Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] Γενική Συνέλευση ΓΣΕΒΕΕ
  • [03] Τρίτος θάνατος στις ΗΠΑ από τη γρίπη Α
  • [04] Εκρηξη αγωγού αερίου στη Μόσχα
  • [05] "Ακομψοι χειρισμοί"
  • [06] "Εφυγε" ο Ευγ.Σπαθάρης
  • [07] Η μάχη των πλέι οφ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα από 2,1 έως 4,5%, δίνουν στο ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, οι νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.Σε ότι αφορά τις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ από 3,4% έως 5,5%.

    Συγκεκριμένα, σε έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής για τις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%, το ΠΑΣΟΚ 28%, το ΚΚΕ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,5% το ΛΑΟΣ 5,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 4%.

    Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, σύμφωνα με το βαρόμετρο, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 40,5%, η ΝΔ στο 35%, ΣΥΝ 8%, ΚΚΕ 7%, ΛΑ.Ο.Σ. 5%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%.

    Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 44% έναντι 31% του Γιώργου Παπανδρέου.

    Στη δημοσκόπηση της Alco για το ΘΕΜΑ το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 4,5% στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές και με 3,7% για τις ευρωεκλογές.

    Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές συγκεντρώνει το 31,7%, η ΝΔ 27,2%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,4%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,5%, οι Οικολόγοι 2,7%.

    Για τις ευρωεκλογές τα ποσοστά είναι 30,2% για το ΠΑΣΟΚ, 26,5% για τη ΝΔ, 7,8% για το ΚΚΕ, 5,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 4% για τον ΛΑ.Ο.Σ και 3,5% για τους Οικολόγους.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Focus για την εφημερίδα Real News σχετικά με την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 2,1%. Η ΝΔ συγκεντρώνει 29,6%, το ΠΑΣΟΚ το 31,7%, το ΚΚΕ το 7,5% το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ το 6,4%, ο ΛΑΟΣ το 4,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι το 4,2%.

    Στην πρόθεση ψήφου σε περίπτωση εθνικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα 3,4 μονάδων, συγκεντρώνοντας το 32%. Ακολουθεί η ΝΔ με ποσοστό 28,8%, το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,4% ο ΛΑΟΣ με 3,9%, και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,9%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων ο Κώστας Καραμανλής με πόσοστό 36,9%, έναντι 26,4% του Γ.Παπανδρέου.

    Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το Έθνος της Κυριακής, το 31,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, το 28,6% ΝΔ, το 8,1% ΚΚΕ, το 6,2% ΣΥΡΙΖΑ, το 4,8% Οικολόγους Πράσινους και το 4,3% ΛΑΟΣ.

    Για τις εθνικές εκλογές τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα είναι: ΠΑΣΟΚ 34,8%, ΝΔ 30,1%, ΚΚΕ 8,2%, ΣΥΡΙΖΑ 6,0%, ΛΑΟΣ 4,5% και Οικολόγοι Πράσινοι 4,5%.

    Σε δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύεται στην Απογευματινή για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, δίνει διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 3%. Η ΝΔ συγκεντρώνει 28%, το ΠΑΣΟΚ 31%, το ΚΚΕ 6,6% ο ΣΥΡΙΖΑ 5,6% ο ΛΑΟΣ 4,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 4,8%.

    [02] Γενική Συνέλευση ΓΣΕΒΕΕ

    Τη σημασία του ρόλου των επαγγελματοβιοτεχνών στον παραγωγικό-οικονομικό ιστό της χώρας και στην ειλικρινή μέριμνα της πολιτείας απέναντί τους, μεσούσης της κρίσης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με θέμα "Οι μικρές επιχειρήσεις βασικός πυλώνας της πραγματικής οικονομίας".

