Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τις ευρωεκλογές
  • [02] Τα δημοσιογραφικά βραβεία Μπότση
  • [03] Το ευρωψηφοδέλτιο της «ΔΡΑΣΗΣ»
  • [04] Κύπρος: Tο έργο της ελληνικής ΓΓΕΕ
  • [05] Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ

  • [01] Σύσκεψη για τις ευρωεκλογές

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει αυτή την ώρα η Κεντρική Επιτροπή Ευρωεκλογών της ΝΔ.

    Στην επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του κ. Καραμανλή, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του κόμματος κ.Λ.Ζαγορίτης, μετέχουν, οι Πρ. Παυλόπουλος, Ντ. Μπακογιάννη, Β. Μεϊμαράκης, Γ. Σουφλιάς, Γ. Τραγάκης, Φ. Πατριανάκου, Γ. Παπανικολάου, Μ. Δασκαλάκης και ο Λ. Ζαγορίτης.

    Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση εάν αρνούνται κορυφαίοι υπουργοί να μπουν επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο, ανέφερε: "Να αρνηθούν σε τι πράγμα; Σε κάτι το οποίο δεν υφίσταται; Η σύνθεση του ψηφοδελτίου είναι θέμα αρμοδιότητας του πρωθυπουργού που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θέματα αρνήσεων έτσι και αλλιώς. Οταν έρθει η ώρα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις".

  • ** Aύριο το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο σε πλήρη σύνθεση και θα ασχοληθεί με οικονομικά θέματα. Το απόγευμα, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ.

    Συνάντηση Καραμανλή - Σέφερ

    Συνάντηση με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η συμμαχία διευρύνθηκε δύο φορές, ενώ στο μέτωπο των επιχειρήσεων το ΝΑΤΟ εκλήθη να διαχειριστεί ιδιαίτερα απαιτητικές προκλήσεις, κυρίως του Αφγανιστάν αλλά και στα Βαλκάνια και πιο πρόσφατα στη Αφρική για την καταπολέμηση της πειρατείας.

    Επίσης ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημαντική ήταν η προσπάθεια προώθησης των σχέσεων της Συμμαχίας με τη Ρωσία, ενώ υπήρξε πρόοδος στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, τη Γεωργία, τις χώρες του συνεταιρισμού για την ειρήνη, του μεσογειακού διαλόγου και της πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης.

    Αξιόλογη πρόοδος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σημειώθηκε ακόμη στον τομέα της αμυντικής μεταρρύθμισης του Οργανισμού. Εκτιμούμε, τόνισε, τις ιδιαίτερες προσπάθειες του κ. Σέφερ υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς και ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.

    Ο κ. Σέφερ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγγέλη Μειμαράκη.

    Η συμμετοχή της Ελλάδας, τόνισε, στις επιχειρήσεις και στις αποστολές του ΝΑΤΟ υπήρξε και παραμένει πολύ σημαντική. Βρισκόμαστε, ανέφερε, ενόψει μιας ακόμα σημαντικής ιστορικής περιόδου, καθώς αποφασίστηκε να υπάρξει μια νέα στρατιωτική προσέγγιση από πλευράς Συμμαχίας και απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή είπε: "είμαι σίγουρος υπό την ηγεσία σας θα συμμετάσχετε ως χώρα στην προσπάθεια προετοιμασίας αυτής της νέας στρατηγικής αντίληψης ενόψει και της επόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ".

    Αναφέρθηκε ακόμα στα θέματα της Ενεργειακής Ασφάλειας και της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, ως προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία. Ο κ. Σέφερ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή ελληνικών φρεγατών στις προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας, ενώ σημείωσε ότι ο διάδοχός του ο κ. Ρασμουσέν είναι ιδιαιτέρως ικανός.

    Ο Κ.Καραμανλής στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το απόγευμα τα γραφεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ για να συγχαρεί την παράταξη για την εκλογική της νίκη στις φοιτητικές εκλογές.

    Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

    Ανέφερε ότι η αναμέτρηση ήταν από τις δυσκολότερες, υπήρχε ένταση στην ατμόσφαιρα και ο απόηχος από τα βίαια γεγονότα που είχαν προηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβρη.

    Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αναφέρθηκε επίσης στα επεισόδια που δημιουργήθηκαν χθες το βράδυ μετά από επίθεση, όπως είπε, αναρχικών στο Πολυτεχνείο και στη Θεσσαλονίκη.

