Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ακολουθούμε τον δρόμο της υπευθυνότητας"

  • [01] "Ακολουθούμε τον δρόμο της υπευθυνότητας"

    Χρειάζεται διεθνή προσπάθεια, πολιτική παρέμβαση και συντονισμένη κίνηση προς τα εμπρός για τη διάσωση του περιβάλλοντος, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σήμερα το πρωί στο διεθνές συνέδριο "Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές", που διοργανώνουν το Ινστιτούτο TERI, η UNESCO και το Ίδρυμα για το παιδί και την οικογένεια..

    Ο κ.Καραμανλής είπε ότι αν δεν δράσουμε άμεσα η εξέλιξη της περιβαλλοντικής υποβάθμισης κάποια στιγμή μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

    Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στη νέα οικονομία με σεβασμό στο περιβάλλον και αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση για τη διάσωση του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

    Χθες, οπρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο ALTER και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ανέφερε ότι η νίκη είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Υπογράμμισε ότι και την επομένη των ευρωεκλογών η κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και ο ίδιος έχει ως επείγουσα προτεραιότητα και εθνική ανάγκη την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης.

    "Αυτό είναι ένα χρέος, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και πολιτικό κόστος, αλλά είμαι διατεθειμένος να το πάρω. Δίνουμε αγώνα, πάμε για τη νίκη, τα δίνω και θα τα δώσω όλα. Ασχέτως του αποτελέσματος, την άλλη μέρα κυβέρνηση και πρωθυπουργός κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν στο επίπεδο της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης. Αυτός είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας και αντιδιαστέλλεται με την ανευθυνότητα που δυστυχώς ακολουθούν κυρίως οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαιτερότητες, αλλά το όποιο αποτέλεσμα πρέπει να εκτιμηθεί. Απαντώντας σε ερώτηση για νέους φόρους, είπε ότι θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης τον Ιούνιο, σημειώνοντας ότι ο βασικός σχεδιασμός δεν είναι να μπουν καινούργιοι φόροι, γιατί μπορεί να σε σπρώξουν μια ώρα νωρίτερα στην ύφεση. "Εάν όμως η εικόνα είναι τέτοια που πρέπει να βάλουμε φόρους, ναι θα τους βάλουμε εάν χρειαστεί".

    Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θα δοθεί βάρος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στις διαρθρωτικές αλλαγές, σημειώνοντας ότι σχεδόν κάθε μήνα ανατρέπονται όλες οι εκτιμήσεις, ακόμη και από διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ.

    Ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα Σημίτη για να δώσει δαχτυλίδι μετά από μια ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά, λέγοντας "δεν μοιάζουμε. Εγώ είμαι εδώ, στα 53 μου δεν είμαι έτοιμος για να συνταξιοδοτηθώ".

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ, εάν ηττηθεί στις εθνικές εκλογές και τα σενάρια που γράφονται, ο κ. Καραμανλής είπε "δεν ασχολούμαι με σενάρια. Από νέος παλεύω για τις ιδέες που μοιράζομαι με πολλούς άλλους. Αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Πρόθεσή μου δεν είναι να φύγω. Είναι να συνεχίσω να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή, αλλά βεβαίως αυτό εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, ο κυριότερος των οποίων είναι να σε θέλουν και οι άλλοι".

    Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι πολλοί πολίτες έχουν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του γενικότερου συστήματος, με αφορμή σκανδαλώδεις υποθέσεις, αλλά σημείωσε ότι "όσο και αν υπάρχει η απαίτηση να υπάρχουν άμεσες κινήσεις, οφείλουμε πριν από όλα να εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη. Μπορεί να αργεί, αλλά τελικά την κάνει τη δουλειά της και την κάνει σωστά".

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαφυγή στο εξωτερικό υπόπτων για την υπόθεση Siemens και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην υπόθεση Καραβέλα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι γίνεται έρευνα αν καθυστέρησαν συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά υπογράμμισε ότι είναι αστείο και κωμικό να λέγεται ότι μία κυβέρνηση ή ο οποιοσδήποτε υπουργός ζήτησε από τις υπηρεσίες του να καθυστερήσουν για να προλάβει ο περί ου ο λόγος να φύγει από τη χώρα.

