Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η κηδεία του Μ.Παπαγιαννάκη
  • [02] Και τρίτο κρούσμα στην Ελλάδα
  • [03] MIG-Στελέχωση της Olympic Handling
  • [04] Νέες μειώσεις επιτοκίων από Εθνική
  • [05] Πολύγλωσση ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για την ενημέρωση
  • [06] Αισιόδοξη για το αποτέλεσμα
  • [07] "Απέναντι στο κεφάλαιο"
  • [08] "Εφικτός στόχος"
  • [09] "Να συνεννοηθούμε"
  • [10] Διαγωνισμός ΑΣΕΠ
  • [11] Διεκδικούν το τρόπαιο

  • [01] Σήμερα η κηδεία του Μ.Παπαγιαννάκη

    Απεβίωσε χθες σε ηλικία 68 ετών ο βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

    Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί πολιτική κηδεία του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, από το Δημοτικό Νεκροταφείο Καλλιθέας

    «Ο Μιχάλης υπήρξε μια συνεπής και νηφάλια φωνή της Ανανεωτικής Αριστεράς. Διακρίθηκε για την ανεξαρτησία της γνώμης του, το ανοιχτό μυαλό του, τις ριζοσπαστικές του θέσεις. Σταθερά προσηλωμένος στις ιδέες της ανανέωσης, της οικολογίας, του ευρωπαϊσμού, υπήρξε πάντα ένας λαμπρός αγωνιστής. Ηγετικός στέλεχος της ΕΑΡ και μετά του Συνασπισμού, πάλεψε με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια για μια σύγχρονη φυσιογνωμία της Αριστεράς» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΝ και καταλήγει:

    «Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ θα θυμούνται πάντα τον ευθύ του λόγο, τις πλούσιες γνώσεις του, τη μαχητική του παρουσία. Θα ξέρουν ότι ο Μιχάλης θα είναι πάντα μαζί μας στους δύσκολους δρόμους για μια Αριστερά που πιστεύει στο σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο».

    «Η απώλειά του είναι μεγάλη για όλους όσοι πίστεψαν και πιστεύουν ότι ο αγώνας για την δημοκρατία και ένα καλύτερο μέλλον είναι διαρκής» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο μήνυμά του.

    «Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε τολμηρός στοχαστής και μαχητής ιδεών. Άνοιξε δρόμο ιδεολογικής και αγωνιστικής συνέπειας, πολιτικού ήθους, κοινωνικής συμμετοχής, διεκδίκησης και προσφοράς. Γνήσιος μαχητής της Αριστεράς, πάλεψε με θάρρος και ψυχή για προσωπικά και συλλογικά οράματα, αλλά και για τις ακλόνητες αξίες της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης και της Αξιοπρέπειας» αναφέρει ο κ. Παπούλιας και εκφράζει στους οικείους του τη βαθύτατη θλίψη του.

    «Η Βουλή των Ελλήνων και η ελληνική πολιτική ζωή έχασαν σήμερα ένα σημαντικό πολιτικό και έναν εξαίρετο άνθρωπο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας και πρόσθεσε:

    «Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπηρέτησε με γνώση, δύναμη, θάρρος και αποτελεσματικότητα την Ελλάδα, την Ευρώπη, τη δημοκρατία, τις ιδέες του και τον πολιτικό του χώρο. Διακρίθηκε στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις πολιτικές και ανθρώπινες αρετές του. Πίστευε στη δύναμη της λογικής πειθούς και στην επιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων. Η ηπιότητα του χαρακτήρα του ήταν από τις ισχυρότερες αρετές του. Ενέπνεε πάντα εμπιστοσύνη, σεβασμό και πειθώ. Κυριαρχούσε έτσι συχνά στην πολιτική συζήτηση χωρίς να προσπαθεί ποτέ να επιβληθεί. Η Ελλάδα και η Ευρώπη χάνουν έναν σημαντικό εργάτη της οικοδόμησης ενός καλύτερου, πιο ανθρώπινου αύριο».

    «Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή με μαχητικό πνεύμα, αλλά και νηφαλιότητα για τις ιδέες και τα οράματά του: Για τη Δημοκρατία, την ευρωπαϊκή Αριστερά της ριζοσπαστικότητας και της ανανέωσης, την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία. Στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    «Είναι μια μεγάλη απώλεια ενός καλού φίλου, ενός πολιτικού με ήθος, ενός ενεργού πολίτη που πάλεψε για την πρόοδο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, με τον οποίο με συνδέουν αγωνιστικές αναμνήσεις των μαθητικών και φοιτητικών μου χρόνων. Ανεξάρτητα από τις διαφορές μας η αντιπαράθεσή μας ήταν πάντα σε αμιγώς πολιτικά πλαίσια» αναφέρει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε τηλεγράφημα που απέστειλε την οικογένεια του εκλιπόντος.

    «Ένας τίμιος εκφραστής της αριστερής ιδεολογίας, ένας καλός συνάδελφος στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Εθνικό Κοινοβούλιο έφυγε. Ο καθαρός του λόγος ήταν μια όαση στις άτακτες κραυγές που ακούγονται απ΄ τον χώρο που εκπροσωπούσε. Θα τον θυμόμαστε με πολύ σεβασμό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Βιογραφικό

    Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης γεννήθηκε την Καλαμάτα, στις 19 Αυγούστου 1941. Σπούδασε νομικά, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες σε Αθήνα, Μονπελιέ και Παρίσι.Από το 1967 μέχρι το 1970, ήταν βοηθός στο Πανεπιστήμιο το Παρισιού και την περίοδο 1970-1980, επιμελητής και ερευνητής στο Institut Agronomique Mediterraneen του Μονπελιέ της Γαλλίας. Το διάστημα 1979-1982, δίδαξε στο Κέντρο Ισλαμικών και Αραβικών Σπουδών, ενώ από το 1981 μέχρι το 1989, δίδασκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο και έχει συνεργαστεί και αρθρογραφήσει στο Βήμα, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Αντί, την Αυγή και τον Πολίτη.

