Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αποφάσεις με πολιτικό θάρρος"
  • [02] "Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία"
  • [03] Πληφορορίες για τις ευρωεκλογές
  • [04] Πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου
  • [05] Αλογοσκούφης:Ενίσχυση ασθενέστερων
  • [06] "Εφυγε" ο δημοσιογράφος Λ.Παπαντωνίου
  • [07] "Αιφνιδιαστική αντεπίθεση"
  • [08] "Δεν είμαστε ίδιοι"
  • [09] "Οχι σε ψευτοδιλήμματα"
  • [10] "Χρειάζεται σταθερότητα"
  • [11] Δυσοίωνες προβλέψεις

  • [01] "Αποφάσεις με πολιτικό θάρρος"

    Το δίλημμα των ευρωεκλογών "υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα" έθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κλείνοντας με την τοποθέτησή του το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι "είναι αποφασισμένος να βαδίσει τον δρόμο των δύσκολων αποφάσεων και των μεταρρυθμίσεων παραβλέποντας το πολιτικό κόστος".

    "Βιώνουμε μία ξεχωριστή εποχή λόγω της κρίσης", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να μειώσουμε τις συνέπειες για την χώρα μας και να τρέξουμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις στην μετά την κρίση εποχή.

    Έχουμε δύο δρόμους, συνέχισε ο κ. Καραμανλής: "ο ένα είναι ο δρόμος της ανευθυνότητας, του μηδενισμού, του να ποντάρει κανείς στο "όχι σε όλα", να επενδύει στην σκανδαλολογία, όταν μάλιστα βαρύνεται από την συγκάλυψη τεράστιων σκανδάλων, όπως το έγκλημα του χρηματιστηρίου στο παρελθόν του".

    Από την άλλη, τόνισε είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας, που σημαίνει δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι μια περίοδος σαν όλες τις άλλες, είπε ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι είναι εποχή που πρέπει να προχωρήσουμε σε δύσκολες αποφάσεις και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται πολιτικό θάρρος.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι χρέος του να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις παρά το πολιτικό κόστος.

    "Είμαστε χώρα με αδυναμίες, αλλά και με μεγάλες δυνατότητες. Το δρόμο των αποφάσεων, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων καλώ τους πολίτες να τον κάνουμε μαζί", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρώτη ερώτηση της τηλεοπτικής αναμέτρησης.

    Η κυβέρνηση πέτυχε μία σειρά από σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό, τόνισε ο κ. Καραμανλής και εξήγησε ότι η Ελλάδα στήριξε της Κύπρο στο σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με την συμπαράσταση της συντριπτικής πελιοψηφίας του κυπριακού λαού.

    Πρόσθεσε ότι έβαλε βέτο στο ΝΑΤΟ για την είσοδο των Σκοπίων σε μία υπόθεση που ήθελε θάρρος και γεναιότητα.

    Επίσης ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, συμφωνίες που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό δίαυλο, τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, το Σάουθ Στριμ και τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας. Η κυβέρνηση ακολουθεί μία γενναία και σφριγηλή εξωτερική πολιτική, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που αφορούν την Ελλάδα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι πολλές φορές είναι υπερβολικά και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

    Έφερε δε σαν παράδειγμα τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί και θα αναγκαστεί να καταφύγει στο ΔΝΤ. Τελικά από το πρώτο τετράμηνο η κυβέρνηση έχει καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Θύμησε μάλιστα τα αρνητικά δημοσιεύματα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και είπε ότι είναι σημαντικό να μην τα αξιοποιεί η Αντιπολίτευση σαν ευκαιρία για να δυσφημεί την χώρα. Η Ελλάδα, κατέληξε, μπορεί να είναι στο κέντρο της Ευρώπης.

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση και επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να επιβάλει νέους φόρους.

    "Η διεθνής οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη να προχωρήσουμε με ταχύτερο βηματισμό", είπε ο κ. Καραμανλής ο οποίος απέρριψε την παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι "η κυβέρνηση καθυστέρησε τις μεταρρυμίσεις φοβούμενη το πολιτικό κόστος".

    "Πότε δεν είπα ότι έχουν γίνει λίγες μεταρρυθμίσεις",είπε ο κ. Καραμανλής και θύμισε την αλλαγή του πλαισίου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, το νέο χωροταξικό, την αποκρατικοποίηση της ΟΑ, την μακροχρόνια μίσθωση του λιμανιού του Πειραιά. Πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε κι άλλες μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι γίνονται "σε ένα περιβάλλον, όπου ο λόγος της Αντιπολίτευσης είναι εχθρικός".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συνέχιση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού λέγοντας ότι πρέπει να επανεξετασθούν τα βαρέα και αντυγιεινά.

    Είπε ακόμη ότι πρέπει να προχωρήσει η εξυγίανση του συστήματος Υγείας και ανέφερε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ο περιορισμός των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικάιου, συνολικά 255 ΝΠΔΔ.

    Αρνήθηκε την παρατήρηση για καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη από το 2005, αλλά έπρεπε να λυθούν ακανθώδη νομικά θέματα με την ΕΕ.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να βάλλει νέους φόρους. "Δεν σχεδιάζω να βάλω νέους φόρους" είπε χαρακτηριστικά αλλά πρόσθεσε ότι τα δεδομένα λόγω της διεθνούς κρίσης αλλάζουν μήνα με τον μήνα και δεν ξέρει τι θα γίνει σε μερικούς μήνες.

    Μίλησε ακόμη για την προσπάθεια της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη να περιορισθεί το εκτεταμένο φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι "η Ελλάδα βιώνει την κρίση ηπιότερα από άλλες χώρες: η ανεργία στην Ισπανία είναι 18%, τα ελλειμματα σε Αγγλία και Γαλλία είναι μεγαλύτερα από την χώρα μας", είπε.

    "Παρ' ότι διάγουμε μία μεγάλη οικονομική κρίση, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

    Δέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές από το το δημόσιο, πρόσθεσε, όμως, ότι "το βέβαιο είναι ότι δεν χάνονται χρήματα".

    Αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής, λέγοντας ότι αύξησε το ΕΚΑΣ, ανέβηκε ο κατώτερος μισθός, αυξήθηκε το επίδομα ανεργίας από 300 σε 460 ευρώ.

    "Χωρίς να είμαι ικανοποιημένος γίνεται σημαντική προσπάθεια αλλά χρειάζονται κι άλλες μεταρρυθμίσεις", είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος τομέας είναι ο ασφαλιστικός.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το βιωτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει βελτιωθει, ωστόσο τα χρήματα που δαπανά το δημόσιο για κοινωνική πολιτική πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και γι αυτό πρέπει να σπρώξουμε τις μεταρρυθμίσεις.

    "Δεν τα έχουμε πετύχει όλα, υπάρχουν συνταξιούχοι και αγρότες που διαδηλώνουν, όμως, δεν έδωσα ποτέ εντολή να δαρθούν συνταξιούχοι έξω από το Μαξίμου ή να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    "Ο νόμος πλάισιο για το Πανεπιστήμιο εφαρμόζεται παρά τις λυσσαλέες και αντιδημοκρατικές αντιδράσεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ντιμπειτ των πολιτικών αρχηγών.

    Πρόσθεσε ότι γενικότερα η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν καθυστερεί και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και η αξιολόγηση των πανεπιστημιακών αλλά και ο τετραετής προγραμαματισμός εφαρμόζονται.

    Είπε ακόμη ότι προωθούνται οι αλλαγές και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα.

    Για το ότι δεν αύξησε τις δαπάνες για την Παιδεία ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι παρέλαβε δημόσιο έλλειμα στο 7% που αποτελεί βρόγχο για την οικονομία, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα χρήματα να πάνε στις μεταρρυθμίσεις. Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι "υπονόμευσε την μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια".

    Τέλος ανάφέρθηκε στο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού λέγοντας ότι η κυβέρνηση το αντικατέστησε, αφού πρώτα είχε την σχετική εισήγηση της Ακαδημίας Αθηνών.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να επενδύσουμε στις μεταρρυθμίσεις", επανέλαβε κατηγορηματικά ο κ. Καραμανλής.

    Το περιβάλλον είναι μεγάλη προτεραιτοτηα που πρέπει να υπηρετείται όχι με λόγια, αλλά στην πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

    Υποστήριξε ότι με το νέο Χωροταξικό Σχέδιο και με τα ειδικά χωροταξικά, η κυβέρνηση έχει προσφέρει τεράστια υπηρεσία στο περιβάλλον και πρόσθεσε ότι προώθησε το Κτηματολόγιο που είχε καθυστερήσει και για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεχθεί πρόστιμο από την ΕΕ.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μείωσε κατά 90% τον αριθμό των 4000 παράνομων χωματερών που παρέλαβε. Σχετικά δε με τις πυρκαγιές του 2007, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στην αποκατάσταση των ζημιών ήταν ακαριαία και γενναιόδωρη και ότι, ήδη, έχουν εκταμιευθεί τα μισά από τα δύο δισ. ευρώ της ΕΕ.

    Το περιβάλλον είναι μεγάλη προτεραιότητα που πρέπει να υπηρετείται όχι με λόγια, αλλά στην πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

    Υποστήριξε ότι με το νέο Χωροταξικό Σχέδιο και με τα ειδικά χωροταξικά, η κυβέρνηση έχει προσφέρει τεράστια υπηρεσία στο περιβάλλον και πρόσθεσε ότι προώθησε το Κτηματολόγιο που είχε καθυστερήσει και για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεχθεί πρόστιμο από την ΕΕ.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μείωσε κατά 90% τον αριθμό των 4000 παράνομων χωματερών που παρέλαβε. Σχετικά δε με τις πυρκαγιές του 2007, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στην αποκατάσταση των ζημιών ήταν ακαριαία και γενναιόδωρη και ότι, ήδη, έχουν εκταμιευθεί τα μισά από τα δύο δισ. ευρώ της ΕΕ.

