Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα
  • [02] Κυβερνητική Επιτροπή για το περιβάλλον
  • [03] Εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων
  • [04] ΑΣΕΠ-Οριστικά αποτελέσματα
  • [05] Η "κοσμοπολίτισσα" μαστίχα της Χίου...
  • [06] "Οχι στη χαλαρή ψήφο"
  • [07] Πρόγραμμα ενίσχυσης
  • [08] Συνεχίζονται οι έρευνες

  • [01] Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ έκαναν περίπου 10 άτομα, που φορούσαν κουκούλες και κράνη, αργά το βράδυ, εναντίον του αστυνομικού τμήματος Μελισσίων.

    Οι δράστες προσέγγισαν το αστυνομικό τμήμα από την πίσω πλευρά του κτηρίου και πέταξαν βόμβες μολότοφ με συνέπεια να προξενήσουν σοβαρές ζημιές σε έξι αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα υπέστησαν ζημιές τρία αυτοκίνητα του αστυνομικού τμήματος, δύο του τμήματος ασφαλείας και ένα ΙΧ αστυνομικού. Τα δύο από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

    Ο φύλακας του τμήματος πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, ενώ ο αξιωματικός υπηρεσίας πέταξε εναντίον των δραστών δύο χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

    Οι δράστες μετά την επίθεση τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, άλλοι πεζή και άλλοι με δίκυκλα. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Εξάλλου, εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σημειώθηκαν σε τράπεζες από τη 1.03 έως τη 1.25 τα ξημερώματα σε Παλιό Φάληρο, Μαρούσι και Χαλάνδρι.

    Συγκεκριμένα, άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στην τράπεζα Millennium στην οδό Αμφιτρίτης 11 στο Παλαιό Φάληρο, στην Alpha Bank Γρανικού και Γραβιάς στο Μαρούσι και στην Aspis Bank Αγίας Παρασκευής και Βάκχου στο Χαλάνδρι. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

    [02] Κυβερνητική Επιτροπή για το περιβάλλον

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο την πολιτική της κυβέρνησης για το περιβάλλον.

    Ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος νωρίτερα είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ότι η κυβέρνηση "εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Κάναμε μεταρρυθμίσεις και μάλιστα τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στο περιβάλλον, το χωροταξικό σχεδιασμό".

    Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ότι έχει, επίσης, σχεδόν τετραπλασιαστεί η ανακύκλωση, σημείωσε δε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη και αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει πρόστιμο.

    Πήραμε, υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς, μέτρα για όλα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, δημιουργήσαμε μια καλά οργανωμένη υπηρεσία επιθεωρητών, κάνουμε πάρα πολλούς ελέγχους, επιβάλλαμε πρόστιμα, κάναμε εθνικό σχέδιο για τα επικίνδυνα απόβλητα, παρακολουθούμε τα νερά μας και έχουμε τεράστια απορροφητικότητα σε όλα τα προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον.

    Τόνισε ακόμη ότι στο ΕΣΠΑ προβλέπονται 4,5 δισ. ευρώ για θέματα περιβάλλοντος, ποσό ίσο με αυτό που προβλέπεται για έργα και αυτό, όπως είπε, γίνεται για πρώτη φορά.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ότι το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς την προστασία του.

    Σε ερώτηση για το θέμα της διαφυγής του Χ. Καραβέλλα και αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι έχουν απαντήσει η κυβέρνηση και το κόμμα και πρόσθεσε λέγοντας ότι "θλίβομαι γιατί ακόμα σε μια εκλογή πρωταγωνιστής είναι η σκανδαλολογία".

    [03] Εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων

    Υπενθυμίζεται από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας ότι οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για τους αποφοίτους Λυκείου και τους κατόχους πτυχίου Β' κύκλου ΤΕΕ οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε σχολή ή τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα θα διενεργηθούν από 27 Ιουνίου μέχρι και 4 Ιουλίου στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ανακοινωθεί.

    Ειδικότερα:

    Α. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

    Οι εξετάσεις κατά ειδικό μάθημα θα διενεργηθούν ως εξής:

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

    ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΠΡΩΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

    ΣΑΒΒΑΤΟ 27/6/2009 ΑΓΓΛΙΚΑ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 29/6/2009 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

    ΤΡΙΤΗ 30/6/2009 ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 1/7/2009 ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ

    ΠΕΜΠΤΗ 2/7/2009 ΓΑΛΛΙΚΑ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/7/2009 ΑΡΜΟΝΙΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

    ΣΑΒΒΑΤΟ 4/7/2009 ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8.00 π.μ. για όλα τα μαθήματα εκτός των Ιταλικών και των Ισπανικών για τα οποία ορίζεται η 5.00 μ.μ.

