Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] ΗΣΑΠ: Αλλαγές λόγω έργων
  • [03] Φεστιβάλ Καννών: Ελληνική διάκριση
  • [04] Συντριβή αεροσκάφους στη Βραζιλία
  • [05] Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων
  • [06] Επανεξελέγη ο Κέλερ
  • [07] Χημικά ρομπότ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα 6 μονάδων διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με το κυλιόμενο βαρόμετρο της Public Issue για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον ΣΚΑΙ. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34% και ακολουθούν ΝΔ 28%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 7%, ΣΥΡΙΖΑ 6%, ΚΚΕ 5,5% και ΛΑΟΣ 5%. Η συσπείρωση στη ΝΔ ανέρχεται στο 55%, ενώ στο ΠΑΣΟΚ φθάνει το 74%.

    Εξάλλου, σε δημοσκόπηση της ALCO για την τηλεόραση του ALTER η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων φθάνει στο 4,1%.

    Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣOΚ προηγείται κατά 3,1% της ΝΔ.Τα δύο κόμματα είναι λίγο πάνω και λίγο κάτω της νοητής γραμμής του 30% των ψήφων, συγκεντρώνοντας συνολικά περίπου τους 6 στους 10 ψηφοφόρους. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,5% και η Ν.Δ. 28,4%.

    Η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,7% με τους μισούς να προέρχονται από τη ΝΔ και το 37% από το ΠΑΣΟΚ.

    Το ΚΚΕ κινείται στο 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 5,3%, ο ΛΑOΣ στο 4,4%, και οι Oικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8,1%. Η Δράση των Μάνου και Μπουτάρη φτάνει στο 1,2% και το Μακεδονικό Μέτωπο των Παπαθεμελή - Ζουράρι στο 0,8%.

    [02] ΗΣΑΠ: Αλλαγές λόγω έργων

    Μετ' εμποδίων πραγματοποιούνται αυτό το Σαββατοκύριακο τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, εξαιτίας των εργασιών ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.

    Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος δε θα λειτουργεί στο τμήμα Καλλιθέα-Ομόνοια.

    Για την εξυπηρέτηση των επιβατών στο συγκεκριμένο τμήμα θα λειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή: Χ7 σταθμός ΗΣΑΠ Καλλιθέα-σταθμός ΗΣΑΠ Ομόνοια.

    [03] Φεστιβάλ Καννών: Ελληνική διάκριση

    Το βραβείο "Ένα κάποιο βλέμμα" του 62ου Φεστιβάλ των Κανών απονεμήθηκε στην ταινία "Κυνόδοντας" του Έλληνα Γιώργου Λάνθιμου, με την κριτική επιτροπή να βραβεύει επίσης τον Ιρανό Μπαμάν Γκομπάντι, τη Γαλλίδα Μία Χάνσεν-Λαβ και το Ρουμάνο Κορνέλιου Πορουμπόιιου.

    Ο "Κυνόδοντας" δείχνει ένα ζευγάρι που μεγαλώνει τα τρία παιδιά του εντελώς αποκομμένα απο τον έξω κόσμο σε μία βίλα περικυκλωμένη από ψηλούς τοίχους σε ένα μη κατονομαζόμενο προάστιο μιας ελληνικής πόλης.

    Γραμμένη και σκηνοθετημένη από το Γιώργο Λάνθιμο, γεννημένο στην Αθήνα το 1973, η ταινία δείχνει τη λειτουργία μιας δικτατορίας στην κλίμακα της πυρηνικής οικογένειας, όπου ο διανοητικός χειρισμός, η μόνιμη απειλή, η διαστροφή της γλώσσας και το ψέμα (τα παιδιά θα φθάσουν σε ηλικία να φύγουν όταν θα πέσουν οι κυνόδοντές τους, τους λένε) είναι καθημερινά.

    Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Ιταλό σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο, απένειμε επίσης το ειδικό βραβείο του "Ένα κάποιο βλέμμα" εξίσου σε δύο ταινίες μεγάλου μήκους από τις 20 που είχαν επιλεγεί.

    Πρόκειται για τις "Περσικές γάτες" του Ιρανού Μπαμάν Γκομπάντι και "Ο πατέρας των παιδιών μου" της Μία Χάνσεν-Λαβ.

    Βραβεύτηκε επίσης το "Αστυνομικός, επίθετο" του Κορνέλιου Πορουμπόιου.

    Το 2008, το βραβείο "Ένα κάποιο βλέμμα" είχε απονεμηθεί στην ταινία "Τουλμπάν" του Καζάκου Σεργκέι Ντβορτσεβόι.

