Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Εκλογές με πολιτικούς όρους"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στο Παυλοπέτρι Λακωνίας
  • [04] Συζήτηση για τα ΜΜΕ
  • [05] Εγκαίνια εκλογικού κέντρου
  • [06] "Χαμηλό το επίπεδο"
  • [07] Η Μάχη της Κρήτης
  • [08] Γιορτή του Βιβλίου

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Εκλογές με πολιτικούς όρους"

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί στις 12 το μεσημέρι το νέο μουσείο της Ακρόπολης.

    Χθες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδρίασε το υπουργικό Συμβούλιο, σε πλήρη σύνθεση με τη συμμετοχή και των υφυπουργών.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του τόνισε ότι η συγκυρία που διανύουμε είναι κρίσιμη για τον τόπο και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να διεξαχθούν οι εκλογές με καθαρά πολιτικούς όρους. Να επικεντρωθεί ο διάλογος στην οικονομική κρίση και στις προτάσεις για διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών και να αναδειχθεί η σημασία της Ευρώπης, είπε.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνέχισης και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, δε, προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου για θωράκιση της διαφάνειας και πιθανή αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Ολες οι προτάσεις είναι καλοδεχούμενες και θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είπε ο κ. Καραμανλής και αναφέρθηκε στην πρόταση που έκανε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του έδωσε προτεραιότητα στην άρση των επιπτώσεων από την κρίση: Είπε ότι η κυβέρνηση στήριξε την απασχόληση και πήρε πρωτοβουλίες για δημοσιονομική εξυγίανση. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, προχωρούμε συστηματικά στην περιστολή των δημοσίων δαπανών κατά 10%.

    Εκανε αναφορά στο ΕΣΠΑ, το 80% του οποίου θα πάει στην περιφέρεια και ανέφερε ότι όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου αναθεωρούν, λόγω της οικονομικής κρίσης, προγράμματα και σχεδιασμούς και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Η παγκόσμια κρίση πρέπει να αποτελέσει καταλύτη νέου κύματος μεταρρυθμίσεων, είπε.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι απέναντι στην ανευθυνότητα και στο στείρο κομματικό λόγο, επιλέγουμε την υπευθυνότητα και εκτίμησε ότι θα κριθούν από τους Ελληνες πολίτες στις Ευρωεκλογές, εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα δικαιώσουν τις επιλογές της κυβέρνησης.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς τους υπουργούς και τους υφυπουργούς υπογράμμισε ότι οι Ευρωεκλογές είναι σημαντικές και η κυβέρνηση, έχει θεσμική υποχρέωση να γίνουν αυτές οι εκλογές με καθαρά πολιτικούς όρους.

    Μιλώντας στα μέλη της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση και είπε ότι στο διάστημα που ακολουθεί, ιδίως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αμφισβητεί το κυβερνητικό έργο και να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Δεν αποκλείεται να επαναληφθούν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης, ότι τάχα η χώρα είναι ακυβέρνητη και τάχα η οικονομία βρίσκεται σε κατάρρευση, είπε και πρόσθεσε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί πλήττουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και δημιουργούν δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της χώρας. Τόνισε δε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε.

    Ο Κώστας Καραμανλής πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά και μόνο ότι βάλλεται η κυβέρνηση, αλλά ότι ζημιώνεται η χώρα. Σε όλα αυτά τα αβάσιμα, τα παραπλανητικά και τα ανεύθυνα, έχουμε υποχρέωση να απαντούμε άμεσα, τεκμηριωμένα και αυστηρά, είπε. Τίποτε να μην μένει αναπάντητο, τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε να μετάσχουν όλοι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί στην προσπάθεια αυτή, διότι, όπως είπε, είναι ζήτημα που αφορά την κυβέρνηση, τη χώρα και τις προσπάθειες απέναντι στην κρίση και τις επιπτώσεις της.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν είναι μόνο κομματικό το θέμα, αλλά δεν μπορεί κανένας να παίζει με τα ζητήματα που κρίνουν την πορεία της πατρίδας μας.

    Στη συνέχεια ζήτησε από τους υπουργούς του να υποβάλλουν στη γραμματεία της κυβέρνησης έκθεση απολογισμού για το έργο που έγινε από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα και το ίδιο θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου.

    Ζήτησε επίσης, να δοθεί έμφαση στο σχέδιο για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης και την ενίσχυση της άμυνας της οικονομίας. Και τόνισε ότι πολλά από τα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή αφορούν όλα τα Υπουργεία και όχι μόνο το Υπουργείο Οικονομίας.