    Την περίοδο 1960-63 ήταν μέλος ΕΔΑ. Κατά τη στρατιωτική χούντα (1967-1973) εντάχτηκε στη Δημοκρατική Aμυνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ, καθώς επίσης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εθνικής Γραμματείας της. Εντάχθηκε στον Συνασπισμό, έγινε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του, καθώς και της Πολιτικής Γραμματείας του.

    Εξελέγη ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του 1989, του 1994 και του 1999. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών, τρίτος σε σταυρούς μέσα στο κόμμα του.

    Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, αντιπρόεδρος της ομάδας για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία των ζώων.

    Τον Ιανουάριο του 1992, εξελέγη αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης έχει συμμετάσχει ως μέλος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού και ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Αναφορών, καθώς και στην Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία.

    Στις 28 Ιουνίου 1992, στο Συνέδριο του Συνασπισμού, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτρορπής (ΚΠΕ) του κόμματος, αλλά δέκα μέρες αργότερα, στις 8 Ιουλίου, απέρριψε πρόταση της προέδρου Μαρίας Δαμανάκη και δεν έθεσε υποψηφιότητα για την Πολιτική Γραμματεία.

    Έχει διατελέσει, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΛΕΕΕ), που αποτελεί το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Κίνησης, υπερκομματικής ευρωπαϊκής οργάνωσης με έδρα τις Βρυξέλλες.

    Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας ''Ιπεκτσί'' για τη δραστηριότητά του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία.

    Το 1999, έγινε πρόεδρος του ΕΛΕΕΕ. Επίσης ανέλαβε πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Ουγγαρίας.

    Το Δεκέμβριο του 2004, στο 4ο Συνέδριο του Συνασπισμού, έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, συγκεντρώνοντας 368 ψήφους (ποσοστό 33,18%) έναντι 649 ψήφων (58,52%) του Αλέκου Αλαβάνου, που εξελέγη πρόεδρος. Στο ίδιο συνέδριο, επανεξελέγη μέλος της ΚΠΕ του κόμματος και λίγες ημέρες μετά, επανεξελέγη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

    Το Φεβρουάριο του 2008, στο 5ο Συνέδριο του κόμματος επανεξελέγη μέλος της ΚΠΕ.

  • ** Πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας είναι η Σοφία Ανδριοπούλου.

    [02] Και τρίτο κρούσμα στην Ελλάδα

    Επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί από το Κέντρο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης και τρίτο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης (Η1Ν1) σε φιλικό πρόσωπο του δεύτερου κρούσματος που ανιχνεύθηκε χθες στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

    Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο, άνδρα ηλικίας 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε προχθές από το Εδιμβούργο. Ήταν μαζί με το 2ο κρούσμα που ανιχνεύθηκε χθες στην Αθήνα, ενώ οι εξετάσεις του τρίτου ατόμου της ιδίας συντροφιάς ήταν αρνητικές.

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη της επιστημονικής και διυπηρεσιακής επιτροπής αντιμετώπισης της νέας γρίπης στο ΕΚΕΠΥ.Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

    Επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας και ότι η κατάσταση τελεί κάτω από πλήρη έλεγχο.

    [03] MIG-Στελέχωση της Olympic Handling

    Η Marfin Investment Group ανακοίνωσε την στελέχωση της εταιρίας Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών (Olympic Handling). Ειδικότερα η MIG ανακοίνωσε ότι ο κ. Πάνος Αλευράς αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής στην εταιρία της Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών, Olympic Handling. Η διοίκηση της εταιρείας στελεχώνεται επίσης από τους κ.κ. Ν. Μπενοβία, A. Παππά, Α. Παπανικολάου.

    Ο κ. Π. Αλευράς είναι Διπλωματούχος Αεροναυπηγός Μηχανικός του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Queen Mary College και κάτοχος Μεταπτυχιακού (M.Sc.) με ειδίκευση στην Οργάνωση & Διοίκηση Αεροδρομίων από το Loughborough University of Technology, που απέκτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Royal Aeronautical Society (U.K.) του Συλλόγου Ελλήνων Αεροναυπηγών, και Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων. Ο κ. Αλευράς είχε την συνολική ευθύνη για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, τις λειτουργικές δοκιμές, και την μετεγκατάσταση από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στο νέο αεροδρόμιο της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς και την έναρξη λειτουργίας του. Διετέλεσε Διευθυντής Υπηρεσιών Αεροσταθμού & Εξυπηρετήσεως Επιβατών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και Διευθυντής Έργου για την λειτουργία των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τους Ολυμπιακούς & Παραλυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έχει διατελέσει Δ/ντής Έργου (Project Mgr) στο έργο της μετεγκατάστασης & έναρξης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού κόμβου της DHL στην Λειψία, της επέκτασης του αεροδρομίου των Τιράνων και άλλων μελετών σκοπιμότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Ο κ. Ν. Μπενοβίας διετέλεσε επί σειρά ετών στέλεχος της Ολυμπιακής Αεροπορίας και στην συνέχεια Γενικός Διευθυντής της επίγειας εξυπηρέτησης της ΑΧΟΝ AIRLINES στο πλήρες δίκτυο της εταιρίας. Ο κ. Μπενοβίας είναι πιστοποιημένος από την Υ.Π.Α Διευθυντής Επίγειας Εξυπηρέτησης της PANTHEON AIRWAYS και έχει εκλεγεί δύο φορές παμψηφεί πρόεδρος της Επιτροπής Χρηστών στο αεροδρόμιο Αθηνών.

