Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] Την Τετάρτη η κηδεία του Ε.Σπαθάρη
  • [03] Συνεχίζει τις απελάσεις η Ιταλία
  • [04] Στο Βερολίνο ο Σαρκοζί
  • [05] Νέα θεωρία για το μεγαλύτερο αφανισμό των ειδών στην ιστορία της Γης
  • [06] "Να γυρίσουν την πλάτη"
  • [07] Ανακοινώνει το ευρωψηφοδέλτιο
  • [08] "Ο κόσμος έχει μνήμη"
  • [09] "Εκλογές-δημοψήφισμα"
  • [10] Προσλήψεις άνεργων νέων

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα από 2,1 έως 4,5%, δίνουν στο ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, οι νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.Σε ότι αφορά τις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ από 3,4% έως 5,5%.

    Συγκεκριμένα, σε έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής για τις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%, το ΠΑΣΟΚ 28%, το ΚΚΕ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,5% το ΛΑΟΣ 5,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 4%.

    Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, σύμφωνα με το βαρόμετρο, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 40,5%, η ΝΔ στο 35%, ΣΥΝ 8%, ΚΚΕ 7%, ΛΑ.Ο.Σ. 5%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%.

    Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 44% έναντι 31% του Γιώργου Παπανδρέου.

    Στη δημοσκόπηση της Alco για το ΘΕΜΑ το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 4,5% στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές και με 3,7% για τις ευρωεκλογές.

    Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές συγκεντρώνει το 31,7%, η ΝΔ 27,2%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,4%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,5%, οι Οικολόγοι 2,7%.

    Για τις ευρωεκλογές τα ποσοστά είναι 30,2% για το ΠΑΣΟΚ, 26,5% για τη ΝΔ, 7,8% για το ΚΚΕ, 5,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 4% για τον ΛΑ.Ο.Σ και 3,5% για τους Οικολόγους.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Focus για την εφημερίδα Real News σχετικά με την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 2,1%. Η ΝΔ συγκεντρώνει 29,6%, το ΠΑΣΟΚ το 31,7%, το ΚΚΕ το 7,5% το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ το 6,4%, ο ΛΑΟΣ το 4,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι το 4,2%.

    Στην πρόθεση ψήφου σε περίπτωση εθνικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα 3,4 μονάδων, συγκεντρώνοντας το 32%. Ακολουθεί η ΝΔ με ποσοστό 28,8%, το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,4% ο ΛΑΟΣ με 3,9%, και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,9%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων ο Κώστας Καραμανλής με πόσοστό 36,9%, έναντι 26,4% του Γ.Παπανδρέου.

    Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το Έθνος της Κυριακής, το 31,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, το 28,6% ΝΔ, το 8,1% ΚΚΕ, το 6,2% ΣΥΡΙΖΑ, το 4,8% Οικολόγους Πράσινους και το 4,3% ΛΑΟΣ.

    Για τις εθνικές εκλογές τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα είναι: ΠΑΣΟΚ 34,8%, ΝΔ 30,1%, ΚΚΕ 8,2%, ΣΥΡΙΖΑ 6,0%, ΛΑΟΣ 4,5% και Οικολόγοι Πράσινοι 4,5%.

    Σε δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύεται στην Απογευματινή για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, δίνει διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 3%. Η ΝΔ συγκεντρώνει 28%, το ΠΑΣΟΚ 31%, το ΚΚΕ 6,6% ο ΣΥΡΙΖΑ 5,6% ο ΛΑΟΣ 4,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 4,8%.

    Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά και της Ν.Δ. στη Μακεδονία και Θράκη δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας Interview για λογαριασμό της εφημερίδας Μακεδονία της Κυριακής.

    Η δημοσκόπηση έγινε από τις 4 έως τις 6 Μαίου και στην πρόθεση ψήφου, για τις ευρωεκλογές, σε πανελλαδικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με διαφορά 3,1 μονάδων. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 34,2%, το ΠΑΣΟΚ 37,3%, το ΚΚΕ 8,6%, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α 6,9%, ο ΛΑ.Ο.Σ 4,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 6,5%.

    Στη Μακεδονία και τη Θράκη προηγείται η Ν.Δ. με διαφορά 9,5 μονάδων. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει 41,9%, το ΠΑΣΟΚ 32,4%, το ΚΚΕ 5,4%, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α 6,8%, ο ΛΑ.Ο.Σ 5,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 5,2%.

