Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η μείωση της ανεργίας"
  • [02] "Δημοκρατική αλλαγή σε Ελλάδα και Ευρώπη"
  • [03] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας
  • [04] Μάχη "αιωνίων" στο μπάσκετ

  • [01] "Προτεραιότητα η μείωση της ανεργίας"

    Τα γραφεία του ΟΑΕΔ επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός κι ενημερώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και το διοικητή του Οργανισμού για τις πολιτικές και τις δράσεις, που ακολουθούνται.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «κάποιοι επέλεξαν να επενδύσουν στα κούφια λόγια και τις ανεύθυνες υποσχέσεις. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας. Επενδύουμε στην αλήθεια του έργου μας, έργου που παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα και θεμελιώνει ένα καλύτερο αύριο για όλους».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διευθνούς οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση δίνει βασική προτεραιότητα στη διατήρηση της απασχόλησης και στον περιορισμό της ανεργίας. Πρόσθεσε ακόμα, ότι το εθνικό σχέδιο, που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, αφορά 1,35 εκατ. εργαζομένους και ανέγους και είναι συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

    «Ο ΟΑΕΔ θα δαπανήσει φέτος 1,6 δισ. ευρώ σε δεκάδες δράσεις για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες», σημείωσε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως οι πρώτες 120.000 θέσεις δουλειάς, από τις 200.000 που θα δημιουργηθούν φέτος, είναι ήδη ανοικτές, ενώ περισσότερα από δέκα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη.

    «Η έγνοια μας δεν είναι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον. Διαμορφώνουμε σήμερα τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να τρέξουμε με αξιώσεις στην κούρσα, που θα ξεκινήσει μετά την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως: «Eπενδύουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επανακατάρτιση δίνοντας έμφαση σε νέα επαγγέλματα, που σίγουρα θα έχουν ζήτηση αύριο».

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρηματοδοτούνται σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα τέτοιο, προηγμένης τεχνολογίας, με τρισδιάστατα συστήματα προσομοίωσης, διδάσκεται στο ΟΑΕΔ.

    «Η επένδυση στη γνώση, τις νέες τεχνολογίες και τη νέα γενιά είναι η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Ομιλία στο Περιστέρι

    Στο Περιστέρι, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τάξεων της ΝΔ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μίλησε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργου Παπανδρέου, επανέλαβε το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ακραία ανευθυνότητα», ενώ έδωσε έμφαση στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας ατόπημα και προσβλητικό το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», ενώ είπε ότι είχε ζητήσει από την αντιπολίτευση στοιχειώδη συνεννόηση στα αυτονόητα, αλλά δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

    «Θα έπρεπε, τουλάχιστον, οι τόνοι της αντιπαράθεσης να είναι ευπρεπείς και συγκρατημένοι. Με την όποια, βέβαια, αυστηρή κριτική από κάθε πολιτική πλευρά. Όμως, στη σωρεία των ατοπημάτων του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε, από την πλευρά του αρχηγού του, ένα ακόμη» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

    «Τον ακούμε, τις τελευταίες ημέρες, να δηλώνει ότι στις Ευρωεκλογές υπάρχει ένα δίλημμα: Ότι υπάρχει δίλημμα επιλογής μεταξύ "Σοσιαλισμού και δημοκρατίας αφενός και βαρβαρότητας αφετέρου". Είναι πρωτοφανής ο ισχυρισμός αυτός. Είναι πρωτόγνωρος, ειδικά, για ευρωεκλογές. Είναι βαρύτατα προσβλητικός για εκατομμύρια πολίτες. Είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τους πολιτικούς του αντιπάλους σαν "βάρβαρους"» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκφράζει το μεσαίο χώρο και είναι η πλειοψηφούσα δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός «βαρβαρότητα» για την κυρίαρχη πολιτική τάση στην Ευρώπη; Είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται έτσι οποιαδήποτε πολιτική δύναμη;».

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «νέο ολίσθημα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ» που «είναι εξαιρετικά σοβαρό» και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου «να βρει τη γενναιότητα που χρειάζεται και να αναλάβει την ευθύνη του λάθους του. Οφείλει να το διορθώσει. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι ξένοι προς το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τέτοιοι όροι δεν χωρούν στον πολιτικό μας πολιτισμό».

    Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την επικέντρωσή της αντιπαράθεσης στην σκανδαλολογία -όπως είπε- και εκτίμησε ότι «το κάνει γιατί νομίζει πως θα έχει κομματικό όφελος. Το κάνει γιατί δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το κάνει γιατί θέλει να αποφύγει κάθε συζήτηση για τα οικονομικά προβλήματα».

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «όσο λείπει από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ένα υπεύθυνο οικονομικό πρόγραμμα, τόσο του περισσεύει μια ανεύθυνη σκανδαλολογία» και κατηγόρησε τον κ.Παπανδρέου για λαϊκισμό:

    «Ποιές είναι οι θέσεις του για την Οικονομία; Ποιές είναι οι προτάσεις του απέναντι στις συνέπειες της διεθνούς κρίσης; Η απάντηση είναι απλή: Ένα μείγμα αοριστίας. Υποσχέσεις που δεν μπορεί να εκπληρωθούν. Ευχολόγια και λαϊκισμός. Εξαγγελίες που, αν υλοποιούνταν, θα κόστιζαν πάνω από 11 δισ. ευρώ. Θα οδηγούσαν το δημόσιο χρέος πέρα από κάθε έλεγχο και την Οικονομία σε κατάρρευση» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι διαφορές της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρες -όπως είπε- τις οποίες και ανέφερε:

    «Η κυβέρνηση έχει συγκροτημένο οικονομικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο απόλυτο κενό. Η κυβέρνηση επικεντρώνει στα οικονομικά προβλήματα, στην προστασία της εργασίας, στη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζόμενων».

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για απουσία οικονομικού σχεδίου και προς τούτο όπως είπε επενδύει στη σκανδαλολογία.

    «Η κυβέρνηση ασχολείται με τα δύσκολα και παίρνει αναγκαία μέτρα, που εγγυώνται το συλλογικό όφελος. Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται μόνο τα ευχάριστα, τα απραγματοποίητα και, σε τελική ανάλυση, τα καταστροφικά για την οικονομία. Στην Κυβέρνηση υπάρχει συναίσθηση ότι μόνο μια υπεύθυνη πολιτική, που αγνοεί το πολιτικό κόστος και προτάσσει το συμφέρον του Τόπου, μπορεί να προστατέψει την Οικονομία. Στο ΠΑΣΟΚ βασιλεύουν η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός. Αδιαφορούν για το κόστος που έχει η ανευθυνότητα στην Οικονομία και το μέλλον του Τόπου» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και είπε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση «θα έπρεπε να ανταγωνιζόμαστε σε ένα κοινό πεδίο: Στο πεδίο της υπευθυνότητας» και πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο, σε τόσο δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας, να βρισκόμαστε σε τόσο ριζικά διαφορετικά πεδία. Δυστυχώς, ωστόσο: Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται αποφασισμένο να ακολουθεί το δρόμο της ακραίας ανευθυνότητας. Αυτό δείχνει η πρακτική του. Αυτό δείχνουν οι ισχυρισμοί του».

    Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η τακτική της ΝΔ δεν θα αλλάξει, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος, και τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε, σταθερά και αταλάντευτα, στο πεδίο της υπευθυνότητας. Για μας προέχει το όφελος του τόπου».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και ειδικά στα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, και είπε ότι μπαίνει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ποτέ για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αφορά στον τουρισμό είπε ο πρωθυπουργός, το εμπόριο, τις υπηρεσίες, τη μεταποίηση. Αφορά, για πρώτη φορά, και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους λογιστές.

    «Αφορά ενισχύσεις 1 δισ. 300 εκ. ευρώ και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους. Το ύψος της επιδότησης για επιχειρήσεις ορισμένων περιοχών όπως οι πυρόπληκτες, φτάνει στο 60% του έργου και ένα σημαντικό μέρος θα δίδεται ως προκαταβολή» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ζήτησε εκ νέου από τους επιχειρηματίες να αναλάβουν πρόσθετες πρωτοβουλίες με στόχο τον απόλυτο σεβασμό στον καταναλωτή, να αξιοποιήσουν τα προγράμματα απασχόλησης και να απορρίψουν καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των εργαζόμενων.

