Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κοινωνικά άδικα και αδιέξοδα μέτρα"
  • [02] Τελετή στο Λευκό Οίκο για 25η Μαρτίου
  • [03] Κρύο και παγετός στη Μακεδονία
  • [04] Θερινή ώρα από την Κυριακή
  • [05] Ανατροπή της κυβέρνησης στην Τσεχία
  • [06] "Αντεργατική η πολιτική της ΕΕ"
  • [07] "Χαριστική βολή στη χώρα"
  • [08] "Δεν υπάρχει σχέδιο"
  • [09] Ενθουσιώδης ανταπόκριση
  • [10] Αιματηρή ληστεία

  • [01] "Κοινωνικά άδικα και αδιέξοδα μέτρα"

    Σε ειδική εκδήλωση διαβούλευσης, με θέμα: «Ψυχική Υγεία και Εξαρτήσεις», που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο, θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα.

    Ο,τι "μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα, αρκεί να υπηρετήσουμε αξίες και αρχές διαχρονικές, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισονομία, η ισότητα, η ισχύς του Δικαίου και η κοινωνική αλληλεγγύη", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Υπηρετώντας αυτές τις αρχές, είναι σίγουρο ότι μπορούμε και θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι πράγματι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο κράτος που θα προστατεύει τον πολίτη και τα δικαιώματά του", συμπλήρωσε.

    Το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία δίνεται στις τράπεζες, αλλά τελικά δεν διοχετεύεται ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική εκπρόσωπος του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.

    Από το σύνολο των 28 δισ. ευρώ οι τράπεζες έχουν κάνει μέχρι σήμερα χρήση 9 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών και ανταλλαγής τίτλων του ελληνικού δημοσίου, ανέφερε η κ. Κατσέλη και επεσήμανε ότι για τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2009 σημειώθηκε καθαρή μείωση 262 εκατομμυρίων ευρώ της χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες.

    Όπως σχεδιάστηκε το πακέτο των 28 δισ. ευρώ δεν υπάρχει σήμερα καμιά δυνατότητα ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω των διορισμένων επιτρόπων ούτε να ελέγξει τη χρήση του πακέτου, αλλά ούτε να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

    Κανείς δεν γνωρίζει ποιες τρύπες καλύπτουν οι τράπεζες, ποια ανοίγματά τους κλείνουν σε άλλες αγορές και τι τελικά μένει για να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Όπως από την αρχή είπε το ΠΑΣΟΚ, τα 28 δισ. ευρώ είναι λευκή επιταγή προς τις τράπεζες, ενώ η πραγματική οικονομία βυθίζεται στα ευχολόγια της κυβέρνησης και τις αυστηρές συστάσεις που δήθεν δίνει προς τους τραπεζίτες, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

    Αναφερόμενη γενικότερα στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι το μόνο της επίτευγμα είναι να μπει η χώρα μας δυο φορές μέσα σε μια πενταετία σε επιτήρηση. Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης κοινωνικά άδικα αλλά και αδιέξοδα, μέτρα που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση και θα βυθίσουν την αγορά σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Για «ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να αγγίξει τους έχοντες και τους κατέχοντες», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στην οποία, μεταξύ άλλων, λέει ότι «οι λύσεις του κ. Παπανδρέου είναι ακατανόητες και ότι δεν κατανοεί πώς ακριβώς μπορεί κανένας να φορολογήσει τις offshore, δεν κατανοεί πώς μπορεί κανένας να φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία».

    «Αυτοί που φοροδιαφεύγουν, αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε να συνεισφέρουν περισσότερο στο να έχουμε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, είναι σαφές και από αυτή την απάντηση του υπουργού Οικονομίας, ότι αυτή τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους αγγίξει. Να είστε σίγουροι ότι η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα το πράξει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση είπε ότι «τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ είναι τέτοια, που θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα και είναι προφανές ότι αυτά τα νέα μέτρα προσανατολίζεται να τα πάρει μετά τις Ευρωεκλογές, και όχι πριν».