    [04] Συντριβή αεροσκάφους στη Βραζιλία

    Στους δεκατέσσερις ανέρχονται οι νεκροί από τη συντριβή μικρού δικινητήριου ιδιωτικού αεροσκάφους στην βορειοδυτική επαρχία Μπαΐα της Βραζιλίας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η πολεμική αεροπορία της χώρας, προσθέτοντας ότι στα θύματα περιλαμβάνονται τέσσερα παιδιά.

    Το αεροσκάφος, που ανήκε στο Ρότζερ Ράιτ, ιδρυτή της χρηματοοικονομικής εταιρίας Arsenal Investimentos, μετέβαινε από το Σάου Πάουλου σε πολυτελές θέρετρο στην Μπαΐα αργά την Παρασκευή. Εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Ο Ράιτ, η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά επέβαιναν στο αεροσκάφος, τύπου King Air Β350, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ.

    Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι γνωστά. Η πολεμική αεροπορία ανέφερε ότι το λεγόμενο "μαύρο κουτί" του αεροσκάφους βρέθηκε και αναλύεται.

    Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας το αεροσκάφος είχε επιθεωρηθεί πρόσφατα με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

    Στη Βραζιλία σημειώθηκαν δυο πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα το 2006 και το 2007, που αύξησαν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των αερομεταφορών στην μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

    Τον Ιούλιο του 2007 οι 187 επιβαίνοντες σε αεροσκάφος Airbus A 320 της εταιρίας TAM και 12 άνθρωποι στο έδαφος σκοτώθηκαν όταν αυτό βγήκε από διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Κονγκόνιας.

    Το Σεπτέμβριο του 2006, αεροσκάφος της Gol είχε συντριβεί στη ζούγκλα στον Αμαζόνιο μετά από εναέρια σύγκρουσή του με μικρό αεροσκάφος. Και οι 154 επιβαίνοντες σε αυτό είχαν βρει το θάνατο.

    [05] Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

    Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων γιορτάζεται στις 24 Μαΐου σε ανάμνηση της δημιουργίας των εννιά εθνικών πάρκων της Σουηδίας το 1909. Από το 1999 εορτάζεται σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στους ελάχιστους αστικούς βιοτόπους.

    Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πάρκων, γνωστή και ως Europarc, έχει βαλθεί να ξεσηκώσει τους απανταχού κατοίκους των μεγαλουπόλεων και όχι μόνο, να κάνουν μια βόλτα στους πράσινους εναπομείναντες «παραδείσους» των χωρών τους.

    Πάρκα που φιλοξενούν διάφορα και ελκυστικά στο ανθρώπινο μάτι είδη χλωρίδας και πανίδας, παίρνουν «ζωή» με διάφορες εκδηλώσεις για παιδιά και για ενήλικους. Mια ευχάριστη βόλτα μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση να μετατραπεί σε μια επιμορφωτική και ενημερωτική ημέρα σχετικά με τη σημασία και την αναγκαιότητα των μικρών βιότοπων.

    Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι η περιοχή της Αθήνας διαθέτει τους λιγότερους ανοιχτούς χώρους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος περιγράφει ως «ανεκτή» την αναλογία 10 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όμως η Αθήνα προσφέρει μόλις 2,5 τ.μ. σε κάθε έναν από τους κατοίκους της.

    Οι ανοιχτοί και δενδροφυτεμένοι χώροι μέσα στην πόλη μειώνονται συνεχώς, ενώ ο πολεοδομικός ιστός απλώνεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Λόφοι που έμειναν αδόμητοι λόγω κλίσης του εδάφους, πάρκα που γλίτωσαν την οικοπεδοποίηση, αρχαιολογικοί χώροι και ρέματα, προσφέρουν σήμερα «ανάσες ζωής» μέσα στο αφιλόξενο τσιμεντένιο περιβάλλον.

    Εθνικός Κήπος, Αττικό Άλσος, Πεδίον του Άρεως, Άλσος Νέας Σμύρνης, Άλσος Συγγρού, Πάρκο «Α. Τρίτσης», αλλά και άλλοι διάσπαρτοι χώροι πρασίνου φιλοξενούν πλήθος πουλιών και άλλων ζώων, συνιστώντας «αστικούς» βιότοπους με τεράστια κοινωνική αξία.

    Για περισσόετρες πληροφορίες, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα: www.europarc.org/what-we-do/european-day-of-park .

    [06] Επανεξελέγη ο Κέλερ

    Ο Χορστ Κέλερ, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), επανεξελέγη σήμερα για μία δεύτερη πενταετή θητεία στη γερμανική προεδρία από ένα ειδικό, ομοσπονδιακό κολέγιο εκλεκτόρων.

    Ο 66χρονος Κέλερ, ο οποίος υποστηρίζεται από τους Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και τους συμμάχους τους, απέσπασε απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας από το Σώμα των 1.124 μελών και συγκεκριμένα τον ακριβή αριθμό που απαιτούνταν για την εκλογή του, 613 ψήφους.

