Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης"
  • [02] "Η Ελλάδα πρότυπο για την πράσινη ανάπτυξη"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Είναι η ώρα του λαού"
  • [05] "Νέος αριστερός πόλος"

  • [01] "Πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης"

    "Η Ν.Δ. δεν είχε και δεν έχει κανένα δίλημμα. Διαλέγει το δρόμο της ευθύνης. Τον δρόμο του χρέους. Το δρόμο για μια ισχυρή και περήφανη πατρίδα στην καρδιά της Ευρώπης", τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

    «Οι περήφανοι Μακεδόνες δηλώνουν και σήμερα παρόντες. Οι αντιξοότητες δεν μας πτοούν. Παρά τη βροχή είμαστε εδώ, αποφασισμένοι, δυνατοί. Δεν βρίσκω λόγια να σας ευχαριστήσω για την αποψινή παρουσία σας. Η σημερινή συγκέντρωση, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι συγκλονιστική.

    Η Θεσσαλονίκη αποφάσισε. Η Μακεδονία στέλνει μήνυμα παντού στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός μόλις ανέβηκε στο βήμα και πρόσθεσε: «Η εμπιστοσύνη σας είναι η μεγάλη μου δύναμη. Είναι αμοιβαία και βαθιά ριζωμένη η σχέση αυτή. Από εδώ ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή. Από εδώ δεσμεύτηκα να υπηρετώ τις αρχές και τις αξίες που μας ενώνουν. Δεσμεύτηκα να υπηρετώ, με όλες τις δυνάμεις μου, όλους τους Έλληνες. Αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Όποιο κόστος κι αν χρειαστεί. Πάνω από όλα είναι η Πατρίδα μας».

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι παρόντες την Κυριακή στις ευρωεκλογές και να ψηφίσουν «ναι» στη σταθερότητα και στη σιγουριά.

    Η Ελλάδα ακολουθεί, σήμερα, πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης. Βάση και στήριγμά της, στην πορεία αυτή, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η μεγάλη εθνική επιλογή που οραματίστηκε και έκανε πράξη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επισήμανε και υπενθύμισε πως όταν η Ν.Δ. έκανε αυτή την επιλογή κάποιοι αναζητούσαν «τριτοκοσμικούς» δρόμους.

    Αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο της πενταετούς διακυβέρνησης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα το μεταρρυθμιστικό της έργο και σημείωσε ότι σε κάθε προσπάθεια της αντιμετώπιζε έντονες αντιδράσεις βολεμένων συμφερόντων. «Σε κάθε μεταρρύθμιση αντιμετωπίζαμε την πολεμική του Συστήματος ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε αλλαγή αντέτασσαν ένα μονότονο «όχι». Δεν ήθελαν να αλλάξουν κατεστημένες δομές. Δεν ήθελαν να αλλάξουν πρακτικές και νοοτροπίες που κράταγαν, επί δεκαετίες, πίσω τη Χώρα μας», είπε.

    Αναγνώρισε τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν σε αυτή την πορεία, «δεν διεκδικήσαμε ποτέ το αλάθητο. Κάναμε, όπου χρειάστηκε, την αυτοκριτική μας», παρατήρησε, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει το έργο μας».

    Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση και τη συμπεριφορά του απέναντι στην οικονομική κρίση και σημείωσε: «Στις πιο δύσκολες ώρες για την Πατρίδα μας, αδιαφορούν για τα συμφέροντα της χώρας. Μιλούν για ναυάγια και υπόσχονται θαύματα. Υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Αλλά δεν λένε από πού θα τα έβρισκαν. Δημαγωγούν. Βουλιάζουν στο λαϊκισμό. Βουλιάζουν στην ανευθυνότητα. Δεν αλλάζουν».

    Στο ΠΑΣΟΚ έχασαν την ψυχραιμία τους, είπε και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι σκανδαλολογεί, κινδυνολογεί και βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της πατρίδας.