    [02] Τελετή στο Λευκό Οίκο για 25η Μαρτίου

    Τους δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και τις κοινές αξίες που μοιράζονται η πρώτη δημοκρατία της αρχαιότητας και η μεγαλύτερη δημοκρατία του σύγχρονου κόσμου, υπογράμμισαν στις ομιλίες τους ο πρόεδρος Μπ.Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζ.Μπάιντεν, και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στη διάρκεια ειδικής τελετής που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

    Ο κ. Δημήτριος άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει από το νέο Αμερικανό πρόεδρο να προσεγγίσει με κατανόηση τρία θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό: τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επίλυση του Κυπριακού, και τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Μάλιστα, χαριτολογώντας τον κάλεσε να ενεργήσει αποτελεσματικά όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και να λύσει τον γόρδιο δεσμό των προβλημάτων αυτών. Αστειευόμενος ο κ. Ομπάμα απάντησε ότι θα ενημερώσει την σύζυγό του Μισέλ πως τον συνέκριναν με τον Μέγα Αλέξανδρο και διερωτήθη κατά πόσον "αυτό θα μου εξασφαλίσει λίγο περισσότερο σεβασμό", σπεύδοντας να παρατηρήσει ότι "η Μισέλ παραμένει η αρχηγός του σπιτιού".

    Ο κ. Ομπάμα μίλησε για κοινά ιδεώδη και κοινούς αγώνες, και ευχαρίστησε την ελληνική ομογένεια για τη συμβολή της στην αμερικανική κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους Ελληνοαμερικανούς φίλους και υποστηρικτές του από το Σικάγο. Υπενθύμισε ότι σε μια ολόκληρη περιοχή της αμερικανικής μεγαλούπολης, το Greektown, κατοικούν και εργάζονται ομογενείς, και σημείωσε ότι στην ετήσια παρέλαση που γίνεται στο Σικάγο για την 25η Μαρτίου πολλοί νέοι τιμούν την ελληνική καταγωγή τους φορώντας την παραδοσιακή φουστανέλα, την οποία, όπως παρατήρησε, δεν είδε κανέναν να φορά στον Λευκό Οίκο. Αστειεύθηκε μάλιστα ρωτώντας τον φίλο του, υπουργό Οικονομικών του Ιλινόι, Αλέξη Γιαννούλια, γιατί δεν φόρεσε τη δική του.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τους "ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών μας", καλωσόρισε τους Ελληνες και Ελληνοαμερικανούς στον Λευκό Οίκο, και τόνισε ότι η συνεργασία της Ελλάδας και της Αμερικής που θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια. Χαιρέτισε τους παρευρισκομένους, μεταξύ αυτών τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια, τους πρέσβεις της Ελλάδας, Αλέξανδρο Μαλλιά, και της Κύπρου, Ανδρέα Κακουρή. Στην τελετή ήταν παρών και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, όπως και οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές, και φυσικά πολλοί επιφανείς ομογενείς.

    Στη δική του ομιλία ο Αρχ. Δημήτριος αναφέρθηκε στους αγώνες του 1821, τονίζοντας ότι οι αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης είχαν επηρεασθεί σημαντικά από την αμερικανική που προηγήθηκε και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αμερικής το 1776, και υπενθύμισε ότι πολλοί Αμερικανοί φιλέλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

    Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν που ήταν και ο πρώτος που μίλησε προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, δήλωσε Ελληνας, υπενθυμίζοντας τη βοήθεια που έλαβε από την ελληνοαμερικανική κοινότητα όταν εξελέγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο πριν τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, επισήμανε τους δεσμούς και τις κοινές αξίες των δυο λαών, τονίζοντας ότι οι δυο χώρες προέρχονται από το ίδιο ιστορικό DNA, και υπογράμμισε την πολυετή σχέση που διατηρεί με τον κ. Δημήτριο τον οποίο χαρακτήρισε "σοφό άνθρωπο", και ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος αισθάνονται τυχεροί "που μπορούμε να σας αποκαλούμε φίλο".

    [03] Κρύο και παγετός στη Μακεδονία

    Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν από το πρωί στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία, με τις υπηρεσίες της τροχαίας να συνιστούν την προσοχή των οδηγών, εξαιτίας των συνθηκών παγετού, στο οδικό δίκτυο.

    Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τον Άγιο Αθανάσιο, για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), ενώ αλυσίδες απαιτούνται στα τελευταία 4 χλμ. του δρόμου. Κλειστός είναι ο δρόμος από την Κερασιά, προς το αναφερόμενο χιονοδρομικό κέντρο.

    Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από τη Νάουσα, προς το χιονοδρομικό κέντρο.

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Σερρών, ενώ καθαρός είναι ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά.

    Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο Νομό Γρεβενών.

    [04] Θερινή ώρα από την Κυριακή

    Αλλαγή εποχής, και ωρολογιακά, από την Κυριακή, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της θερινής ώρας, που ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, 29 Μαρτίου, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλ. στις 04.00.

    Η θερινή ώρα θα ισχύσει έως την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, οπότε θα επανέλθει η χειμερινή ώρα.