    Ο κ. Παπούλιας αναφερόμενος στη συγκυρία της συνέλευσης με την κρίση τόνισε ότι για την τελευταία ευθύνεται ο ελλειπής έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η επικράτηση μιας πέρα από τη λογική και την εμπειρία πίστης σε μαγικές δυνάμεις της αγοράς . Η κρίση ,σημείωσε, πλήττει και τη χώρα μας και επιδεινώνει τις διαρθρωτικές μας αδυναμίες και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πιστεύω, συνέχισε, ότι το τραπεζικό σύστημα, το οποίο ενισχύθηκε από τους πολίτες θα ανταποκριθεί στο ακέραιο στη σοβαρότατη κοινωνική του υποχρέωση και θα αιματοδοτήσει τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Στην έξοδο από την κρίση θα βοηθήσει η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, κάτι που μπορεί να γίνει, σε περιορισμένο όμως βαθμό λόγω των δημοσίων ελλειμμάτων με διαχρονικές αιτίες τους, την πολύ εκτεταμένη φοροδιαφυγή και την λειτουργία του κράτους όχι σε επίπεδο ανάλογο με τους πόρους που του διαθέτουν οι πολίτες. Γνωρίζω, σημείωσε, ότι και στα δύο αυτά προβλήματα οι λύσεις δεν είναι απλές αλλά πιστεύω ότι η ειλικρινής έκθεση και παραδοχή τους μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για μια ουσιαστική προσέγγιση.

    Στα παραπάνω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε και τις διαχρονικές αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος το οποίο, όπως είπε, εμείς οι πολιτικοί επιβάλλεται να κοιτάξουμε κατάματα και με ευθύνη.

    Ο κ. Παπούλιας έκλεισε με τη βεβαιότητα ότι και αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί από τον ελληνικό λαό ο οποίος "έχει μέσα του δυνάμεις, αλλά το ζητούμενο, σημείωσε, είναι να την ξεπεράσουμε με το λιγότερο οδυνηρό τρόπο ιδίως για τον απλό πολίτη και την μικρή επιχείρηση."

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς το χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τόνισε τη σημασία του στην παραγωγική διαδικασία και στον τομέα της απασχόλησης -προσφέρει επτά στις δέκα νέες θέσεις εργασίας- και επανέλαβε τη ρήση του Μπόλντον "οι μικρομεσαίες εάν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τις εφεύρουμε".

    Έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ενισχύει οικονομικά και θεσμικά τον κλάδο ως προς την ανταγωνιστικότητα τις κατευθύνσεις της ποιότητας, της πιστοποίησης, της τυποποποίησης και της καινοτομίας.

    Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αναφερόμενη στο νεοδιαμορφωμένο περιβάλλον της ανασφάλειας και αβεβαιότητας που δημιούργησε η παγκόσμια κρίση, είπε ότι καλούμαστε όλοι να αντεπεξέλθουμε αντιλαμβανόμενοι τις επιπτώσεις που βιώνουν εντονότερα οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με την έλλειψη ρευστότητας. Η υπουργός βεβαίωσε τους συνέδρους για το ειλικρινές ενδιαφέρον του υπουργείου κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των βιώσιμων θέσεων εργασίας και υπογράμμισε την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς και την εξουδετέρωση των επιπτώσεων της κρίσης από τις επιχειρήσεις. Στο υπουργείο πρόσθεσε αναπροσαρμόζουμε τις δράσεις και τις πολιτικές, επιταχύνοντας τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με επίκεντρο τις ευάλωτες ομάδες παραγωγής, όπως τις κατασκευές, τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των δράσεων που ήδη υλοποιούνται για την ενίσχυση των ΜΜΕ ανέρχεται άνω 3,239 δισ. ευρώ ενώ για ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση και επανακατάρτιση σε κάθε κλάδο επαγγελματικής δράσης ανέρχονται στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