    «Ξέρουμε όλοι ότι η χρονιά που διανύουμε δεν είναι από τις συνηθισμένες. Έχει δυσκολίες για όλους. Απαιτεί βαθιά συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Απαιτεί να δώσουμε όλοι τον καλύτερό εαυτό μας. Απαιτεί να αναλάβουμε όλοι μέρος του κόστους, για να περιορίσουμε τις συνέπειες. Να εργαστούμε όλοι με υπευθυνότητα για να διασφαλίσουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός νωρίτερα επισκέφθηκε τα έργα του Μετρό στο Περιστέρι στο Σταθμό της Ευαγγελίστριας και το Αστικό Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

    Σε δηλώσεις του στο Κέντρο Υγείας, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί σύντομα στους πολίτες και θα αποτελεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός «ένα μικρό νοσοκομείο δίπλα στο σπίτι τους», ανέφερε: «Χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς χρονοβόρες μετακινήσεις και αναμονές, 24 ώρες το 24ωρο, οι πολίτες θα βρίσκουν εδώ υψηλής ποιότητας, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Φροντίδας. Με τα Αστικά Κέντρα Υγείας, αποσυμφορούμε τα Νοσοκομεία των μεγαλουπόλεων από τη συχνά μεγάλη, ίσως και αφόρητη, πίεση που δέχονται. Με άλλα λόγια, διασφαλίζουμε σε κάθε πολίτη, σε κάθε οικογένεια, όπου κι αν ζει, σύγχρονες, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, την ώρα που τις έχει ανάγκη».

    Επίσης, σε δήλωσή του στο Σταθμό Μετρό Περιστερίου ο κ. Καραμανλής ανέφερε: «Στο τέλος του χρόνου, με την παράδοση των σταθμών του Περιστερίου και της Ανθούπολης, ο μεγαλύτερος Δήμος της Δυτικής Αθήνας, το Περιστέρι, θα διαθέτει τρεις σταθμούς Μετρό. Θα εξυπηρετούν οι σταθμοί αυτοί συνολικά 75.000 συμπολίτες μας σε καθημερινή βάση.

    Θυμίζω ότι το 2007 δώσαμε σε λειτουργία το σταθμό του Κεραμεικού και το σταθμό του Αιγάλεω. Σε λίγους μήνες θα λειτουργεί και ο σταθμός του Χαϊδαρίου.

    Επιτέλους, σπάει η ιδιότυπη απομόνωση των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, η οποία συνδέεται πλέον απευθείας με το Κέντρο και το Αεροδρόμιο. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνεται ουσιαστικά η ποιότητα ζωής των πολιτών, με ένα πυκνό, σύγχρονο, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς».

    [02] "Δημοκρατική αλλαγή σε Ελλάδα και Ευρώπη"

    Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, για μια αξιοπρεπή σύνταξη για όλους, για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, για την ίδια την αξιοπρέπεια του πολίτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος το μεσημέρι επισκέφθηκε το ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τη Διοίκηση, τους εργαζόμενους, καθώς και με ασφαλισμένους.

    Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, του κράτους πρόνοιας.

    «Με την πολιτική τους, έχουν υποχρηματοδοτήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έχουν δώσει δώρα, με εισφορές, σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε τράπεζες. Υπάρχει τεράστια διαφθορά και κακοδιαχείριση στον τομέα της υγείας, στον τομέα των Ασφαλιστικών Ταμείων και αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, με πρόσφατο παράδειγμα, το πάγωμα των συντάξεων, αλλά και τη βάναυση, βάρβαρη θα έλεγα, ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων, των ηλικιωμένων, με την προχειρότητα του ΑΜΚΑ και, βεβαίως, με την τεράστια γραφειοκρατία και τα βάρη που φορτώνουν σε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ομιλία στην Ξάνθη

    «Στις 7 Ιουνίου οι αγρότες ψηφίζουν για την Ευρώπη, αποφασίζουν για την Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην Ξάνθη.