    «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση σε κανένα από τα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα», τόνισε. «Και επειδή δεν έχει θέσεις, επειδή δεν έχει συγκροτημένο πρόγραμμα, επειδή δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σκανδαλολογεί ανεύθυνα. Όταν όμως σκανδαλολογεί απλώς θυμίζει, έτσι, το παρελθόν του. Και το παρελθόν του είναι νωπό. Το ξέρουμε όλοι! Το θυμούμαστε όλοι! Γιατί το έχει βιώσει ο Τόπος. Και δεν θέλει να το βιώσει ξανά! Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αοριστολογεί και υπεκφεύγει. Βάζει το κομματικό, πάνω από το εθνικό. Έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν «βαρβάρους» όλα τα κόμματα, όλους τους πολίτες εκτός ΠΑΣΟΚ. Έφτασαν στο σημείο να απαιτούν να παραμερίσουμε όλοι, να παραμερίσετε όλοι, για να περάσει το Σύστημα ΠΑΣΟΚ. Ρωτήστε τους, λοιπόν: Ποιά σχέση έχουν όλα αυτά με τη Δημοκρατία; Έως πού θα φτάσει η αλαζονεία τους; Και κάτι ακόμα: θλίψη και μόνο θλίψη προκαλεί το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ξεκίνησε με το απαράδεκτο και υβριστικό δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Χωρίς κανένα θετικό μήνυμα γιατί απλούστατα δεν έχει τίποτα θετικό να προτείνει και τώρα κορυφώνεται λίγο πριν την κάλπη με μαύρη διαφήμιση. Καταλαβαίνω γιατί την ώρα αυτή καταφεύγουν στην γκρίζα προπαγάνδα. Είναι προϊόν πανικού. Μεγάλου πανικού. Το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Με ψεύδη και λασπολογίες επιδιώκουν την υποβάθμιση της προεκλογικής εκστρατείας υποτιμώντας και την νοημοσύνη των πολιτών. Παραπληροφορούν, διαστρεβλώνουν, συκοφαντούν. Τους είδατε, τους μάθατε, τους ξέρετε. Παριστάνουν, τώρα, τους καταγγέλλοντες. Προσπαθούν να αποδώσουν στην Κυβέρνηση ευθύνες των ημερών τους, των διπλανών τους, των κυβερνήσεών τους. Δεν αλλάζουν. Δεν μπορούν να αλλάξουν Δεν τους παρακολουθούμε σε αυτόν τον κατήφορο. Δεν τους παρακολουθούμε στην απόπειρά τους να δημιουργήσουν νοσηρή ατμόσφαιρα. Δεν τους ακολουθούμε στην επιλογή του διχασμού και της πόλωσης. Ο καθένας κρίνεται από το ήθος του Οι πρακτικές τους είναι ξένες στις αντιλήψεις μας. Έχουμε άλλες προτεραιότητες. Έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα να χειριστούμε».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα κι απευθύνθηκε στα Σκόπια λέγοντας πως «ως Μακεδόνας πρωθυπουργός το λέω προς κάθε κατεύθυνση: Η Ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, δεν ξαναγράφεται».

    Η συνέντευξη στο Εθνικό Πρακτορείο

    "Ατζέντα μας είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, όλα εκείνα που πρέπει να κάνουμε - και ήδη κάνουμε - για τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεγάλης διεθνούς κρίσης και την ετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει την επομένη της κρίσης με πολύ καλύτερους όρους", τονίζει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο Εθνικό Πρακτορείο. Προσθέτει ότι "οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις είναι ήδη δρομολογημένες, απλώς χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και μεγαλύτερη ένταση, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα".

    Η συνέντευξη του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    Καλή σας μέρα κύριε Πρόεδρε.

    Ερώτηση: Το αποτέλεσμα των εκλογών πόσο θα επηρεάσει την περαιτέρω πορεία του κυβερνητικού έργου; Θα καθορίσει την ατζέντα της επόμενης ημέρας;

    Απάντηση: Κοιτάξτε, οι Ευρωεκλογές είναι ένα πολύ σοβαρό πράγμα, πριν από όλα γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα από ό,τι στο παρελθόν. Λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις εκεί και ειδικά για μια χώρα, που θέλει να είναι στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, έχει πολύ μεγάλη σημασία η παρουσία και στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Βεβαίως έχουν και πολιτικό περιεχόμενο, βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά από εκεί και πέρα οφείλω να σας πω ότι η ατζέντα και της προηγούμενης και της επόμενης ημέρας είναι δεδομένη. Και η ατζέντα αυτή είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, όλα εκείνα που χρειάζεται, που πρέπει να κάνουμε και ήδη κάνουμε, και έχουν σχέση με τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεγάλης διεθνούς κρίσης και την ετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει την επομένη της κρίσης, με πολύ καλύτερους όρους.

    Ερώτηση: Με δεδομένη, όμως, κύριε Πρόεδρε, τη διεθνή οικονομική συγκυρία, αλλά και τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ποιές νομίζετε, ποιές θεωρείτε ότι είναι οι προτεραιότητες αμέσως μετά τις εκλογές;

    Απάντηση: Η Ελλάδα μέχρι στιγμής βιώνει με ηπιότερο τρόπο την πραγματική κρίση, δηλαδή τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Αυτή είναι η αλήθεια. Βεβαίως έχουμε επιπτώσεις αρνητικές και βεβαίως οι προβλέψεις για όλη την Ευρώπη όπως και για ολόκληρο τον κόσμο είναι δυσμενείς. Συγκριτικά, όμως, με άλλες χώρες, δεν έχουμε τόσο μεγάλες δυσκολίες.

    Στην Ελλάδα, στη χώρα μας, όπως και για κάθε χώρα, υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Το σημαντικό πρόβλημα είναι ένα τεράστιο δημόσιο χρέος που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και το οποίο μας επιβάλει να είμαστε πάντα προσεκτικοί στα δημοσιονομικά. Οπως επίσης και κάποιες δυσλειτουργίες στις αγορές μας. Δηλαδή την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές.

    Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας, όχι μόνο γιατί μας το λένε οι Ευρωπαίοι, αλλά γιατί από μόνοι μας πρέπει να καταλαβαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε, στο να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο.Λέω, καμιά φορά, πολλές μεταρρυθμίσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια. Ομως, τούτη την ώρα, που η κρίση αναδεικνύει τις αδυναμίες κάθε χώρας, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, να τις δούμε κατάματα και να τις προωθήσουμε άμεσα.