    Η αντίπαλός του, 65χρονη πρώην πανεπιστημιακός Γκεσίν Σβαν, που είχε τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, απέσπασε 503 ψήφους.

    Η νίκη του Κέλερ από τον πρώτο κιόλας γύρο εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στο συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, όπου θα διεκδικήσει μία δεύτερη τετραετή θητεία.

    [07] Χημικά ρομπότ

    Ο όρος ρομπότ εφευρέθηκε από τον τσέχο συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ και, έτσι,δεν είναι παράξενο που στην πόλη του, την Πράγα, ετοιμάζεται μια νέα γενιά ρομπότ, χημικών αυτή τη φορά (chobot).

    Αντί για μηχανικά μέρη, λογισμικό και επεξεργαστές, τα νέα ρομπότ έχουν οδηγίες γραμμένες στη χημεία των χημικών ουσιών από τα οποία αποτελούνται. Η ανάπτυξή τους γίνεται από το Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας με επικεφαλής τον Φράντισεκ Στέπανεκ και χρηματοδοτείται με 1,6 εκατ. ευρώ από τα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, σύμφωνα με το BBC.

    Στην πραγματικότητα, τα νέα ρομπότ δεν κατασκευάζονται ένα-ένα, αλλά κατά δεκάδες εκατομύρια, έχουν το καθένα μήκος μόλις λίγες δεκάδες μικρόμετρα (περίπου το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας) και μπορούν να χωθούν στα πιο μικρά μέρη ή, αντίθετα, να "ξαμολυθούν" ως στρατός αν πρόκειται να εκτελέσουν κάποια ομαδική εργασία.

    Η βασική τους δουλειά είναι να απελευθερώνουν ένα χημικό φορτίο όταν φθάνουν στο στόχο τους, π.χ. όταν πρόκειται να παραδώσουν κάποιο φάρμακο στο εσωτερικό του οργανισμού ή να καθαρίσουν κάποια μόλυνση στο περιβάλλον. Στην ουσία πρόκειται για φθηνά και αναλώσιμα χημικά εργοστάσια, που όμως είναι συνθετικοί μονοκύτταροι οργανισμοί.

    Αν και ο σχεδιασμός τους έχει πάρει ιδέες από τη βιολογία, τα χημικά ρομπότ δεν είναι ζωντανά, καθώς δεν μπορούν ούτε να αναπαραχθούν ούτε να εξελιχθούν.Θεωρούνται πάντως ιδανικά για "μεταφορές" στην ιατρική, κυρίως για την ελεγχόμενη παράδοση ενός φαρμάκου, σε ένα εστιασμένο σημείο, αποφεύγοντας τις πολλές παρενέργειες των μη εστιασμένων συμβατικών φαρμάκων.

    Εξίσου χρήσιμα θα είναι για το λεγόμενο "έξυπνο καθάρισμα", π.χ. αν απελευθερωθούν μέσα στο νερό, ώστε να αναζητήσουν την πηγή της μόλυνσης και να την εξουδετερώσουν με τα χημικά τους. Πολλά μαζί συνεργαζόμενα χημικά ρομπότ θα κάνουν τη δουλειά, σαν ένα σμήνος από μέλισσες ή μια στρατιά από μυρμήγκια.

    Πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη των νέων υλικών και τη χημεία των πολυμερών θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό των μεμβρανών των χημικών ρομπότ, δηλαδή των ημι-διαπερατών φραγμάτων που επιτρέπουν την έξοδο-απελευθέρωση του χημικού φορτίου ή την είσοδο άλλων χημικών μορίων-σημάτων.Οι μεμβράνες θα αποτελούνται είτε από σκληρό πυρίτιο είτε από υδροζέλ,πολυμερή που απορροφούν το νερό και μοιάζουν με τις μεμβράνες των ανθρώπινων κυττάρων.

    Οι βιοχημικοί ακόμα επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για τα μόρια των υποδοχέων που θα βρίσκονται στις επιφάνειες των χημικών ρομπότ και θα τους επιτρέπουν να εστιάζουν στους στόχους τους. Ακόμα πιο δύσκολη σχεδιαστική πρόκληση αποτελεί ο σωστός χρονισμός της διάρρηξης των εσωτερικών τμημάτων των χημικών ρομπότ, ώστε να απελευθερώνουν το χημικό φορτίο τους στον κατάλληλο χρόνο και σε συντονισμό με άλλα τα ρομπότ γύρω τους.

    Η τσεχική ερευνητική ομάδα ευελπιστεί ότι θα έχει έτοιμα τα πρώτα της χημικά ρομπότ μέχρι το τέλος του έτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 May 2009 - 6:30:26 UTC