Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στοχευμένες πολιτικές"
  • [02] "Ψήφος απειθαρχίας"
  • [03] "Δεν είναι μόδα η αποχή"
  • [04] Συνέντευξη Γ.Καρατζαφέρη
  • [05] Σήμερα οι απολογίες

  • [01] "Στοχευμένες πολιτικές"

    «Εάν (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ) πηγαίνει με τέτοια συνθήματα, τα οποία στην ουσία απευθύνονται στο εσωτερικό του και όχι στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ή στην διεθνή σκηνή, τότε βεβαίως υπάρχει ζήτημα που δείχνει τον πανικό του. Και αυτός ο εσωτερικός πανικός εκφράστηκε και από το σύνθημα «βουλιάζουμε ή αλλάζουμε» εννοώντας ότι αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πάει καλά, είναι πολύ πιθανό να έχει αλλαγή της ηγετικής του ομάδας και εκφράζει τον προβληματισμό του προς τους Έλληνες ψηφοφόρους ζητώντας να τον στηρίξουν».

    Έτσι ερμηνεύει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης την συνθηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η απόφαση του λαού για το ποιοι δίνουν τις μάχες στην Ευρώπη, τις κερδίζουν, πείθουν και ταυτόχρονα μπορούν να προχωρήσουν.

    Ο κ.Μεϊμαράκης αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα και την οικονομική κρίση, αποκαλύπτει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι ήδη έτοιμο να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ την μείωση των οροφών, που έχουν εγκριθεί μέχρι το 2015, «για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσπάθειες που γίνονται, ώστε η ελληνική οικονομία να περάσει, όπως και προηγουμένως είπαμε, με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις την μεγάλη αυτή διεθνή οικονομική κρίση».

    Η συνέντευξη του Ε. Μεϊμαράκη στον Κώστα Μελισσόπουλο:

    ΕΡ: Κύριε Υπουργέ, τι διακυβεύεται σε αυτές τις ευρωεκλογές;

    ΑΠ: Το σύνθημα «ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα» είναι σύνθημα με ουσία και περιεχόμενο, αλλά όχι όπως το θέτει η Αντιπολίτευση.

    Είναι ένα μήνυμα προς τους πολίτες για να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη πλέον αποκτά έναν άλλο χαρακτήρα με την εφαρμογή της νέας συνθήκης. Θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα αφορούν πάρα πολύ και τις εθνικές πολιτικές.

    Και για αυτό ακριβώς πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι υπάρχει σημαντικό μήνυμα στην ψήφο για τις ευρωεκλογές και στον ποιον επιλέγουν.

    Εγώ θα ήθελα, να δουν οι πολίτες, που δυστυχώς δεν ξέρουν ή δεν ενδιαφέρονται, το τι αναφέρεται στα κείμενα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και όχι το τι λέει το κάθε κόμμα μέσα στον εθνικό του χώρο.

    Γιατί το κάθε κόμμα στον εθνικό του χώρο μπορεί να λέει ό,τι ακριβώς θέλει. Μέχρι και για αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας. Το ζητούμενο είναι τι μπορεί να γίνει και τι πρέπει να γίνει.

    Λοιπόν, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στα κείμενά του, υπάρχουν όλες οι ελληνικές απόψεις και οι ελληνικές θέσεις, όπως αυτές για τις σχέσεις καλής γειτονίας που απαιτούνται με τα κράτη μέλη στους διεθνούς οργανισμούς.

    Καταλαβαίνετε ότι αυτό μας ενδιαφέρει τόσο για την Τουρκία όσο και για τα Σκόπια. Και αυτό δεν υπάρχει στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετέχει η Νέα Δημοκρατία, αναφέρεται το θέμα του Πατριαρχείου, το θέμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και για το Κυπριακό. Για αυτά δεν υπάρχει λέξη στα κείμενα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Αυτό τι σημαίνει; Ή ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα έθεσε τα θέματα και δεν έπεισε, ή δεν τα έθεσε καθόλου. Δεν μας έχει ακόμα πει τι γίνεται.

    Όμως με το να υπάρχουν στα κείμενα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία και τα έθεσε και έπεισε.

    Άρα, αποφασίζουμε μεν για την Ελλάδα και για την Ευρώπη αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ποιοι δίνουν τις μάχες, τις κερδίζουν, πείθουν και ταυτόχρονα μπορούν να προχωρήσουν.

