Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Κ. Παπούλια στη Δανία
  • [02] Οικονομικό και Περιβαλλοντικό Φόρουμ
  • [03] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [04] Παπαδήμος: Σταδιακή ανάπτυξη το 2010
  • [05] Εξετάζεται ύποπτο κρούσμα
  • [06] Συνομιλίες Ομπάμα-Νετανιάχου

  • [01] Επίσκεψη Κ. Παπούλια στη Δανία

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Δανία πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό των Εξωτερικών Θόδωρο Κασσίμη και κλιμάκιο επιχειρηματιών.

    Ο Κ. Παπούλιας και η σύζυγός του Μαίη έφτασαν στην Κοπεγχάγη νωρίς σήμερα το απόγευμα και στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν με κάθε επισημότητα η Βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε ΙΙ (Margrethe II), ο Πρίγκιπας σύζυγος Χένρικ (Henrik), ο Διάδοχος του θρόνου Φρέντερικ Αντρέ Χένρικ Κρίστιαν (Fredirik Andr? Henrik Christian), μέλη της Βασιλικής Οικογένειας και o Πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν (Lars Lokke Rasmussen).

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος μετέβη στα θερινά Ανάκτορα στο Φρέντενσμποργκ (Fredensborg) όπου θα καταλύσει η επίσημη αντιπροσωπεία, ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του το βασιλικό ζεύγος της Δανίας.

    Αύριο, ο Πρόεδρος θα μεταβεί στο Αμαλίχαβεν (Amaliehaven) και θα περιηγηθεί στο αιολικό πάρκο Μιντελγκρούντεν (Middelgrunden) και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το κτίριο «The Mountain Dwellings», το οποίο βραβεύτηκε ως η καλύτερη οικιστική λύση στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής το 2008.

    Λίγο μετά το μεσημέρι ο Πρόεδρος θα μεταβεί στη Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Δανίας, όπου θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ στο οποίο θα μιλήσουν ο Γενικός Διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Δανίας και ο Ιωάννης Αγαπητίδης, Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη δε συνέχεια θα συναντηθεί με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Αντιστασιακού Αγώνα και αργότερα θα επισκεφθεί το Κρατικό Μουσείο Τεχνών, όπου στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα) θα δοθεί συναυλία από το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο», τα μέλη του οποίου συνοδεύουν την ελληνική προεδρική αποστολή.

    Το πρωί της Τετάρτης ο Κάρολος Παπούλιας, θα επισκεφθεί το Κοινοβούλιο της Δανίας, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σώματος και δανέζικη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, με μέλη Προεδρείου και βουλευτές, στη δε συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Δανίας κ. Ράσμουσεν, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης.-

    [02] Οικονομικό και Περιβαλλοντικό Φόρουμ

    Την ανάγκη υιοθέτησης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν απο τη λαθρομετανάστευση σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα του Οικονομικού και Περιβαλλοντικού Φόρουμ του ΟΑΣΕ, στο οποίο μετέχουν περισσότερες απο 150 προσωπικότητες απο το εξωτερικό, διεθνείς οργανισμούς, Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις και θεσμικά όργανα.

    «Αντί της εσωστρέφειας και της φοβικής αντίδρασης, είναι απαραίτητο περισσότερο απο ποτέ άλλοτε, να συνεχίσουμε τις πολιτικές που κατατείνουν στην αντιμετώπιση των ολοένα διογκούμενων προβλημάτων του περιβάλλοντος ή της μετανάστευσης», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων που προηγήθηκε στο πρώτο μέρος του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, αλλά και την προσδοκία ότι αυτό το τριήμερο στο Λαγονήσι θα επιτευχθεί συμφωνία για μια σειρά απτών συστάσεων που θα επιτρέψουν να προλειανθεί το έδαφος για τη συνέχιση των πρωτοβουλιών στον τομέα της μετανάστευσης.

    «Πρόθεσή μας» εξήγησε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κα Μπακογιάνη είναι «να ενθαρρύνουμε μια προσεκτικότερη εξέταση των νέων τάσεων κι εξελίξεων στον τομέα της μετανάστευσης απο το 2005, παραμένοντας επικεντρωμένη στην πτυχή της ασφάλειας». Τόνισε ότι «οι μετανάστες είναι άνθρωποι και η κοινωνία φέρει την ηθική ευθύνη να αναπτύξει τα απαραίτητα δίχτυα ασφάλειας προκειμένου να προστατευθούν και να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ακεραιότητα των ατόμων'».

    Η υπουργός επισήμανε το ειδικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα θέματα αυτά τονίζοντας οτι η χώρα έχει μακρά παράδοση μεταναστευτικών ροών εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, γι' αυτό και συμμετέχει ενεργά στον συνεχιζόμενο διάλογο και επιθυμεί να συνεισφέρει στις πολυμερείς προσπάθειες και την ανάπτυξη μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης, εξερευνώντας τρόπους να συμπεριληφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς σε έναν ουσιαστικό διάλογο.

