Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεσμευόμαστε απέναντι στη νεολαία"
  • [02] "Ισες ευκαιρίες για τους νέους"
  • [03] "Να μιλήσει η νεολαία"
  • [04] "Να βρούμε λύσεις"
  • [05] Παραιτήθηκε ο Χρ.Βερελής

  • [01] "Δεσμευόμαστε απέναντι στη νεολαία"

    Ζοφερή είναι η κληρονομία που αφήνει η «αποχωρούσα κυβέρνηση» στη νέα γενιά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Νεολαία.

    Σχολιάζοντας δε την ομιλία του πρωθυπουργού παρατήρησε ότι ο Κώστας Καραμανλής «περιγράφοντας τι κρίνεται σήμερα, περιέγραψε τα όσα δεν έχει κάνει. Τα μεγάλα λόγια δεν τα ακούει κανείς: διαψεύδονται από το έργο».

    Ο Κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η ΝΔ κληροδοτεί στη νέα γενιά «τεράστια οικονομικά βάρη, οικονομία ύφεσης, που θα τρέχει με αρνητικούς ρυθμούς, ελλείμματα που φθάνουν το 5%, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, κρυφά ελλείμματα που είχαν δημιουργηθεί πολύ πριν τη διεθνή κρίση».

    «Ο δικός σας Υπουργός των Οικονομικών είχε πει τον περασμένο Αύγουστο πως "πιάσαμε πάτο". Η κυβέρνησή σας το ομολόγησε», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

    «Αφήνετε πίσω σας τα τεράστια βάρη των ασφαλιστικών ελλειμμάτων. Χαρίσατε τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των τραπεζών, φορτώνοντάς τες στο ΙΚΑ και τα ταμεία. Παίξατε με τα τοξικά ομόλογα, προβήκατε σε ενοποίηση των ταμείων χωρίς σχεδιασμό», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Η νέα γενιά θα κληρονομήσει μια χώρα υπό κηδεμονία, έχοντας χάσει κύρος και αξιοπιστία, μια χώρα που δανείζεται με τους πιο ακριβούς όρους στην ευρωζώνη. Μηδέν η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, δύο χρόνια μετά την αρχή της λειτουργίας του. 80 δισ. ευρώ χρέωσε την Ελλάδα η ΝΔ. Και σωστά ρωτά ο κάθε νέος, πού πήγαν τα λεφτά; Πήγαν για τους μεγαλομετόχους, για τις χαριστικές συμβάσεις, για τις στρατιές γαλάζιων συμβούλων με επιτροπές που φτιάξατε εσείς και που κόστισαν 1 δισ. ευρώ», είπε.

    «Εμείς, το 5% του ΑΕΠ για τη παιδεία που υποσχεθήκαμε, θα το υλοποιήσουμε, με 1 δισ. ευρώ, ήδη απβ τον πρώτο Προϋπολογισμό. Μας ρωτάτε πού θα βρούμε τα λεφτά: Μα 1 δισ. ευρώ, είναι αυτό που σπαταλάτε μόνο για τις κομματικές σας επιτροπές. Θα κάνουμε σοβαρή αναδιανομή, θα κόψουμε σπατάλες, θα καινοτομήσουμε», δεσμεύτηκε ο κ.Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε παλαιότερη πρότασή του για εισαγωγή των νέας γενιάς ηλεκτρονικών βιβλίων στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Εμείς και στην αντιπολίτευση που βρισκόμαστε, δουλεύουμε. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Νίκολας Νεγκρεπόντε (σ.σ. διευθυντής του media lab του Πανεπιστημίου MIT) και είχαμε μια συζήτηση. Το ηλεκτρονικό βιβλίο πωλείται 400 δολάρια - και στην Ελλάδα θα μπορούσε να παραχθεί αντί 60 ευρώ το κομμάτι. Εσείς μας κοροϊδεύατε, αλλά αυτά ανακοινώνονται διεθνώς ότι πάνε στα πανεπιστήμια και στα σχολεία».

    Ο κ.Παπανδρέου δεσμεύτηκε όταν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην εξουσία, να περιορίσει τα προγράμματα stage στον ιδιωτικό τομέα, «με διατήρηση κατβ εξαίρεση ορισμένων δημόσιων, όπου ο νέος μπορεί πραγματικά να εξασφαλίσει εκπαίδευση».