    [02] Την Τετάρτη η κηδεία του Ε.Σπαθάρη

    Στο νεκροταφείο Αμαρουσίου θα κηδευτεί, την Τετάρτη, ο Ευγένιος Σπαθάρης. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 4 το απόγευμα, στη Μητρόπολη της περιοχής.

    Την ίδια μέρα, από τις 10 το πρωί έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, η σορός του εκλιπόντος θα τεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα στο Σπαθάρειο Μουσείο.

    [03] Συνεχίζει τις απελάσεις η Ιταλία

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε ότι " οι λαθροματανάστες οι οποίοι βρίσκονται σε διεθνή χωρικά ύδατα, θα συνεχίσουν να απωθούνται από τα πλοία και τα ταχύπλοα του ιταλικού λιμενικού. Το δικαιώμά μας αυτό απορρέει από το ευρωπαϊκό σύμφωνο για την μετανάστευση".

    Σχετικά με την όλη στρατηγική της κυβέρνησής του, ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι "η αριστερά, όταν κυβέρνησε την χώρα, άνοιξε τις πύλες εισόδου στους λαθροματανάστες. Οραματιζόταν μια Ιταλία που να την συνθέτουν διαφορετικές εθνότητες. Εμείς, οραματιζόμαστε μια νέα πραγματικότητα, στην οποία θα δεχόμαστε μόνο τους αλλοδαπούς που δικαιούνται να ζητήσουν πολιτικο άσυλο".

    Με τις δηλώσεις του, ο Μπερλουσκόνι, πρόσφερε ουσιαστικά πλήρη κάλυψη στον υπουργό εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, ο Μαρόνι, είχε δώσει εντολή να "απωθηθούν" προς την Λιβύη, 223 μετανάστες που επεβαιναν σε πλεούμενα και οι οποίοι είχαν εντοπισθεί από την ιταλική εκτοφυλακή σε διεθνή χωρικά ύδατα, στα ανοικτά της Μάλτας."Η εφαρμογή της γραμμής αυτής θα συνεχισθεί μέχρι να σταματήσουν οι παράνομες αποβιβάσεις", δήλωσε ο Μαρόνι.

    Χθες, "απωθήθηκαν" άλλοι 162 λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων πενήντα γυναίκες και δυο νεογέννητα. Τους επετράπη να επιβιβασθούν σε πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, εγκαταλείποντας τα επικίνδυνα πλεούμενα με τα οποία ταξίδευαν . Η εντολή που έφτασε από την Ρώμη, ήταν όμως να μεταφερθούν αμέσως στο λιμάνι της Τρίπολης της Λιβύης, απ' όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους.

    [04] Στο Βερολίνο ο Σαρκοζί

    Ο Γάλλος πρέοδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε από το Βερολίνο ότι η φιλία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι "ο πιό πολύτιμος θησαυρός για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο".

    Ο κ. Σαρκοζί έκανε την ανωτέρω δήλωση μιλώντας στις νεολαίες των κομμάτων CDU-CSU της Ανγκελα Μέρκελ με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές.

    "Η ευθύνη της Ανγκελα Μέρκελ και η δική μου είναι να διατηρήσουμε αυτή τη φιλία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας ως πολύτιμο θησαυρό όχι μόνο για τους Γερμανούς, όχι μόνο για τους Γάλλους αλλά για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο", τόνισε ο κ. Σαρκοζί.

    "Ξέρετε τι σημαίνει για ένα Γάλλο πρόεδρο να μπορεί να πεί ότι η Γαλλία θα σας μοιάσει στην τεχνολογία, στη βιομηχανία, στην εργατικότητα στη δύναμη. Η Γαλλία εμπνεέται από αυτό που εσείς κάνετε" πρόσθεσε ο πάντα πληθωρικός κ. Σαρκοζί.

    "Ενα καλό νέο είναι ότι η Γαλλια βρίσκεται στο δρόμο της αλλαγής, στο δρόμο του εκσυγχρονισμού, η Γαλλία είναι απολύτως δεσμευμένη στην Ευρώπη, στη φιλία των δύο χωρών μας" ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος.

    Απο την πλευρά της η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι "χωρίς την Ευρωπαική Ενωση δεν θα υπάρχει γερμανική ενότητα" και ότι "αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος" ενώ καταλήγοντας επισήμανε ότι "η Γαλλία και η Γερμανία είναι η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης".

