Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κίνητρα για τα φωτοβολταϊκά
  • [02] Πετραλιά με εκπροσώπους του ΔΝΤ
  • [03] Έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού
  • [04] "Ανησυχία" Ομπάμα για δοκιμές
  • [05] "Καλλιεργούν την αποχή"
  • [06] "Ισχυρό μήνυμα στην κάλπη"
  • [07] Ενταλμα σύλληψης
  • [08] "Ευρωβουλή Πολιτών"
  • [09] Διεκδικούν την πρώτη θέση

  • [01] Κίνητρα για τα φωτοβολταϊκά

    Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών, με απλές διαδικασίες και αυξημένη τιμή πώλησης προς τη ΔΕΗ, της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από τον ήλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

    Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ιω. Παπαθανασίου, ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, η οποία θα υπογραφεί το επόμενο δεκαπενθήμερο.

    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στις πολεοδομίες, χωρίς υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, χωρίς φορολόγηση ή αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις πολυκατοικίες η εγκατάσταση θα γίνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών και με την πλειοψηφία που προβλέπει ο κανονισμός.

    Η ΔΕΗ θα αγοράζει την ενέργεια, που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά, προς 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή που ισχύει για όσες συμβάσεις υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 και θα είναι εγγυημένη για 25 χρόνια με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Με τα δεδομένα αυτά η απόσβεση της επένδυσης θα γίνεται σε διάστημα περίπου πέντε ετών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κ. Μουσουρούλης:

    -Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 5.000 - 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο.

    -Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 1 κιλοβάτ παράγει κατά μέσο όρο 1300 κιλοβατώρες το χρόνο.

    -Συνεπώς, οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται με φωτοβολταϊκό ισχύος 5 κιλοβάτ, που κοστίζει περί τις 25.000 ευρώ και για την εγκατάστασή του απαιτείται επιφάνεια 80 τ.μ.

    Η ΔΕΗ θα συμψηφίζει το λογαριασμό με την αξία του ρεύματος, που θα αγοράζει από το νοικοκυριό. Αν η αξία της παραγωγής είναι μεγαλύτερη από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ο λογαριασμός θα είναι πιστωτικός.

    Εκτός από τους ιδιώτες, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κίνητρα, θα έχουν και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και κάνουν τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

    Η διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού, θα κοστίζει 300 - 500 ευρώ, θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 70 ημέρες και θα περιλαμβάνει πέντε βήματα: κατάθεση αίτησης για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης της ενέργειας με τη ΔΕΗ και ενεργοποίηση της σύνδεσης. Όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθοριστούν με την υπουργική απόφαση, ενώ θα υπάρξει και εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τεχνικές - αισθητικές παραμέτρους.

    Ο κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ.Μπούγας, ανακοίνωσαν, επίσης, μέτρα για διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο έδαφος, σύμφωνα με τα οποία, τα πάνελ θα μπορούν να εγκαθίστανται και σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ καταργείται η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας. Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με τα μέτρα αυτά θα υπάρξει οικονομικό όφελος για τους πολίτες, τονώνεται η αγορά και ανακουφίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ειδικά τις ώρες αιχμής του καλοκαιριού.

    «Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην Ευρώπη με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, θέλουμε σε λίγα χρόνια να έχουμε την αντίστοιχη πρωτιά στα φωτοβολταϊκά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [02] Πετραλιά με εκπροσώπους του ΔΝΤ

    Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ερωτηθείσα από δημοσιογράφους δήλωσε ότι η εφάπαξ αύξηση των συντάξεων για το 2009 αφορά τις κύριες συντάξεις

    Η κύρια Πετραλιά χαρακτήρισε την συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ ως εποικοδομητική και σημείωσε ότι συζητήθηκε κυρίως το ασφαλιστικό. Xαρακτήρισε την πορεία του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση ως θετική και υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται καμία άλλη αλλαγή.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν το ΔΝΤ υπέδειξε κάποιες άλλες λύσεις η υπουργός απάντησε ότι τις λύσεις τις βρίσκουμε μόνοι μας συμπληρώνοντας ότι οι δυσκολίες στο ασφαλιστικό ήταν και είναι διαχρονικές. Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις η κ.Πετραλιά τάχθηκε κατά περαιτέρω ελαστικοποίησης και επανέλαβε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο.