    "Εχω το θάρρος και τη γεναιότητα, όταν πάει κάτι στραβά να βγαίνω και να λέω ότι αναλαμβάνω την ευθύνη", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην υπόθεση του Βατοπεδίου κατά την διάρκεια του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

    Πρόσθεσε ότι "δεν πιστεύω ότι πολιτικό πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, ή από την κυβέρνηση ζημίωσε επί σκοπώ το δημόσιο".

    "Μιλούμε για πολύ σοβαρή υπόθεση, που εξελίχθηκε σε διάρκεια δέκα χρόνων. Δεν υπήρξε η απαιτούμενη επιμέλεια από την πλευρά των κρατικών λειτουργών. Έγιναν λάθη, αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να μην υπάρξει ζημία του δημοσίου, όπως είναι η άρση της κυριότητας των κτημάτων και η ακύρωση των ανταλλαγών".

    Γενικεύοντας στο θέμα των σκανδάλων, ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι "ζητήματα πάντα ανακύπτουν, αλλά τα ανακαλύπτει η Δικαιοσύνη, τα ερευνά και τα φέρνει στο φως. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπαθεια, επιμέλεια και διαφάνεια αλλά τίποτε δεν συγκαλύπτεται".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι στην εξέλιξη της υπόθεσης υπήρξαν υστερόβουλες επιδιώξεις, που διαπλέχθηκαν με παθογένειες της κρατικής μηχανής και κατέληξε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα.

    [02] "Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί σήμερα τα Εμπορικά Κέντρα Νέας Ιωνίας και Αμαρουσίου.

    "Υπάρχει επιλογή. Η ψήφος επηρεάζει την ζωή όλων μας και καθορίζει την πορεία της Ελλάδας που περνά μια βαθιά κρίση, θεσμική, αξιακή και πολιτική. Το δίλημμα είναι πραγματικό: "Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" τόνισε ο κ.Γιώργος Α. Παπανδρέου στην γενική τοποθέτησή του μετά το τέλος των ερωτήσεων της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών.

    "Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία και να κάνουμε την Ελλάδα με τους πέντε στόχους που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ ένα ευνομούμενο κράτος με "πράσινη ανάπτυξη", παιδεία για όλους, κοινωνική αλληλεγγύη και ισχυρή φωνή στο εξωτερικό" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και να πετυχαίνει.

    "Μπορούμε να εμπιστευθούμε τις δυνάμεις μας και σε αυτό δεσμεύομαι να δώσω την μάχη μαζί με κάθε 'Ελληνα και κάθε Ελληνίδα. Η ψήφος μας είναι σημαντική για μια νέα αρχή, καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, η νίκη του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί τη νίκη της ελπίδας και της νέας προοπτικής" κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να στηρίξει τις διεθνείς συνθήκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρα, κάτι που σημαίνει ισχυρή εξωτερική πολιτική που διαπραγματεύεται", απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη ερώτηση της τηλεοπτικής αναμέτρησης των Πολιτικών Αρχηγών που αφορούσε την εξωτερική πολιτική, ενώ στο ιδιαίτερο ερώτημα-αναφορά σε συνέντευξη του στο περιοδικό "Κλίκ" τον Αύγουστο του 1999 περί "μη ύπαρξης προσωπικού του προβλήματος" από τον "αυτοπροσδιορισμό" των μουσουλμάνων της Θράκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "δεν είπε κάτι τέτοιο" και ότι εννοούσε "ατομικό και όχι ομαδικό αυτοπροσδιορισμό".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και όχι να αφήνει άλλους να το κάνουν, επέκρινε την κυβέρνηση για "κατάθεση των όπλων έναντι της Τουρκίας το 2004, 2005 και 2009 με αποτέλεσμα η Τουρκία να μας θεωρεί δεδομένους" και πρόσθεσε ότι έτσι "δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας".

    Είπε ακόμα ότι εφαρμόζοντας ενεργητική πολιτική επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, "πετύχαμε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, τα ΚΠΣ, τα ΜΟΠ και τη Νησιωτική Πολιτική".

    Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την απάντησή του τονίζοντας ότι "υπάρχει εναλλακτική προοπτική εξωτερικής πολιτικής με συμμετοχή και όχι απουσία της χώρας", προσθέτοντας ότι "χρειάζεται αλλαγή εξωτερικής πολιτικής με ενεργητική πολιτική".

    "Ο πλανήτης πρέπει να αλλάξει αναπτυξιακό πρότυπο και θέλω η Ελλάδα να είναι πρωτοπορία στην "πράσινη ανάπτυξη", για την οποία έχουμε συνολική πολιτική πρόταση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ανακατασκευές κτηρίων, ανακύκλωση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παντού", απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ερώτηση για την οικονομία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε, επίσης, λόγο για "πράσινη επιχειρηματικότητα και περιβαλλοντικά προϊόντα ποιότητας", επισημαίνοντας ότι αυτές οι επενδύσεις απαιτούν ένα "όχι πολυδαίδαλο κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα", καθώς και υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Σε ό,τι αφορά την επισήμανση ότι "η καθαρή ενέργεια είναι ακριβή ενέργεια και πως θα πείσει τους πολίτες να πληρώσουν περισσότερα", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η συντήρηση των κτηρίων θα μειώσει το κόστος που πληρώνουν οι πολίτες για ηλεκτρισμό, θέρμανση και κλιματισμό", επισήμανε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις και υποδομές που θα αποδώσουν σε ορίζοντα 4ετίας έως 6ετίας και τόνισε ότι "εκεί χρειάζεται ένα αξιόπιστο κράτος που θα στηρίξει τις "πράσινες" επενδύσεις και θα μπορεί να διαπραγματευθεί. Και όχι ένα κράτος όπως το σημερινό που έχει χρεωθεί με 80 δισ ευρώ που δεν ξέρουμε που πήγαν".

    "Δεν έχω αδυναμία στο σουηδικό μοντέλο κοινωνικού κράτους, έχω δεσμευθεί για κοινωνικό κράτος, το οποίο δεν είναι απλώς ηθικό θέμα, αλλά και θέμα ανάπτυξης. Επίσης μιλώ για την ύπαρξη κανόνων στις εργασιακές σχέσεις", απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο τρίτο θέμα της τηλεοπτικής αναμέτρησης, που αφορούσε το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά ζητήματα.

    Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα: "που πάνε σήμερα τα λεφτά, καθώς έχει ανοίξει η ψαλίδα της ανισότητας -και αυτό είναι βαρβαρότητα- με δώρα 5 δισ ευρώ στους μεγαλομετόχους των επιχειρήσεων, στις τράπεζες, με τις προσλήψεις αγροφυλάκων, τα 20 δισ. ευρώ ανείσπρακτων φόρων, την πελατειακή λογική και την εξάπλωση της διαφθοράς παντού".

    "Θα συγκρουστώ με αυτές τις λογικές, γιατί δεν χρωστάω πουθενά", επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στην παρατήρηση περί "βεβαρημένου παρελθόντος" για τα ζητήματα αυτά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το κοινωνικό κράτος", ενώ έκανε λόγο για "δίκαιη αναδιανομή του πλούτου", θέμα για το οποίο δεσμεύεται ο ίδιος και το "σημερινό ΠΑΣΟΚ με τα νέα στελέχη του, που έχουν προτάσεις".

    "Θα συγκρουστούμε με αυτές τις αντιλήψεις και θα το κάνουμε γιατί υπάρχει βούληση δική μου, γιατί έχουμε βούληση", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Πήγα σε 8 διαφορετικά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, σε 4 διαφορετικές χώρες και γνωρίζω τα τεράστια βάρη της ελληνικής οικογένειας, αλλά και τα βάρη του νέου ανθρώπου από την αποστήθιση και όχι την ανάπτυξη της κριτικής γνώσης. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει άρδην, δεν σηκώνει μερεμέτια" απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση "αν έχει βιώσει τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου, καθώς ο ίδιος συνόδευσε την κόρη του σε ξένο πανεπιστήμιο" που του ετέθη στην τηλεοπτική αναμέτρηση στον κύκλο που αφορούσε την Παιδεία.

    "Έχω βιώσει την κατάσταση, ξέρω τα προβλήματα" είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για χρηματοδότηση της Παιδείας με 5% του ΑΕΠ και "σύνδεση της εκπαίδευσης με την "πράσινη ανάπτυξη" και τα νέα επαγγέλματα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι εξοργίζεται από αυτά που βλέπει επισκεπτόμενος τα σχολεία και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα μπορεί πολύ καλύτερα γιατί διαθέτει το έμψυχο δυναμικό" και επανέλαβε παλαιότερη πρότασή του για το "ηλεκτρονικό βιβλίο", και την σύνδεση του αναλυτικού προγράμματος με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, "από την ψυχολογία των νέων ως την επαγγελματική τους κατάρτιση".

    "Απαντώντας" στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπονόμευσε την αναθεώρηση του Συντάγματος για το άρθρο 16, αλλά "η κυβέρνηση υπονόμευσε την αναθεώρηση με το άρθρο 24 για τα δάση και την νοθεία της αναθεώρησης", ενώ επέκρινε την κυβέρνηση και για "υπονόμευση της Βουλής με την απόφαση για το κλείσιμό της".