    Αυτό είναι, κατά την γνώμη μου, το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου το οποίο δεν έχουν καταλάβει όχι μόνο οι Έλληνες πολίτες αλλά στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι πολίτες.

    Πρέπει να σας πω ότι σε όλες τις ευρωεκλογές υπάρχει μειωμένη συμμετοχή και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει μειωμένη συμμετοχή.

    Ίσως γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ότι δεν επηρεάζει τόσο πολύ η ψήφος τους, ίσως γιατί αισθάνονται ότι μπορούν εκ του ασφαλούς να στείλουν μία ψήφο διαμαρτυρίας είτε δια της αποχής είτε ψηφίζοντας άλλα κόμματα. Είτε διότι ακριβώς πιστεύουν ότι δεν εκλέγουν κυβερνήτη για την επόμενη μέρα.

    ΕΡ: Κύριε Υπουργέ, μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να αποτελέσει αιτία αμφισβήτησης της λαϊκής νομιμοποίησης της Κυβέρνησης;

    ΑΠ: Με κανένα τρόπο.

    Η Νέα Δημοκρατία θα είναι Κυβέρνηση και στις 8 Ιουνίου και όλοι θα έρθουμε στα γραφεία μας και θα συνεχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματός μας.

    Θα αναλύσουμε το αποτέλεσμα. Βεβαίως όποτε στήνονται κάλπες είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να κάνουν τις δικές τους αναλύσεις.

    Όμως, ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα, κατά την γνώμη μου, δεν μπορούν να εξαχθούν με την έννοια ότι αν η αποχή είναι τόσο μεγάλη, ο καθένας θα ισχυρίζεται ότι ήταν, από το δικό του κόμμα, αυτή η αποχή. Κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να εξαχθεί πολιτικό συμπέρασμα ασφαλές.

    Πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα και στα δύο μεγάλα κόμματα. Ένα μήνυμα που θα λέει ότι πρέπει να σοβαρευτούν, να βρουν τα βασικά ζητήματα αντικειμενικά, στα οποία μπορούν να συμπορευθούν και να λύσουν προβλήματα.

    Πρέπει να σας πω ότι σε όλη την Ευρώπη γίνονται εκλογές. Και σε όλη την Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα οικονομικής κρίσης. Ε, σε όλη την Ευρώπη κατατίθενται προτάσεις για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Μόνο στην Ελλάδα δεν γίνεται συζήτηση από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για αυτό το θέμα.

    Και αυτή τη στιγμή που η Κυβέρνηση προσπαθεί να έχει αυτά τα θέματα στην ατζέντα. Και προσέξτε, με στοχευμένες πολιτικές έχει πάρει μέτρα για όλες τις κατηγορίες που μπορεί να πληγούν.

    Ήδη μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ΕΠΙΧΕΙΡΩ, και το πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, το οποίο θα απορροφήσει πάνω από 1 δις 400 εκατομμύρια, το κάθε ένα. Έχουμε στοχευμένες παρεμβάσεις για τον τουρισμό.

    Μετατρέψαμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, ακριβώς για να τονώσουμε την απασχόληση και να μην αυξηθεί η ανεργία. Και παρά την κρίση αυτή, η ανεργία σήμερα είναι κάτω από την ανεργία του 2004. Είναι πιο μικρή από το 2003.

    Επίσης, μέσα στην κρίση πέτυχε η Κυβέρνηση, μετά από σοβαρές και αξιόπιστες συζητήσεις, να αποκρατικοποιηθεί η Ολυμπιακή και να αποκρατικοποιηθεί και το λιμάνι του Πειραιά ως προς τον εμπορικό τομέα.

    Δύο μείζονος σημασίας διαρθρωτικές κινήσεις. Με τους υπολογισμούς που είχαμε, 1 εκατομμύριο και πλέον την ημέρα απορροφούσε η Ολυμπιακή από τον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη, από τον προϋπολογισμό.

    Αποδεσμεύονται, δηλαδή, πόροι περίπου 360 εκατομμυρίων ευρώ, που μπορούν να πάνε σε άλλες δραστηριότητες. Αυτό είναι μία επιτυχία, μείζονος σημασίας, για την ελληνική οικονομία, την οποία βεβαίως η Αντιπολίτευση δεν θέλει ούτε να συζητά διότι αισθάνεται όχι ότι κερδίζει η χώρα αλλά ότι κερδίζει η Κυβέρνηση Καραμανλή. Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει στην χώρα. Φτάνει να φθείρεται η Κυβέρνηση Καραμανλή.

