Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να φτιάξουμε πιο ανθρώπινη κοινωνία"
  • [02] Πολιτισμός και οικονομική κρίση
  • [03] ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα «νέων επιστημόνων»
  • [04] "Ενίσχυση του ΚΚΕ"

  • [01] "Να φτιάξουμε πιο ανθρώπινη κοινωνία"

    "Είναι απαράδεκτη η πολιτική της ΝΔ με την εγκατάλειψη των δομών πρόνοιας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και των συνταξιούχων", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μετά την επίσκεψή του στο 1ο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και "χρεωκοπία τους από τη διαχείριση της ΝΔ, πάγωμα συντάξεων, τεράστια ταλαιπωρία με τον ΑΜΚΑ αλλά και εμπαιγμό πάνω από 100.000 συνταξιούχων που περιμένουν το επίδομα, πηγαίνουν στις τράπεζες και δεν το παίρνουν".

    "Αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει, να γυρίσουμε σελίδα, να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές στήριξης των πιο αδύναμων", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "δεσμευσή μας είναι να φτιάξουμε πιο ανθρώπινη κοινωνία".

    Στο διάλογο που προηγήθηκε με τους συνταξιούχους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, ότι "δεν τάζουμε λαγούς με πετραχείλια, αλλά ζητάμε αξιοπρέπεια και σεβασμό για τα περήφανα γηρατιά όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου".

    "Μας λένε από την άλλη πλευρά ότι όλα πάνε μια χαρά, ότι όλα γίνονται σωστά και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και εγώ ρωτώ "δεν δόθηκαν φορολογικά δώρα στους πολλούς; Δεν υποβαθμίστηκαν οι κοινωνικές υποδομές; Δεν κόπηκαν οι συντάξεις και τα επιδόματα σε πάνω από 100.000 ανθρώπους; Δεν είχαμε κακοδιαχείριση στα ασφαλιστικά ταμεία με αποκορύφωμα την απάτη των δομημένων ομολόγων, όπου αν δεν είχαμε "φωνάξει" θα είχαν επενδυθεί τα χρήματά σας σε τοξικά προϊόντα; είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για επέκταση του ΕΚΑΣ σε 300.000 επιπλέον άτομα, και κατώτατη σύνταξη 550 ευρώ ατομικά και 950 ανά ζευγάρι, καθώς και για χτύπημα της διαφθοράς στο σύστημα υγείας "από τις φαρμακοβιομηχανίες ως την εξεύρεση κρεβατιού", όπως είπε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας τη ΝΔ ότι δεν τολμούν να προχωρήσουν σε αλλαγές, γιατί εκπροσωπούν τα μεγάλα συμφέροντα.

    Οι συνταξιούχοι από τη μεριά τους, του έθεσαν μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως οι χαμηλές συντάξεις, τα προβλήματα στη λειτουργία των ΚΑΠΗ και την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ, αλλά έθεσαν και άλλα ζητήματα όπως τη σωστή απονομή δικαιοσύνης στη χώρα, την τακτοποίηση των εργαζόμενων συμβασιούχων στις δομές πρόνοιας που εκκρεμεί από το 1999, αλλά και το "αίτημα" να στείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "μερικά από τα παλιά στελέχη στα ΚΑΠΗ και να προχωρήσει με νέους".

    Είναι πολλά που πρέπει να κάνουμε, είπε ο κ. Παπανδρέου απαντώντας και στα πεντέμιση τελευταία χρόνια ,τα οποία δεν θα είναι για πολύ ακόμη, έχουν γίνει πολλές ζημιές. Ο κ. Παπανδρέου είπε στη συνέχεια, ότι οι προνοιακές δομές θα μεταφερθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τη μεταφορά πόρων, όσοι δουλεύουν σε μόνιμες ανάγκες υπηρεσιών θα μονιμοποιηθούν, ενώ μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα κάνει το πρώτο βήμα για κατώτερη σύνταξη για όλους.

    Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση πόρων ο κ. Παπανδρέου είπε, πώς βρέθηκαν χρήματα και χάρισαν δισ. ευρώ σε μεγαλομετόχους εταιριών και τους πλουσιότερους, πού πήγαν τα χρήματα από τα επιπλέον 80 δισ. ευρώ που δανείστηκε η χώρα, ενώ έκανε λόγο για αδικία και βαρβαρότητα από το γεγονός ότι δεν τα βγάζει πέρα ο συνταξιούχος και ο αδύναμος και την ίδια στιγμή διακινούνται μαύρα λεφτά από τους ισχυρούς και υπάρχει διαφθορά σε ανώτατο επίπεδο.

    ''Εγγυόμαστε τη διαφάνεια και ότι θα πιάσουν τόπο τα λεφτά του ελληνικού λαού, θέλουμε να ξαναφέρουμε την αξιοπρέπεια και δεσμεύομαι ότι από κοινού θα λύσουμε τα προβλήματα αξιοποιώντας την εμπειρία των παλιών, βάζοντας μπροστά και τους νέους και αλλάζοντας το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Πολιτισμός και οικονομική κρίση

    «Πρέπει να αλλάξουν κυρίαρχες νοοτροπίες παντού στον κόσμο. Κι αυτό απαιτεί πολιτισμικές αλλαγές, ψυχολογικές ανατροπές και ιδεολογικές μετατοπίσεις», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, στην ομιλία του σήμερα στο συνέδριο του "Εκόνομιστ" που διεξάγεται στην Αθήνα με θέμα "Οδηγώντας την Παγκόσμια Πολιτιστική Ατζέντα για την Οικονομική και Επιχειρηματική Ανάκαμψη".

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι κάθε διεθνής κρίση, δεν είναι μόνο οικονομική, αφού έχει και πολιτικές επιπτώσεις, αλλά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, καθώς, όπως τόνισε, αρχές, αξίες και πρότυπα καταρρέουν, συμπεριφορές που ως τότε είχαν εξιδανικευθεί, τώρα πλέον απαξιώνονται, σύμβολα που είχαν κυριαρχήσει γίνονται συντρίμμια και στη θέση τους προκύπτει, ένα πολιτισμικό κενό, ένα κενό αξιών, ιδανικών και προταγμάτων, «το οποίο θα καλυφθεί, αργά ή γρήγορα, γιατί η Φύση, η Κοινωνία και η Ιστορία δεν αντέχουν το κενό».

    Οπως σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι αυτό που έλεγαν οι παλαιότεροι: «Μαζί με τα απόνερα της κρίσης, να πετάξουμε και τις σταθερές του συστήματος. Μαζί με τις στρεβλώσεις του να καταργήσουμε και το δυναμισμό του. Αντί να το εξυγιάνουμε, να το δολοφονήσουμε από...υπερβολική δόση φάρμακου"».

    Χρειάζεται, τόνισε, επιστροφή στην Αριστοτελική σκέψη, υπέρβαση των άκρων, νέα σύνθεση. «Αυτό είναι η πολιτισμική προϋπόθεση όχι μόνο για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και για να ελεγχθούν οι πολιτικές επιπτώσεις της», είπε.

    Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι στην τωρινή διεθνή κρίση είχαμε αμφισβήτηση εννοιολογικών σταθερών που καθόρισαν τη διεθνή ατζέντα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

    Οπως είπε, «αμφισβητήθηκε το ανθρωπολογικό πρότυπο που κυριαρχούσε ως πρόσφατα» και «κατέρρευσε η επιχειρηματική λογική που υποκαθιστά την κερδοφορία με την κερδοσκοπία, τη συσσώρευση παραγωγικού πλούτου με την αποθησαύριση λογιστικών υπεραξιών».

    Κατέρρευσε, επίσης, κατά τον ομιλητή, ένα διεθνές μοντέλο οικονομικού καταμερισμού και είχαμε πολλές οικονομικές στρεβλώσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

    Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι για να υπάρξει "επανεκκίνηση" της διεθνούς οικονομίας, πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι βασικές προτεραιότητες παντού:

    Οι Αμερικανοί, είπε, «πρέπει να πάψουν να συμπεριφέρονται ως "αδιαμφισβήτητοι ηγέτες" του κόσμου σε ρόλο "ατμομηχανής" για την παγκόσμια οικονομία», οι Κινέζοι «να πάψουν να στηρίζονται στον αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό, καταστρέφοντας όλες τις υπόλοιπες οικονομίες από τις οποίες περιμένουν να απορροφήσουν τα προϊόντα τους» και τέλος, οι Ευρωπαίοι «να πάψουν να ενδιαφέρονται μόνο για τη συσσώρευση τραπεζικών υπεραξιών κι όχι για τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομιών τους».

