Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εγκαταλείπονται οι προνοιακές δομές"
  • [02] ΕΕ: Απόφαση για ηλικία συνταξιοδότησης
  • [03] Θεσ/νίκη-Μετακίνηση των μαθητών

  • [01] "Εγκαταλείπονται οι προνοιακές δομές"

    Την πλήρη αντίθεσή του στις αντιλήψεις που θέλουν σε καιρούς οικονομικής κρίσης να εγκαταλείπονται οι προνοιακές δομές και ιδιαίτερα εκείνες που ασχολούνται με ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ψυχικώς νοσούντες και οι τοξικομανείς, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο με θέμα "Ψυχική Υγεία και Εξαρτήσεις".

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε επίσης ότι η πρόνοια δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας αλλά πως είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η εφαρμογή των επιστημονικών συμπερασμάτων και η πρόσληψη προσωπικού.

    "Το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε με την εμπορευματοποίηση του πόνου, ούτε από μόνο του", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πριν από 20 χρόνια υπήρχε μια μεσαιωνική κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας με την ύπαρξη δέκα μεγάλων ψυχιατρείων, τα οποία όμως λειτουργούσαν ως "αποθήκες ανθρώπων", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι έκτοτε έγιναν μεγάλες προσπάθειες αποασυλοποίησης των ασθενών και επανένταξής τους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δυστυχώς λόγω των πολιτικών της ΝΔ τα τελευταία χρόνια ξαναγυρίσαμε στο μηδέν με αποκορύφωση το σταμάτημα της χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ, διότι τα κονδύλια δεν διοχετεύονταν σε αυτούς για τους οποίους προορίζονταν.

    Αναφερόμενος ειδικά στα ναρκωτικά ο κ. Παπανδρέου, έκανε ειδική μνεία στον πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για χορήγηση υποκαταστάτων και είπε, ότι με τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος και αυστηρούς ελέγχους θα μπορούσε ο αριθμός της αναμονής να μειωθεί και να χορηγούνται σε ορισμένες περιπτώσεις και πάντα υπό τις προϋποθέσεις του αυστηρού ελέγχου τα υποκατάστατα ακόμα και στο σπίτι.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι στεκόμενη η πολιτεία δίπλα στους τοξικομανείς μπορεί να βοηθήσει παράλληλα ορισμένες γειτονιές που έχουν στιγματιστεί ως χώροι παραβατικότητας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, ότι το 40% των τοξικομανών που βρίσκονται στις φυλακές είναι λόγω μικροπαραβάσεων. Και τόνισε αν υπήρχαν κοινωνικά προγράμματα θα αποφεύγαμε τη φυλάκιση που ουσιαστικά λειτουργεί ως "εκπαίδευση στην εγκληματικότητα" ή στις βαρύτερες περιπτώσεις θα μπορούσε να προβλεφθεί εναλλακτική έκτιση της ποινής.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης, ότι πρέπει να αντληθεί εμπειρία από διάφορες χώρες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων σε επίπεδο δήμου ή συνοικίας, κλπ.

    "Πολλοί εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές εργάζονται επί μήνες απλήρωτοι και προσφέρουν από τα αποθέματα της ψυχής τους, όμως ένα σοβαρό σύστημα πρόνοιας δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στον εθελοντισμό, είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατέληξε λέγοντας "θέλουμε τον πολιτισμό και την ανθρωπιά. Στην πολιτική μας, επισημαίνω ότι πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη χρηματοδότηση, όσο με μια άλλη αντίληψη για τα ζητήματα αυτά".

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Για «ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να αγγίξει τους έχοντες και τους κατέχοντες», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στην οποία, μεταξύ άλλων, λέει ότι «οι λύσεις του κ. Παπανδρέου είναι ακατανόητες και ότι δεν κατανοεί πώς ακριβώς μπορεί κανένας να φορολογήσει τις offshore, δεν κατανοεί πώς μπορεί κανένας να φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία».

    «Αυτοί που φοροδιαφεύγουν, αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε να συνεισφέρουν περισσότερο στο να έχουμε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, είναι σαφές και από αυτή την απάντηση του υπουργού Οικονομίας, ότι αυτή τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους αγγίξει. Να είστε σίγουροι ότι η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα το πράξει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση είπε ότι «τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ είναι τέτοια, που θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα και είναι προφανές ότι αυτά τα νέα μέτρα προσανατολίζεται να τα πάρει μετά τις Ευρωεκλογές, και όχι πριν».