    Επίσης, η κα Πετραλιά αναφέρθηκε στη νέα οικονομική ενίσχυση του ΟΑΕΕ με ένα δισ ευρώ από τον προϋπολογισμό και στην στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου με το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό συντονισμό για την εξεύρεση κοινής λύσης υπέρβασης των επιπτώσεων της κρίσης της ΜΜΕ. Βεβαίωσε τους συνέδρους ότι η Πολιτεία και το υπουργείο είναι στο πλευρό των 940.000 επιχειρήσεων του κλάδου, προσπαθώντας στο πλαίσιο του δυνατού και ρεαλιστικού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, εντάσσεται η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ομαλή πορεία της αγοράς. Με το "εργαλείο" του ΤΕΜΠΕ σε πρώτη φάση καλύφθηκαν 27.300 επιχειρήσεις (με δυναμικό κάτω των 49 ατόμων) και αναμένεται η ενίσχυση άλλων 50.000. Ανακοίνωσε ότι προχωρά το πρόγραμμα ΕΠΑΝ 2 για την κήρυξη της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας στους τομείς που προανέφερε ο κ. Σιούφας, με το ποσό των 6,2 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό. Επίσης ενισχύεται η γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα ενώ υπάρχουν και τα κουπόνια καινοτομίας για τη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια. Τέλος, ανακοίνωσε ότι στον τομέα της τυποποίησης προωθούνται οι πράσινες πολιτικές που αφορούν και την προστασία του περιβάλλοντος και ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει υλοποιηθεί το 40% αυτών των προγραμμάτων, αξιοποιώντας κονδύλια τρία δις ευρώ.

    Στους χαιρετισμούς τους οι Γ. Μαυρίκος από το ΚΚΕ και Αλέκος Αλαβάνος από το ΣΥΝ διαβεβαίωσαν τους επαγγελματοβιοτέχνες για την ειλικρινή συστράτευση τους στα δίκαια αιτηματά τους ενώ με αφορμή τις ευρωεκλογές τους κάλεσαν να αντιληφθούν τους κύριους υπεύθυνους της σημερινής κρίσης όπως ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κλπ.

    Ειδικότερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε την κυβέρνηση "ακυβέρνητο καράβι χωρίς μηχανές και τιμόνι εν μέσω κρίσης" που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κλάδου, τον οποίο κάλεσε στο πλαίσιο εγκαθίδρυσης ειλικρινών σχέσεων στη μεγάλη συμμαχία που διαμορφώνεται για να επιφέρει την εκλογική ανατροπή όπου "το ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του Γεώργιος Παπανδρέου χαράζουν το δρόμο για μια δίκαιη κοινωνία με πυλώνα της ΜΜΕ"

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος ,στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι μεσούσης της κρίσης είναι επιβεβλημένος ο σχεδιασμός ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης στην Ελλάδα που δεν θα βασίζεται στην υπερσγκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε λίγους. Αυτό το μοντέλο πρέπει να είναι, τόνισε, ασφαλές, ποιοτικό και παραγωγικό ενώ το κυρίαρχο διακύβευμα σήμερα, το οποίο απαιτεί και τις κατάλληλες πολιτικές προϋποθέσεις είναι ο ίδιος ο εκδημοκρατισμός της οικονομικής πολιτικής, έτσι ώστε οι κρίσιμες επιλογές να μην εξυπηρετούν και εκτρέφουν πανίσχυρα και ανεξέλεγκτα οικονομικά συμφέροντα.

    [03] Τρίτος θάνατος στις ΗΠΑ από τη γρίπη Α

    Κάτοικος της πολιτείας της Ουάσινγκτον που είχε προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης Α, ή H1N1, έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας στην πολιτεία.

    Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 30 ετών ο οποίος ζούσε στην κομητεία Σνόχομις και απεβίωσε από επιπλοκές της λεγόμενης γρίπης των χοίρων. Ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του.

    Ο θάνατος από την ασθένεια είναι ο πρώτος στην Ουάσινγκτον και ο τρίτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της πολιτείας.

    "Ο θάνατος αυτός είναι τραγικός. Οι σκέψεις μας είναι σε όσους πλήττονται από το θάνατο αυτού του άνδρα", ανέφερε στην ανακοίνωση ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Κρις Γκρεγκουάρ. "Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι η γρίπη είναι σοβαρή, και μπορεί να αποβεί θανάσιμη. Γνωρίζω ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας κάνουν ό,τι μπορούν για να καταγράψουν το ξέσπασμα της ασθένειας και να προστατεύσουν τους πολίτες μας", πρόσθεσε.

    Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων απωλειών από τη λεγόμενη γρίπη των χοίρων σε διεθνές επίπεδο ξεπέρασε τους 50 με το θάνατο ενός ανθρώπου στην Κόστα Ρίκα.

    [04] Εκρηξη αγωγού αερίου στη Μόσχα

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς σήμερα Κυριακή σε αγωγό φυσικού αερίου στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μόσχας, με τις φλόγες να φθάνουν σε ύψος 200 μέτρων, δήλωσαν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μέχρι στιγμής.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, τον οποίο επικαλέστηκε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν εξ αιτίας της πυρκαγιάς, περιλαμβανομένου ενός που υπέστη εγκαύματα στο 35% του σώματός του.

    Ο Λουζκόφ πρόσθεσε ότι η πυρκαγιά είναι σχεδόν βέβαιο ότι οφείλεται σε τεχνικούς λόγους.

    "Η αιτία [ξεσπάσματος της πυρκαγιάς] μπορεί να είναι η αύξηση της πίεσης στον αγωγό, που ίσως προκάλεσε υπόγεια έκρηξη", δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

    "Δε θυμάμαι ποτέ να σημειώθηκε τέτοια πυρκαγιά στην Μόσχα", είπε ο αντιδήμαρχος Πετρ Μπιρούκοφ.

    [05] "Ακομψοι χειρισμοί"

    Συνεδρίασαν η κοινοβουλευτική ομάδα και η εκτελεστική Γραμματεία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος, Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Σχολιάζοντας το προεδρικό διάταγμα για τη λήξη των εργασιών της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε τα εξής:

    «Η σκανδαλώδης ανευθυνότητα του κ. Παπανδρέου τον τελευταίο καιρό στη Βουλή και το φοβικό σύνδρομο του κ. Καραμανλή για τα σκάνδαλα, που ήρθαν και έρχονται, οδήγησαν στο πρόωρο, άκομψο κλείσιμο της Βουλής. Προφανώς ο κ. Καραμανλής θυμήθηκε τη ρήση του κ. Βουλγαράκη: "Ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό". Ότι όμως και να κάνουν και οι δύο, έχουμε μπροστά μας μια μηνιαία σχεδόν προεκλογική περίοδο και θα απολογηθούν στον Ελληνικό λαό», κατέληξε.

    «Μέχρι εχθές λέγαμε ότι η κουρασμένη κυβέρνηση και ο κουρασμένος πρωθυπουργός έχουν κουράσει τον Ελληνικό λαό αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια. Σήμερα, ξεπερνώντας ακόμη και τους εαυτούς τους, συνεχίζουν να λένε τα ίδια, αλλά δυστυχώς ταλαιπωρημένοι και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ταλαιπωρούν τον Ελληνικό λαό, που βλέπει να μην υπάρχει ελπίδα από τη ΝΔ», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλος, σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη σημερινή ομιλία του Κ. Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη.

    «Όσο για το αν μπορεί να είναι ευχάριστος, ή χρήσιμος ο πρωθυπουργός, μπορούμε να του πούμε ότι μπορεί να γίνει και ευχάριστος και χρήσιμος. Ευχάριστος, χτυπώντας τα καρτέλ, και χρήσιμος, βοηθώντας πολίτες, παίρνοντας από τους λίγους τα πολλά και δίνοντάς τα στους φτωχούς, που έχουν λίγα. Το θέμα είναι ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να το κάνει», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

    [06] "Εφυγε" ο Ευγ.Σπαθάρης

    Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που δίδαξε στους Έλληνες την παράδοση του Καραγκιόζη, ο Ευγένιος Σπαθάρης. Ο λαικός καραγκιοζοπαίκτης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο ΚΑΤ, μετά από μία μοιραία πτώση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

    Ο Ευγένιος Σπαθάρης του Σωτηρίου, ψυχή του Καραγκιόζη και γενικώτερα του θεάτρου Σκιών γεννήθηκε στην Κηφισιά τον Ιανουάριο του 1924.