    Παρέκκλιση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή, τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε την κατάργηση, ή τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων και την πλήρη ανταπόκριση όλων, στη μείωση των ελαστικών δαπανών των υπουργείων κατά 10%.

    Ο υπουργός Οικονομίας έχει εντολή να μην εγκρίνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω, είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει, ήδη, αναπροσαρμόσει τα ανώτατα όρια σε όλους τους κωδικούς.

    Ζήτησε ακόμη την εφαρμογή του σχεδίου για την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, την οποία χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία και ζήτησε επίσπευση στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ.

    Ακόμη ζήτησε την απόλυτη ανταπόκριση όλων στην απόφαση για τον περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο και τον περιορισμό κατά 10% στις δαπάνες για συμβάσεις έργου, με εξαίρεση τους τομείς υγείας και παιδείας. Επίσης ζήτησε την αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τον έλεγχο των δαπανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα ταμεία και στα νοσοκομεία, την προώθηση των διαδικασιών στον έλεγχο συνταγογράφησης, τη δραστική ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε όλους τους τομείς, την απλοποίηση των διαδικασιών για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την επικαιροποίηση οργανογραμμάτων των υπουργείων, με στόχο τον περιορισμό των διευθύνσεων και την επίσπευση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ενσωμάτωση των Κοινοτικών Οδηγιών.

    Στο τρίτο σκέλος της εισήγησής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου για το επόμενο εξάμηνο.

    Το πιο σημαντικό για την πορεία του τόπου μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

    Επεσήμανε ότι από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι τώρα, κάθε νέα εκτίμηση για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι δυσμενέστερη από την προηγούμενη. Αναφέρθηκε στην υψηλή ανεργία σε όλη την Ευρώπη και στην αναθεώρηση των σχεδίων και των προγραμμάτων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με πιο γρήγορους ρυθμούς και ζήτησε τη συστηματική και εντατική προετοιμασία για το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς, στο κράτος, στην οικονομία και στην παιδεία.

    Ειδικά για την ενδυνάμωση των θεσμών που αφορούν τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει άμεσα σχετική πρωτοβουλία και ζήτησε από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να συνεννοηθούν με τον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να προετοιμάσουν το πλαίσιο για την έναρξη διαλόγου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

    Στο διάλογο αυτό μπορεί και πρέπει να εξεταστούν τόσο η πρόταση που ανέπτυξε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος όσο και άλλες προτάσεις από τα άλλα κόμματα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Εκτίμησε, τέλος, ότι οι προτάσεις που αφορούν στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί του Συντάγματος.

  • ** Ο κ.Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζέιμς Στάινμπεργκ.

    Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διοργανώνει το 1ο Annual Economic Development Forum, με τίτλο "Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και η επίδραση της εξωτερικής μας πολιτικής". Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Θεσσαλονίκη - Ξενοδοχείο Nikopolis - 12:00:00,

  • Επίσκεψη Καραμανλή στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης - 12:00:00

  • Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο «Κοβεντάρειο» Συνεδριακό Κέντρο Κοζάνης στην κεντρική πλατεία Κοζάνης - 17:30:00

  • Εκδήλωση της ΝΟΔΕ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο- κινηματοθέατρο Ευόσμου, με ομιλήτρια τη Μαριέττα Γιαννάκου. - 19:00:00

  • Συζήτηση Α. Παπαρήγα με εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ. Αθήνα/αίθουσα ΕΣΗΕΑ - 19:00:00

  • Ο Παπανδρέου στην Κίνα, Πεκίνο

  • Περιοδεία του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στη Θεσσαλονίκη

    Πρόγραμμα:

    10.00 π.μ.: περιοδεία με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ σε πολυκαταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης και συζήτηση με εργαζόμενους επισφαλούς εργασίας.

    7.30 μ.μ.: ομιλία σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο πάρκο Μακρυγιάννη Άνω Ηλιούπολης του Δήμου Σταυρούπολης.