    Η υπουργός Απασχόλησης σημείωσε ακόμη ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας η ανεργία τον Φεβρουάριο παρουσιάζεται μειωμένη σε σχέση με τον Ιανουάριο και το Μάρτιο κάτι που απέδωσε στις δράσεις της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου Απασχόλησης.

    Αντιδράσεις

    Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της κάνει λόγο για κυβερνητική απόφαση για εξαίρεση των επικουρικών συντάξεων (οποιουδήποτε ποσού) ακόμα και από την ελάχιστη εφάπαξ ενίσχυση των συντάξεων κάτω των 1.100 ευρώ. Κάνει επίσης λόγο για πρόκληση προς τους 950.000 συνταξιούχους και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την εισοδηματική πολιτική την οποία χαρακτηρίζει ως πολιτική λιτότητας.

    Επίσης το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση του κάνει λόγο για οργή και αγανάκτηση που προκαλούν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους οι θέσεις που εκφράστηκαν σήμερα και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν ακόμα και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές.

    [03] Έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού

    Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού σημειώθηκε χθες το βράδυ στην οδό Λυκαβηττού 7, στο Κολωνάκι. Είκοσι λεπτά νωρίτερα, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και στο ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 "Στο Κόκκινο" και είπε ότι επρόκειτο να γίνει έκρηξη στη Λυκαβηττού 7, χωρίς να αναφέρει οργάνωση.

    Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας που έχει τα γραφεία της χρηματιστηριακή εταιρεία, ο ιδιοκτήτης της οποίας εμπλέκεται στην υπόθεση Siemens. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε γραφεία. Επίσης στο 2ο όροφο του κτηρίου βρίσκονται τα γραφεία γνωστού δικηγορικού γραφείου.

    Η οργάνωση "Λαϊκή Θέληση" ανέλαβε την ευθύνη με τηλεφώνημα στο ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 "Στο κόκκινο".

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός , ήταν μέτριας ισχύος, αλλά λόγω του κλειστού χώρου προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές.

    [04] "Ανησυχία" Ομπάμα για δοκιμές

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαρακ Ομπάμα "ανησυχεί εδώ και καιρό" για οποιαδήποτε εξέλιξη στο ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, με αφορμή τη δοκιμαστική εκτόξευση προηγμένης τεχνολογίας πυραύλου, που έκανε η Τεχεράνη.

    Την ίδια ώρα πάντως, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρη για την χρησιμότητα της επιβολής περισσότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν εάν δεν αποδώσουν καρπούς οι επαφές με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Η Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο πρόσθεσε ότι εάν οι αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες δεν αποφέρουν αποτελέσματα, οι πολυμερείς κυρώσεις θα ήταν πιο αποτελεσματικές.

    [05] "Καλλιεργούν την αποχή"

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφτεί σήμερα το πλοίο «BlUE STAR 2» στον Πειραιά και θα μιλήσει στο πλήρωμά του.

    Οξεία κριτική προς το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ και τη ΝΔ άσκησε η κ. Παπαρήγα, μιλώντας χθες σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της, στα Γιάννινα.

    Ξεκινώντας την ομιλία της, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για διπλή και αντιφατική πολιτική, λέγονται ότι "αφενός μεν δημιουργούν κλίμα φανατισμού στον Λαό και αφετέρου καλλιεργούν την αποχή από την κάλπη των ευρωεκλογών, κυρίως σε πρώην ψηφοφόρους τους και υποστηρικτές τους".

    "Η απροκάλυπτη ταύτιση", είπε, "ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τους οδηγεί να στήσουν έναν αποπροσανατολιστικό καυγά ειδικά μπροστά στις ευρωεκλογές, με φόντο κυρίως τα σκάνδαλα που οι ίδιοι δημιούργησαν, στοχεύοντας στον εγκλωβισμό της λαϊκής αγανάκτησης, στην αλλοίωση του λαϊκού κριτηρίου, με τελικό σκοπό να μην αμφισβητηθεί η ουσία του συστήματος που με την ίδια συνέπεια υπηρετούν και οι δύο εταίροι της δικομματικής εναλλαγής. Θέλουν να κρύψουν πίσω από τις κοκορομαχίες τους την πλήρη σύμπλευσή τους, να εξωραΐσουν την Ε.Ε., να εξασφαλίσουν χωρίς κλυδωνισμούς την εναλλαγή τους στη νομή της κυβερνητικής εξουσίας".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας της υπογράμμισε: "Λένε ψέματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, όταν στριμωγμένοι από τη σκληρή πραγματικότητα, επιχειρηματολογούν ότι φταίει ο νεοφιλελευθερισμός για τα βάσανα των λαών. Φιλελεύθερη πολιτική ακολούθησε και η σοσιαλδημοκρατία, σοσιαλδημοκρατική τακτική σε άλλη φάση ακολούθησαν και τα φιλελεύθερα κόμματα. Είμαστε κατά της συνεργασίας των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών κρατών, γιατί είναι ταξική και ανισότιμη. Είμαστε υπέρ της ισότιμης συνεργασίας των λαών".

    Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα απάντησε σε όσα είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας για επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΚΚΕ, τονίζοντας: "Αφού χρησιμοποίησαν χρόνια διάφορα ψεύτικα και τρομοκρατικά επιχειρήματα εναντίον του ΚΚΕ, αφού είδαν ότι δεν μπορούν να αποκόψουν το κόμμα μας από το λαό, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τα πιο βρώμικα και ανέντιμα μέσα για να μπερδέψουν το λαό. Η ανηθικότητα ήλθε σε γάμου κοινωνία με τον παραλογισμό. Γιατί είναι και ανήθικο και εξωφρενικό και παράλογο να μιλάνε με ύφος καρδιναλίου ότι το ΚΚΕ είναι μεγαλομέτοχος πολυεθνικών στην Ελλάδα! Θεωρούν το λαό αφελή, εύπιστο".

    Και συνέχισε: "Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, που φθάσατε στο σημείο να αγκαλιαστείτε μέχρι και με διάφορους αχυρανθρώπους, αδίστακτους και καιροσκόπους, παντός καιρού, προκειμένου να απλώσετε τα δηλητηριώδη ψέματά σας, νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα κόψετε την επικοινωνία του εργατόκοσμου και της νεολαίας με τις θέσεις και την πολιτική πρόταση του Κόμματός μας; Είμαστε το Κόμμα εκείνο που έχουμε ασυμφιλίωτη και ανειρήνευτη αντίθεση με την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές. Δεν είμαστε ίδιοι με εσάς. Εμείς τα λέγαμε πάντα, τα λέμε και σήμερα, ενώ εσείς τα ξεχάσατε μόλις αναρριχηθήκατε στην κυβερνητική εξουσία. Κύριοι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν είσαστε ούτε καλύτεροι ούτε χειρότεροι από τη ΝΔ. Είσαστε ίδιοι σε στρατηγικά θέματα. Είσαστε και οι δύο εκπρόσωποι των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Η ΝΔ από πάντα, εσείς από ένα χρονικό σημείο και μετά".

    Τέλος, η Γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε τα φτωχά λαϊκά στρώματα να ψηφίσουν χωρίς καμιά ταλάντευση το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ακόμα και αν έχουν κάποιες διαφορές με ορισμένες από τις θέσεις του.

    Για το στρατηγείο στη Λάρισα

    "Θεωρούμε απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που συνέβη πολύ πρόσφατα, να μεταφερθεί το τουρκικό αεροστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ στη Λάρισα, να ενοποιηθούν τα δύο στρατηγεία και να εναλλάσσονται Έλληνας και Τούρκος διοικητής σε μια περίοδο που το ίδιο το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για τη διχοτόμηση του Αιγαίου, δεν δέχεται χάρτες και εθνικά σύνορα και, ταυτόχρονα, η ηγεσία της Τουρκίας δεν συμφωνεί με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Επομένως, το θέμα των γκρίζων ζωνών θα οξυνθεί, όπως και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της Λήμνου". Αυτά τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και συνέχισε:

    "Σε συνθήκες κρίσης που η διαπάλη ανάμεσα στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι πολύ μεγάλη για τους αγωγούς, τα προβλήματα κατά τη γνώμη μας περιπλέκονται και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε εν κρυπτώ. Ας βγάλουν συμπεράσματα όσοι θεωρούν ότι είναι μονόδρομος για την Ελλάδα η συμμόρφωση και η συμμετοχή στο δολοφονικό ΝΑΤΟ".

    Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες να αγνοήσουν τις συστάσεις διαφόρων να μην προσέλθουν στις κάλπες και να προτιμήσουν τις παραλίες, επισημαίνοντας ότι η αρνητική και η καταδικαστική ψήφος τιμωρεί τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, αφού οι κεφαλαιοκράτες δεν έχουν ανάγκη να απέχουν, αλλά ακόμη και αν απέχουν «η τύχη τους δουλεύει είτε με ΝΔ είτε με το ΠΑΣΟΚ». Κάλεσε δε τους ψηφοφόρους να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές και να "ευστοχήσουν στην ψήφο τους και με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να δώσουν δύναμη και φτερά στα συμφέροντά τους".

