Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υπεύθυνη και σταθερή πολιτική κατά της κρίσης"
  • [02] "'Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Bλέπουν" μέσα από τα μάτια του αλόγου και "τρέχουν με τα πόδια του"

  • [01] "Υπεύθυνη και σταθερή πολιτική κατά της κρίσης"

    Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ώστε να απαλλαγεί η χώρα "από τα βαρίδια που την κρατάνε πίσω" εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για τις ευρωεκλογές και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται υπεύθυνη και σταθερή πολιτική για να "βγούμε από την κρίση", τόνισε ότι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση οι Ευρωεκλογές, ενώ χαρακτήρισε ως συνθηματολογία άνευ περιεχομένου ή υπεραπλουστευτική, τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί δημοψηφισματικού χαρακτήρα των εκλογών.

    Οι ευρωεκλογές, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι μια σοβαρή υπόθεση, γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και της ευρωπαϊκής πορείας. Πρόσθεσε ότι επειδή δεν επιλέγεται κυβέρνηση και πρωθυπουργός, συνήθως παρατηρείται χαλαρότερη ψήφος, "αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν έχει σοβαρό πολιτικό περιεχόμενο και δεν του αποδίδω ξεχωριστή σημασία".

    Βγαίνουν, σημείωσε, πολιτικά μηνύματα και συμπεράσματα και γι' αυτό κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να θυμούνται ότι πηγαίνουν σε αυτή την εκλογή μέσα στο περιβάλλον μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και βεβαίως "το γεγονός ότι χρειάζεται μια σοβαρή υπεύθυνη σταθερή πολιτική για να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στοχεύει στη νίκη και ανέφερε ότι "δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ήττα ή μεγάλη αποδοκιμασία" και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα λαϊκής νομιμοποίησης για να συνεχίσει η κυβέρνηση, αναφέροντας ότι και ο ίδιος είχε κερδίσει τις ευρωεκλογές με σημαντική διαφορά το 1999 και αυτό το γεγονός δεν έθεσε τέτοια ζητήματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αισθάνεται κουρασμένος, ο κ. Καραμανλής είπε "Οχι. Και νομίζω ότι φαίνεται, άλλωστε, αυτό. Δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση. Εγώ είμαι μαχητής και νομίζω ότι αυτό έχει αποδειχθεί. Είναι η πολλοστή εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχω και την απολαμβάνω, πέραν από το βάρος της ευθύνης που αισθάνομαι για τις πολιτικές που χρειάζεται να κάνουμε. Δεν έχω κλείσει ακόμα τα 53 μου και αξίζει να επαναλάβω ότι είναι πολύ νωρίς για να σκέφτομαι να συνταξιοδοτηθώ".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι δεν τον απασχολεί ούτε υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησής του, σημειώνοντας ότι το σημαντικότερο είναι "πως θα σπρώξουμε τη χώρα να βγει όσο γίνεται αλώβητη από αυτή την κρίση. Και από εκεί και πέρα αισθάνομαι και ακμαίος και δυνατός να συνεχίσω να παλεύω".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση, ούτε στόχο να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ενώ επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για τον όρο σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, λέγοντας ότι είναι αδόκιμος και πρόκειται για ατόπημα. Σε ό,τι αφορά την καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι δεν έχει τίποτε το υβριστικό ή το προσβλητικό, αλλά πρόκειται για ευρηματικό μήνυμα. Πρόσθεσε, ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από πολλές πλευρές και κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση να μηδενιστούν όλα και να ισοπεδωθούν, αλλά και να υπάρξει μια μονότονη σκανδαλολογία στην πολιτική ζωή, χωρίς καμία πρόταση για το μεγάλο διακύβευμα της χώρας, που είναι να αντέξει και να προχωρήσει οικονομικά.

    Ο κ. Καραμανλής επέκρινε την αντιπολίτευση για μόνιμη άρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνταγματική αναθεώρηση και θέματα όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το περιβάλλον, τη μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, την κάμψη της απόλυτης αρχής περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

    Απαντώντας στις επικρίσεις για το "κλείσιμο της Βουλής" ο πρωθυπουργός είπε ότι η Βουλή κλείνει κάθε χρόνο και στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές και έπρεπε να έχουμε άνετη δυνατότητα για προεκλογικό διάλογο. Όλες οι υποθέσεις που ήρθαν στην Βουλή, σημείωσε, διερευνήθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις έγινε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή. Δεν υπήρχε τόνισε καμία εκκρεμότητα για να λέει κανένας ότι την έκλεισαν άρον-άρον γιατί επιχειρείται να παραγραφεί κάτι.

    Επιπλέον, συμπλήρωσε, ότι έχουν ήδη περάσει είκοσι μέρες και δεν ήρθε καμία υπόθεση για να μπορεί κανείς να με μεμφθεί. Τόνισε, ακόμα, ότι πρότεινε να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να οχυρωθεί η πολιτεία σε θέματα διαφάνειας και μεταξύ άλλων να διαπιστωθεί και τι δυνατότητες υπάρχουν για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Ο πρωθυπουργός επέμενε ότι αν υπήρχε εκκρεμότητα, σε καμία περίπτωση δεν θα έκλεινε τη Βουλή και πρόσθεσε: "Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου σε αυτά τα θέματα". Υπογράμμισε, ακόμη, ότι δεν αρνείται ούτε αρνήθηκε ποτέ να διερευνηθούν σοβαρές υποθέσεις, αλλά δεν μπορεί η πολιτική ζωή να εγκλωβίζεται μόνιμα σε αυτό το θέμα, επειδή υπάρχει ένδεια πραγματικών πολιτικών επιχειρημάτων.