    Β. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

    Οι εξετάσεις στο ειδικό μάθημα των ΑΓΓΛΙΚΩΝ θα διενεργηθούν στα εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί από την οικεία Διεύθυνση ή Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Γ. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (ΠΛΗΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ)

    1. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Στην ΑΘΗΝΑ θα εξεταστούν οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια ή σε επιτροπή συγκέντρωσης μηχανογραφικών δελτίων αποφοίτων ΤΕΕ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Α') των γεωγραφικών Περιφερειών Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κρήτης, Νήσων Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Αναλυτικά τα εξεταστικά αυτά κέντρα κατά ειδικό μάθημα για τους υποψηφίους αυτούς είναι:

    α) Για τα ειδικά μαθήματα

    «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ» και «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ»

    Η κατανομή των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα θα γίνει ως εξής:

    Για τους υποψήφιους που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια της Περιφέρειας της ΑΤΤΙΚΗΣ ή μηχανογραφικό δελτίο ΤΕΕ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Α΄) στην ίδια περιοχή

    1. Στο Ε.Κ. του 4ου Γενικού Λυκείου Καλλιθέας (οδός Ελ. Βενιζέλου 175, Καλλιθέα) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Θ.

    2. Στο Ε.Κ. του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ιωνιδείου (οδός Σωτήρος Διός 17, Πειραιάς) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ι μέχρι και Κ.

    3. Στο Ε.Κ. του 26ου Γενικού Λυκείου Αθήνας (οδός Μαρασλή 10, Αθήνα) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Λ μέχρι και Μ.

    4. Στο Ε.Κ. του 13ου Γενικού Λυκείου Αθήνας (οδός Αλφειωνίας και Βουτσινά, Αθήνα) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ν μέχρι και Π.

    5. Στο Ε.Κ. του Γενικού Πειραματικού Λυκείου Βαρβακείου Σχολής (οδός Μουσών και Παπαδιαμάντη, Ψυχικό) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ρ μέχρι και Ω.

    Για τους υποψήφιους που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια της Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας (εκτός Αττικής), Ηπείρου, Κρήτης, Νήσων Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ή μηχανογραφικό δελτίο ΤΕΕ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Α') στις αντίστοιχες περιοχές

    1. Στο Ε.Κ. του 1ου Γενικού Λυκείου Αργυρούπολης (οδός Πολεμιστών 15, Αργυρούπολη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Λ.

    2. Στο Ε.Κ. του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαρουσίου (οδός Κηφισίας 213, Μαρούσι) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Μ.

    3. Στο Ε.Κ. του 1ου Γενικού Λυκείου Αλίμου (οδός Υψηλάντου και Θησείου, Άλιμος) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ν μέχρι και Ω.

    β) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ»

    1. Στο Ε.Κ. του 15ου Γενικού Λυκείου Αθήνας (οδός Ρηνείας 2, Κυψέλη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Ι.

    2. Στο Ε.Κ. του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Σμύρνης (οδός Αγίου Ανδρέου 2 & Κοραή, Νέα Σμύρνη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Κ μέχρι και Μ.

    3. Στο Ε.Κ. του 5ου Γενικού Λυκείου Ηλιούπολης (Βουλιαγμένης 525, Ηλιούπολη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ν μέχρι και Ω.

    γ) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΙΣΠΑΝΙΚΑ»

    Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στην ΑΘΗΝΑ στο Ε.Κ. του Γενικού Λυκείου Καλλίπολης (οδός Μ. Χατζηκυριακού 27, Πειραιάς).

    δ) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΓΑΛΛΙΚΑ»

    1. Στο Ε.Κ. του 3ου Γενικού Λύκειου Αιγάλεω (οδός Αγ. Βασιλείου & Λακωνίας, Αιγάλεω) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Ι.

    2. Στο Ε.Κ. του 3ου Γενικού Λύκειου Νέας Φιλαδελφείας (οδός Θεσσαλονίκης και Λαχανά, Νέα Φιλαδέλφεια) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Κ.

    3. Στο Ε.Κ. του 53ου Γενικού Λύκειου Αθήνας (οδός Γράμμου 23, Αθήνα) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Λ μέχρι και Ν.