    "Παρ' ότι κάναμε πολλά, δεν είχαμε την οικολογική συνείδηση που έπρεπε", απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση για την ασυμβατότητα των λόγων του και των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα περιβάλλοντος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από τις επαφές του παγκοσμίως έχει διαπιστώσει οτι η οικολογική συνείδηση αναπτύσσεται και έθεσε το ζήτημα "πράσινη ανάπτυξη ή βαρβαρότητα, αν δεν πάμε σε άλλο μοντέλο ανάπτυξης".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως ήταν μεταξύ των πρώτων που έθεσε τέτοιο ζήτημα στην Ελλάδα και τότε του έλεγαν ότι αυτά είναι "πράσινα άλογα", και πρόσθεσε ότι "τώρα αυτά έχουν γίνει συνείδηση και χαίρομαι γι' αυτό".

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την εφαρμογή της "πράσινης ανάπτυξης" και ακόμα και στο όνομά μας, μιας και έχουμε τον ήλιο και το πράσινο, θα μπορούσε να διαπιστώσει κανείς ότι είμαστε οικολογικό κίνημα", είπε.

    Ερωτηθείς πως επωφελούνται δημοσκοπικά οι "Οικολόγοι-Πράσινοι"", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε και πάλι την ικανοποίησή του που αναπτύσσεται οικολογική συνείδηση, επισημαίνοντας, όμως ότι το θέμα είναι "ποιός μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο και να τα κάνει αυτά πράξη".

    "Η πράσινη ανάπτυξη είναι μοχλός για μεγάλες αλλαγές από το Δημόσιο ως την Οικονομία και την αναδιανομή του πλούτου, γιατί τα ζητήματα του περιβάλλοντος πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα στρώματα", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "για τα ζητήματα περιβάλλοντος η επιλογή (ψήφου) είναι το ΠΑΣΟΚ".

    "Να τελειώνουμε με την σοβαροφάνεια και την υποκρισία της κυβέρνησης η οποία έκλεισε την Βουλή για παραγραφή (των σκανδάλων). Είχα προτείνει στον πρωθυπουργό να φέρουμε όλες τις υποθέσεις στο φως για να ξεκαθαρίσει ο τόπος. Δεν το τόλμησε, έχασε ιστορική ευκαιρία και τώρα είναι σε ομηρία και αποτελεί μέρος του προβλήματος" απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ερώτηση για το αν η συζήτηση για τα σκάνδαλα ωφελεί τον ελληνικό λαό που ετέθη στην θεματική ενότητα Δημόσια Διοίκηση της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το δίλημμα είναι μεταξύ ανομίας, αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας ή άλλης λογικής, μεταξύ πελατειακής λογικής ή αξιοκρατίας και μεταξύ συγκάλυψης ή διαφάνειας.

    "Στις 8 Ιουνίου ο ελληνικός λαός θα πληρώσει αυτή την κατάσταση και τα σκληρά μέτρα θα έπρεπε να είναι απέναντι στην διαφθορά και όχι απέναντι στον ελληνικό λαό" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας στην ερώτηση ότι δημοσκοπικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζονται το ίδιο ως προς τα σκάνδαλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο λαός είναι εξοργισμένος γι' αυτό είπα διαφάνεια παντού, ας "ματώσουμε" αλλά να αλλάξουμε σελίδα".

    "Τολμώ και θα το κάνω γιατί δεν με "κρατάει" κανένας, έχουμε προτείνει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στις σχέσεις με τα ΜΜΕ, αλλά και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ώστε να υπάρχει διαφάνεια στις "υπογραφές" των υπουργών" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και τα χρήματα του ελληνικού λαού θα επενδύονται στην υγεία, την παιδεία, την ανάπτυξη και την πρόνοια".

    [03] Πληφορορίες για τις ευρωεκλογές

    Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών με τρεις τρόπους: μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1500, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και μέσω της ιντερνετικής πύλης "Ερμής" που λειτουργεί με πολλαπλά κριτήρια επιλογής.

    Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου, καθώς και των υπευθύνων της εταιρείας Singular Logic, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως το υπουργείο βρίσκεται σε ετοιμότητα. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει την πεποίθηση πως οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με τρόπο που συμφωνεί με το επίπεδο του πολιτικού μας πολιτισμού, ενώ δήλωσε αισιόδοξος και για το ποσοστό αποχής, το οποίο έκρινε πως δεν θα είναι αυτό που θρυλείται, όπως είπε.

    Φέτος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα νέο πιλοτικό σύστημα εναλλακτικής συλλογής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, σε 502 εκλογικά τμήματα. Το νέο αυτό σύστημα, το οποίο φέρει τα αρχικά SRT, θα λειτουργεί μέσω ενός τύπου κινητού τηλέφωνου με ειδικό πρόγραμμα από το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με ειδικούς κωδικούς, θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα προς το υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα όμως με το παραδοσιακό πρόγραμμα που γίνεται μέσω τηλεγραφημάτων.

    Για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 9.866.913, συν 36.758 Ελληνες που θα ψηφίσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κομματικοί συνδυασμοί είναι 27 με 513 υποψήφιους, ενώ τα εκλογικά τμήματα είναι 20.435 συν 97 του εξωτερικού.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται φέτος ανά 15 λεπτά έναντι 30 λεπτών που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες στις 7 μ.μ., στο επόμενο τρίωρο θα έχει βγει το 15% των αποτελεσμάτων, ισχυρή βάση -όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους της SingularLogic- για την ένδειξη του συνολικού αποτελέσματος.

    [04] Πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου

    Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς άλλα 85.000 νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και στο τέλος του 2010 συνολικά 250.000 νοικοκυριά ή 1.000.000 πολίτες, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκης μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) στη νησίδα Ρεβυθούσα, στον κόλπο των Μεγάρων.

    Ο κ.Χατζηδάκης τόνισε ότι το δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί στην Πελοπόννησο, ως τη Μεγαλόπολη για την τροφοδοσία των νέων μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ και στη συνέχεια ως την Καλαμάτα, τροφοδοτώντας όλα τα αστικά κέντρα στη διαδρομή. Παράλληλα γίνονται μελέτες για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κρήτη, για την τροφοδοσία επίσης μονάδων της ΔΕΗ στο Ηράκλειο αρχικά και στα Χανιά στη συνέχεια. Έχει ξεκινήσει η κατασκευή σταθμού συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, που αυξάνει τη μεταφορική ικανότητα του δικτύου ενώ θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ίδρυση τριών νέων Εταιριών Παροχής Αερίου σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τριβές στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν μπορώ να πω ότι είμαστε προ των πυλών νέας κρίσης, ζούμε πάντως σε ασταθές περιβάλλον» και πρόσθεσε ότι οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας αποτελούν τη μεγάλη εφεδρεία του συστήματος, όπως αποδείχθηκε στην κρίση του χειμώνα οπότε «αντιμετωπίσαμε τις ανάγκες της χώρας και καλύψαμε επιπλέον τη Βουλγαρία». Σε εξέλιξη βρίσκονται εξάλλου, όπως είπε ο κ.Χατζηδάκης, συζητήσεις με τη Βουλγαρία προκειμένου να προωθηθούν το συντομότερο στις Βρυξέλλες οι διαδικασίες χρηματοδότησης του νέου αγωγού Κομοτηνή - Χάσκοβο.

    Ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) κ.Ν. Μαυρομμάτης και ο διευθύνων σύμβουλος κ.Π. Κανελλόπουλος παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 13 μεγαβάτ, η οποία παράγει και θερμότητα που αξιοποιείται για τη θέρμανση και αεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το υγροποιημένο αέριο εισάγεται με καράβια και φυλάσσεται στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Ο βαθμός απόδοσης της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής είναι 90 % και με τη λειτουργία της μειώνονται κατά 77 % οι αέριοι ρύποι και κατά 22.000 τόνους οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το 20 % της ενέργειας πωλείται στη ΔΕΗ. Ο ΔΕΣΦΑ ανέθεσε πρόσφατα τη μελέτη για κατασκευή τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

    [05] Αλογοσκούφης:Ενίσχυση ασθενέστερων

    Νέες εντατικές προσπάθειες εξάλειψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και έντονης αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους θα πρέπει να επιδιωχθούν μόλις περάσουμε σε περίοδο ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας, επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας σε εκδήλωση Επιμελητηρίων με θέμα "Η Ελληνική Οικονομία μετά τη Μεταπολίτευση, η Κρίση και η Οικονομική Πολιτική".

    Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης, ακόμη και εν μέσω της κρίσης, η δημοσιονομική κατάσταση θα πρέπει να ελεγχθεί. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα πρέπει σε πρώτη φάση να βρεθούν και πάλι κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό ως το τέλος του 2010, όπως απαιτεί από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Ecofin με τις αποφάσεις που ελήφθησαν το 2009, τόνισε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι λόγω της κρίσης, η έμφαση ασφαλώς θα πρέπει να δοθεί στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, στη στήριξη της ανάπτυξης που πλήττεται από τις επιπτώσεις της κρίσης και στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. "Αυτό απαιτεί βραδύτερους ρυθμούς δημοσιονομικής προσαρμογής, και η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει ίση μεταχείριση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης", πρόσθεσε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι "η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να χτίσει πάνω στα θεμέλια που τέθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας. Η στρατηγική της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είχε θετικά αποτελέσματα.