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Παυλίδη, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι διερευνήθηκε σε βάθος, υπενθυμίζοντας την απόφαση της Βουλής. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ίδιος αξιολογεί όλες τις συμπεριφορές και την κατάλληλη ώρα κρίνει.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν έκανε σφάλμα που κάλυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ τους υπουργούς για το θέμα του Βατοπαιδίου, ανέφερε "εγώ δεν είπα ποτέ ότι είμαι αλάνθαστος και για το Βατοπαίδι έχω κάνει δημόσια την κριτική μου. Αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι το εκλογικό σώμα μας έχει καταδικάσει. Το εκλογικό σώμα κρίνει στις εθνικές εκλογές ποιοι μπορούν καταλληλότερα να χειριστούν τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

    Χαρακτήρισε σοβαρή υπόθεση το θέμα του Βατοπαιδίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία υπόθεση που εξελισσόταν για χρόνια, η οποία θεωρητικά ή επιφανειακά δεν έδειχνε να έχει κάτι το μεμπτό. "Στην πορεία βλέπουμε ότι υπήρχαν υστερόβουλες και σκανδαλώδεις επιδιώξεις και βέβαια λάθη από πλευράς δημοσίου. Γι αυτό έκανα και την αυτοκριτική μου. Στο κάτω-κάτω της γραφής ο πρωθυπουργός της χώρας εξ αντικειμένου οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι στραβό συμβαίνει. Τί κατά τη γνώμη μου υπήρχε εδώ: ναι υπήρχαν επιδιώξεις υστερόβουλες, σκανδαλώδεις. Ναι, μπορεί να υπήρξε και συνεργασία κάποιων τμημάτων της δημόσιας διοίκησης και αυτό θα το αποκαλύψει η δικαστική έρευνα. Εκείνο που είναι βέβαιο και εκεί είναι το πολιτικό ζήτημα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο παρατηρητικοί και πιο επιμελείς στην εποπτεία των όποιων δημόσιων υπηρεσιών βρίσκονται σε επαφή με τέτοιου είδους αντικείμενα", είπε.

    Μίλησε, ακόμη, για τραυματική εμπειρία που πλήγωσε και τον ίδιο και τους πολίτες, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην αλλάζει, αλλά τουλάχιστον είναι δυνατόν τα ζημιογόνα αποτελέσματα να μη συντελεστούν και γι' αυτό έχει αρθεί η αναγνώριση κυριότητας εκείνων των ακινήτων. Περιμένουμε, ανέφερε, γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τον τρόπο που μπορεί να γίνει η πλήρης επιστροφή των όποιων ακινήτων, ενώ πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να μην επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο ή παρόμοιο.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η εικόνα που έχει για το θέμα, είναι ότι πολιτικό πρόσωπο δεν πήγε επί σκοπώ να βλάψει τα συμφέροντα του δημοσίου, αλλά σημείωσε ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη επιμέλεια και η απαραίτητη εποπτεία.

    Σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν το υπ' αριθμόν ένα θύμα και ότι έγινε μακρά δικαστική έρευνα, ενώ για το θέμα των ομολόγων συνεχίζεται η έρευνα και κάποιοι ήδη παραπέμπονται.

    Για την υπόθεση Siemens, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει χρήματα από την εταιρία, ενώ είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να αναδεικνύει θέματα σκανδάλων εάν υπάρχουν, αναγνωρίζοντας και ένα ποσοστό σε αντιπολιτευτικό οίστρο. Για τη φράση "αρχιερέας της διαπλοκής", που είχε πει για τον κ. Σημίτη, ο κ. Καραμανλής είπε "όταν κάνει συζήτηση και μάλιστα εκτός κειμένου σε ανταλλαγή πυρών μπορεί να φύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Ποτέ δεν θα τον έλεγα εν ηρεμία, ότι δηλαδή ο άνθρωπος αυτός είναι σε εισαγωγικά μη έντιμος".

    Στην ερώτηση εάν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ όσοι έχουν προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι όλοι μας κρινόμαστε και αξιολογούμαστε καθημερινά από πράξεις, από τη δράση μας, την προσφορά μας, τη συμπεριφορά μας, την εν γένει δραστηριότητά μας. Αυτά αξιολογούνται και έρχεται η ώρα όταν καταρτίζονται οι συνδυασμοί και λαμβάνονται υπόψη από όλα τα όργανα του κόμματος, σε τελική ανάλυση από τον πρόεδρο του κόμματος.

    Ο πρωθυπουργός επέμενε στις μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο, ενώ μιλώντας για το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση στα βαρέα και ανθυγιεινά και μίλησε και για κίνητρα για εθελούσια περαιτέρω παραμονή στην εργασία.

    Ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε, λέγοντας ότι αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια θα ήμασταν τώρα με την κρίση σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλύτερα από ότι στην ευρωζώνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαφιέμεθα σε αυτό.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες στην οικονομία, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός δεν είναι να μπουν νέοι φόροι, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, να περιορίσουμε σημαντικά τη φοροδιαφυγή. Επίσης, πρέπει να περιοριστεί η δημόσια δαπάνη. Τα πρώτα δείγματα, πρόσθεσε, είναι μάλλον ενθαρρυντικά, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος. Σημείωσε, ακόμα, ότι μέσα σε δύο χρόνια πρέπει το έλλειμμα να πέσει κάτω από 3%.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζει νέους φόρους, αλλά διευκρίνισε ότι "εάν σε δύο-τρεις-πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν θα συζητήσουμε και για φορολογικά έσοδα".

    Είπε, ακόμη, ότι το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα, το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έχουν κόστος και φέρνουν αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δυσάρεστες αποφάσεις αλλά απαραίτητες για να απαλλαγεί η χώρα από τα βαρίδια που την κρατάνε πίσω.

    Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ευρωεκλογών

    Μένουν δέκα ημέρες για τις Ευρωεκλογές, συζητήσαμε για τα οργανωτικά ζητήματα στην τελική ευθεία για την κάλπη, στόχος μας είναι να είμαστε πρώτοι στις Ευρωεκλογές, δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ευρωεκλογών, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Ρηγίλλης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση, ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ και σε αυτόν του ΠΑΣΟΚ και απέδωσε στον κ. Παπανδρέου αοριστολογία και αμηχανία.

    Σε ερώτηση για την αρνητική διαφήμιση της ΝΔ, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι δεν υπήρξε αρνητική διαφήμιση και ότι αυτό που έγινε φανερό είναι οι υπερβολές και οι ανακρίβειες του Γ. Παπανδρέου.

    Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης χαρακτήρισε "λειτουργικά, ενημερωτικά και ευρηματικά" τα διαφημιστικά σποτ της ΝΔ, και σημείωσε ότι στόχος είναι η ενημέρωση του κόσμου και η ανάδειξη της δουλειάς που έχει κάνει ο Κώστας Καραμανλής, η κυβέρνηση και η ΝΔ

    Πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να ξέρει και να μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα και να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. ''Ο Κώστας Καραμανλής και ξέρει και μπορεί''.

    "Θα δώσουμε τη μάχη για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές", ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης και υπογράμμισε ότι η ΝΔ ανεβαίνει στις μετρήσεις, ανεβαίνει η συσπείρωση των ψηφοφόρων γύρω από τη ΝΔ και ανεβαίνει και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή. "Κλιμακώνουμε τον αγώνα ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι φάνηκε αυτό στις συγκεντρώσεις που μίλησε ο πρωθυπουργός. Αυτή η εβδομάδα είναι των τηλεοράσεων και του ντιμπέϊτ, ενώ το Σαββατοκύριακο θα έχουμε νέο γύρο κινητοποιήσεων.

    Ο Κώστας Καραμανλής απέχει μακράν σε επίπεδο κύρους και εμπιστοσύνης, δήλωσε ο κ. Ζαγορίτης. Αναφέρθηκε στην αποχή, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές και πρόσθεσε, ότι και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές η αποχή ήταν μεγάλη, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν οι πολίτες και αυτή την περίοδο που είναι κρίσιμη και για τη χώρα και για την Ευρώπη.

    Ερωτηθείς για την παρουσία του κ. Γιώργου Σουφλιά στη συγκέντρωση της Λάρισας, όπου μίλησε ο κ. Καραμανλής ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι ''ο κ. Σουφλιάς είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος και έχει απήχηση και στην ιδιαίτερη πατρίδα του και γενικότερα''.

    Σε ερώτηση για το εάν ο κ. Σουφλιάς θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Ζαγορίτης απάντησε: "πάτε πολύ μακριά, την επόμενη εβδομάδα έχουμε Ευρωεκλογές".

    Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη αποχή στις Ευρωεκλογές και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

    Η κ. Γιαννάκου αναφέρθηκε στη σημασία των Ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας ότι με την ψήφιση της συνθήκης της Λισαβόνας θεσμοποιούνται νέες σχέσεις των πολιτών με τα ευρωπαϊκά όργανα και ενδυναμώνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Συμμετοχή στις Ευρωεκλογές σημαίνει ισχυροποίηση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Καλώ όλους να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές και θεωρώ ότι η συμμετοχή είναι το καλύτερο εργαλείο για την προώθηση του εθνικού συμφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατέληξε η κ. Γιαννάκου.

    Ο κόσμος ζητά από εμάς να επιδείξουμε υπευθυνότητα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε, ότι η ΝΔ θα προχωρήσει στον υπεύθυνο δρόμο που έχει επιλέξει. Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα μας δικαιώνει, υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος στο ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγία.

    Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση θα υπάρχει μειωμένη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι να πείσουμε τους πολίτες να ψηφίσουν και να τους πείσουμε για τη σημασία των Ευρωεκλογών.

    Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι είναι θετικό ότι καταγράφεται τάση μείωσης της αποχής στις Ευρωεκλογές. Είπε ακόμη, ότι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν από τις Ευρωεκλογές, ωστόσο οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αναλύσουν τα αποτελέσματα και να αναζητήσουν αιτίες για την αποχή.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών και απάντησε ότι οι εθνικές εκλογές είναι το 2011, θεσμικά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τις προκαλέσει νωρίτερα, εάν ''μπλοκάρει'' την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση για το ότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε "δεν βλέπω πού στηρίζονται τα συμπεράσματα αυτά, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να προχωρήσουμε σε μακροχρόνιο σχεδιασμό".

    Σημείωσε ακόμη, ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές για την οικονομία και ότι δεν απαιτούνται εκλογές, αλλά κατάθεση προτάσεων. Για τα γενικότερα συμπεράσματα των εκλογών, είπε ότι αυτά θα αναζητηθούν μετά τις 8 Ιουνίου, αφού μέχρι τότε έχουμε μόνο τις δημοσκοπήσεις και η δημοσκοπική συμπεριφορά των πολιτών είναι διαφορετική από αυτή που καταγράφεται στην κάλπη.

  • ** Το μεσημέρι, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρουμανάις Τραϊάν Μπασέσκου.

    "Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις"

    Την πρόθεσή του να λάβει όποιες αποφάσεις είναι αναγκαίες, με όποιο κόστος κι αν χρειαστεί, για να βγει η χώρα μας με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση επισήμανε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

    «Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις που εγγυώνται σημαντικό μελλοντικό όφελος. Αν δεν το κάνουμε η χώρα δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τα βάρη που σηκώνει. Αν μείνουμε σε εύκολες αποφάσεις και ευχάριστα λόγια, η χώρα δεν θα αναπτύξει ποτέ την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αίτια της κρίσης, στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει τις επιπτώσεις, και στην πρόθεσή του να συνεχίσει αταλάντευτα τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση και είπε ότι προκλήθηκε από ισχυρές δόσεις ανευθυνότητας σε πολλά επίπεδα της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, από την ανεπάρκεια των κανόνων διαφάνειας και από αλληλουχία ανεύθυνων αποφάσεων που συσσώρευσαν και διόγκωσαν ένα εκρηκτικό τοξικό μείγμα, όπως είπε.

    Ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και πρόταξε την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων και της στήριξης της απασχόλησης περιγράφοντας τον πρώτο άξονα του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε τις επιχορηγήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, την επιδότηση νέων επιστημόνων για το δικό τους επαγγελματικό ξεκίνημα, και τόνισε ότι ενώ η ανεργία στην Ευρώπη καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών, στην Ελλάδα είναι πολύ πιο χαμηλά από το 2004.

    Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου αφορά στην στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας είπε ο Κώστας Καραμανλής και ανέφερε μεταξύ άλλων την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,3 δισ. Ευρω, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, το εμπόριο την μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

    Τρίτος άξονας του σχεδίου, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση. Περιορίζονται οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, και μειώθηκαν κατά 10% όλοι οι κωδικοί που αφορούν ελαστικές δαπάνες, ενώ προχωρά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, γίνεται πράξη η συγχώνευση εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα για την διαφάνεια στα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

    «Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες πολιτών για επίορκους λειτουργούς που είτε επιδιώκουν παράνομη συναλλαγή, είτε κωλυσιεργούν κατά τρόπο ύποπτο, στην εκπλήρωση του έργου τους. Τα φαινόμενα αυτά έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο και προχωρούμε στο ξερίζωμά τους. Γίνονται ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι στην αγορά αλλά και στους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς» είπε, στέλνοντας μήνυμα προς όλους όσοι στελεχώνουν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

    «Η φοροδιαφυγή είναι μια κατεξοχήν αντικοινωνική συμπεριφορά την οποία δεν μπορεί να αντέξει άλλο ο τόπος. Η σύγκρουση συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση» ανέφερε.

    Έμφαση έδωσε και στην συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για να βγει η χώρα ενισχυμένη από την κρίση, και αυτό θα επιτευχθεί με υπεύθυνη πολιτική όπως είπε: «θα το πετύχουμε με δύσκολες αποφάσεις. Ευχάριστες συνταγές σε δύσκολες ώρες δεν υπάρχουν» τόνισε ο πρωθυπουργός. Τέλος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις και είπε ότι προσέκρουσαν αρχικά στο συντηρητισμό των βολεμένων, όσο και στην αντιπολιτευτική αντιδραστικότητα.

    «Στα τελευταία πέντε χρόνια έγινε σημαντικό έργο. Πάνω απ' όλα η χώρα μπήκε σε μεταρρυθμιστική στρατηγική που δεν σταματά, δεν εγκαταλείπεται. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες και πιο επιτακτικές από ποτέ. Η μεταρρυθμιστική συζήτηση έχει ανοίξει στην Ελλάδα και αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση» είπε ο κ. Καραμανλής.

    [02] "'Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε"

    "Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" είναι το σύνθημα - μήνυμα με το οποίο προσέρχεται το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές, σύνθημα το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ζάππειο και στο οποίο αναφέρθηκε πολλές φορές.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα για αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες, τονίζοντας ότι ολοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και την Ελλάδα.

    Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ξεκάθαρο και κρίσιμο. Ή θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο μιας πολιτικής αδικίας και ανισότητας, ή θα αλλάξουμε ρότα και θα μπούμε στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, με αναδιανομή του πλούτου.

    Επίσης τόνισε ότι στις Ευρωεκλογές αποφασίζουμε για την Ελλάδα, αλλά και για την προοδευτική στροφή της Ευρώπης, με ισχυρή σοσιαλιστική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για να ενισχύσουμε την ισχυρή διεκδικητική φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    Η ψήφος στη ΝΔ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου , είναι ψήφος σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση. Και περιέγραψε την ελληνική κρίση ως μία πολύπλευρη κρίση θεσμών και αξιών, κοινωνική κρίση και πολιτική κρίση, η οποία κορυφώθηκε με προσωπική ευθύνη του κ. Καραμανλή όταν έκλεισε ξαφνικά τη Βουλή και οδήγησε σε παραγραφή πιθανών αδικημάτων υπουργών, όπως τόνισε.

    Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είπε, είναι ψήφος ελπίδας και η νίκη στις Ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο βήμα το οποίο θα οδηγήσει στο δεύτερο βήμα αυτό της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση προέβλεψε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής μπροστά στα αδιέξοδα θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές πολύ πριν τον ερχόμενο Μάρτιο με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον κ. Κ. Παπούλια για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας εφόσον αυτός το επιθυμεί, ενώ για το αν το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές, σε περίπτωση που δεν έχουν διεξαχθεί μέχρι τότε, ο κ. Παπανδρέου παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον κ. Κ. Παπούλια μετά τις εκλογές, αφού θα το έχει κάνει γνωστό πριν από αυτές.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση και όχι μία κυβέρνηση που κρύβει τις αλήθειες και σχεδιάζει νέα βάρη για τους πολίτες μετά τις Ευρωεκλογές.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, διεκδικεί την εμπιστοσύνη των πολιτών και την κερδίζει καθημερινά. Οι πολίτες, υπογράμμισε, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των εκλογών και πρόσθεσε ότι με τη συμμετοχή "παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ενώ με αποχή αφήνουμε την τύχη μας στα χέρια άλλων".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επανειλημμένα στην συμμετοχή στις ευρωεκλογές και τόνισε ότι δεν πρέπει να πάει ούτε μία ψήφος χαμένη. Ανέφερε ότι συμμερίζεται την βαθειά απογοήτευση του πολίτη, αλλά, όπως τόνισε, εάν παραιτηθούμε τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, θα βουλιάξουμε. Και πρόσθεσε ότι το στοίχημα αυτό δεν είναι προσωπικό του στοίχημα, αλλά ένα στοίχημα για την Ελλάδα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ με τα παπαγαλάκια, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με επικοινωνιακά τρικ να κρύψει την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο πολίτης. Αλλά, πρόσθεσε, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την ψήφο του λαού στις 7 Ιουνίού, ούτε από την ψήφο στις εθνικές εκλογές.