    Σχόλιο ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα

    Το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Αλ. Τσίπρας, περί επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κόμματος, σημειώνει:

    "Φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να συμπαραταχθεί ανοιχτά με τους λασπολόγους κατά του ΚΚΕ. Αυτό δείχνει η αναφορά του ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κομματικές επιχειρήσεις, τις οποίες έβαλε στο ίδιο τσουβάλι με τις μίζες, τα ρουσφέτια και άλλα, προκειμένου να αποδείξει το «δεν είμαστε όλοι ίδιοι»!

    Επιβεβαιώνεται και πάλι, ότι δεν φτάνει να λες «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Πρέπει και να το αποδείχνεις με τη συμφωνία λόγων και έργων σου".

    Τη Δευτέρα η διακαναλική συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει την προβλεπόμενη από την απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής συνέντευξη Τύπου (διακαναλική) τη Δευτέρα 25/5 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, με θέμα: «Το ΚΚΕ για την ΕΕ και τις ευρωεκλογές».

    Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ, στην Αθήνα (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους).

    [06] "Ισχυρό μήνυμα στην κάλπη"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, θα επισκεφτεί σήμερα την Κομοτηνή, όπου θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    Κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα και το ΚΚΕ άσκησε ο κ. Τσίπρας λέγοντας: «Εμείς δεν διαχειριστήκαμε αυτό το κράτος. Δεν δημιουργήσαμε αυτό το πελατειακό και κομματικό κράτος του ρουσφετιού και της διαπλοκής. Και δεν βάλαμε και μίζες στα κομματικά μας ταμεία. Δεν βάλαμε μίζες στα κομματικά μας ταμεία, προκειμένου να δώσουμε το δημόσιο χρήμα σε εταιρείες πολυεθνικές, για να πάρουν τις παροχές του δημοσίου σε τηλεπικοινωνίες ή δεν ξέρω σε τι άλλο. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουμε κομματικές επιχειρήσεις. Ή δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι δεν λέμε την αλήθεια στους πολίτες».

    Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο εργοστάσιο φαρμάκων ΒΙΑΝΕΞ, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, είπε:

    "Η κρίση αυτή δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Είναι κάτι που αντιμετωπίζετε όλοι σας. Ιδιαίτερα όταν πηγαίνετε στα σούπερ-μάρκετ βλέπετε τις τιμές να είναι σε επίπεδα ευρωπαϊκά και ενώ οι μισθοί είναι σε επίπεδα βαλκανικά. Την αντιμετωπίζετε από τον περίγυρό σας, από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι να βρουν δουλειά, και με δυο πτυχία. Την αντιμετωπίζατε όλο το προηγούμενο διάστημα βλέποντας την αγοραστική δύναμη να μειώνεται, βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή για να επιβιώσουν οι πολλοί. Την ίδια στιγμή που κάποιοι λίγοι, κυρίως οι τραπεζίτες έχουν τη δυνατότητα να πλουτίζουν.

    Το προηγούμενο διάστημα οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν της τάξης του 1 β¬".

    Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι "αυτή είναι η πραγματικότητα γύρω μας. Κι αυτή την πραγματικότητα κάποιοι τη δημιούργησαν.

    Προσπαθούν να μας πείσουν το τελευταίο διάστημα ότι όλοι είναι το ίδιο. Ότι όλοι οι πολιτικοί και όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι το ίδιο. Εγώ θα ήθελα να μην κοινοτυπήσω λέγοντάς σας ότι εμείς είμαστε διαφορετικοί".

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν "ένα ισχυρό μήνυμα στην κάλπη, γιατί μόνο εκεί μετράει η δικιά μας η φωνή, προκειμένου στις 8, στις 9 του Ιούνη, μετά τις εκλογές δηλαδή, που θα πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, να μην είναι σε θέση όλοι αυτοί οι οποίοι άσκησαν αυτή την πολιτική όλα τα προηγούμενα χρόνια να κάνουν τα ίδια. Γιατί μας το λένε ξεκάθαρα. Τι μας λένε ξεκάθαρα; Νέες έκτακτες εισφορές, νέες περικοπές στους μισθούς, αύξηση της ανεργίας, ελαστικοποίηση της εργασίας. Παίρνουν μια θέση εργασίας και την κόβουν στα δύο, την μοιράζουν στα δύο, γιατί έτσι λένε θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Και την ίδια στιγμή δίνουν αφειδώς 28 δις στις τράπεζες και ό,τι άλλο ζητήσουν οι τράπεζες, που κρατάνε τους έλληνες και τα ελληνικά νοικοκυριά πνιγμένα από το λαιμό".

