Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημέρα μνήμης για Ποντιακό Ελληνισμό
  • [02] Οικονομικό και Περιβαλλοντικό Φόρουμ
  • [03] Σιούφας:"Οχι σε αναδρομικά και αυξήσεις"
  • [04] Διαφωνίες Ομπάμα-Νετανιάχου
  • [05] Ρομπότ διδάσκει σε τάξη δημοτικού
  • [06] "Νέο πλαίσιο για το περιβάλλον"
  • [07] "Στη μάχη με καθαρό μέτωπο"
  • [08] "Να στείλουμε το μήνυμα"
  • [09] "Στραγγαλίζουν οι τράπεζες"
  • [10] Σύσκεψη για τη νέα γρίπη
  • [11] Νέα μηχανή αναζήτησης

  • [01] Ημέρα μνήμης για Ποντιακό Ελληνισμό

    Εκδήλωση μνήμης για την 90η επέτειο από την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού πραγματοποίησε στο ομώνυμο μνημείο στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).

    Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και, κατόπιν, οι παραβρισκόμενοι άναψαν το κερί της μνημοσύνης για τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας. Μέλη της Ομοσπονδίας με παραδοσιακές στολές αφηγήθηκαν την ιστορία του ποντιακού στοιχείου μέσα από μουσικοθεατρικό δρώμενο, ενώ ακολούθησε λαμπαδηδρομία.

    Όπως δήλωσε η ταμίας της ΠΟΠΣ, Βικτωρία Σαββίδου, η Ομοσπονδία διεκδικεί τη διεθνή αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και τη διάσωση και διατήρηση των ελληνικών μνημείων που απόμειναν στην επικράτεια της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χαράλαμπος Αποστολίδης και η γενική γραμματέας Χριστίνα Σαχινίδου βρίσκονται στην Τραπεζούντα, προκειμένου να ανάψουν, αύριο, κερί στην Παναγία Σουμελά.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εκδήλωση έχει το χαρακτήρα «διεκδικητικής αγρυπνίας».

    [02] Οικονομικό και Περιβαλλοντικό Φόρουμ

    Την ανάγκη υιοθέτησης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν απο τη λαθρομετανάστευση σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα του Οικονομικού και Περιβαλλοντικού Φόρουμ του ΟΑΣΕ, στο οποίο μετέχουν περισσότερες απο 150 προσωπικότητες απο το εξωτερικό, διεθνείς οργανισμούς, Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις και θεσμικά όργανα.

    «Αντί της εσωστρέφειας και της φοβικής αντίδρασης, είναι απαραίτητο περισσότερο απο ποτέ άλλοτε, να συνεχίσουμε τις πολιτικές που κατατείνουν στην αντιμετώπιση των ολοένα διογκούμενων προβλημάτων του περιβάλλοντος ή της μετανάστευσης», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων που προηγήθηκε στο πρώτο μέρος του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, αλλά και την προσδοκία ότι αυτό το τριήμερο στο Λαγονήσι θα επιτευχθεί συμφωνία για μια σειρά απτών συστάσεων που θα επιτρέψουν να προλειανθεί το έδαφος για τη συνέχιση των πρωτοβουλιών στον τομέα της μετανάστευσης.

    «Πρόθεσή μας» εξήγησε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κα Μπακογιάνη είναι «να ενθαρρύνουμε μια προσεκτικότερη εξέταση των νέων τάσεων κι εξελίξεων στον τομέα της μετανάστευσης απο το 2005, παραμένοντας επικεντρωμένη στην πτυχή της ασφάλειας». Τόνισε ότι «οι μετανάστες είναι άνθρωποι και η κοινωνία φέρει την ηθική ευθύνη να αναπτύξει τα απαραίτητα δίχτυα ασφάλειας προκειμένου να προστατευθούν και να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ακεραιότητα των ατόμων'».

    Η υπουργός επισήμανε το ειδικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα θέματα αυτά τονίζοντας οτι η χώρα έχει μακρά παράδοση μεταναστευτικών ροών εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, γι' αυτό και συμμετέχει ενεργά στον συνεχιζόμενο διάλογο και επιθυμεί να συνεισφέρει στις πολυμερείς προσπάθειες και την ανάπτυξη μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης, εξερευνώντας τρόπους να συμπεριληφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς σε έναν ουσιαστικό διάλογο.