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, με την κρίση, κατέρρευσε επίσης η αντίληψη ότι τα εθνικά κράτη έχουν παραμεριστεί και ότι έχουν περιθωριακό ρόλο στη διεθνή πολιτική, καθώς και η αντίληψη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πάντα "σωτήριες" για τις οικονομίες.

    Οι μεγάλες αυτές «ανατροπές είναι συγκλονιστικές, αλλά και επικίνδυνες, γιατί ενέχουν τον κίνδυνο να μας οδηγήσουν στα αντίθετα σφάλματα από εκείνα που πληρώνουμε σήμερα», είπε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να διορθώσουμε μιαν υπερβολή αναζητώντας το δρόμο της Αριστοτελικής μεσότητας, όχι με μιαν άλλη υπερβολή ακόμα χειρότερη».

    «Ίσως, πρέπει να επιστρέψουμε στην Αριστοτελική σκέψη που διδάσκει ότι η αρετή βρίσκεται ανάμεσα στην υπερβολή και την έλλειψη, στο δρόμο της μεσότητας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρόοδος δεν υπάρχει όταν ταλαντευόμαστε από το ένα άκρο στο άλλο, αλλά όταν συνθέτουμε την εμπειρία μας με μιαν ισορροπημένη πορεία στη μέση"».

    [03] ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα «νέων επιστημόνων»

    Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου 2009 η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, για την επιχορήγηση συνολικά 6.000 «νέων ελευθέρων επαγγελματιών (NEE) - νέων επιστημόνων» έτους 2009. Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση και οικονομική ενίσχυση των νέων επιστημόνων, που αποφασίζουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, δημιουργώντας τη δική τους μικρή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, συναφή με την ειδικότητά τους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις 6.000 θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες. Η δαπάνη των 90 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος (45 εκατ. ευρώ για το 2009 και 45 εκατ. ευρώ για το 2010) επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

    Προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα

    Στο πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν νέοι επιστήμονες που είναι ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι καθώς και μηχανικοί, απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών (που παρέχουν υπηρεσίες, εντασσόμενες στα ελευθέρια επαγγέλματα), εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος (στην αρμόδια ΔΟΥ) υποχρεωτικά από τις 2 Ιανουαρίου 2009 και μετά.

  • Να έχουν, κατά την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας τους ηλικία μέχρι 34 ετών, πλην των ιατρών και των γυναικών νέων επιστημόνων, μητέρων ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου και ανεξαρτήτως ειδικότητας, που μπορούν να έχουν ηλικία μέχρι 42 ετών. Για όσους έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 34 ετών, το ηλικιακό όριο παρατείνεται αντίστοιχα κατά το χρονικό διάστημα που αφορά στις μεταπτυχιακές σπουδές. Κατά τον υπολογισμό της ηλικίας του ΝΕΕ θα λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του έτους γεννήσεώς του.

  • Να μην έχει παρέλθει, μέχρι την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας τους, χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο των έξι ετών από το χρόνο κτήσης του πτυχίου τους (για όλους τους επιστήμονες πλην των ιατρών) ή της απόκτησης της ειδικότητας τους (για τους ιατρούς). Για νέους επιστήμονες (πλην ιατρών) που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές, το χρονικό διάστημα των έξι ετών παρατείνεται αντίστοιχα κατά το χρόνο των μεταπτυχιακών τους.

  • Να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)

  • Να εμφανίζουν -στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα από την οικεία Δ.Ο.Υ.- εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ, κατά το οικονομικό έτος της έναρξης δραστηριότητάς τους. Ειδικά για τις κατηγορίες νέων επιστημόνων, για τις οποίες απαιτείται πρακτική άσκηση για την απόκτηση ειδικότητας ή άδειας άσκησης επαγγέλματος (όπως ιατροί, δικηγόροι κ.ά.), η αμοιβή τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν υπολογίζεται ως εισόδημα, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

  • Να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (οι άνδρες υποψήφιοι).

