Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπακογιάννη:Απάντηση στην κρίση
  • [02] Στην Αθήνα αγρότες της Κρήτης
  • [03] Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων
  • [04] Σχεδιάζει απολύσεις η Microsoft
  • [05] "Πλαστογραφία" η προτομή της Νεφερτίτης;
  • [06] "Διαφάνεια και πολιτική τάξη"
  • [07] "Πολιτική συγκάλυψης"
  • [08] "Να αλλάξει ο νόμος"
  • [09] "Πρώτα οι ανάγκες της χώρας"
  • [10] Συζήτηση για τη Siemens
  • [11] Διαψεύδει ο Μπερλουσκόνι

  • [01] Μπακογιάννη:Απάντηση στην κρίση

    Την ανάγκη "πολιτικής απάντησης" στην οικονομική κρίση, ώστε να αποδεσμευτούν οι πιό δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της πολιτικής που "θα προωθήσουν τις απαιτήσεις της νέας εποχής", υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι "αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της δικής μας πολιτικής γενιάς".

    Μιλώντας ενώπιον του επιχειρηματικού κόσμου, σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για "τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τη θέση της Ελλάδας" παρουσία του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη, του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, του Γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ Θόδωρου Σκυλακάκη καθώς και των πρέσβεων στην Ελλάδα των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρτ και Μ. Βρετανίας Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν, η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε αρχικά τα κύρια αίτια της κρίσης, με έμφαση στον "φθηνό δανεισμό" και την πλασματική ευημερία, τη χαλαρότητα των ελεγκτικών μηχανισμών,αλλά και τη διάχυση της κρίσης στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

    "Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο μέσον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από το 1930" είπε, προσθέτοντας ότι "μόλις χθες επιβεβαιώθηκε από τα πιό επίσημα χείλη ότι η ΕΕ βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση". Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά, είπε, τον υπερδανεισμό, το εύκολο υπερκέρδος στη βάση της ήσσονος προσπάθειας και να στραφούμε σε νέες προτεραιότητες, χαρακτηρίζοντας ατμομηχανή της αυριανής ανάπτυξης την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την αλλαγή της παλιάς νοοτροπίας.

    Η κυβέρνηση, είπε, στηρίζει την οικονομική της πολιτική στο τρίπτυχο "διαρθρωτικές αλλαγές - αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, δημοσιονομική σταθερότητα και έμπρακτη αλληλεγγύη σ' αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη". Αναφέρθηκε ειδικότερα στην αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ , στον επενδυτικό νόμο, στις δυνατότητες σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε συμφέρουσες αποκρατικοποιήσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της Ολυμπιακής. "Επιμένουμε όμως, υπογράμμισε, στην ανάπτυξη που στηρίζει την κοινωνική συνοχή αλλά με τρόπο υπεύθυνο χωρίς λαϊκισμό και άκριτη παροχολογία. Σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία εξαντλούμε τα περιθώρια που υπάρχουν".

    Η κ. Μπακογιάννη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας " της ήσσονος προσπάθειας στην πολιτική, στην οικονομία, στην επιστήμη, στον πολιτισμό στην εργασία. Η νοοτροπία αυτή, τόνισε, λειτουργεί σαν βαρίδι που δεν αφήνει τίποτα να αλλάξει και τίποτα να εξελιχθεί. Ανατροφοδοτεί φαύλους κύκλους για την κοινωνία μας στο σύνολό της. Ακυρώνει τις προοπτικές μας και εντείνει την απαισιοδοξία μας.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία της τάχθηκε υπέρ της ανάγκης "σήμερα περισσότερο παρά ποτέ να επενδύσουμε επιτέλους στις δυνάμεις της δημιουργίας. Να τους δώσουμε βήμα και χώρο να αναπτυχθούν. Να σπάσουμε ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές και να δημιουργήσουμε μια νέα ισχυρή συμμαχία. Να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα στηρίζεται στις αρχές της υπευθυνότητας, της λογοδοσίας, της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας". Μόνο έτσι, είπε τέλος η κ. Μπακογιάννη, θα μπορέσουμε πραγματικά να μετατρέψουμε αυτή την κρίση στην αρχή μιας νέας πιό δυναμικής πορείας προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.

