Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων"
  • [02] Ολα έτοιμα για τις ευρωεκλογές
  • [03] Νέες ειδικότητες στα ΙΕΚ Μακεδονίας
  • [04] Αποτελέσματα εκλογών στην ΕΣΗΕΑ
  • [05] "Στις 7 Ιούνη πάμε κάλπη"

  • [01] "Κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

    Η οικονομική ύφεση προκάλεσε και "κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που μετέτρεψε τον κόσμο σε "μία πυριτιδαποθήκη ανισοτήτων, αδικίας και ανασφάλειας έτοιμη να εκραγεί", εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία, στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Στην έκθεση αυτή, που αριθμεί πάνω από 400 σελίδες, η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει τον ζοφερό απολογισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, που επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση, και καλεί τους ηγέτες, κυρίως αυτούς της G20, να "επενδύσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα που μάχονται υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης".

    "Καθόμαστε κυριολεκτικά πάνω σε μία πυριτιδαποθήκη ανισοτήτων, αδικίας και ανασφάλειας", γράφει στον πρόλογο η Ιρέν Χαν, γενική γραμματέας της οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο.

    "Δεν είναι απλά μία οικονομική κρίση, είναι μία κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων", εξήγησε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Υπάρχουν κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση, τα οποία διογκώνονται και αποτελούν ένα βραδυφλεγές φυτίλι".

    "Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώσαμε υποχωρήσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ των ζητημάτων ασφαλείας και σήμερα, με την οικονομική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο".

    Στην Αφρική, η έλλειψη τροφής είχε "δυσανάλογες συνέπειες στους ευπαθείς πληθυσμούς", επισημαίνεται στην έκθεση, και προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις σε όλη την ήπειρο, ιδιαίτερα στην Τυνησία, τη Ζιμπάμπουε, το Καμερούν, ή τη Μοζαμβίκη.

    Και στην Ευρώπη όμως η κατάσταση δεν είναι ιδανική. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει κυρίως τη χρήση βομβών διασποράς και τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας. "Η σύγκρουση αυτή απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η αντίληψη ότι, μετά τον ψυχρό πόλεμο, η Ευρώπη έχει επιτύχει μία οριστική ασφάλεια", υπογραμμίζει η έκθεση.

    Η μη-κυβερνητική οργάνωση καταγγέλει εξάλλου ένα "κλίμα ρατσισμού και μη ανεκτικότητας", σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως εναντίον "μεταναστών, εβραίων, μουσουλμάνων και των Ρομ". Οι τελευταίοι, τονίζεται στην έκθεση, "παραμένουν σταθερά αποκλεισμένοι από τη δημόσια ζωή σε όλες τις χώρες".

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμνηστία χαιρετίζει την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο και να διεκδικήσει μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Αλλά επισημαίνει ότι "είναι πολύ νωρίς για να κρίνει εάν η αμερικανική κυβέρνηση θα ασκήσει πράγματι πίεση σε χώρες όπως το Ισραήλ ή η Κίνα, σε ζητήματα σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων -όπως πράττει για παράδειγμα με το Ιράν και το Σουδάν".

    Η οργάνωση εκτιμά πάντως ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα σε σχέση με την πολιτική του προκατόχου του Τζωρτζ Μπους για τον αγώνα κατά την τρομοκρατία, υπήρξαν "καθησυχαστικές".

    "Διεκδικούμε την αξιοπρέπεια"

    Η Διεθνής Αμνηστία αρχίζει σήμερα νέα εκστρατεία αρωγής προς τους "φυλακισμένους της φτώχειας", ύστερα από εκστρατείες ετών που διεξήγαγε κατά των αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων.

    "Η φτώχεια είναι επίσης ένα πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και οι αυθαίρετες κρατήσεις", δήλωσε η Ιρέν Χαν, γενική γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Θέλουμε να δώσουμε τη δύναμη στους ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια ώστε να μπορούν να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους", πρόσθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης στο Λονδίνο.