    4. Στο Ε.Κ. του 5ου Γενικού Λυκείου Βύρωνα (οδός Μηδείας και Ταταούλων έναντι 23, Τέρμα Γραμμής 11 ΗΛΠΑΠ - Βύρωνας) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Ξ μέχρι και Ρ.

    5. Στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Χαϊδαρίου (οδός Φιλοπάππου 28, Χαϊδάρι) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Σ μέχρι και Ω.

    ε) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΑΡΜΟΝΙΑ»

    1. Στο Ε.Κ. του 3ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου (οδός Κύπρου & Ψαρών 18, Περιστέρι) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Λ.

    2. Στο Ε.Κ. του 4ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου (οδός Κλείτορος και Αγίου Παύλου 53, Περιστέρι) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Μ μέχρι και Ω.

    στ) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΙΤΑΛΙΚΑ»

    Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στην ΑΘΗΝΑ στο Ε.Κ. του 3ου Γενικού Λυκείου

    Νέας Σμύρνης (οδός Νικομηδείας 7, Νέα Σμύρνη).

    ζ) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ»

    1. Στο Ε.Κ. του 5ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας (οδός Εμ. Παππά 6 & Φιλελλήνων, Ν. Ιωνία) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Λ.

    2. Στο Ε.Κ. του 6ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω (οδός Μίνωος & Προόδου, Αιγάλεω) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Μ μέχρι και Ω.

    2. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ θα εξεταστούν οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση - Δήλωση σε Λύκεια ή σε επιτροπή συγκέντρωσης μηχανογραφικών δελτίων αποφοίτων ΤΕΕ των Περιφερειών Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης.

    Αναλυτικά τα εξεταστικά αυτά κέντρα κατά ειδικό μάθημα για τους υποψηφίους αυτούς είναι:

    Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ θα εξεταστούν οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση - Δήλωση σε Λύκεια ή σε επιτροπή συγκέντρωσης μηχανογραφικών δελτίων αποφοίτων ΤΕΕ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Α') των γεωγραφικών Περιφερειών Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης.

    Αναλυτικά τα εξεταστικά αυτά κέντρα κατά ειδικό μάθημα για τους υποψηφίους αυτούς είναι:

    α) Για τα ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

    «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ» ΚΑΙ «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ»

    1. Στο Ε.Κ. του 30ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (οδός Σ. Γεναδίου 53, Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Ι.

    2. Στο Ε.Κ. του 21ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (οδός Γ. Παπανδρέου Θ. Σοφούλη 1) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Κ μέχρι και Ο.

    3. Στο Ε.Κ. του 3ου Γενικού Λυκείου Ευόσμου (οδός Παπάγου και Θεοδώρας, Εύοσμος) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Π μέχρι και Ω.

    β) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ»

    1. Στο Ε.Κ. του 20ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (οδός Κλεάνθους 30, Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Λ.

    2. Στο Ε.Κ. του 1ου ΤΕΕ-ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (οδός Λαγκαδά 197, Σταυρούπολη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Μ μέχρι και Ω.

    γ) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΙΣΠΑΝΙΚΑ»

    Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο Ε.Κ. του 2ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (οδός Κριεζώτου 2, Θεσσαλονίκη).

    δ) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΓΑΛΛΙΚΑ»

    Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Σταυρούπολης (οδός Πεσόντων Ηρώων 2, Σταυρούπολη).

    ε) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΑΡΜΟΝΙΑ»

    1. Στο Ε.Κ. του 17ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης (οδός Χριστοπούλου 6, Θεσσαλονίκη) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Ο.

    2. Στο Ε.Κ. του 2ου ΓΕΛ Συκεών (Σπάρτακου 24, Συκιές) όσοι το επώνυμό τους αρχίζει από Π μέχρι και Ω.

    στ) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ «ΙΤΑΛΙΚΑ»

    Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο Ε.Κ. του 1ου ΤΕΕ-ΕΠΑΛ Συκεών (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου & Γ. Ρίτσου 2, Συκιές).

    ζ) Για το ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ»

    Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Νεάπολης (Στρ. Στρεμπενιώτη, Νεάπολη).

    Δ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

    1. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρxονται στις αίθουσες εξέτασης το αργότερο στις 7.30 το πρωί και οι υποψήφιοι των Ιταλικών και των Ισπανικών πρέπει να προσέρχονται το αργότερο στις 4.30 το απόγευμα.

