Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το μέλλον του τόπου πάνω απ' όλα"
  • [02] "Λαϊκή απαίτηση οι εκλογές"
  • [03] Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών
  • [04] "Θετικό αποτέλεσμα"
  • [05] "Αποφάσεις για να συνεχίσουμε"

  • [01] "Το μέλλον του τόπου πάνω απ' όλα"

    Είμαι αποφασισμένος να επιμείνω στον δρόμο της υπευθυνότητας. Το μέλλον του τόπου πάνω απ' όλα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα το ποσοστό της αποχής, σημειώνοντας ότι αυτό το ποσοστό εκφράζει το κεντρικό μήνυμα των Ευρωεκλογών και την δυσαρέσκεια των πολιτών από το χώρο της πολιτικής.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι πολίτες απαιτούν την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αυτό αποτελεί το κεντρικό καθήκον της κυβέρνησης.

    Στη δήλωσή του ο Κώστας Καραμανλής τόνισε:

    «Το εκλογικό αποτέλεσμα ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί. Είναι σαφές ότι σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για να μας στείλουν το μήνυμά τους. Κυρίως με αποχή.

    Όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ευρύτερη σημασία. Το ποσοστό της αποχής είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Και το ποσοστό αυτό εκφράζει το κεντρικό μήνυμα των Ευρωεκλογών. Εκφράζει τη δυσαρέσκεια των πολιτών από το χώρο της πολιτικής.

    Οι όποιοι ενθουσιασμοί βρίσκονται μακριά από τα μηνύματα των πολιτών. Οι πολίτες απαιτούν κυρίως ένα πράγμα: Την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι το κεντρικό καθήκον της Κυβέρνησης.

    Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες που μας ψήφισαν. Ευχαριστώ και εκείνους που είναι ψυχικά δεμένοι μαζί μας, έστω κι αν προσωρινά επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν διά της αποχής.

    Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες απαιτούν από εμάς μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Απογοητεύονται, διότι ο κρατικός μηχανισμός, ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας, παραμένει προβληματικός, παρά τα βήματα που έχουν γίνει.

    Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουν ενοχλήσει, παραβιάζοντας αρχές που έθεσα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Χώρας.

    Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα αυτή. Την ίδια ώρα όμως που οι ψηφοφόροι επικρίνουν συγκεκριμένες αδυναμίες μας, γνωρίζουν ότι, στο χειρισμό των μεγάλων προβλημάτων της Χώρας, πορευόμαστε με μοναδική πυξίδα την υπευθυνότητα. Με υπευθυνότητα χειριζόμαστε τη μεγάλη διεθνή κρίση και τις συνέπειές της.

    Καθήκον και χρέος μου είναι να υπηρετήσω το συμφέρον του Τόπου. Τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την επιλογή μου αυτή. Η οικονομική πολιτική μας, με το ξεκάθαρο σχέδιό της, έχει σαφείς στόχους:

    - Να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης.

    - Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών.

    - Να βάλει τις βάσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Τόπου.

    Αυτή η πρόκληση ίσχυε πριν τις Ευρωεκλογές. Ισχύει και μετά το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Το μέλλον του Τόπου είναι πάνω απβ όλα.

    Σε κρίσιμες συγκυρίες, η ανευθυνότητα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Όπως οι υποσχέσεις που μοιράζουν στους πάντες τα πάντα. Κυρίως, όμως, η ανυπαρξία διαμορφωμένου και συγκροτημένου οικονομικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όλα αυτά, δυστυχώς, που χαρακτηρίζουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

    Είμαι αποφασισμένος να επιμείνω στο δρόμο της υπευθυνότητας. Η πολιτική της ευθύνης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή. Αυτή η επιλογή άλλωστε είναι η μόνη που μπορεί να θωρακίσει την οικονομία της Χώρας, αλλά και να καταστήσει πιο αξιόπιστο το χώρο της πολιτικής, οδηγώντας τη Χώρα σταθερά στο μέλλον που της αξίζει.

    - Με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή.

    - Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

    - Με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια».

    [02] "Λαϊκή απαίτηση οι εκλογές"

    Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για να αλλάξει σελίδα ο τόπος και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πολίτες, απαιτούν ριζική πολιτική αλλαγή στον τόπο.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ανατροπή των πολιτικών δεδομένων στη χώρα και τόνισε ότι όλα αρχίζουν σήμερα. Επισήμανε όμως ότι δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες και απηύθυνε μήνυμα προς τα στελέχη του κόμματος να μείνουν μακριά από κάθε ίχνος αλαζονείας. Παράλληλα, προέτρεψε τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να μοιραστούν τη χαρά τους με τους γείτονες και τους συναδέλφους τους, τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να τους ακούσουμε.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σήμερα δεν υπάρχουν πολίτες νικητές και πολίτες νικημένοι. Σήμερα, είπε, ηττήθηκαν πολιτικές οι οποίες πρέπει να ανατραπούν.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η σημερινή νίκη είναι νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, που ανοίγει το δρόμο της μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος και παράλληλα επισήμανε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί καταδίκη της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας και πρακτικής.

    Υπενθύμισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές εδώ και πολύ καιρό για να λυτρωθεί ο τόπος από πολιτικές που βουλιάζουν τη χώρα και το αίτημα αυτό έγινε σήμερα λαϊκή απαίτηση, ενώ πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εμποδίζει άλλο τους Έλληνες να αλλάξουν πορεία.

    Η σημερινή νίκη, πρόσθεσε, φέρνει πιο κοντά τη χώρα σε προοδευτική διακυβέρνηση και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε όλα τα στελέχη και τα μέλη του κινήματος από αύριο να σηκώσουν τα μανίκια και να συνεχίσουν τη δουλειά "με το λαό για το λαό και την πατρίδα".

    [03] Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών για τις Ευρωεκλογές, στο 76,84% της Επικράτειας, περίπου δηλαδή στα 3/4 του εκλογικού σώματος και σε ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15.776 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 20.532, λαμβάνουν:

    ΚόμμαΠοσοστόΨήφοι ΠΑΣΟΚ36,77%1.412.098 ΝΔ33,09%1.270.701 ΚΚΕ8,03%308.461 ΛΑΟΣ6,97%267.548 ΣΥΡΙΖΑ4,58%175.766 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ3,39%130.005

    [04] "Θετικό αποτέλεσμα"

    Το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί πλήρως στα προβλήματα των εργαζομένων που από σήμερα θα είναι οξύτερα, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ εκτιμά ως θετικό το ποσοστό του, πρόσθεσε ότι αυτές οι ευρωεκλογές προσεγγίζουν τις εθνικές, χωρίς φυσικά να ταυτίζονται, ενώ σημείωσε ότι το σχέδιο που είχε εκπονηθεί πριν από τις εκλογές του 2007 και ξετυλίχθηκε και μετά από αυτές τις εκλογές, με στόχο την περιθωριοποίηση του ΚΚΕ και τον εκτοπισμό του από την τρίτη θέση, δεν πέρασε εξ' ολοκλήρου και πως σε μεγάλο βαθμό το ΚΚΕ το εξουδετέρωσε.

    Το ΚΚΕ, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, με την στήριξη των εργαζομένων αντιμετώπισε παλικαρίσια τις προβοκάτσιες και απέδειξε για ακόμη φορά ότι έχει αντοχή.

    Παρ΄ όλα αυτά, είπε η κ. Παπαρήγα, δεν εφησυχάζουμε. Στόχος του συστήματος είναι να ανακόψει τη δυναμική, όχι μόνο του ΚΚΕ αλλά και του λαϊκού κινήματος, αλλά εμείς είμαστε σε θέση να τους χαλάσουμε τα σχέδια, συμπλήρωσε.

    Για τον δικομματισμό η κ. Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι εύκολη η πλήρης ανατροπή της εναλλαγής των δύο κομμάτων στην εξουσία. Για την αποχή, η γγ του ΚΚΕ είπε ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων εξέφρασε την διαμαρτυρία του έναντι της ΝΔ και ότι την έλλειψη εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ. Άρα, πρόσθεσε, υπάρχουν περιθώρια η εναλλαγή να δεχθεί πλήγματα στην πορεία.

    Επίσης υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν χρειάζεται η αποχή, αλλά χρειάζεται περισσότερη δράση. "Τα δύο μεγάλα κόμματα θα χρησιμοποιήσουν την αποχή για να εμποδίσουν για συμμετοχή του λαού" είπε η κ. Παπαρήγα, που συμπλήρωσε: "η αποχή ως στάση και ως επιλογή εμποδίζει την ανάκαμψη του κινήματος που χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ".

    [05] "Αποφάσεις για να συνεχίσουμε"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τόνισε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται ούτε στις προσδοκίες του κόσμου της Αριστεράς, ούτε στις δικές μας.

    Στις προηγούμενες εκλογές,είπε ο κ. Α. Τσίπρας, είπαμε ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δοκιμή.

    Οσα ακολούθησαν, πρόσθεσε, ήταν μια δοκιμασία. Διότι σε πολλές περιπτώσεις στρογγυλέψαμε τα λόγια μας και απομακρύνθηκαν πολλοί. Επίσης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, δοκιμαστήκαμε σε μέτωπα που ήθελαν τόλμη, βρεθήκαμε πολλές φορές κόντρα στον καιρό, αλλά δεν μετανοιώσαμε. Δώσαμε σκληρές μάχες, αλλά τις αδυναμίες μας δεν τις υπερβήκαμε, είπε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατικο τρόπο θα δεί πως θα υπερβεί τις αδυναμίες του και θα πάρει τις αποφάσεις του για να συνεχίσει και σημείωσε ότι η ήττα της ΝΔ και γενικότερα τα χαμηλά ποσοστά του δικομματισμού δημιουργούν ακόμη τις προϋποθέσεις για ανατροπή του σκηνικού, και με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πόλου, που θα βρίσκεται στα αριστερά του συστήματος, για έξοδο από την κρίση.

    Ο κ.Τσίπρας, τέλος, χαρακτηρισε ως εκρηκτικά τα ποσοστά της αποχής που αποτέλεσαν αρνητική εξέλιξη, ωστόσο, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει και θα προσεγγίσει αυτούς που γύρισαν την πλάτη στο σύστημα, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι με όλον αυτόν τον κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανασυναντηθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 June 2009 - 22:30:23 UTC