    [02] Στην Αθήνα αγρότες της Κρήτης

    Στην Αθήνα χωρίς τα αγροτικά τους μηχανήματα έφθασαν το πρωί αγρότες από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

    Θα λάβουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο κέντρο της Αθήνας, την οποία διοργανώνουν οι τέσσερις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων του νησιού και η ΓΕΣΑΣΕ.

    Έχουν προγραμματίσει να μεταβούν με λεωφορεία στο Σύνταγμα και από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Μέγαρο Μάξιμου.

    Τους αγρότες συνοδεύουν η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, δήμαρχοι από τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου κα.

    [03] Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων

    Συνεδριάζει την Πέμπτη, 7 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη η Εκτελεστική Επιτροπή του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων (BALCINET), ενόψει της επικείμενης 10ης Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2009 στην πόλη.

    Στη σύσκεψη, με επικεφαλής το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, θα συμμετάσχουν δήμαρχοι και εκπρόσωποί τους από τις πόλεις του Σεράγεβο (προεδρεύουσα πόλη 2008) και των Τιράνων (προεδρεύουσα πόλη για το 2010).

    Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ως επικρατέστερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου θα προταθεί από 25 - 28 Νοεμβρίου, συγχρόνως με την έκθεση POLIS που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα, τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους βαλκάνιους δημάρχους είναι: ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παγκόσμια οικονομική ύφεση, την ψηφιακή εποχή, την εγκληματικότητα και το πρόβλημα των ναρκωτικών.

    [04] Σχεδιάζει απολύσεις η Microsoft

    Η Microsoft γνωστοποίησε την πρόθεσή της να απολύσει περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους της, ολοκληρώνοντας σχεδόν απόλυτα τα σχέδια που είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο για απολύσεις περίπου 5.000 εργαζομένων, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η εταιρία.

    Η Microsoft είχε ήδη καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας όταν έκανε την ανακοίνωση των πρώτων μαζικών απολύσεων στην ιστορία της.

    Με την αποστολή email στους υπαλλήλους της εταιρίας χθες Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλός της, Στιβ Μπάλμερ, γνωστοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν και νέες απολύσεις.

    "Καθώς προχωράμε, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης στην εταιρία και αν χρειαστεί θα λάβουμε επιπλέον μέτρα περικοπών, που θα περιλαμβάνουν και την κατάργηση θέσεων εργασίας", ανέφερε ο Μπάλμερ στο εσωτερικό σημείωμα που απέστειλε στους εργαζόμενους.

    Παρότι οι περισσότερες απολύσεις που έγιναν ήταν στις ΗΠΑ, ο τελευταίος κύκλος περιλαμβάνει ισάριθμες απολύσεις στις ΗΠΑ και στα παραρτήματα της εταιρίας σε άλλες χώρες.

    Η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία 2.000 με 3.000 θέσεων εργασίας από τώρα μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου, πολλές από τις οποίες μπορεί να καλυφθούν από τους απολυμένους υπαλλήλους της.

    [05] "Πλαστογραφία" η προτομή της Νεφερτίτης;

    Η διάσημη προτομή της Νεφερτίτης, που φιλοξενείται στο Βερολίνο, είναι μία «πλαστογραφία» που κατασκευάστηκε το 1912 ως πρότυπο για μελέτες πάνω στην πολυχρωμία, υποστηρίζει σε έργο του, που μόλις δημοσίευσε, ο γνωστός ιστορικός Τέχνης Ανρί Στιερλέν.

    «Συσσωρεύονται οι ενδείξεις» που συνηγορούν πως είναι «αδύνατον» η προτομή της βασίλισσας της Αιγύπτου να έχει φιλοτεχνηθεί πριν από 3.400 χρόνια, τόνισε ο ελβετός ιστορικός Τέχνης, ο οποίος δημοσίευσε το πόνημα «Η προτομή της Νεφερτίτης, μια απάτη της Αιγυπτιολογίας;» από τις εκδόσεις Infolio.