    Στην ομιλία του ο κ.Αλογοσκούφης έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών μετά την μεταπολίτευση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι από το 20% του ΑΕΠ που ήταν ως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στο 100% του ΑΕΠ σε διάστημα μιας περίπου δεκαετίας. Ένα μεγάλο μέρος του χρέους παρέμεινε εκτός των επίσημων στοιχείων έως και το 1993, όταν ενσωματώθηκε εφάπαξ στα επίσημα στοιχεία.

    Η διεθνής κρίση, ακόμη και αν αποδειχθεί παρατεταμένη, ασφαλώς θα περάσει. Η Ελλάδα πρέπει από τώρα να λειτουργεί όχι μόνο με γνώμονα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά και με γνώμονα την προετοιμασία της για την μακρά περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τον τερματισμό της κρίσης, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης κλείνοντας την ομιλία του.

    Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο, και εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων με προσκεκλημένους τον νυν και τους πρώην υπουργούς οικονομίας και οικονομικών καθώς και τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα της οικονομίας.

    [06] "Εφυγε" ο δημοσιογράφος Λ.Παπαντωνίου

    Ο Λάμπρος Παπαντωνίου, γνωστός σε ολόκληρη την επίσημη Ουάσιγκτον για δεκαετίες ως "Mr . Lambros" (Μίστερ Λάμπρος") πέθανε το πρωί στο νοσοκομείο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον. Ηταν 64 χρόνων και υπήρξε τα τελευταία χρόνια ανταποκριτής της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", του "Ράδιο Θεσσαλονίκη" και της εβδομαδιαίας ελληνικής εφημερίδας των ΗΠΑ "Greek News".

    Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1945 στη Μάνδρα της Ξάνθης. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες του 1922 από τη Μικρά Ασία. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετέβη για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1973 . Εκεί σπούδασε Διεθνές Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, όπου απέκτησε μάστερ και διδακτορικό.

    Το 1975 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως δημοσιογράφος, ειδικευόμενος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, σχέσεων με την Τουρκία , στο Κυπριακό και στα Βαλκάνια. Υπήρξε πολυγραφότατος, έχοντας δημοσιεύσει χιλιάδες άρθρα, ενώ μετείχε σε εκατοντάδες συνέδρια και διασκέψεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και την Αυστραλία.

    Ηταν μέλος της ενορίας της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον. Ο Λάμπρος Παπαντωνίου αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική δημοσιογραφική παροικία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο Λάμπρος Παπαντωνίου υπήρξε κατά το παρελθόν και ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ουάσιγκτον.

    Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.

    [07] "Αιφνιδιαστική αντεπίθεση"

    Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ΚΚΕ, η κ.Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί στις 12:15 την Lavipharm Α.Ε.και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

    Το απόγευμα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε καταστήματα στα Σεπόλια, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Μελετίου.

    "Το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα είναι πραγματικό αλλά μετατράπηκε σε είδωλο με στόχο να κρυφθεί η πραγματικότητα, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν διαφορές", είπε στη γενική τοποθέτησή της στο κλείσιμο της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών η κ. Παπαρήγα. Στις 8 Ιούνη, πρόσθεσε η Γραμματέας του ΚΚΕ, θα επιδράσουν στο λαό τα αποτελέσματα της κάλπης και αυτό που περιμένει τους εργαζόμενους, είναι χολή. "Απευθυνόμαστε στα εργατικά στρώματα και ιδιαίτερα στους νέους", είπε η κ. Παπαρήγα και τους λέμε ότι σε αυτή την κάλπη πρέπει να αναμετρηθεί η ικανότητα του λαού να είναι απείθαρχος και να αντεπιτεθεί.

    Χρειάζεται αιφνιδιαστική αντεπίθεση, να μας ψηφίσουν και όσοι δεν συμφωνούν μαζί μας , γιατί το ΚΚΕ μπορεί να διαχειριστεί με ευθύνη την ψήφο τους, κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και τα κονδύλια που εχουν εισρεύσει στην Ελλάδα τόνισε ότι σε ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 80% (των κονδυλίων) πηγαίνουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους , παρ' ότι , όπως είπε, γίνονται και έργα που μπορεί να είναι επωφελή για τον λαό.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, στην κάλπτη δεν κρίνεται η αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ . Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ και είχαμε λαϊκή διακυβέρνηση, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, θα κέρδιζε πολλά ο λαός, γιατί ο πλούτος του θα ήταν δημόσια περιουσία, δεν θα ήταν υποχρεωμένη η αγροτιά να δέχεται επιδοτήσεις, που, ούτως ή άλλως, μειώνονται. Το κόστος συμμετοχής για το λαό είναι τεράστιο και για την πλουτοκρατία είναι κέρδος η συμμετοχή στην ΕΕ, τόνισε η κα Παπαρήγα

    Στην διευκρινιστική ερώτηση ότι πολλές χώρες επιδιώκουν την ένταξή τους στην ΕΕ , η κα Παπαρήγα απάντησε ότι αν υιοθετήσουμε ο,τι λέει η Ευρωπαική Ενωση θα είμασταν σε αναντιστοιχία με τους εργαζόμενους.

    Σημείωσε, επίσης, ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κανένα δημοψήφισμα, ούτε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ούτε για άλλη συνθήκη και κατήγγειλε ότι σε ορισμένες χώρες , κυβερνήσεις στήνουν ακόμη και αγάλματα των ναζιστικών Ες Ες.

    Σε ερώτηση σχετικά με την άρνηση του ΚΚΕ να δεχθεί έλεγχο στα οικονομικά του, η κα Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση της ότι είναι άλλο πράγμα το πολιτικό κόμμα, αλλο πράγμα μιά επιχείρηση.

    Ποιό κόμμα πληρώνει στην εφορία, ρώτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: κανένα. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν. Αν είμαστε κομμα εξουσίας και είχαμε υπουργεία και καναμε ιδιωτικοποιησεις, ή άλλες πράξεις, τότε το κόμμα να ελέγχεται, είπε η κα Παπαρήγα και επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν έχει υπουργείο,δεν έχει παρει μερος σε ιδιωτικοποιήσεις.

    Αυτό που λέμε, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι τα κομματα είναι πολιτικές οργανώσεις, τα εσοδα και εξοδα κομματων να ελεγχονται από δικα τους θεσμικά οργανα και επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει στοιχεία για τα οικονομικά του ακόμη και αν μεταβεί στα γραφεία του κόμματος ο εισαγγελέας.

    Για παράδειγμα, είπε η κα Παπαρήγα, αν ανακοινωθεί το όνομα ενός εργαζόμενου ότι έχει εισφέρει στο κόμμα πιθανότατα να έχει πρόβλημα στη δουλειά του με τον εργοδότη του. Για τον λόγο αυτό εμείς θα προστατεύσουμε το κόμμα μας, είπε η κ. Παπαρήγα.

    Στην ερώτηση γιατί το ΚΚΕ ενώ ζητάει ο βασικός μισθός να ανέλθει στα 1400 ευρώ, δεν το εφαρμόζει στο κόμμα ή στην εκδοτική επιχείρηση που διαθέτει, η κα Παπαρήγα είπε ότι αυτός που δουλεύει για το κόμμα, στρατεύεται εθελοντικά και θα πάρει έναν μέσο μισθό, γιατί πριν απ΄όλα η σχέση δεν είναι καθαρά επαγγελματική. Αλλοίμονο , πρόσθεσε, αν συνδέσουμε την προσφορά στο κόμμα με την επαγγελματική αποκατάσταση.

    Στην ερώτηση πως θα αντιμετώπιζε το ΚΚΕ στην πράξη τα οικονομικά προβλήματα καθώς παραπέμπει τη λύση τους στον σοσιαλισμό, η κ. Παπαρήγα είπε ότι όταν κινδυνεύουν συντάξεις δεν μπορούμε να παραπέμψουμε το προβλημα στο σοσιαλισμό. "Εχουμε καταθέσει προτάσεις στη Βουλή", είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι που από την δεκαετία του '50 κλέβουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι είναι κυριολετικά στον αέρα.

    Στην ερώτηση πως θα αντιδρούσε στην πράξη το ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για κερδοφορία δεκάδων δισεκατομμυρίων από τις επιχειρήσεις και στην ανάγκη μεγαλύτερης φορολόγησης των κερδών τους, κάτι που όπως είπε είναι ρεαλιστικό.

    Ισότιμη, σύγχρονη, υψηλού επιπέδου και δημόσια δωρεάν παιδεία ζήτησε η κα Παπαρήγα απαντώντας στην ερώτηση για τα προβλήματα στην παιδεία, με αφορμή και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι δεν μπορεί να λυθεί το εξεταστικό, αν δεν λυθούν πολλά άλλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και το πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης.

    Στην ερώτηση αν το κόμμα της δέχεται να γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση των μαθημάτων, η κα Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ , τα οποία χαρακτήρισε ως "σούπερ μάρκετ", υποβαθμισμένα και το πτυχίο δεν έχει αξία.

    Επίσης, είπε η κα Παπαρήγα, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί φοιτητές και σπουδαστές εργάζονται ταυτόχρονα προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη, σημειώνοντας την ανάγκη γενικότερης αντιμετώπισης των προβλημάτων της παιδείας.

    Στην ερώτηση για την πολιτική του ΚΚΕ στα προβλήματα του περιβάλλοντος, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της βοηθάει να αναπτυχθεί η περιβαλλοντική συνείδηση στη χώρα μας και αναφέρθηκε στη δράση του ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα στα Οινόφυτα, όπου κινητοποίησε τους εργαζόμενους.