    2. Ο xρόνος διάρκειας της εξέτασης των Ξένων Γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες και του Ελεύθερου και Γραμμικού Σxεδίου έξι (6) ώρες. Ειδικά για το μάθημα «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων», διευκρινίζεται ότι η διάρκεια εξέτασης είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

    3. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου.

    4. Κατά την εξέταση στο Γραμμικό Σxέδιο δίνεται στους υποψήφιους xαρτί σxεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 μ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σxεδίαση, 0,50 Χ 0,58 μ. Για το λόγο αυτό ο υποψήφιος πρέπει να έxει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σxεδίασης διαστάσεων αναλόγων με το xαρτί σxεδίασης και τα απαραίτητα για τη σxεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή xαρτί πρόxειρο σxεδίασης, όργανα για σxεδίαση με σινική μελάνη για διαφορετικά πάxη γραμμών, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σxεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σxεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, μολύβι, γομολάστιxα, ξύστρα κ.λπ.). Απαγορεύεται, όμως, να xρησιμοποιεί συστήματα σxεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηxανήματα γραφής και σxεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιxεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κ.λπ.) γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων, μηxανικούς σxεδιαστικούς βραxίονες για τη σxεδίαση γραμμών σε διάφορες κλίσεις, αρθρωτά τρίγωνα μεταβαλλόμενων γωνιών, αρθρωτούς παράλληλους κανόνες, κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα σε διάφορες κλίμακες, ένα: είκοσι, ένα: πενήντα κ.λπ.), υπολογιστικές μηxανές (κομπιούτερς).

    5. Κατά την εξέταση στο Ελεύθερο Σxέδιο δίνεται στους υποψήφιους xαρτί σxεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 μ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σxεδίαση, 0,50 Χ 0,50 μ. Για το λόγο αυτό ο υποψήφιος πρέπει να έxει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σxεδίασης διαστάσεων αναλόγων με το xαρτί σxεδίασης. Η εξέταση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έxει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιxα, ξύστρα.

    Επίσης, επιτρέπεται η xρησιμοποίηση βελόνας μετρήματος και νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η xρησιμοποίηση σπρέι.

    [04] ΑΣΕΠ-Οριστικά αποτελέσματα

    Εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 5Κ/2008 (ΦΕΚ 302/30.6.2008, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορούν την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 887 θέσεων τακτικού προσωπικού κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) σε φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο 417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μ.Τ.Σ. (Ν.ΙΜ.Τ.Σ.).

    Επίσης, εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 11/2008 (ΦΕΚ 689/29.12.2008, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορούν την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας συνολικά επτά θέσεων τακτικού προσωπικού, τεσσάρων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και τριών κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

    Τα αποτελέσματα των δύο προαναφερόμενων προκηρύξεων, έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), ενώ ο πίνακας διοριστέων απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.

    [05] Η "κοσμοπολίτισσα" μαστίχα της Χίου...

    Είναι...κοσμοπολίτισσα, διαθέτει ξεχωριστό άρωμα, κατέκτησε εκατομμύρια ουρανίσκους και συνεχίζει ακάθεκτη. Είναι γλυκιά στη γεύση, μυρωδάτη, αλλά και λίγο- όσο πρέπει, για τα? προσχήματα, έναντι των φιλόδοξων «κατακτητών» της- σκληρή κι όμως, ανεπανάληπτη. Η μαστίχα της Χίου, αυτό το "θείο δώρο", όπως την αποκαλούν όσοι ασχολούνται μαζί της, αφού έδωσε τη γεύση και το άρωμά της σε δεκάδες προϊόντα, τώρα έγινε κι ανθρακούχο αναψυκτικό, που όμοιό του δεν παράγεται σε άλλη «γωνιά» της γης.

    «Έπειτα από πολλές δοκιμές, φτιάξαμε το πρώτο στον κόσμο ανθρακούχο αναψυκτικό με μαστίχα, το Mast», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών της εταιρίας "Anemos? που παράγει το προϊόν, Γιώργος Γαλάτουλας.

    Το αναψυκτικό- διευκρινίζει- περιέχει το άρωμα, τη γεύση της πραγματικής μαστίχας και τις ευεργετικές ιδιότητές της, χωρίς συντηρητικά και επιβλαβή χημικά. Το προϊόν διατίθεται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (μέσω αντιπροσώπων), ενώ σε περιοχές, όπου δεν υπάρχει αντιπρόσωπος, η διάθεση γίνεται απευθείας από την εταιρία.