    Παρά τις αντιξοότητες, κατέληξε ο κ. Παπανικολάου, κρατήσαμε στο απόλυτο τις δυνάμεις μας και παραμένουμε για 24η χρονιά πρώτη δύναμη με διαφορά.

    Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους νεολαίους "για τον καλό αγώνα, την αγωνιστικότητα και το ήθος τους, αλλά και τη μεγάλη νίκη για 24η χρονιά".

    Ο κ. Καραμανλής τους συνεχάρη επίσης γιατί, όπως είπε, αναδείχθηκαν μεταρρυθμιστική δύναμη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και η Παιδεία, όπως είπε, χρειάζεται άνεμο μεταρρύθμισης.

    Είναι σίγουρο, κατέληξε ο πρωθυπουργός, ότι και στους αγώνες που έρχονται θα είστε στην πρώτη γραμμή.

    Στη συνέχεια επισκέφθηκε το διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΟΝΝΕΔ από όπου απευθύνθηκε στους νεολαίους για να τους ευχηθεί καλή συνέχεια και καλή δύναμη, εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τα καινούργια γραφεία της οργάνωσης στην οδό Λυκούργου, τα οποία επισκέφθηκε ο ίδιος για πρώτη φορά.

    [02] Τα δημοσιογραφικά βραβεία Μπότση

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, απονεμήθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια τελετής, τα φετινά βραβεία του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Β. Μπότση.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ιδρύματος Μπότση, Πάνος Καραγιάννης, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει το Ιδρυμα Μπότση, αλλά και στις ενέργειες που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας στο χαιρετισμό του τόνισε ότι οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε την ποιότητα και την ελευθερία του Τύπου για μια δημοκρατική χώρα, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα ΜΜΕ Κώστας Γκιουλέκας, είπε ότι η χώρα μας σύντομα πρέπει να αποκτήσει μουσείο Ελληνικού Τύπου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφέρθηκε στο ρόλο και τα προβλήματα των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για την κρίση στα ΜΜΕ.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Γιάννης Πλαχούρης.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα βραβεία στους δημοσιογράφους Κώστα Λασκαρέλια, Γιώργο Βλάχο και Δήμο Βερύκιο για την ανάδειξη της υπόθεσης Βατοπαιδίου, στην Ολγα Λαοπόδη - Ιωάννου για τα ρεπορτάζ της στον περιοδικό Τύπο, στον Γιώργο Σαρηγιάννη για τη συμβολή του στην ανανέωση του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στον ημερήσιο Τύπο, στον πρόεδρο-γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργο Ταμπακόπουλο για τη λειτουργία του πρώτου διαδικτυακού ειδησεογραφικού δελτίου στη χώρα μας και στη Μαρία Χούκλη για την υποδειγματική, πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου, μετά την περιπέτεια της υγείας της και για την αντικειμενικότητα που έχει προσδώσει στα δελτία ειδήσεων.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το ειδικό βραβείο στον Παύλο Κοτρώτσιο, εκδότη της ημερήσιας εφημερίδας "Hellenic News of America", για την προβολή και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βραβείο Εθνικής Αντίστασης με χορηγό την Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου στον Λάζαρο Αρσενίου και ειδική τιμητική διάκριση μετά θάνατον στον Γιώργο Κοίλιαρη.

    Παράλληλα, απονεμήθηκαν βραβεία κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ "Γιάννης Φάτσης" με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων στον Νίκο Ρούσση από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αναστάσιο Νεράντζη, πολιτικής αρθρογραφίας "Χρήστος Πασσαλάρης" με χορηγό τη Βουλή των Ελλήνων στους Γιώργο Λακόπουλο και Νίκο Ξυδάκη, από τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, οικονομικού ρεπορτάζ με χορηγό το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στον Γιώργο Νικολόπουλο από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, ανθρωπιστικού ρεπορτάζ με χορηγό τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη από τον πρόεδρο του ΕΕΣ Ανδρέα Μαρτίνη, ισότητας των φύλων με χορηγό τη Γενική Γραμματεία Ισότητας στη Λίνα Δρούγκα, από την εκπρόσωπο της Γραμματείας Ευγενία Ζήκα, ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χορηγό το Δήμο Αθηναίων στη Μαριάννα Γαλανοπούλου, από τον εκπρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων Γεράσιμο Γιομπαζολιά, βραβείο "Απόστολος Μαγγανάρης" με χορηγό την Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου στον Στέφανο Δάνδολο από τον πρόεδρο της Ενωσης Γιάννη Πλαχούρη, ξένου Τύπου "Κώστας Τσατσαρώνης" στην Κέριν Χοπ από τον υφυπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.