    Στην ανάγκη να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα των μεταναστών, παρά την οικονομική κρίση, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ, Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό. «Σε περιόδους κρίσης, έχει ζωτική σημασία να αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των μεταναστών στις κοινωνίες μας και να απορρίπτουμε τις ξενοφοβικές τάσεις», τόνισε.

    Απο την πλευρά του, ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς, Συντονιστής των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δράσεων του ΟΑΣΕ, επισήμανε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται τα κέρδη από τη μετανάστευση, «κέρδη και για τη χώρα προέλευσης και για τη χώρα υποδοχής του μετανάστη'», όπως είπε. '«Ορισμένες από τις πιο "υγιείς" χώρες στον κόσμο έχουν υψηλά ποσοστά ξένων εργαζομένων, που στην πραγματικότητα δεν συνιστούν εθνικό εργατικό δυναμικό, όμως το συμπληρώνουν», τόνισε.

    Η καταληκτική Σύνοδος του Οικονομικού και Περιβαλλοντικού Φόρουμ με τίτλο ''Διαχείριση της μετανάστευσης και η διασύνδεσή της με τις οικονομικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή του ΟΑΣΕ'', θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Συμμετέχουν περισσότεροι απο 150 εκπρόσωποι (πέραν των 56 μελών του Οργανισμού) διεθνών οργανισμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, υπηρεσιών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αρμόδιων για την αγορά εργασίας,την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, την οικονομία, το περιβάλλον, το εμπόριο, τα θέματα ισότητας και την εξωτερική πολιτική.

    [03] Σιούφας:"Οχι σε αναδρομικά και αυξήσεις"

    Οι βουλευτές δεν θα λάβουν ούτε αναδρομικά, ούτε αυξήσεις, κατ' εφαρμογήν της αναπροσαρμογής του μισθού του Προέδρου του Αρείου Πάγου, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με δημοσίευμα, βάσει του οποίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή αίτηση πρώην βουλευτή και ακύρωσε την απόφαση με την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) αρνήθηκε να αυξήσει τη σύνταξή του αναδρομικά για το διάστημα από το 2002 έως το 2007, με βάση τις αναδρομικές αυξήσεις των δικαστικών λειτουργών.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι αποτελεί πάγια αρχή του να μην κρίνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για κανένα θέμα, επανέλαβε ωστόσο πως, σε ό,τι αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές, ισχύει η συμφωνία όλων των πολιτικών αρχηγών και του ιδίου, πως οι βουλευτές δεν θα λάβουν ούτε αναδρομικά, ούτε αυξήσεις, κατ' εφαρμογήν της αναπροσαρμογής του μισθού του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

    [04] Διαφωνίες Ομπάμα-Νετανιάχου

    Την λύση των δύο κρατών στην ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη δήλωσε ότι υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και την στιγμή για να επιτύχουν την ειρήνη, μετά από την συνάντηση του στο Οβάλ Γραφείο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

    Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κυβερνούν τους εαυτούς τους αλλά δεν έκανε αναφορά στην δημιουργία ενός χωριστού παλαιστινιακού κράτους. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει αμέσως ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους αλλά με τον όρο οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως κράτος.

    Σχετικά με το ζήτημα του εποικισμού, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει καθαρή υποχρέωση να σταματήσει να χτίζει οικισμούς για εποίκους κατά μήκος των συνόρων του στην Δυτική Όχθη στα πλαίσια του "οδικού χάρτη" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, που συμφωνήθηκε το 2003.

    Για το θέμα του Ιράν, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διπλωματία που θα ασκήσει έναντι της Τεχεράνης, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν να δούν να σημειώνεται πρόοδος έως το τέλος του χρόνου.