    Νομίζω ότι αυτά πλέον οι πολίτες τα έχουν καταλάβει. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δικαιώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Νέας Δημοκρατίας προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

    Δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε σε ακραίους εθνικισμούς και προστατευτισμούς, αλλά θα λειτουργήσει πράγματι η ευρωπαϊκή αντίληψη που πρέπει να υπερισχύει σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

    Και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ναι μεν θα αναλυθεί, ναι μεν θα βγουν συμπεράσματα, αλλά δεν θα επιτρέπει ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα και διαδικασίες για εθνικές εκλογές.

    ΕΡ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτάσσει ένα νέο δίλημμα πια. Μετά το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», απευθύνεται στην κοινωνία και λέει «αλλάζουμε» την Κυβέρνηση προφανώς εννοεί, «ή βουλιάζουμε».

    Πώς σχολιάζετε και το ένα και το άλλο;

    ΑΠ: Ήδη έγινε αρκετή συζήτηση με το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και με την παράφραση που υπάρχει.

    Θεωρώ ότι είναι ύβρης που απευθύνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε όλους όσους δεν θέλουν να ψηφίσουν ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και νομίζω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει ό,τι μπορεί, πράγματι, για να συσπειρωθεί η Νέα Δημοκρατία.

    Εάν πηγαίνει με τέτοια συνθήματα, τα οποία στην ουσία απευθύνονται στο εσωτερικό του και όχι στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ή στην διεθνή σκηνή, τότε βεβαίως υπάρχει ζήτημα που δείχνει τον πανικό του.

    Και αυτός ο εσωτερικός πανικός εκφράστηκε και από το σύνθημα «βουλιάζουμε ή αλλάζουμε» εννοώντας ότι αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πάει καλά, είναι πολύ πιθανό να έχει αλλαγή της ηγετικής του ομάδας και εκφράζει τον προβληματισμό του προς τους Έλληνες ψηφοφόρους ζητώντας να τον στηρίξουν.

    ΕΡ: Εκτιμάτε, κύριε Υπουργέ, ότι οι πρόωρες εκλογές, για τις οποίες ασφαλώς θα έχετε ακούσει και θα έχετε διαβάσει πολλά, θα ήταν μία λύση για διέξοδο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;

    ΑΠ: Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με αποφάσεις, με σωστές και ρεαλιστικές λύσεις, ανεξαρτήτως αν αυτές ακούγονται καλά, χαϊδεύουν αυτιά ή όχι.

    Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις. Αφού, όμως, ζυγίσεις όλα τα δεδομένα και πάρεις την έκτακτη αυτή απόφαση με σωστή κατεύθυνση και βρίσκεται και στη σωστή κατεύθυνση.

    Η Κυβέρνηση από την αρχή γνωρίζοντας ότι πάμε σε οικονομική κρίση, το μεγάλο ζήτημα που αντιμετώπισε ήταν να μην γίνει και κοινωνική κρίση. Να μην οδηγηθούν ορισμένες κατηγορίες πολιτών σε εξαθλίωση. Να μην υπάρξει κοινωνική εξέγερση. Παρότι κάποιοι θέλησαν, με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, να το συνδέσουν με την οικονομική κρίση. Φάνηκε όμως ότι δεν ήταν συνδεδεμένο.

    Για αυτό ακριβώς η Κυβέρνηση πήρε συγκεκριμένα μέτρα για όλους όσους, έχουν χαμηλά εισοδήματα και πρέπει να στηριχθούν και γιβ αυτό ακριβώς, σας είπα και προηγουμένως, ότι τα μέτρα αυτά ήταν κυρίως για τους ανέργους και τους νέους που ξεκινούν τώρα την ζωή τους.

    Προς εκείνους που είχαν δανειστεί και έπρεπε να βοηθηθούν, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των δανείων τους. Έλαβε μέτρα για τομείς που επλήττοντο πάρα πολύ, όπως είναι ο τουρισμός, αλλά και για άλλους που πρέπει να βοηθηθούν ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίση.