    Η εκστρατεία με τίτλο "Διεκδικούμε την αξιοπρέπεια", κατά των αυξημένων παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων που διαπράττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχει στόχο τον τερματισμό των εξώσεων από τις παραγκουπόλεις και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ιθαγενών.

    Η μεγάλη αύξηση των τιμών των τροφίμων επιδείνωσε το πρόβλημα της πείνας. Κοινότητες αυτοχθόνων στερήθηκαν τα δικαιώματά τους και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζούσαν στις παραγκουπόλεις εκριζώθηκαν δια της βίας εν ονόματι της οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

    Η εκστρατεία θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι χρόνια και θα εγκαινιαστεί επίσημα τον Ιούνιο, κατά την επίσκεψη της Χαν στην παραγκούπολη Κιμπέρα της Κένυας, από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της Αφρικής.

    Η προσπάθεια αυτή της Διεθνούς Αμνηστίας ξεκινά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, εποχή που ευνοεί την περιστολή ορισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οικονομική κρίση είναι συνώνυμο των αυξημένων παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, εκτιμά η διεθνής οργάνωση. "Είναι μια εκστρατεία για το αδιαίρετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αναφέρει.

    Η εκστρατεία θα αναπτυχθεί σε τρεις βασικούς άξονες: τη μητρική θνησιμότητα, την κατάσταση στις παραγκουπόλεις και την ηθική των επιχειρήσεων. Επίσης θα επικεντρωθεί και στις χώρες που εμφανίζονται ως ηγέτες του σύγχρονου κόσμου. "Τα τρία τέταρτα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνονται στις χώρες της G20 (της Ομάδας των βιομηχανικών χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη). Αυτό δείχνει το μέγεθος του έργου που έχουμε να κάνουμε", τονίζει.

    Στο πλαίσιο της νέας αυτής εκστρατείας, η Διεθνής Αμνηστία ζητά κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα να επικυρώσουν τα βασικά διεθνή όργανα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [02] Ολα έτοιμα για τις ευρωεκλογές

    Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών με τρεις τρόπους: μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1500, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και μέσω της ιντερνετικής πύλης "Ερμής" που λειτουργεί με πολλαπλά κριτήρια επιλογής.

    Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου, καθώς και των υπευθύνων της εταιρείας Singular Logic, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως το υπουργείο βρίσκεται σε ετοιμότητα. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει την πεποίθηση πως οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με τρόπο που συμφωνεί με το επίπεδο του πολιτικού μας πολιτισμού, ενώ δήλωσε αισιόδοξος και για το ποσοστό αποχής, το οποίο έκρινε πως δεν θα είναι αυτό που θρυλείται, όπως είπε.

    Φέτος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα νέο πιλοτικό σύστημα εναλλακτικής συλλογής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, σε 502 εκλογικά τμήματα. Το νέο αυτό σύστημα, το οποίο φέρει τα αρχικά SRT, θα λειτουργεί μέσω ενός τύπου κινητού τηλέφωνου με ειδικό πρόγραμμα από το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με ειδικούς κωδικούς, θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα προς το υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα όμως με το παραδοσιακό πρόγραμμα που γίνεται μέσω τηλεγραφημάτων.

    Για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 9.866.913, συν 36.758 Ελληνες που θα ψηφίσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κομματικοί συνδυασμοί είναι 27 με 513 υποψήφιους, ενώ τα εκλογικά τμήματα είναι 20.435 συν 97 του εξωτερικού.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται φέτος ανά 15 λεπτά έναντι 30 λεπτών που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες στις 7 μ.μ., στο επόμενο τρίωρο θα έχει βγει το 15% των αποτελεσμάτων, ισχυρή βάση -όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους της SingularLogic- για την ένδειξη του συνολικού αποτελέσματος.