    Σημειώνεται ότι στην επίσκεψή του στη Γερμανία τον Γάλλο πρόεδρο συνόδευαν και πολλοί γάλλοι υπουργοί.

    [05] Νέα θεωρία για το μεγαλύτερο αφανισμό των ειδών στην ιστορία της Γης

    Η μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση έμβιων οργανισμών στην ιστορία του πλανήτη μας, που συνέβη μεταξύ της Πέρμιας και της Τριασικής Περιόδου, πριν περίπου 250 εκατ. χρόνια, όταν αφανίστηκαν το 90% των ζώων και των φυτών, είναι πιθανό να προκλήθηκε από την ύπαρξη γιγάντιων λιμνών αλατιού, που απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες αλογονούχων αερίων, τα οποία μετέβαλαν την ατμοσφαιρική σύνθεση τόσο δραματικά, που η ζωή δεν μπορούσε πια να συνεχιστεί όπως πριν.

    Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν υποθέσει ότι για τη μαζική καταστροφή ευθύνονταν ηφαιστειακές εκρήξεις, πτώσεις αστεροειδών κ.α. Η νέα θεωρία διατυπώθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών από την Ρωσία, την Αυστρία, τη Ν.Αφρική και τη Γερμανία, και δημοσιεύεται στα «Πρακτικά» της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (Doklady Earth Sciences).

    Η νέα θεωρία βασίζεται σε μελέτη των τρεχουσών βιοχημικών και ατμοσφαιρικών διεργασιών και προειδοποιεί ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση των εκτάσεων ερήμου και λιμνών άλατος στη Γη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με συνέπεια να ενταθούν μελλοντικά οι επιπτώσεις των αλογονούχων αερίων, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν.

    Η αφετηρία για τη νέα θεωρία ήταν η ανακάλυψη στο νότο της Ρωσίας και στη Ν.Αφρική ότι οι μικροβιακές διεργασίες στις σημερινές λίμνες άλατος με φυσικό τρόπο παράγουν και απελευθερώνουν άκρως ευμετάβλητους αλογονάνθρακες, όπως χλωροφόρμιο, τριχλωροαιθυλένιο και τετραχλωροαιθυλένιο. Οι επιστήμονες μετέφεραν αυτή τη διαδικασία στην λεγόμενη Θάλασσα Ζεχστάιν, η οποία, πριν περίπου 250 εκατ. χρόνια, βρισκόταν στη σημερινή κεντρική Ευρώπη και κατελάμβανε μια έκταση όση η Γαλλία σήμερα. Η περιοχή αυτή ήταν μια τεράστια επίπεδη «θάλασσα» αλατιού, εκτεθειμένη στο ξηρό κλίμα της ερήμου και στην έντονη ηλιακή ακτινοβλία.

    Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μόνο από αυτή την περιοχή, στο τέλος της Πέρμιας Περιόδου, απελευθερωνόταν κάθε χρόνο μια τεράστια ποσότητα αλογονούχων αερίων, της τάξης τουλάχιστον του 1,3 εκατ. τόνου τριχλωροαιθυλενίου και άλλου τόσου τετραχλωροαιθυλενίου, καθώς και 1,1 εκατ. τόνου χλωροφορμίου. Οι ποσότητες αυτές είναι πενταπλάσιες από τις αντίστοιχες σημερινές ετήσιες παγκόσμιες βιομηχανικές εκπομπές των ίδιων αερίων (και για το χλωροφόρμιο 20πλάσιες).

    Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, οι εκπομπές αυτών των αερίων από τη Θάλασσα Ζεχστάιν και από τις άλλες τεράστιες λίμνες άλατος που υπήρχαν πριν 250 εκατ. χρόνια, πυροδότησαν μια πολύπλοκη αλυσίδα ατμοσφαιρικών και χημικών γεγονότων που κατέληξαν στη μεγαλύτερη καταστροφή του πλανήτη.

    Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η συνεπαγόμενη κλιματική αλλαγή επιτείνουν την ερημοποίηση, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό και τη συνολική επιφάνεια των λιμνών άλατος, πράγμα που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει ξανά σε δραματική αύξηση των επικίνδυνων αλογονούχων αερίων στην ατμόσφαιρα, με τις ίδιες τοξικές παρενέργειές τους.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ανοιχτό παραμένει γιβ αυτούς το ερώτημα αν η παραπάνω διαδικασία ήταν από μόνη της αρκετή για να οδηγήσει στη μαζική καταστροφή της Πέρμιας Περιόδου ή κατά πόσο συνδυάστηκε με άλλα καταστροφικά συμβάντα, όπως εκρήξεις ηφαιστείων ή προσκρούσεις αστεροειδών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν, οι επιστήμονες μέχρι σήμερα είχαν σοβαρά υποτιμήσει τις αρνητικές συνέπειες από την ερημοποίηση και την απελευθέρωση αερίων από τις λίμνες άλατος.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:

    [06] "Να γυρίσουν την πλάτη"

    Σε γενικό συναγερμό για τη μάχη των ευρωεκλογών, καλεί τους πολίτες, το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του.

    «Η εργατική τάξη, η νεολαία, η μικρομεσαία αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει τώρα να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Είναι και οι δυο πνιγμένοι στην αντιλαϊκή πολιτική και στη μπόχα των σκανδάλων. Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής είναι ένα αυταρχικό μέτρο για το κουκούλωμά τους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος, με την οποία καλούνται οι πολίτες να «εξαπολύσουν» λαϊκή αντεπίθεση για «να πληρώσουν την κρίση αυτοί που ευθύνονται, δηλαδή τα μονοπώλια».

    «Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να ρίξουν στη κάλπη ψήφο αντίστασης, απειθαρχίας, ανυπακοής, έστω και αν δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Σχολιάζοντας το προεδρικό διάταγμα για τη λήξη των εργασιών της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

    «Ήταν κυριολεκτικά ενέργεια αιφνιδιαστική, που τουλάχιστον από την εικόνα που έχω, πιστεύω ότι αιφνιδίασε και την ίδια την κυβέρνηση. Πιστεύουμε και είμαστε βέβαιοι για αυτό, ότι αυτή η επιλογή υπηρετεί την παραγραφή σκανδάλων, διότι ότι σκάνδαλα έχουν γίνει μέχρι το 2007 τελειώνουν, έχουν παραγραφεί.

    Παράλληλα κάλεσε "τον ελληνικό λαό να μην παραγράψει στη συνείδησή του ούτε τα σκάνδαλα, ούτε τις αιτίες των σκανδάλων και τις ευθύνες γενικότερα των κομμάτων εξουσίας για τα προβλήματα που υπάρχουν και για αυτή τη σαπίλα, η οποία απλώνεται όλο και πιο πολύ. Να μην πάει κάτω», κατέληξε.

    [07] Ανακοινώνει το ευρωψηφοδέλτιο

    Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου, στις 11.30, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνάς.

    Στη συνέντευξη Τύπου θα παρευρίσκονται και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Ελένη Σωτηρίου και Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Το βράδυ, θα ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, από τον Πειραιά, όπου και θα γίνει η δημόσια παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου.

    Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ν. Χουντής, Ελένη Σωτηρίου και Δημήτρης Παπαδημούλης.

    «Δεν μας ενδιαφέρει τόσο το να διατηρήσουμε το μαγαζάκι μας ή τόσο να διατηρήσουμε τις θέσεις μας ή τους ευρωβουλευτές μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση που θα δημιουργήσει έναν μικρό πολιτικό σεισμό.

    Είμαι βέβαιος πάντως ότι σε κάθε περίπτωση το βράδυ των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει το μεγαλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει ποτέ καταγράψει ο χώρος μας σε εκλογική αναμέτρηση.», δήλωσε ο κ.Αλ.Τσίπρας.

    [08] "Ο κόσμος έχει μνήμη"

    "Ούτε η πολιτική σοβαρότητα του κ. Παπανδρέου τις τελευταίες μέρες στη Βουλή, ούτε τα πολιτικά σύμβολα του κ. Καραμανλή βοηθούν στην ανάλυση των πραγματικών προβλημάτων που έχει η χώρα. Πάμε στις Ευρωεκλογές, τα σκάνδαλα παραγράφηκαν και νομίζουν ότι ο κόσμος ξεχνάει. Ο κόσμος έχει μνήμη και στις 7 Ιουνίου θα το αποδείξει", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο, δήλωσε:

    «Το σφιχταγκάλιασμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ με τα σκάνδαλα, με τη μη διαφανή συμπεριφορά τους και με την επιχείρηση κουκουλώματος, οδηγούν τα ποσοστά και των δύο κομμάτων στην κατρακύλα. Χέρι -χέρι έχουν πιαστεί και τα δύο κόμματα στον χορό των σκανδάλων, σέρνοντας την Ελλάδα στην περιπέτεια και την ανυποληψία. Αυτό ακριβώς είναι το αποτέλεσμα που συνάγεται από τις δημοσκοπήσεις».