    Ο κ. Α. Παππάς είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές M.Sc. In Operations Research και επίσης Chartered Engineer του Βρετανικού Επιμελητηρίου Μηχανικών. Ο κ. Α. Παππάς διετέλεσε συντονιστής της μεταφοράς και μετεγκατάστασης της Αεροπορικής Κοινότητας από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών των Σπάτων έχει δε 18ετή διευθυντική εμπειρία στην Βιομηχανία και στα Logistics.

    Ο κ. Α. Παπανικολάου είναι κάτοχος πτυχίου Masters in Criminology από το University of South Florida των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έχει διατελέσει στέλεχος εταιρειών στον τομέα της ασφάλειας τα τελευταία 19 χρόνια ενώ διαθέτει διεθνή εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

    [04] Νέες μειώσεις επιτοκίων από Εθνική

    Σε νέες μειώσεις επιτοκίων χορηγήσεων προβαίνει η Εθνική Τράπεζα, μετά την πρόσφατη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Παράλληλα, συνεχίζει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών στηρίζοντας την Ελληνική Οικονομία.

    Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στα στεγαστικά δάνεια μειώνει κατά 0,25% το κυμαινόμενο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου Εθνοστέγη. Επιπλέον, μειώνει κατά 0.25% τα 3ετή και 5ετή σταθερά επιτόκια νέων στεγαστικών δανείων.Επίσης, χρηματοδοτεί μέχρι και το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εκταμιεύσει από την αρχή του έτους άνω του 1.1 δισ.ευρώ σε 12.500 δανειολήπτες.

    Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, μειώνει κατά 0,25% το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο χορηγήσεων σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη, μειώνει κατά 0,50% όλα τα σταθερά επιτόκια νέων χορηγήσεων σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, χορηγεί δάνεια επαγγελματικής στέγης μέχρι και το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για τις καταθέσεις μειώνονται κατά 0,10% έως 0,25% τα επιτόκια Ταμιευτηρίου αναλόγως ποσού, ενώ για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις τα επιτόκια αναπροσαρμόζονται καθημερινά ανάλογα με τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς.

    [05] Πολύγλωσση ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για την ενημέρωση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κοινοπραξία υπό την εβδομαδιαία επιθεώρηση Courrier international εγκαινίασαν ιστοσελίδα, στην οποία μπορεί να διαβάσει κανείς σε 10 γλώσσες τα καλύτερα άρθρα μεγάλων διεθνών εφημερίδων για τα ευρωπαϊκά θέματα.

    "Σκοπός είναι να προτείνεται καθημερινά μια επιλογή των καλύτερων άρθρων από 250 τίτλους (...) του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις", εξήγησε η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Επικοινωνίας Μάργκοτ Βάλστρομ σε συνέντευξη Τύπου. Η Επιτροπή ελπίζει ότι απ'αυτήν την πρωτοβουλία θα γεννηθεί μια "ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα".

    Οι περίπου δέκα δημοσιογράφοι της νέας αυτής ιστοσελίδας "presseurop.eu" θα επιλέγουν καθημερινά τα άθρα που θεωρούν τα πιο ενδιαφέροντα από εφημερίδες, όπως η Ελ Παΐς, οι Άιρις Τάιμς, η Λε Μοντ, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο Εκόνομιστ, η Κοριέρε ντελα Σέρα, η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, ή ακόμη η Ουάσινγκτον Ποστ και οι Νιού Γιόρκ Τάιμς.

    Κάθε άρθρο θα μεταφράζεται σε 10 γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, ολλανδικά, ιταλικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά και τσέχικα) και έπειτα από 5 χρόνια και στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

    Η πρώτη αυτή "πολύγλωσση ευρωπαϊκή ιστοσελίδα" συνιστά "έναν τρόπο να αποτίσουμε φόρο τιμής στους τίτλους του ευρωπαϊκού Τύπου", σχολίασε ο Φιλίπ Τιρό-Ντανζέν, διευθυντής της Courrier international, η οποία διευθύνει το σχέδιο αυτό μαζί με τρία άλλα ευρωπαϊκά έντυπα (Internazionale στην Ιταλία, Forum Polityka στην Πολωνία και Courrier Internacional στην Πορτογαλία).

    Ο Τιρό-Ντανζέν διαβεβαίωσε ότι η ιστοσελίδα αυτή θα είναι "ανεξάρτητη" όσον αφορά τη σύνταξή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μολονότι η τελευταία θα τη χρηματοδοτεί, και σημείωσε ότι στην ιστοσελίδα αυτή θα έχουν λόγο και οι ευρωσκεπτικιστές.

    Στην presseurop.eu θα δημοσιεύονται επίσης σχόλια χρηστών του διαδικτύου, αναλύσεις και ανασκοπήσεις ορισμένων "ειδήσεων της ημέρας".

    "Πιστεύουμε ότι σε 18 μήνες θα έχουμε 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις μηνιαίως για το σύνολο των 10 ιστοσελίδων", κατέληξε ο ίδιος.

    [06] Αισιόδοξη για το αποτέλεσμα

    Η κάλπη θα αναδείξει εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις.

    Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει, καταγράφοντας παράλληλα την αισιοδοξία της για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου.

    Η Μαριέττα Γιαννάκου διαψεύδει τις κατηγορίες για απουσία κόμματος και κυβέρνησης από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνησή της, θα είναι παρούσες για να διατηρηθεί η κοινωνική οικονομία της αγοράς επισημαίνοντας τη σημασία που έχει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

    Η πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει ότι ο χώρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι μόνο χώρος διεκδίκησης, ούτε χώρος διαμαρτυρίας. Είναι χώρος μιας αέναης διαβούλευσης μέσω της οποίας μπορείς να υπερασπίσεις συμφέροντα κι ενδιαφέροντα της χώρας σου, εφ' όσον είσαι διατεθειμένος να αναγνωρίσεις αντίστοιχα συμφέροντα κι ενδιαφέροντα και των άλλων χωρών.