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (18η ημέρα): ΟΦΗ-ΝΟ Σύρου - 14:00:00, Ερμούπολη, Στον Α΄ γύρο το παιχνίδι είχε γίνει στο Ηράκλειο, με τυπικά γηπεδούχο τον ΝΟ Σύρου

  • Μπάσκετ-Α1 ανδρών (Πλέι οφ, ημιτελικοί, 3ος αγώνας): Παναθηναϊκός-Αρης - 18:00:00, Αθήνα/ΟΑΚΑ

  • Χάντμπολ-Α1 Ανδρών (Τελική φάση, 1η ημέρα)

    ΘΕΣΕΙΣ 1-4

    15:00 Πανελλήνιος-Διομήδης Αργους

    18:00 ΠΑΟΚ-Θερμαϊκός

    ΘΕΣΕΙΣ 5-8

    17:00 ΑΕΚ-ΓΑΣ Κιλκίς

    18:00 Φίλιππος Βερ.-ΑΣΕ Δούκα

    ΘΕΣΕΙΣ 9-12

    18:00 Ζαφειράκης Νάουσας-ΓΣ Κορωπίου

    18:00 Βριλήσσια-Ιωνικός Ν.Φ.

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (Πλέι οφ, τελική φάση, 2οι αγώνες), ΤΕΛΙΚΟΣ

    18:00 Αναγέννηση Άρτας-ΑΣΕ Ορμή

    ΘΕΣΕΙΣ 3-4

    16:00 Ελπίδες Δράμας-Νέα Ιωνία

    ΘΕΣΕΙΣ 5-6

    18:00 Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών-Άρης Θεσ.

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (Πλέι οφ, τελική φάση, 3οι αγώνες), ΤΕΛΙΚΟΣ

    13.00 Βουλιαγμένη-Ολυμπιακός

    ΘΕΣΕΙΣ 3-4

    18.30 Εθνικός-ΝΕ Πατρών

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (29η Ημέρα)

    17:30 ΑΓΟ Ρεθύμνου-Ολυμπιάδα Πατρών

    17:30 ICBS-Παγκράτι

    17:30 Περιστέρι-Δάφνη

    17:30 Νήαρ Ηστ-Ερμής Λαγκαδά

    17:30 Ξάνθη-Ηλυσιακός

    17:30 ΜΕΝΤ-Πανερυθραϊκός

    17:30 Απόλλων Πατρών-Ηρακλής

    17:30 Αίγιο-ΚΑΟ Δράμας

    [03] Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στο Παυλοπέτρι Λακωνίας

    Η αρχαιότερη ίσως στον κόσμο βυθισμένη πόλη βρίσκεται στο Παυλοπέτρι της νότιας Λακωνίας, σε βάθος μόλις τριών έως τεσσάρων μέτρων και πολύ κοντά σε μια αμμουδερή ακτή ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες και τους κατασκηνωτές. Τώρα μια ομάδα επιστημόνων από το Ερευνητικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους, φιλοδοξούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της, με τη βοήθεια εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που μπορεί να φέρει επανάσταση στο χώρο της ενάλιας αρχαιολογίας.

    Τα απομεινάρια της βυθισμένης προϊστορικής πόλης, που χρονολογείται από τουλάχιστον το 2800 πΧ., περιλαμβάνουν ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο. Αν και οι Μυκηναίοι βασίζονταν ιδιαίτερα στη δύναμη τους στη θάλασσα, λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα λιμάνια και τις ακμάζουσες παραθαλάσσιες πόλεις τους (μια από αυτές εικάζεται ότι ήταν το Παυλοπέτρι), καθώς το αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχει στραφεί κυρίως στα παλάτια και τους τάφους της ελληνικής ενδοχώρας.

    Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμία έρευνα στην περιοχή. Σαράντα χρόνια μετά, ο δρ Γιον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα έχει επίσημη πρόσβαση στην περιοχή, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος.

    Στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε και, μέσω συστηματικής μελέτης της γεωμορφολογίας της περιοχής, να κατανοήσουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον δρα Χέντερσον, το Παυλοπέτρι "αποτελεί τοποθεσία σπάνιας διεθνούς αρχαιολογικής σημασίας" και γι΄' αυτό, όπως είπε, η έρευνα πρέπει να γίνει έγκαιρα προτού τα εναπομείναντα στοιχεία χαθούν για πάντα (ήδη υφίστανται ζημιές από τον τουρισμό, τους δύτες και τις άγκυρες των σκαφών).

    Ο Χέντερσον και η ομάδα του, σε συνεργασία με τον Ηλία Σπονδύλη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, θα διεξάγουν λεπτομερή ψηφιακή ακουστική υποθαλάσσια έρευνα του χώρου, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου. Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων κατασκευών, με ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, μέσα σε λίγα λεπτά.

    Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Έχουν προγραμματιστεί τέσσερις περίοδοι έρευνας και ανασκαφών. Οι εργασίες πλήρους ψηφιακής χαρτογράφησης θα πραγματοποιηθούν φέτος το Μάιο και Ιούνιο, οι εργασίες θα συνεχιστούν από το 2010 έως το 2012, το 2013 θα μελετηθούν τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει και τα 2014 αναμένεται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα.