    [05] Ρομπότ διδάσκει σε τάξη δημοτικού

    Η Σάγια είναι μια ανεκτική δασκάλα, που δεν νοιάζεται αν οι μαθητές στην τάξη μιλάνε συνεχώς ή την κοροϊδεύουν. Στην πραγματικότητα είναι ένα ιαπωνικό ανθρωποειδές ρομπότ, που έχει κατασκευαστεί για να μαθαίνει τις επιστήμες και την τεχνολογία στα παιδιά με ευχάριστο τρόπο.

    Η Σάγια ξεκίνησε τη ρομποτική καριέρα της ως ρεσεψιονίστ σε ιαπωνικές εταιρίες και στη συνέχεια αναπρογραμματίστηκε για να μπορεί να διδάσκει, όπως και κάνει αυτή τη στιγμή, στην πέμπτη τάξη ενός δημοτικού σχολείου του Τόκιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Αποτελεί δημιούργημα του καθηγητή Χιρόσι Κομπαγιάσι του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο, σύμφωνα με τον οποίο το ρομπότ δεν σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει στο μέλλον τους δασκάλους, αλλά για να βοηθήσει στο να καταλάβουν οι μαθητές την ομορφιά της τεχνολογίας. Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι αν σε ένα μικρό σχολείο υπάρχει έλλειψη διδακτικού προσωπικού, ιδίως στην ύπαιθρο, η Σάγια θα μπορούσε να προσφέρει χείρα ουσιαστικής βοηθείας, καλύπτοντας τα κενά.Ο στόχος είναι το ρομπότ να εξελιχτεί έτσι ώστε μελλοντικά να μπορεί να διδάσκει σε τάξεις μαθημάτων τεχνολογίας.

    Τα παιδιά γοητεύτηκαν από τη Σάγια και πολλά δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν τα μάτια τους από πάνω της. Όταν έγινε διάλειμμα, μερικά την πλησίασαν και άρχισαν να την?τσιγκλάνε. "Έχει πολύ περισσότερη πλάκα από μια κανονική τάξη", παρατήρησε ένα δεκάχρονο παιδί.

    Ο κανονικός δάσκαλος των παιδιών πάντως έδειξε λιγότερο εντυπωσιασμένος (ανησυχώντας ίσως και για τη θέση εργασίας του στο μέλλον!), καθώς, όπως είπε, θα χρειαστούν ακόμα πολλά βήματα ερευνών μέχρι να δημιουργηθεί ένας πραγματικός ρομποτικός δάσκαλος.

    Η Ιαπωνία είναι "πατρίδα" περίπου των μισών από τα 800.000 βιομηχανικά ρομπότ του κόσμου, ενώ παράλληλα αναπτύσσει μια πληθώρα εξελιγμένων ρομπότ, με σκοπό να παρέχουν μια σειρά από χρήσιμες υπηρεσίες στα σπίτια και τα γραφεία.

    Παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομπότ στο Γκρατς

    Το RoboCup, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομπότ, που αποτελεί το σημαντικότερο στον κόσμο γεγονός στον τομέα της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης και το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο παιγνίδια, σπορ και επιστήμη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί φέτος στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας από τις 29 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου.

    Αναμένονται περίπου 3.000 συμμετέχοντες από τουλάχιστον 40 χώρες, οι οποίοι θα φέρουν μαζί τους γύρω στα 700 εξελιγμένα ρομπότ, για να διαγωνιστούν σε διάφορα πεδία. Την προσοχή του κοινού τραβά κυρίως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου μεταξύ ανθρωποειδών ρομπότ, αλλά θα υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως π.χ. διαγωνισμός για το πιο πετυχημένο ρομπότ-διασώστη ή για το πιο πετυχημένο ρομπότ-οικιακό βοηθό, καθώς και διαγωνισμοί ρομποτικού χορού για παιδιά.

    Την εκδήλωση, όπως πάντα, πλαισιώνει ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο, όπου τίθενται επί τάπητος τα κατ' εξοχήν ζητήματα αιχμής της ρομποτικής και του αυτοματισμού, ενώ θα υπάρξει και ένα ειδικό θέαμα με τίτλο "Η ρομποτική συναντά την τέχνη".

    [06] "Νέο πλαίσιο για το περιβάλλον"

    Ο πλανήτης έχει ανάγκη από ένα νέο δεσμευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο διεθνούς δικαίου για το περιβάλλον, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε.