    "Το ΚΚΕ θα κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια" είπε η κ. Παπαρήγα, ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι είναι μύθος ότι έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες, σημειώνοντας και την κυκλοφορία μεταλλαγμένων προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι αν μια βιομηχανία ρυπαίνει, τότε μπορεί και να κλείσει, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να αποζημιωθούν και να πληρώσει ο εργοδότης και να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα και όχι αυτά τα μικρά πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα με συνέπεια να συνεχίζει να ρυπαίνει.

    Στην ερώτηση σχετικά με την αντιπαράθεση του κ. Θ. Πάγκαλου με το ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ δεν αισθάνεται απροστάτευτο, όπως απροστάτευτος ήταν ο Οτσαλάν. Έχω χαρτιά από τις αρχές της δεκαετίας του 90, είπε η κ. Παπαρήγα, που λένε ότι το ΚΚΕ έκανε εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και ο δημοσιογράφος που τα είχε γράψει τα πήρε πίσω στο δικαστήριο και ζήτησε συγγνώμη. Η ηθική υπόσταση του ΚΚΕ δεν τσαλακώνεται με τίποτα, είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι μπορεί στην μακρόχρονη πορεία του κόμματος να υπήρχαν στιγμές που δεν σταθήκαμε το ύψος των περιστάσεων. Ωστόσο, σημείωσε, το ΚΚΕ δεν συμβιβάστηκε, μπορεί να ήμασταν πίσω από τις ανάγκες, αλλά η ηθική του κόμματος έχει δοκιμαστεί και έχει αναγνωριστεί ακόμη και από τους βασανιστές, είπε χαρακτηριστικά.

    Στην ερώτηση γιατί δεν παραπέμπει τον κ. Πάγκαλο στην δικαιοσύνη, η κ. Παπαρήγα διερωτήθηκε "τι ακριβώς ζητάει το ΠΑΣΟΚ; Να παίξουμε ξύλο ή να πάμε στα δικαστήρια". Εμείς, είπε, δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή. Μη μας εξαναγκάζετε. Εμείς θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Πάνω από όλα οι κατήγοροι είναι αυτοί που οφείλουν να φέρουν στοιχεία, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ και κατέληξε λέγοντας ότι αν συκοφαντήσει το ΚΚΕ τον κ. Καραμανλή ή τον κ. Παπανδρέου, το κόμμα είναι αυτό που οφείλει να φέρει στοιχεία και όχι ο κατηγορούμενος.

    [08] "Δεν είμαστε ίδιοι"

    Στην τελική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε στις ανεπάρκειες του συστήματος των debate, που δεν επιτρέπουν το διάλογο των πολιτικών αρχηγών.

    Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους επισήμανε ότι διέγνωσε κάποια κοινά στοιχεία στις ερωτήσεις τους και ειδικότερα το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμάτι ενός ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος, το κατά πόσο βρίσκεται σε πτώση, όπως και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.

    "Αυτό που θα μπορούσε κανείς να πει, είναι γιατί τα ιδιωτικά κανάλια βρίσκονται εδώ, όταν υπάρχει ένα γκρίζο περιβάλλον, όταν δεν υπάρχει πλήρης αδειοδότηση, όταν δεν υπάρχει τάξη σε αυτό το ζήτημα", διερωτήθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρόσφατα εκλιπόντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ο οποίος επί 15 χρόνια υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο οποίος πρωταγωνίστησε σε περιβαλλοντικά θέματα.

    "Εχω ακούσει πολλές φορές στις τηλεοράσεις τη φράση και οι τριακόσιοι. Οχι, δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς έχουμε ιστορία, κληρονομιά, αγώνες και αποτελέσματα στους αγώνες μας και θα κριθούμε από αυτά", συμπλήρωσε.-

    Στην ενότητα Ευρώπη και εξωτερική πολιτική και στο ερώτημα ότι στελέχη της παράταξής του επικρίνουν ότι τελευταία το κόμμα χάνει τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνος απάντησε "έχουμε πεπραγμένα, έχουμε ενεργή πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι". Απευθυνόμενος δε προς τον πρωθυπουργό είπε " γιατί κύριε Καραμανλή; Την θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιτρέπει στα νέα παιδιά αντί να έχουν ευλίγιστες σχέσεις εργασίας να μπορούν να έχουν νομιμότητα δεν την προχωράτε".

    Επίσης σε άλλη ερώτηση σχετικά με το σημείο πέντε του Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χρησιμοποιούνται για την κερδοφορία του κεφαλαίου και τον περιορισμό της Δημοκρατίας, ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι σήμερα, στην φοβερή κρίση όπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επικρατήσει η πλήρης ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, η οικονομία του καζίνο και που οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν, τι σχέση έχει αυτό με μια ευρωπαϊκή πολιτική, προσθέτοντας ότι υπεύθυνη για την κρίση είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην ενότητα οικονομία και σε ερώτηση για τη θέση που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία Κυριακή του χρόνου να μην ανοίξουν τα καταστήματα, παρά τις ζημιές που είχαν υποστεί το Δεκέμβριο, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι "τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα είναι από τα μεγάλα καταστήματα, που παραβιάζουν το νόμο και αυτό είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν καθημερινά. Πρόσθεσε ότι ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι είναι αυτό της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος να μένει απροστάτευτος.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση για το πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζητάει να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας και τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι "το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι "το πιστεύω" των χριστιανών, είναι μία επιλογή συνταγματική που άφησε απροστάτευτη την Ευρωπαϊκή Ενωση στα κερδοσκοπικά κεφάλαια και περιόρισε τη δυνατότητά της να συμβάλλει στην ανάπτυξη των χωρών. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να σταθεί με αυτό τον τρόπο, χρειάζεται σειρά αλλαγών και η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μία Εθνική Τράπεζα.

    Στην ενότητα κοινωνική πολιτική και εργασιακά ζητήματα και στην ερώτηση για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει τους πολίτες, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται να έχει σωστές θέσεις για την οικονομική και κοινωνική κρίση, ο κ. Αλαβάνος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τον ρώτησε γιατί δεν κάνει τίποτα για τα 3,8 δισεκατομμύρια εισφοροδιαφυγή που έχει η Ελλάδα ετησίως, γιατί δεν κάνει κάτι για τα 550 εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει κάθε Ελληνας για δαπάνες για τους εξοπλισμούς και γιατί δεν παίρνει μέτρα για τις παρανομίες των off-shore εταιριών.

    Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι εκρηκτική, υπάρχουν άνεργοι με 15 ευρώ επίδομα την ημέρα, συνταξιούχοι του ΟΓΑ με 10 ευρώ την ημέρα και μια νέα γενιά ανέργων, ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, μερικώς απασχολούμενων, ανασφάλιστων, με δελτιο παροχής υπηρεσιών, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποδεχθεί και για αυτό αντιδρά προτείνοντας και μέτρα.

    Σε άλλη ερώτηση σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει την ευρωπαϊκή του ταυτότητα και έχει στο εσωτερικό του μία συνιστώσα που παλεύει για μια άλλη Ευρώπη, ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος για την κα Σωτηρίου που είναι υποψήφια στη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, που είναι εργαζόμενη και συνδικαλίστρια και διευκρίνισε ότι η παράταξη είναι μία συμμαχία αριστερών κομμάτων, που βασίζεται στο όνειρο για την ενότητα της αριστεράς, παρ' όλες τις διαφορές. Επισήμανε δε ότι υπάρχει κοινό πρόγραμμα και με βάση αυτό το κοινό πρόγραμμα θα γίνουν και οι παρεμβάσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απηύθυνε δε το ερώτημα για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει τις τράπεζες και δεν στηρίζει το δανεισμό χωρών-μελών, όπως η Ελλάδα.

    Στην ενότητα για την παιδεία και σε ερώτηση για τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, ο κ. Αλαβάνος, αφού επικαλέσθηκε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του αρχιεπισκόπου Αθηνών την περίοδο εκείνη δήλωσε:

    "Είμαστε περήφανοι που σταθήκαμε δίπλα στους νέους, αυτό αποτελεί κληρονομιά και κατάκτηση. Θα έπρεπε και τα ΜΜΕ και οι πολιτικές δυνάμεις να αφουγκραστούν τη νεολαία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όταν παλεύει δεκαετίες για ένα πτυχίο και στη συνέχεια τους λένε δεν σας χρειαζόμαστε, όταν ωθείται στην αυτοκαταστροφή με ουσίες και με αυτοκτονίες των οποίων υπάρχει κατακόρυφη αύξηση".

    Σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στην παράταξή του για την παιδεία και το αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του κόμματος, ο κ. Αλαβάνος απάντησε:

    "Δεν υπάρχει. Είμαστε ένα κόμμα που συζητάει και αντιπατίθεται. Εχουμε μία γόνιμη παρουσία απόψεων".

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νόμο - πλαίσιο της κας Γιαννάκου, κατέθεσε αντιπρόταση άρθρο προς άρθρο.

    Και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το κίνημα για το άρθρο 16, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην περάσει τελικά η τροποποίηση για τα δημόσια πανεπιστήμια, μια τροποποίηση που είχε τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ.

    Στην ενότητα περιβάλλον και σε ερώτηση για ποιο λόγο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν σημαία του την οικολογία στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του πέφτει, σε αντίθεση με το ποσοστό των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΠΡΑΣΙΝΩΝ που αυξάνεται, ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες χρηματοδοτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την παιδεία και το περιβάλλον.