    Η Μαριέττα Γιαννάκου χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντική τη Συνθήκη της Λισσαβόνας για την ολοκλήρωση και την ένωση της Ευρώπης.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Μαριέττας Γιαννάκου στον Π.Ηλιακόπουλο έχει ως ακολούθως:

    ΕΡ: Κυρία Γιαννάκου ποιό είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών;

    ΑΠ: Το πραγματικό διακύβευμα είναι: Ποιός είναι σε θέση μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαντήσει στις αγωνίες των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών; Ποιός είναι ικανότερος να προωθήσει μαζί με άλλους την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση; Ποιός είναι σε θέση να προωθήσει καλύτερα το όραμα της Ευρώπης; Κι αυτό αποδεδειγμένα, μπορεί να το απαντήσει κανείς εύκολα. Η Νέα Δημοκρατία. Λόγω της ιστορίας της, λόγω του παρελθόντος της, λόγω της ευθύνης που έχει για το ότι σήμερα βρισκόμαστε σ' αυτήν την Ευρώπη! Φαντασθείτε μ' αυτή τη διεθνή οικονομική κρίση να μην είμαστε μέλος αυτής της Ευρώπης!.. Και βεβαίως, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στη μεγαλύτερη ομάδα, η οποία προβλέπεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές και μέσω της οποίας μπορεί να υπερασπίσει καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα.

    ΕΡ: Κυρία Γιαννάκου ποιός είναι ο σχεδιασμός σας ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου γι' αυτή την πενταετή θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

    ΑΠ: Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενεργοποίηση όλων των ευρωβουλευτών σ' όλες τις επιτροπές του Κοινοβουλίου και στις διακοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες. Την ενεργοποίηση μέσα στα όργανα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κυρίως την καλή σχέση με όλους, ώστε να μπορούμε όταν χρειαστεί -όπως είπα προηγουμένως- να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να στηρίξουμε το κοινωνικό μοντέλο στο χώρο της Ευρώπης γιατί αυτό είναι που έχει για μας σημασία. Πιστεύουμε στην κοινωνική οικονομία της αγοράς η οποία θέλουμε, παρά τη σκληρή διεθνή οικονομική κρίση, να διατηρηθεί!

    ΕΡ: Πως σχολιάζετε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια ήταν απούσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς επίσης και η κυβέρνηση από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    ΑΠ: Τι να σας πω! Τα ψέματα, πολύ εύκολα αποδεικνύεται ότι είναι ψέματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει έντεκα μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είχε εκλέξει την πρώτη αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Ρόδη Κράτσα κι είχε εντονότατη δραστηριότητα, υπεράσπισε όλα τα θέματα. Η κυβέρνηση αντιστοίχως έκανε το ίδιο στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ε, τώρα καταλαβαίνετε... Προσπαθούν με μέσα και τρόπους που δεν συνάδουν στην εποχή μας να δείξουν ότι είναι διεκδικητικοί και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο χώρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι μόνο χώρος διεκδίκησης, ούτε χώρος διαμαρτυρίας. Είναι χώρος μιας αέναης διαβούλευσης μέσω της οποίας μπορείς να υπερασπίσεις συμφέροντα κι ενδιαφέροντα της χώρας σου, εφ' όσον είσαι διατεθειμένος να αναγνωρίσεις αντίστοιχα συμφέροντα κι ενδιαφέροντα και των άλλων χωρών.

    ΕΡ: Πως σχολιάζετε το εκλογικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας κι αν αυτό απέδωσε τα προσδοκώμενα;

    ΑΠ: Να σας πω. Συζητήθηκε πάρα πολύ. Όλοι φωνάζουν, γκρινιάζουν... Τα παπαγαλάκια γκρινιάζουν. Συνεχώς λένε ότι έχουμε καταστραφεί κ.λπ. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Αυτή η απαισιοδοξία, την οποία προσπαθούν να καλλιεργήσουν στους Έλληνες και ταυτόχρονα η αισιοδοξία ότι τάχα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πολύ καλά γνωρίζουμε, θα τα λύσει όλα, απευθύνεται μάλλον σε ανθρώπους που δεν σκέφτονται και πολύ. Και τέτοιο στην Ελλάδα δεν έχουμε.

    ΕΡ: Αυτή τη στιγμή ως μόνο εργαλείο εργασίας για την τάση της κοινής γνώμης έχουμε τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα μ' αυτές, η Νέα Δημοκρατία υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει περιθώριο αναστροφής αυτής της τάσης; Ποια είναι η εκτίμησή σας και τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά στην κάλπη;

    ΑΠ: Προσωπικά πιστεύω ότι στην κάλπη δεν θα γίνουν αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και θα είναι τελείως διαφορετικά. Η ψήφος στις ευρωπαϊκές εκλογές πολλές φορές είναι χαλαρή. Πολλές φορές στηρίζονται μικρότερα κόμματα. Πολλές φορές κάποιοι πολίτες θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα στην εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό έχει συμβεί και σ' άλλες περιπτώσεις. Σας θυμίζω ότι το 1999 έχασε με τρεις μονάδες το ΠΑΣΟΚ και το 2000 εξελέγη κι ήταν κυβέρνηση. Σημασία έχει επαναλαμβάνω να συμμετέχουν πολλοί Έλληνες πολίτες -αν είναι δυνατόν όλοι. Να δώσουν το μήνυμά τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται πανίσχυρο με τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Οι άνθρωποι που θα πάνε εκεί, εκφράζουν όλους τους Έλληνες. Είκοσι δύο άνθρωποι εκφράζουν ολόκληρη της Ελλάδα σ' αυτό το Κοινοβούλιο, κι ανάμεσα σε επτακόσιους τριάντα έξι αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται να κάνουν πολύ δουλειά για να είναι αποτελεσματικοί στην εντολή που τους έχει δοθεί από το λαό.

