Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 28 Μαΐου το "ντιμπέιτ" των αρχηγών
  • [02] Από 1/10 η εφαρμογή του ΑΜΚΑ
  • [03] Ρύθμιση για την ψήφο των ναυτικών
  • [04] "Απειθαρχία και ανυπακοή"

  • [01] Στις 28 Μαΐου το "ντιμπέιτ" των αρχηγών

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ανακοίνωσε πως στη χθεσινή συζήτηση που είχε με τους άλλους εκπροσώπους των κομμάτων, συμφωνήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευρωεκλογών να γίνει την Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 20.00 στο στούντιο της ΕΡΤ. Τους δημοσιογράφους θα ορίσουν οι 6 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και η δημόσια τηλεόραση ενώ ο συντονιστής, θα εκλεγεί από τους μετέχοντες δημοσιογράφους. Ο κ. Αντώναρος είπε πως έστειλε επιστολές στους διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών και τους ζήτησε να υποδείξουν το δημοσιογράφο που θα στείλουν ενώ παρακάλεσε να έχει οριστεί μέχρι τη Δευτέρα ο συντονιστής. Η συζήτηση θα περιλαμβάνει τις εξής πέντε θεματικές ενότητες:

    1. Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική Πολιτική

    2. Οικονομία και Ανάπτυξη

    3. Κοινωνική Πολιτική και Εργασία

    4. Περιβάλλον και Παιδεία

    5. Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση

    Όλοι, είπε ο κ. Αντώναρος, εκφράζουμε την ευχή να υποβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις σχετικές με τα ευρωπαϊκά θέματα γιατί αυτό είναι το αντικείμενο αυτών των εκλογών.

    Επίσης ανέφερε πως κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και θα υποβάλλονται διαδοχικά από τους δημοσιογράφους ενώ κάθε κύκλος θα ξεκινά από διαφορετικό πολιτικό αρχηγό.

    Επίσης οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν χρόνο να απαντήσουν το πολύ 1,5 λεπτό ενώ ο δημοσιογράφος θα έχει δυνατότητα επαναφοράς με ερώτημα διάρκειας 30 δευτερολέπτων και ο χρόνος της απάντησης σ'αυτό θα είναι το πολύ ένα λεπτό. Η πρώτη ερώτηση θα υποβληθεί στον πρόεδρο της ΝΔ και στο τέλος των απαντήσεων όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν δύο λεπτά για να κλείσουν με σειρά αντίστροφή της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων.

    Παράλληλα ανέφερε πως εκφράστηκαν κι άλλες απόψεις αλλά είπε δεν ήταν σκόπιμο σε αυτή τη συζήτηση να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή. Ο κ. Αντώναρος εμφανίστηκε πρόθυμος μετά τις ευρωεκλογές να συζητήσει για ενδεχόμενες αλλαγές για τηλεοπτική συζήτηση που θα γίνει όταν γίνουν οι εθνικές εκλογές.

    Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν με βάση το κλίμα που υπάρχει να γίνουν ερωτήσεις κυρίως για ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε βέβαιος πως οι δημοσιογράφοι που θα οριστούν έχουν επαγγελματική επάρκεια και υπευθυνότητα ώστε να κάνουν τις ερωτήσεις που χρειάζεται και θέλουν να ακούσουν οι Ελληνες πολίτες.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε στην πρότασή του για δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση των κ.κ.Καραμανλή και Παπανδρέου, όπως επίσης και σε άλλο ντιμπέιτ μεταξύ των επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων.

    Την ίδια ώρα,το ΚΚΕ επέμεινε πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να δεχθούν τις ίδιες ερωτήσεις (για να μην γίνουν - όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Μαΐλης - παράλληλοι μονόλογοι) ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση πρέπει να αφορά «σε πραγματικά προβλήματα».

    Επικρατέστερος να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, δεν έχει, όμως, ανακοινωθεί επισήμως.

    Ο ΛΑΟΣ, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κώστα Αϊβαλιώτη, πρότεινε νβ αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής του ντιμπέιτ, λέγοντας ότι η 28η Μαΐου είναι ημέρα της Αναλήψεως,«σημαντικής εορτής της Ορθοδοξίας και μακάρι αυτό το ντιμπέιτ να γινόταν κάποια άλλη ημέρα». Ο κος Αϊβαλιώτης υπενθύμισε πως το κόμμα του έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης δύο δημοσιογράφων και συντονιστών από κάθε κόμμα και επιλογής τους κατόπιν κλήρωσης.

    [02] Από 1/10 η εφαρμογή του ΑΜΚΑ

    Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα επιτευχθεί με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), αναφέρθηκε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλη Πετραλιά, στην επίσκεψή της στο ΚΕΠ Συντάγματος

    Η κ. Πετραλιά συνομίλησε με τη διοίκηση του Κ.Ε.Π., αλλά και με τους εργαζόμενους, καθώς και με τους πολίτες, που περίμεναν να εξυπηρετηθούν και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, για τον τρόπο απόκτησης του ΑΜΚΑ.

    Στις δηλώσεις της τόνισε τη σημασία του ΑΜΚΑ, που επιβεβαιώνεται από το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες. Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι η εφαρμογή του από τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου 2009.