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις της κυβέρνησης για το δίλημμα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για διπλό ολίσθημα: Αφενός, είπε, δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού και λένε ότι όλα πάνε καλά.Το δεύτερο ολίσθημα, πρόσθεσε, είναι ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει τα δικά της προβλήματα, βάζοντας ως ασπίδα τον απλό ψηφοφόρο της ΝΔ, τον οποίο η ηγεσία του κόμματος "αδίκησε βάρβαρα". Ο ψηφοφόρος της ΝΔ, τόνισε, δεν έχει καμία ευθύνη για το κλείσιμο της Βουλής και την παραγραφή, ούτε με τα δώρα στους μεγαλομετόχους και τις τράπεζες, ούτε για τα δομημένα ομόλογα , τις άγονες γραμμές, τη Ζίμενς, το Γερμανό ή τις υποκλοπές. Ο ψηφοφόρος της ΝΔ άλλα ζήτησε, τα οποία, όμως, η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε. Αυτά που χτυπάμε εμείς, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι εκείνα που δεν αρέσουν ούτε στο νεοδημοκράτη και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά με τη βοήθεια που του προσέφερε το ΠΑΣΟΚ και την οποία αρνήθηκε και τώρα έχει γίνει μέρος του προβλήματος. Αυτά τα προβλήματα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να τα λύσει ο κ. Καραμανλής γιατί είναι όμηρος αυτών των υποθέσεων.

    Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι είναι αυτός που ζητά την πόλωση. "Εγώ", τόνισε, "δεν ζήτησα ποτέ την πόλωση" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι εκλεγμένος και είναι επικεφαλής ενός Κινήματος το οποίο μπορεί να εκφράσει την αγανάκτηση του πολίτη. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μετά από πέντε χρόνια αντί να μιλάει για το έργο της αποφάσισε την πόλωση. Αυτό, πρόσθεσε, είναι το μόνο της όπλο για να κρύψει την ανομία, τη συγκάλυψη, την ανέχεια τωνΕλλήνων πολιτών. Και αυτό, όπως είπε, είναι ενδεικτικό του πού βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε, να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση. Αν είναι έτσι ας πάει στην αντιπολίτευση που είναι και ο φυσικός της χώρος, ας κάνει τόπο να περάσει η Ελλάδα.

    Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες, εκδότες και μίντια που ενθαρρύνουν την αποχή και δεν θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις απάντησε ότι αυτά που λέει ο κ. Ρέππας συνάδουν με αυτά που ο ίδιος υποστηρίζει εδώ και χρόνια.

    Και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει καθαρές σχέσεις και κανόνες με όλους, διότι αυτοί κάνουν τους καλούς λογαριασμούς και τους καλούς φίλους. Υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει ως κυβέρνηση τα μέσα ενημέρωσης να ξεπεράσουν την κρίση τους, αλλά με σχέσεις διαφάνειας. Οι σχέσεις αλληλεξάρτησης, υπογράμμισε, θα τελειώσουν.

    Σε ερώτηση για τις κατηγορίες που απευθύνει το ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η ανταλλαγή απόψεων είναι χρήσιμη, αναρωτήθηκε αν οι προοδευτικές δυνάμεις θα μείνουν στην απλή διαμαρτυρία κατά πάντων και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με τις δυνάμεις που θέλουν την πραγματική αλλαγή "θα βρεθούμε κάποια στιγμή". Πρόσθεσε ότι το απλό μέλος και ο ψηφοφόρος του ΚΚΕ θέλουν να αλλάξει η πολιτική στη χώρα που πλήττει και τους ίδιους και αυτή είναι δεξιά πολιτική.

    Σε ερώτηση για όσα καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλέξης Τσίπρας για τα εργασιακά, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε ως κυβέρνηση να σταματήσει την ασυδοσία και να βάλει κανόνες στις εργασιακές σχέσεις και πρόσθεσε ότι αν κάτι δεν κάναμε καλά θα το αλλάξουμε. Και επανέλαβε ότι "θα συναντηθούμε με όλες τις δυνάμεις που θέλουν αλλαγή στη χώρα".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την απόφασή του να προχωρήσει και να εφαρμόσει όσα υπόσχεται, σε αντιδιαστολή με τον κ. Καραμανλή ο οποίος δεν εφάρμοσε όσα υποσχέθηκε. Ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποκλεισμού των λεγόμενων βατοπεδινών από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι θα είναι η πιό τρανή απόδειξη ενοχής και συγκάλυψης. Αν είναι αθώοι γιατί να τους βγάλει και αν δεν είναι αθώοι γιατί τους συγκάλυψε, ήταν δύο ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό παιχνίδι συγκάλυψης ανομιών. Αυτά τα παιχνίδια, τόνισε, εγώ δεν τα καταλαβαίνω και θα σταματήσουν, διότι δημιουργούν αναξιοπιστία απέναντι στον πολίτη αλλά και αναξιοπιστία για τη χώρα.

    Όσο μεγαλύτερη είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ τόσο καλύτερα, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι θα είναι αυτή που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν υπόσχεται τίποτα που δεν μπορεί να εφαρμόσει, ενώ στο ερώτημα "πού θα βρείτε τα λεφτά" για να χρηματοδοτήσει το ΠΑΣΟΚ τις πολιτικές του, απάντησε με το ερώτημα "που πάνε σήμερα τα λεφτά;".