    [02] "Ισες ευκαιρίες για τους νέους"

    «Οι θέσεις μας στους νέους δεν καθορίζονται με προεκλογικές λογικές. Αυτά που υποστηρίζαμε χθες, τα υποστηρίζουμε και σήμερα. Αυτά που λένε σήμερα, τα είπαμε και προ της οικονομικής κρίσης. Γιατί τα προβλήματα δεν προκλήθηκαν με την οικονομική κρίση. Τώρα μπήκε παραβάν στο χθες και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ», τόνισε από το βήμα της Βουλής η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με πρωτοβουλία της οποίας έγινε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη νεολαία.

    «Η θέση μας είναι προβάλουμε μέτρα, που αντιμετωπίζουν και αμβλύνουν τα προβλήματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και ακολούθως, υπεραμύνθηκε των θέσεων του κόμματός της κατά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «οι λόγοι, που η χώρα μας εντάχθηκε (σσ στην ΕΕ), ήταν καθαρά πολιτικοί και οι επιπτώσεις ακόμα καθαρότερες σε όλα τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στους νέους».

    Έμφαση έδωσε η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ, στην ανάγκη μέτρων, που πρέπει να ληφθούν για τους νέους, των οποίων «14,8% αναγκάζεται να εγκαταλείψει πρόωρα το γυμνάσιο».

    «Εμείς ξεκινάμε από τη θέση ότι η ελληνική οικογένεια μπορούσε και μπορεί να ζει καλύτερα. Και τι εννοούμε; Να έχουν δουλειά όλοι οι νέοι, είτε τελειώσουν το λύκειο, είτε το πανεπιστήμιο. Να έχουν πενθήμερη δουλειά, 38 ώρες. Αυτό το αίτημα είναι υπερβολικό; Ουτοπία; Δογματισμός; Οπισθοδρόμηση;», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε«Αυτό που λέμε λαϊκή στέγη με κοινωνικά κριτήρια είναι λαϊκισμός; Όταν λέμε μέχρι τα 18 του χρόνια το παιδί να βρίσκεται στα θρανία και να μη χρειάζεται να δουλεύει και αυτό είναι παρωχημένο;»

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι όλα αυτά υπάρχουν οι δυνατότητες, και οι οικονομικές και οι επιστημονικές, για να γίνουν, αλλά «δεν γίνονται γιατί το καπιταλιστικό σύστημα υπονομεύει τα πάντα και όλα καθορίζονται από τη κερδοφορία».

    Επιπλέον, εστίασε στο πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια».

    «Στο ΚΚΕ έχουμε πολιτική απειθαρχίας, ανυπακοής. Και είναι συνειδητή η επιλογή μας αυτή. Στις αντιλαϊκές πολιτικές αν δεν έχεις και συμμορφώνεσαι, δεν θα αποτρέψεις τα χειρότερα», σημείωσε. Τόνισε την ανάγκη «να γίνει ιδεολογική χειραφέτηση από τα κρίσιμα θέματα» και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε επιδοτούμενους ανέργους, αλλά παλεύουμε στα δεδομένα, που υπάρχουν. Λέμε ότι πρέπει να επιδοτείται, αφού απολύεται. Λέμε "κανένας νέος κάτω από 18 έξω από το σχολείο". Εμείς διεκδικούμε μέτρα για τους μαθητές, εργασία 6ωρη με πληρωμή για 8ωρο, μέτρα για νυκτερινούς μαθητές, ενιαία δωρεάν λαϊκή Παιδεία. Διεκδικούμε κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μέτρα για τους νέους αγρότες».

    Κλείνοντας η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

    «Έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας εδώ και καιρό. Θα δώσουμε και θεματικές συνεντεύξεις ενόψει ευρωεκλογών. Το ζήτημα για εμάς, είναι ότι πρέπει να ανέβει η επιθετικότητα του κινήματος. Γιατί σε συνθήκες κρίσεις ωριμάζουν οι ανατρεπτικές μάχες. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας κατά των αντιλαϊκών πολιτικών και ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει μια αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πολιτική ή μια σοσιαλδημοκρατική ή συντηρητική».

    [03] "Να μιλήσει η νεολαία"

    «Για κρίση εμπιστοσύνης, αποστασιοποίησης, αποξένωσης και αδιαφορίας ανάμεσα στους νέους και στους πολιτικούς θεσμούς» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη νεολαία. Ταυτόχρονα τόνισε ότι στις Ευρωεκλογές πρέπει να μιλήσει η νεολαία και να υπάρξει αλλαγή του τοπίου.