    Σύμφωνα με τον Στιερλέν, συγγραφέα μίας πλειάδας έργων για την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή και τον αρχαίο ισλαμικό κόσμο, η προτομή κατασκευάστηκε στο ίδιο το σκάμμα της ανασκαφής το 1912 από έναν καλλιτέχνη, ονόματι Γκέρχαρντ Μαρκς, με την προτροπή του υπεύθυνου γερμανού αρχαιολόγου Λούντβιχ Μπόρχαρντ.

    Ο αρχαιολόγος επιθυμούσε να φιλοτεχνηθεί μία προσωπογραφία της βασίλισσας, της οποίας διαθέτουμε πλείστες εικόνες, στην οποία θα φορά την τιάρα, για την οποία γνωρίζαμε πώς ήταν, χρησιμοποιώντας αρχαίες μπογιές, που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή, κάνοντας πειράματα για την πολυχρωμία, τονίζει.

    Όταν στις 6 Δεκεμβρίου 1912 επισκέφθηκε το σκάμμα ο πρίγκιπας της Γερμανίας, ανακάλυψε την προτομή, που θεωρήθηκε τότε αυθεντική και αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερου θαυμασμού από όλους. Ο αρχαιολόγος τότε δεν είχε «το θάρρος να γελοιοποιήσει» τους υψηλούς φιλοξενούμενούς του, τονίζει ο ιστορικός.

    «Δεν τοποθετούμε ποτέ στις προθήκες μας έργα αμφίβολης καταγωγής για τους περίπου 700.000 επισκέπτες που δεχόμαστε κάθε χρόνο», ήταν η αντίδραση του διευθυντή του Αιγυπτιακού Μουσείου του Βερολίνου Ντίτριχ Βίλντουνγκ, που είναι υπεύθυνος για την προτομή, εν αναμονή της «μετακόμισής» της τον Οκτώβριο στο Νόιες Μουζέουμ της πόλης.

    «Μία τομογραφία, οι αναλύσεις των υλικών και μία πλήρης τεκμηρίωση με έγγραφα για την ιστορία της τεκμαίρουν την αυθεντικότητά της », τονίζει ο ίδιος.

    [06] "Διαφάνεια και πολιτική τάξη"

    Πολιτική παρέμβαση στα περί διαφάνειας και διαφθοράς έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με δήλωσή του από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    «Η προτροπή μου είναι να ακολουθήσουμε τη συνταγή και το "φάρμακο" της Φινλανδίας. Δηλαδή, διαφάνεια, έλεγχος και η πολιτική τάξη να είναι εξαιρετικά διαφανής, γι αυτό που κάνει και ιδιαίτερα, για αυτό που ζει. Ο καθένας να απλώνει τα πόδια του, όσο το πάπλωμά του επιτρέπει».

    Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απαντώντας σε ερώτηση «πώς τα καταφέρνει η Φινλανδία και παρουσιάζει μηδενική διαφθορά» και «πώς πρέπει να αντιδρά ο Ευρωπαίος πολίτης απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

    Ο πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα σε αυτά, που πριν από εκείνον, είχε απαντήσει η πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χάλονεν, η οποία είχε σημειώσει πως «δεν είμαστε άγιοι, αλλά είμαστε και εμείς άνθρωποι και γι αυτό έχουμε και εμείς κατά καιρούς δυσκολίες, που μας αναγκάζουν να φτάσουμε στα δικαστήρια».

    Η πρόεδρος της Φινλανδίας είχε επίσης τονίσει ότι «έχει σημασία να υπάρχει διαφάνεια, όχι μόνο στο πλαίσιο των ανώτατων πολιτικών στελεχών, αλλά διαφάνεια, που θα ισχύει για όλους. Να υπάρχει, δηλαδή, εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες για θέματα, που αφορούν φορολογία ή απόκτηση αδειών και εγκρίσεων».