    [09] "Εκλογές-δημοψήφισμα"

    «Εκλογές-δημοψήφισμα θα είναι, για την Ελλάδα, οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου», τονίζει η Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το μεγάλο ζήτημα είναι «να ψηφίσουμε μαζικά για μια σοσιαλιστική προοδευτική Ευρώπη».

    Εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια, με την κυριαρχία των συντηρητικών κυβερνήσεων στις ευρωπαϊκές χώρες, «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έμεινε πίσω» και προσθέτει πως «όπως υπάρχουν κοινές δημοσιονομικές πολιτικές, να υπάρξουν κοινές πολιτικές και για τις κοινωνικές υπηρεσίες».

    Αναφέρει επίσης ότι «μια πιο σοσιαλιστική Ευρώπη» θα διασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων και, επομένως, των Ελλήνων πολιτών.

    Η συνέντευξη της Εύης Χριστοφιλοπούλου στον Βασίλη Μούρτη:

    ΕΡ: Κυρία Χριστοφιλοπούλου, σε ένα μήνα έχουμε ευρωεκλογές. Πιστεύετε ότι ο κόσμος είναι ενήμερος, ώστε να ψηφίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

    ΑΠ: Οι εκλογές αυτές έχουν ένα διπλό στόχο. Κατ΄ αρχήν οι εκλογές αυτές θα έχουν πολιτικό αντίκτυπο και για μας είναι εκλογές-δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πάρει μια απάντηση. Όμως, πολύ σωστά λέτε, οι ευρωεκλογές έχουν αντίκτυπο στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

    Διότι αν πάει η Ευρώπη συντηρητικά ή πάει προοδευτικά, αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα σχολειά μας, στα νοσοκομεία μας, στους πόρους, που θα έχει η Ελλάδα για την κοινωνική πολιτική και για την ανάπτυξη. Και άρα είναι μεγάλο ζήτημα το να ψηφίσουμε μαζικά για μια σοσιαλιστική προοδευτική Ευρώπη.

    ΕΡ: Ο κ. Παπανδρέου μίλησε πάλι για «την ανάγκη να υπάρξει ένα Σύμφωνο Απασχόλησης δίπλα στη Συνθήκη του Μάαστριχ και το Σύμφωνο Σταθερότητας». Αυτός ο τομέας, της απασχόλησης, δεν καλύπτεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας;

    ΑΠ: Η Συνθήκη της Λισσαβόνας, παιδί μιας Ευρώπης του 2000, όταν είχε, σε μεγάλη πλειοψηφία, σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, έχει, αν θέλετε, μετατοπίσει το κέντρο βάρους της.

    Ενώ ήταν το στοίχημα μιας Ευρώπης, που θα είχε κοινωνική συνοχή, άρα επένδυση στις νέες θέσεις εργασίας και στην ποιοτική εργασία και από την άλλη ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, επένδυση στη νέα τεχνολογία για την Ευρώπη της γνώσης, το σκέλος ανταγωνιστικότητα, όσο μπόρεσε, προχώρησε. Το σκέλος της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που έχει να κάνει με την εργασία, με την απασχόληση, με το κοινωνικό κράτος, με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, έμεινε πίσω.

    Άρα, έχει μεγάλη σημασία οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι οι σοσιαλιστές προτείνουμε και τη ανασυγκρότηση, κι όχι την ευελιξία, που λέει ο κ. Μπαρόζο. Προτείνουμε την ανασυγκρότηση του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε οι επενδύσεις για την υγεία και την παιδεία, παραδείγματος χάριν, να μην λογίζονται στο δημόσιο έλλειμμα.

    Και δεύτερον, ότι προτείνει ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ένα Σύμφωνο Απασχόλησης, το οποίο θα είναι, αν θέλετε, η διασφάλιση ότι αυτή τη φορά η Συνθήκη της Λισσαβόνας θα έχει την κοινωνική σημασία, που πρέπει να έχει.