    Το αναψυκτικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά προϊόντων από μαστίχα, που "κατακτούν" με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς την ελληνική- και όχι μόνο- αγορά.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της "Mediterra AE" (σ.σ. η εταιρία ιδρύθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με σκοπό τη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης με το εμπορικό σήμα "mastihashop") βρήκε εφαρμογή- μεταξύ άλλων- και στον καφέ φίλτρου με άρωμα μαστίχας.

    Εξάλλου, μια νέα "σειρά" μαγειρικής είναι έτοιμη να βγει στα ράφια των συνολικά 16 καταστημάτων της αλυσίδας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Η μαστίχα χρησιμοποιείται, επίσης, στη ζαχαροπλαστική (λουκούμια, μαστιχοκαραμέλες, μαστιχάτο), στην ποτοποιία βρίσκει εφαρμογή στην παρασκευή λικέρ και ούζου, ενώ στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στο Ιράκ προστίθεται στην παρασκευή του τοπικού ποτού Αρακ.

    Η μαστίχα βρήκε εξαιρετική εφαρμογή και στη σαπουνοποιία, ενώ χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή καλλυντικών και αρωμάτων (κρέμες, σαμπουάν), στη λιθογραφία, στη ζωγραφική, στην υφαντουργία, στη βαμβακουργία και στη βιομηχανία.

    Μαστίχα - το θαύμα της φύσης Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό του μαστιχόδενδρου. Έχει χρώμα υπόλευκο- υποκίτρινο και είναι διαφανής έως ημιδιαφανής. Το μαστιχόδενδρο είναι ένας αειθαλής θάμνος, που έχει την επιστημονική ονομασία: «Pistacia Lentiscus var. Chia».

    Παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του στα 40-50 χρόνια και ζει περίπου 100 χρόνια. Από τον 5o έως 6ο χρόνο δίνει τη ρητίνη του (μαστίχα) και μετά τον 15ο χρόνο παράγει από 60 έως 250 γραμ. και σε σπάνιες περιπτώσεις μέχρι 400 γραμ.

    Το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στη Νότια Χίο. Σύμφωνα με θεωρίες, αυτό οφείλεται στο εύκρατο κλίμα και ειδικότερα στο μικροκλίμα της περιοχής, στα υποθαλάσσια ηφαίστεια και στο ασβεστολιθικό έδαφος.

    Από το παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να καλλιεργηθεί ο μαστιχοφόρος σχίνος σε άλλες περιοχές και της Ελλάδας και σε άλλα κράτη, αλλά πάντα χωρίς επιτυχία.

    Η προετοιμασία του σχίνου και η συλλογή της μαστίχας είναι πολύ επίπονες εργασίες, που αρχίζουν τον Ιούνιο με το καθάρισμα του εδάφους κάτω από το σχίνο.

    Το έδαφος, αφού καθαριστεί επιμελώς, στρώνεται με ένα ειδικό άσπρο χώμα καλά κοσκινισμένο. Κατόπιν αρχίζει το «κέντημα» στον κορμό του δένδρου, που είναι τομές 10-15mm, μία φορά την εβδομάδα για 6-8 εβδομάδες.

    Για το "κέντημα", εδώ και αιώνες, χρησιμοποιείται το "κεντητήρι" ένα αιχμηρό και αυλακωτό εργαλείο. Το πρώτο χάραγμα, "το ρήνιασμα", γίνεται στις αρχές Ιουλίου, με λίγες αραιές κεντιές χαμηλά στον κορμό. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 6-8 ημέρες με περισσότερες, πυκνές κεντιές.

    Ο αριθμός των τομών ποικίλει από 20-100 ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος του δένδρου. Η μαστίχα αρχίζει σιγά- σιγά να ρέει από τις τομές σαν δάκρυ. Η μεγαλύτερη ποσότητα πέφτει στο ασπρόχωμα και κάνει 15-30 μέρες να στερεοποιηθεί, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

    Μετά, αρχίζει η συλλογή της χοντρής μαστίχας (των μεγάλων κομματιών), στα μέσα Αυγούστου και της ψιλής μαστίχας από τις αρχές Σεπτέμβρη. Το καθάρισμα της μαστίχας αρχίζει τον Οκτώβριο - Νοέμβριο, αμέσως μετά τη συλλογή. Είναι μια δύσκολη, εξειδικευμένη διαδικασία που γίνεται κομμάτι-κομμάτι με το χέρι, μέχρι η μαστίχα να πάρει την τελική εμπορική της μορφή και να διατεθεί προς πώληση.