    «Στην ουσία, σημασία έχει να γνωριζόμαστε και καμιά φορά αισθάνεται κανείς άσχημα, όταν οι εφημερίδες γράφουν ότι κάποιος κερδίζει τόσο, ή έχει τόσο εισόδημα αυτός, ή οι γείτονές του. Αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βλέπουμε αν οι άνθρωποι ζουν, σύμφωνα με τα εισοδήματά τους», είπε και πρόσθεσε: «Απλά πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου, οποιοδήποτε έγγραφο χρειάζεται κάποιος για την καθημερινή επαγγελματική του ζωή, να μπορεί να το παίρνει γρήγορα και σωστά και να μη χρειάζεται να πληρώσει για κάτι, που, έτσι και αλλιώς, μπορεί να το αποκτήσει. Πρέπει κάποιος να μπορεί να παίρνει αυτά που χρειάζεται για την καθημερινή, ή την επαγγελματική του, ζωή, είτε δωρεαν, είτε εν πάση περιπτώσει με ένα λογικό τίμημα».

    Η πρόεδρος της Φινλανδίας σημείωσε ακόμη ότι, «εδώ και η ΕΕ έχει να παίξει ένα ρόλο. Πρέπει πραγματικά να είναι πολύ ξεκάθαρη και πολύ σκληρή σε αυτά τα θέματα της γραφειοκρατίας και της καλής διακυβέρνησης. Άρα, το φάρμακο, που προτείνω εγώ, το φάρμακο της Φινλανδίας, είναι η καλή διακυβέρνηση και η διαφάνεια σε τέτοιο βαθμό, που κανείς να μην μπορεί, ουσιαστικά να μην τολμάει, να κάνει κάτι που δεν είναι σωστό».

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τις συνομιλίες Παπούλιας - Χάλονεν, ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε από Φινλανδό δημοσιογράφο για τις διαδηλώσεις, που έγιναν στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, για την οικονομική κατάσταση, που είναι πλέον δύσκολη, και για το ότι «οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι πολύ δημοφιλείς».

    Ο κ. Παπούλιας απάντησε λέγοντας ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε μια εξέγερση των νέων ανθρώπων, που εκδήλωσαν την οργή τους για όλα αυτά, για τα οποία δεν συμφωνούν και τους κάνουν να υποφέρουν. Θεωρώ, ότι είναι παρήγορο πως η νεολαία εξεγείρεται για πράγματα, τα οποία δεν μας πηγαίνουν, δεν μας αρέσουν».

    Στην απάντησή του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν διαφέρουν από τα υπολοιπα πολιτικά κόμματα των ευρωπαϊκών χωρών. «Και εκεί υπάρχουν συγκρούσεις και εκεί υπάρχουν προβλήματα και νομίζω ότι παρόλες τις δυσκολίες, που έχουμε, η πολιτική ζωή στην Ελλάδα πορεύεται ένα δρόμο όχι ιδιαίτερα διαφορετικό από αυτόν που πορεύονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, μπορώ να πω, δοκιμάζονται πολύ περισσότερο από την οικονομική κρίση».

    Ομιλία στο δείπνο

    "Θεωρώ ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται και σήμερα στην Κύπρο, χώρα-μέλος της ΕΕ, η στρατιωτική κατοχή και μάλιστα απο χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να υπάρχει ακόμα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, χωρισμένη απο τη τείχη", επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας το βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η πρόεδρος της Φινλανδίας Τάρια Χάλονεν.

    Ο πρόεδρος, πρόσθεσε, ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και απαιτεί λύση, σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στις διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας και της Φινλανδίας σε όλους τους τομείς και επισήμανε ότι οι δύο χώρες "μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες όσο αφορά τη διεθνή ασφάλεια, το σταθεροποιητικό ρόλο της ΕΕ στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα, την οικονομική ανάπτυξη, τις περιβαλλοντικές μεταβολές".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η βιώσιμη ανάπτυξη έχουν φέρει την διεθνή κοινότητα αντιμέτωπη με πολύ ουσιαστικές προκλήσεις. Η παγκόσμια κοινότητα, είπε, βιώνει σήμερα μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, κρίση η οποία οφείλεται στη θεοποίηση της αγοράς, στον πλημμελή έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ελπίζω, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι η οδύνη που προξενεί σε πολλούς ανθρώπους η σημερινή κατάσταση, θα συντελέσει ώστε να αναλύσουμε όλοι το δίδαγμα για οικονομικές πολιτικές και πολιτικές ανάπτυξης που θα έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.