    Εμείς βλέπουμε την κρίση και ως ένα εφαλτήριο για την επόμενη μέρα, ώστε όταν ξεπεραστεί, να μας βρει σε καλύτερη από πριν κατάσταση. Να μας βρει με συγκεκριμένους θεσμούς και με προοπτικές για ανάπτυξη στο μέλλον.

    Αυτά τα μέτρα, ήδη, θα σας έλεγα, έχουν αποδώσει. Δηλαδή, δεν υπάρχει εξαθλίωση συγκριτικά με άλλες χώρες. Δεν υπάρχει η πολύ μεγάλη ανασφάλεια ορισμένων κατηγοριών πολιτών, η οποία υπάρχει σε άλλες χώρες.

    Και ταυτόχρονα, μπορέσαμε να είμαστε η μία από τις δύο χώρες της Ευρωζώνης, που έχει θετικό πρόσημο το τρίμηνο. Δηλαδή, κλείσαμε στον τομέα ανάπτυξης, με θετικό πρόσημο. Και είμαστε δύο χώρες στην Ευρωζώνη που έγινε αυτό.

    Δεν σας το λέω για να δημιουργήσω αισιοδοξία, ούτε γιατί εμείς πιστεύουμε ότι πάνε όλα τέλεια. Ίσα - ίσα, έχουμε τον προβληματισμό μας. Αισθανόμαστε την ανασφάλεια του πολίτη και πρέπει να αναλάβουμε πολιτικές δράσεις, που θα δημιουργήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε με ασφάλεια.

    Και γιβ αυτό ακριβώς παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Έχουμε σχεδιασμό και κινούμεθα σε 3 άξονες. Πρώτον, τον άξονα που σας ανέφερα ήδη για την ανασφάλεια και την κοινωνική κρίση, ώστε οι οικονομικά αδύναμοι να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την οικονομική κρίση, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Σας ανέφερα τα μέτρα.

    Δεύτερον, με τις αναπτυξιακές μας δράσεις, οι οποίες σημείωσαν αυτό το μικρό θετικό πρόσημο και τρίτον, με τη δημοσιονομική πειθαρχία, με την ευελιξία που μπορεί να υπάρχει στο σύμφωνο σταθερότητας, αλλά και με την δημοσιονομική πειθαρχία που ταυτόχρονα απαιτείται.

    ΕΡ: Κάτι τελευταίο. Η οικονομία μπορεί να αντέξει νέα εξοπλιστικά προγράμματα;

    ΑΠ: Στην συνολική προσπάθεια που γίνεται κύριε Μελισσόπουλε για τον περιορισμό των δαπανών και το νοικοκύρεμα της οικονομίας και την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που έχει χαράξει ο Πρωθυπουργός, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει και αυτό το δικό του μερίδιο.

    Ήδη είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε στο ΚΥΣΕΑ την μείωση των οροφών, που μας έχουν εγκρίνει μέχρι το 2015, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσπάθειες που γίνονται, ώστε η ελληνική οικονομία να περάσει, όπως και προηγουμένως είπαμε, με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις την μεγάλη αυτή διεθνή οικονομική κρίση.

    Και δουλεύουν πάρα πολύ τα Επιτελεία μας, μαζί με την Διεύθυνση Οικονομικού, ώστε να πετύχουμε, με τον εξορθολογισμό των δαπανών που κάνουμε, (χωρίς να μειωθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων), την καλύτερη δυνατή λύση και να συμβάλουμε και εμείς στην συλλογική προσπάθεια.

    [02] "Ψήφος απειθαρχίας"

    Στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, θα μιλήσει το βράδυ η γγ της ΚΕ του κόμματος. Νωρίτερα,το μεσημέρι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο Electra Palace, με θέμα: «Το περιβάλλον και τα μεγάλα έργα».

    «Δεν έχουμε καμιά σχέση με οικονομικά συμφέροντα» λέει η κ. Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη της στα "ΝΕΑ", τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει τα ονόματα φίλων και μελών του κόμματος «στον αιώνα τον άπαντα!» όπως χαρακτηριστικά λέει.