    ΕΡ: Κυρία Γιαννάκου κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε πόσο καθοριστική θα είναι η επόμενη ημέρα των Ευρωπαίων πολιτών με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας;

    ΑΠ: Εξαιρετικά καθοριστική. Ελπίζουμε ότι οι Ιρλανδοί στο δεύτερο δημοψήφισμα θα ψηφίσουν "ναι" κι ότι ο πρόεδρος της Τσεχίας θα προσυπογράψει. Είναι εξαιρετικά σημαντική η Συνθήκη της Λισσαβόνας γιατί δίνει αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνει αρμοδιότητες στους πολίτες -κι αυτό είναι δική μας πρόταση- ένα εκατομμύριο πολίτες από οκτώ χώρες μπορούν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει ένα θέμα ή να εξετάσει από την αρχή κάτι που θέλουν. Τα Εθνικά Κοινοβούλια γίνονται πάρα πολύ ισχυρά. Η σχέση τους γίνεται πάρα πολύ στενή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ένωση αποκτά ενιαία νομική προσωπικότητα -κι αυτό είναι πολύ σημαντικό κι εκφράζεται προς τα έξω. Νομίζω ότι είναι το πρώτο βήμα η Συνθήκη της Λισσαβόνας για να προχωρήσουμε σ' ακόμη περισσότερα βήματα προς την ολοκλήρωση και την ένωση της Ευρώπης.

    [07] "Απέναντι στο κεφάλαιο"

    Περιοδεία στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά πραγματοποιεί σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα, όπου θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

    Να μετατρέψουν τη μάχη των ευρωεκλογών σε ανάχωμα στο συντηρητισμό κάθε μορφής και συνθηματολογίας, κάλεσε χθες τους πολίτες η κα Αλέκα Παπαρήγα. Η συμμετοχή στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ θα κάνει τη διαφορά στις 8 Ιουνίου, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου για τις ευρωεκλογές, κατά τη διάρκεια της οποίας άσκησε έντονη κριτική στα άλλα κόμματα, ενώ αρνητικές ήταν οι τοποθετήσεις που έκανε και για το επικείμενο debate των πολιτικών αρχηγών.

    Η κα Παπαρήγα ξεκίνησε την τοποθέτησή της καταγγέλοντας τη συνάντηση εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ και χαρακτήρισε ντροπή μιά πιθανή συμφωνία των δυο πλευρών, κάνοντας λόγο για υποταγή της ΓΣΕΕ.

    Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η κα Παπαρήγα για το debate των πολιτικών αρχηγών, λέγοντας ότι αναγκάζεται να πάρει μέρος, παρά την αντίθεση θέση της, επειδή, όπως είπε, έχει ευθύνες έναντι του κόμματος. Πρόσθεσε ότι τα debate πρέπει ή να αλλάξουν ή να καταργηθούν.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ πρότεινε, για παράδειγμα, κοινές ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να συγκρίνονται οι απαντήσεις και τόνισε ότι το κόμμα της ουδέποτε έθεσε θέμα ποιοί δημοσιογράφοι θα πάρουν μέρος. Αντίθετα, είπε, το ΚΚΕ πρότεινε να παίρνουν μέρος και δημοσιογράφοι από ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες.

    Επίσης, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι ακόμα και το πιο ζωντανό debate δεν μπορεί να διαμορφώσει τη συνείδηση των ψηφοφόρων, ούτε διαμορφώνει συσχετισμούς. Ετσι όπως γίνονται τα debate είναι ό,τι πρέπει για εκπομπές κους-κους, πρόσθεσε. Ωστόσο, είπε, θα πάρω μέρος γιατί έχω ευθύνες απέναντι στο κόμμα.

    Αναφερόμενη στις θέσεις με τις οποίες το ΚΚΕ προσέρχεται στην εκλογική αναμέτρηση, η κα Παπαρήγα είπε:

    "Εμείς χαράζουμε μια βαθιά και αμετακίνητη διαχωριστική γραμμή απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπωλιακά συγκροτήματα γενικότερα, τους επιχειρηματικούς ομίλους που επιδιώκουν το υπερκέρδος με κάθε μέσο και κάθε αντιλαϊκό όπλο. Δίπλα σε αυτούς βάζουμε εκείνους τους μεσαίους επιχειρηματίες που τα συμφέροντά τους είναι κοντά στα μονοπώλια, αποτελούν στεφάνι τους. Δίπλα σε αυτούς βάζουμε την εργατική αριστοκρατία και όλα τα εκείνα τρωκτικά και παπαγαλάκια, που είναι ομοτράπεζοι της πλουτοκρατίας, καθώς χρηματίζονται από αυτή και τα κοινοτικά κονδύλια, όλους εκείνους που κρατικοδίαιτοι ή ΕΟΚοδίαιτοι, μισθοφόροι των επιχειρηματικών μεγαθηρίων, επιδιώκουν να παραπλανήσουν το λαό, του λένε ψέμματα και τον τρομοκρατούν ώστε να τον κρατάνε στο δόκανο".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε επίσης ότι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη μπορεί να γίνει ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την ανασύνταξη της λαϊκής πάλης και μπορεί να αναγεννηθεί, στις σύγχρονες συνθήκες, ένα ρωμαλέο και αποτελεσματικότερο σε πίεση κίνημα.