    [04] Συζήτηση για τα ΜΜΕ

    Συζήτηση με εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ για τα προβλήματα του κλάδου θα έχει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε εκδήλωση που πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

    "Το ερώτημα Παπανδρέου - Καραμανλής, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ είναι πλαστό. Διότι δεν μπορεί να κρίνει κανείς το μέγεθος των κομμάτων, να διαλέξω ανάμεσα στα δυο μεγαλύτερα κόμματα, αλλά ανάμεσα σε δυο πολιτικές", τόνισε η κ.Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της σε εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε λόγο για "ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και ισχυρό ΚΚΕ. Αυτή είναι η άμεση λύση. Από κει και πέρα να δρομολογήσουμε εξελίξεις. Η κρίση δείχνει και την αδυναμία του συστήματος. Η κρίση μπορεί να κάνει πιο αδύναμα τα πολιτικά κόμματα. Κι επομένως κάνοντας αυτούς αδύναμους γινόμαστε εμείς δυνατοί".

    Η κ. Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ότι "η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος που μετράει τη δύναμη του εργατικού κινήματος σε συνθήκες κρίσης, όπου δεν υπάρχει διέξοδος φιλολαϊκή από την κρίση. Είναι αντιλαϊκή η διέξοδος από την κρίση από την πλευρά των κυβερνήσεων. Θα είναι όμως δύναμη φιλολαϊκή αν ενισχυθεί το ΚΚΕ".

    "Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι δοκιμασμένες, είναι τα κόμματα του κεφαλαίου και κατά συνέπεια το ερώτημα Καραμανλής ή Παπανδρέου ή το ερώτημα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ δεν έχει νόημα, είτε στις ευρωεκλογές, είτε στις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν", τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ είπε πως "κάνει παρατηρήσεις" στα δύο μεγάλα κόμματα "οχι γιατί αυτά τα δύο κόμματα, η ΝΔ που κυβερνάει τελευταία, αλλά και προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ, δεν τους έκαναν το χατίρι. Αλλά βγαίνουν οι βιομήχανοι και λένε: Τι τσακώνεστε μεταξύ σας ποιός θα είναι πρωθυπουργός, πώς θα μοιράσετε την κυβερνητική λεία; Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είσαστε μονιασμένοι".

    Υπό αυτό το πρίσμα , το πραγματικό ερώτημα, σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα είναι το εξής: "Με το κεφάλαιο ή με την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους; Με τα μονοπώλια, τα μονοπωλιακά μεγαθήρια ή με το λαό; Αυτό είναι το ερώτημα. Το ερώτημα Παπανδρέου - Καραμανλής, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ είναι πλαστό, κυριολεκτικά. Διότι δεν μπορεί να κρίνει κανείς το μέγεθος των κομμάτων, να διαλέξω ανάμεσα στα δυο μεγαλύτερα κόμματα, αλλά ανάμεσα σε δύο πολιτικές".

    Για τη σημασία της ψήφου προς το ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα είπε ότι "η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος που μετράει τη δύναμη του εργατικού κινήματος σε συνθήκες κρίσης, όπου δεν υπάρχει διέξοδος φιλολαϊκή από την κρίση. Είναι αντιλαϊκή η διέξοδος από την κρίση από την πλευρά των κυβερνήσεων. Θα είναι όμως δύναμη φιλολαϊκή αν ενισχυθεί το ΚΚΕ. Η κάλπη δεν κρίνει ούτε τη λαϊκή περιουσία, ούτε την αποδέσμευση από την ΕΕ, που εμείς πρεσβεύουμε. Τι κρίνει όμως: Θα βαθμολογηθεί η ικανότητα του εργατικού κινήματος. Θα βαθμολογηθεί πόσο δυνατά θα βγουν τα κόμματα του κεφαλαίου και η ΕΕ συνολικά από την κάλπη. Ε, ας μην τους αφήσουμε να βγουν δυναμωμένοι, να βγουν αδύναμοι. Ποιος μπορεί να χτυπήσει τον δικομματισμό; Το ΚΚΕ. Ποιος μπορεί να τους τρομάξει, να τους φοβίσει περισσότερο; Το ΚΚΕ. Το εργατικό κίνημα - μόνο του το ΚΚΕ δεν μπορεί να φοβίσει, αλλά στην κάλπη; Στην κάλπη θα φοβίσει το ΚΚΕ. Στον καθημερινό αγώνα, εσείς, το εργατικό κίνημα. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή είναι η πρότασή μας. Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία. Καραμανλής ή Παπανδρέου, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, δεν είναι το δικό σας ερώτημα. Δεν είναι το δικό σας δίλημμα. Με αυτό ας ασχοληθούν οι επιχειρηματίες, ο Δασκαλόπουλος, ο Μανούσης, αυτοί ας ψάξουν να βρουν ποιος είναι καλύτερος από τους δύο. Αυτοί ας το ψάξουν. Εσείς άλλα πρέπει να ψάξετε".