    Ο Κάρολος Παπούλιας σε άλλο σημείο της αντιφώνησής του στο αποψινό δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η πρόεδρος της Φινλανδίας, αναφέρθηκε στην ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ, τονίζοντας ότι "στηριζόμενοι στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της διεθνούς έννομης τάξης, υπερασπιζόμαστε την παγκόσμια ειρήνη, την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο πνεύμα αυτό η ελληνική προεδρία στου ΟΑΣΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εδραίωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας".

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Φινλανδίας και σε νέους τομείς, και διατύπωσε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Αθηνών-Ελσίνκι θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το στέρεο υπόβαθρο είναι οι ισχυροί δεσμοί φιλίας των δύο λαών μας.

    [07] "Πολιτική συγκάλυψης"

    Σε συγκέντρωση φοιτητών στο ΑΠΘ θα μιλήσει το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα. Πριν από την ομιλία θα κάνει δηλώσεις στο Αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής.

    Το βράδυ, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, στο γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη.Θα παραβρεθεί η γγ της ΚΕ του κόμματος.

    "Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της παραπομπής και έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διερεύνηση της υπόθεσης Παυλίδη και την απόδοση των ποινικών ευθυνών", τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει λόγο για "πολιτική της συγκάλυψης" και ότι "το θερμοκήπιο που εκτρέφει τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς είναι η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που μετά την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα πλαίσια της ΕΕ, έγινε ακόμα πιο προκλητική και σκανδαλώδης. Αυτήν ακριβώς την πλευρά άφησαν στο απυρόβλητο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου».

    "Το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τη SIEMENS όπως έχει ήδη εξαγγείλει. Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να ριχθεί φως στην υπόθεση, που όπως και οι άλλες αναδείχνουν τη σαπίλα του συστήματος. Το κυνήγι του κέρδους είναι που εκτρέφει τη διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματα της αστικής εξουσίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί την Τετάρτη σε συναυλία-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου που διοργανώνει η Κομματική Οργώνωση Αθήνας του κόμματος, στις 20:30, στο γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη.

    Το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

    Ο σημερινός ευρωβουλευτής κ.Θανάσης Παφίλης είναι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, που παρουσίασε τη Δευτέρα η κα Παπαρήγα. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο επίσης ευρωβουλευτής κ.Γιώργος Τούσσας και την τρίτη θέση ο κ.Μπάμπης Αγγουράκης.

    Η γγ του ΚΚΕ δήλωσε ότι η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος αντιστοιχεί στις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ για τη μάχη των ευρωεκλογών, αντιστοιχεί επίσης, όπως είπε, στην κοινωνική, ηλικιακή σύνθεση και στην πολιτική συνεργασίας και συμμαχίας του κόμματος.

    Η κα Παπαρήγα, αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις είπε ότι τα σκάνδαλα είναι το καταφύγιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν να πουν την αλήθεια, αλλά να σώσουν το σύστημα, να σώσουν την καπιταλιστική αγορά και στη στρατηγική των μονοπωλίων.

    Είναι η εύκολη λύση πρόσθεσε, το κουτσομπολιό, η αγιοποίηση ή το ρίξιμο στο βούρκο των προσώπων ώστε να μείνει ανέπαφο το σύστημα. Είναι τελικά η εύκολη λύση να κατηγορεί ο ένας τον άλλο για κομματισμό, ρουσφετολογία και παιχνίδια εξουσίας.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί σήμερα κατά τον καλύτερο τρόπο να εκφράζει ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα την αξία της συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

    Η ψήφος στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, σημαίνει πράσινο φως για νέα μέτρα, αντιπολίτευση το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, η ψήφος σε άλλα κόμματα είναι πολιτικά χαμένη -όχι γιατί είναι μικρότερα κόμματα, αλλά για την πολιτική τους στάση και πράξη.