    «Οι αγρότες ψηφίζουν κόντρα στο ψέμα ότι μετά το 2013 οι επιδοτήσεις θα καταργηθούν, καταψηφίζουν εκείνους που έχασαν τις μάχες για τον καπνό, το βαμβάκι, τη ζάχαρη και τα άλλα προϊόντα μας, καταψηφίζουν εκείνους που κατεβάζουν τον πήχη της διαπραγμάτευσης, εκείνους που δεν τόλμησαν να πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθούν για τους αγρότες, όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά» τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι αγρότες ψηφίζουν για «μια γεωργία που δεν αφήνεται έρμαιο της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά θα εντάσσεται σε εθνικό σχέδιο ανάπτυξης», καλώντας ταυτόχρονα τους αγρότες να ψηφίσουν «για ένα κρίσιμο ρόλο της ΚΑΠ στην ανάπτυξη και στη νέα εποχή».

    Αναφερόμενος στην Ξάνθη ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «εδώ εφαρμόστηκε απόλυτα η αντίληψη της Δεξιάς» και έκανε λόγο για «απαράδεκτο φόρτωμα του κόστους διανομής των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ αυτό έπρεπε να βαρύνει αποκλειστικά το κράτος», καθώς και για ένα νομό που «μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία καθώς το κλείσιμο των συνεταιριστικών βιομηχανιών ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ και Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης εκτίναξε την ανεργία στο 23%».

    Υπογράμμισε ότι "το Κίνημα είναι αποφασισμένο να προωθήσει νέες σύγχρονες και ισχυρές συλλογικές δομές των αγροτών και στήριξή τους με κατάρτιση, να δημιουργήσει υποδομές καθώς και την προώθηση των αρδευτικών έργων του νομού και εκείνων της σύνδεσής του με τις γύρω βαλκανικές χώρες".

    Μιλώντας από την πλατεία Μπαλτατζή που όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «φέρει το όνομα του δημιουργού του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα», κάλεσε τους πολίτες να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να πιστέψουν στο «όραμα του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη» στην οποία θα μετέχουν όλοι με ισονομία, ίσες ευκαιρίες και χωρίς διακρίσεις».

    «Εμείς πιστεύουμε ότι στη Θράκη μπορούν να συμβιώνουν με τον πλέον αρμονικό τρόπο άνθρωποι με διαφορετικές γλώσσες, θρησκεία, ήθη και έθιμα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «σε μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι να χωρίζονται σε κατηγορίες (και) αυτή είναι η πιο σημαντική βάση μιας δίκαιης κοινωνίας, όπως την αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου, τόνισε ότι (πρέπει) «να πάψουν να υπάρχουν συνοικισμοί σα το γκέτο του Δροσερού, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης (σ.σ.της Ξάνθης)» και πρότεινε να «ξεκινήσουμε από το Δροσερό μια παγκόσμια εκστρατεία και ως Σοσιαλιστική Διεθνής για να εξαλείψουμε τις φαβέλες (σ.σ.τις συνοικίες των εξαθλιωμένων στην Βραζιλία) και τα γκέτο όλου του κόσμου».

    «Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν σημαντικά βήματα στην εγκαθίδρυση της ισονομίας και της ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, εγώ προσωπικά εργάστηκα και εγγυήθηκα για την πορεία αυτή και είμαι περήφανος που σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, στην Ξάνθη οι σύντροφοι και φίλοι της μειονότητας, όπως οι ίδιοι μας λένε αναπνέουν ελεύθερα δραστηριοποιούμενοι στο Κίνημά μας», ανέφερε.

    Πρότεινε τον σχεδιασμό του μέλλοντος της Ξάνθης με «ναυαρχίδα της ανάπτυξης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο που μπορεί να αποτελέσει εργαστήριο για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων ανταγωνιστικών στα Βαλκάνια και την Ευρώπη σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς της περιοχής».

    Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι «το ίδιο θα κάνουμε με την Τουρκία εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ».

    Σχετικά με την Τουρκία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη «της δυναμικής που δημιουργήσαμε με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σημάδια στασιμότητας και όξυνσης».

    Σε ότι αφορά την Ευρώπη ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το «συνεχές όραμα που θέλουμε είναι να εδραιώσουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ πια πόλεμος, λογική εθνικής κάθαρσης, νόμος του ισχυρού, καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρωπιάς και ακύρωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη για ελευθερία, δημοκρατία, ευημερία και ανάπτυξη».

    Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές που γέννησαν την κρίση» και ζήτησε «σοσιαλιστική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να διεκδικήσουμε σοσιαλιστή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τονίζοντας ότι «η μάχη πρέπει να κερδηθεί για την δημοκρατική αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

    «Συντηρητικοί και ΝΔ ή σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ; Σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα;» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας "Όταν λέμε βαρβαρότητα σημαίνει ότι θέλουμε το νόμο της ζούγκλας και των ισχυρών ή την Ευρώπη αξιών;".

    «Οι σοσιαλιστές διεκδικούν ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Κοινωνικής Προόδου, εντατικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, ευρωπαϊκή στρατηγική για «έξυπνη, πράσινη ανάπτυξη» και απασχόληση, δημιουργία δέκα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020, πολιτική που θα βάλει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους, ενίσχυση της διαφάνειας στην διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων, ενίσχυση πρόσβασης μικρομεσαίων στις πιστώσεις, Ευρωπαϊκή Χάρτα ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων και την διασφάλιση των συνόρων μας, συμπληρωματικό Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ και ανάδειξη της ΕΕ σε ρυθμιστικό πόλο στην παγκόσμια σκακιέρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Οι ευρωεκλογές που έρχονται θα είναι ένα δημοψήφισμα που θα στείλει στην κυβέρνηση της ΝΔ το μήνυμα ότι οι Έλληνες καταδικάζουν τις πολιτικές της και θέλουν μια άλλη πορεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο» είπε ο κ. Παπανδρέου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση «για το κλείσιμο της Βουλής, διαφθορά με ΟΤΕ-Γερμανός, και Βατοπαίδιο, εξαγορά συνειδήσεων των νέων, διαφθορά στις άγονες γραμμές, στα νοσοκομεία, στην προμήθεια του δημοσίου με την Siemens, διαφθορά με τους εκατοντάδες συμβούλους που διόρισε και απουσία από το ευρωπαϊκό πεδίο.»

    Απαντώντας σε σύνθημα των συγκεντρωμένων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η ΝΔ δεν είναι χούντα, αλλά μια κυβέρνηση που αν και εξελέγη από τον ελληνικό λαό, αθέτησε τις υποσχέσεις της και έχασε την εμπιστοσύνη του».

    «Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας» είπε ο κ. Παπανδρέου καλώντας σε μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες και υπογραμμίζοντας ότι «ξεκινάμε τη μεγάλη πορεία στο λαό για τη νίκη στις ευρωεκλογές και τη νίκη και αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές».

    [03] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποδέχτηκε σήμερα τους ηγέτες της ΕΕ στο Χαμπάροφσκ για τη σύνοδο κορυφής, οι εργασίες της οποίας άρχισαν με άτυπο δείπνο εργασίας.

    "Η σύνοδος κορυφής είναι πιο παγερή για την ΕΕ στο Χαμπάροφσκ", είναι ο τίτλος της ρωσικής εφημερίδας Κομερσάντ, εκτιμώντας ότι η γεωγραφία των τελευταίων συνόδων στη Ρωσία, που κάθε φορά διεξάγονταν όλο και πιο μακριά από τη Μόσχα, αντανακλά την πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    Το κεντρικό θέμα της συνόδου είναι η ενεργειακή ασφάλεια, βασικό θέμα διαφωνίας μεταξύ της Μόσχας και των Βρυξελλών, κυρίως μετά τη σύγκρουση για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που στέρησε το ρωσικό φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους επί δύο εβδομάδες τον Ιανουάριο.

    "Δεν είμαι σίγουρη ότι οι οικογένειες στην Ευρώπη που πάγωσαν, γιατί δεν είχαν θέρμανση το χειμώνα, τα ξέχασαν όλα", δήλωσε η επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ σε συνέντευξή της στην Κομερσάντ.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς οι Ευρωπαίοι απέκλεισαν στα τέλη Απριλίου την εκδοχή να αντικαταστήσουν το Χάρτη της Ενέργειας που υιοθετήθηκε το 1991.

    Η Μόσχα θα εκδηλώσει άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά της, μετά τη διακήρυξη που υπεγράφη από το Κίεβο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προβλέπει δυτική οικονομική στήριξη για την ανακαίνιση του ουκρανικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Βασίλι Λιχατσόφ, μέλος της Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας και ειδικό των θεμάτων αυτών.

