Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας"

  • [01] "Εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας"

    Τη σημασία της ενεργειακής αλληλεξάρτησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εταίρων της στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας ενός δεσμευτικού, νομικά, πλαισίου, το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια των επενδύσεων και την απελευθέρωση της αγοράς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην εναρκτήρια Συνάντηση Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, σήμερα στην Πράγα.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, αφού υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ενωση ήρθε αντιμέτωπη με την πιό σοβαρή κρίση εφοδιασμού και διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην ιστορία της, τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής της ΕΕ με τους ανατολικούς εταίρους της έρχεται στην πιό κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή συνεργασία και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μια από τις κυριότερες προκλήσεις της εποχής μας και ότι ανεξάρτητα από τη διαφορετική σημασία, που το θέμα αυτό λαμβάνει από χώρα σε χώρα, υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων κοινή αντίληψη και συναίνεση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια η ζήτηση του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να μειωθεί και γι αυτό τάχθηκε σαφώς υπέρ της προώθησης των επενδύσεων σε υποδομές με σκοπό την καλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, είπε , πρέπει να υποστηριχθεί ο εκισυγχρονισμός των υφισταμένων υποδομών συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

    Επισήμανε ακόμη τη σημασία της ανάπτυξης περιφερειακών αγορών ηλεκτρισμού με ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας της ΕΕ με τους ανατολικούς εταίρους της είναι θεμελιώδους σημασίας.

    «Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα υποστηρίζει την κατάρτιση ενός περιφερειακά στοχευμένου Σχεδίου Δράσης για τις Ενεργειακές Υποδομές», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε και την ανάγκη διεύρυνσης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ειδικότερα, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι οι δυνατότητες αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να αυξηθούν ιδίως σε περιοχές, όπως η ΝΑ Ευρώπη και η Βαλτική.

    «Υπό αυτό το πρίσμα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «η Ελλάδα μελετά την κατασκευή ενός δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές του Αιγαίου» επισημαίνοντας ότι «ανάλογοι τερματικοί σταθμοί θα πρέπει να αναπτυχθούν και σε άλλες ευρωπαϊκες περιοχές».

    Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημασία της στρατηγικής της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση έγκειται στις δυνατότητες, που η στρατηγική αυτή προσφέρει για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας των σχέσεων καλής γειτονίας, της οικονομικής προόδου της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 May 2009 - 16:30:19 UTC