    Η κα Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά ότι ο ΛΑΟΣ είναι έτοιμος να βάλει στη ζυγαριά ανταλλάγματα παίζοντας το παιχνίδι του εκβιασμού ποιο από τα δύο κόμματα τον έχει ανάγκη.

    Είναι κόμμα βαθύτατα αντιδραστικό με ήπια συμπεριφορά απέναντι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, με τη μέθοδο της συκοφαντίας εναντίον των άλλων πιο ειδικά του ΚΚΕ.

    Ανάλογη στάση, είπε είναι των Οικολόγων που αναθέτουν στα μονοπώλια την "πράσινη ανάπτυξη". Για το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι κόμμα παντός συνθήματος που πηγαίνει δεξιά όταν το κίνημα πέφτει και υιοθετεί αριστερή φρασεολογία όταν το κίνημα ανεβαίνει.

    Το πλήρες ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ έχει ως εξής:

    1. Θανάσης Παφίλης

    2. Γιώργος Τούσσας

    3. Μπάμπης Αγγουράκης

    4. Μανώλης Συντυχάκης

    5. Λέττα Μεθωνιού

    6. Παναγιώτης Απέργης

    7. Γιώργος Γκικόπουλος

    8. Αννα Γρηγοριάδου

    9. Αντώνης Κατσάς

    10.Ρίζος Μαρούδας

    11.Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης

    12.Πασχάλης Αδάμ Μολυβδάς

    13.Αλεξάνδρα Μπαλού

    14.Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου

    15.Μάκης Παπαδόπουλος

    16.Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος

    17.Γιώργος Πέρρος

    18.Γιάννης Τασιούλας

    19.Αγγελος Τζέκης

    20.Φανή Τρέλλη

    21.Γιώργος Μαργαρίτης

    22.Κώστας Δρούτσας

    [08] "Να αλλάξει ο νόμος"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Επίσκεψη στο Ηράκλειο της Κρήτης πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από το μέλος της εκλογικής επιτροπής του κόμματος, Νάντια Βαλαβάνη.

    Σε δηλώσεις του σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Αλαβάνος κοινοποίησε ότι απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την οποία τους ζητά «να στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδέσμευση των κομμάτων και με ταχύτητα, χωρίς μια μέρα καθυστέρηση, από τη στιγμή που θα έρθει ένας φάκελος από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, να επαναστέλλεται στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να αποφορτιστεί η Βουλή άμεσα από τη σημερινή κατάσταση».

    «Είναι ντροπή αυτό, που γίνεται σήμερα. Δεν έχουμε Βουλή», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε: «Συζητούσαμε για την υπόθεση Παυλίδη 1. Συζητάμε από αύριο την υπόθεση Siemens. Θα συζητήσουμε μεθαύριο για την υπόθεση Παυλίδη 2. Περιμένει η υπόθεση Βατοπέδιο. Περιμένει η υπόθεση Γερμανός. Τι θα γίνει με τα προβλήματα των αγροτών; Τι θα γίνει με τα προβλήματα των συμβασιούχων; Τα προβλήματα των ανέργων, τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων;».

    Ο κ. Αλαβάνος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, καθώς επίσης και με μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου της πόλης.

    Μετά το πέρας των επαφών του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «οι αγρότες θέλουν τιμές, που να ανταποκρίνονται στο κόστος τους, θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια για τη δουλειά τους σε μια διεθνή κατάσταση η οποία είναι εντελώς ρευστή, θέλουν εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο, την αμπελουργία, την κτηνοτροφία και θέλουν επίσης μια αγωνιστική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Είπε, επίσης, πως «θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τα μαθήματά της. Οι Κρητικοί δεν αντιμετωπίζονται ούτε με περιφρόνηση, ούτε με προσβολές, ούτε με επιθετικότητα και να τους αφήσει να διαδηλώσουν ειρηνικά -όπως θα το κάνουν οι εκατοντάδες και χιλιάδες αγρότες αύριο στην Αθήνα- τον αγώνα τους για μια σειρά αιτήματα, τα οποία είναι δίκαια».