    Η υπογραφή του κειμένου αυτού το Μάρτιο προκάλεσε την οργή της Μόσχας, καθώς δεν συμπεριελήφθη σε αυτό ενώ το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη προωθείται μέσω Ουκρανίας.

    Η Γεωργία και η πρόσβαση των διεθνών παρατηρητών στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, στην ανεξαρτησία των οποίων προχώρησε η Μόσχα, μετά τον πόλεμο τον Αύγουστο του 2008 συνιστούν άλλο θέμα διαφωνίας.

    Η Μόσχα δεν κρύβει επίσης τη δυσαρέσκειά της για τη στήριξη των Ευρωπαίων προς τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Η Μόσχα ελπίζει στην ευρωπαϊκή στήριξη του προγράμματός της για τη νέα συνθήκη ασφάλειας στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο Λιχατσόφ, πρώην εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ.

    Στο κλίμα των εντάσεων αυτών, οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον περιορισμό του αριθμού των συνόδων κορυφής με τη Ρωσία σε μία, από δύο που διεξάγονται ετησίως, γράφουν σήμερα ρωσικές εφημερίδες.

    [04] Μάχη "αιωνίων" στο μπάσκετ

    Τελευταίος τίτλος της χρονιάς, αυτός του πρωταθλητή Ελλάδας στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ με τους δύο «αιώνιους» να παίρνουν θέση στο τζάμπολ απόψε στο ΣΕΦ στις 21:30 στον πρώτο τελικό και τον πρωταθλητή 2009 να κρίνεται στις 3 νίκες, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν το πλεονέκτημα έδρας.

    Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τέταρτη διαδοχική σεζόν στη σειρά των τελικών και συγκεκριμένα ανελλιπώς από την αγωνιστική περίοδο 2005-2006. Αυτή είναι και η τέταρτη σερί παρουσία των Πειραιωτών σε τελικούς, ενώ οι «πράσινοι» ανανέωσαν για έβδομη διαδοχική σεζόν το ραντεβού του με τους... τελικούς, αφού το 2001-02 ήταν οι ΑΕΚ και Ολυμπιακός που είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους.

    Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα έδρας στη σειρά των τελικών για πρώτη φορά από τη σεζόν 1998-99, δηλαδή μετά από δέκα χρόνια, αν και τότε ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει να νικήσει για πρώτη φορά στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό και να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή Ελλάδας στον 5ο και τελευταίο τελικό.

    Ο Ολυμπιακός στις οχτώ φορές που έχει βρει στον δρόμο του στους τελικούς τον Παναθηναϊκό (από την αγωνιστική περίοδο 1992-93 όταν το πρωτάθλημα ανέλαβε ο ΕΣΑΚΕ) έχει χαμογελάσει «3 φορές» ((η μία, το 1993, δεν ολοκληρώθηκε στο γήπεδο, γιατί οι «πράσινοι» δεν «κατέβηκαν» και έχασαν άνευ αγώνος), ενώ οι «πράσινοι» πέντε φορές. Αυτή είναι η 9η φορά που οι δύο «αιώνιοι» βρίσκουν ο ένας τον άλλο απέναντι σε σειρά τελικών. Χαρακτηριστικό της σειράς των τελικών μεταξύ των δύο «αιωνίων» είναι η ισχύς της έδρας, αφού ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει μόνο δύο φορές να νικήσει στην έδρα του αντιπάλου το 1999 και το 2006 στο ΣΕΦ, ενώ ο Ολυμπιακός μία μόνο φορά έχει αλώσει την έδρα του Παναθηναϊκού σε σειρά πλέι οφ, το 1993 στη Γλυφάδα. Σε σύνολο 37 συναντήσεων σε σειρά τελικών, ο απολογισμός είναι 20 νίκες για τους «πράσινους» και 16 νίκες για τους «ερυθρόλευκους», ενώ ένα ματς κρίθηκε άνευ αγώνος υπέρ του Ολυμπιακού.