  • ** Το απόγευμα της Παρασκευής η κ. Παπαρήγα μίλησε σε εργαζόμενους της Εισπρακτικής Εταιρίας "MELLON".

    Σχόλιο για την ομιλία του πρωθυπουργού

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρει:

    «Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν τι τους περιμένει, μετά και από τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού για την ανάγκη νέου κύματος μεταρρυθμίσεων. Όσα είπε, αφορούν την προστασία των κερδών του κεφαλαίου. Καμία συναίνεση να μη δώσουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στο ΠΑΣΟΚ που ψευτοαντιπολιτεύεται τη ΝΔ. Καμμία εμπιστοσύνη! Να καταδικάσουν στις εκλογές και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ισχυρό ΚΚΕ, για να λυθούν τα χέρια του λαού».

    [05] Εγκαίνια εκλογικού κέντρου

    Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, στα Προπύλαια, θα πραγματοποιηθούν στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ιβάν Λεμέτρ, εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (Γαλλία) και Ζοζέ Γκιγιέρμε, εκπρόσωπος από το Μπλόκο της Αριστεράς (Πορτογαλλία). Θα χαιρετήσει η Αναστασία Φραντζεσκάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Θα κολουθήσει, πάρτι με dj ραδιοφωνικούς παραγωγούς του ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και οι Ελένη Σωτηρίου και Στέλλα Φωτάκη, υποψήφιες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα περιοδεύσουν σήμερα στο Μεσολόγγι και την αύριο στη Λευκάδα.

    Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία από τις 15 έως και τις 17 Μαΐου 2009 στους νομούς Θεσσαλονίκης και Πιερίας.

    Για την σημαντικότητα των ευρωεκλογών και τον καθοριστικό ρόλο που ασκούν στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε από τις Σέρρες ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Αλαβάνος μεταξύ των άλλων υπογράμμισε την ανάγκη της συμμετοχής των Ελλήνων στις ευρωεκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ένα μεγάλο πολιτικό βάρος και στο οποίο η κοινωνία θα ανταποκριθεί με ευθύνη και σοβαρότητα».

    Κρίνοντας την πολιτική ζωή της Ελλάδας ο κ. Αλαβάνος μίλησε για «πολιτική ασφυξία», ενώ είπε ότι «η πολιτική ζωή περιδινίζεται γύρω από τα σκάνδαλα» κατηγορώντας τα δύο κόμματα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι έχουν την τάση, όπως είπε, να δημιουργούνε σκάνδαλα και να δημιουργούν από κοινού ένα θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην διώκονται οι υπεύθυνοι του σκανδάλου.

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών επεσήμανε ότι ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που την ασπάστηκε η κυβέρνηση.

    Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Αλαβάνος μίλησε για τεράστιες πολιτικές ευθύνες των θεσμικών οργάνων και των ηγετών της και τόνισε ότι η πολιτική της δεν προφύλαξε την Ευρώπη από την κρίση. «Δημιουργήθηκε μία οικονομία φούσκα η οποία ξεκινά από τις Ηνωμένες πολιτείες και οδήγησε σε κατάρρευση όλη την ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε και στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές όπου μεταξύ άλλων είπε ότι είναι η κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, η κατάργηση της συνθήκης της Λισσαβόνας, η αλλαγή του καθεστώτος της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, η στήριξη και ο δανεισμός των χωρών μελών από την ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα και η αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής.

    Όσον αφορά το κλείσιμο της βουλής ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι συνταγματικά δεν ήταν παράνομο αλλά παραβίασε συνήθειες κοινοβουλευτικές. «Ήταν πολιτικά πάρα πολύ άστοχη κίνηση και εμπεριέχει κινδύνους η τοποθέτηση αυτή της ΝΔ» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε επιχειρηματίες της βιομηχανικής περιοχής της πόλης των Σερρών, ενώ το βράδυ παρέστη ως κεντρικός ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποίησε ενόψει των ευρωεκλογών.

    Περιοδεία Τσίπρα

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ασκεί, έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Παναγοπούλου στο Αγρίνιο.