    Στην ανάγκη να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα των μεταναστών, παρά την οικονομική κρίση, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ, Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό. «Σε περιόδους κρίσης, έχει ζωτική σημασία να αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των μεταναστών στις κοινωνίες μας και να απορρίπτουμε τις ξενοφοβικές τάσεις», τόνισε.

    Απο την πλευρά του, ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς, Συντονιστής των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δράσεων του ΟΑΣΕ, επισήμανε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται τα κέρδη από τη μετανάστευση, «κέρδη και για τη χώρα προέλευσης και για τη χώρα υποδοχής του μετανάστη'», όπως είπε. '«Ορισμένες από τις πιο "υγιείς" χώρες στον κόσμο έχουν υψηλά ποσοστά ξένων εργαζομένων, που στην πραγματικότητα δεν συνιστούν εθνικό εργατικό δυναμικό, όμως το συμπληρώνουν», τόνισε.

    Η καταληκτική Σύνοδος του Οικονομικού και Περιβαλλοντικού Φόρουμ με τίτλο ''Διαχείριση της μετανάστευσης και η διασύνδεσή της με τις οικονομικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή του ΟΑΣΕ'', θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Συμμετέχουν περισσότεροι απο 150 εκπρόσωποι (πέραν των 56 μελών του Οργανισμού) διεθνών οργανισμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, υπηρεσιών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αρμόδιων για την αγορά εργασίας,την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, την οικονομία, το περιβάλλον, το εμπόριο, τα θέματα ισότητας και την εξωτερική πολιτική.

    [03] Νέες δημοσκοπήσεις

    Σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ -με ποσοστό από 2,8 έως 5,5%- δίνουν πέντε νέες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, που δημοσιεύθηκαν στον κυριακάτικο Τύπο. Αυξημένα ποσοστά εμφανίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι σε μία μέτρηση έρχονται τρίτο κόμμα με 6,5%.

    Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Public Issue για την "Καθημερινή της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 26,5% στην πρόθεση ψήφου ένταντι 21% της ΝΔ, ενώ την τρίτη θέση φαίρεται να καταλαμβάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 6,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,0%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,5% και ο ΛΑΟΣ με 3,0%.

    Στη δημοσκόπηση της ALCO για το "Πρώτο Θέμα" το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 29,9%, η ΝΔ 25,7%, το ΚΚΕ 6,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,3%, οι Οικολόγοι 4,5% και ο ΛΑΟΣ 4,3%.

    Στη δημοσκόπηση της VPRC για την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στην εκτίμηση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 37% και η ΝΔ 32,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τρίτο κόμμα με ποσοστό 9,0% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,0%, ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 5,0%.

    Η Rass για το "Παρόν" δίνει ΠΑΣΟΚ 30,5%, ΝΔ 27,7%, ΚΚΕ 8,1%, ΣΥΡΙΖΑ με 7,7%, ΛΑΟΣ 5,3% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%.

    Τέλος, στο 2,8% δίνει τη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που δημοσιεύει η "Μακεδονία της Κυριακής". Στην εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών η δημοσκόπηση δίνει 39,4% στο ΠΑΣΟΚ και 36,6% στη Νέα Δημοκρατία.

    [04] Παπαδήμος: Σταδιακή ανάπτυξη το 2010

    Αισιόδοξος ότι η ανθρωπότητα, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση, και ότι στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια δεν θα διαμορφωθούν παρόμοια φαινόμενα, τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος αναφέρεται αναλυτικά στις προσεχείς οικονομικές εξελίξεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και κάποιες ενδείξεις από δείκτες εμπιστοσύνης τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες, ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να σημειωθεί λίγο νωρίτερα απ΄ ότι αναμενόταν πριν από μερικές εβδομάδες, χωρίς το "λίγο νωρίτερα" να σημαίνει το επόμενο τρίμηνο.

    "Εξακολουθούμε να έχουμε ως κεντρικό μας σενάριο ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικότερα της Ευρωζώνης, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά στη διάρκεια του επομένου έτους, του 2010, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία ίσως υποδηλώνουν ότι μπορεί να σημειωθεί λίγο νωρίτερα, το λίγο νωρίτερα θα ήταν προς το τέλος του 2009".

    Ταυτόχρονα ο κορυφαίος Έλληνας οικονομολόγος προσθέτει, ότι κανένας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στο να βγάζει συμπεράσματα από τις ενδείξεις και στοιχεία λίγων εβδομάδων, διότι, όπως λέγει, η εξέλιξη τόσο της πραγματικής οικονομίας στην Ευρώπη όσο και στις εθνικές και χρηματοπιστωτικές αγορές, χαρακτηρίζεται από σημαντική αβεβαιότητα.

