Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιστέκονται στο χρόνο τα θερινά σινεμά

  • [01] Αντιστέκονται στο χρόνο τα θερινά σινεμά

    Ξεχωριστές στιγμές στη μνήμη πολλών ανθρώπων «ξυπνούν» οι θερινοί κινηματογράφοι, που λειτουργούν από τα τέλη της άνοιξης έως και τις αρχές του φθινοπώρου. Ποιός άλλωστε δεν έχει ρίξει κλεφτές ματιές στο φεγγάρι και τβ άστρα, αλλά και στο παράθυρο της διπλανής πολυκατοικίας, που φωτίζεται, ξαφνικά, στην πιο κρίσιμη σκηνή του έργου;

    Οι θερινοί κινηματογράφοι είναι από τους πιο αγαπητούς θεσμούς της ... ελληνικού τύπου ψυχαγωγίας, για τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορούν να υπερηφανεύονται για την ξεχωριστή τους γοητεία. Τα πάνινα καθίσματα, τα χαλίκια, ο έναστρος ουρανός εξακολουθούν να «μαγεύουν» και για πολλούς είναι σημαντικότερα από μια σύγχρονη κλειστή αίθουσα κινηματογράφου.

    Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 186 θερινοί κινηματογράφοι, ως επιχειρήσεις, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται στη νότια Ελλάδα (100 στην Αθήνα και άλλοι 60 στην περιφέρεια). «Τα τελευταία χρόνια οι θερινοί κινηματογράφοι έχουν μειωθεί. Συρρικνώθηκε το κοινό, αρχικά λόγω της τηλεόρασης, στη συνέχεια λόγω βίντεο και τώρα μας παρέσυρε το "κύμα" των dvd», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κινηματογραφιστής, Κώστας Γούναρης.

    «Γίνεται αγώνας να παραμείνουν και να αναπτυχθούν οι θερινοί κινηματογράφοι, οι οποίοι καταλαμβάνουν χώρο, που σήμερα έχει κάποια αξία. Σε αρκετές περιπτώσεις, εάν τα αποτελέσματα, επιχειρησιακά, δεν είναι ευνοϊκά, αποφασίζει ο ιδιοκτήτης να οικοδομήσει το χώρο του σινεμά», κατέληξε ο κ.Γούναρης.

    Όσα θερινά σινεμά αντιστέκονται στο χρόνο, περιβάλλονται συνήθως από μικρούς φυσικούς ή τεχνητούς κήπους, όπου κυριαρχούν φυτά, όπως το αγιόκλημα, η βουκαμβίλια και το γιασεμί. Τα τελευταία χρόνια ξεκινούν τη λειτουργία τους θερινοί κινηματογράφοι που διαφέρουν αρχιτεκτονικά και υφολογικά από τους παλαιότερους, καθώς διαθέτουν πιο άνετες καρέκλες, τελευταίας τεχνολογίες εξοπλισμό και ξύλινα πατώματα αντί για χαλίκι.

    Η ιστορία των θερινών σινεμά

    Ο κινηματογράφος, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του στην Ελλάδα ως είδος ψυχαγωγίας, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στα πλήθη του κόσμου που συνέρεαν στις αίθουσες για να παρακολουθήσουν ελληνικές και ξένες ταινίες.

    Οι πρώτοι θερινοί κινηματογράφοι χρονολογούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1910 και στις αρχές του β20 και αποτελούσαν απλοϊκές κατασκευές με την αναγκαία οθόνη προβολής, το χώρο με τις καρέκλες για το κοινό, αλλά και το αναψυκτήριο, την καμπίνα προβολής και τους χώρους υγιεινής.

    Στην αρχή, οι πελάτες δεν έκοβαν εισιτήριο για την ταινία, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να αγοράζουν κάποιο ποτό, στην τιμή του οποίου περιλαμβανόταν και το αντίτιμο για την ταινία που θα έβλεπαν. Το εισιτήριο καθιερώθηκε αργότερα, μόλις το 1937.

    Στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, κυρίως του '60 και '70 οι θερινοί κινηματογράφοι άνθισαν και έγιναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους συγκέντρωσης στα αστικά κέντρα. Τα σινεμά ζούσαν ένδοξες στιγμές και εκεί αναδείχτηκαν και οι δημοφιλέστεροι ηθοποιοί, έως που μπήκε στη ζωή των Ελλήνων η τηλεόραση, με αποτέλεσμα αρκετοί κινηματογράφοι (από το 1975 έως το 1993) να βάλουν λουκέτο. Τα θερινά σινεμά στη Βόρεια Ελλάδα Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν στο σύνολο δέκα θερινοί κινηματογράφοι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας άλλοι 16. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι δημοτικοί, που δεν καταμετρώνται, διότι οι προβολές δεν είναι καθημερινές και δεν κόβονται εισιτήρια.

    Από τους πιο γνωστούς και παλαιούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη, είναι η «Αύρα» στην Καλαμαριά, που σύμφωνα με το δήμαρχο, Χριστόδουλο Οικονομίδη, μετεξελίχτηκε, μέσα σε μια πορεία 20 ετών, σε «γέφυρα του παλιού με το «νέο».

    «Το πλεονέκτημα της Καλαμαριάς είναι ο φυσικός ειδυλλιακός χώρος, που μπορεί να ακούγεται ρομαντικό αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Σβ ένα δροσερό και όμορφο περιβάλλον δίπλα στο κύμα στήθηκε και λειτουργεί από το 1988 η "Αύρα" και ήταν ο πρώτος δημοτικός κινηματογράφος που λειτούργησε στην πόλη», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Οικονομίδης.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 May 2009 - 8:30:10 UTC