Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάγκη προοδευτικής αλλαγής στον κόσμο"

  • [01] "Ανάγκη προοδευτικής αλλαγής στον κόσμο"

    Μεγάλη συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών απ΄ όλο τον κόσμο άρχισε χθες στη Βίνια Ντελ Μαρ της Χιλής, με διοργανώτρια την κυβέρνηση της χώρας και την Πρόεδρο Μισέλ Μπασελέ, με τη συνεργασία του Βρετανικού think tank "Policy Network" και θέμα: "Προοδευτική Διακυβέρνηση-Απάντηση στην Παγκόσμια Κρίση: για ένα μέλλονν σε προοδευτική κατεύθυνση.

    Στη συνάντηση παίρνουν μέρος, μεταξύ άλλων, πέραν της κ. Μπασελέ, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ και πολλοί άλλοι.

    Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία μετέχουν οι κορυφαίοι σοσιαλιστές ηγέτες και στην οποία είναι προσκεκλημένος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

    Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στον κόσμο.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου στο συνέδριο αυτό επιβεβαιώνονται οι βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στη παγκόσμια οικονομία.

    Οι βασικοί άξονες αυτών των κατευθύνσεων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι: Πρώτον άμεση στήριξη των οικονομιών μας με στήριξη της ρευστότητας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης, της ενέργειας αλλά και αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα. Δεύτερο, αλλαγές στην κοινωνική προστασία και μεγαλύτερη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων στη διάρκεια της κρίσης. Τρίτον, τα μέτρα που θα λαμβάνονται να ανοίγουν το δρόμο για το αύριο μέσω της πράσινης ανάπτυξης. Τέταρτον, υπάρχει ανάγκη μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο και αλλαγή συσχετισμών, στη διαμόρφωση των οποίων πρέπει να πάρουν μέρος και οι πολίτες.

    Το σχέδιο αυτό όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου αφορά την παγκόσμια οικονομία αλλά και την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ειδικότερα για την Ελλάδα η χώρα μας μπορεί με σχέδιο, με πράξεις και όχι λόγια, όπως πράττει η νεοσυντήρηση, να διασφαλίσουμε μία ανθρώπινη κοινωνία.

    Σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) εξάλλου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας της Χιλής για την 25η Μαρτίου, στην οποία θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στη συνέχεια, την Κυριακή 30 Απριλίου, ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί (με απευθείας πτήση από το Σαντιάγκο) στη Νέα Υόρκη, όπου θα πάρει μέρος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς, πριν αυτή δώσει τις προτάσεις της στη Σύνοδο Κορυφής των G-20.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση αφορούν τη χάραξη προοδευτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, τη προώθηση μίας υπεύθυνης και βιώσιμης παγκοσμιοποίησης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μια εποχή παγκόσμιας ύφεσης, την κατάσταση της κοινωνικής προστασίας και της αγοράς εργασίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ρόλο του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη, την συμβολή της επιστήμης και της καινοτομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Τόσο στη συνάντηση της Χιλής, όσο και στην Επιτροπή Στίγκλιτς, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις του σε πέντε άξονες.

    Πρώτο, στην άμεση ανάγκη μιας τόνωσης των οικονομιών και στην ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης του κράτους στην κοινωνία.

    Δεύτερο, η στήριξη των αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

    Τρίτο, να δημιουργηθεί ένα νέο, πρότυπης ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και στην πράσινη ανάπτυξη.

    Τέταρτο, στην ανάγκη να συνηδειτοποιηθεί ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία, πέραν των στενών ορίων κάθε χώρας.

    Πέμπτο, στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τον πλανήτη.

    Πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς θα γίνει ειδική συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής, με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων, η οποία διοργανώνεται από το Συμπόσιο της Σύμης. Μεταξύ των οικονομολόγων που θα πάρουν μέρος, στην κοινή συνεδρίαση, είναι οι: Τζόζεφ Στίγκλιτς , Τζέημς Γκάλμπρεηθ, Γκάρι Ντίμσκυ, Στούαρτ Χόλλαντ, Ρίτσαρντ Πάρκερ, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιόακιμ Πάλμε κ.ά

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Απουσία φωνής από την κυβέρνηση" διαπίστωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο μεγάλο,όπως είπε, θέμα της αλλαγής του τρόπου συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "θα περίμενε κανείς ότι μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να υπήρχε μια μεγάλη συνέντευξη,όπου οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξηγούσαν στους Έλληνες πολίτες τις εναλλακτικές δυνατότητες για την χώρα μας".

    "Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα πάει σε διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο ώστε να επανέλθουν οι συντάξεις αυτές στη λογική της κοινωνικής και όχι της επαγγελματικής σύνταξης; Θα διαπραγματευθεί μεταβατικές περιόδους; Θα διασφαλίσει τις γυναίκες που έχουν, ήδη, κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα;", ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε ακούσει τίποτα από την υπουργό Απασχόλησης και τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης".

    Ερωτηθείς για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ,που "δεν προχώρησαν με την απαιτούμενη τόλμη στο ασφαλιστικό,γιατί οι όποιες απόπειρες σκόνταψαν στο στιβαρό τείχος των συνδικαλιστών του", ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο Ασφαλιστικό ήταν στην κατεύθυνση διασφάλισης των δικαιωμάτων περαιτέρω και στην δημιουργία ενός πιο βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, προτάσσοντας πάντα την δικαιοσύνη".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί "δεν επιχειρηματολόγησε όσο εξελισσόταν η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έτσι ώστε να μην καταδικαστεί η χώρα",σημείωσε ότι "η κυβέρνηση δεν εξελέγη χθές" και την χρέωσε "απολύτως για ό,τι έχει συμβεί".

    Σε ό,τι αφορά το ερώτημα "αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει την στοιχειώδη αυτοκριτική του για το Ασφαλιστικό,δεδομένου ότι και ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για "χαμένη ευκαιρία"",ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "λέμε καθαρά πως πρέπει να προστατευθεί η εργαζόμενη γυναίκα διότι ελλείψει ενός σοβαρού κοινωνικού κράτους το οποίο να της δίνει την δυνατότητα να συμβιβάσει την επαγγελματική ζωή με την οικογενειακή, είναι χρέος της πολιτείας να την προστατεύει".

    "Αυτό γινόταν μέχρι τώρα.Οσο δημιουργείται το κοινωνικό κράτος θα επιτρέπει να αλλάζει και το θεσμικό πλαίσιο.Μέχρι να γίνει αυτό εμείς θα τονίζουμε την υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει ορισμένα πράγματα για τις γυναίκες. Και δεν έχουμε να απολογηθούμε γι' αυτό. Είναι μια πολιτική την οποία είχαμε πάντα, την οποία στηρίξαμε πάντα σθεναρά, την οποία υποστηρίζουμε και μέσα από όλες τις προτάσεις που κάνουμε σήμερα." πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση δεν δίνει συγκεκριμένες εγγυήσεις για τις γυναίκες ίσως λόγω του δημοσιονομικού της προβλήματος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η έλλειψη σοβαρής διαπραγμάτευσης και η αφωνία της κυβέρνησης, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανόν το μόνο το οποίο να κινεί αυτή τη στιγμή την πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, να είναι το δημοσιονομικό πρόβλημα και τίποτα παραπάνω. Και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 March 2009 - 19:30:12 UTC