    Ακόμη, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις του Ιδρύματος στη Σούζυ Λάπα, από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον Ιάσονα Μοσχοβίτη, από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στον Μηνά Παπάζογλου, από τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο, στη Μαρία Αντωνιάδου, από τον γγ της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη, στον Ζήση Αγγελόπουλο, από τη βουλευτή της ΝΔ Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, στην εφημερίδα "Ηχώ" της Κωνσταντινούπολης, από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και στη Ναυτεμπορική.gr από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχο Χυτήρη.

    Την τελετή της απονομής πλαισίωσε μουσικά το κουιντέτο πνευστών των Μουσικών Συνόλων του δήμου Αθηναίων.

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, βουλευτές, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, της οικονομικής ζωής του τόπου και πολλοί δημοσιογράφοι.

    [03] Το ευρωψηφοδέλτιο της «ΔΡΑΣΗΣ»

    Η «ΔΡΑΣΗ», το κόμμα των Στ. Μάνου, Β. Κοντογιαννόπουλου και Γ. Μπουτάρη, ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

    Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές για τη «ΔΡΑΣΗ» είναι οι εξής: Στέφανος Μάνος (πολιτικός), Αντύπας Καρίπογλου (δικηγόρος), Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης (επιχειρηματίας-χημ. μηχανικός), Χαράλαμπος Μουτσόπουλος (καθηγητής Ιατρικής), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (ηθοποιός), Γιάννης Μπουτάρης (χημικός οινολόγος), Χαρίδημος Τσούκας (καθηγητής παν/μίου), Ηλίας Γούναρης (σύμβουλος επιχειρήσεων), Κώστας Ζώρας (αντιπρύτανης παν/μίου Αιγαίου), Θάνος Σκούρας (καθηγητής παν/μίου), Διονύσης Γουσέτης (αρθρογράφος), Νάνσυ Μαλλέρου (σύμβουλος επικοινωνίας), Νίκος Πολυδωρίδης (καθηγητής Πολεοδομίας), Βάλια Λέστου (κλινική γενετιστής), Θάνος Τσοτσορός (τραπεζικός), Όλγα Πασχάλη (δικηγόρος), Θανάσης Τσιούρας (δικηγόρος), Γιάννης Σφηνιάς (επιχειρηματίας νέων τεχνολογιών), Ματθίλδη Καββασιάδη-Καράσσο (οικονομολόγος), Τάσος Αβραντίνης (δικηγόρος), Νίκος Δήμου (συγγραφέας) και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος (πρώην υπουργός).

    «Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε και να διορθώσουμε ορισμένα πράγματα στον τόπο μας», είπε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της «ΔΡΑΣΗΣ».

    Ο κ. Μάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για να φιμώσει το κόμμα», προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος «ενώ σύμφωνα με το νόμο είχε καθήκον να ορίσει πώς θα προβάλλονται τα κόμματα, δεν έχει εκδώσει απόφαση για εμάς και κατά το νόμο δεν δικαιούμαστε να προβάλουμε τις θέσεις μας στην τηλεόραση».

    Επιπλέον, ο κ. Μάνος ανέφερε ότι αύριο, η «ΔΡΑΣΗ», αφενός, «θα προσφύγει στο ΣτΕ» για το ζήτημα και αφετέρου, «θα διαμαρτυρηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων».

    Από την πλευρά του, ο κ. Κοντογιαννόπουλος κάλεσε τους πολίτες «να καταδικάσουν τα δύο μεγάλα κόμματα» στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές και «να τους γκρεμίσουν από το μονοπώλιο της εξουσίας».

    Σε ερώτηση για το ποια είναι η διαφορά της «ΔΡΑΣΗΣ» από τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, ο κ. Κοντογιαννόπουλος είπε ότι «ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να υπάρξει μια σφήνα, όχι για να διεκδικήσει την εξουσία, ούτε απλά για να καταδικάζει, αλλά ένα κόμμα ικανό να διαμορφώσει συνθήκες συνεργασίας με τους πολίτες».

    [04] Κύπρος: Tο έργο της ελληνικής ΓΓΕΕ

    Στο όραμα και τη στρατηγική της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου για την προβολή των εθνικών θεμάτων, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας, Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα, σε ομιλία της σε ημερίδα στη Λευκωσία.

    Υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών, που προσφέρει η ΓΓΕ-ΓΓΕ προς τον πολίτη, τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και τους επαγγελματικούς φορείς επικοινωνίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Είπε ακόμη πως «το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση εκείνων των αναγκαίων δομών, υποδομών και κυρίως των ανθρώπινων πόρων, που θα εξασφαλίσουν έγκαιρο και έξυπνο σχεδιασμό, γρήγορη υλοποίηση δράσεων και έργων και κυρίως, συνεπή και αξιόπιστη λειτουργία των ιστοσελίδων».

    Σημείωσε τέλος πως η στρατηγική, που ακολουθείται στη ΓΓΕ-ΓΓΕ τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, αφορά δράσεις, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρονικών επικοινωνιακών προϊόντων, αξιοποίηση και διάχυση αρχειακού υλικού ιστορικής αξίας, που διαθέτει η υπηρεσία, και εξωστρεφείς δράσεις ευρύτερου χαρακτήρα, τις οποίες οργανώνει η ίδια η ΓΓΕ-ΓΓΕ και παράγουν πρωτογενές υλικό προβολής.

    [05] Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ

    Πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές αναδείχθηκε και φέτος η ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Για άλλη μια χρονιά, οι παρατάξεις δεν συμφωνούν στα ποσοστά. Σήμερα αναμένονται τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Το κλίμα προσέλευσης των φοιτητών και σπουδαστών στις κάλπες ήταν υποτονικό.

    Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων πάντως σε όλες τις σχολές και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίζεται και σήμερα ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει και φέτος αποχή, αλλά παρόλα αυτά η ΔΑΠ ΝΔΦΚ συγκρατεί τα ποσοστά της και παραμένει η πρώτη δύναμη. Δεύτερη έρχεται η ΠΑΣΠ με οριακή άνοδο ενώ οι αριστερές παρατάξεις φαίνεται ότι και αυτές κατάφεραν να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους.

    Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

    Σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τα αποτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές, όπως έχουν διαμορφωθεί έως τώρα, από την καταμέτρηση των ψήφων σε 179 από 203 συλλόγους, πανελλαδικά, είναι τα εξής:

    ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: 40,07%, ΠΑΣΠ: 27,15% , ΕΑΑΚ: 8,31%, ΠΚΣ: 14,44% , ΑΓ.ΚΙΝ.: 0,35%, ΑΡ.ΕΝ.: 4,67%, ΦΟΣ: 0,06% , ΔΙΑΦ.: 3,63%

    Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής αποτελούν δημοσκόπηση και αντανακλούν το γενικό πολιτικό κλίμα δίνοντας ένα σαφές μήνυμα και για τις ευρωεκλογές. Οι φοιτητές καταδίκασαν με την ψήφο τους τις ακραίες μειοψηφίες και τις πρακτικές βίας. Η ΔΑΠ παραμένει πρώτη δύναμη. Οι φοιτητές επιβράβευσαν τη στάση και τις προσπάθειές της. Οι φοιτητές ψήφισαν μαζικά και η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά".

    Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με την ΠΑΣΠ

    Σύμφωνα με την ΠΑΣΠ, τα αποτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές, όπως έχουν διαμορφωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων σε 80 από τις 196 συνολικά κάλπες της χώρας, είναι τα εξής: ΠΑΣΠ: 28,40%, ΔΑΠ: 30,01%, ΠΚΣ: 19,27%, ΕΑΑΚ: 9,21%, ΑΡ.ΕΝ.: 5,36%, ΑΓ. ΚΙΝ.: 0,19%, Λευκά: 1,81%, ΛΟΙΠΑ: 5,75%.

    «Οι φετινές φοιτητικές εκλογές αποτελούν ένα πολλαπλό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες», δήλωσε ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής και έκανε λόγο για μήνυμα ευθύνης προς την ΠΑΣΠ, που, όπως είπε, «αποτελεί τη "μεγάλη κερδισμένη" των εκλογών με σαφή και σημαντική άνοδο των εκλογικών της ποσοστών»

    «Η ΠΑΣΠ», είπε ο κ. Πανταζής, «αναδεικνύεται ως η πλειοψηφική δύναμη ανατροπής των συντηρητικών συσχετισμών και κατεστημένων νοοτροπιών στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ».