    Αλίμονο, επεσήμανε ο πρόεδρος Παπούλιας, αν τον προσεχή Δεκέμβριο στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν κατορθώσουμε να διαμορφώσουμε, έστω την υστάτη ώρα, το πλαίσιο αυτό που θα ανακόψει το δρόμο προς την καταστροφή.

    Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη διάσκεψη για το κλίμα και η επιτυχής διεξαγωγή της αποτελεί σημαντικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Δανίας. Η Δανία υποστηρίζει ότι ενεργειακή επάρκεια και οικονομική ανάπτυξη μπορούν να συνδυαστούν επιτυχώς. Πιστεύει δε στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας με στόχο την αύξηση της ενεργειακής επάρκειας και τη μείωση της εξάρτησης μέσω μιας συντονισμένης ενεργειακής πολιτικής εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

    Η Δανία είναι στην πρωτοπορία αυτών που αγωνιούν για τα θέματα του περιβάλλοντος και γι' αυτό έχει κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι μια βιώσιμη δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι μια οικολογική δημοκρατία και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα του αξιακού ευρωπαϊκού συστήματος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έφτασε χθες στην Κοπεγχάγη για τριήμερη επίσημη επίσκεψη μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του αναφέρθηκε στους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών και υπογράμμισε την κοινή βούληση για την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των δεσμών.

    Στον οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό τομέα, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και συνεργασίας Ελλάδας - Δανίας, η δε σύγκλιση σήμερα του επιχειρηματικού συνεδρίου μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώνει την επιθυμία και τη βούληση των δύο πλευρών για την ενίσχυση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα και η Δανία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τη διεθνή ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, τις φυσικές καταστροφές, τις περιβαλλοντικές μεταβολές. Με θεμελιώδη αρχή το σεβασμό της διεθνούς έννομης τάξης υπερασπιζόμαστε την τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας και πρόσθεσε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας προϋποθέτει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Πιστεύουμε, τόνισε, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και επικεντρώνουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες στη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας και στο πλαίσιο αυτών των αρχών συμβάλλουμε στην ενίσχυση του ρόλου και της φωνής της ΕΕ στον κόσμο.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα για την αντιμετώπιση ενός αναχρονισμού που δεν τιμά τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρώπη: Είναι ανεπίτρεπτο, είπε, να συνεχίζεται και σήμερα στην Κύπρο, χώρα - μέλος της ΕΕ , η στρατιωτική κατοχή και μάλιστα από χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Να υπάρχει ακόμα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα , η Λευκωσία , χωρισμένη από τείχη. Η παράταση της διχοτόμησης και της κατοχής προσβάλλει το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ και τραυματίζει τις βαθύτερες αξίες της πρόσθεσε.

    Ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα ότι η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του προβλήματος, μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που θα επιτρέψει στο λαό της νήσου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμβιώσουν αρμονικά και ειρηνικά σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας.

    [07] "Στη μάχη με καθαρό μέτωπο"

    H Aλ. Παπαρήγα θα μιλήσει σήμερα στις 13.00 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων στο Ίλιον.

    "Μπροστά στις ευρωεκλογές θέλουμε να παλέψουμε τα ψέματα των κομμάτων εξουσίας και να ταιριάσουμε την εμπειρία των εργαζομένων με τους αγώνες του ΚΚΕ", τόνισε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι.

    "Κατεβαίνουμε στη μάχη με καθαρό μέτωπο, καθαρή συνείδηση. Δεν κρύψαμε τίποτα", επισήμανε και πρόσθεσε ότι "το ΚΚΕ δεν υπέγραψε δήλωση στον ιμπεριαλισμό και δεν συμβιβάστηκε με το μεγάλο κεφάλαιο, αντίθετα", υπογράμμισε, "έδωσε τη μάχη δίπλα στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους".