    Μετά την απώλεια των τίτλων της Ευρωλίγκας και του Κυπέλλου Ελλάδας για το 2009, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και οι παίκτες του δηλώνουν εύλογα πεισμωμένοι να φέρουν στο «λιμάνι» το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας από το 1997 όταν οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το "triple crown" και το 10ο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου (1949, 60, 76, 78, 93, 94, 95, 96, 97), με τα δώδεκα χρόνια χωρίς τίτλο πρωταθλητή (μοναδικός τίτλος αυτός του Κυπέλλου το 2002) να αφήνουν διψασμένους τους φιλάθλους των «ερυθρόλευκων». Ένας ακόμη λόγος που οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θέλουν όσο τίποτα να κατακτήσει η ομάδα τους το φετινό πρωτάθλημα είναι πως στην αντίθετη περίπτωση ο «αιώνιος» Παναθηναϊκός θα μετρά δύο "triple crown" (2007 ήταν το πρώτο) έναντι ενός (το 1997) για την ομάδα του Πειραιά.

    Από την «πράσινη αυτοκρατορία» των 10 τίτλων στην Α1 τα τελευταία 11 χρόνια, εκ των οποίων τα 6 πρωταθλήματα Ελλάδας διαδοχικά δεν λείπει το κίνητρο... Εκτός από το δεύτερο "triple crown" ο Παναθηναϊκός έχει μία μεγάλη πρόκληση, δηλαδή ν' αυξήσει σε 30 τους τίτλους του πρωταθλητή Ελλάδας.

    Ένα όνομα, μία ιστορία ο Φραγκίσκος Αλβέρτης βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη προσωπική πρόκληση, δηλαδή ν' αποχαιρετήσει τον Παναθηναϊκό και να βάλει τελεία στην καριέρα του έχοντας σηκώσει 25 τρόπαια συνολικά σε Ελλάδα και Ευρώπη... την ώρα που ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 17 τίτλους συνολικά στην ιστορία του. Αυτό θα είναι το 11ο πρωτάθλημα Ελλάδας για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού από το 1998, αν οι «πράσινοι» καταφέρουν ν' αντιστρέψουν το πλεονέκτημα έδρας του αντιπάλου.

    Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχει οδηγήσει σε 18 τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη τον Παναθηναϊκό και διεκδικεί τον 19ο σε 22 τελικούς. Ποτέ, όμως δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει με τους «πράσινους» έναν τίτλο μέσα στο ΣΕΦ, όπως και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει ως προπονητής του Παναθηναϊκού τον Ολυμπιακό σε τελικούς με τον «αιώνιο» να έχει το πλεονέκτημα έδρας.

    Ομπράντοβιτς και Γιαννάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε προπονητικό επίπεδο και για 28η φορά στην καριέρα τους σε επίσημο παιχνίδι, με τον τεχνικό του Παναθηναϊκού να μετρά 21 νίκες... πιο πρόσφατη αυτή στον ημιτελικό της Ευρωλίγκα, την περασμένη πρωτομαγιά στο Βερολίνο.

    Τα προβλήματα τραυματισμών δεν λείπουν για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Παναγιώτη Βασιλόπουλου σε όλη τη σειρά αφού έχει παρουσιάσει δύο κήλες στη μέση και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού δεν προπονήθηκε ούτε χθες, αλλά είναι αποφασισμένος να σφίξει τα δόντια και να προσπαθήσει να προλάβει να βοηθήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του τίτλου. Το γεγονός πως παραμένει απροπόνητος πριν από το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα (1-3 Μαϊου), όπου δεν αγωνίστηκε δεν αφήνει πολλές ελπίδες για παρουσία του. Κάταγμα στο ρινικό οστούν έχει υποστεί ο Ιγκόρ Μιλόσεβιτς και παραμένει εκτός προπονήσεων. Η ευχάριστη είδηση αφορά τη συμμετοχή του Γιώργου Πρίντεζη που ξεπέρασε τον τραυματισμό στη γάμπα, προπονείται από χθες και θα είναι έτοιμος στο ΣΕΦ την Πέμπτη. Στον Παναθηναϊκό, προβλήματα τραυματισμών αντιμετώπισαν οι Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους και Σπανούλης σε κοιλιακούς, γόνατο και διάστρεμμα αντίστοιχα. Χθες, μπήκαν χαλαρά στις προπονήσεις με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να δηλώνει σήμερα στη συνέντευξη Τύπου πως ελπίζει να γίνονται όλο και καλύτερα ημέρα με την ημέρα.

    Τον πρώτο τελικό "σφυρίζουν" οι διαιτητές Ζαβλανός, Σχινάς και Γκόντας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 May 2009 - 12:30:20 UTC