    Ερώτηση: Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε συνεντεύξεις που έχετε δώσει και στις δηλώσεις που έχετε κάνει, μιλάτε συνεχώς για τις μεταρρυθμίσεις. Θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα προχωρήσουν αμέσως μετά τις εκλογές, μέχρι το τέλος του έτους;

    Απάντηση: Οι περισσότερες είναι ήδη δρομολογημένες, απλώς χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και αν θέλετε και μεγαλύτερη ένταση, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα. Δίνω ορισμένα παραδείγματα. Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώσαμε την κατάργηση και τη συγχώνευση 255 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι λοιπόν ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια, τη διαρκή προσπάθεια, για νοικοκύρεμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ολοι γνωρίζουμε ότι είναι ο μεγάλος ασθενής στην οικονομία μας. Το γεγονός ότι πλέον προωθείται και εφαρμόζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του ΟΣΕ, ενός πολύ ζημιογόνου οργανισμού, που επιβαρύνει με περισσότερο από δύο εκατομμύρια ευρώ την εθνική οικονομία την ημέρα.

    Τρίτον, είναι ανάγκη με μεγάλη προσοχή να προωθήσουμε το σχέδιό μας για την περικοπή των δαπανών στον τομέα της υγείας. Περικοπή των δαπανών, όχι σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει κεντρική επιτροπή ελέγχου των προμηθειών, το γεγονός πλέον ότι όλα τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν ετήσιο προϋπολογισμό, ισολογισμό, να έχουν εισαγάγει το διπλογραφικό σύστημα, το γεγονός ότι πλέον έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για τον περιορισμό της δαπάνης στο φάρμακο, δείχνει ότι το δρόμο αυτό, τον οποίο τον έχουμε δρομολογήσει, πρέπει με επιμονή να τον συνεχίσουμε.

    Τέταρτον, όπως ξέρετε, πέρυσι κάναμε μια πολύ σημαντική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το γεγονός ότι 133 ταμεία περιορίστηκαν σε 13, είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, όμως χρειάζονται και άλλα πράγματα. Σας δίνω απλά παραδείγματα. Το να διαχωρίσουμε τον κλάδο υγείας από τον κλάδο της σύνταξης, το να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που είναι συντριπτικά μεγαλύτερο στη χώρα μας από ό,τι σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και από την άλλη μεριά, βεβαίως, να μεριμνήσουμε, να προωθήσουμε το άνοιγμα κλειστών αγορών και κλειστών επαγγελμάτων. Βεβαίως με διάλογο με τους ενδιαφερόμενους, αλλά με ένα ξεκάθαρο στόχο. Μια πιό ανοιχτή οικονομία που θα είναι πιό ανταγωνιστική και πιό παραγωγική.

    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι μπορούμε την κρίση, τη μεγάλη πρόκληση της κρίσης, να την κάνουμε εθνική ευκαιρία, αρκεί βεβαίως, να έχουμε το πολιτικό θάρρος να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει, αποφάσεις που καμιά φορά μπορεί να δημιουργούν και δυσαρέσκειες. Μπορεί να προκαλούν αυτό που λένε εφήμερο ή βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος, είναι όμως αναγκαίες για την πορεία της Ελλάδας.

    Ερώτηση: Να υποθέσουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτό το κόστος πιθανότατα σκεφτήκατε ή σας εμπόδισαν οι λυσσαλέες, όπως είπατε, επιθέσεις, όταν ξεκίνησαν οι μεταρρυθμίσεις και δεν τις δέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Πώς θα τις δεχθούν λοιπόν τώρα στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης;

    Απάντηση: Είναι δεδομένο το γεγονός ότι όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, θυμίζω δύο από τις κορυφαίες, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις υπεδέχθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, με λυσσαλέα αντίδραση, άγονη στείρα κριτική και ένα μονότονο "όχι σε όλα". Αυτό είναι μειονέκτημα, μειονέκτημα για τη χώρα. Και θέλω να είμαι σαφής σ' αυτό, διότι για παράδειγμα υπάρχουν χώρες όπου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που ίσως να ήταν και πιό προχωρημένη από τη δική μας, συμφωνήθηκε με τους πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους.

    Οπως γνωρίζετε, επίσης, πριν από λίγους μήνες όταν πλέον η διεθνής κρίση ήταν στο απόγειό της, ζήτησα από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όχι να συμφωνήσουν, αλλά να συννενοηθούμε τουλάχιστον σε κάποιες βασικές κατευθύνσεις, αυτό που θα έλεγα στα στοιχειώδη και στα αυτονόητα. Πάλι συνάντησα άρνηση, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εν πάσει περιπτώσει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε. Η κυβέρνηση έχει σε τελική ανάλυση την ευθύνη, ο ομιλών έχει δύο φορές εκλεγεί πρωθυπουργός από τους Ελληνες πολίτες. Είναι χρέος μου να κάνουμε αυτό που πρέπει και αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

    Ερώτηση: Μας βλέπουν, κύριε Πρωθυπουργέ, σήμερα μέσω του Διαδικτύου και οι Ελληνες της διασποράς. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για την επίλυση των προβλημάτων τους, για τη δικαίωση των προσδοκιών τους;

    Απάντηση: Κατ' αρχήν και μόνο που το αναφέρετε, ξέρετε ότι έχω και έχουμε όλοι, μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας για τους συμπατριώτες μας που ζουν έξω από τα σύνορα της χώρας. Και είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του ελληνισμού, που προσφέρει πολλά από πάσης πλευράς. Και γιατί είναι καλοί πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό και όχι μόνο της χώρας και του πολιτισμού και της εικόνας μας, αλλά και διότι συνεισφέρουν πάρα πολύ, ιδίως, όταν πρόκειται για αγώνες για τα εθνικά μας θέματα.