    "Μας δουλεύετε ψιλό γαζί. Χρησιμοποιείτε το περιβάλλον ως μέσον συναλλαγής από τη μία πλευρά με τα μεγάλα συμφέροντα και από την άλλη ακόμη και με τους ψηφοφόρους σας. Ξαφνικά κάνετε προεκλογικό διακανονισμό αμφιλεγόμενων εκτάσεων του δημοσίου, καθώς και ημιυπαίθριων χώρων. Ντροπή σας ".

    Οσον αφορά τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ - ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ δήλωσε ότι δεν θεωρεί σωστό να κάνει κριτική σε ένα πολιτικό χώρο,όταν αυτός δεν είναι παρόν.

    Και πρόσθεσε ότι "μετριέσαι από το κατά πόσο παλεύεις ενάντια στην κυβέρνηση και τα μεγάλα συμφέροντα, κρίνεται κανείς όταν για οικολογικά ζητήματα έρχεται σε σύγκρουση με την κοινή γνώμη, γιατί αυτό έχει πολιτικό κόστος".

    Χαρακτηριστικά δε ανέφερε τα παραδείγματα της Μονής Τοπλού στην Κρήτη και του Ελαιώνα στο Βοτανικό και των αγώνων που έχει δώσει για τα θέματα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε άλλη ερώτηση για το ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει 50 άδειες δακτυλίου για το κέντρο της Αθήνας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι γι' αυτό που θα κριθούμε, θα είναι τα πεπραγμένα μας για το περιβάλλον. Για το γεγονός ότι κάποιες ακτές της Αθήνας έχουν ανοίξει για τους πολίτες και αυτό οφείλεται στο δήμαρχο Ελληνικού και τα κινήματα που αναπτύχθηκαν. Για το γεγονός ότι η Μονή Τοπλού, το δάσος στο Βάι και η Βορειοανατολική Κρήτη δεν δίνεται σε τζογαδόρικη εγγλέζικη εταιρία, είναι γιατί παρενέβη ο ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο Επικρατείας και στον Αρειο Πάγο καθώς και για τον αγώνα μας για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και για τον Ασωπό.

    Πάντως, ευχαρίστησε τον δημοσιογράφο για το ερώτημα που του έθεσε για τις άδειες δακτυλίου και πρόσθεσε ότι θα το εξετάσουν στο ΣΥΡΙΖA.

    Στην ενότητα δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση και σε ερώτηση για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το θέμα της ανεργίας, ο Αλέκος Αλαβάνος απάντησε ότι το κράτος οφείλει να συμβάλλει με παραγωγικές επενδύσεις.

    Και υπογράμμισε:

    "Πώς είναι δυνατόν επικερδείς επιχειρήσεις με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης όπως ο ΟΤΕ να δίνονται στον ιδιωτικό τομέα;".

    Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει εκατό χιλιάδες νέες θέσεις εργαζομένων, κάτι που πρέπει να γίνει, αντί να πληρώνουμε τις τράπεζες και τα τζιπ με τα μισά τέλη ταξινόμησης.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση για το πως θα βρεθούν χρήματα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα 3,8 δισεκατομμύρια εισφοροδιαφυγή το χρόνο που έχει η χώρα και στις τεράστιες ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν συμφωνήσει για το άρθρο 86 του Συντάγματος, "ένα άρθρο που περιφρονεί τον πολίτη και δίνει τη δυνατότητα σε έναν υπουργό να έχει άλλη αντιμετώπιση από έναν απλό πολίτη μπροστά στη δικαιοσύνη".

    Πρόσθεσε, μάλιστα,ότι "ενώ δείχνουν να τσακώνονται, σε αυτό το ζήτημα υπάρχει συνεταιρισμός" και επισήμανε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια ρεαλιστική πρόταση να πηγαίνουν οι φάκελοι κατευθείαν από τη Βουλή στη δικαιοσύνη.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει σήμερα στα Ιωάννινα, το Σάββατο στον Βόλο και την Κυριακή στο Ναύπλιο.

    [09] "Οχι σε ψευτοδιλήμματα"

    "Είμαστε η άλλη δύναμη. Είμαστε διαφορετικοί. Έχουμε άλλη αντίληψη" είπε ο Γ. Καρατζαφέρης στη γενική τοποθέτησή του στο κλείσιμο της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών και έφερε ως παράδειγμα την επιλογή του κόμματός του να καταθέσει το ποσό του 1 εκ. ευρώ για το Ταμείο κατά της φτώχειας.

    "Πιο πολύ αξίζει αυτό, από το να σπαταλήσουμε χρήματα για διαφημιστικά" πρόσθεσε. Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να υιοθετήσουν την πρότασή του για περικοπή του μισθού των πολιτικών (πρωθυπουργού, υπουργών) κατά 50% ώστε να αποδείξουν με τον τρόπο αυτό πως νοιάζονται πραγματικά για τον ελληνικό λαό και συνεισφέρουν στην άμβλυνση της κρίσης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θέτει διλήμματα του τύπου "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" ή παλαιότερα "Καραμανλής ή τανκς", γιατί αυτά - ανέφερε - είναι "ψευτοδιλήμματα". Επανέλαβε ότι ο ΛΑΟΣ πρεσβεύει τον διάλογο για την λύση των προβλημάτων του τόπου.

    Είμαστε "αποφασιστικοί, μεθοδικοί και δυναμικοί" πρόσθεσε. "Αλλάζουμε το πολιτικό σκηνικό, δεν έχουμε αγκυλώσεις, δεν μπαίνουμε σε ράγες, ταξιδεύουμε στο όνειρο του πολίτη. Σκεπτόμαστε με αγάπη στον Έλληνα", κατέληξε.

    Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε να αποφανθεί ο ελληνικός λαός αν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τάχθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, απαντώντας σε ερώτηση για την Εξωτερική Πολιτική, υιοθετώντας την λογική Σαρκοζί στο θέμα και δηλώντας την αντίθεση του κόμματός του στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Στο διευκρινιστικό ερώτημα για το αν υπάρχει αντίφαση με την θέση του ΛΑΟΣ, το γεγονός ότι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος ετέθη μια γυναίκα η οποία πρεσβεύει την ελληνοτουρκική προσέγγιση, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως "στην ευρώπη μάθαμε στη σύνθεση" και πρόσθεσε πως αν απέκλειε κανείς από τα ψηφοδέλτια υποψηφίους που σπούδασαν στην Αμερική, δεν θα έμεναν πολλοί από όλα τα κόμματα. "Είμαστε υπερήφανοι για την επιλογή της Νίκης Τζαβέλλα και θα αξιοποιήσουμε τις γνωριμίες της διεθνώς".

    Στο ερώτημα γιατί έδωσε την συναίνεσή του στον Κ. Καραμανλή στο θέμα της Οικονομίας, όταν ο ίδιος λέει πως η χώρα οδηγήθηκε στην κατάσταση αυτή εξαιτίας της διακυβέρνησής της από τρεις οικογένειες, ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε πως στην περίοδο της κρίσης, αυτή τη στάση υπαγορεύει η ευθύνη.

    "Ο πρωθυπουργός ομολόγησε το πρόβλημα και ζήτησε βοήθεια. Όλοι αρνήθηκαν. Εγώ έκανα προτάσεις, οι περισσότερες δεν έγιναν δεκτές, κάποιες υιοθετήθηκαν. Εγώ το είχα πει από την αρχή, "στα καλά μαζί, στα γκρίζα, απέναντι". Αν τώρα τα περισσότερα είναι γκρίζα δεν φταίω εγώ, φταίει ο κ. Καραμανλής. Το όχι σε όλα δεν μας εκφράζει. Υπάρχουν κόμματα, που λένε ναι στα καλά". Είναι γεγονός, πάντως, όπως είπε, πως υπάρχουν τρεις οικογένειες που κυβερνούν και πρέπει ο τόπος να απαλλαγεί από την μέγγενη αυτή.

    Ερωτηθείς γιατί να επιλέξει κανείς το "ισόγειο" εφόσον ισχύει η λογική της "ίδιας πολυκατοικίας", ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε πως το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά το να πάμε σε ένα διάλογο για τα κρίσιμα θέματα του τόπου. "Δεν είναι σχέσεις αυτές, το να μην μιλιώμαστε" είπε και δήλωσε την αντίθεσή του στην διεξαγωγή Εθνικών εκλογών γιατί - αιτιολόγησε - δεν το χρειάζεται ο τόπος, χρειάζεται μια στέρεη κυβέρνηση.

    Να προσέλθουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή για να συζητηθεί σε βάθος το μεταναστευτικό ζήτημα, κάλεσε ο Γ. Καρατζαφέρης, δηλώντας πως η θέση του κόμματός του είναι ειρήνη και ησυχία στον τόπο. "Όχι να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς από την Αθηνάς και κάτω", ανέφερε.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως η λαθρομετανάστευση είναι τεράστιο θέμα που αγγίζει την οικονομία και τους άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, αλλά και πως η χώρα ήταν απροετοίμαστη να δεχθεί τα 2 εκ. μετανάστες που καταγράφονται σήμερα, πόσο δε μάλλον, όταν σύμφωνα με τις εκτίμησεις εκπομπής στην τηλεόραση, σε πέντε χρόνια θα είναι 5 εκ. οι μουσουλμάνοι.

    Την θέση να μην υπερβαίνουν το ποσοστό του 30% των μαθητών οι αλλοδαποί μαθητές, υιοθετεί ο ΛΑΟΣ, δήλωσε ο Γ. Καρατζαφέρης, λέγοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός που το εξέφρασε "δεν θεωρείται ακραίος".