    «Πιστεύουμε και καταθέτω τις προτάσεις μας για τις εργασιακές σχέσεις, την εκπαίδευση την ανεργία, την οικονομία, για όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα, ότι για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές πρέπει να γίνει αλλαγή του σημερινού τοπίου. Εμείς θέλουμε τη νεολαία να μιλήσει, να ακούσει και να επιλέξει στις Ευρωεκλογές. Φοβάμαι ότι η κατάσταση με τη νεολαία επιδεινώνεται και θα επιδεινώνεται. Είναι ανάγκη να μπορεί το παιδί να παίρνει και να μην οδηγείται στη σκιά. Πρέπει να μπορέσουμε να δώσουμε μια άλλη προοπτική αυτή που αξίζει στη νέα γενιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Αλαβάνος.

    Έμμεσες αιχμές άφησε ο κ Αλαβάνος και για τη στάση της ΝΔ να απουσιάσει από τη συζήτηση σχετικά με την Προανακριτική για τη δεύτερη υπόθεση Παυλίδη.

    «Χαίρομαι που σας βλέπω, γιατί μερικές φορές είχαμε την αίσθηση ότι η ΝΔ είναι εξωκοινοβουλευτικό κόμμα. Πέστε όμως στους βουλευτές σας ότι τελειώνει ο συναγερμός, δεν έχει ψηφοφορία, οπότε μπορούν να έλθουν. Και σας το λέω αυτό γιατί πρώτη φορά είδα τόσους λίγους βουλευτές σας να σας παρακολουθούν», σημείωσε.

    Και συμπλήρωσε:

    «Υπάρχει η γλώσσα των πράξεων. Όταν η ΝΔ την κοπανά από την ψηφοφορία το μήνυμα που βγαίνει στο μαθητή όταν έχει να δώσει εξετάσεις ή στο νέο εργαζόμενο, είναι κοπάνα την».

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των σκανδάλων καταλόγισε μεγάλες ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που συναινετικά ψήφισαν, το οποίο δεν παραπέμπει κανένα, ενώ απασχολεί συνεχώς τη Βουλή.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμα για γενικευμένο φαινόμενο, ένα τμήμα της νεολαίας να απαντά με βία ή και με αυτοκαταστροφική βία, τονίζοντας ότι «πρέπει να απαντήσουμε στις αιτίες, αντί να φέρνουμε νομοσχέδια για τις κουκούλες».

  • ** Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση για την Παιδεία διοργανώνει σήμερα η Θεματική Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Νομική σχολή με ομιλητή τον κ.Αλέκο Αλαβάνο.

    Περιοδεία Τσίπρα στη Γερμανία

    Διήμερη περιοδεία στη Γερμανία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον κ. Β.Πριμηκήρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, αρμόδιος για θέματα ελληνισμού της διασποράς.

    Θα επισκεφθούν το Βερολίνο και το Μόναχο, όπου θα έχουν συναντήσεις με φορείς της ελληνικής κοινότητας. Το Σάββατο ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    [04] "Να βρούμε λύσεις"

    Στα μηνύματα που λαμβάνει ένας νέος είκοσι ετών, ο οποίος γεννήθηκε το 1986, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, κάνοντας αναδρομή στην παρελθούσα περίοδο και διεκτραγωδώντας την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

    Ανέφερε πως το πρώτο μήνυμα που αντιμετώπισε ο νέος όταν ήρθε στον κόσμο ήταν «πως θα κλείσουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο στη φυλακή», κατόπιν είδε «την τυμβωρυχεία» πάνω από τον άρρωστο ηγέτη για την καρέκλα, ύστερα την ενδοτικότητα στα Ίμια και άκουσε «ζήτω ο Αμερικάνος», μετά είδε να εξαντλείται το πολιτικό κεφαλαίο δέκα ετών, τη λεηλασία του Χρηματιστηρίου κι ενώ εκείνο γεννήθηκε στη λιτότητα διαπιστώνει πως τεράστια κεφάλαια αλλάζουν τσέπες, ότι κλάπηκαν «τα λεφτά του κόσμου», κι ο κόσμος αυτοκτονεί. Μετά - ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης - του ξαναζήτησαν να σφίξει το ζωνάρι για να μπούμε στην ΟΝΕ, ύστερα ήρθαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μια καλή στιγμή για τον τόπο, αλλά μετά κατάλαβε πως τα «ινδάλματα παίρνουν ναρκωτικά», πως «τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς ντόπα», διαπίστωσε κατόπιν ότι ο διάλογος είναι περιττός. Ύστερα είδε πως το κράτος είναι ανεπαρκές να μάθει ποιος παρακολουθούσε τον πρωθυπουργό, είδε να κάνουν μπίζνες με τα λεφτά από τα ασφαλιστικά ταμεία και κανείς να μην πηγαίνει φυλακή, έμαθε ότι υπάρχουν εκκλησιαστικοί πατέρες ομοφυλόφιλοι και ακούει από την τηλεόραση ότι αν δεν είσαι ομοφυλόφιλος δεν πας μπροστά στη ζωή σου. Μετά είδε στη Θεσσαλονίκη έναν πρωθυπουργό ανήμπορο «να καλύπτει και να στριμώχνεται», «να έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στην κοινοβουλευτική του ομάδα». Μετά ο νέος των 20 ετών, ακουσε πως «οι υπουργοί τα παίρνουν», αλλά «μέσα στη Βουλή οι άλλοι βουλευτές τους καλύπτουν». «Τα κουκουλώνουν όλα. Αυτά ακούει ο νέος. Γιβ αυτό η απαξία του πολιτικού κόσμου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Ο κ.Καρατζαφέρης περιέγραψε κατόπιν την πορεία που μπορεί να χαράξει ένας νέος απογοητευμένος από την κατάσταση αυτή: τα ναρκωτικά, την εκπόρνευση.