    Εξέφρασε την απόφασή του να συγκρουστεί με αντιλήψεις αδιαφάνειας και με παλαιοκομματικές πρακτικές για να υπάρξει δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και υπογράμμισε ότι "δεν χρωστάω σε κανέναν παρά μόνο στον Έλληνα πολίτη".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον των συμβασιούχων ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντί να τελειώσει με το ζήτημα αυτό, έφτιαξε κομματικά εργοστάσια που παράγουν εργασιακό μεσαίωνα και βαρβαρότητα. Και πρόσθεσε ότι η λογική αυτή θα σταματήσει με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την πληθυσμιακή τους αύξηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδυνάμωσε όλες τις υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων και γι' αυτό σήμερα τα σύνορα δεν φυλάσσονται. Πρέπει, πρόσθεσε, να μπορούμε να ορίζουμε ποιός είναι πολιτικός πρόσφυγας και ποιός θα επαναπροωθείται. Για τους νόμιμους μετανάστες, τόνισε ότι πρέπει να ενταχθούν στις κοινωνικές δομές και τάχθηκε υπέρ της άμεσης νομιμοποίησης των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Προέβλεψε επίσης ότι θα υπάρξει μεταναστευτική πίεση με τη λήξη της οικονομικής κρίσης.

    Σε ερώτηση για τα πρόσφατα επεισόδια με μουσουλμάνους στο κέντρο της Αθήνας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό με το Κοράνι, αλλά πρόσθεσε αν το περιστατικό συνέβη οι αρχές θα έπρεπε να ζητήσουν συγνώμη. Επανέλαβε την υποστήριξή του στην δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, κάτι για το οποίο, όπως είπε, συμφωνούσε και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στα πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία δεν έχει κάνει τίποτα για να το οργανώσει.

    Σε ερώτηση σχετικά με την φυγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, "εάν πρόκειται απλά για μία απόδραση στη Γερμανία ή αν υπήρξε συμμετοχή και του Μεγάρου Μαξίμου", ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο ίδιος δεν είναι ούτε αστυνομικός, ούτε δικαστής. Καταλόγισε όμως προσωπική ευθύνη στον κ. Καραμανλή για το κλείσιμο της Βουλής, την παραγραφή και τη συγκάλυψη. Με τέτοιες ενέργειες της κυβέρνησης ζούμε, πρόσθεσε, σε μια εποχή φημολογιών και όχι σε εποχή διαφάνειας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν θεώρησε δεδομένη τη μοίρα της χώρας και ότι πάντα πάλευε. Αν δεν υπήρχε η Ελλάδα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε, δεν θα υπήρχαν Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, Νησιωτικά Προγράμματα, Ρήτρα Αμοιβαίας Συνδρομής και ένταξη της Κύπρου. Και έθεσε το δίλημμα ή θα έχουμε μια χώρα έτοιμη για διαπραγμάτευση ή μια χώρα άπραγη, παθητική και δεδομένη όπως είναι σήμερα με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Σχετικά με την Τουρκία και την στάση που πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2009 όταν θα κριθεί η Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι παραιτήθηκε από όλα τα πλεονεκτήματα που είχε η χώρα και παρέδωσε τα όπλα εγκαταλείποντας εκ των προτέρων το βέτο. Τόνισε ότι υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με αυστηρή όμως τήρηση των κανόνων και των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρεί η γειτονική χώρα. Και ανέφερε ότι αν μέχρι τότε έχουν γίνει εκλογές στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ, η χώρα μας θα πάρει τα μέτρα της σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το λέω αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, για να το ακούσουν όλοι, Ευρωπαίοι και Τούρκοι.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Θ.Νάκος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για τις παιδικές χαρές (10:00:00, Αθήνα/Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου)

  • Συναντηση του προέδρου της Ρουμανίας με τον Πρόεδρο της Βουλής (10:15:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΘΟ, Γ. Παπαθανασίου (11:00:00, Αθήνα/υπ. Οικονομικών)

  • Συνέντευξη Τύπου υποψηφίων ευρωβουλευτών ΝΔ (Σκυλακάκης, Κουμουτσάκος) και ΠΑΣΟΚ (Παπακωνσταντίνου, Ράπτη) (11:00:00, Αθήνα/ΕΑΞΤ- Ακαδημίας 23)

  • Συναντήσεις ΥΠΕΞ Μπακογιάννη με Δήμαρχο Μόρφου και με τους κ.κ. Μπολάνο και Ντούλε (11:00:00, ΥΠΕΞ)

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί το Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης και Αλίμου (11:00:00, Ελληνικό/Πρώην Αμερικάνικη Βάση)

  • Άφιξη Ρουμάνου προέδρου Τράιαν Μπασέσκου στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" και μετάβασή του στο Άγιο Όρος με ελικόπτερο (11:55:00, Θεσσαλονίκη/"Μακεδονία"). Σημείωση: Στο αεροδρόμιο θα γίνει ανεπίσημη τελετή υποδοχής. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στ. Καλαφάτης

  • Γεύμα της Creta Farm στο περιθώριο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου "Σύγχρονος Τρόπος Ζωής & Πρόληψη Καρδιαγγειακών και Μυοσκελετικών Παθήσεων", στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Μακεδονία Παλάς. Σημείωση: Στο γεύμα θα γίνει ενημέρωση για τις πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρίας.

