Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέος αριστερός πόλος"
  • [02] Εξελίξεις στη Siemens

  • [01] "Νέος αριστερός πόλος"

    Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός καινούργιου αριστερού πόλου, επανέλαβε σήμερα από τη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

    Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο νωρίς σήμερα το απόγευμα και έγινε δεκτός από μέλη και στελέχη του κόμματος, απευθύνθηκε και «στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που βλέπει τις προσδοκίες του να μειώνονται».

    Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, σκοπός είναι «να φτιάξουμε έναν καινούριο αριστερό πόλο. Να αλλάξουμε όλοι μαζί το πολιτικό τοπίο. Να δημιουργήσουμε νέους συσχετισμούς, που θα ανοίξουν τον δρόμο για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

    Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε ακόμα στο ΚΚΕ και στους Οικολόγους Πράσινους.

    «Ξέρουμε", είπε, ότι "η ηγεσία του Περισσού έχει μια πολιτική που δεν συμφωνεί με την κοινή δράση και την ενότητα. Αλλά ξέρουμε, και το ξέρουν και αυτοί, ότι αυτή η πολιτική δεν αντιστοιχεί με τις ενωτικές διαθέσεις, που ωριμάζουν όλο και περισσότερο στην βάση και στον κόσμο του ΚΚΕ».

    «Οι χιλιάδες περήφανοι κομμουνιστές και αριστεροί σε ολόκληρη τη χώρα", είπε ο κ. Τσίπρας, "δεν βολεύονται στην τακτική του απομονωτισμού και της διάσπασης των λαϊκών αγώνων. Αισθάνονται ότι δεν είναι ώρα για εμφύλιους στην αριστερά. Είναι η ώρα για ενότητα των εργαζόμενων στους αγώνες».

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στους Οικολόγους - Πράσινους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουν επιλέξει να συγκεντρώσουν ψήφους χαλαρής διαμαρτυρίας». Αλλά, είπε, «απευθυνόμαστε και στους δύο. Και στο ΚΚΕ και στους Οικολόγους - Πράσινους. Γιατί θεωρούμε ότι αυτά μπορούν να ξεπεραστούν μπροστά στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λέει ότι μόνος δρόμος για την ανατροπή του σημερινού σκηνικού, είναι η συγκρότηση ενός νέου ισχυρού αριστερού πόλου. Που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας. Και στην οποία θα βρίσκει την έκφρασή του και μεγάλο κομμάτι από τον κόσμο που σήμερα αναζητά μάταια την πολιτική του έκφραση το ΠΑΣΟΚ.».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση SIEMENS, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

    «Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε μια απίστευτη κωμωδία. Οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης Siemens φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον, γιατί τα σχετικά έγγραφα κάνουν τρεις μέρες να πάνε από το ένα υπουργείο στο άλλο. Και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτίθενται με τον χειρότερο τρόπο για δεύτερη φορά, στην υπόθεση Siemens. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την Βουλή, έκλεισε οριστικά και κάθε συζήτηση για ευθύνες πολιτικών προσώπων. Και από την άλλη, έχεις κορυφαίο στέλεχος του άλλου κόμματος, να λέει ότι πήρε λεφτά από τη Siemens, τα έδωσε στο ταμείο, αλλά στο ταμείο, δεν υπάρχουν. Η αλήθεια είναι πως η υπόθεση Siemens αποτελεί την πιστοποίηση της παθογένειας του δικομματικού πολιτικού συστήματος».

    Τέλος αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τη στιγμή που ζούμε μια σφοδρή οικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλληλοβρίζονται και αλληλοεκβιάζονται για τη Siemens. Είναι προφανές ότι το σημερινό δικομματικό σύστημα, ελάχιστα πράγματα έχει πλέον να προσφέρει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για να μην ισοπεδωθεί η κοινωνία. Το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι που βαρέθηκαν να απογοητεύονται από το ένα κόμμα, το οποίο το ψήφισαν επειδή προηγουμένως τους απογοήτευσε το άλλο».

    [02] Εξελίξεις στη Siemens

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την τυπική απολογία που έδωσε στον τέταρτο ειδικό ανακριτή κ. Νίκο Ζαγοριανό ο κατηγορούμενος, πρώην στέλεχος της Siemens Ηλίας Γεωργίου.