    [03] Νέες ειδικότητες στα ΙΕΚ Μακεδονίας

    Τη λειτουργία νέων ειδικοτήτων κατάρτισης, που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στα ΙΕΚ της Κεντρικής Μακεδονίας, από το Σεπτέμβριο, καθώς και μία σειρά από άλλες δράσεις όπως η κατάρτιση σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, η αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών και η ηλεκτρονική διασύνδεση των ΙΕΚ, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του ΟΕΕΚ, Δημήτρης Γαλαμάτης.

    Συγκεκριμένα, κατά το φθινοπωρινό εξάμηνο 2009-10 θα λειτουργήσει η ειδικότητα Βοηθού φυσικοθεραπευτή - Υπαλλήλου εργαστηρίου φυσικοθεραπείας στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης (1), του Διαχειριστή γεωργικών εκμεταλλεύσεων και του Τεχνικού προγραμματισμού παιχνιδιών και ψυχαγωγικών εφαρμογών (video games) στον Εύοσμο, του Ελαιοχρωματιστή στη Θεσσαλονίκη (2), Μουσικής με τεχνολογία στην Επανομή, Φύλακα Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στην Τριανδρία και Οδοντιάτρου στο Λαγκαδά.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ.Γαλαμάτης ανέφερε ότι εκπονούνται οδηγοί σπουδών για τη λειτουργία νέων ειδικοτήτων Τεχνικού κατασκευής καλουπιών στο ΙΕΚ Σερρών, Τεχνικού επεξεργασίας δέρματος γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά και Ειδικού καλλιέργειας και εκχύλισης αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών στο Κιλκίς, οι οποίες θα ξεκινήσουν είτε το χειμερινό είτε το εαρινό εξάμηνο.

    Επιπλέον, από το Σεπτέμβρη προγραμματίζεται η λειτουργία τμήματος ΙΕΚ εντός της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη», σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ανάλογη συνεργασία, με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιτρέψει την παροχή κατάρτισης σε φυλακισμένους των Δικαστικών Φυλακών Θεσσαλονίκης.

    Από τη διοίκηση του ΟΕΕΚ προβλέπεται η χορήγηση δελτίου (πάσο) μειωμένου εισιτηρίου στους καταρτιζόμενους των ΙΕΚ στον ΟΑΣΑ και σταδιακά στον ΟΑΣΘ.

    Εξάλλου, ο ΟΕΕΚ επιχειρεί τη δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού γραφείου διασύνδεσης, ώστε οι απόφοιτοί του να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις επαγγελματικές ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, αλλά και οι επιχειρήσεις να απευθύνονται στο δίκτυο για την αναζήτηση εργαζομένων.

    Σύμφωνα με τον κ.Γαλαμάτη, ο ΟΕΕΚ έχει υποβάλει προτάσεις στο ΕΣΠΑ τόσο για την ανανέωση του εργαστηριακού του εξοπλισμού (εργαστήρια πληροφορικής, φωτοτυπικά κ.α.), αλλά και για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών του και το πληροφοριακό του σύστημα.

    Σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας Leonardo, έχουν ήδη εγκριθεί 25 για το 2009 (από 73 προτάσεις). Κατά τη διετία 2007-08 εγκρίθηκαν 94 προγράμματα και υλοποιήθηκαν ή θα υλοποιηθούν έως τον Οκτώβριο του 2010, 75.

    Για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των καταρτιζόμενων στα ΙΕΚ, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού τόνισε ότι ήδη έχουν κατοχυρωθεί δικαιώματα σε 60 ειδικότητες (από σύνολο περίπου 180), ωστόσο, προωθείται η αναγνώριση σε άλλες 41 ειδικότητες.

    [04] Αποτελέσματα εκλογών στην ΕΣΗΕΑ

    Ο συνδυασμός "Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία" με επικεφαλής τον Πάνο Σόμπολο, αναδείχθηκε πρώτος στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών). Δεύτερος αναδείχθηκε ο συνδυασμός «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» με επικεφαλής τον Δ. Τρίμη.

    Ψήφισαν 3.940 μέλη και βρέθηκαν 3.754 Έγκυρα, 124 Άκυρα και 62 Λευκά. Το εκλογικό μέτρο ήταν 341 ψήφοι.