    Πρόσθεσε: "Το μήνυμα λοιπόν" -λέμε εμείς- "που πρέπει να δώσουμε είναι την επομένη των εκλογών να μην μπορέσουν, να μην έχουν την ίδια ευκολία και την ίδια ευχέρεια να επιβάλλουν αυτή την πολιτική, αυτά τα μέτρα. Και παράλληλα λέμε ότι πρέπει να δοθεί και μια απάντηση από τους πολίτες σ΄ αυτόν τον ξεπεσμό της πολιτικής ζωής.

    Αν λοιπόν ο κόσμος δεν εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και την οργή του , τότε αυτό δεν θα καταγραφεί και δεν θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα. Κι εμείς λέμε ότι κάθε ψήφος που απομακρύνεται από τα δυο κόμματα εξουσίας είναι χρίσιμη ψήφος. Δεν λέμε αυτό που λένε κάποιοι άλλοι ότι η ψήφος στα μικρά κόμματα είναι χαμένη ψήφος. Κάθε ψήφος που απομακρύνεται είναι χρίσιμη ψήφος".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι "μία υπόσχεση έχουμε να δώσουμε σε εσάς και σε όλους τους πολίτες. Ότι θα βρεθούμε δίπλα σε όλους όσους δεν έχουν φωνή. Θα βρεθούμε δίπλα στους μη προνομιούχους. Θα βρεθούμε δίπλα στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα δίπλα στους νέους ανθρώπους που περνάνε δύσκολα και ξέρω για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, ίσως από τον πόλεμο έχει να το ακούσει αυτό η Ευρώπη, ότι οι νέες γενιές θα είναι γενιές που θα ζήσουν χειρότερα από ότι έχουν ζήσει οι προηγούμενες".

    "Στις 7 του Ιούνη ο λόγος δεν είναι σε αυτούς που βγαίνουν στα δελτία των ειδήσεων ή στους δημοσκόπους ή σε όσους θέλουν να κατευθύνουν την άποψη πολιτών. Ο λόγος στην 7 του Ιούνη είναι στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στους νέους και στις νέες, που δεν θα «μασήσουν» πηγαίνοντας για μπάνιο, αλλά θα προσέλθουν στην κάλπη, έχοντας κρίση και ωριμότητα για την επιλογή τους, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    Τέλος ανέφερε:«Το ζήτημα όμως -και το λέμε ειλικρίνεια- δεν είναι να ξηλώσουμε έναν υπουργό ή να ζητήσουμε να παραιτηθεί άλλος ένας πρώην υπουργός. Το ζήτημα δεν είναι αν ήταν καλός ή κακός ο Παυλίδης ή ο Βερελής. Το ζήτημα είναι αν έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που γεννάει Παυλίδηδες ή Βερελήδες. Αν έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που γεννάει διαφθορά και διαπλοκή. Το ζήτημα είναι αν μπορούμε να υποσχεθούμε στους νέους ανθρώπους ότι με βάση την αξία τους, την αξία των γνώσεών τους, των σπουδών τους θα μπορούν να βρουν δουλειά. Η για να βρουν δουλειά πρέπει να έχουν μπάρμπα στην Κορώνη ή πρέπει να έχουν μια διασύνδεση με ένα κομματικό γραφείο.

    Ανακοίνωση ΣΥΝ στο σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα

    Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απάντηση του ΚΚΕ στις δηλώσεις Τσίπρα από τη Βιανέξ, ανταπάντησε: "Οι συντάκτες της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ όχι μόνο δεν διάβασαν καλά την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ αλλά από τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξαν εκτέθηκαν. Ας ξαναδιαβάσουν την ανακοίνωσή τους".

    Την Τρίτη η συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας θα δώσει, την προβλεπόμενη από την απόφαση της διακομματικής επιτροπής, συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 26/5 στις 13.00 στο Ζάππειο Μέγαρο.

    [07] Ενταλμα σύλληψης

    Διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην «Νούμερο 1» της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, εξέδωσε ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, καθώς ο κατηγορούμενος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενημέρωσε τον ανακριτή -δια του συνηγόρου του- ότι λόγοι υγείας τον εμπόδισαν να ταξιδέψει από το Μόναχο, στην Αθήνα, για να προσέλθει σε απολογία.