    Αναφερόμενη στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του κόμματός της με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, είπε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη ξεκίνησε μια εκστρατεία κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι έχει επιχειρήσεις και ότι συμπράττει με τον καπιταλισμό, ενώ για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. "Τα ακούσαμε από παλιά αυτά, αλλά δεν βγήκε τίποτα", τόνισε και πρόσθεσε: "μολών λαβέ. Φέρτε τα στοιχεία. Δικοί μας εργοδότες είναι τα πλατιά λαϊκά στρώματα, από εκεί παίρνουμε ενισχύσεις".

    Όλα αυτά, είπε, "τα κάνουν γιατί ο λαός έχει καταλάβει περισσότερα πράγματα και είναι ακόμη πιο φοβισμένοι, αφού", όπως ανέφερε, "το ευρωπαϊκό όραμα έχει ξεφτίσει" και κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν με κριτήριο αν τους ωφέλησε η όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Για να σταματήσει την πορεία του ΚΚΕ ο δικομματισμός, είπε, χρησιμοποιεί ως αναχώματα τα μικρότερα κόμματα, αφού, όπως επισήμανε, ο ΛΑΟΣ μένει στην ίδια πολυκατοικία με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί που άρχισε να ανεβαίνει, πέφτει πάλι, ενώ οι οικολόγοι χρησιμοποιούν την οικολογία ως φερετζέ, σαν αξεσουάρ.

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε για ακόμη μια φορά τον λαό σε ανυπακοή και να τιμωρήσει συνειδητά τα κόμματα εξουσίας, τονίζοντας ότι οι κομμουνιστές είναι αποφασισμένοι να αποτελέσουν τα θύματα των αντιποίνων του κεφαλαίου με στόχο την ενδυνάμωση του κινήματος.

    Θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση

    Παράλληλα, η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός της για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Η Αλ. Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ της δωρεάν και ισότιμης προστασίας της υγείας και πρόνοιας για όλους, είτε εργάζονται είτε όχι, είτε είναι Ελληνες είτε μετανάστες.

    Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στους τομείς αυτούς τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από το 1992 μέχρι σήμερα για να τονίσει ότι και τα δυο μεγάλα κόμματα με την πολιτική τους έδωσαν πράσινο φως για μια άνευ προηγουμένου διείσδυση των ιδιωτών στον τομέα της υγείας.

    Κατηγόρησε επίσης και τα άλλα κόμματα για την πολιτική τους: για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι επικρατεί Βαβυλωνία απόψεων, ενώ για τους Οικολόγους σημείωσε ότι δεν ξέρουμε ποιές είναι οι θέσεις τους.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, είναι πρόβλημα πολιτικό και ταξικό και όσο υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ασφάλιση θεωρούνται κόστος που περιορίζει τα κέρδη.

    Το ΚΚΕ κατέληξε η κα Παπαρήγα, διεκδικεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης όλων των εργαζομένων, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των εισφορών και τη διοχέτευσή τους στο ύψος της σύνταξης.

    [08] "Να στείλουμε το μήνυμα"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει σήμερα περιοδεία στην περιοχή του Αιγάλεω και του Ελαιώνα.

    Σε ομιλία του στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι "αυτές τις ημέρες γινόμαστε όλοι μάρτυρες ενός επικοινωνιακού σχεδίου να πειστεί ο κόσμος να ξεσπάσει την αγανάκτηση, την οργή και τη δυσαρέσκειά του σε αβλαβείς για το σύστημα επιλογές".

    Πρόσθεσε ότι "προπαγανδίζουν την αποχή, προσπαθούν να κάνουν ελκυστικό το τριήμερο για διακοπές και ερμηνεύουν ως πολιτικά ορθή αυτή τη στάση, καθώς το μόνο που τους έχει μείνει είναι, όχι βέβαια να υπερασπιστούν τα δύο κόμματα εξουσίας και το πολιτικό σύστημα που αυτά οικοδόμησαν, αλλά να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν βαριέσαι, όλοι είναι ίδιοι".

    Δεν είμαστε, ανέφερε, όλοι ίδιοι. Δεν οικοδομήσαμε εμείς το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς, του ρουσφετιού και της διαπλοκής. Δεν ξεπουλήσαμε εμείς το δημόσιο πλούτο, δεν ξεφλουδίσαμε τις εργασιακές σχέσεις και δεν γεμίσαμε εμείς τα κομματικά μας ταμεία με το μαύρο χρήμα της Siemens και των άλλων προμηθευτών του δημοσίου.