    Εκτενώς αναφέρθηκε στην κατάσταση η οποία οδηγεί στα τροχαία δυστυχήματα - «γιατί κάποιοι επίορκοι τα πιάνουν» και παραδίδουν δρόμους καρμανιόλες» - για να τονίσει πως «σκοτώνουμε τα παιδιά μας», «δεν έχουμε παιδιά», έχουμε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε τέλος να «βρούμε λύσεις» για τα ναρκωτικά, για τον «ακήρυχτο πόλεμο» αυτό, να αντιμετωπίσουμε τους ναρκομανείς ως τραυματίες πολέμου, να εφαρμόσουμε σκληρές ποινές στον έμπορο ναρκωτικών, «τους δολοφόνους της νεολαίας μας».

    [05] Παραιτήθηκε ο Χρ.Βερελής

    Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα γνώρισε στον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα ο εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Βερελής.

    Ο Χρήστος Βερελής ανακοίνωσε την παραίτησή του εκφράζοντας έτσι την διαφωνία του με όσα διαδραματίζονται το τελευταίο καιρό στο πολιτικό προσκήνιο σχετικά με σκάνδαλα.

    «Καταλύτης της διαφάνειας θέλω να είμαι εγώ», δήλωσε ο κ Βερελής στους δημοσιογράφους, ενώ σε γραπτή δήλωση του σημειώνει μεταξύ άλλων:

    «Τα σκάνδαλα βαραίνουν το τόπο. Η πολιτική σήμερα όχι μόνο δεν εμπνέει τους Ελληνες, αλλά η ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω από αυτήν αποτελεί άλλοθι για τον κυνισμό που έχει παγιδεύσει τη χώρα».

    Και ο κ. Βερελής προσθέτει:

    «Υπάρχει ένα εικαζόμενο σκάνδαλο. Το ζήτημα ΜΑΝ. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί. Ακόμη δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο γνωστό. Και όμως άρχισε αμέσως από "στρατευμένους και πρόθυμους" κονδυλοφόρους η κατασκευή του σκηνικού για το κυνήγι της 7ης Ιουνίου».

    Σε άλλο σημείο της δήλωσή του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

    «Ελπίζω γρήγορα να υπάρξει απάντηση σε όλα από τον πρόοδο της έρευνας στη Γερμανία και η ελληνική δικαιοσύνη να σπεύσει ανεξάρτητη και ανυπάκοη σε εντολές και σχεδιασμούς πολιτικής ιδιοτέλειας. Άλλωστε έχω την πεποίθηση ότι σε πολύ λίγο διάστημα όλα αυτά θα φαίνονται μικρά και άθλια. Δεν με βαραίνει τίποτα, δεν με φοβίζει τίποτα».

    Ευχόμαστε η απόφασή του αυτή να είναι η σωστή, δήλωσε ο Δ.Σιούφας ανακοινώνοντας στη Βουλή την παραλαβή της σχετικής επιστολής από τον κ. Βερελή.

    Τη σεβόμαστε την απόφαση και ευχόμαστε ο κ. Βερελής να ξαναγυρίσει σύντομα κοντά μας, δήλωσε ο κ.Σιούφας.

    Τη θέση του κ. Χ. Βερελή στο κοινοβούλιο αναμένεται να καταλάβει ο πρώτος επιλαχών στον ίδιο νομό Α. Μακρυπίδης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 May 2009 - 12:30:19 UTC