    Οι υποψήφιοι για ένταξοι στο πρόγραμμα Νέοι Επιστήμονες, λαμβάνουν από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ «βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα».

    Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν μέχρι και τρία μέλη εταιρειών:

    - Ομορρύθμων (Ο.Ε.),

    - Ετερορρύθμων (Ε.Ε.), μόνο για τα ομόρρυθμα μέλη τους.

    - ΕΠΕ ή

    - Δικηγορικών εταιριών του π.δ. 81/2005,

    με την προϋπόθεση ότι, κάθε υποψήφιος για ένταξη στο πρόγραμμα μετέχει τουλάχιστον με ποσοστό 25% στο εταιρικό κεφάλαιο.

    Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν:

    - Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.),

    - Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες,

    - Όσοι ΝΕΕ δημιουργούν επιχείρηση για την άσκηση επαγγέλματος που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με άλλο επαγγελματία, που δραστηριοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών του νέου ελεύθερου επαγγελματία στη ΔΟΥ.

    - Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση πριν από τη νέα έναρξη επιτηδεύματος στη ΔΟΥ. Επιτρέπεται μόνον η έναρξη δραστηριότητας ιατρού άνευ ειδικότητας, η οποία δεν υπερβαίνει, σε καμία περίπτωση, τους 12 μήνες.

    Ύψος και τρόπος καταβολής επιχορήγησης

    Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία καθορίζεται στα 15.000 ευρώ.

    Με την έκδοση της απόφασης έγκρισης υπαγωγής στο πρόγραμμα, καταβάλλονται 5.000 ευρώ και στην συνέχεια καταβάλλονται, από 5.000 ευρώ, στο τέλος κάθε εξαμήνου της επιδότησης, που είναι δωδεκάμηνης διάρκειας από την υπαγωγή του ΝΕΕ και αφού στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος (όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της δραστηριότητας).

    (Μέσα σε 60 ημέρες από τη λήξη κάθε εξαμήνου και προκειμένου να εισπράξει τη δόση της επιχορήγησης, ο ΝΕΕ προσκομίζει στον ΟΑΕΔ αίτηση (όπου δηλώνει ότι η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και ότι το σύνολο των εσόδων εξόδων στα βιβλία του είναι τουλάχιστον ίσο με το ήμισυ του ποσού της δόσης) και βεβαίωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, όπου απαιτείται, τιμολόγια ή βεβαίωση καταβολής ΦΠΑ).

    Διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα

    Η διαδικασία υπαγωγής των νέων στο πρόγραμμα, περιλαμβάνει τρία στάδια:

    1ο στάδιο:

    Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης, στη σχετική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση www.oaed.gr.

    Πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κατά σειρά:

    - η συμπλήρωση της «βεβαίωσης συμμετοχής» στο πρόγραμμα και

    - η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

    2ο στάδιο:

    Επιλογή των προς χρηματοδότηση επαγγελματιών, με βάση τη σειρά προτεραιότητας και την κατανομή των θέσεων ανά Διοικητική Περιφέρεια. Η επιλογή γίνεται από Τριμελή Επιτροπή, που θα συσταθεί με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.

    3ο στάδιο:

    Ένταξη στο πρόγραμμα, ύστερα από την θετική έγκριση του επιτόπιου ελέγχου (στο χώρο άσκησης της δραστηριότητας) από εκπρόσωπο του Οργανισμού και την έκδοση εγκριτικής απόφασης από την Υπηρεσία.

    Έλεγχοι - δικαιολογητικά

    Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιείται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων από την Τριμελή Επιτροπή και ορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως των ελεγκτών με τον επαγγελματία.

    Οι ελεγκτές πρέπει να ενημερώσουν τον επαγγελματία για το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στο χώρο δραστηριότητάς του, προκειμένου να ελεγχθούν (βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας, πτυχίο, τίτλος ειδικότητας για τους ιατρούς, επίσημο έγγραφο από το οποίο αποδεικύεται η ηλικία, εκκθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ του έτους έναρξης της δραστηριότητας, εξοφλημένα τιμολόγια και αποδείξεις αγορά εξοπλισμού ύψους αντίστοιχου τουλάχιστον του 40% της επιχορήγησης, μισθωτήριο, καταστατικό σύστασης εταιρείας εάν απαιτείται κλπ).