    «Δεν είναι τυχαίο ότι τη σαφή εκλογική πτώση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καρπώθηκε σχεδόν εξολοκλήρου η ΠΑΣΠ», πρόσθεσε.

    «Είναι ένα μήνυμα στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του με τη μεγάλη μείωση των ποσοστών της φοιτητικής τους παράταξης», ανέφερε ο κ. Πανταζής, προσθέτοντας ότι «φοιτητές και σπουδαστές γύρισαν την πλάτη στα αδιέξοδα που καθημερινά κτίζει η κυβέρνηση ιδίως στο χώρο της παιδείας».

    Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με την Πανσπουδαστική

    Σύμφωνα με την Πανσπουδαστική σε 89 από 196 συλλόγους έχουμε τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΔΑΠ 30,97%, μείωση 0,68%, ΠΑΣΠ 27,99% , αύξηση 3,14%, Πανσπουδαστική 18,45 % και αύξηση 0,51%, ΕΑΑΚ 8,99%, αύξηση 1,08%, Αριστερή Ενότητα 5,04% και μείωση 0,08%.

    ΤΕΙ: ΔΑΠ 39,16%, μείωση 0,81%, ΠΑΣΠ 26,70%, μείωση 0,15%, Πανσπουδαστική 18,87% μείωση 2,46%, ΕΑΑΚ 1,91% μείωση 0,15%, Αριστερή Ενότητα 3,85% αύξηση 0,9%.

    Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με την Αριστερή Ενότητα

    ΔΑΠ 31,9% (-1%), ΠΑΣΠ 27,3% (+1,9%), ΠΚΣ 17,2% (-0,8%), ΕΑΑΚ 9,5% (+0,8%), ΑΡ.ΕΝ 8,3% (+0,3%).

    Ενταση στο Πολυτεχνείο

    Ένταση επικράτησε στο Πολυτεχνείο της Πατησίων καθώς νεαρά άτομα επιχείρησαν να εισβάλουν μέσα στις σχολές όπου οι φοιτητές καταμετρούσαν τα ψηφοδέλτια. Συγκεκριμένα, λίγο πρίν απο τα μεσάνυκτα κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο όπου οι φοιτητές καταμετρούσαν τα ψηφοδέλτια και οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν τις προθέσεις τους οχυρώθηκαν μέσα στις αίθουσες. Οι κουκουλοφόροι κατάφεραν όμως να εισβάλουν σε τουλάχιστον μία αίθουσα και να καταστρέψουν μια κάλπη.

    Οι φοιτητές δηλώνουν ότι οι εκλογές στο τμήμα αυτό θα επαναληφθούν.

    Δήλωση του υπουργού Παιδείας

    O υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για τις φοιτητικές εκλογές:

    «Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια μεγάλη δημοκρατική γιορτή για το Πανεπιστήμιο. Τα αποτελέσματά τους συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της ενιαίας θεσμικής εκπροσώπησης των φοιτητών με πλουραλισμό, δημοκρατικές αξίες, προωθητικούς στόχους και οράματα. Ο ρόλος των φοιτητών και σπουδαστών στην προσπάθεια για την άνοδο της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σε ένα πλαίσιο κατοχυρωμένης αυτονομίας και άνθησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας για όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι καθοριστικός. Γιατί οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές είναι η δημοκρατική βάση νομιμοποίησης ενός δυναμικού φοιτητικού κινήματος, το οποίο οφείλει να θέτει και να υπηρετεί ποιοτικούς σπουδαστικούς στόχους προς όφελος της νέας γενιάς και της ελληνικής κοινωνίας. Αν και η συμμετοχή δείχνει ελαφριά πτώση, σε κάθε περίπτωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό».

    Σχετικά με όσα καταγγέλθηκαν από μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΛΑΟΣ, και το βουλευτή της παράταξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι από τη στάση του υπουργού θα εξαρτηθεί η παραμονή του κόμματός του, στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τα επεισόδια και τη βία, από όπου και αν προέρχονται. Η άσκηση βίας δεν έχει καμία θέση στο Πανεπιστήμιο. Όσοι εμπλέκονται, από όπου και αν προέρχονται, προσφέρουν κακές υπηρεσίες και στο φοιτητικό κίνημα και στην υπόθεση της Παιδείας. Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια μεγάλη δημοκρατική γιορτή με στόχο ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, όπως αξίζει στη νέα γενιά της Ελλάδας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 May 2009 - 16:30:25 UTC