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ψήφος στα μικρά κόμματα δεν είναι χαμένη ψήφος όπως υποστήριξε η κ. Παπαρήγα, αλλά η ψήφος στα μικρά κόμματα και κυρίως στον Συνασπισμό είναι ψήφος αποτελεσματική και επικίνδυνη για το σύστημα. "Η ψήφος στον Συνασπισμό μπορεί να διαμορφώσει νέους συσχετισμούς δύναμης εφιαλτικούς για το σύστημα εξουσίας" συμπλήρωσε.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε ακόμη ότι στις εκλογές στις 7 Ιουνίου η τρίτη δύναμη των εκλογών, το τρίτο κόμμα που θα εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές, θα είναι μια δύναμη οικολογική και αυτή θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι δύναμη ανατροπής για το δικομματισμό, δύναμη αλλαγής στα πολιτικά πράγματα του τόπου, δύναμη επικίνδυνη γι' αυτούς που κυβερνάνε. Για τους μεγαλοβιομήχανους, τους μεγαλοεργολάβους, τους εφοπλιστές και όλους αυτούς τους προνομιούχους του χρήματος που όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας γέμισαν πλούτο από τον ιδρώτα του εργαζόμενου, του συνταξιούχου και του αγρότη.

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι άκουσε τον κ. Παπανδρέου να λέει το σύνθημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα από τα προεκλογικά μπαλκόνια, και αναρωτήθηκε αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε τώρα το σύνθημα αυτό. "Γιατί τα προγράμματα στέιτζ που απασχολούν 30.000 εργαζομένους ξεκίνησαν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και εξαπλώθηκαν επί ΝΔ".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ο κ. Τσίπρας, θα συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ορμή να μάχεται για το περιβάλλον, κόντρα σε λογής οικονομικά συμφέροντα και ανέφερε ότι δικαιώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές του με την απόφαση που εκδόθηκε για τον Ελαιώνα. Αυτή την ώρα, είπε, στην Ευρώπη χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στους δρόμους, στη χώρα μας όμως είπε δεν έχουμε δει τέτοιας κλίμακας κινητοποιήσεις γιατί φαίνεται, είπε, ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι απασχολημένες με την κατάταξή τους στα ευρωψηφοδέλτια και δεν έχουν καιρό να ασχολούνται με τους εργαζόμενους.

    Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι: "Πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε στις 7 Ιουνίου για να στείλουμε το μήνυμα φτάνει πια. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Θα ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη αλλαγή για να αλλάξουμε το τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη".

    [09] "Στραγγαλίζουν οι τράπεζες"

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης ανέφερε τα εξής:

    «Ο κ. Πρωθυπουργός θυμήθηκε σήμερα - μετά από 5 χρόνια - την "πάταξη των καρτέλ" όταν όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε με τους κουμπάρους. Μίλησε για "μείωση των τιμών" όταν εκείνες καθημερινά ανεβαίνουν, καθώς και για "ενίσχυση των μικρομεσαίων" όταν οι τράπεζες αφήνονται ελεύθερες να στραγγαλίζουν την οικονομία. Προφανώς πρόκειται για κυβέρνηση "θερινών διακοπών"...».

    Εξάλλου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τα ευρωψηφοδέλτια που ανακοίνωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε τα εξής:

    «Το να μην κερδίζεις στην EUROVISION δεν είναι η συντέλεια του κόσμου. Το να παρουσιάζεις, όμως, άνευρα και άγευστα ευρωψηφοδέλτια αυτό σίγουρα δεν προάγει τα ελληνικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες. Κατά τα λοιπά, τα δύο άκρα τού "ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Α.Ε." για άλλη μια φορά συντονίστηκαν απόλυτα μεταξύ τους ακόμη και στον χρόνο παρουσίασης των άχρωμων ευρωψηφοδελτίων τους, που μοιάζουν μεταξύ τους σαν δύο σταγόνες νερό».