    Οι ΝΕΕ θα πρέπει να απασχολούνται στο χώρο δραστηριότητάς τους και να είναι ασφαλισμένοι κατά κύριο λόγο στον Ασφαλιστικό Φορέα, όπου υπάγεται η επιχείρηση. Οι ενδιαφερόμενοι δε θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε χώρους άλλων επιχειρήσεων ή Φορέων.

    Η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο (εκτός του χώρου της κατοικίας του επαγγελματία), κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ικανοποιητικά το σκοπό της. Επιτρέπεται κατβ εξαίρεση η άσκηση επαγγέλματος σε (κατάλληλα διαμορφωμένο) χώρο εντός της οικίας, στις περιπτώσεις μητέρας παιδιού σε προσχολική ηλικία, ή γυναίκας που φροντίζει στην οικία της, συγγενείς α΄ βαθμού ή σύζυγο με αναπηρία, άνω του 67%. Για τις περιπτώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενες απαιτείται να προσκομίζουν σχετικές βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ από δημόσιους φορείς.

    Δίδεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας έδρας άσκησης επαγγέλματος σε κοινό χώρο (που πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις) με άλλους επαγγελματίες ίδιας κατηγορίας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν διακριτικά στοιχεία του χώρου δραστηριότητάς τους (όπως, πινακίδα στην είσοδο του χώρου, προσωπικό απασχολούμενο αποκλειστικά από τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, εξοπλισμός που αφορά μόνο τη συγκεκριμένη δραστηριότητα κλπ).

    Ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας δεν πρέπει να διακόψει την άσκηση του επαγγέλματoς του στο δωδεκάμηνο διάστημα της επιχορήγησης.

    [04] "Ενίσχυση του ΚΚΕ"

    Η συμμετοχή στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ θα κάνει τη διαφορά στις 8 Ιουνίου, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας άσκησε έντονη κριτική στα άλλα κόμματα, ενώ αρνητικές ήταν οι τοποθετήσεις που έκανε και για το επικείμενο debate των πολιτικών αρχηγών.

    Η κα Παπαρήγα ξεκίνησε την τοποθέτησή της καταγγέλοντας τη σημερινή συνάντηση εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ και χαρακτήρισε ντροπή μιά πιθανή συμφωνία των δυο πλευρών, κάνοντας λόγο για υποταγή της ΓΣΕΕ.

    Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η κα Παπαρήγα για το debate των πολιτικών αρχηγών, λέγοντας ότι αναγκάζεται να πάρει μέρος, παρά την αντίθεση θέση της, επειδή, όπως είπε, έχει ευθύνες έναντι του κόμματος. Πρόσθεσε ότι τα debate πρέπει ή να αλλάξουν ή να καταργηθούν.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ πρότεινε, για παράδειγμα, κοινές ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να συγκρίνονται οι απαντήσεις και τόνισε ότι το κόμμα της ουδέποτε έθεσε θέμα ποιοί δημοσιογράφοι θα πάρουν μέρος. Αντίθετα, είπε, το ΚΚΕ πρότεινε να παίρνουν μέρος και δημοσιογράφοι από ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες.

    Επίσης, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι ακόμα και το πιο ζωντανό debate δεν μπορεί να διαμορφώσει τη συνείδηση των ψηφοφόρων, ούτε διαμορφώνει συσχετισμούς. Ετσι όπως γίνονται τα debate είναι ό,τι πρέπει για εκπομπές κους-κους, πρόσθεσε. Ωστόσο, είπε, θα πάρω μέρος γιατί έχω ευθύνες απέναντι στο κόμμα.

    Αναφερόμενη στις θέσεις με τις οποίες το ΚΚΕ προσέρχεται στην εκλογική αναμέτρηση, η κα Παπαρήγα είπε:

    "Εμείς χαράζουμε μια βαθιά και αμετακίνητη διαχωριστική γραμμή απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπωλιακά συγκροτήματα γενικότερα, τους επιχειρηματικούς ομίλους που επιδιώκουν το υπερκέρδος με κάθε μέσο και κάθε αντιλαϊκό όπλο. Δίπλα σε αυτούς βάζουμε εκείνους τους μεσαίους επιχειρηματίες που τα συμφέροντά τους είναι κοντά στα μονοπώλια, αποτελούν στεφάνι τους. Δίπλα σε αυτούς βάζουμε την εργατική αριστοκρατία και όλα τα εκείνα τρωκτικά και παπαγαλάκια, που είναι ομοτράπεζοι της πλουτοκρατίας, καθώς χρηματίζονται από αυτή και τα κοινοτικά κονδύλια, όλους εκείνους που κρατικοδίαιτοι ή ΕΟΚοδίαιτοι, μισθοφόροι των επιχειρηματικών μεγαθηρίων, επιδιώκουν να παραπλανήσουν το λαό, του λένε ψέμματα και τον τρομοκρατούν ώστε να τον κρατάνε στο δόκανο".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε επίσης ότι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη μπορεί να γίνει ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την ανασύνταξη της λαϊκής πάλης και μπορεί να αναγεννηθεί, στις σύγχρονες συνθήκες, ένα ρωμαλέο και αποτελεσματικότερο σε πίεση κίνημα.

    Η κα Παπαρήγα επανέλαβε ότι "ακριβώς επειδή το ΚΚΕ είναι ασυμφιλίωτος αντίπαλος της ΕΕ των μονοπωλίων, γι'αυτό και αξίζει να πάνε πάλι τρεις ευρωβουλευτές του στην Ευρωβουλή".

    Αναφερόμενη στην αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η κα Παπαρήγα είπε ότι "έχει ευτελιστεί ο τσακωμός ανάμεσά τους" και πρόσθεσε ότι δεν είναι η ΝΔ χειρότερη από το ΠΑΣΟΚ, ούτε χειρότερο το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Είναι ίδιοι και όμοιοι στη στρατηγική, είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι δεν υπάρχει καμιά προσωπική βεντέτα με κανέναν πολιτικό, πρόσθεσε δε ότι το ΚΚΕ δεν έχει απευθύνει ποτέ προσωπικούς χαρακτηρισμούς σε κανέναν πολιτικό ηγέτη και, όπως είπε, εμείς χτυπάμε συμφέροντα, κόμματα και πολιτικές. Στο τι είναι αντικομμουνισμός, είπε επίσης η κα Παπαρήγα, έχουμε απαντήσει πολλές φορές και δεν απολογούμαστε. Οι κατηγορούμενοι είναι αυτοί που απολογούνται, είπε και πρόσθεσε ότι σε τελική ανάλυση αντικομμουνισμός είναι όταν χρησιμοποιείς βρώμικα και ανέντιμα μέσα απέναντι στον άλλον.

    Ερωτηθείσα γιατί το ΚΚΕ δημοσκοπικά δεν φαίνεται να κερδίζει, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τους Οικολόγους, η κα Παπαρήγα είπε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ της δυσφορίας του κόσμου και της ψήφου, ωστόσο σημείωσε ότι ο κόσμος κατανοεί σήμερα πολύ περισσότερο τις θέσεις του ΚΚΕ.

    Για τους Οικολόγους η κα Παπαρήγα είπε ότι έξω από το λεκανοπέδιο δεν τους ξέρει κανείς, γιατί δεν τους έζησε ο κόσμος, ούτε στα εργοστάσια, ούτε στις απεργίες και ούτε τα ονόματά τους δεν ξέρουν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη λέξη "χρηματίζονται" από κοινοτικά κονδύλια διάφοροι εργαζόμενοι ή συνδικαλιστές, λέξη την οποία ανέφερε, η κα Παπαρήγα διευκρίνισε ότι πολύς κόσμος πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο και "βρωμάει ο τόπος"- όπως είπε - και πρόσθεσε ότι "δεν λέω ότι κλέβουν, αλλά ότι παίρνουν χρήματα".

    Τέλος σε ερώτηση για το ποσοστό που θα ικανοποιούσε το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές, η κα Παπαρήγα απάντησε ότι η στρατηγική και η πολιτική του κόμματος δεν καθορίζεται από το αποτέλεσμα της κάλπης και ότι το κόμμα θα μελετήσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

    Και στην ερώτηση αν η ίδια θα ηγηθεί του ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές, απάντησε λέγοντας ότι κανέναν δεν ενδιαφέρει αυτό και ότι ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ας μην ψάχνουμε για υποκατάστατα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 May 2009 - 12:30:24 UTC