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα και το χρέος για να προσθέσει: «Θα αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα με κάθε κόστος. Εννοούν με κάθε κόστος δικό σας. Των εργαζομένων που θα χάσουν τις δουλειές τους. Των χαμηλοσυνταξιούχων που θα δουν τα ψίχουλα που παίρνουν να κόβονται στη μέση. Των νοσοκομείων, που θα λειτουργήσουν με ακόμα περισσότερες ελλείψεις».

    Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση προστατεύει τους οικονομικά ισχυρούς, που πλουτίζουν συνέχεια και τόνισε ότι «επειδή η αύξηση αυτού του πλούτου κινδυνεύει με την κρίση να ανακοπεί, αυτοί που φτώχυναν καλούνται να υποβληθούν σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.»

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε ακόμη ότι μετά τις ευρωεκλογές «θα πέσουν ακόμα πιο φανατισμένα πάνω στις σχέσεις εργασίας, πάνω στο εισόδημα των χαμηλόμισθων, πάνω στις μικρές συντάξεις, πάνω στις κοινωνικές υπηρεσίες, για να αποσπάσουν χρήμα για τους λίγους». Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Γι αυτό στις ευρωεκλογές θα φάνε ένα γερό χαστούκι. Και αυτοί και όλοι όσοι υπηρέτησαν τόσα χρόνια την λογική που λέει τα πάντα στο κέρδος. Ο λαός θα τους στείλει τώρα ένα καλό μήνυμα, και δε θα τολμήσουν «τα νέα μέτρα».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επιτέθηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «ο Γ. Παπανδρέου εξυπηρέτησε με τον επιμελέστερο τρόπο τις νεοσυντηρητικές πολιτικές που σήμερα καταγγέλλει».

    Όσον αφορά τον Συνασπισμό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το περιβάλλον, στα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους και στην υπεράσπιση του φυσικού πλούτου.

    [06] "Χαμηλό το επίπεδο"

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα παραχωρήσει το απόγευμα συνέντευξη Τύπου στο «Κοβεντάρειο» Συνεδριακό Κέντρο Κοζάνης στην κεντρική πλατεία Κοζάνης (Χαρισίου Μούκα & Πανδώρας).

    Για «δυσοσμία» και «νοσηρό πολιτικό περιβάλλον», έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και άσκησε κριτική στον Κώστα Καραμανλή και το Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι «υβρίζουν ο ένας τον άλλον και ρίχνουν χαμηλά το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης».

    Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε τους υποψήφιους του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ από τη Μακεδονία, αναφερόμενος στη διακοπή των εργασιών της Βουλής, επισήμανε: «Διεσώθησαν πολλοί. Όχι μόνον ο κ. Καραμανλής με τη ΖΙΜΕΝΣ. Διεσώθη και το ΠΑΣΟΚ. Διεσώθησαν και άλλοι, διότι η μεθόδευση του κ. Καραμανλή έβγαλε εκτός ερεύνης και την υπόθεση ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Δεν θα μάθει ποτέ ο ελληνικός λαός τι έγινε στο Βατοπαίδιο, τι έγινε στη ΖΙΜΕΝΣ, το έγινε στο ΓΕΡΜΑΝΟ και βεβαίως, με πρωτοβουλία της Ν.Δ. δεν θα μάθουμε και τι και πόσα και πώς πήρε ο κ. Παυλίδης. Αντιλαμβάνεστε ότι τόσο νοσηρό πολιτικό περιβάλλον δεν είχαμε ποτέ από τη μεταπολίτευση».

  • ** Το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

    [07] Η Μάχη της Κρήτης

    Ανοίγει σήμερα στα Χανιά η αυλαία των εκδηλώσεων για την 68η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

    Η ιστορική επέτειος, θα τιμηθεί και φέτος με εκδηλώσεις σε όλο το νησί και τη συμμετοχή βετεράνων πολεμιστών των συμμάχων χωρών, ενώ για πρώτη φορά μετά την επέτειο των 50 χρόνων, στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνεται και η τελετή μνήμης που οργανώνει η Γερμανική πρεσβεία στο γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 24 Μαΐου.

    Το πρωί της 20ης Μαΐου του 1941 ο ανοιξιάτικος ουρανός της Κρήτης γεμίζει από εκατοντάδες γερμανικά αεροπλάνα. Τα πρώτα κύματα των επίλεκτων γερμανικών τμημάτων αρχίζουν να πέφτουν κατά χιλιάδες, από τα μεταγωγικά και ανεμόπτερα.