    Συγκεκριμένα από τους 3.940 ψηφίσαντες:

    Β· Ο Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» έλαβε 1.208 ψήφους που αντιστοιχούν σε 4 έδρες.

    Β· Ο Συνδυασμός «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» έλαβε 919 ψήφους και 3 έδρες.

    Β· Ο Συνδυασμός «ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ) έλαβε 601 ψήφους και 2 έδρες.

    Β· Ο Συνδυασμός «ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (ΚΕΔ)» έλαβε 425 ψήφους και 1 έδρα.

    Β· Ο Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» έλαβε 320 ψήφους και 1 έδρα.

    Β· Ο Συνδυασμός « ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ - FINANCIAL CRIMES Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο - Σπάρτακος - Ανένταχτοι» έλαβε 281 ψήφους.

    [05] "Στις 7 Ιούνη πάμε κάλπη"

    Για "υποχρηματοδότηση των δομών κοινωνικής υποστήριξης, χρεοκοπία των κέντρων πρόληψης και αποτυχία της χώρας μας στην πολιτική της για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών" μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά την επίσκεψη στο Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης και Αλίμου.

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι «μοιράζει στις τράπεζες 28 δισεκατομμύρια δίχως όρους και εγγυήσεις», ενώ «το υπουργείο Υγείας χρωστάει στον ΟΚΑΝΑ 13 εκατομμύρια ευρώ» και αναρωτήθηκε εάν «είναι τόσο ακριβή η κοινωνική πολιτική που δεν έχουμε την πολυτέλεια να τη στηρίξουμε, να στηρίξουμε τη νέα γενιά, να στηρίξουμε δομές υποστήριξης ψυχικής υγείας».

    Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι ρυθμοί αύξησης των θανάτων από ναρκωτικά είναι ιδιαίτερα υψηλοί, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να σταματήσει και μπορεί να σταματήσει μόνο από την ουσιαστική ενίσχυση των δομών πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών».

    Το δίλλημα που τίθεται μπροστά στην κάλπη είναι αν «θα στηρίξουμε την κοινωνία ή θα θεωρήσουμε την κρίση ως μια αφορμή για να βαθύνουν οι επιλογές που αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες και βυθίζουν την κοινωνία ακόμα πιο βαθειά στο τέλμα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το σημερινό ντιμπέιτ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Νομίζω ότι όπως και την προηγούμενη φορά η Αλέκος Αλαβάνος θα κάνει τη διαφορά γιατί είναι ο μόνος από τους 5 που έχει να πει κάτι ουσιαστικό στους νέους ανθρώπους, στους εργαζόμενους, έχει να πει κάτι ουσιαστικό στην κοινωνία που βυθίζεται σε τέλμα».

    Περιοδεία στην Πετρούπολη

    Χθες, κατά την περιοδεία του στην Πετρούπολη, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος σε νέους της περιοχής, επισήμανε:

    «Θέλουν να πείσουν τους νέους ανθρώπους ότι η αποχή είναι μόδα. Θέλουν να τους πείσουν να πάνε για μαύρισμα" την Κυριακή της κάλπης, ώστε να συνεχίσουν αυτοί ανενόχλητοι να μας μαυρίζουν τη ζωή. Δεν θα τους κάνουν, όμως, τη χάρη. Στις 7 Ιούνη πάμε κάλπη. ΣΥΡΙΖΑ χαλαρά».

    Συνάντηση με μετανάστες

    Χθες επίσης, ο Αλ. Τσίπρας και ο Αλ. Αλαβάνος συναντηθήκαν με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, τόνισε:

    "Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε συνείδηση όλοι ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα είναι αυτό το εκρηκτικό θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος και ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας. Και όσο αποφεύγουμε να ακουμπήσουμε αυτή την «καυτή πατάτα», ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όσο προσπαθούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα".