    Πρέπει να πω ότι κάθε μέρα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, για τους ανθρώπους αυτούς. Εχουν γίνει πολλά. Είμαστε σε στενή συνεννόηση με το αναβαθμισμένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, έχουν γίνει και γίνονται πράγματα για τη βελτίωση της εκπαίδευσης της γλώσσας, των πολιτιστικών δρωμένων ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί των ομογενών μας με την μητέρα πατρίδα. Λυπούμαι που μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, αλλά συνάμα και ένα πολύ μεγάλο βήμα που θα έκανε πιό στενούς τους δεσμούς με τους απόδημους συμπατριώτες μας, δεν έγινε τελικά πραγματικότητα από μία στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης και ειδικά της αξιωματικής να συναινέσει στο να ψηφίσουμε όλοι μαζί την ψήφο των αποδήμων.

    Και το λέω αυτό διότι εν πάση περιπτώσει, το έθνος συναποτελείται και από τους ομογενείς και από τους απόδημους Ελληνες, πέραν τούτου δε, πιστεύω ότι η ισχυρότερη γέφυρα ακόμα στενότερων δεσμών και επικοινωνίας της μητέρας πατρίδας με τα ξενιτεμένα αδέρφια μας, θα ήταν η συμμετοχή άμεσα στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πατρίδας μας. Το νομοσχέδιο που στη βάση του βρήκε σύμφωνες και τις ομογενειακές οργανώσεις, κατετέθη στη Βουλή, ψηφίστηκε δυστυχώς μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και επειδή η συνταγματική πρόβλεψη επιβάλλει πλειοψηφία 2/3, δεν έγινε πραγματικότητα. Ελπίζω όχι στο μακρινό μέλλον να μπορέσουμε αυτό το πράγμα να το κάνουμε πραγματικότητα, γιατί το αξίζουν οι ομογενείς μας.

    Ερώτηση: Σε πρόσφατες δηλώσεις σας, κύριε Πρωθυπουργέ, επαναλάβατε τη γνωστή θέση της χώρας μας ότι πλήρης ένταξη σημαίνει πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας στις αρχές και αξίες της Ευρώπης. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή σας η θέση; Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι στο Κυπριακό δεν νοείται παρουσία στρατευμάτων κατοχής στη μαρτυρική Κύπρο και ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να στηρίζεται και σε ό,τι ονομάζουμε "ευρωπαϊκό κεκτημένο";

    Απάντηση: Η στρατηγική μας στο θέμα αυτό είναι πολύ καθαρή και απλή, αλλά νομίζω είναι και πολύ στέρεα. Πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη. Τι εννοείται με αυτό; Πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μία Τουρκία που θα υιοθετήσει τρόπους συμπεριφοράς βάσει των ευρωπαϊκών κριτηρίων, αρχών, αξιών, θα είναι μια καλύτερη Τουρκία, πριν από όλα για τους ίδιους τους πολίτες της χώρας, αλλά και για όλο τον περιβάλλοντα χώρο και για ολόκληρη την Ευρώπη και βέβαια τους γείτονές της. Αυτή είναι η στρατηγική που σημαίνει ότι η Τουρκία έχει και πρέπει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, εφόσον, όπως κάθε άλλη υποψήφια χώρα, εκπληρώνει απόλυτα όλα τα κριτήρια.

    Αυτή είναι η θέση και νομίζω είναι μια πολύ ισχυρή θέση. Αυτό τι σημαίνει; Οτι σταδιακά η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί απόλυτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και μέσα σ' αυτό είναι τα θέματα που είπατε, γιατί βεβαίως δεν είναι δυνατόν να μιλάει κανείς για ευρωπαϊκό μέλλον, όταν μια χώρα δεν αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος ήδη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του οποίου μάλιστα τη συναίνεση χρειάζεται για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ευρωπαϊκής πορείας. Πέραν όμως αυτών σημαίνει και πάρα πολλά άλλα πράγματα. Σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει casus belli, σημαίνει ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της ορθόδοξης εκκλησίας. Σημαίνει ακόμα ότι θα είναι πλήρως εμπεδωμένες οι αρχές της καλής γειτονίας. Αυτό, λοιπόν, τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αυτή η στρατηγική έχει αρχή, μέση και τέλος. Εμείς υποστηρίζουμε τη λογική αυτή. Μένει στην Τουρκία να αποδείξει ότι στην πράξη θέλει και μπορεί να γίνει αύριο, στο μέλλον, ευρωπαϊκή χώρα.