    Μετά τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου, ήταν ο πατέρας του. Ξεκίνησε την πορεία του δίνοντας ο ίδιος παραστάσεις αρχικά στη διάρκεια της κατοχής, σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α.

    Από τότε έχει δώσει πληθώρα παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια ειδικά για το θέατρο σκιών.

    Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη , και με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο "Ελληνικό Χορόδραμα", στο Θέατρο Χατζώκου, (Θεσσαλονίκη), στο Θέτρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις "Το ταξίδι", "Το καταραμένο φίδι", "Ο δικτάτωρας", "Ο Αλέκος με τα κυδώνια" κ.α. Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και το 1980 άρχιζε να παίζει στη τηλεόραση.

    Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (της ΟΥΝΕΣΚΟ) ενώ έχει κάνει περιοδείες σε πολλές χώρες. Αλλά και ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

    Έχει τιμηθεί με Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α' Βραβείο Πολωνίας (1978), Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.ά. Τέλος το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου.

    Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη.

    [07] Η μάχη των πλέι οφ

    Σέντρα στην μάχη των πλέι οφ... Σήμερα διεξάγεται η πρώτη αγωνιστική των πλέι οφ, τα οποία έχουν φέτος ακόμα πιο έντονο ενδιαφέρον, σχετικά με τις συμμετοχές των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

    Το παιχνίδι που ξεχωρίζει, είναι αυτό στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, ενώ στο Ολυμπιακό στάδιο η ΑΕΚ θα υποδεχθεί την ΑΕΛ και θέλει να ξεκινήσει με νίκη την πορεία της στο «μίνι» πρωτάθλημα των πλέι οφ.

    Σχετικά με το ξεχωριστό φετινό ενδιαφέρον των αγώνων αυτών, να σημειώσουμε ότι προκύπτει από το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν «απολαμβάνει» τα προνόμια του κυπελλούχου Ελλάδας από τη στιγμή που δεν κατάκτησε το τρόπαιο. Αυτό σημαίνει ότι η φάση της διοργάνωσης στην οποία θα συμμετάσχει, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη θέση που θα καταλάβει στα πλέι οφ.

    Η ΑΕΛ είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, από τη στιγμή που στοχεύει σε κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση, η οποία οδηγεί στον 2ο από τους τέσσερις προκριματικούς γύρους του Europa League, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στις 16 και 22 Ιουλίου.

    Η ομάδα που θα καταταγεί τρίτη στα πλέι οφ, θα συμμετάσχει στον 3ο γύρο (30 Ιουλίου-6 Αυγούστου), ενώ πολύ σημαντικός στόχος είναι αυτός της δεύτερης θέσης, που οδηγεί στον 4ο προκριματικό, δηλαδή ένα βήμα πριν τους ομίλους του Europa League. Οι αγώνες αυτής της φάσης διεξάγονται στις 20 και 27 Αυγούστου.

    Ο πρώτος των πλέι οφ θα συμμετάσχει στις δύο φάσεις του «έξτρα» προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου λαμβάνουν μέρος ομάδες που δεν κατέκτησαν τον τίτλο, από τις χώρες που βρίσκονται στις θέσεις 1-15 της βαθμολογίας της UEFA. Η πρώτη φάση διεξάγεται στις 28/29 Ιουλίου και 4/5 Αυγούστου, ενώ η δεύτερη στις 18/19 και 25/26 Αυγούστου.

    Θυμίζουμε πως η πρώτη από τις έξι αγωνιστικές των πλέι οφ διεξάγεται την Κυριακή και οι ομάδες ξεκινούν με την εξής βαθμολογία: ΠΑΟΚ 3, Παναθηναϊκός 2, ΑΕΚ 1, Λάρισα 0.

    Συνοπτικά οι ώρες έναρξης (και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις) των αγώνων των πλέι οφ του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ:

    1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ

    19:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός - NOVA

    21:15 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Λάρισα - NOVA


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 May 2009 - 6:30:22 UTC