    Η μάχη για την κατάληψη της Κρήτης κράτησε από τις 20 έως στις 29 του Μαΐου 1941. Η γερμανική επίθεση ξεκίνησε με βομβαρδισμό των πόλεων και των χωριών και η απόβαση των Γερμανών στο νησί έγινε με ρίψη αλεξιπτωτιστών.

    Η μάχη διεξάγεται σώμα με σώμα. Άμυνα παλλαϊκή, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα. Ωστόσο οι γέροι, οι γυναίκες και τα παιδιά δημιουργούν το έπος της Μάχης.

    Οι απώλειες των Γερμανών αλεξιπτωτιστών κατά την πρώτη ημέρα είναι απρόσμενα γι αυτούς μεγάλες. Αυτοί όμως συνεχίζουν απτόητοι τις ρίψεις.

    Η άμυνα κρατάει γερά. Αλλά προς το βράδυ της πρώτης ημέρας, οι Γερμανοί πατούν πόδι στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και το κρατούν, παρά τις επιθέσεις των υπερασπιστών του νησιού. Απόπειρα των Γερμανών να στείλουν ενισχύσεις από τη θάλασσα συντρίβεται από τον Αγγλικό στόλο, με σημαντικές απώλειες για τους Γερμανούς, αλλά και τους Άγγλους. Την επόμενη ημέρα οι ρίψεις Γερμανών αλεξιπτωτιστών συνεχίζονται με μεγαλύτερη πυκνότητα, αλλά και περισσότερες απώλειες για τους εισβολείς. Παρά τις απώλειες οι Γερμανοί κατορθώνουν να δημιουργήσουν και άλλα προγεφυρώματα τα οποία ενώνονται μεταξύ τους και ετοιμάζονται για γενική επίθεση. Η κατάσταση για τους αμυνόμενους είναι πλέον απελπιστική και την εβδόμη μέρα αποφασίζετε η εκκένωση της Κρήτης από το συμμαχικό στρατό.

    Σκοπός της κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς ήταν η χρησιμοποίηση της νήσου σαν αεροπορική βάση εναντίον της Αγγλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερα ως βάση για την προστασία των θαλάσσιων επικοινωνιών στο Αιγαίο από Βρετανικές επιθέσεις που προέρχονταν από την Αλεξάνδρεια και ιδιαίτερα για την προστασία της μεταφοράς πετρελαίου στην Ιταλία.

    Η απόφαση για την κατάληψη της Κρήτης λήφθηκε από τον ίδιο τον Χίτλερ στις 25 Απριλίου 1941, λίγες ημέρες μετά την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα, και έλαβε την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Ερμής"

    Στόχος ήταν να εξασφαλιστούν τα νοτιοανατολικά νώτα των Γερμανών ενόψει της μεγάλης "Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα" όπως είχε ονομαστεί η εκστρατεία για την κατάληψη της Ρωσίας και να εφορμήσουν στη συνέχεια από εκεί στη βόρεια Αφρική, με εφαλτήριο την Κρήτη.

    Το σχέδιο για την κατάληψη της Κρήτης εκπονήθηκε από το διοικητή της 7ης Γερμανικής μεραρχίας αλεξιπτωτιστών στρατηγό Kουρτ Στούντεντ και παρουσιάστηκε στο Χίτλερ από το αρχηγό της Γερμανικής αεροπορίας Γκέρινγκ.

    Για την κατάληψη της Κρήτης είχαν διατεθεί από τους Γερμανούς η 7η Μεραρχία αλεξιπτωτιστών, η 5η Ορεινή μεραρχία και ένα σύνταγμα της 5ης Θωρακισμένης μεραρχίας. Επίσης 1.370 γερμανικά αεροπλάνα έριξαν περίπου 60.000 Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη με παντός είδους οπλισμό.

    Οι συμμαχικές δυνάμεις που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης ήταν 30-32.000 στρατιώτες και 1.500 αξιωματικοί, Άγγλοι, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί. Επίσης 11.500 Έλληνες νεοσύλλεκτοι. (Υπήρχαν στο νησί οκτώ τάγματα νεοσύλλεκτων που μεταφέρθηκαν από την Τρίπολη και το Ναύπλιο, μία αξιόμαχη δύναμη της Σχολής χωροφυλακής και σύσσωμος ο ηρωικός Κρητικός λαός).

    Επικεφαλής της Δύναμης Κρήτης ήταν ο στρατηγός Μπέρναρντ Φρέιμπεργκ, Νεοζηλανδός, ήρωας του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Είχε φθάσει στην Κρήτη στις 29 Απριλίου του 1941.