    Αναφερόμενος δε, στο «πακέτο Χατζηγάκη» υποστήριξε ότι «στην πραγματικότητα, ήταν μια προσπάθεια να παρακαμφθεί το πρόβλημα και ότι πρέπει να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις», ενώ, ενόψη των ευρωεκλογών επανέλαβε την τοποθέτηση του κόμματός του, «η Ελλάδα να ζητήσει από σήμερα να καταργηθεί η αναθεώρηση του 2013, την οποία προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Σήμερα, ο κ. Αλαβάνος θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους Διοίκησης. Ακολούθως, θα έχει συνάντηση με μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φορτέτσας.

    Η επιστολή Αλαβάνου

    Την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών προτείνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος με επιστολή που έστειλε προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρει στην επιστολή του ότι «η ρύθμιση του άρθρου 86 του Συντάγματος και ο νόμος 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών έχει ως συνέπεια, από τη μια, η Βουλή και η πολιτική ζωή να εγκλωβίζονται σε μια συνεχή συζήτηση περί σκανδάλων, να εκτοπίζονται από το κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας (ανεργία, εισόδημα, παιδεία, υγεία κ.α.) και από την άλλη, κανείς, νυν ή πρώην υπουργός, να μην παραπέμπεται στη δικαιοσύνη".

    Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Αλαβάνος προτείνει "στην πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος το άρθρο 86Σ πρέπει να αναθεωρηθεί και να ισχύσει στην Ελλάδα η διαδικασία που ισχύει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η παραπομπή και η δίωξη των πολιτικών, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα, να γίνεται από την τακτική δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει και με κάθε πολίτη".

    Ωστόσο, ο κ. Αλαβάνος εκφράζει τον προβληματισμό του για το "τι γίνεται μέχρι τότε" και προτείνει:

    "Μαζί με τον Φ. Κουβέλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε προ ολίγων ημερών συνάντηση με ομάδα διαπρεπών συνταγματολόγων, καθηγητών στο Πανεπιστήμιο. Κοινή ήταν η άποψη ότι ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών δεν μπορεί να αλλάξει επί της ουσίας με δεδομένη τη δέσμευσή του από το άρθρο 86Σ. Κοινή, όμως, ήταν και η άποψη ότι υπάρχει λύση, την οποία και προτείναμε στη Βουλή. Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη διαβιβάζει στη Βουλή στοιχεία τα οποία σχετίζονται με μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς και αδικήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 86Σ με αυτοδέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων να στέλνονται, χωρίς καμία καθυστέρηση στη Δικαιοσύνη, μέσα από τυπική διαδικασία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, χωρίς τα μέλη της να εξετάζουν την ουσία της υπόθεσης, με δεδομένο ότι η Βουλή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε δικαστήριο".

    Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνει ο κ. Αλαβάνος, "και η Βουλή δεν θα αναλώνεται με τις προαναφερόμενες υποθέσεις και αυτές θα μπορούν να ερευνώνται και να αντιμετωπίζονται με τις διαδικασίες της τακτικής δικαιοσύνης".

    Προτείνουμε, καταλήγει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Αλαβάνος, "να συμβάλλετε με μια ανάλογη αυτοδέσμευση, που θα συντελέσει στην αποκατάσταση της βαριά πληγωμένης αξιοπιστίας του Κοινοβουλίου και των Κομμάτων και θα έχει την ομόθυμη υποστήριξη των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων».