    Ερωτηθείς για αν θεωρούνται ίσοι οι Έλληνες μουσουλμάνοι και αν θα πρέπει να κάνουν την προσευχή τους στο σχολείο στην θρησκεία τους, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως αυτά τα θέματα περιγράφονται στο Σύνταγμα και θα ήταν ακραία ρατσιστικό αν έλεγε κανείς πως δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Όμως, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα κατά πρόσωπο και ρώτησε "μήπως στο τέλος θα καταργήσουμε την δική μας πίστη;".

    Να υπάρξει μια ισόρροπη δυναμική των προτεραιοτήτων της πολιτικής, ώστε να εξασφαλιστούν η ποιότητα του περιβάλλοντος και τα αναγκαία αγαθά για να ζήσουν οι πολίτες, ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας πως στο κόμμα του υπάρχει αυξημένη ευαισθησία για το περιβάλλον, όμως "τί να πει κανείς για το περιβάλλον στους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε ψωμί".

    "Είναι ο χώρος που ζούμε, που μεγαλώνουν τα παιδιά μας και πρέπει να γίνουν πολλά προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος" ανέφερε, αλλά πρόσθεσε πως εκ των πραγμάτων μπαίνει σε δεύτερη θέση των προτεραιοτήτων, δεδομένου ότι πρώτα πρέπει να "δώσουμε ψωμί" στους 2 εκ. 200 χιλιάδες ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας.

    Ερωτηθείς αν συμφωνεί με εναλλακτικές μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων ή την επιλογή των ΧΥΤΑ, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι η δεύτερη λύση έχει απαγορευτεί από την ΕΕ και χαρακτήρισε αδιανόητη την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Χαρακτήρισε δε το παράδειγμα του Καναδά ένα παράδειγμα πρώτου βήματος για την χώρα μας.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος ρωτήθηκε για το ``αντιφατικό στοιχείο`` της πολιτικής του να ``χαστουκίζει`` την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να ``επαναλαμβάνει τον έρωτα του`` γιαυτή, ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται από ορισμένους ότι ανήκει στα άκρα, αρνήθηκε για άλλη μια φορά τον χαρακτηρισμό αυτό, λέγοντας ότι δεν αποκλείει τον διάλογο, όπως κάνουν οι άνθρωποι των άκρων.

    Τόνισε την ανάγκη να «βρούμε άκρη» ενόψει των αδιεξόδων που, όπως είπε, έρχονται και προέβλεψε ότι την επομένη των Ευρωεκλογών «πολλοί θα λέμε που πάμε και τι κάνουμε» και ότι θα ανοίξουν σεντούκια με σκελετούς.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι το κόμμα του επιζητεί την διαφάνεια και επιδιώκει να βρίσκεται στο πολιτικό παιχνίδι για να φέρει την άνοιξη.

    Σχετικά με τη στάση που τηρεί έναντι της ΝΔ είπε ότι γνωρίζει πως το κυβερνών κόμμα έχει «κάνει λάθη» και «βαρύνεται με σκάνδαλα», αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως στην παράταξη αυτή δεν υπάρχουν δύο κόμματα. Δεν ταιριάζει στη σύγχρονη εποχή να λέμε όχι σε όλα, επεσήμανε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πως συμβιβάζεται η επιλογή της Νίκης Τζαβέλα, ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ, η οποία έχει βρεθεί κοντά σε μεγάλες επιχειρήσεις, με δικές του δηλώσεις για ``επιχειρηματίες που κινούν τα νήματα``, ο κ. Καρατζαφέρης υπενθύμισε την επιχειρηματική ιδιότητα και του ιδίου και πρόσθεσε ότι στην προκειμένη περίπτωση υπήρξαν συστατικές επιστολές από τους κ.κ. Λάτση, Κόκκαλη, Κυριακού, από την Βασίλισσα της Ιορδανίας και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης δικαιολόγησε την επιλογή του λέγοντας ότι η κα Τζαβέλα θα βοηθήσει στην Ευρώπη τόσο για την εισροή κονδυλίων προς την Ελλάδα, όσο και για την ενίσχυση των αρχών της ΕΕ.

    [10] "Χρειάζεται σταθερότητα"

    "Στόχος μας είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία" λέει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και εξηγεί: "Ένα τέτοιο αποτέλεσμα που να μην επιτρέψει στον αντίπαλο ούτε να πανηγυρίζει την επομένη των εκλογών, ούτε να δημιουργεί μια ψυχολογία η οποία θα λειτουργεί πιεστικά και θα κλυδωνίσει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος". Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρεται στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών : "οι πρόωρες εκλογές είναι περιττές και δεν πιστεύω ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές". Λέει ακόμη ότι στις 7 Ιουνίου δεν κρίνεται η διακυβέρνηση του τόπου ωστόσο από κάθε αναμέτρηση βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα.

    Η συνέντευξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου στον Σπύρο Γκουτζάνη:

    ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

    ΑΠ: Θα περίμενε κανείς να δώσω μια όσο το δυνατό εσωστρεφή πολιτική απάντηση στην ερώτηση αυτή, όμως, στην πραγματικότητα, το διακύβευμα των ευρωεκλογών έχει να κάνει με το ποιούς εκπροσώπους θα στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Γιατί, τα επόμενα χρόνια, οι περισσότερες αποφάσεις που θα επιβάλλονται στα έθνη-κράτη, άρα και στην Ελλάδα, και που θα προέρχονται από την Ευρώπη, κατά το 80% θα ψηφίζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    ΕΡ: Οπότε που αποδίδετε αυτή τη μεγάλη αποχή, όπως προβλέπεται από τις δημοσκοπήσεις;

    ΑΠ: Σε δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να κινητοποιήσουμε σωστά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για να καταλάβουν τη σημασία και την αξία των ευρωεκλογών. Διότι πιστεύουν ότι, από τη στιγμή που την 7η Ιουνίου δεν κρίνεται η πορεία της κυβέρνησης δεν αλλάζει η κυβέρνηση, δεν έχει μεγάλη σημασία η ψήφος για τις ευρωεκλογές. Άρα, η απάθεια που είναι το επακόλουθο του ελλείμματος ενημέρωσης για την αξία των ευρωεκλογών, φέρνει το αποτέλεσμα αυτό που περιγράψατε.

    Και το δεύτερο είναι ότι μερικοί συμπολίτες μας -κακώς, κατά τη δική μου εκτίμηση- πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να εκπέμψουν ένα μήνυμα δυσφορίας στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν τιμωρούν το πολιτικό σύστημα με την αποχή, τιμωρούν τον εαυτό τους.

    Έχουμε χρέος να συμμετέχουμε σε κάθε εκλογική διαδικασία και, αν θέλουμε να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση ή το πολιτικό σύστημα, ας επιλέξουμε έναν δημοκρατικό τρόπο για να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα διαμαρτυρίας και όχι φυσικά την αποχή. Η αποχή είναι νάρκη στα θεμέλια του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

    ΕΡ: Ωστόσο, ο διάλογος έχει επικεντρωθεί στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα. Πόσο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών τις πολιτικές εξελίξεις;

    ΑΠ: Σας είπα ότι, βεβαίως, την 7η Ιουνίου δεν κρίνεται ούτε η πορεία της κυβέρνησης, ούτε αλλάζει ασφαλώς η σελίδα στη διακυβέρνηση του τόπου. Από εκεί και έπειτα, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και πολιτικά συμπεράσματα. Και, για εμένα, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις και να πετύχουμε όσο το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα που να μην επιτρέψει στον αντίπαλο ούτε να πανηγυρίζει την επομένη των εκλογών, ούτε να δημιουργεί μια ψυχολογία η οποία θα λειτουργεί πιεστικά και θα κλυδωνίσει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος. Πολύ περισσότερο γιατί χρειαζόμαστε σταθερές Κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει βαριές συνέπειες στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητά μας.

    Η οικονομία, για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται σταθερότητα από την πλευρά της κυβέρνησης. Και η σταθερότητα υπηρετείται μόνο με καλά αποτελέσματα. Άρα, εκεί πρέπει να βγουν και ασφαλή συμπεράσματα.

    ΕΡ: Θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις, ενδεχομένως νέοι φόροι, αποφάσεις οι οποίες θα έχουν κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Δεν θα είναι καλύτερο να νομιμοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις σε ένα νέο εκλογικό αποτέλεσμα;

    ΑΠ: Η δική μου εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες μέτρων, που μπορεί να πάρει μια κυβέρνηση ενόψει μια κρίσης. Πρώτον, τα μέτρα τα οποία έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα. Δεύτερον, τα μέτρα τα οποία έχουν ένα έκτακτο χαρακτήρα άλλωστε έκτακτη είναι και η κρίση που αντιμετωπίζουμε. Και τρίτον και τελευταίο, θα άφηνα τα μέτρα εκείνα τα οποία έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα, δηλαδή τα φορολογικά μέτρα.

    Εκεί μπορεί κάποιος να πάει μόνο όταν έχει εξαντλήσει και έχει δει την αποτελεσματικότητα όλων των άλλων μέτρων. Εγώ θα έλεγα λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα διαρθρωτικά μέτρα, ας προχωρήσουμε με μεγαλύτερη επιμονή και τόλμη στις διαρθρωτικές αλλαγές.