    [10] Σύσκεψη για τη νέα γρίπη

    Εκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας-ΕΚΕΠΥ, συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο κ.Δ.Αβραμόπουλος, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του ιού της νέας γρίπης στην Ελλάδα.

    Αποτελεσματικά απεδείχθησαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης, τα οποία θα ενισχυθούν για να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος.

    Όπως επεσήμανε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Υγείας, Γ. Παπαγεωργίου, πρόκειται για 19χρονο φοιτητή που βρισκόταν στη Ν. Υόρκη των ΗΠΑ από την αρχή του χρόνου και επέστρεψε το Σάββατο, στην Αθήνα.

    ?Ο ασθενής μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική, έγινε η επώαση και τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στην Ελλάδα?, είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο 19χρονος ήταν εντελώς ασυμπτωματικός το Σάββατο, ενώ τα συμπτώματα της γριπώδους συνδρομής εμφανίστηκαν την Κυριακή. Ο ασθενής έκανε χρήση αντιπυρετικών και αντιβιοτικών στο σπίτι του.

    Το πρωί της Δευτέρας και ?έχοντας στα χέρια του φυλλάδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ?, ο ασθενής επικοινώνησε, περίπου στις 7:30-8:00 με το Σισμανόγλειο και έως τις 9:00 είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου εξετάστηκε.

    Εκεί ελήφθη δείγμα αίματος και φαρυγγικού επιχρίσματος από τον ασθενή και στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι του έως ότου επιβεβαιώθηκε το κρούσμα. Όταν έγινε η επιβεβαίωση, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακόμισε τον ασθενή στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Σισμανόγλειο.

    ?Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, είναι περιστατικό όχι βαρύ αλλά ελαφρύ?, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε ότι ο ασθενής δεν έχει υψηλό πυρετό (37,2). Επεσήμανε δε ότι για το περιστατικό έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

    Σ' αυτή την πρόκληση η χώρα μας απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

    Μάλιστα, τόνισε ότι το κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας, είναι ανάλογης ηπιότητας με αυτά που εντοπίστηκαν και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι ο 19χρονος από την άφιξή του και έπειτα, δεν βγήκε από το σπίτι του και πέρα από την οικογένειά του, δεν υπήρξε επαφή με άλλους.

    Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σ. Τσιόδρας, είπε ότι ομάδα επιδημιολόγων βρίσκεται στο σπίτι του ασθενούς και διερευνά την πορεία του από τη Ν. Υόρκη στην Αθήνα.

    Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι είναι γνωστή η πτήση με την οποία ο ασθενής επέστρεψε στην Ελλάδα, και τόνισε ότι ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

    ?Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το ποιοι συνεπιβάτες πρέπει να εξεταστούν, πρόσθεσε και επεσήμανε πως τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και για ώρες μετά, δεν εμφανίστηκε καμία συμπτωματολογία.

    Επίσης, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι κατά την παρουσία του στο νοσοκομείο, ο ασθενής δεν ήλθε σε επαφή με άλλους, καθώς πήγε σε συγκεκριμένο ιατρείο όπου το προσωπικό έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

    [11] Νέα μηχανή αναζήτησης

    Η πολυαναμενόμενη νέα ισχυρή μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha, που έχει χαρακτηρισθεί εν δυνάμει ανταγωνιστής του Google, άρχισε να λειτουργεί στο Διαδίκτυο και να δέχεται αιτήματα αναζήτησης στη διεύθυνση www.wolframalpha.com, σύμφωνα με το BBC.

    Η νέα μηχανή φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο αναζήτησης δεδομένων, αποσκοπώντας να δίνει άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματα, παρά να παραπέμπει τους ερωτώντες χρήστες σε άλλες ιστοσελίδες, όπου μπορεί να βρουν αυτό που ψάχνουν.

    Το νέο διαδικτυακό "εργαλείο" αποτελεί δημιούργημα του Βρετανού φυσικού Στέφεν Βόλφραμ, δημιουργού του λογισμικού μαθηματικών υπολογισμών Mathematica. Η μηχανή χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της αναζήτησης, κάνοντας χρήση πινάκων και γραφικών.