    Η υπόθεση αυτή, πρόσθεσε αφορά τις κυβερνήσεις του χθες, καθώς εκείνη την περίοδο έγιναν οι μεγάλες συμβάσεις του ΟΤΕ, οι προγραμματικές συμφωνίες με τεράστιο αντικείμενο και αδιαφανείς διαδικασίες. Η Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε, δεν έχει πάρει ούτε χορηγία, ούτε χρηματοδότηση, ενώ δήλωσε ότι διαψεύστηκαν και από το γραμματέα του κόμματος και από τον επίτιμο πρόεδρο, αλλά και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα περί εγγράφου για ροή είκοσι εκατομμυρίων μάρκων από τη Siemens στη Mayo και στο ταμείο της Νέας Δημοκρατίας.

    Μίλησε για πολιτικές μεθοδεύσεις λόγω πανικού από την αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο ίδιος για την οικογένειά του και τη σύζυγό του, ή και τα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον κ. Μητσοτάκη ως συνεργάτη των Ναζί. Ανέφερε, ακόμη, ότι υπήρξε χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ επί Τσουκάτου και επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση ούτε σήμερα, ούτε είχε στο διάστημα αυτό.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι έκλεισε τη Βουλή για να παραγραφούν οι υποθέσεις, επανέλαβε ότι καμία υπόθεση δεν έμεινε εκκρεμής και ερευνήθηκαν όλες από τη Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά τη Siemens, όπως είπε, δεν υπάρχει από πουθενά, ούτε έμμεση αναφορά, σε πολιτικά πρόσωπα. "Δεν με ενδιαφέρει κανένα αξίωμα, ούτε το πολιτικό κόστος, εάν πίστευα ότι υπάρχει κάπου ψαχνό και με δική μου πρωτοβουλία επιχειρείται συγκάλυψη. Δεν το συζητώ ότι θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε κουκούλωμα της οποιασδήποτε υπόθεσης".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Παυλίδη, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "κανείς πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα μιας συγκεκριμένης περιόδου και μιας συγκεκριμένης κατάστασης" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει την αρχή του "σεμνά και ταπεινά", γιατί έτσι ανατράφηκε, ενώ για όσους παραβιάζουν αυτή την αρχή, που έχει, όπως είπε, υποκειμενικά στοιχεία, σημείωσε "όλα είναι στοιχεία και παράμετροι που συνυπολογίζονται και συναξιολογούνται στις τελικές αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια".

    Αναγνώρισε ότι η Νέα Δημοκρατία υπέστη πολιτική ζημιά από την υπόθεση του Βατοπαιδίου και εξηγώντας την έννοια της πολιτικής ευθύνης που ανέλαβε, είπε ότι σημαίνει ότι η κυβέρνηση είχε το θάρρος και την παλικαριά να αναγνωρίσει ότι κάτι δεν πήγε καλά στη διαχείριση και ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση που δεν μας κατηγορούν αδίκως. Τόνισε και πάλι ότι δεν προέκυψε κανένα, ούτε καν ενδεικτικό στοιχείο, για ποινική ευθύνη οποιοδήποτε πολιτικού προσώπου. "Εάν ήμουν πεπεισμένος ότι υπάρχει έστω σοβαρή υπόνοια ποινικής ευθύνης, δεν θα προστάτευα ούτε θα κάλυπτα ποτέ κανένα", είπε χαρακτηριστικά.

    Απέρριψε τα σενάρια περί πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας στον κ. Σημίτη, λέγοντας "έχουμε καλό Πρόεδρο, συνεργαζόμαστε καλά, είναι αγαπητός στον ελληνικό λαό και δεν υπάρχει λόγος κανένας να κάνει τέτοια σενάρια".

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι θεωρεί έντιμο άνθρωπο τον κ. Παπανδρέου, αλλά τον κατηγόρησε ότι κάνει λάθος πολιτικές και δεν συνεισφέρει καθόλου στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων του τόπου. Τον κατηγόρησε ακόμα ότι λέει "όχι σε όλα" και ανέφερε ως παράδειγμα την άρνησή του στη συνταγματική αναθεώρηση. Αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς, σημειώνοντας όμως ότι όλα πηγαίνουν στη δικαιοσύνη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την υπόθεση των ομολόγων άνθρωποι παραπέμπονται και θα λογοδοτήσουν.

    Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Καραμανλής είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, να εκσυγχρονιστεί το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και να προχωρήσει ύστερα από διάλογο η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Αν κάνουμε, πρόσθεσε, μια σοβαρή αυτοκριτική, είναι ότι θα έπρεπε να βάλουμε ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες στις μεταρρυθμίσεις. Και πρόσθεσε "αλλά με ποια συμπαράσταση από το οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης;".

    Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αυστηρότερες οι διατάξεις για το άσυλο, εάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος, είπε ότι θα προχωρήσει η ταυτοποίηση των καρτοκινητών με τον χρήστη και πως θα είναι επιβαρυντικό στοιχείο η χρήση κουκούλας.

    Για τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιμένει να υπάρξει ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και πως η ΕΕ αποφάσισε να πιέσει τις χώρες από τις οποίες ξεκινούν ή περνούν οι λαθρομετανάστες να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής. Από τη μια θέλουμε μια κοινωνία ανεκτική, ανθρώπινη, που δεν κυνηγάει κάποιους απλώς και μόνο γιατί δεν είναι Έλληνες πολίτες και ψάχνουν να βρουν ένα κομμάτι ψωμί, αλλά από την άλλη πλευρά να μην παρουσιάζονται φαινόμενα που να δημιουργούν την αίσθηση της ανασφάλειας στον πολίτη.

    Για το θέμα των Σκοπίων, είπε ότι πιστεύει ότι έχει τιμήσει το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ότι αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ συμφωνήθηκε ως όρος να υπάρξει κοινά αποδεκτή ονομασία και καλές γειτονικές σχέσεις για την παραπέρα προώθηση της ΠΓΔΜ στους ευρωπαϊκούς και βορειοατλαντικούς θεσμούς. Μιλούμε για σύνθετη ονομασία που θα κάνει σαφώς διακριτή την ελληνική Μακεδονία και θα ισχύει αυτό το όνομα έναντι όλων.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκ περιτροπής διοίκηση του στρατηγείου της Λάρισας από Ελληνα και Τούρκο αξιωματικό, σημείωσε ότι πρόκειται για συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια πριν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πως η απόφαση σχετίζεται με την αναδιάταξη της Συμμαχίας, πως καταργήθηκε το Αρχηγείο επί τουρκικού εδάφους στο Εσκί Σεχίρ και ότι δεν έχει καμία σχέση με τις δραστηριότητες και τη διάταξη των εθνικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών.

    Επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός. Ενημερώθηκε για την προετοιμασία που έχει γίνει, ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα να ανταποκριθεί στην αποστολή του και στη φετινή αντιπυρική περίοδο.

    Ο κ. Καραμανλής είπε, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι έτοιμο να επιτελέσει το καθήκον του και αυτό το καλοκαίρι, τόσο από πλευράς μέσων, όσο και από πλευράς στελεχιακού δυναμικού.

    Η σημασία της αποστολής αυτής, υπογράμμισε, είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού μας πλούτου και μάλιστα, σε μια περίοδο που η ραγδαία κλιματική αλλαγή δημιουργεί απρόβλεπτες και εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.

    Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο διασφαλίσαμε τόνισε ο κ. Καραμανλής, την περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς στον υπάρχοντα στόλο των 1.500 υδροφόρων οχημάτων προστέθηκαν 68 καινούργια και πρόκειται να παραληφθούν σύντομα ακόμη 50. Επιπλέον εντάχθηκαν και 45 βοηθητικά οχήματα.

    Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα ο πρωθυπουργός είπε, πως είναι γνωστό πως η χώρα μας διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μέσων αεροπυρόσβεσης διεθνώς και για την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του στόλου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τη μίσθωση δεκαέξι ελικοπτέρων.

    Σε ό,τι αφορά το προσωπικό ολοκληρώθηκε η πρόσληψη 553 νέων πυροσβεστών οι οποίοι ενσωματώθηκαν στη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στα μέσα Μαίου εισήλθαν στη σχολή ακόμη 240 νέοι δόκιμοι πυροσβέστες. Επαναπροσλήφθηκαν πρόσθεσε, 5.500 εποχικοί υπάλληλοι που διαθέτουν ιδιαίτερα πλούσια εμπειρία στη δασοπυρόσβεση.

    Σημαντικό ρόλο σημείωσε, παίζουν οι εθελοντές οι οποίοι κάθε φορά σπεύδουν να συνδράμουν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. Τους τιμούμε είπε, τους ευχαριστούμε και τους ενθαρρύνουμε μέσω προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη και ευχαρίστησε τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για τη συνέπεια και την αυτοθυσία με την οποία κάνουν τη δουλειά τους και διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους, για να τους διασφαλίζει κάθε φορά τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, για να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της κοινωνίας και τις προσδοκίες των πολιτών.

    Ανέφερε ακόμη, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, μετά την ενοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών, έχει την πολύτιμη συνδρομή και συμπαράσταση και άλλων τμημάτων της διοικητικής μηχανής, ιδίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 June 2009 - 8:30:15 UTC