    Η μαστίχα ως φάρμακο Η μαστίχα χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς και τη «συναντάμε» σε θεραπείες του σακχαροδιαβήτη, της χοληστερίνης και ειδικά του στομαχόπονου. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται στις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας.

    Ο Ηρόδοτος, τον 5ο π.Χ. αιώνα, αναφέρεται στη ρητινώδη ουσία με το όνομα Μαστίχα. O Ιπποκράτης, ο σπουδαιότερος αρχαίος Έλληνας ιατρός, αναφέρεται στις θεραπευτικές της ιδιότητες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ρινικές παθήσεις.

    [06] "Οχι στη χαλαρή ψήφο"

    Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, όπου θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του ομιλία στις 20:30, στο ξενοδοχείο Porto Palace.

    Παιχνίδια του Μαξίμου με εταιρείες δημοσκοπήσεων καταγγέλλει με αποκλειστική του συνέντευξη στον "Ελεύθερο" ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών διαμηνύει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια της χαλαρής ψήφου.

    Να στηρίξουν τον ΛΑΟΣ με την ψήφο τους την Κυριακή πρώτον διότι παρήγαγε έργο στο ευρωκοινοβούλιο και δεύτερον γιατί είναι ββπατριωτικό κόμμα εναντίον της νέας τάξης πραγμάτωνββ κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος του κόμματος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι δεν άκουσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κάνουν απολογισμό της πενταετίας που πέρασε για την δράση τους στο ευρωκοινοβούλιο και αυτό είπε διότι δεν έχουν στόχο, ενώ σημείωσε ότι αυτός ήταν εκείνος που με τροπολογία έθεσε θέμα να μην ξεκινήσει καμία κουβέντα με την Τουρκία αν δεν φύγει ο στρατός κατοχής από την Κύπρο κι αν δεν αρθεί το casus belli.

    ββΕίμαστε εδώ για να μην παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία στα Σκόπιαββ ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου χρειάστηκαν 20 χρόνια για να μάθει που είναι η Βεργίνα, ββσήμερα πρωτοπήγε και είπε όχι στην διπλή ονομασία αλλά δεν είπε όχι στην σύνθετη ονομασία που έχει συμφωνήσει η ΝΔ κι αυτόςββ και τόνισε ότι ββμένουμε πιστοί στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992, όχι όνομα, όχι παράγωγο στα Σκόπιαββ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι ββεάν ο Ελληνισμός είχε ακούσει τον Παπανδρέου και τους άλλους σήμερα δεν θα υπήρχε Κυπριακή Δημοκρατίαββ, ενώ για το σύνθημα του κ. Παπανδρέου ββαλλάζουμε ή βουλιάζουμεββ σημείωσε ότι όταν το ανέφερε στο debate ββτον κοίταξα με το μάτι στα πλάγια, δεν μου έμοιαζε για σωσίβιο. Να βταν ο Πάγκαλος κάτι γινόταν. Αλλά τόσα χρόνια η αλλαγή δεν μας βούλιαξε, 14.000 ευρώ χρωστάει το κάθε παιδί, επειδή κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και 9.000 ευρώ επειδή κυβέρνησε η ΝΔββ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Siemens, αναρωτήθηκε ββπως ο πρωθυπουργός αθώωσε τους πάντες; Έβγαλε απόφασηββ κι ερωτώ είπε ββαθωώνει και τον Τσουκάτο και το 1 εκ. μάρκα που πήγε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ ; ως πότε επιτέλους θα γίνεται συμβιβασμός σβ αυτόν τον τόπο;ββ και συμπλήρωσε ββφυγάδευσαν τους μάρτυρες Χριστοφοράκο και Καραβέλα γιατί αυτοί δεν θα έλεγαν για εμάςββ, ενώ αναρωτήθηκε ββγιατί δεν συλλαμβάνουν τον κ. Δημητριάδηββ και κατέληξε λέγοντας ότι ββόσο ασχολούντο με τα παπαγαλάκια πέταξαν τα άλλα τα πουλάκιαββ.

    Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι στόχος του είναι η Ευρώπη να προσδιορίσει τα σύνορά της και να τα φυλάξει για να μειώσουμε τους εξοπλισμούς.