    Η κα Παπαρήγα επανέλαβε ότι "ακριβώς επειδή το ΚΚΕ είναι ασυμφιλίωτος αντίπαλος της ΕΕ των μονοπωλίων, γι'αυτό και αξίζει να πάνε πάλι τρεις ευρωβουλευτές του στην Ευρωβουλή".

    Αναφερόμενη στην αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η κα Παπαρήγα είπε ότι "έχει ευτελιστεί ο τσακωμός ανάμεσά τους" και πρόσθεσε ότι δεν είναι η ΝΔ χειρότερη από το ΠΑΣΟΚ, ούτε χειρότερο το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Είναι ίδιοι και όμοιοι στη στρατηγική, είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι δεν υπάρχει καμιά προσωπική βεντέτα με κανέναν πολιτικό, πρόσθεσε δε ότι το ΚΚΕ δεν έχει απευθύνει ποτέ προσωπικούς χαρακτηρισμούς σε κανέναν πολιτικό ηγέτη και, όπως είπε, εμείς χτυπάμε συμφέροντα, κόμματα και πολιτικές. Στο τι είναι αντικομμουνισμός, είπε επίσης η κα Παπαρήγα, έχουμε απαντήσει πολλές φορές και δεν απολογούμαστε. Οι κατηγορούμενοι είναι αυτοί που απολογούνται, είπε και πρόσθεσε ότι σε τελική ανάλυση αντικομμουνισμός είναι όταν χρησιμοποιείς βρώμικα και ανέντιμα μέσα απέναντι στον άλλον.

    Ερωτηθείσα γιατί το ΚΚΕ δημοσκοπικά δεν φαίνεται να κερδίζει, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τους Οικολόγους, η κα Παπαρήγα είπε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ της δυσφορίας του κόσμου και της ψήφου, ωστόσο σημείωσε ότι ο κόσμος κατανοεί σήμερα πολύ περισσότερο τις θέσεις του ΚΚΕ.

    Για τους Οικολόγους η κα Παπαρήγα είπε ότι έξω από το λεκανοπέδιο δεν τους ξέρει κανείς, γιατί δεν τους έζησε ο κόσμος, ούτε στα εργοστάσια, ούτε στις απεργίες και ούτε τα ονόματά τους δεν ξέρουν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη λέξη "χρηματίζονται" από κοινοτικά κονδύλια διάφοροι εργαζόμενοι ή συνδικαλιστές, λέξη την οποία ανέφερε, η κα Παπαρήγα διευκρίνισε ότι πολύς κόσμος πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο και "βρωμάει ο τόπος"- όπως είπε - και πρόσθεσε ότι "δεν λέω ότι κλέβουν, αλλά ότι παίρνουν χρήματα".

    Τέλος σε ερώτηση για το ποσοστό που θα ικανοποιούσε το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές, η κα Παπαρήγα απάντησε ότι η στρατηγική και η πολιτική του κόμματος δεν καθορίζεται από το αποτέλεσμα της κάλπης και ότι το κόμμα θα μελετήσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

    Και στην ερώτηση αν η ίδια θα ηγηθεί του ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές, απάντησε λέγοντας ότι κανέναν δεν ενδιαφέρει αυτό και ότι ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ας μην ψάχνουμε για υποκατάστατα.

    [08] "Εφικτός στόχος"

    Ο Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Πετρούπολη. Η περιοδεία θα καταλήξει στην καφετέρια «TERRA PETRA» όπου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα συνομιλήσει με νέους της περιοχής.

    Με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων, θα συναντηθούν, στις 11 το πρωί, Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας.

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Γιώργο Παπανδρέου που τους θεωρεί συνεπεύθυνους της "βαρβαρότητας" της πολιτικής που ασκεί και η ΝΔ εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τους πολίτες ως χρυσόψαρα χωρίς μνήμη.

    Ταυτοχρόνως υπερασπίζεται την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να επικρίνει και τα δύο μεγάλα κόμματα ενώ αφήνει αιχμές μόνο για τους Οικολόγους Πράσινους προς τους οποίους φέρεται να έχει απώλειες ο χώρος του. Οσον αφορά πάντως τη δημοσκοπική πτώση του χώρου επιμένει ότι εξακολουθεί να έχει το καλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ σε κάλπη αλλά κι ότι ..Κυριακή κοντή γιορτή!

    Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο

    Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε τρίτη δύναμη και η εκλογή 3 ευρωβουλευτών, είναι οι στόχοι της παράταξης στις ευρωεκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

    «Στόχος δύσκολος, αλλά εφικτός» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το βράδυ των εκλογών να σημειωθούν εκπλήξεις, αρνητικές ή θετικές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Υπογράμμισε, όμως, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκλογές και η δυσαρέσκεια των πολιτών να στραφεί με ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

    Η απουσία των δυσαρεστημένων από την κάλπη θα είναι ανάσα για τον δικομματισμό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επιρρίπτοντας ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα, γιατί, όπως είπε, έντεχνα καλλιεργούν την αποχή.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε και άνοιγμα προς τους Οικολόγους, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν κοινοί αγώνες και διεκδικήσεις στο επόμενο διάστημα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα ήταν ευχής έργο οι Οικολόγοι να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ και όχι με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι αν υπάρξει αυξημένη συμμετοχή, το βράδυ των εκλογών θα καταγραφεί το χαμηλότερο άθροισμα για τα δύο μεγάλα κόμματα και επίσης για πρώτη φορά οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα αναδειχθούν σε τρίτη δύναμη.

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι παραδοσιακά οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές δεν ήταν πάντα οι καλύτερες, πρόσθεσε, όμως, ότι είναι στο χέρι μας να ενισχύσουμε την συσπείρωσή μας και να αναδειχθούμε σε τρίτη δύναμη.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενότητα της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει αποφύγει την κριτική στο ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι όσοι γυρνούν την πλάτη στην ενότητα της Αριστεράς θα χρεωθούν και τις συνέπειες.

    Σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή του Αλέκου Αλαβάνου και όχι του ιδίου στο debate των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον ρόλο του από το μοντέλο του πολιτικού αρχηγού που κυριαρχεί σήμερα. Κάνω ό,τι μπορώ ώστε να τεθούν σε θέση μάχης όλα τα στελέχη της παράταξης και αν δώσουμε συλλογικά τη μάχη θα πετύχουμε, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές εξακολουθούν να αποτελούν ένα προσωπικό, αλλά και συλλογικό στοίχημα.

    Η σύγκριση που γίνεται μεταξύ εμού και του Αλέκου Αλαβάνου είναι υποτιμητική για τον κ. Αλαβάνο, που είναι ο Νέστορας της παράταξης, ενώ εγώ έχω σχεδόν 1,5 χρόνο στην ηγεσία του κόμματος, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα για την μεταξύ τους αντιπαράθεση, κάνοντας λόγο για μια ανούσια σκιαμαχία σε κλίμα τεχνητής πόλωσης, γιατί, όπως είπε, δεν έχουν ουσιαστικό λόγο να συζητήσουν τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές. Και αυτό το κάνουν γιατί δεν τους συμφέρει, καθώς είναι γνωστό ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισαν από κοινού σε πολλά θέματα και σε ποσοστό περίπου 97% στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε επίσης ότι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μας επανέφερε στη σκληρή πραγματικότητα και δήλωσε ότι είναι ευκαιρία να τοποθετηθούν και τα δύο μεγάλα κόμματα επί της ουσίας, δηλαδή πως θα αντιμετωπίσουμε τις κατευθύνσεις αυτές για πάγωμα μισθών, συντάξεων, προσλήψεων, αλλαγές στο ασφαλιστικό και περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

    Η ΝΔ δεν θα πει τίποτε, προέβλεψε ο κ.Τσίπρας, αλλά, τόνισε ότι στο συρτάρι της έχει μέτρα για την επομένη των εκλογών και κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει από τώρα ποια θα είναι τα μέτρα που θα πάρει.

    Το ΠΑΣΟΚ θα καταγγείλει την κυβέρνηση, αλλά δεν θα υπερασπιστεί μια άλλη πολιτική απ' αυτή που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, είπε ο κ.Τσίπρας, καλούμε όλους να αντιληφθούν την κρισιμότητα της ψήφου, να αντιληφθούν ότι μπορούν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, ενισχύοντας την Ριζοσπαστική Αριστερά, γιατί αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα για την επομένη των εκλογών, ώστε το πακέτο μέτρων που έχουν έτοιμο να μείνει στα συρτάρια τους. Να υπάρξει, δηλαδή, μια ανατροπή στο μίζερο και διαφθαρμένο πολιτικό σκηνικό.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια με μετανάστες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει να γίνει μάντης κακών, ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται κλείνοντας τα μάτια. Είναι ανάγκη, είπε, να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό οι μετανάστες, με σεβασμό στις αξίες και στα έθιμά τους και δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να μην έχει δημιουργηθεί ακόμα νεκροταφείο και ένας χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους.

    Πρόκειται για ένα εκρηκτικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ορθολογισμό και σύνεση, είπε.

    Στην ερώτηση αν αισθάνεται κουρασμένος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πράγματι νιώθει μια ευχάριστη κούραση, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τη μάχη των ευρωεκλογών και κάνοντας αμέτρητα χιλιόμετρα σε όλη τη χώρα.

    Για το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη

    Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αναφορά στο θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, λέγοντας ότι "σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας, του κομματικού μας πλούτου και νιώθουμε συγκλονισμένοι από την απώλεια του Μιχάλη".

    [09] "Να συνεννοηθούμε"

    Τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής - ΜΑΤ, στην Καισαριανή, θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    "Πάσχουμε σε σχεδιασμό και αποφασιστικότητα για να δώσουμε λύσεις σε ένα καίριο ζήτημα, την Υγεία, που πάσχει από μακρό χρονικό διάστημα", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης κάτα την επίσκεψή του στο ΙΚΑ Πειραιά.

    "Χρειάζονται να γίνουν πολλά και πάνω απ΄ όλα νομίζω ότι πρέπει να εντάξουμε όλους τους γιατρούς κάτω από τον ίδιο φορέα. Αυτή τη στιγμή άλλοι γιατροί του Ι.Κ.Α ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας άλλοι γιατροί είναι στο Υπουργείο Υγείας και κάποιοι άλλοι στο Υπουργείο Παιδείας", ανέφερε.

    Ο κ.Γ.Καρατζαφέρης, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τα πρόσφατα επεισόδια με λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, δήλωσε:

    "Πρέπει να διαφυλάξουμε την ειρηνική διαβίωση στον τόπο συνάντησης των πολιτών, σε αυτό το κύτταρο της κοινωνίας που λέγεται πλατεία. Τον τελευταίο καιρό έχει διαταραχθεί αυτή η κοινωνική συμβίωση από θορυβοποιούς λαθρομετανάστες. Δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ίδιοι ή ότι όλοι είναι κακοποιοί, όμως μια ενοχλητική μειοψηφία δημιουργεί προβλήματα.

    Έχω την αίσθηση, αλλά και την βεβαιότητα, ότι και οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί θα αντιληφθούν την σοβαρότητα του θέματος, όπως το έχει κατανοήσει και ο ΛΑ.Ο.Σ, και την επόμενη των ευρωεκλογών θα καθίσουμε κάτω σοβαρά και υπεύθυνα να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο που τείνει να καταστρέψει ό,τι με προσπάθεια όλοι πετύχαμε τα τελευταία 50 χρόνια".