    [03] Ρύθμιση για την ψήφο των ναυτικών

    Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία ρυθμίζεται το θέμα των πλοιάρχων, οι οποίοι δεν κατέθεσαν στην οικεία Αρχή (σσ. αρμόδιο Πρωτοδικείο) ονομαστικές καταστάσεις των μελών των πληρωμάτων, που θα πρέπει να ψηφίσουν εκτός των εκλογικών κέντρων, όπου είναι εγγεγραμμένα, εξαιτίας της υπηρεσίας τους στα πλοία, εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Για το θέμα συνεδρίασε σήμερα η Διακομματική Επιτροπή και μετά τη συνεδρίαση, ο υπ. Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, προέβη στην εξής δήλωση:

    «Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των ναυτικών, ο οποίος θα μπορούσε να στερηθεί του εκλογικού δικαιώματος. Στη σύγχρονη Δημοκρατία δεν έχει σημασία ο αριθμός, αλλά η ποιότητα της Δημοκρατίας. Με βάση το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία ευθύνη, προβαίνουμε σβ αυτή την ενέργεια. Η καταληκτική ημερομηνία που μπορούν και πρέπει να υποβάλουν οι πλοίαρχοι τις ονομαστικές καταστάσεις, είναι το βράδυ της Δευτέρας, 25 Μαΐου. Η επόμενη ημέρα, Τρίτη, είναι η μέρα των ενστάσεων και τα οικεία Πρωτοδικεία την Τετάρτη το βράδυ θα εκδώσουν τις νέες καταστάσεις, ώστε να μη στερηθεί κανείς το εκλογικό του δικαίωμα».

    [04] "Απειθαρχία και ανυπακοή"

    Επίθεση τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή όσο και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο Ηράκλειο. Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στον ελληνικό λαό να κοιτάξει μπροστά ψηφίζοντας ΚΚΕ.

    "Και χθες και προχθές, και πριν", είπε η κ. Παπαρήγα "ο κ. Καραμανλής διατυπώνει την θέση: Δε φοβάμαι το πολιτικό κόστος, έχω το θάρρος να πάρω δύσκολα μέτρα. Εμείς του απαντάμε: Το θάρρος χρειάζεται να πάρεις μέτρα κατά της πλουτοκρατίας. Εκεί κρίνεται το θάρρος. Δε θέλει να πάρει μέτρα και βεβαίως όταν δε θέλεις, δε μπορείς".

    Για τον κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "έχει βρει ένα πολύ εύπεπτο πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ". Πέρα από τις ρεμούλες και τα σκάνδαλα, πρόσθεσε, όπου άντε να βρεις άκρη ποιος έκανε τα περισσότερα και ποιος τα λιγότερα, ποια είναι πραγματικά και ποια συκοφαντία, έχει σηκώσει το ΠΑΣΟΚ τη σημαία της διαφάνειας.

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως "τους Η/Υ με τα διάφορα διαφανή και αδιαφανή στοιχεία τους ταΐζουν άνθρωποι δεν αυτοταϊζονται". Όμως οι πολίτες, δήλωσε η ίδια, δεν έχουν πολλά να κερδίσουν από τη διαφάνεια, φέρνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τους άνεργους, τους αγρότες, τους νέους, τους μικρομεσαίους εμπόρους, που έχουν σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν από το εάν υπάρχει ή όχι διαφάνεια.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες στις ευρωεκλογές να υιοθετήσουν στάση απειθαρχίας και ανυπακοής σταματώντας να τρέφουν ελπίδες έναντι της ΕΕ.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ διαβεβαίωσε πως το κόμμα που εκπροσωπεί θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πεδίο της μάχης, στην πρώτη γραμμή και μάλιστα, εάν εκλέξει 3-4 ευρωβουλευτές "θα μπορεί να χαλάσει τη σούπα της ευρύτερης συναίνεσης στο Ευρωκοινοβούλιο".

    Θεωρούμε, είπε, ζήτημα σοβαρό και ζωτικό το να εκλεγούν στις ευρωεκλογές όσοι γίνεται περισσότεροι συνεπείς μαχητές εναντίον της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εκφράζει. Για τις πολιτικές διαφημίσεις των μεγάλων κομμάτων, είπε: "δεν ασχολούμαι με τις πολιτικές διαφημίσεις των άλλων, έχουμε κοκορομαχία 365 μέρες το χρόνο οι διαφημίσεις τώρα μας πείραξαν. Το ψέμα πάει σύννεφο και η εξαπάτηση του ελληνικού λαού οπότε κάνουν ότι μπορούν για να καλύψουν αυτή την τακτική τους.

    Αναφερόμενη στο debate των πολιτικών αρχηγών, το παραλλήλισε με τη Eurovision λέγοντας πως μετά το διαγωνισμό τραγουδιού θα είναι το αγαπημένο θέμα για σχολιασμό προσθέτοντας «εάν δεν φοβόμαστε πως θα χρησιμοποιηθεί από τα άλλα κόμματα ως φυγομαχία δεν θα παίρναμε μέρος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 May 2009 - 18:30:23 UTC