Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτο κρούσμα
  • [02] Νέα μηχανή αναζήτησης

  • [01] Πρώτο κρούσμα

    Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, στην Ελλάδα, του ιού της νέας γρίπης, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου.

    [02] Νέα μηχανή αναζήτησης

    Η πολυαναμενόμενη νέα ισχυρή μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha, που έχει χαρακτηρισθεί εν δυνάμει ανταγωνιστής του Google, άρχισε από σήμερα να λειτουργεί στο Διαδίκτυο και να δέχεται αιτήματα αναζήτησης στη διεύθυνση www.wolframalpha.com, σύμφωνα με το BBC.

    Η νέα μηχανή φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο αναζήτησης δεδομένων, αποσκοπώντας να δίνει άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματα, παρά να παραπέμπει τους ερωτώντες χρήστες σε άλλες ιστοσελίδες, όπου μπορεί να βρουν αυτό που ψάχνουν.

    Το νέο διαδικτυακό "εργαλείο" αποτελεί δημιούργημα του Βρετανού φυσικού Στέφεν Βόλφραμ, δημιουργού του λογισμικού μαθηματικών υπολογισμών Mathematica. Η μηχανή χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της αναζήτησης, κάνοντας χρήση πινάκων και γραφικών.

    Η Wolfram Alpha μπορεί να ερωτηθεί για γνωστά πράγματα (π.,χ. το ύψος ενός βουνού) ή για νέες πληροφορίες (π.χ. για τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με το ΑΕΠ μιας χώρας). Μπορεί ακόμα να χειριστεί πολύπλοκα μαθηματικά ερωτήματα και να δημιουργήσει στατιστικούς πίνακες. Η μηχανή δίνει έμφαση στα επιστημονικά ζητήματα και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από επιστήμονες και ερευνητές - αλλά όχι μόνο.

    "Ο στόχος μας είναι να κάνουμε προσβάσιμη την εξειδικευμένη γνώση στον οποιοδήποτε, οποτεδήποτε, οπουδήποτε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημιουργός της Στέφεν Βόλφραμ, ο οποίος αρνήθηκε ότι η μηχανή του σκοπεύει να καταστήσει περιττή το Google.

    H Wolfram Alpha φιλοδοξεί όμως να απαντά στα ερωτήματα που η Google δεν μπορεί. Αυτο-παρουσιάζεται όχι ως μια ακόμη μηχανή αναζήτησης, αλλά ως ένας "ηλεκτρονικός εγκέφαλος", που θα κάνει πιο "έξυπνο" το ψάξιμο στο Ίντερνετ. Που θα μπορεί να "σκαρώνει" τις δικές της απαντήσεις, αντί απλώς να τις ψάχνει σε μια τεράστια βάση δεδομένων και μετά να παραπέμπει σε αυτήν τους χρήστες, όπως κάνει η Google. Που θα επιτρέπει νέα είδη ερωτήσεων, τις οποίες οι σημερινές μηχανές αναζήτησης -όλες ανεξαιρέτως- δεν μπορούν να χειριστούν.

    Ουσιαστικά, η Wolfram Alpha φιλοδοξεί να υλοποιήσει ένα παλαιό όνειρο των ανθρώπων της πληροφορικής, που στην πράξη μέχρι σήμερα αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί: ένα κομπιούτερ που να μπορεί να δέχεται ερωτήσεις σε απλή ανθρώπινη γλώσσα και να απαντά ανάλογα, έχοντας καταλάβει το ακριβές νόημα αυτού που ρωτήθηκε. Γι' αυτό το λόγο, μπορεί να δεχτεί μέχρι και επιστημονικές ερωτήσεις και να απαντήσει σε αυτές, ενώ μπορεί να λύσει ακόμα και αριθμητικά προβλήματα!

    Είναι τόσο λεπτομερείς οι απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις, που ο μέσος χρήστης μπορεί να νιώσει "πνιγμένος" στις πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι η νέα μηχανή αναζήτησης θα αποβεί πολύτιμο βοήθημα για ακαδημαϊκούς ερευνητές, φοιτητές, δημόσιες υπηρεσίες και εταιρίες, επαγγελματίες κάθε είδους κ.α.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Wolfram Alpha τελικά μάλλον θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς την Google, ενώ πιο ανταγωνιστική φαίνεται να είναι με υπηρεσίες που παρέχουν πλούτο περιεχομένου, όπως η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Στην πράξη, δεν αναμένεται ο μέσος χρήστης να χρησιμοποιήσει τη νέα μηχανή αναζήτησης για να αγοράσει ένα καινούριο αυτοκίνητο, να βρει ένα blog που του ταιριάζει ή να διαλέξει πού θα πάει διακοπές.

    Λόγω της ικανότητάς της να καταλαβαίνει τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα (και όχι απλώς λέξεις-κλειδιά όπως η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης), η Wolfram Alpha πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο λεγόμενο "Σημασιολογικό Διαδίκτυο" (Semantic Web), τη μελλοντολογική εκδοχή του Διαδικτύου, όπου οι υπολογιστές θα καταλαβαίνουν τη σημασία και τις έννοιες που οι άνθρωποι δίνουν στις λέξεις και τις πληροφορίες. Προς το παρόν πάντως, η Wolfram Alpha δουλεύει ανεξάρτητα από το "Σημασιολογικό Διαδίκτυο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 May 2009 - 18:30:18 UTC