    Παράλληλα, πρόσθεσε: "Εμείς κατβ αρχάς θέλουμε να σας πούμε ότι ο λόγος για τον οποίον υποστηρίζουμε την άποψη ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό δεν είναι μονάχα, εξαιτίας μιας σταθερής ιδεολογίας και αξιών, που έχουμε, ουμανιστικής προσέγγισης. Είναι και αυτό. Είναι όμως και μια ορθολογική προσέγγιση της πραγματικότητας. Ζούμε το εξής οξύμωρο. Οι αναλύσεις και οι μελέτες που οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν, λένε ότι, την 20ετια 2010 - 2030, για να μπορέσει να στηριχθεί οικονομικά και κοινωνικά η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζονται 20 εκατομμύρια μετανάστες σε θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας, που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούν να καλυφθούν από ευρωπαίους πολίτες".

    Τόνισε ότι "το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας. Αν καθίσει κανείς να δει με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του Ασφαλιστικού Συστήματος, ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε, το λένε μελέτες σοβαρές είναι αν κάθε χρόνο εντάσσονταν στα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μονάχα οι έλληνες εργαζόμενοι, αλλά και πάνω από 80 ή 100 χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι θα αποκτούσαν χαρτιά, θα νομιμοποιούνταν δηλαδή, και δεν θα ήταν ούτε στην παρανομία ούτε στην παραβατικότητα και ούτε έρμαια της εγκληματικότητας. Και απαντούμε μβ αυτόν τον τρόπο στους συμπολίτες μας, τους έλληνες, οι οποίοι αισθάνονται το διαφορετικό ως απειλή, λέγοντάς τους ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Όχι μόνο να μην βλέπεις το διαφορετικό ως απειλή, αλλά να το δεις ως πλούτο. Σαν κάτι το οποίο θα ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή".

    Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Κοινοτήτων των Μουσουλμάνων, υπογράμμισε ότι «εμείς οι έλληνες γνωρίζουμε και από μετανάστευση και από προσφυγιά. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε, έστω και με συμβολικό τρόπο, βάζοντας στο ψηφοδέλτιό μας, γνωρίζαμε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τον Άρειο Πάγο, βάζοντας στο ψηφοδέλτιό μας μία εκπρόσωπό σας, μια νέα κοπέλα, μετανάστρια δεύτερης γενιάς, που μεγάλωσε σβ αυτή τη χώρα, έμαθε ελληνικά, δεν ξέρει τη γλώσσα της χώρας καταγωγής της, παρβ όλα αυτά δεν έχει ταυτότητα, δεν έχει χαρτιά. Και θέλαμε με αυτό το συμβολικό τρόπο να αναδείξουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει».

    Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος ανέφερε ότι "συναντηθήκαμε και μιλήσαμε σε άπταιστα ελληνικά με εκπροσώπους των κοινοτήτων των Μουσουλμάνων μεταναστών, προσφύγων που βρίσκονται στην Αθήνα".

    Παράλληλα, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα πιστεύω του άλλου. Στις χριστιανικές χώρες για τους μουσουλμάνους, για όλους και αντιστρόφως στις μουσουλμανικές χώρες για τους χριστιανούς ή για όποια άλλη θρησκεία ή δόγμα. Πρέπει να υπάρχει ανοχή και ικανότητα συμβίωσης».

    Ο εκπρόσωπος των μεταναστών σημείωσε χαρακτηριστικά:

    "Εμείς ζητάμε συγνώμη σαν μουσουλμάνοι εάν έχει πάθει κάποια ζημιά ένα μαγαζί ή κάτι άλλο. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε ζημιά. Εμείς στέλνουμε μήνυμα αδελφοσύνης, Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο καθένας θα σέβεται τη θρησκεία του άλλου. Και επίσης τονίζω και θέλω να έχουμε ένα σεβασμό προς τη θρησκεία μας, να τιμωρηθεί ο αστυνομικός που έχει σκίσει το Κοράνι και το Κράτος να μας ζητήσει συγνώμη σαν μουσουλμανική κοινότητα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 May 2009 - 12:30:26 UTC