    Η Wolfram Alpha μπορεί να ερωτηθεί για γνωστά πράγματα (π.,χ. το ύψος ενός βουνού) ή για νέες πληροφορίες (π.χ. για τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με το ΑΕΠ μιας χώρας). Μπορεί ακόμα να χειριστεί πολύπλοκα μαθηματικά ερωτήματα και να δημιουργήσει στατιστικούς πίνακες. Η μηχανή δίνει έμφαση στα επιστημονικά ζητήματα και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από επιστήμονες και ερευνητές - αλλά όχι μόνο.

    "Ο στόχος μας είναι να κάνουμε προσβάσιμη την εξειδικευμένη γνώση στον οποιοδήποτε, οποτεδήποτε, οπουδήποτε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημιουργός της Στέφεν Βόλφραμ, ο οποίος αρνήθηκε ότι η μηχανή του σκοπεύει να καταστήσει περιττή το Google.

    H Wolfram Alpha φιλοδοξεί όμως να απαντά στα ερωτήματα που η Google δεν μπορεί. Αυτο-παρουσιάζεται όχι ως μια ακόμη μηχανή αναζήτησης, αλλά ως ένας "ηλεκτρονικός εγκέφαλος", που θα κάνει πιο "έξυπνο" το ψάξιμο στο Ίντερνετ. Που θα μπορεί να "σκαρώνει" τις δικές της απαντήσεις, αντί απλώς να τις ψάχνει σε μια τεράστια βάση δεδομένων και μετά να παραπέμπει σε αυτήν τους χρήστες, όπως κάνει η Google. Που θα επιτρέπει νέα είδη ερωτήσεων, τις οποίες οι σημερινές μηχανές αναζήτησης -όλες ανεξαιρέτως- δεν μπορούν να χειριστούν.

    Ουσιαστικά, η Wolfram Alpha φιλοδοξεί να υλοποιήσει ένα παλαιό όνειρο των ανθρώπων της πληροφορικής, που στην πράξη μέχρι σήμερα αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί: ένα κομπιούτερ που να μπορεί να δέχεται ερωτήσεις σε απλή ανθρώπινη γλώσσα και να απαντά ανάλογα, έχοντας καταλάβει το ακριβές νόημα αυτού που ρωτήθηκε. Γι' αυτό το λόγο, μπορεί να δεχτεί μέχρι και επιστημονικές ερωτήσεις και να απαντήσει σε αυτές, ενώ μπορεί να λύσει ακόμα και αριθμητικά προβλήματα!

    Είναι τόσο λεπτομερείς οι απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις, που ο μέσος χρήστης μπορεί να νιώσει "πνιγμένος" στις πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι η νέα μηχανή αναζήτησης θα αποβεί πολύτιμο βοήθημα για ακαδημαϊκούς ερευνητές, φοιτητές, δημόσιες υπηρεσίες και εταιρίες, επαγγελματίες κάθε είδους κ.α.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Wolfram Alpha τελικά μάλλον θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς την Google, ενώ πιο ανταγωνιστική φαίνεται να είναι με υπηρεσίες που παρέχουν πλούτο περιεχομένου, όπως η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Στην πράξη, δεν αναμένεται ο μέσος χρήστης να χρησιμοποιήσει τη νέα μηχανή αναζήτησης για να αγοράσει ένα καινούριο αυτοκίνητο, να βρει ένα blog που του ταιριάζει ή να διαλέξει πού θα πάει διακοπές.

    Λόγω της ικανότητάς της να καταλαβαίνει τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα (και όχι απλώς λέξεις-κλειδιά όπως η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης), η Wolfram Alpha πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο λεγόμενο "Σημασιολογικό Διαδίκτυο" (Semantic Web), τη μελλοντολογική εκδοχή του Διαδικτύου, όπου οι υπολογιστές θα καταλαβαίνουν τη σημασία και τις έννοιες που οι άνθρωποι δίνουν στις λέξεις και τις πληροφορίες. Προς το παρόν πάντως, η Wolfram Alpha δουλεύει ανεξάρτητα από το "Σημασιολογικό Διαδίκτυο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 May 2009 - 6:30:33 UTC