    "Στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν νεόπλουτοι. Αλλού να ψάξετε για σκάνδαλα και σκανδαλώδεις πολιτικές. Δεν διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα ως κόμμα κυβερνητικό. Παλεύουμε να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια". Η γενική γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ για αντικομουνισμό γιατί -όπως επισημαίνει- «δεν απορρίπτουμε την αντιΚΚΕ στάση αλλά τον αντικομουνισμό, που σημαίνει να πολεμάς το ΚΚΕ με ανήθικα μέσα. Είναι ανήθικο να το κατηγορείς για κάτι που δεν ευθύνεται δίχως να αποδείχνεις την κατηγορία».

    Στόχος του κόμματος, σημειώνει, είναι να αυξήσει τα ποσοστά του για να εκλέξει και τρίτον ευρωβουλευτή ενώ καλεί τους ψηφοφόρους να ρίξουν ψήφο απειθαρχίας. Όσο για το Στάλιν απαντά ότι δεν κρίνεται αυτός στις ευρωεκλογές αλλά το «αν το λαϊκό κίνημα θα μεγαλώσει το μπόι του». «Επειδή βλέπουν αυτή την προοπτική, προσπαθούν να σπρώξουν στην αποχή ή σε ακίνδυνα για την εξουσία κόμματα. Πριν ήταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τώρα οι Οικολόγοι. Αλλά οι εργαζόμενοι έχουν πείρα και εμείς τους έχουμε εμπιστοσύνη", καταλήγει η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Περιοδεία στον Ωρωπό

    Στα προβλήματα του περιβάλλοντος επικέντρωσε τις συζητήσεις της με κατοίκους του Ωρωπού η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατά την περιοδεία στην περιοχή και τη συνάντηση που είχε με κατοίκους στο Πνευματικό κέντρο του Ωρωπού.

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι ο Ωρωπός υποφέρει πολλά χρόνια από τις συνέπειες της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλεί η ασύδοτη δράση των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής, επισημαίνοντας ότι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος αλλά και η τουριστική ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, που επιτάσσει την ιδιωτικοποίηση των παραλιών, αποτελούν απόρροια της αντιμετώπισης της γης και του περιβάλλοντος εν γένει ως εμπόρευμα.

    Για το ΚΚΕ, σημείωσε η Γραμματέας του ΚΚΕ, η πάλη για το φυσικό περιβάλλον είναι δεμένη με την πάλη για το εργασιακό περιβάλλον και η πάλη για διακοπές και αναψυχή είναι δεμένη με την πάλη για δουλειά και μεροκάματα. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, ενδιαφέρεται για τα καθημερινά προβλήματα και δεν παραπέμπει τη λύση τους στο σοσιαλισμό. Το θέμα του νερού, λοιπόν, μπορεί να λυθεί εδώ και τώρα με ισχυρούς αγώνες, σημείωσε.

    Αναφερόμενη στις θέσεις του ΚΚΕ στα προβλήματα αυτά, αλλά και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι όλα τα ΚΠΣ που δόθηκαν στη χώρα πήγαν για έργα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι δέσμευση υπέρ του κεφαλαίου και όχι υπέρ των λαών.

    Η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στην "εκστρατεία προβοκάτσιας κατά του ΚΚΕ", είπε ότι "το κόμμα μας ποτέ δεν υπέκυψε σε πιέσεις του κεφαλαίου, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μας ασκείται κριτική από το λαό, αλλά δεν δεχόμαστε να μας πολεμάνε με ανέντιμα μέσα".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε το λαό στην κάλπη των ευρωεκλογών να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ και να αφαιρέσει πολιτική και εκλογική δύναμη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία, όπως είπε.

    "Αν στις 8 του μήνα το ΚΚΕ είναι πιο δυνατό", είπε χαρακτηριστικά, "τότε θα είναι και το εργατικό και λαϊκό κίνημα σε καλύτερη θέση για να αντιπαλέψει τα νέα αντιλαϊκά σχέδια".

    [03] "Δεν είναι μόδα η αποχή"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα δώσουν, στις 11.00, συνέντευξη Τύπου για το Σύμφωνο Σταθερότητας στο ξενοδοχείο Athens Acropol.