    [02] ΕΕ: Απόφαση για ηλικία συνταξιοδότησης

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο, η διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία βάσει του ελληνικού συστήματος πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων.

    Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι κανόνες της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας προβλέπουν για τις γυναίκες, ιδίως τις μητέρες, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε σχέση με τις ισχύουσες για τους άνδρες, χωρίς να αποκαθιστούν τα προβλήματα που οι γυναίκες ενδέχεται να συναντήσουν κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Κατά το Δικαστήριο, οι διατάξεις του ελληνικού κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων δεν αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν στη σταδιοδρομία τους οι γυναίκες πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι, βοηθώντας τις γυναίκες αυτές στην επαγγελματική τους ζωή.

    Στην απόφασή του, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο καθορισμός προϋποθέσεων περί ηλικίας και κανόνων περί ελάχιστης προαπαιτούμενης υπηρεσίας διαφορετικών, αναλόγως του φύλου, για τη χορήγηση συντάξεων με βάση σχέση εργασίας σε ευρισκόμενους σε απολύτως όμοιες ή παρόμοιες καταστάσεις εργαζομένους, αντιβαίνει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης.

    Όπως υποστηρίζει το Δικαστήριο, η αρχή αυτή δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να θεσπίζουν ρυθμίσεις που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα, τα οποία διευκολύνουν το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο να συνεχίσει μια επαγγελματική δραστηριότητα ή προλαμβάνουν ή αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία. Εξάλλου, για να μην έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως, οι εθνικές ρυθμίσεις πρέπει, εν πάση περιπτώσει, να βελτιώνουν την ικανότητα των γυναικών να ανταγωνίζονται τους άνδρες στην αγορά εργασίας και να ακολουθούν σταδιοδρομία υπό συνθήκες ισότητας με αυτούς.

    Στη συνέχεια το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη της ΕΕ απαγορεύει κάθε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων όσον αφορά την αμοιβή, ασχέτως των ρυθμίσεων από τις οποίες απορρέει η ανισότητα αυτή.

    Στην προσφυγή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο να διαπιστώσει ότι οι διατάξεις του ελληνικού κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων ( Προεδρικό διάταγμα 166/2000, της 3ης Ιουλίου 2000), που προβλέπουν διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία, παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Η Επιτροπή εκτίμησε ότι το εν λόγω σύστημα προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ανδρών σε σχέση με εκείνη των γυναικών.

    Όπως αναφέρει το Δικαστήριο στην απόφασή του, η Ελλάδα δεν αμφισβήτησε τη διαφορετική μεταχείριση, αλλά υποστήριξε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ως εκ του νόμου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης, αλλά σε αυτό της οδηγίας 79/7/EΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 1978, περί της προοδευτικής εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα κοινωνικής ασφαλίσεως, η οποία δεν θίγει την ευχέρεια που έχουν τα κράτη μέλη να αποκλείουν από το πεδίο εφαρμογής της τον καθορισμό της ηλικίας συνταξιοδοτήσεως . Εν πάση περιπτώσει, η διαφορετική αυτή μεταχείριση ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο κοινωνικό ρόλο των ανδρών και των γυναικών και συνιστούσε μέτρο το οποίο αντιστάθμιζε τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της παραμονής τους στην αγορά εργασίας για συντομότερο χρόνο.

    Το Δικαστήριο υπενθυμίζει, επίσης, ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη ΕΚ, κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας. Ως «αμοιβή» νοούνται οι αποδοχές και όλα τα άλλα οφέλη, που παρέχονται άμεσα ή έμμεσα, σε χρήματα ή σε είδος, από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, λόγω της σχέσεως εργασίας. Η έννοια της αμοιβής δεν περιλαμβάνει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης που ρυθμίζονται απευθείας από τον νόμο, αλλά τις παροχές που χορηγούνται βάσει ενός συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο, κατά τα ουσιώδη, αποτελεί συνάρτηση της θέσεως την οποία κατείχε ο ενδιαφερόμενος.

    Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι μεταξύ των κριτηρίων που έχει δεχθεί με τη νομολογία του, για τον χαρακτηρισμό ενός συνταξιοδοτικού συστήματος, αποφασιστικό κριτήριο αποτελεί μόνον η σχέση εργασίας (το γεγονός ότι η σύνταξη καταβάλλεται στον εργαζόμενο λόγω της σχέσεως εργασίας μεταξύ αυτού και του πρώην εργοδότη του), ενώ ο τρόπος χρηματοδοτήσεως και διαχειρίσεως του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν συνιστά αποφασιστικό στοιχείο.

    Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η χορηγούμενη βάσει του ελληνικού κώδικα σύνταξη πληροί, κατβ ουσίαν, τα τρία κριτήρια που απορρέουν από τη νομολογία του Δικαστηρίου και επιτρέπουν τον χαρακτηρισμό της ως αμοιβής κατά την έννοια της Συνθήκης:

    -Η σύνταξη καταβάλλεται σε μια ευρεία και διαφοροποιημένη ως προς τη σύνθεση ομάδα εργαζομένων η οποία -μολονότι απαρτίζεται από ετερόκλητες κατηγορίες εργαζομένων, με εντελώς διαφορετικά είδη καθηκόντων και εντελώς διαφορετικά είδη σχέσεων εργασίας- διακρίνεται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που εμφανίζει η σχέση εργασίας με το κράτος ή με άλλους εργοδότες του δημοσίου τομέα,

    -Η σύνταξη υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον χρόνο υπηρεσίας που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος και τέλος,

    -Η σύνταξη υπολογίζεται βάσει του τελευταίου μισθού.

    [03] Θεσ/νίκη-Μετακίνηση των μαθητών

    Περικοπές και συγχωνεύσεις δρομολογίων για τη μεταφορά των μαθητών εξετάζει η νομαρχία Θεσσαλονίκης μετά από μηνυτήριες αναφορές εναντίον της.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το θέμα, ο αντινομάρχης Γιώργος Τσαμασλής επισήμανε ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει πως η αρμοδιότητα για τη μεταφορά των μαθητών ανήκει στους Δήμους, τον ΟΑΣΘ και τα ΚΤΕΛ. Σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν όλα τα δρομολόγια οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης διατυπώνουν αιτήματα στη Νομαρχία και εκείνη στη συνέχεια προχωρά στη διενέργεια διαγωνισμών για την εκμίσθωση τουριστικών λεωφορείων.

    «Τα τελευταία χρόνια η νομαρχία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για τη μεταφορά των μαθητών και υπήρξαν υπερβάσεις προκειμένου να τους διευκολύνουμε. Ωστόσο ενώ ο σχετικός ετήσιος προϋπολογισμός είναι 5 εκατομμύρια ευρώ υπερβήκαμε τα 12, τη στιγμή που τα χρήματα αυτά μπορούν να διατεθούν για να χτιστούν νέα σχολεία» είπε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Σημείωσε παράλληλα ότι μετά τις καταγγελίες και τις μηνύσεις σε βάρος της νομαρχίας θα εφαρμοστεί πλέον αυστηρά ο νόμος.

    Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους δημάρχους του νομού να έρθουν σε συνεννόηση εντός πέντε ημερών με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης ώστε να βρεθούν τρόποι μεταφοράς των μαθητών από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, είτε μέσω αύξησης και τροποποίησης των δρομολογίων του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ, είτε με τη δρομολόγηση λεωφορείων από την πλευρά των Δήμων. Λύσεις θα πρέπει να βρεθούν και για τη μετακίνηση των μαθητών με ειδικές ανάγκες καθώς η νομοθεσία ορίζει ότι την ευθύνη έχουν οι σχολικές επιτροπές. Ο κ. Ψωμιάδης σημείωσε ακόμη ότι η νομαρχία θα λάβει και άλλες αποφάσεις για τη μεταφορά των μαθητών.

    Οι εκπρόσωποι των Δήμων που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξέφρασαν ομόφωνα τη συμπαράστασή τους στη νομαρχία για όσα έκανε τα τελευταία χρόνια στον τομέα της μεταφοράς των μαθητών, ωστόσο έθεσαν ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το κόστος των μεταφορών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 March 2009 - 11:31:16 UTC