  • Παρουσίαση της Ετήσιας Εκθεσης 2009 της Διεθνούς Αμνηστίας (12:00:00, Αθήνα/ΔΣΑ-Ακαδημίας)

  • Συνέντευξη Τύπου για το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικού Βελονισμού 2009, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (12:00:00, Θεσσαλονίκη/πλ. Αριστοτέλους 4)

  • Συνέντευξη Τύπου του ΟΕΕΚ, με θέμα "Επίκαιρες δράσεις του ΟΕΕΚ στην αρχική επαγγελματική κατάρτιση", από τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Γιαλαμάτη στο παράρτημα του ΟΕΕΚ Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 25) (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Μοναστηρίου 25)

  • Συνάντηση του Π/Δ Κ Παπούλια με το Δήμαρχο Μόρφου Κύπρου κ. Χαράλαμπο Πίττα (12:30:00, Αθήνα/Προεδρικό)

  • Επίσκεψη του Προέδρου της Ρουμανίας στο Άγιο Όρος

  • Συνάντηση του Π/Δ Κ Παπούλια με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ινδονησίας Dr. HM Hidayat Nur Wahi (13:00:00, Αθήνα/Προεδρικό)

  • Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (13:30:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο)

  • Εναρξη διήμερου διεθνούς συνεδρίου με θέμα το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης (16:00:00, Αθήνα/Σίνα 31)

  • O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Zorpidis Travel Servises, Μιχάλης Ζορπίδης, καλεί σε ενημερωτική συνάντηση, στο περίπτερο 8 στο stand της εταιρίας (Νο 7), στην 3η Διεθνή Έκθεση Καλοκαιρινών Διακοπών (17:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη με θέμα την οικονομία σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (18:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία")

  • Εγκαίνια Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Περίπτερο 15 ΔΕΘ) (19:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ενημερωτική ημερίδα με θέμα:«Η καταπολέμηση των κουνουπιών στο Νομό Θεσσαλονίκης» διοργανώνει στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων του Δήμου Αξιού η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Υγείας της Νομα (19:30:00, Θεσσαλονίκη/Μάλγαρα)

  • Ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευρωεκλογών (20:00:00, Αθήνα/ΕΡΤ)

  • Εγκαίνια της 3ης SUMMER HOLIDAYS EXPO 2009 από τον πρόεδρο του ΕΟΤ Ιωάννη Κοφίνη (20:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό, στην τελετή έναρξης των Πανελληνίων Αγώνων Special Olympics - Θεσσαλονίκη 2009 (20:00:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους). Σημείωση: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (Πλέι Οφ, 3ος Τελικός): Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός - 22:30:00, ΣΕΦ

  • Ποδόφαιρο-Ευρωπαϊκό Νέων (ενδιάμεση φάση-3ος όμιλος, 3η ημέρα)

    20:00 Δανία-Ελλάδα

    20:00 Πορτογαλία-Τουρκία

  • Συμβούλιο υπουργών Ανταγωνισμού ΕΕ - Συμμετέχει ο Κ. Μαρκόπουλος (Βρυξέλλες)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα-Εκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο (16:30:00, Αθήνα)

    1. Προτάσεις της Ε.Π.Ο. για τροποποιήσεις του Καταστατικού της Ε.Π.Ο. και του Κ.Α.Π.

    2. Ενημέρωση από τον Πρόεδρο αναφορικά με παρουσία Αστυνομίας σε αγώνες ποδοσφαίρου και Ηλεκτρονικό εισιτήριο

    3. Συζήτηση περί πρότασης ενίσχυσης της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Ββ & Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας

    4. Πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρεία MONDIAL MARKETING

    5. Ενημέρωση επί Οικονομικών θεμάτων

    6. Διάφορα

  • Εκλογή Γενικού Διευθυντή της Super League

  • Ποδόσφαιρο-Ολυμπιακός-Παρουσίαση Τιμούρ Κετσπάγια - 13:00:00, Πειραιάς/Γραφεία Ολυμπιακού

    [04] "Bλέπουν" μέσα από τα μάτια του αλόγου και "τρέχουν με τα πόδια του"

    Μια βόλτα με το άλογο και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα για χιλιάδες παιδιά με κινητικές, και όχι μόνο, δυσκολίες? Το όμορφο, υπερήφανο ζώο χαρίζει σε αθώα παιδιά την περηφάνια, την αυτοπεποίθηση και κυρίως την κίνηση, που κάποια ασθένεια ή κάποιο ατυχές γεγονός τους στέρησε.

    Λέγεται ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν οι ενήλικες προσπαθούσαν να τον βλέπουν μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών. Είναι βέβαιο ότι είναι καλύτερος με? τα πόδια των αλόγων, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη ομάδα των μικρών αναβατών.

    Άλλωστε, είναι κλινικά αποδεδειγμένο πως το να είναι κανείς απλά κοντά στα άλογα, αλλάζει το μοτίβο της λειτουργίας του εγκεφάλου του. "Τα άλογα έχουν μια ηρεμιστική επίδραση, που βοηθά τους ανθρώπους να σταματούν να καθηλώνονται σε γεγονότα του παρελθόντος και τους ωθεί να κοιτάξουν στο μέλλον με αισιοδοξία", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ), Δήμητρα Καρουζάκη.

    Άλλωστε, η αξία της έφιππης άσκησης και ιππασίας στην ύπαιθρο, για άτομα με ειδικές ανάγκες, ήταν γνωστή στους Έλληνες από τον 5ο αιώνα π.χ, ενώ στη χώρα μας, το πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας ξεκίνησε το 1983, με πρωτοβουλία της AideenLewis και με μια ομάδα παιδιών της "Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών" στον Ιππικό Όμιλο Βαρυπόμπης.

    Το 1992 συγκροτήθηκε σε σωματείο εθελοντικού, μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία "Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας", ενώ την επόμενη χρονιά αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό σωματείο.

    Η εισαγωγή του αλόγου στη θεραπεία δεν είναι μια σύγχρονη ανακάλυψη. Όπως επισημαίνει η κ. Καρουζάκη, από την αρχαιότητα ακόμα, οι γιατροί είχαν εκτιμήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της ιππασίας στην υποστήριξη της υγείας και στη σκληραγώγηση.