    Ερώτηση: Κύριε Πρωθυπουργέ, παρά τις λεκτικές αναφορές του νέου προέδρου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, βλέπουμε ότι τα Σκόπια τηρούν την γνωστή προκλητική στάση τους και δεν αλλάζουν σε κάτι την οποιαδήποτε στάση που έχουν διατυπώσει τα τελευταία χρόνια . Θα επιδιώξετε εσείς μία ουσιαστικότερη παρέμβαση της Ευρώπης για τη λύση του προβλήματος;

    Απάντηση: Μα η Ευρώπη, όπως βεβαίως και η Ευρωατλαντική Συμμαχία, έχουν ήδη ξεκάθαρη θέση, ξεκάθαρες αποφάσεις, ομόφωνες αποφάσεις στο ζήτημα αυτό, και πρέπει να πω ότι το θεωρώ σημαντική εθνική επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς πού είμασταν σε σχέση με το θέμα αυτό πριν από τρία, πέντε, δέκα χρόνια. Η απόφαση πιά είναι ότι κριτήριο και προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της συγκεκριμένης χώρας, της FYROM, και στους δύο αυτούς μεγάλους θεσμούς, την ευρωπαϊκή οικογένεια και τη συμμαχία, θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί σχέσεις καλής γειτονίας και να έχει επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας με ένα κοινά αποδεκτό όνομα.

    Η θέση μας είναι σαφής σ' αυτό, σαφής και αμετακίνητη. Αλλωστε το ξέρουν πλέον όλοι αυτό και έτσι οδηγηθήκαμε και στις κατά την άποψή μου σωστές αποφάσεις και στο Βουκουρέστι και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια κοινά αποδεκτή ονομασία, σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα κάνει σαφή τη διάκριση από την ελληνική Μακεδονία και θα ισχύει έναντι όλων. Θέλουμε καλές σχέσεις με αυτή τη χώρα. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις επιλογές της προς την Ευρώπη και τη συμμαχία, η προϋπόθεση όμως είναι αυτή και είναι προϋπόθεση απαράβατη.

    Ερώτηση: Κύριε Πρωθυπουργέ, ποιό νομίζετε ότι είναι το πραγματικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών;

    Απάντηση: Για μεν το περιεχόμενο των Ευρωεκλογών σας μίλησα στην αρχή. Θα σας έλεγα όμως ποιό είναι το διακύβευμα για τη χώρα σήμερα. Και το διακύβευμα είναι εάν θα διαλέξουμε, θα στηρίξουμε και έμπρακτα θα προωθήσουμε το δρόμο, την επιλογή της υπευθυνότητας, που ενίοτε μπορεί να εμπεριέχει και δύσκολες αποφάσεις, αλλά που είναι μονόδρομος αν θέλουμε η χώρα αυτή να διατηρήσει τα όπλα της, τα δυνατά της σημεία και να θεραπεύσει οριστικά τις αδύναμες πλευρές, το δρόμο δηλαδή των μεταρρυθμίσεων ή θα ακούσουμε τις σειρήνες του δρόμου, των φωνών της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού.

    Εγώ πιστεύω ότι η επιλογή είναι σαφής. Για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά δεν τίθεται, ούτε ετέθη ποτέ δίλημμα τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και την επόμενη ημέρα. Είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνες πολίτες αντιλαμβάνονται πολύ καλά το διακύβευμα αυτό και ασχέτως των όποιων άλλων παραμέτρων και ιδιαιτεροτήτων που μπορεί να έχουν οι Ευρωεκλογές, ξέρουν ότι αυτό το δρόμο πρέπει όλοι μαζί να περπατήσουμε.

    Κύριε Πρωθυπουργέ, το Εθνικό Πρακτορείο σας ευχαριστεί πάρα πολύ για τη συνέντευξη.

    Απάντηση: Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    [02] "Η Ελλάδα πρότυπο για την πράσινη ανάπτυξη"

    Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Πεδίον του Αρεως, θα μιλήσει το βράδυ ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    "Η θα προχωρήσουμε σε μια πράσινη ανάπτυξη ή θα ζήσουμε τη βαρβαρότητα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Οι κλιματικές αλλαγές και οι προκλήσεις για τις μελλοντικές γενιές».

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου παρατηρείται μια διστακτικότητα ορισμένων χωρών ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης, η οποία πηγάζει όπως τόνισε, από την αντίληψη ότι οι δραστικές πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έρχονται σε αντίθεση με την ανάπτυξη.

    "Είναι τεκμηριωμένο τόνισε, ότι η αδράνεια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα καθυστερήσει την ανάπτυξη", προσθέτοντας ότι οι πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αναδειχθούν ως εργαλεία για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ηγέτιδα και πρότυπο για την πράσινη ανάπτυξη. Θέλω να παίξει κομβικό ρόλο εστιάζοντας κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τις Παρευξείνιες χώρες" και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι "ενόψει της Κοπεγχάγης θα περίμενα από την κυβέρνηση να μας εξηγήσει τις θέσεις, τις απόψεις και τα διαπραγματευτικά κείμενα που διαθέτει. Δυστυχώς, σήμερα, απλώς απουσιάζουν".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι δεν χρειάζονται άλλες μελέτες για το περιβάλλον. Αυτό που χρειάζεται τόνισε είναι η πολιτική βούληση για μια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για να πάμε μπροστά. "Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ έχω τη βούληση να διαμορφώσουμε από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους σύμφωνο περιβάλλοντος για μια πράσινη ανάπτυξη", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Συνάντηση με Βορειοηπειρώτες

    "Για μας, είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας μας η οριστική αποκατάσταση των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα και, βεβαίως, η στήριξη της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στις πατρογονικές της εστίες, με συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία δεσμευόμαστε", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους των ομογενών Βορειοηπειρωτών.

    Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για:

    - Αμεση, χωρίς διακρίσεις και με διαφάνεια, απόδοση της ιθαγένειας σε όλους τους ομογενείς που τη δικαιούνται.

    - Εξέταση των ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων όλων των ομογενών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, για την λήψη σύνταξης του ΟΓΑ.

    - Εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και επενδύσεων, στις περιοχές όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, με έμφαση στις κοινωνικές υποδομές, τον πολιτισμό, το ειδικό δίκτυο, την ύδρευση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    - Αποτελεσματική προστασία της ιδιοκτησίας των Βορειοηπειρωτών.

    - Τόνωση της παιδείας, με την ανέγερση σχολικών μονάδων, την παραγωγή σχολικών βιβλίων, ώστε να διδάσκονται τα παιδιά και την ιστορία, και τον πολιτισμό, και τη γεωγραφία.

    "Δεσμευόμαστε για τη δημιουργία δυνατοτήτων σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια και για την επιμορφωτική και οικονομική στήριξη των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αλβανία", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους οικογενειακούς του δεσμούς με την Ήπειρο, ενώ επιπλέον αναφέρθηκε και στις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τους Βορειοηπειρώτες.

    "Εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία πολιτογράφησης των Βορειοηπειρωτών, αλλά και ρύθμισης του θέματος της στρατιωτικής θητείας. Όταν προσπαθήσαμε, το 2003, να υλοποιήσουμε την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, αντιμετωπίσαμε την κατηγορηματική αντίθεση της ΝΔ. Και αν αργήσαμε μέχρι το 2003, ήταν διότι, όπως ξέρετε πολύ καλά, υπήρχε πολλή συζήτηση γύρω από το ζήτημα της διπλής ιθαγένειας. Όμως, αμέσως, και ως αντιπολίτευση, καταθέσαμε δύο προτάσεις νόμου, στηρίζοντας το δικό σας αίτημα και μαζί αναγκάσαμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει το αίτημα για την απονομή της ιθαγένειας. Γιατί υπάρχει διαφορετικό πρόταγμα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι "εκεί όπου αρνιόταν την ιθαγένεια, μετέτρεψε αυτό το δικαίωμα της πολιτογράφησης, σε μια πελατειακή σχέση, λειτουργώντας και επιλεκτικά, και με αργούς ρυθμούς. Επιχειρεί, δηλαδή, να κρατήσει τους Βορειοηπειρώτες σε ομηρία."

    "Εμείς λέμε, είναι δικαίωμά σας να έχετε την ιθαγένεια. Είναι θέμα που θα πρέπει να λυθεί με διαφάνεια, να αποδίδεται άμεσα και χωρίς καμία γραφειοκρατική ή άλλη ρουσφετολογική καθυστέρηση", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στην "απουσία θέσης της ΝΔ για τις διώξεις της ομογένειας και τη "σιγή" για την αμετάκλητη, ερήμην καταδίκη σε πολυετείς φυλακίσεις πέντε ομογενών, καθώς και για την καταδίκη του προέδρου της Ομόνοιας, του Δημάρχου Χειμάρας, του κ. Μπολάνου."

    "Το ΠΑΣΟΚ, απ' τις αρχές της δεκαετίας του '90, εργάστηκε συστηματικά και για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία και την προσέγγισή της με την ΕΕ και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, πάντα όμως με την υποχρέωση και της Αλβανίας, να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ, προϋποθέσεις που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα ιδιαίτερα δικαιώματα που έχει και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    "Θέλουμε την Ελλάδα να πρωτοπορεί, όπως πρωτοπορούσε επί των ημερών μας, για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ που απαιτεί βεβαίως να εκπληρώσουν και οι χώρες αυτές τις προϋποθέσεις του σεβασμού των κανόνων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά απαιτεί απ' την άλλη πλευρά, και η ΕΕ να επενδύσει σε αυτή την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, για να τους βοηθήσει να φτάσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο, για την ένταξή τους στην ΕΕ", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, επικρίνοντας την κυβέρνηση για απουσία από αυτή την προσπάθεια.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε τέλος στο πρόγραμμα των σοσιαλδημοκρατών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και στις τις πέντε εθνικές προτεραιότητες στις οποίες θα προχωρήσει " λαού θέλοντος, μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ".-

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Κινητοποίηση συμβασιούχων πυροσβεστών στο Λευκό Πύργο (07:30:00, Θεσσαλονίκη/Λευκός Πύργος)

  • Η Γενική Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας του ΥΜΑ-Θ, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει εκδήλωση για μαθητές δημοτικών σχολείων, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος (09:00:00, Θεσσαλονίκη/ΥΜΑ-Θ)

  • Συνέντευξη Τύπου για το 28ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο Ολύμπιον (αίθουσα Παύλος Ζάννας) (13:00:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους)

  • Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση ΠΑΣΟΚ-Ομιλία Παπανδρέου (20:30:00, Αθήνα)

  • Κεντρική προεκλογική ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη (20:30:00, Θεσσαλονίκη/26ης Οκτωβρίου 65)

  • Ομιλία προέδρου ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Πάτρα (20:30:00, Πάτρα)

  • 2η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία (20:00:00, Θεσσαλονίκη)

    [04] "Είναι η ώρα του λαού"

    Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ΚΚΕ η κ. Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει σήμερα περιοδεία στα συνεργεία του Δήμου Ασπροπύργου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του εργοστασίου ΕΒΟ Μάνδρας και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

    "Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη, τώρα είναι η ώρα του λαού να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Γύρω από αυτή την κεντρική θέση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα ανέπτυξε τα επιχειρήματά της για την ανάγκη ενίσχυσης του κόμματός της στις ευρωεκλογές, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σκληρή επίθεση κατά των άλλων κομμάτων, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα. Χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους απηύθυναν ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Θ. Παφίλης, η υποψήφια Α. Γρηγοριάδου και η κ. Rosa Rabiais μέλος της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι ο μεγάλος απών στις ευρωεκλογές είναι ο ανύπαρκτος απολογισμός δράσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την πορεία της ΕΕ και τα αποτελέσματα στην Ελλάδα. Η Γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για "καταιγιστική επίθεση σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και της πρόνοιας από την επομένη των εκλογών, με βάση τις αποφάσεις της Πράγας", θέματα στα οποία, όπως είπε, δεν αναφέρονται ούτε η κυβέρνηση, ούτε το ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενη στο κλίμα που επικρατεί, η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι "δεν φταίνε τα σκάνδαλα που σκανδαλίζουν δικαιολογημένα. Σκάνδαλα υπήρχαν και θα υπάρχουν και στο μέλλον, μίζες και ρεμούλες επίσης, δίκτυο προστασίας για κατηγορούμενους ή ύποπτους υπήρξε και θα υπάρξει και στο άμεσο μέλλον αλλά, η ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια, για το πέπλο σιωπής". Το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, παραμένει ασυμφιλίωτος αντίπαλος του αστικού πολιτικού συστήματος, που είναι σάπιο όχι μόνο εξ αιτίας των σκανδάλων αλλά πριν απ΄όλα γιατί αυτό το σύστημα οργανώνει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, ισχυροποιεί τα μονοπώλια παντού. Νομιμοποιεί αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, που οδηγούν στην συνεχή επιδείνωση της καθημερινής μας ζωής. Είμαστε πολέμιοι αυτού του πολιτικού συστήματος που βασικούς μετόχους έχει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηριστικά.

    Ασκώντας κριτική στα άλλα κόμματα η κ. Παπαρήγα απευθύνθηκε κατ άρχην στους εργαζόμενους που απογοητεύθηκαν από τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ προτείνοντάς τους να σκεφθούν "πόσες φορές το ΠΑΣΟΚ τους έφερε σε δύσκολη θέση, να μη μπορούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο έκανε επιλογές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, για ποιο λόγο πέταξε στο καλάθι των αχρήστων συνθήματα που κάποτε τα φωνάζαμε όλοι μαζί". Ας σκεφθούν, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα ότι η άνοδος ή η πτώση του ΠΑΣΟΚ, ή άνοδος ή η πτώση της ΝΔ, δεν τρομάζει ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε την πλουτοκρατία. Είναι μια ευχάριστη και ανώδυνη, γι' αυτούς, εναλλαγή.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παπαρήγα είπε ότι για να μας πείσει ότι δεν είναι τόσο κακή η ΕΕ, τα φορτώνει όλα στην εκάστοτε κυβερνητική διαχείριση. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει μετατρέψει σε εκλογικό χαρτί την ενότητα της αριστεράς, ενώ αλλού έχει το νου του.

    Για τον ΛΑ.ΟΣ τόνισε ότι αποκαλύφθηκε, αναγορεύοντας τον εαυτό του ως εθνικό ευεργέτη υπέρ της φτώχειας. Αντί να διαθέσει ένα εκατομμύριο ακόμα για την διαφήμισή του, τα έδωσε σε μια άλλη μορφή διαφήμισης, ως ελεημοσύνη για τους φτωχούς, στο κοινωνικό ταμείο φτώχειας. Δεν σταμάτησε εδώ. Αναδείχθηκε σε εκτελεστή συμβολαίου συκοφάντησης του ΚΚΕ, με το αζημίωτο όπως φαίνεται. Ένα πράγμα είναι, ο αντιπρόσωπος του εθνικιστικού και ρατσιστικού τόξου που δηλητηριάζει, αποδιοργανώνει, διαλύει.

    Για τους Οικολόγους - Πράσινους, η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι οι Οικολόγοι-Πράσινοι, απόντες έως και αδιάφοροι για όσα έχει υποφέρει ο ελληνικός λαός από την ΕΕ, προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τη στήριξη του συστήματος και την δικαίως ανερχόμενη περιβαλλοντική ευαισθησία.