    Θα μου πείτε "ποιες είναι αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές;". Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: τελειώσαμε με την Ολυμπιακή, ας προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη στην εξυγίανση του ΟΣΕ γιατί ο ΟΣΕ ζημιώνει την ελληνική οικονομία 2 εκ. ευρώ ημερησίως και αυτά τα χρήματα βεβαίως δημιουργούν ελλείμματα, ή μας οδηγούν στην ανάγκη του δανεισμού, ή εν πάση περιπτώσει αυτά τα χρήματα είναι, κάθε φορά, η σπατάλη που μας οδηγεί στο να επιβαρύνουμε διαρκώς τους ήδη επιβαρυμένους φορολογούμενους πολίτες.

    Άρα, πριν φτάσουμε να συζητάμε για καινούργιους φόρους, ας δούμε πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε τους υφιστάμενους πόρους που έχουμε. Ας σταματήσουμε τη σπατάλη. Για παράδειγμα, προχθές πήραμε την απόφαση να συγχωνεύσουμε τον λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα. Καταργήσαμε πάρα πολλές επιχειρήσεις.

    Θα μου πείτε "μα τώρα το κάνατε; Μετά από 5 χρόνια;". Προφανώς και θα έχετε δίκιο σε μια κριτική που θα ασκήσετε διότι, κι εδώ, χρειάζεται εμπειρία αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί αυτό να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε βεβαίως εγώ είμαι από αυτούς που θα σας πουν ότι όλοι αυτοί οι Οργανισμοί που καταργήσαμε είναι περιττοί. Βεβαίως και δεν ήταν περιττοί, γι' αυτό και δεν μπορούσαμε να τους καταργήσουμε, ή δεν θα έπρεπε να τους καταργήσουμε τα προηγούμενα έτη, όταν δεν υπήρχε η δαμόκλειος σπάθη της οικονομικής κρίσης πάνω από το κεφάλι μας.

    ΕΡ: Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

    ΑΠ: Κατά τη δική μου εκτίμηση οι πρόωρες εκλογές είναι περιττές. Και είναι περιττές για μια χώρα σαν την Ελλάδα που είναι μικρή, που αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, διότι κάθε μέρα συζητούμε για εκλογές και πολλές φορές συζητούμε για εκλογές την επόμενη των εκλογών. Αυτή η ακατάσχετη εκλογολογία, δημιουργεί μια πολύ μεγάλη πολιτική αστάθεια.

    Εμείς μόνοι μας, με αυτά που κάνουμε και κυρίως με την εκλογολογία, δημιουργούμε συνθήκες αστάθειας, μειώνουμε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δημιουργούμε μια εικόνα διεθνούς ανυποληψίας και, βεβαίως, με αυτό τον τρόπο πολλές φορές επιβαρύνουμε τον φορολογούμενο γιατί δανειζόμαστε ακριβά.

    ΕΡ: Τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών και η αυξημένη ανεργία, η ανασφάλεια υπάρχουν μόνο στα "πράσινα παπαγαλάκια" και στην πράσινη προπαγάνδα; Δεν είναι πραγματικά προβλήματα;

    ΑΠ: Σε μια διαφήμιση εκ των πραγμάτων χρησιμοποιείς χιουμοριστικούς ή έξυπνους τρόπους προκειμένου να προσεγγίσεις, πολλές φορές και με χιούμορ, μια πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς επιχειρούμε να περάσουμε μέσα από αυτό το διαφημιστικό την υπερβολή που υπάρχει στον αντιπολιτευτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ.

    Εμείς δεν λέμε ότι όλα τα έχουμε κάνει ωραία, ούτε εμείς ισχυριζόμαστε ότι δεν έχουμε κάνει λάθη και παραλείψεις. Προφανώς και λάθη έχουμε κάνει και παραλείψεις έχουμε κάνει και, πολλές φορές, το έχω πει εγώ άλλωστε, έχουμε πληγώσει τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργούμε ισοπεδωτικά και να μην βλέπουμε ότι γίνεται και κάποιο έργο. Ή να μην βλέπουμε ότι έχουμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση που πολύ υπεύθυνα χειρίζεται την κρίση.

    Σκεφτείτε ότι, ακόμη και σήμερα, η χώρα μας είναι μέσα στις ελάχιστες που έχει σχεδόν στάσιμο ή θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όταν βλέπουμε την Ισπανία αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα -που κάποτε την είχαμε δει να μας ξεπερνάει κατά πολύ-, όταν βλέπουμε την ανεργία εκεί να φτάνει στο 15-17% ή κάποιοι να προβλέπουν και το 20%, εμείς έχουμε καταφέρει, ακόμη και σήμερα, όλες αυτές οι αρνητικές συνέπειες από την οικονομική κρίση να τις έχουμε συγκρατήσει σε φυσιολογικά, σε σχέση με τον υπόλοιπο κοινοτικό μέσο όρο, επίπεδα. Δεν είναι δυνατό να βγαίνει το ΠΑΣΟΚ διαρκώς και να λέει "Καταστροφή, πανικός, χανόμαστε, θα πτωχεύσει η Ελλάδα, εκτοξεύεται η ανεργία, θα πεινάσουν οι Έλληνες".

    Προφανώς περιμένει κανείς από το ΠΑΣΟΚ να πει "Εδώ κάνατε λάθος και προτείνουμε αντί γι' αυτή την λύση κάποια άλλη". Το ερώτημα είναι ποιό είναι αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Διότι βγαίνει και μας λέει για παράδειγμα στις ευρωεκλογές ότι "εγώ προτείνω το Σύμφωνο Σταθερότητας" και, βεβαίως, αυτή την πρόταση την πήγε στις Βρυξέλλες.

    ΕΡ: Τα στελέχη σας που ενεπλάκησαν ή φέρονται να ενεπλάκησαν σε υποθέσεις σκανδάλων ή απασχόλησαν αρνητικά την κοινή γνώμη θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια την επόμενη φορά;

    ΑΠ: Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ξέρετε γιατί; Διότι, μέσα από αυτή την ερώτηση, ξεκινούμε μια άλλη διαδικασία όμοια της εκλογολογίας. Διότι αν πούμε αν πρέπει να είναι αυτοί ή κάποιοι άλλοι, αυτόματα ξεκινάμε μία συζήτηση για ψηφοδέλτια. Ψηφοδέλτια συζητάμε όταν ξεκινούν οι εκλογές. Δεν ξεκινούν οι εκλογές.

    Δεν πιστεύω ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές και δεν πιστεύω ότι η χώρα μας έχει την πολυτέλεια των πρόωρων εκλογών άρα, να μπω και στη λογική συζήτησης των ψηφοδελτίων. Αυτό το θέμα θα κριθεί όταν θα ανοίξει η ιστορία των εκλογών. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ιστορία θα ανοίξει στα τέλη της τετραετίας, όπως ο ελληνικός λαός έκρινε και αποφάσισε.

    Και ελπίζω κάποια στιγμή να έχουμε την ευφυΐα ως λαός, όποτε γίνει -και εαν γίνει- συνταγματική αναθεώρηση, να κατοχυρώσουμε την τετραετία των Κυβερνήσεων, για να σταματήσει όλη αυτή η ρητορεία η οποία πραγματικά κλυδωνίζει στα θεμέλιά του το κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα στη χώρα μας.

    [11] Δυσοίωνες προβλέψεις

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση ενδέχεται να ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των ανέργων σε όλο τον πλανήτη έως και στους 239 εκατομμύρια ανθρώπους, υποστήριξε σήμερα το Διεθνές Γραφείο της Εργασίας (εδρεύει στη Γενεύη), αναθεωρώντας επί το δυσμενέστερο προγενέστερες προβλέψεις του. Η πηγή υπογράμμισε ότι, την πρωτοχρονιά, "θα καταγράφονται σε όλον τον πλανήτη τουλάχιστον 210 εκατομμύρια άνεργοι".

    "Από την έναρξη αυτής της κρίσης και μετά, ο δείκτης της ανεργίας διεθνώς δεν σταματά να επιδεινώνεται", επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου της Εργασίας κ. Χουάν Σομάβια.

    -Σε σύγκριση με την κατάσταση που επικράτησε πριν από δύο χρόνια, φέτος στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μεταξύ 39 και 59 εκατομμύρια περισσότερους άνεργους, τόνισε ταυτοχρόνως (προηγουμένως επέμενε ότι οι επιπλέον άνεργοι φέτος δεν επρόκειτο να υπερβούν τους 52 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ πιθανολογούσε και για επιπλέον τουλάχιστον 24 εκατομμύρια ανέργους).

    Με τη δυσμενέστερη πρόβλεψή του, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας αναφέρθηκε σε "κρίση στον εργασιακό τομέα" (...) "που θα πλήξει ιδιαίτερα και σαφέστερα τους νεαρότερους εργαζόμενους".

    Εάν υλοποιηθεί τελικά η δυσμενής πρόβλεψη από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, τότε την πρωτοχρονιά η ανεργία παγκοσμίως θα διαμορφωθεί στο ποσοστό +7,4% . Ήταν 6,5%, προ πενταετίας.

    Πάντως και παλαιότερα, πριν δηλαδή κορυφωθεί η διεθνής κρίση, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας είχε υπολογίσει ότι τη διετία που θα ακολουθούσε, ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως θα αυξανόταν κατά περίπου 52 εκατομμύρια ανθρώπους.

    Την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας το Διεθνές Γραφείο Εργασίας χρονικώς την τοποθέτησε "μέσα στο επόμενο έτος". Αλλά για να επέλθει η πλήρης αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων--βάσει των εμπειριών του παρελθόντος--αναφέρθηκε στην "υποχρεωτική παρέλευση έως και μιας (ολόκληρης) πενταετίας" (...) "κι οπωσδήποτε μιας τετραετίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 May 2009 - 6:30:40 UTC