για όλες τις χώρες της ΕΕ.

    Ο Επίτροπος αναφέρθηκε ειδικώς στα τέσσερα κράτη μέλη που θα πρέπει να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιρλανδία), επισημαίνοντας ότι οι συστάσεις της Επιτροπής εδράζονται στην παραδοχή ότι δεν ξεκινούν όλες οι χώρες από το ίδιο σημείο και συνεπώς δεν θα διορθώσουν τα ελλείμματά τους στον ίδιο χρόνο. Ο Χ. Αλμούνια σημείωσε ότι τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή είναι ανάλογα της δημοσιονομικής θέσης της κάθε χώρας και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή ζητά την ταχεία διόρθωση του ελλείμματος (θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα το 2010) με δεδομένη τη μικρή απόκλιση του ελλείμματος από το όριο του 3% (τόσο με βάση τις εθνικές όσο και με βάση τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις) και λόγω του αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης, ο οποίος όπως σημείωσε είναι καλύτερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

    Ειδικότερα, ο κ. Αλμούνια ανέφερε ότι οι σημερινές συστάσεις της Επιτροπής έπονται των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που ήδη έχουν ανακοινώσει ορισμένες κυβερνήσεις (έφερε τα παραδείγματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας). Ειδικότερα για την περίπτωση της Ελλάδας σημείωσε ότι η Επιτροπή συστήνει στις ελληνικές αρχές να αρχίσουν από φέτος τη διαδικασία διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε ως θετικά τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι σημερινές συστάσεις δημιουργούν δύο ομάδες χωρών, μικρής και μεγάλης ταχύτητας προσαρμογής, ο Επίτροπος Ισπανός απάντησε: «Σε κάθε χώρα προσπαθούμε να κάνουμε τις κατάλληλες για την κατάστασή της συστάσεις» και εξήγησε ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία καλούνται να ξεκινήσουν τις προσπάθειες φέτος, ωστόσο στην Ιρλανδία δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο για τη μείωση του ελλείμματος (2013) λόγω του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης και της μεγαλύτερης απόκλισης από το όριο του 3%, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τη σχετική προσπάθεια του χρόνου. «Ο καθένας πρέπει να βρει τη λύση που αρμόζει στην κατάστασή του» τόνισε ο Χ. Αλμούνια.

    Σχετικά με το εάν οι σημερινές συστάσεις στηρίζονται στην εκτίμηση ότι θα ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη το 2010 και κατά πόσο, σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, η Επιτροπή προτίθεται να επανεξετάσει τις θέσεις της και να αφήσει μεγαλύτερο περιθώριο στα κράτη-μέλη, ο Επίτροπος επισήμανε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει εντός διαστήματος έξι μηνών από τη στιγμή της υιοθέτησης των συστάσεων από το Συμβούλιο (πιθανότατα τον Απρίλιο) να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μέτρα. Συνεπώς, τον Οκτώβριο η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα επαναξιολογήσουν τις συστάσεις και θα εκτιμηθεί εάν θα γίνουν νέες προς τα κράτη-μέλη.

    Συνοψίζοντας στη συνέχεια τις παραμέτρους που διαφοροποιούν την περίπτωση της Ελλάδας και στη βάση των οποίων η Επιτροπή ζητάει από την Αθήνα την άμεση διόρθωση του ελλείμματος, ο Χ. Αλμούνια τόνισε ότι εκτός του θετικού ρυθμού ανάπτυξης και του μικρού -σχετικά- ελλείμματος, υπάρχουν και δύο ακόμα στοιχεία που διαφοροποιούν την ελληνική περίπτωση και καθιστούν επιτακτική τη λήψη μέτρων: «το υψηλό εξωτερικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και το τεράστιο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ».

    Τέλος, στην ερώτηση εάν θεωρεί εφικτή την άμεση διόρθωση χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αλμούνια απάντησε ότι με τις σημερινές τις συστάσεις η Επιτροπή δεν ανακαλύπτει τίποτα καινούργιο και συμπλήρωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κινείται διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εις βάρος της Ελλάδας. «Στο παρελθόν το πρόβλημα αυτό διορθώθηκε, συνεπώς δεν πρόκειται για ένα αδύνατο αλλά για ένα δυνατό καθήκον» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει για το δικό της όφελος να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 March 2009 - 20:47:41 UTC