    Σημείωσε ότι προσπαθεί να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές και "θα είμαστε ευγνώμονες και στον τελευταίο πολίτη αν μας δώσει μία ψήφο" όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Για τον κ. Τρεμόπουλο ανέφερε ότι κρύβει τα όσα είπε στο νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αποτελεί, ανέφερε, κοινή συνιστώσα με το "Ουράνιο Τόξο" και τόνισε πως "ο Τρεμόπουλος θα αποτελεί το ιδανικό άλλοθι των αμερικανών".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη για την ΕΔΕ που διέταξε στην υπόθεση με το έγγραφο από την Ουρουγουάη και την ανακοίνωση των διπλωματικών υπαλλήλων είπε ότι "η κυρία Μπακογιάννη δεν μπορούσε να κάνει ΕΔΕ. ΕΔΕ μπορούσε να κάνει ο Καραμανλής".

    Τέλος σε σχόλιό του για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη του κ. Παπακωνσταντίνου για δημοσίευμα εφημερίδας είπε ότι "ο κ. Παπακωνσταντίνου όπως και το μισό ΠΑΣΟΚ, ο Αγγέλου της ΝΔ και μια σειρά άλλοι, ήταν στο ίδιο ολιγομελές διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ. Το ερώτημα που μπαίνει, έκανε τις βρωμοδουλειές του ο κ. Σκαρπέλης χωρίς να το ξέρει ο διπλανός του τι έγινε; αυτή είναι η ιστορία. Εγώ πιστεύω ότι έτσι είναι. Άρα ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν πήρε χαμπάρι τίποτα απβ όσα γίνανε. Εκτός αν ήταν συμμέτοχος σβ αυτό που έγινε, που εγώ δεν πιστεύω. Αλλά μου κάνει φοβερή σύμπτωση, δύο σκάνδαλα διερευνήσανε και στα δύο τον Παπακωνσταντίνου εμμέσως πλην σαφώς βρήκανε, Βατοπαίδι με τον κύριο, τον κολλητό του και τώρα με τον κ. Σκαρπέλη".

    Τέλος επιτέθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας ότι "Δεν μου αρέσει το ψέμα. Λοιπόν η κα Παπαρήγα είπε ότι δεν συναλλάσσετε με επιχειρηματίες στο debate, το ακούσατε. Αλλά η δεύτερη σελίδα του "Ελεύθερου Τύπου" την διαψεύδει. Γράφει τυπώνεται στην Τυποεκδοτική. Η Τυποεκδοτική ανήκει στο ΚΚΕ, ο Ελεύθερος Τύπος ανήκει στην πλουσιότερη οικογένεια της Ελλάδας τον κ. Αγγελόπουλο και την κα Αγγελοπούλου, άρα συναλλάσσεται ή δεν συναλλάσσεται; είπε ψέματα".

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε επίσης ότι το ΚΚΕ συναλλάσσεται με το Δημόσιο κι ανέφερε ότι τυπώνει με ανάθεση κι όχι με διαγωνισμό έργα του Δημοσίου, και τόνισε ότι "πήρε στις 30 Μαρτίου 250.000 ευρώ, όσο κοστίζει ένα συνέδριο κόμματος, από τον ΟΠΑΠ χορηγία με ποια δικαιολογία φτηνή, για αποκατάσταση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ που βράχηκε το 1994. Έκανε 15 χρόνια να στεγνώσει. Λοιπόν κοροϊδευόμαστε; Έ, είναι το μακρύ χέρι της ΝΔ το ΚΚΕ. Το μακρύ χέρι. Γιβ αυτό βάλει κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Είναι το μακρύ χέρι της ΝΔ, πάρε τόσα να παίξεις το παιχνίδι σου και το ρόλο σου. Γιβ αυτά δεν απάντησε η κα Παπαρήγα", κατέληξε.

    [07] Πρόγραμμα ενίσχυσης

    Το " πράσινο φως" έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθήσει το Υπουργείο Οικονομίας ένα ακόμα πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης.

    Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το πρόγραμμα αυτό που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δύο σκέλη :

    - Το πρώτο αφορά την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για δάνεια που συνάπτουν επιχειρήσεις. Το ύψος της εγγύησης του δημοσίου μπορεί να φτάσει έως και το 90% του παρεχόμενου δανείου, ενώ το συνολικό ποσό του δανείου για κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της.