    [05] Ανατροπή της κυβέρνησης στην Τσεχία

    Η αποτυχία του τριμερούς κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της, προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τσεχίας, να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά την ψηφοφορία στη Βουλή στην Πράγα, θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την προγραμματιζόμενη για μετά τα μέσα Απριλίου ψηφοφορία επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης - της Συνθήκης της Λισαβόνας - από το δεύτερο σώμα της τσέχικης Εθνοσυνέλευσης, τη Γερουσία.

    Το πρώτο σώμα της Εθνοσυνέλευσης, η Βουλή, έπειτα από επανειλημμένες αναβολές, είχε επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας στις 18 Φεβρουαρίου, όμως για την πλήρη επικύρωσή της πρέπει να ξεπεραστούν δύο ακόμη «εμπόδια», αφενός η συγκατάθεση της Γερουσίας, επίσης με συνταγματική πλειοψηφία τριών πέμπτων, και αφετέρου η υπογραφή της επικύρωσης από τον γνωστό για τον «ευρωσκεπτικισμό» του, πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους.

    Η απώλεια της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ στη Βουλή - έπειτα από πρόταση μομφής από μέρους των Σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης - πιστεύεται πως θα ενισχύσει την ήδη υπερισχύουσα ομάδα των ευρωσκεπτικιστών γερουσιαστών του κόμματός του, του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών (ΔΚΠ), και να κινδυνεύει ως εκ τούτου η απαραίτητη, για την επικύρωση, πλειοψηφία των τριών πέμπτων.

    Όπως και στη Βουλή έτσι και στη Γερουσία, η Συνθήκη της Λισαβόνας αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, από τα δύο συγκυβερνώντα μικρά κόμματα, Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό και Πρασίνους, καθώς και από μερίδα του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών.

    Είναι όμως αμφίβολο εάν θα συγκεντρωθεί τελικά η πλειοψηφία των τριών πέμπτων, καθώς το υπόλοιπο τμήμα του ΔΚΠ - που φέρεται να είναι και το μεγαλύτερο και να ενισχύεται από τη χθεσινή ανατροπή της κυβέρνησης - και το Κομμουνιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τη Συνθήκη.

    Από την πλευρά του ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους τηρεί σταθερά αρνητική στάση απέναντι στη Συνθήκη της Λισαβόνας και έχει προειδοποιήσει πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει την επικύρωσή της εάν δεν υπάρξει προηγουμένως επικύρωσή της μέσα από ένα δεύτερο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία.

    Πριν δύο μήνες κατά την παρουσίαση βιβλίου του, επικριτικού για τη Συνθήκη, ο Τσέχος πρόεδρος είχε επιστήσει την προσοχή της κοινής γνώμης και «όσων θα αποφασίσουν την επικύρωσή της», για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Τσεχία η αποδοχή της Συνθήκης την οποία ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα ως «νεκρή».

    Η Τσεχία είναι, εκτός της Ιρλανδίας - όπου συζητείται ήδη μια εκ νέου διενέργεια δημοψηφίσματος, πιθανόν τον ερχόμενο Οκτώβριο - η μόνη από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ στην οποία δεν έχει επικυρωθεί κοινοβουλευτικά η Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Η ίδια τώρα η απώλεια ψήφου εμπιστοσύνης της τσέχικης κυβέρνησης στη Βουλή της χώρας, που την οδηγεί τώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε υποβολή παραίτησης, φέρεται ότι δεν θα επηρεάσει την προεδρία της Τσεχίας στην ΕΕ που διαρκεί ακόμη τρεις μήνες.

    Ο πρωθυπουργός Τοπολάνεκ τόνισε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η παραίτηση της τσέχικης κυβέρνησης δεν θα απειλήσει την προεδρία στην ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ πρόσθεσε πως η εσωτερική κατάσταση στην Τσεχία δεν θα επηρεάσει την κοινοτική προεδρία και πως ο ίδιος ευελπιστεί ότι θα προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας ούτως ώστε αυτή να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2010.

    Με την χθεσινή αποτυχία απόσπασης ψήφου εμπιστοσύνης, ανατρέπεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Τσεχίας, μια κυβέρνησή της, ενώ είναι και η πρώτη φορά στην ΕΕ που παραιτείται η κυβέρνηση χώρας στη διάρκεια άσκησης από αυτή της κοινοτικής προεδρίας.

    Πάντως και μετά την παραίτησή της, η κυβέρνηση συνασπισμού στην Πράγα αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τη λήξη της κοινοτικής προεδρίας τέλη Ιουνίου.

    Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της τσεχικής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, και πρώην πρωθυπουργός Γίζι Πάρουμπεκ, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του κόμματός του να κρατήσει ανεκτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Τοπολάνεκ μέχρι τη λήξη της τσεχικής προεδρίας στην ΕΕ, και ζήτησε για τον κατόπιν χρόνο μέχρι τις εκλογές, τη σύσταση κυβέρνησης τεχνοκρατών.

    Ο κ. Πάρουμπεκ επισήμανε πως η κυβέρνηση, χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης «πήρε αυτό που της άξιζε», καθότι υπήρξε ανίκανη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

    [06] "Αντεργατική η πολιτική της ΕΕ"

    "Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν το εκβιαστικό δίλημμα ανεργία ή μερική δουλειά και μειωμένος μισθός που τους θέτουν βιομήχανοι και κυβέρνηση με όπλα τους νόμους του ΠΑΣΟΚ του 1998 και του 2000. Αυτά τα αντεργατικά μέτρα δεν θα είναι προσωρινά, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός", τονίζει το ΚΚΕ και ζητά από τους εργαζόμενους μισθωτούς να αποκρούσουν τους "αντεργατικούς εκβιασμούς".

    Σχετικά με την ανακοίνωση της Κομισιόν το ΚΚΕ μιλά για "αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ" και εκτιμά ότι "στην ουσία η ΕΕ προτείνει επιτάχυνση και ολοκλήρωση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που εφάρμοσαν έως τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προστατευθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, με αποτέλεσμα βαριές θυσίες και επιδείνωση της ζωής της λαϊκής οικογένειας, κρίση και ελλείμματα".

    "Κανένας σεβασμός στις εκθέσεις - κατευθύνσεις της ΕΕ, καμιά εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν ευθύνονται για τα ελλείμματα. Γιβ αυτά, όπως και για την κρίση, ευθύνονται τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων που αποκτήθηκαν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και από τη ληστεία του λαού που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπηρετούν", σημείωνει το ΚΚΕ.

    [07] "Χαριστική βολή στη χώρα"

    Τα νέα σκληρά μέτρα κυβέρνησης και Ε.Ε., στο όνομα του Συμφώνου Σταθερότητας, προμηνύουν πολύ περισσότερη φτώχεια, ανέχεια και ανεργία στην κοινωνία μας, εκτιμά ο ΣΥΝ και τονίζει ότι "η αντίσταση και η προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα και την Ευρώπη συνιστά το μόνο εναλλακτικό ελπιδοφόρο δρόμο".

    Κάνει λόγο για "χαριστική βολή στη χώρα και τον λαό καθώς η οικονομία οδεύει στην ύφεση και και τα κοινωνικά προβλήματα σε έκρηξη".

    Κατηγορεί την κυβέρνηση για συνυπευθυνότητα καθώς "άφωνη ακολουθεί και αποδέχεται τις ακραίες νεοφιλελεύθερες μονεταριστικές συνταγές της Ε.Ε., τις οποίες χρησιμοποιεί ως άλλοθι για τις εξίσου ακραίες ταξικές επιλογές της".

    Ο ΣΥΝ κάνει λόγο για την αναγκαιότητητα "μιας συνολικής ριζοσπαστικής προοδευτικής στροφής, που θα περιλαμβάνει την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, και η Ελλάδα μια νέα προοδευτική πορεία, με πρώτο βήμα τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και τη δίκαιη μελλοντική κατανομή του".

    [08] "Δεν υπάρχει σχέδιο"

    «O κ. Καραμανλής μετά την επιτήρηση στο κόμμα του από την κ. Μπακογιάννη, οδηγεί σε επιτήρηση και την χώρα υπό τον κ. Αλμούνια. Δεν ξέρουμε πόσο απαραίτητη του ήταν η επιτήρηση στο κόμμα του, αλλά για τους έλληνες εργαζόμενους, η νέα αυτή επιτήρηση, είναι δυσβάστακτη και θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφερόμενος στις συστάσεις της Κομισιόν.

    Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου που δημοσιεύονται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος",τόνισε ότι "ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για σχέδιο, ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Ουσιαστικά μίλησε για ένα "τρισυπόστατο" ανυπόστατο.Δεν έχουν σχέδιο, δεν είναι ειλικρινείς και ούτε ρεαλιστές. Είναι ωμοί και εφαρμόζουν σκληρή αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή πολιτική. Πώς άραγε να πιστέψει κανείς μία κυβέρνηση που ανοίγει την πόρτα στο ελαστικό ωράριο;".