    Ο κ.Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος του στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι νέοι θα πάνε να ψηφίσουν και θα διαψεύσουν πολλούς. "Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος γιατί δεν υπάρχει χαλαρή κοινωνία. Οι νέοι βρίσκονται στην επισφάλεια, την πίεση της κρίσης γι αυτό όσοι θέλουν να μας πείσουν να μην πάμε να ψηφίσουμε και να γυρίσουμε την πλάτη στην κάλπη θα διαψευστούν" είπε.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι πολίτες δεν είναι δεδομένοι και στο τσεπάκι κανενός. Υπάρχουν πολίτες, ανέφερε, με κρίση που δεν κατευθύνονται από δημοσκοπήσεις και τυχαίους τίτλους εφημερίδων, αλλά έχουν άποψη και απηύθυνε ευρύ κάλεσμα να ψηφίσουν και να βουλιάξουν οι πολίτες τα κόμματα εξουσίας "για να μη ζούμε στην ανασφάλεια", όπως είπε.

    Οι ευρωεκλογές, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, θα καθορίσουν τις εξελίξεις στη χώρα και θα κριθεί αν οι επόμενοι αγώνες θα έχουν νίκες, γιατί έρχονται πολύ σκληρά μέτρα. Δεν είναι μόδα η αποχή από τις εκλογές, ανέφερε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι δεν θα τους κάνουμε τη χάρη θα τους κοντύνουμε την Κυριακή για να μην μας μαυρίσουν τη ζωή την επόμενη μέρα. Αν επαληθευτούν, είπε, οι προβλέψεις και στηριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει η ΝΔ να εφαρμόσει σκληρά μέτρα που ετοιμάζει και το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί να μιλά με αλαζονεία για αυτοδυναμία. Χαρακτήρισε ανούσια και βλακώδη την αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι οποίοι, όπως είπε, ασχολούνται με προεκλογικά σποτάκια γιατί τίποτα διαφορετικό δεν έχουν να προτείνουν εκτός από τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην ξεχνάτε, ανέφερε, ότι από κοινού ψήφισαν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και τόνισε ότι δεν μπορούν να πείσουν κανένα, γιατί ο κόσμος τους πήρε χαμπάρι και τους έχει γυρίσει την πλάτη.

    Δεν υπάρχει, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, πουθενά στην Ευρώπη αυτή η παντελή έλλειψη κοινωνικής προστασίας. Το κράτος της διαπλοκής και του ρουσφετιού το δημιούργησαν, είπε, αυτοί που κυβερνούν τόσα χρόνια και που σήμερα ασχολούνται με πράσινους παπαγάλους και γαλάζιους βαρβάρους.

    Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και τη Δικαιοσύνη η οποία στέλνει, όπως είπε, στη φυλακή μαζί με βαρυποινίτες κάποιους που φορούν πράσινα παπούτσια αλλά κάποιους άλλους, όπως στην υπόθεση Siemens, τους αφήνει εκτός και αγοράζουν σπίτια στην Ουρουγουάη για να πάνε εκεί να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

    Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δημιούργησαν, είπε, ένα γερασμένο πολιτικό σύστημα και επιμένουν να το στηρίζουν, αλλά οι πολίτες θα τους γυρίσουν την πλάτη. Τα παπαγαλάκια της ΝΔ που φωνάζουν καταστροφή ανέφερε ότι είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, "ο λαγός της κυβέρνησης" κ. Μίχαλος και ο κ. Μπαρόζο που φωνάζουν, είπε, ότι στην Ελλάδα είναι ακριβή η εργασία και τόνισε ότι αυτά είναι τα πραγματικά παπαγαλάκια.

    Από την άλλη πλευρά αναρωτήθηκε οι στρατιές των συμβασιούχων και οι εργαζόμενοι στα stages που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ προς τα πού οδηγούν, στο Σοσιαλισμό ή στην βαρβαρότητα και τόνισε ότι έχει πάθει μετάλλαξη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι αν με το μήνυμα που θα δώσουμε με την ψήφο μας την Κυριακή θα βάλουμε φρένο στην επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αν θα μείνουν βαθιά στο συρτάρι τα μέτρα που ετοιμάζουν για μετά τις ευρωεκλογές.

    Τέλος, ανέφερε ότι η ιστορία γράφεται με ρήξη και ανυπακοή σε αυτό που μας ετοιμάζουν και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής.

    [04] Συνέντευξη Γ.Καρατζαφέρη

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ θα παραχωρήσει, στις 12:00 στο Ζάππειο Μέγαρο, διακαναλική συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενόψει των Ευρωεκλογών.

    Στους στόχους του ΛΑ.Ο.Σ. για το Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη πενταετία, αναφέρθηκε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης, σε συνέντευξη στη Λειβαδιά.