    Το τίμημα που πλήρωσε η Κρήτη από την εισβολή και κατοχή των Γερμανών είναι 6.593 άνδρες, 1.113 γυναίκες και 869 παιδιά. Νεκροί και αγνοούμενοι των συμμάχων είναι 1.751. Οι Γερμανικές απώλειες είναι περίπου 4.000 νεκροί και αγνοούμενοι και πάνω από 170 αεροπλάνα.

    Στην επιχείρηση των 10 ημερών της Μάχης της Κρήτης τα θύματα των Γερμανών ήταν περισσότερα από ολόκληρη την επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα. Η 7η αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Γ΄ Ράιχ, η επίλεκτη Μεραρχία των Αλεξιπτωτιστών στο μέλλον δεν θα παίξει πια κανένα ουσιαστικό ρόλο, ούτε θα επιχειρηθεί παρόμοια επιχείρηση κατά την διάρκεια του πολέμου από τους Γερμανούς.

    Η Μάχη της Κρήτης αντέστρεψε τη χρονολογική σειρά των σχεδίων του Γερμανικού επιτελείου. Επέφερε ριζική μεταβολή στις εκστρατείες και ιδίως στην πορεία όλου του πολέμου.

    Kαθυστέρησε την επίθεση κατά της Ρωσίας που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου του 1941 και έδωσε τη δυνατότητα στους Ρώσους να κερδίσουν χρόνο για να αμυνθούν. Έτσι ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα) αντί στα μέσα Μαΐου άρχισε στις 22 Ιουνίου 1941.

    [08] Γιορτή του Βιβλίου

    "Το βιβλίο προστατεύει από το έμφραγμα. Είναι το καλύτερο μυοχαλαρωτικό, γιατί μειώνει το άγχος κατά 2/3" . Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάσεξ και την επικαλέστηκε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κατρίν Βελισάρη, χαιρετίζοντας χθες το βράδυ τα επίσημα εγκαίνια της 32ης γιορτής του Βιβλίου.

    Περίπου 200 εκδότες και χιλιάδες τίτλοι της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής, περιμένουν τους αναγνώστες στον πεζόδρομο της Ερμού, στον Κεραμεικό, ως τις 25 Μαΐου. Για πρώτη φορά φέτος, οι φορείς του βιβλίου ΣΕΒΑ και ΣΕΚΒ, ενωμένοι, συνδιοργανώνουν τη γιορτή του βιβλίου, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και του δήμου Αθηναίων και διαμορφώνουν μια ενιαία γραμμή, συσπειρωμένοι για την επίλυση των αιτημάτων τους.

    " Οικονομικά προβλήματα, απουσία θεσμών υπολειτουργία και ανεπάρκεια στις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, προβλήματα στο σχολικό βιβλίο και πολλά ακόμα" ήταν τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ Λουκάς Ρινόπουλος.

    Επίσης ο Γ. Ψίχαλος , πρόεδρος του ΣΕΚΒ αναφέρθηκε στο πρόβλημα της μεταφοράς κάθε χρόνο του τόπου γιορτής του βιβλίου και εξέφρασε την επιθυμία να είναι μόνιμα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    "Κινούμενη γιορτή όπως το Πάσχα" σχολίασε χαριτολογώντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης, δίνοντας το παρών στα επίσημα εγκαίνια τα οποία έγιναν από τον υπουργό Πολιτισμού.

    Ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε , χαιρετίζοντας τη γιορτή, στην ανάγκη "συνέργιας της πολιτείας με τους ανθρώπους του βιβλίου, στη συστηματική καλλιέργεια της βιβλιοφιλίας και μιλώντας για ορθή απόδοση των κονδυλίων για το βιβλίο αναφέρθηκε στο παράδειγμα της δημόσιας κριτικής, όπως είπε, προς το ΥΠΠΟ επειδή αρνήθηκε να δώσει 600.000 ευρώ για την χρηματοδότηση μιας τριήμερης έκθεσης. (εννοώντας την έκθεση παιδικού βιβλίου) " Τους εξηγήσαμε συνέχισε ο κ. Σαμαράς ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αγοράσουν 30.000 τίτλους βιβλίων και να γεμίσουν 15 περιφερειακές βιβλιοθήκες".

    Στα εγκαίνια απόψε παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο συγγραφέας και εκδότης και π. Yφυπουργός παρά τω Προέδρω της Kυπριακής Δημοκρατίας Πάτροκλος Σταύρου, ο βουλευτής Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Αθηνών, ο αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων Άγγελος Μοσχονάς και άλλοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 May 2009 - 4:30:28 UTC