    Εμείς, είπε για το ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα, ζητάμε δύναμη και στήριξη, λέμε καθαρά χωρίς μισόλογα, για ποιο σκοπό και πως θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη και την ψήφο σας. Όχι για να σας υποκαταστήσουμε, αλλά για να πολλαπλασιάσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, να διαμορφωθεί ένας ισχυρός ριζοσπαστικός πόλος που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην κυρίαρχη πολιτική, στα μονοπώλια, σε συνεργασία με κάθε ριζοσπαστικό κίνημα στις ευρωπαϊκές χώρες και ευρύτερα.

    Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην αποχή τονίζοντας ότι η αποχή των δυσαρεστημένων από την κάλπη, όταν μάλιστα θέλουν να τιμωρήσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί πραγματική τιμωρία τους. Και οι δύο τους θέλουν ψήφο υπέρ τους, τους είναι αδιάφορο τι θα κάνουν αυτοί που δεν θέλουν να τους ψηφίσουν. Στο ΚΚΕ, κατέληξε η κ. Παπαρήγα δεν είμαστε μόνοι, είμαστε πολλοί, ας δείξουμε τη δύναμή μας στις 7 Ιούνη και από τις 8 Ιούνη πάμε για νέους πιο αποτελεσματικούς αγώνες.

    [05] "Νέος αριστερός πόλος"

    Την Πάτρα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Θα μιλήσει σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στις 8.30 μ.μ.

    Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός καινούργιου αριστερού πόλου, επανέλαβε από τη Μυτιλήνη ο κ.Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

    Ο κ. Τσίπρας, που έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από μέλη και στελέχη του κόμματος, απευθύνθηκε και «στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που βλέπει τις προσδοκίες του να μειώνονται».

    Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, σκοπός είναι «να φτιάξουμε έναν καινούριο αριστερό πόλο. Να αλλάξουμε όλοι μαζί το πολιτικό τοπίο. Να δημιουργήσουμε νέους συσχετισμούς, που θα ανοίξουν τον δρόμο για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

    Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε ακόμα στο ΚΚΕ και στους Οικολόγους Πράσινους.

    «Ξέρουμε", είπε, ότι "η ηγεσία του Περισσού έχει μια πολιτική που δεν συμφωνεί με την κοινή δράση και την ενότητα. Αλλά ξέρουμε, και το ξέρουν και αυτοί, ότι αυτή η πολιτική δεν αντιστοιχεί με τις ενωτικές διαθέσεις, που ωριμάζουν όλο και περισσότερο στην βάση και στον κόσμο του ΚΚΕ».

    «Οι χιλιάδες περήφανοι κομμουνιστές και αριστεροί σε ολόκληρη τη χώρα", είπε ο κ. Τσίπρας, "δεν βολεύονται στην τακτική του απομονωτισμού και της διάσπασης των λαϊκών αγώνων. Αισθάνονται ότι δεν είναι ώρα για εμφύλιους στην αριστερά. Είναι η ώρα για ενότητα των εργαζόμενων στους αγώνες».

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στους Οικολόγους - Πράσινους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουν επιλέξει να συγκεντρώσουν ψήφους χαλαρής διαμαρτυρίας». Αλλά, είπε, «απευθυνόμαστε και στους δύο. Και στο ΚΚΕ και στους Οικολόγους - Πράσινους. Γιατί θεωρούμε ότι αυτά μπορούν να ξεπεραστούν μπροστά στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λέει ότι μόνος δρόμος για την ανατροπή του σημερινού σκηνικού, είναι η συγκρότηση ενός νέου ισχυρού αριστερού πόλου. Που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας. Και στην οποία θα βρίσκει την έκφρασή του και μεγάλο κομμάτι από τον κόσμο που σήμερα αναζητά μάταια την πολιτική του έκφραση το ΠΑΣΟΚ.».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση SIEMENS, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

    «Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε μια απίστευτη κωμωδία. Οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης Siemens φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον, γιατί τα σχετικά έγγραφα κάνουν τρεις μέρες να πάνε από το ένα υπουργείο στο άλλο. Και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτίθενται με τον χειρότερο τρόπο για δεύτερη φορά, στην υπόθεση Siemens. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την Βουλή, έκλεισε οριστικά και κάθε συζήτηση για ευθύνες πολιτικών προσώπων. Και από την άλλη, έχεις κορυφαίο στέλεχος του άλλου κόμματος, να λέει ότι πήρε λεφτά από τη Siemens, τα έδωσε στο ταμείο, αλλά στο ταμείο, δεν υπάρχουν. Η αλήθεια είναι πως η υπόθεση Siemens αποτελεί την πιστοποίηση της παθογένειας του δικομματικού πολιτικού συστήματος».

    Τέλος αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τη στιγμή που ζούμε μια σφοδρή οικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλληλοβρίζονται και αλληλοεκβιάζονται για τη Siemens. Είναι προφανές ότι το σημερινό δικομματικό σύστημα, ελάχιστα πράγματα έχει πλέον να προσφέρει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για να μην ισοπεδωθεί η κοινωνία. Το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι που βαρέθηκαν να απογοητεύονται από το ένα κόμμα, το οποίο το ψήφισαν επειδή προηγουμένως τους απογοήτευσε το άλλο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 June 2009 - 4:30:25 UTC