    "Ο στόχος μας για την επόμενη πενταετία είναι να πετύχουμε να αναλάβει η Ευρώπη την ευθύνη του προσδιορισμού των συνόρων μας με την Τουρκία. Η Ευρώπη ενώ έχει προσδιορίσει με σαφήνεια τα σύνορά της τόσο στην Βαλτική όσο και στην Αφρική με την Ισπανία, αποφεύγει να καθορίσει τα σύνορά της με την Τουρκία στο Αιγαίο".

    Ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως δεν νομίζει πως η αποχή στις εκλογές θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη αν και είχε ο ίδιος κάνει πρόταση στον πρωθυπουργό να μην γίνουν Κυριακή αλλά Σάββατο ώστε να μην σπάσει το τριήμερο λόγω αργίας.

    "Εμείς πιστεύουμε πως κάθε μέρα που περνά υπάρχει τουλάχιστον και ένας Έλληνας που βγάζει τις παρωπίδες απέναντι στα ψέματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ σας υπόσχονται πως θα φτιάξουν την Οικονομία της χώρας ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τα οικονομικά των κομμάτων τους. Και βλέπετε πως ξοδεύουν τεράστια ποσά για διαφημίσεις, σκεφτείτε πως κάθε μέρα που περνά μόνον η ΝΔ για τηλεοπτικά σποτ σπαταλά 700 συντάξεις. Εμείς επειδή αυτά που πιστεύουμε τα κάνουμε πράξη, αντί να ξοδέψουμε χρήματα για τηλεοπτικά σποτ με παπαγαλάκια και βαρβαρότητες, προτιμήσαμε να δώσουμε τα χρήματα αυτά στο Ταμείο Φτώχειας. Δώσαμε 1 εκατομμύριο ευρώ στο Ταμείο Φτώχειας!", ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    [05] Σήμερα οι απολογίες

    Στις συλλήψεις των Γιώργου Σκαρπέλη (πρώην στέλεχος του ΟΤΕ) και Ηλία Γεωργίου (πρώην στέλεχος της Siemens) προχώρησε η αστυνομία, με βάση τα εντάλματα που εκδόθηκαν από τον τέταρτο ειδικό ανακριτή κ. Νίκο Ζαγοριανό, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Siemens.

    Οι δυο συλληφθέντες, που κατηγορούνται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα οδηγήθηκαν στον τέταρτο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, από τον οποίο έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα το πρωί.

    Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Ηλίας Γεωργίου και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, προσήχθησαν στον εισαγγελέα για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψής τους και ακολούθως στον ανακριτή.

    Οι δυο κατηγορούμενοι δια των συνηγόρων τους Αγγελου Πάρσαλη και Δημήτρη Τσοβόλα αντίστοιχα, υπέβαλαν μήνυση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σακελάκο, σε βάρος του ανακριτή τον οποίο κατηγορούν για παράβαση καθήκοντος και υπεξαγωγή εγγράφων.

    Η μήνυσή τους θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθεί από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό.

    Ενώπιον του ανακριτή οι δυο κατηγορούμενοι υπέβαλαν αίτηση ανάκλησης του εντάλματος σύλληψής τους, η οποία απερρίφθη, οπότε παραμένουν κρατούμενοι.

    Οι κ. Τσοβόλας και Πάρσαλης σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους κατήγγειλαν διαδικασίες, που όπως είπαν, καταπατούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, επεσήμαναν ότι καλούνται να απολογηθούν ενώ ακόμη δεν έχει φωτοτυπηθεί ολόκληρη η δικογραφία που τους αφορά, και επιφυλάχθηκαν για τις επόμενες κινήσεις τους.

    Διεθνές ένταλμα σύλληψης και για το πρώην στέλεχος της Siemens Χρήστο Καραβέλα εξέδωσε ο κ. Νίκος Ζαγοριανός.

    Ο κ. Καραβέλας που είχε κληθεί σε απολογία και δια του συνηγόρου του είχε παραδώσει απολογητικό υπόμνημα δεν εμφανίστηκε στο ανακριτρικό γραφειο.

    Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Γιάννη Μαρκουλάκο ο εντολέας του δεν βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν ήταν σε θέση να απολογηθεί.

    Ο κ. Καραβέλας έχει κληθεί για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορούν τη σύμβαση 8002 του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 June 2009 - 6:30:21 UTC