    [09] "Πρώτα οι ανάγκες της χώρας"

    Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, από δημοσιογράφους για τη συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη δεύτερη δικογραφία του κ. Αρ. Παυλίδη, δήλωσε:

    «Ορισμένα πράγματα όταν ξεφεύγουν από το όριό τους, αν δεν χαρακτηρίζονται εμπαθή, χαρακτηρίζονται γελοία. Κάποια στιγμή, να δούμε τις ανάγκες που έχει η χώρα. Η κρίση μας χτυπάει, τα εθνικά προβλήματα βρίσκονται σε μία έξαρση και εμείς ασχολούμεθα με "Παυλίδη νούμερο 2" και "νούμερο 3!". Νισάφι, πια!».

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στα νέα στοιχεία που προέκυψαν για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, και εν όψει της συζήτησης στη Βουλή μίλησε για "άλλη μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού ελλείψει προτάσεων, από το ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της SIEMENS".

    "Αφού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εξέθρεψαν τη διαφθορά και την μίζα, αφού εκατομμύρια ευρώ πήγαν στις τσέπες υμετέρων, σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναρωτιούνται που πήγαν τα λεφτά Καλύτερα ας ψαχτούν μεταξύ τους και ανάμεσά τους. Εκεί είναι τα λεφτά", τόνισε.

    [10] Συζήτηση για τη Siemens

    Συζητείται σήμερα στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

    Το βράδυ της Πέμπτης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τη δεύτερη δικογραφία για τις άγονες γραμμές, για τον πρώην υπουργό Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη.

    [11] Διαψεύδει ο Μπερλουσκόνι

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι έχει σχέση με μία 17χρονη, απαντώντας έτσι στα σχόλια της συζύγου του, η οποία ζήτησε διαζύγιο.

    "Πρόκειται για ψέμα", είπε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημοφιλέστερο τοκ σόου της Ιταλίας σε σχέση με την κατηγορία που του προσάπτει η σύζυγός του, ότι δηλαδή διατηρεί δεσμό με την Νοέμι Λετίτσια, στο πάρτυ για τα 18α γενέθλια της οποίας πήγε τον περασμένο μήνα.

    Η σύζυγος του Μπερλουσκόνι, Βερόνικα Λάριο, εξέφρασε την οργή της για την παρουσία του Μπερλουσκόνι στο πάρτυ δημοσιοποιώντας σε πολλές κυριακάτικες εφημερίδες ότι θα ζητήσει διαζύγιο.

    Είπε ότι ο Μπερλουσκόνι δεν είχε παραστεί σε πάρτυ για τα 18α γενέθλια των ίδιων των παιδιών τους, παρότι είχε προσκληθεί, και άφησε να εννοηθεί ότι ο σύζυγός της διατηρεί δεσμό με την Λετίτσια.

    "Δεν μπορώ να παραμείνω με έναν άνδρα, ο οποίος συναναστρέφεται ανήλικα", φέρεται να δήλωσε η Λάριο στην εφημερίδα La Repubblica.

    Στην Ιταλία, όσοι είναι κάτω από 18 αποκαλούνται "minorenni" και δεν θεωρούνται ενήλικες, παρότι η ηλικία συναίνεσης για τις σεξουαλικές επαφές ορίζεται στα 14 χρόνια.

    "Μπορεί να είναι τόσο τρελός ο πρωθυπουργός ώστε να εμπλακεί σε μία τέτοια κατάσταση;", διερωτήθηκε ο Μπερλουσκόνι.

    Μιλώντας μπροστά από μία οθόνη όπου εμφανιζόταν η πρόταση: "Τώρα είναι η σειρά μου να μιλήσω", ο Μπερλουσκόνι είπε ότι εκούσια φωτογραφήθηκε στο πάρτυ, στο οποίο βρίσκονταν και οι γονείς της Λετίτσια και φίλοι και επομένως δεν είχε τίποτα να κρύψει.

    Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι η κατάρρευση του δεύτερου γάμου του ήταν ιδιωτική υπόθεση και δεν θα έπρεπε να σχολιάζεται δημοσίως, επέμεινε ότι η σύζυγός του παραπλανήθηκε από την αριστερά και πίστεψε ανακρίβειες για το πρόσωπό του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 May 2009 - 6:30:30 UTC