    "Είναι ενθαρρυντικό ότι και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο έχουμε κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν, είτε ότι η ανάκαμψη θα έλθει νωρίτερα ή ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σημειώνεται με χαμηλότερο ρυθμό απ΄ ότι στο παρελθόν, αλλά δεν θα πρέπει να υπερερμηνευτούν όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία θα έλθει η ανάκαμψη".

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιστεύει ότι από το 2011 και μετά η παγκόσμια οικονομία θα επανέλθει σε ένα ρυθμό υψηλότερης ανάπτυξης απ΄ ότι το 2010 και ενδέχεται να προσεγγίσει τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμενων δέκα ετών, και δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό που ισοδύναμα αποκαλείται "δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης του προϊόντος" χωρίς όμως να θεωρείται και δεδομένο.

    Ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Παπαδήμος τονίζει πως είναι κατ΄αρχήν αισιόδοξος ότι η ανθρωπότητα, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα την αντιμετωπίσει και είναι θέμα χρόνου και αποτελεσματικότητας με την οποία θα ασκηθεί η πολιτική.

    Στη συνέχεια της αποκλειστικής συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο κ. Παπαδήμος αναφέρεται στο εάν στα επόμενα χρόνια θα διαμορφωθούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές που οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

    Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, στο ορατό μέλλον δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, διότι η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει και τις πράξεις όλων που συμμετέχουν στις αγορές του ιδιωτικού τομέα, αλλά επιπλέον έχει οδηγήσει και τις οικονομικές και τις χρηματοπιστωτικές αρχές να ενισχύσουν το πλαίσιο εποπτείας και παρακολούθησης των χρηματοπιστωτικών αγορών και να ασκήσουν μια πολιτική η οποία θα ασκηθεί στο μέλλον και η οποία θα συντελέσει στο να αποφευχθούν τέτοιου είδους συνθήκες.

    "Βέβαια μακροχρονιότερα, δηλαδή σε έναν χρονικό ορίζοντα δέκα και είκοσι ετών, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι μνήμες θα αμβλυνθούν και οι συμπεριφορές μπορούν να επανέλθουν".

    "Αλλά πιστεύω ότι όλοι έχουμε κατανοήσει τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να σημειωθούν τόσο στο γενικότερο εποπτικό και χρηματοπιστωτικό πλαίσιο όσο και στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής γενικότερα, επομένως οι πιθανότητες μια τέτοιας εξέλιξης είναι πολύ περιορισμένες".

    Ο κ. Παπαδήμος διευκρινίζει πως δεν ήθελε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε δέκα, είκοσι, χρόνια από τώρα υπάρχει ενδεχόμενο να διαμορφωθούν παρόμοια φαινόμενα.

    Ταυτόχρονα ο Έλληνας αντιπρόεδρος της νομισματικής τράπεζας της Ευρώπης καταλήγει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, πως, ενώ είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο με διαμόρφωση παρομοίων συνθηκών της τωρινής κρίσης, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θα λειτουργούν πάλι με έναν τρόπο που θα οδηγήσει σε μια υποτίμηση των κινδύνων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανισορροπίες και προβλήματα με υπερβολές στις αγορές.

    [05] Εξετάζεται ύποπτο κρούσμα

    Σε έλεγχο επαλήθευσης υποβάλλεται στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ της Αθήνας, το πρώτο κρούσμα, στην Ελλάδα, του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1.

    Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Γενεύη, όπου διεξάγεται η 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Ευρισκόμενος στη Γενεύη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενημερώθηκα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ εξετάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επαληθευτεί με το δεύτερο έλεγχο, ο εντοπισμός στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

    Ο υπουργός προσθέτει πως εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ και καταλήγει:

    «Έτυχε αυτή η πληροφορία, να μας δοθεί τη στιγμή που η Παγκόσμια Κοινότητα με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ εξετάζει το παγκόσμιας σημασίας αυτό ζήτημα.

    Θέλω να διαβεβαιώσω, ότι όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και ουδείς απολύτως φόβος υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών μας. Και βέβαια, να ευχηθούμε να μην επαληθευτεί το ύποπτο αυτό κρούσμα».

    [06] Συνομιλίες Ομπάμα-Νετανιάχου

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφτασε σήμερα στις ΗΠΑ και στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που κατά πάσα πιθανότητα θα εστιαστούν στις ασυμφωνίες μεταξύ των δύο συμμάχων σχετικά με την ισραηλοπαλαιστινιακή διένεξη και το Ιράν.

    Αυτή η συνάντηση είναι η πρώτη των δύο ανδρών αφότου ο κ. Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, και αφότου η διαδικασία επίλυσης της ισραηλοπαλαιστινιακής διαμάχης έχει μπεί σε νέα φάση, παρά το ότι οι κ.κ. Ομπάμα και Νετανιάχου φαίνεται ότι έχουν μια "εκ διαμέτρου" αντίθετη άποψη για τους τρόπους, που θα οδηγήσουν στην ειρήνευση στο Μεσανατολικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 May 2009 - 16:30:26 UTC