    ΕΡ: Ο κόσμος ακούει συχνά για Συνθήκες, για Σύμφωνα και άλλα συναφή, που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά δε γνωρίζουν σε τι και πώς τους επηρεάζουν όλα αυτά τα πράγματα. Για παράδειγμα, για τους Έλληνες πολίτες τι θα σημάνει ένα νέο Σύμφωνο Απασχόλησης;

    ΑΠ: Θα σημάνει, κατ΄ αρχήν, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί συγκριτικό της πλεονέκτημα τη φθηνή εργασία, άρα την επένδυση στην ευελιξία. Αλλά η Ευρώπη θεωρεί συγκριτικό της πλεονέκτημα τη γνώση, την επένδυση στον άνθρωπο και την πράσινη ανάπτυξη και το κοινωνικό της κράτος.

    Εάν σήμερα η Ευρώπη προσπαθήσει να βγει από την οικονομική κρίση, όπως μέχρι τώρα βλέπουμε, διότι μέχρι σήμερα η Ευρώπη και στις κυβερνήσεις, αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο, έχει μια συντηρητική στροφή. Βλέπουμε, λοιπόν, πολιτικές, οι οποίες είναι πάρα πολύ άτολμες, ενόψει της οικονομικής κρίσης, ενώ βλέπουμε στην Αμερική να υπάρχουν πολύ σοβαρά επενδυτικά τολμήματα.

    Μία πιο σοσιαλιστική Ευρώπη θα σημάνει για τον Έλληνα πολίτη και τον Ευρωπαίο πολίτη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων εργασίας, τη δυνατότητα το ωράριο-λάστιχο να γίνει παρελθόν. Να μιλήσουμε για πολύ καλύτερες σχέσεις εργαζομένων και εργοδοτών, συλλογική διαπραγμάτευση, συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων.

    Μια Ευρώπη που σέβεται τις συλλογικές κατακτήσεις και που πατάει την ανάπτυξή της και το επιχειρείν πάνω στην αμοιβαία συμφωνία και το όφελος και των εργοδοτών και των εργαζομένων. Διότι μονόπλευρα, όπως πήγαν οι νεοφιλελεύθεροι, όπου κέρδιζαν οι ολίγοι και ισχυροί, οι επιχειρήσεις και έμεναν πίσω οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί, προέκυψε μια Ευρώπη με κοινωνικές ανισότητες, ένας κόσμος με κοινωνικές ανισότητες, που βλέπουμε που κατέληξε. Αυτή είναι μία από τις μεγάλες αιτίες αυτής της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε παγκόσμια.

    ΕΡ: Δηλαδή πιστεύετε ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει;

    ΑΠ: Βεβαίως έχει υποχωρήσει πολύ σοβαρά και νομίζω ότι ήδη ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ευρώπης δεν έχει αυτό που σήμερα διεκδικούμε.

    Ενώ είχαν γίνει κατακτήσεις και σε επίπεδο ευρωπαϊκό, η κάθε χώρα-μέλος κρατούσε το δικό της κοινωνικό μοντέλο και το κάθε κράτος-μέλος έκανε τις δικές του πολιτικές. Υπήρχαν βεβαίως οι στρατηγικές για την απασχόληση, υπήρχαν πολλές κατακτήσεις και η Λισσαβόνα που όπως είπα δεν εφαρμόστηκε όπως έπρεπε, υπήρχαν κατακτήσεις σε θεσμικό επίπεδο.

    Όμως σήμερα, επειδή ακριβώς τα κράτη-μέλη μπορούσαν το καθένα να εφαρμόζει τις πολιτικές που νόμιζε, μέσα σε αυτή τη στρατηγική, σήμερα μιλούμε εμείς για κοινά πρότυπα. Κοινά, μίνιμουμ πρότυπα, standards να τα πούμε, για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης, παιδείας, υγείας.

    Δηλαδή να υπάρχουν και για την κοινωνική Ευρώπη, όπως έχουμε κοινές δημοσιονομικές πολιτικές, κοινά standards στις κοινωνικές υπηρεσίες, για να μπορούμε, ως πολίτες της Ευρώπης, να απολαμβάνουμε λίγο πολύ τα ίδια αγαθά και τις ίδιες υπηρεσίες.

    ΕΡ: Με τι αποτέλεσμα θα ήσασταν ευχαριστημένη στις ευρωεκλογές;

    ΑΠ: Με μία νίκη?

    ΕΡ: Την οποία πως προσδιορίζετε;

    ΑΠ: Κοιτάξτε, η νίκη έχει και ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Προσωπικά και εγώ και όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ παλεύουμε κάθε μέρα αυτή η νίκη να διευρυνθεί. θεωρώ ότι οφείλουμε να κάνουμε αυτή τη νίκη μεγάλη.