    [10] Διαγωνισμός ΑΣΕΠ

    Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι γραπτοί διαγωνισμοί για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών λειτουργών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΣΕΠ.

    Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί βάσει των προκηρύξεων 4Π/2008 (ΦΕΚ 531/15.10.2008) και 5Π/2008 (ΦΕΚ 530/15.10.2008).

    Οι υποψήφιοι όλων των κλάδων και των δύο προκηρύξεων θα εξεταστούν το Σάββατο 13 Ιουνίου 2009 στη Ββ Θεματική Ενότητα (διδακτική-παιδαγωγικά) και την Κυριακή 14 Ιουνίου 2009 στην Αβ Θεματική Ενότητα (γνωστικό αντικείμενο), ενώ οι ώρες εξέτασης θα είναι και τις δύο ημέρες των εξετάσεων 11.00 - 15.00.

    Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι οφείλουν να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα το αργότερο μία ώρα πριν την έναρξη της κάθε εξέτασης.

    Οι Πίνακες με τα Εξεταστικά Κέντρα των ανωτέρω γραπτών διαγωνισμών αποστέλλονται για ανάρτηση σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία της χώρας.

    Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορηθούν το εξεταστικό τους κέντρο και στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

    [11] Διεκδικούν το τρόπαιο

    Οι οιωνοί είναι οι ιδανικοί. Το κορυφαίο τρόπαιο θα διεκδικήσουν οι δύο κορυφαίες ομάδες της φετινής περιόδου, σήμερα στη Ρώμη, και προμηνύεται ένας τελικός που όλοι θα εύχονται να μην τελειώσει! Βέβαια, πολλές φορές στο παρελθόν και σε τέτοιο επίπεδο, τα προγνωστικά πάνε... περίπατο, αλλά το σίγουρο είναι ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι απ΄όλον τον κόσμο, θα είναι το βράδυ (21:45 ΝΕΤ) καθηλωμένοι στις τηλεοράσεις τους, για να απολαύσουν τον αγώνα Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Ο 54ος τελικός του κυπέλλου πρωταθλητριών και 17ος από τότε που η διοργάνωση εξελίχθηκε σε Τσάμπιονς Λιγκ, διεξάγεται στην "Αιώνια Πόλη" και αντιμέτωπες τίθενται οι δύο καλύτερες επιθετικές γραμμές του πλανήτη. Από τη μία πλευρά οι Μέσι, Ετό, Ανρί και από την άλλη οι Ρονάλντο, Ρούνι, Μπερμπάτοφ (ή Τέβες), συγκροτούν μία εξάδα, της οποίας η συνολική αξία δεν μπορεί καν να υπολογισεί στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Αμφότερες οι ομάδες κατέκτησαν τον τίτλο στα εθνικά τους πρωταθλήματα, που κατά γενική ομολογία είναι αυτά με το υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως. Αν δημιουργούσαν μία κοινή τροπαιοθήκη, θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο... γήπεδο για να χωρέσει τα περισσότερα από 100 τρόπαια που έχουν κατακτήσει, σε όλες τις διοργανώσεις.

    Δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες θα βρίσκονται στους πάγκους. Από τη μία ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ο 68χρονος Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, από την άλλη ο κατά 30 χρόνια νεότερός του (!) Πεπ Γκουαρντιόλα, γέννημα-θρέμμα της Μπαρτσελόνα, την οποία υπηρέτησε και ως παίκτης για μία δεκαετία (1991-2001). Στον αγωνιστικό χώρο του "Ολύμπικο" θα παραταχθούν αρκετοί ποδοσφαιριστές που συμπεριλαμβάνονται στους καλύτερους τού κόσμου στη θέση τους. Βέβαια, στην ιστορία μένουν και οι "απόντες", οι άνθρωποι που χάνουν την ευκαιρία μιας ζωής, όπως ο Ρόι Κιν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999 ή ο Πάβελ Νέντβεντ με τη Γιουβέντους το 2003. Ο Ντάρεν Φλέτσερ (τιμωρημένος) σίγουρα δεν θεωρείται ο... τυχερότερος άνθρωπος του κόσμου, αφού ήταν στον πάγκο των αναπληρωματικών στον περσινό τελικό. Ο Οουεν Χάργκριβς είχε μεγάλη συμμετοχή στον θρίαμβο της Γιουνάιτεντ το 2008, αλλά φέτος ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από τραυματισμούς και έχασε σχεδόν όλη τη σεζόν. Πιο σημαντικά είναι τα προβλήματα της Μπαρτσελόνα, με τον Γκουαρντιόλα να ανησυχεί ακόμα για την κατάσταση του Τιερί Ανρί και του Αντρές Ινιέστα, που μόλις σήμερα επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης. Οριστικά εκτός είναι, λόγω τιμωρίας, οι Ερίκ Αμπιντάλ, Ντάνιελ Αλβες, καθώς και οι Ράφα Μαρκές, Γκάμπι Μιλίτο που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιους τραυματισμούς. Με άλλα λόγια, η αμυντική γραμμή της "Μπάρτσα" θα περιλαμβάνει σίγουρα λύσεις (έκτακτης) ανάγκης.

    Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, λοιπόν, κι αν το ματς κριθεί στην κανονική του διάρκεια, θα γνωρίζουμε την κατά τεκμήριο κορυφαία ομάδα της Ευρώπης για το 2009. Το τρόπαιο από τη Ρώμη θα μεταφερθεί στην Αγγλία ή την Ισπανία, η οποία θα γίνει η πιο επιτυχημένη χώρα με τις περισσότερες κατακτήσεις (12) Κυπέλλου Πρωταθλητριών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 May 2009 - 6:30:35 UTC