    - Το δεύτερο αφορά την επιδότηση επιτοκίου

    Το συνολικό ποσό για τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και τις επιδοτήσεις επιτοκίου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ ενώ η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος φτάνει μέχρι το τέλος του 2010. Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση είναι να μην είναι προβληματική μέχρι την 1η Ιουλίου 2008 και να μην προβεί μέχρι τις 31/12/2010 σε μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται, σε μια κρίσιμη περίοδο, η επιβίωση και η συνέχιση της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και κατ' επέκταση η απασχόληση και το εισόδημα πολλαπλάσιου αριθμού εργαζομένων.

    [08] Συνεχίζονται οι έρευνες

    Η αναζήτηση στοιχείων για τα αίτια της συντριβής ενός επιβατικού αεροσκάφους της Air France με 228 επιβαίνοντες στον Ατλαντικό εντείνεται σήμερα Πέμπτη, καθώς ένας μικρός στόλος σκαφών του πολεμικού ναυτικού της Βραζιλίας κάνουν έρευνες στη ζώνη όπου κατέπεσε.

    Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προεξόφλησε ότι η συντριβή του αεροπλάνου, που εκτελούσε πτήση από το Ρίου ντε Ζανέιρου στο Παρίσι, δεν οφείλεται σε έκρηξη.

    Δεν ελήφθη εκπομπή σήματος κινδύνου από τους πιλότους.

    Ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Νέλσουν Ζουμπίμ δήλωσε αργά χθες ότι το γεγονός πως εντοπίστηκε μια κηλίδα καυσίμου μήκους 20 χλμ. στην περιοχή "σημαίνει ότι είναι απίθανο να υπήρξε φωτιά ή έκρηξη", διότι τα καύσιμα των αεροσκαφών, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα οκτανίων, θα είχαν αναφλεχθεί.

    Ωστόσο επισήμανε πως κάνει "απλώς μια υπόθεση" και τόνισε πως το μυστήριο που καλύπτει τα αίτια της συντριβής της πτήσης AF 477 πολύ απέχει από το να έχει λυθεί.

    Οι απαντήσεις μπορεί να βρίσκονται στα δεδομένα που περιέχει το λεγόμενο "μαύρο κουτί" του αεροσκάφους και τις συσκευές καταγραφής των συνομιλιών στο κόκπιτ, που όμως πιστεύεται ότι βρίσκονται στο βυθό του Ατλαντικού--σε βάθος τουλάχιστον 3.000 μέτρων--και θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ανασυρθούν, ακόμα και όταν βρεθεί η επακριβής τοποθεσία όπου έχει πέσει το αεροσκάφος.

    "Είναι σα να ψάχνουμε βελόνα στ' άχυρα", δήλωσε ο Πιερ Κοσονά, του Γαλλικού ινστιτούτου θαλάσσιων ερευνών Ifremer.

    Δύο πολεμικά του ναυτικού της Βραζιλίας, ένα περιπολικό και μια κορβέτα βρίσκονται στην περιοχή, 1.000 χλμ. ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Βραζιλίας.

    Έως αργά χθες Τετάρτη δεν είχαν αναφέρει ότι είδαν ή ανέσυραν οποιοδήποτε από τα αντικείμενα που είχαν εντοπίσει πιλότοι αεροσκαφών: μια θέση αεροσκάφους, ένα σωσίβιο, καλώδια, ένα κομμάτι της ατράκτου και άλλα συντρίμμια. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί καμιά σορός.

    Άλλα τρία Βραζιλιάνικα σκάφη, περιλαμβανομένου κι ενός δεξαμενόπλοιου για τον ανεφοδιασμό των άλλων πλοίων επί εβδομάδες, καθώς κι ένα Γαλλικό πλοίο που μεταφέρει τρία μικρά υποβρύχια, αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.

    Ελάχιστοι από τους συγγενείς όσων επέβαιναν στο Airbus A330 της Air France αμφιβάλλουν αν οι αγαπημένοι τους ζουν. Οι περισσότεροι έχουν παραιτηθεί από κάθε ελπίδα.

    Μια τελετή για τους 216 επιβάτες και τα 12 μέλη πληρώματος θα γίνει αργότερα σήμερα στο Ρίου, παρόντος και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Χθες Τετάρτη, τελέστηκε δέηση στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ παρόντων συγγενών και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ. Μήνυμα απέστειλε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος XVI.

    Η Γαλλία είχε 78 υπηκόους στο αεροσκάφος. Το Παρίσι ηγείται των ερευνών.

    Εάν υπάρξει οριστική επιβεβαίωση πως όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Air France είναι νεκροί, θα πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην 70χρονη ιστορία της εταιρίας και το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα από το 2001.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 June 2009 - 6:30:30 UTC