    Οι κατηγορίες, που βαραίνουν το μεγαλοστέλεχος της εταιρίας, αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

    Ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου, Βασίλης Δημακόπουλος, προσκόμισε στον ανακριτή αίτημα του εντολέα του, με το οποίο ζητούσε ολιγοήμερη προθεσμία για την απολογία, διευκρινίζοντας πως είχε μεταβεί στο Μόναχο, στο πλαίσιο έρευνας της γερμανικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση.

    Στο μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού, ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, Πρόδρομος Μαυρίδης.

    Ο κ. Μαυρίδης απολογήθηκε επί πέντε ώρες για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Για την ίδια κατηγορία απολογήθηκε και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens κ. Αλέξανδρος Αθανασιάδης, στον οποίο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 700.000 ευρώ, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Μάλιστα, επειδή ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι αδυνατεί να καταβάλλει τόσο μεγάλο ποσό συμφωνήθηκε να προσκομίσει εγγυητικές επιστολές τραπεζών ή τρίτων προσώπων.

    Νωρίτερα, δήλωσαν αποχή από την απολογία των εντολέων τους οι συνήγοροι του κ. Χρήστου Καραβέλα και Ηλία Γεωργίου, πρώην στελεχών της Siemens.

    Αδυναμία παράστασης δήλωσε, επίσης, και ο συνήγορος του πρώην στελέχους του ΟΤΕ κ. Γιώργου Σκαρπέλη, ο οποίος, μάλιστα, κατέθεσε το πρωί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μήνυση σε βάρος του ανακριτή για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

    Ο ανακριτής έδωσε, επίσης, προθεσμία για να απολογηθεί αύριο στις 6 το απόγευμα στο πρώην στέλεχος της Siemens κ. Μανώλη Σταυριανού.

    [08] "Ευρωβουλή Πολιτών"

    Με ένα σύγχρονο περίπτερο πολυμέσων, την "Ευρωβουλή Πολιτών", το οποίο θα λειτουργήσει από σήμερα, στην είσοδο του Μετρό της Πλατείας Συντάγματος, εγκαινιάζει τη θεσμική προεκλογική εκστρατεία για της ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

    Οι Αθηναίοι, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες των υπολοίπων 26 κρατών μελών της ΕΕ, θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις ιδέες, αλλά και τις προσδοκίες τους, για την Ευρώπη που θέλουν, στέλνοντας βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η λειτουργία του περιπτέρου πολυμέσων θα καταστεί δυνατή χάρις στην ενεργό συμμετοχή νέων ανθρώπων, εθελοντών της ΜΚΟ ΕΛΙΞ (Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας), καθώς και της Κίνησης Φοιτητών για την Ένωση της Ευρώπης, AEGEE.

    Η "Ευρωβουλή πολιτών" και άλλες τρισδιάστατες κατασκευές, που θα εγκατασταθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα αναδείξουν σημαντικά θέματα, που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως η μετανάστευση, η ενέργεια, η ασφάλεια και το περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στη σπουδαιότητα της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου με κεντρικό σύνθημα "Έχεις το λόγο - Ψήφισε".

    Στα εγκαίνια κλήθηκαν να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιω. Βαληνάκης, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης.

    Το περίπτερο θα παραμείνει ως το τέλος της προεκλογικής περιόδου.

    [09] Διεκδικούν την πρώτη θέση

    Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας, που οδηγεί στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ενωση επικράτησε 3-1 του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, αφήνοντάς τον οριστικά εκτός διεκδίκησης της πρωτιάς και "διαγράφοντας" το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει από την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην κανονική περίοδο. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Τζιμπούρ (9΄), Μπλάνκο (39΄) και Σκόκο (60΄), ενώ ο Ιβιτς είχε ισοφαρίσει προσωρινά (35΄) για τον ΠΑΟΚ, που αγωνίστηκε σε ολόκλήρο το β΄ ημίχρονο με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Σορλέν στο 45΄.

    Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας των πλέι οφ παραμένει ο Παναθηναϊκός, μετά τη νίκη του 1-0 επί της Λάρισας στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής. Η αναμέτρηση διεξήχθη στο Αλκαζάρ και το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Μπράις Μουν στο 68ο λεπτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 May 2009 - 6:30:28 UTC