    [09] Ενθουσιώδης ανταπόκριση

    Η ενθουσιώδης ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας κορυφώνεται, όσο πλησιάζουμε στο μεγαλύτερη συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή, την "Ωρα της Γης".

    Η δυναμική συμμετοχή της χώρας μας αποτυπώνεται και στον αριθμό φορέων, σχολείων και επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει το «παρών» και προετοιμάζουν ήδη πρωτότυπες δράσεις ευαισθητοποίησης και όχι μόνο.

    Περισσότεροι από 350 δήμοι και κοινότητες έχουν δηλώσει συμμετοχή ενώ και η συμμετοχή των πολιτών αυξάνεται αλματωδώς, αγγίζοντας τις 32.000 ατομικές εγγραφές στην επίσημη ιστοσελίδα της "Ωρας της Γης 2009" (http://www.earthhour.org/news/gr:el).

    Μόνο στη διάσημη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, χρήστες του διαδικτύου έχουν δημιουργήσει σχετικές ομάδες που αριθμούν περισσότερα από 100.000 μέλη.Η Ελλάδα παραμένει σταθερά πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη!

    «Η πραγματικά εντυπωσιακή συμμετοχή των Ελλήνων στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Ώρας της Γης 2009, αποδεικνύει ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν συνειδητοποιήσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και δείχνουν έτοιμοι να δράσουν για την αναχαίτιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Ελπίζουμε ότι το ηχηρό μήνυμα που θα στείλουν στις 28 Μαρτίου περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από ολόκληρο τον πλανήτη θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους παγκόσμιους ηγέτες», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς.

    Η επιχείρηση "Ώρα της Γης" (EARTH HOUR), που μας καλεί να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα ώστε να συνεισφέρουμε στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών και είναι προγραμματισμένη εφέτος να γίνει στις 28 Μαρτίου από τις 20.30 έως τις 21.30 τοπική ώρα για κάθε χώρα, ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

    Για τη φετεινή χρονιά, που είναι αποφασιστικής σημασίας για το κλίμα, στόχος είναι να κινητοποιηθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες στον κόσμο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης WWF.

    Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ

    «Στις 28 Μαρτίου ο κόσμος θα συμμετάσχει στην Ώρα της Γης. Εκατομμύρια άνθρωποι, σε εκατοντάδες πόλεις θα σβήσουν τα φώτα για μία ώρα. Με την Ώρα της Γης, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. "Θέλουμε δράση κατά της κλιματικής αλλαγής''», αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την "Ώρα της Γης", ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο μήνυμά του υπογραμμίζει επίσης τα εξής:

    «Η Ώρα της Γης θα είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ποτέ. Οι άνθρωποι θα ζητήσουν από τους ηγέτες τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Σε μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που θα προστατεύει τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

    Χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη συμφωνία. Μια συμφωνία που θα είναι δίκαιη και αποτελεσματική. Μια συμφωνία που θα βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα.

    Έχουμε πάρει ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Ο πλανήτης μας θερμαίνεται. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

    Χρειαζόμαστε πράσινη ανάπτυξη προς όφελος όλων. Χρειαζόμαστε βιώσιμη ενέργεια για ένα φιλικό προς το κλίμα κόσμο. Έναν κόσμο ευημερίας. Αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί. Σε όλον τον κόσμο, πολλά διάσημα μνημεία θα συσκοτιστούν στην Ώρα της Γης. Στη Νέα Υόρκη, θα σβήσουμε τα φώτα στο κτίριο του ΟΗΕ. Το ίδιο θα γίνει και σε άλλες εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Σας παρακαλώ, στείλτε ένα ισχυρό μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μαζί μπορούμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το σοβαρότατο παγκόσμιο πρόβλημα».

    [10] Αιματηρή ληστεία

    Αιματηρή κατάληξη είχε η ληστεία που έγινε χθες το βράδυ σε πρακτορείου ΠΡΟΠΟ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 88 στη Νέα Σμύρνη, αφού ο ληστής πυροβόλησε με πιστόλι και τραυμάτισε σοβαρά έναν υπάλληλο.

    Ο δράστης εισέβαλε στο πρακτορείο στις 9:10 το βράδυ και ζήτησε τις εισπράξεις, αλλά άγνωστο μέχρι στιγμής κάτω από ποιές συνθήκες, πυροβόλησε τον υπάλληλο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο χειρουργίεο του Ερυθρού Σταυρού.

    Ο ληστής άρπαξε άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και διέφυγε. Από την αστυνομία διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 March 2009 - 9:32:08 UTC