    Ο κ. Γεωργίου, που κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απολογήθηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου, αφού ο συνήγορός του κ. Άγγελος Πάρσαλης αρνήθηκε να παραστεί, καθώς νωρίτερα το πρωί υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης και μήνυση σε βάρος του ανακριτή, αναφέροντας ότι δεν τους έχει παρασχεθεί ακόμη ολόκληρη η δικογραφία.

    Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον κ. Πάρσαλη, σε κάθε ερώτηση του ανακριτή απάντησε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει εάν δεν του χορηγηθεί η δικογραφία και ότι επιθυμεί να απολογηθεί με τον δικηγόρο του. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Γεωργίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και ο ανακριτής ζήτησε να εξεταστεί από ιατροδικαστή. Ο κ. Ηλίας Μπογιόκας που έσπευσε και εξέτασε τον κατηγορούμενο έκρινε ότι πρέπει να εξεταστεί σε νοσοκομείο.

    Έτσι ο κ. Γεωργίου μεταφέρθηκε φρουρούμενος στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς. Στο ίδιο νοσοκομείο ωστόσο μεταβαίνει και ο ανακριτής με τον αρμόδιο εισαγγελέα κ. Λεωνίδα Νικολόπουλο, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η απολογία του πρώην στελέχους του ΟΤΕ κ. Γιώργου Σκαρπέλη που είχε διακοπεί το απόγευμα, μετά από υψηλή πίεση που παρουσίασε ο κατηγορούμενος. Και ο κ. Σκαρπέλης, σύμφωνα με τους συνηγόρους του Γιάννη Ματζουράνη και Δημήτρη Τσοβόλα, είχε αρνηθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή, λέγοντας ότι επιθυμεί να του χορηγηθεί η δικογραφία.

    Παρέμβαση Γ. Σανιδά

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κυριάκο Καρούτσο, ζήτησε να ασκηθεί έφεση (άρθρο 24 του Οργανισμού των Δικαστηρίων) κατά δύο βουλευμάτων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Τα εν λόγω βουλεύματα είχαν κάνει δεκτές τις αιτήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens Γ. Σκαρπέλη και του φυγόδικου Χ. Καράβελα, με τις οποίες ζητούσαν ο 4ος ανακριτής Ν. Ζαγοριανός που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens να τους χορηγεί αντίγραφα όλων των εγγράφων της δικογραφίας.

    Στο μεταξύ, προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή η σύζυγος και η μια κόρη του Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος καταζητείται από τις ελληνικές αρχές. Στις άλλες δυο κόρες του, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, καταβολή εγγύησης 1 εκατομμυρίου ευρώ, για την κάθε μια, εμφάνιση τους στο αστυνομικό τμήμα 3 φόρες το μήνα και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

    Τα μέλη της οικογενείας του Χρ.Καράβελα απολογήθηκαν χθες ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού.

    Σύμφωνα με το συνήγορό τους κ. Γιάννη Μαρκουλάκο, τα παιδιά αρνούνται οποιαδήποτε σχέση τους με την υπόθεση, υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των επίμαχων λογαριασμών, καθώς ο ίδιος ο πατέρας τους υπέγραφε γι' αυτά και δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση των λογαριασμών αυτών.

    Η σύζυγος και η δεύτερη κόρη του Χρήστου Καραβέλα συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο, προερχόμενες από τη Ρόδο, προκειμένου να οδηγηθούν στον ανακριτή, μετά την έκδοση ενταλμάτων εναντίον τους.

    Η πρώτη κόρη συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας με την κατηγορία της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συλληφθείσα, από τις 8 Δεκεμβρίου του 2004 έως τις 14 Μαΐου του 2008, «δέχθηκε, στην κατοχή της, περιουσία, που προήλθε από εγκληματική δραστηριότητα του πατέρα της», ο οποίος είχε την ιδιότητα του γενικού οικονομικού διευθυντή τηλεπικοινωνιών της Siemens, από το 1996 έως και το 1998.

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι κατά το επίμαχο διάστημα μεταφέρθηκαν από τραπεζικό λογαριασμό του Χρ. Καραβέλα, στην Ελβετία, 418.000 ευρώ και 582.000 δολάρια ΗΠΑ, σε κοινούς λογαριασμούς πατέρα και κόρης, σε δύο ελληνικές τράπεζες.

    Υπενθυμίζεται, ότι ο ειδικός τέταρτος ανακριτής K. Ζαγοριανός εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον κ.Καραβέλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 June 2009 - 18:30:20 UTC