    Βλέπουμε την αντεπίθεση, βλέπουμε τον πανικό και την προσπάθεια πόλωσης από την πλευρά της Ν.Δ, βλέπουμε όλες τις επιθέσεις προς το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου και προς το ΠΑΣΟΚ. Επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ, ξαφνικά, ενώ οι πολίτες, επί πέντε χρόνια, έχουν ζήσει κοινωνική αναλγησία, διαχειριστική ανικανότητα και δεν έχει βελτιωθεί τίποτα στη ζωή τους, βλέπουν τα χάλια.

    Υπάρχει μια προσπάθεια ανάκαμψης. Ανάκαμψης ποιού; Του "κουρασμένου"; Αυτού που δεν μπορεί; Αυτού που φεύγει από τη Βουλή; Για μας το θέμα, δεν είναι τα ποσοστά κι ούτε με ενδιαφέρουν προσωπικά. Κάθε μέρα που περνάει εγώ προσπαθώ και στην περιφέρειά μου, στην Αττική και όπου με στέλνει το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα να φέρνω μία ακόμα ψήφο, να περνάω το μήνυμα ότι αυτή η ψήφος μετράει, κάθε ψήφος μετράει για τις 7 του Ιούνη.

    Οφείλουμε να παλέψουμε για μια προοδευτική Ευρώπη και για να αλλάξουμε, να ανατρέψουμε αυτήν την πενταετή αναλγησία και ανικανότητα, η οποία έχει φέρει πολλά δεινά στη χώρα.

    [10] Προσλήψεις άνεργων νέων

    Αρχίζει άμεσα η εφαρμογή του προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας για νέους που είναι άνεργοι, με στόχο την ουσιαστική συμβολή στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ανεργίας. Από σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για πρόσληψη.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αιτήσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν μέσω της ιστοσελίδας της Τράπεζας www.nbg.gr, στη θέση "ενδιαφέρουσες συνδέσεις /Πρόγραμμα Απασχόλησης Άνεργων Νέων". Τα δικαιολογητικά θα αποσταλούν ταχυδρομικά και οι επιλεγέντες υποψήφιοι θα ανακοινωθούν μέσω της ιστοσελίδας της Τράπεζας.

    Όπως είχε ανακοινωθεί, η Εθνική Τράπεζα θα εφαρμόσει κυλιόμενο πρόγραμμα πλήρως αμειβόμενης απασχόλησης με σύμβαση διάρκειας έξι (6) μηνών σε ολόκληρη τη χώρα, εξακοσίων (600) κατ΄ αρχήν ανέργων νέων (300 ανά εξάμηνο), ηλικίας έως 30 ετών, πτυχιούχων ανωτάτων οικονομικών σχολών, με πρόθεση να διατηρήσει το Πρόγραμμα σε ισχύ για όσο διάστημα διαρκεί η τρέχουσα οικονομική κρίση. Στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους ανέργους και παράλληλα η απόκτηση γνώσεων και κατάρτισης, που θα αποτελέσουν χρήσιμα εφόδια για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

    Για την υλοποίηση του Προγράμματος συστάθηκε Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, από ανώτατα Στελέχη της Τράπεζας (Γενικούς Διευθυντές) και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Υπαλλήλων της, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια των σχετικών διαδικασιών.

    Κατόπιν απόφασης της Επιτροπής, η Τράπεζα θέτει σε εφαρμογή τον πρώτο εξαμηνιαίο κύκλο του Προγράμματος που αφορά την απασχόληση, πανελλαδικά, τριακοσίων (300) άνεργων νέων, πτυχιούχων Οικονομικών Σχολών.

    Σημειώνεται ότι:

    - Ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων για κάθε νομό είναι ανάλογος του αριθμού των κατά τόπο ανέργων που γνωστοποίησε στην Τράπεζα ο Ο.Α.Ε.Δ.

    - Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων στο Πρόγραμμα είναι: α) πτυχίο πανεπιστημιακής οικονομικής σχολής , β) ηλικία μέχρι 30 ετών και γ) εγγραφή ως ανέργων στον Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι και 17.03.2009.

    - Το κριτήριο επιλογής είναι ο βαθμός του πτυχίου, με προσαύξηση 10% εφόσον υπάρχει μεταπτυχιακός τίτλος συναφής με τα Οικονομικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 May 2009 - 6:30:32 UTC