    Από ιατρικά δοκίμια του 17ου και 18ου αιώνα, γνωρίζουμε, όπως μας εξηγεί η κ. Καρουζάκη, ότι κάποιοι γιατροί της εποχής έβλεπαν την ιππασία ως μια ιδιαίτερα εντατική άσκηση του σώματος, που επενεργούσε σε όλο τον οργανισμό, που μπορούσε να δυναμώσει και να αυξήσει την αντοχή του και να δράσει αποτελεσματικά απέναντι στις ασθένειες.

    Με τα χρόνια, ωστόσο, η ραγδαία ανάπτυξη των φυσικών επιστημών κατά τον 19ο αιώνα, συνετέλεσε ώστε να λησμονηθεί αυτή η παλιά γνώση για τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε η κίνηση πάνω στο άλογο, στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου.

    Η θεραπευτική ιππασία είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη θεραπεία με την εκπαίδευση, την άθληση και την ψυχαγωγία. Απευθύνεται σε άτομα με νοητικές, σωματικές, μαθησιακές, νευρολογικές ή ψυχολογικές δυσκολίες. Οφέλη Θεραπευτικής Ιππασίας Τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας καταγράφονται πολλαπλά, όπως μας εξηγεί η κ. Καρουζάκη και κατατάσσονται σε σωματικά, νοητικά-αισθητηριακά και ψυχολογικά.

    Τα σωματικά περιλαμβάνουν αύξηση της συμμετρίας, βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης του ελέγχου του κεφαλιού, μείωση της σπαστικότητας, αύξηση του εύρους κίνησης και βελτίωση του συντονισμού και της κινητικότητας.

    Στα νοητικά-αισθητηριακά έχουμε: αύξηση της προσοχής και της οπτικοακουστικής ικανότητας, βελτίωση της αντίληψης του σώματος και αύξηση της ικανότητας του προσανατολισμού.

    Στα δε ψυχολογικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται η βελτίωση της δραστηριοποίησης, της κοινωνικοποίησης και της αυτοπεποίθησης, καθώς και της εγρήγορσης.

    Οι κύριες ενδείξεις της Θεραπευτικής Ιππασίας είναι: νευρολογικές καταστάσεις, εγκεφαλική παραλύση, δισχιδής ράχη, μυϊκή δυστροφία, βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληψία, κακώσεις κεφαλής, τύφλωση, κώφωση, ορθοπεδικές καταστάσεις, αρθρίτης. Σύνδρομο ντάουν, αυτισμός, προβλήματα συμπεριφοράς και πολιομυελίτιδα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, στον κατάλογο. Οι κλάδοι της θεραπευτικής ιππασίας και πώς βοηθούν τον άνθρωπο Η θεραπευτική ιππασία είναι μια ολιστική προσέγγιση αποκατάστασης και οι κλάδοι της είναι η ιπποθεραπεία, το άθλημα για άτομα με αναπηρίες, η θεραπευτική εκπαιδευτική ιππασία και η ψυχοθεραπεία με άλογο, εξηγεί η κ. Καρουζάκη.

    Η ιπποθεραπεία είναι η ιατρική και φυσιοθεραπευτική κατεύθυνση στη θεραπευτική ιππασία. Αυτή η θεραπευτική μορφή δεν είναι ενεργητική ιππασία, αλλά μια καθαρά ιατρική θεραπευτική μέθοδος, με την έννοια των φυσιοθεραπευτικών κινήσεων. Η θεραπεία στην ιπποθεραπεία, είναι πάνω από όλα παθητική προσαρμογή του ενδιαφερόμενου στο ρυθμό και την κίνηση του αλόγου.

    Η θεραπευτική εκπαιδευτική ιππασία εφαρμόζεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες ως ατομική ή ομαδική μορφή και περιλαμβάνει ασκήσεις για τη βελτίωση των μαθησιακών, σωματικών και ψυχοκινητικών ικανοτήτων. Το άλογο, είτε καθοδηγείται από τον οδηγό του, είτε ιππεύεται αυτόνομα από τον ασκούμενο.

    Η ψυχοθεραπεία με άλογο, στηρίζεται στην ψυχαναλυτική δυναμική για την αντιμετώπιση κυρίως των ψυχώσεων, καταθλίψεων και του ιδρυματισμού και έχει ως στόχο να αναπτύξει στον ψυχικά πάσχοντα δεξιότητες που η ψυχική νόσος έχει αναστείλει. Έτσι, ο ωφελούμενος αποκτά κινητικές, νοητικές και κοινωνικές δεξιότητες. Έξι τα "εξουσιοδοτημένα" κέντρα για θεραπευτική ιππασία στην Ελλάδα Σύμφωνα με την κ. Καρουζάκη, τα εξουσιοδοτημένα κέντρα για θεραπευτική ιππασία στην Ελλάδα είναι έξι και βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Κω και Καλαμάτα, ενώ γίνονται προσπάθειες για να στηθεί ένα ακόμα, στα Ιωάννινα.

    Όπως μας εξηγεί η ίδια, μόνο αυτά τα κέντρα προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού είναι εξοπλισμένα με κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους, γυμναστές και ειδικούς παιδαγωγούς, ενώ το σημαντικότερο από όλα είναι πως διαθέτουν καταρτισμένους εκπαιδευτές.

    Μεταξύ άλλων, η κ. Καρουζάκη τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με τη θεραπευτική ιππασία, πολλά παιδιά ενδεχομένως να αποκατασταθούν και επαγγελματικά, ως σταβλίτες, πεταλωτές?ακόμα και εκπαιδευτές.

    Σχετικά με τα άλογα που χρησιμοποιούνται από παιδιά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες, η ίδια επισημαίνει ότι είναι πολύ καλού χαρακτήρα, ήπια, ήρεμα και με καλή διαγωγή. Και φυσικά όπως υπογραμμίζει?.εκπαιδεύονται σαν τα παιδιά που από την πολύ μικρή τους ηλικία, με υπομονή και επιμονή, αποκτούν ήθος, αρχές και φυσικά αντοχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 May 2009 - 4:30:25 UTC