Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Γ.Παπαθανασίου
  • [02] Δεσμεύσεις λογαριασμών
  • [03] Airbus: Ανασύρονται πτώματα
  • [04] Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ευρώπη
  • [05] Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών
  • [06] "Νέος πόλος"
  • [07] Πρόγραμμα απόσυρσης
  • [08] Απειλές από τη Βόρεια Κορέα

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Γ.Παπαθανασίου

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλες προκειμένου να λάβει μέρος στις συνεδριάσεις του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και του ΕΚΟΦΙΝ.

    Ο κ.Παπαθανασίου θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010.

    [02] Δεσμεύσεις λογαριασμών

    Σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα προχώρησε η Αρχή για την "Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα", ύστερα από συνεννόηση με τον 4ο ειδικό ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens.

    Η Αρχή προχωρά σε απαγόρευση πώλησης και μεταβίβασης ακινήτων (και κτημάτων) του Χρ. Καραβέλα σε Εκάλη, Αντίπαρο, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχωβα και Μύκονο. Θα σταλούν, μάλιστα, σχετικές επιστολές σε όλα τα υποθηκοφυλάκεια της χώρας.

    Δεσμεύονται, επίσης, χρήματα (200.000 ευρώ), που έχουν βρεθεί σε κατάθεση σε τράπεζα της Αθήνας, καθώς και όσα τιμαλφή κρατάει η οικογένεια σε θυρίδες.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και για τους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους στην υπόθεση, ακόμη και αν έχουν μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία σε συγγενικά τους πρόσωπα.

    Ο κ. Γιάννης Μαρκουλάκος, συνήγορος του κ.Καραβέλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με φήμες που θέλουν τον εντολέα του να διαπραγματεύεται την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές, απάντησε πως «αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση με καμία αρχή».

    Ο συνήγορος είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον ανακριτή ότι έχουν κατατεθεί προσφυγές των θυγατέρων του κ. Καραβέλα για εξάλειψη ή σημαντική μείωση της συνολικής εγγύησης 2 εκατομμυρίων ευρώ, που τους έχει επιβληθεί, και ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Ζαγοριανού ότι δεν θα προβεί σε καμιά ενέργεια ως την έκδοση των σχετικών βουλευμάτων.

    Επίσης, ο συνήγορος αναφερόμενος στην υπόθεση δέσμευσης λογαριασμών, στους οποίους είναι συνδικαιούχος και ο μικρότερος γιος του Χρ. Καραβέλα, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο ανακριτής δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια για το αγόρι και ότι ίσως απλώς το καλέσει, ως μάρτυρα στην υπόθεση.

    Για το φυγόδικο εντολέα του, ο κ. Μαρκουλάκος είπε, μεταξύ άλλων, ότι αν γνώριζε όλα αυτά που συνέβησαν με την οικογένειά του δεν θα είχε φύγει.

  • ** Ο κ. Μαρκουλάκος επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά και ζήτησε εγγράφως να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Ο κ. Μαρκουλάκος ζήτησε την σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, επικαλούμενος ότι δεν ασκεί ορθά τα καθήκοντα του ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens. Ο κ. Σανιδάς εξέτασε την αίτηση του κ. Μαρκουλάκου και την αρχειοθέτησε, επικαλούμενος ότι ο Ν. Ζαγοριανός εκπληρώνει σωστά τα καθήκοντά του.

  • ** Στο μεταξύ, από την Εισαγγελία Εφετών ασκήθηκε έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που επέτρεπε τη χορήγηση ολόκληρης της δικογραφίας στους συνηγόρους των κατηγορουμένων.

    Ο συνήγορος του κ. Σκαρπέλη, Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε ότι στην Εισαγγελία Εφετών δεν του επέτρεψαν να ενημερωθεί για το σκεπτικό της ασκηθείσας έφεσης.

    Τις επόμενες ημέρες, εξ άλλου, αναμένεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών επί της αιτήσεως εξαίρεσης του ανακριτή, που υπέβαλαν, οι δια των συνηγόρων τους, οι προφυλακισμένοι για την υπόθεση της Siemens, Ηλίας Γεωργίου και Γιώργος Σκαρπέλης. Ήδη, πρόταση προς το Συμβούλιο έχει υποβάλει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης.

    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Φ.Γιουνγκ

    Ελεύθερος με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφέθηκε, μετά την απολογία του ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή, ο πρώην πρόεδρος της Siemens Ελλάδος και στέλεχος της μητρικής εταιρίας Φόλκερ Γιουνγκ.

    Ο κ. Γιουνγκ, που απολογήθηκε με τη βοήθεια μεταφραστή, για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο για περίπου έξι ώρες.

    [03] Airbus: Ανασύρονται πτώματα

    Συνολικά 17 πτώματα των θυμάτων της μοιραίας πτήσης της Air France έχουν περισυλλεγεί από τον Ατλαντικό τις τελευταίες δύο ημέρες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Βραζιλίας.

    Ο αντισμήναρχος Χένρι Μουνιόζ διευκρίνισε πως εννιά πτώματα έχουν περισυλλεγεί από τη βραζιλιάνικη φρεγάτα Constitucao και οκτώ από τη γαλλική φρεγάτα Ventse.

    Ανάμεσα στα έντεκα πτώματα που βρέθηκαν χθες Κυριακή, τα τέσσερα ανήκουν σε γυναίκες και τα τέσσερα σε άντρες.

    Τα περισσότερα πτώματα, αλλά και συντρίμμια εντοπίστηκαν σε περιοχή που βρίσκεται 1.150 χιλιόμετρα από την πόλη Ρεσίφε, στις βορειοανατολικές ακτές της Βραζιλίας.

    [04] Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ευρώπη

    Το πέρασμα του Αμερικανού προέδρου από την Ευρώπη τούτο το Σαββατοκύριακο αποκάλυψε ανησυχίες τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Παρίσι (λόγω της βραχύβιας διάρκειας των προεδρικών επισκέψεων) ότι ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου "δεν αγαπά, στ'αλήθεια, τη Γερμανία δεν αγαπά και τη Γαλλία που, αμφότερες, είχαν τόσο φανερά εναντιωθεί σε απόφάσεις του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

    Ομως, ο πρόεδρος Ομπάμα χρειάστηκε πλειστάκις να αποσαφηνίσει ότι, δεν κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την μόνον 70ωρη παραμονή του σε Γερμανία και Γαλλία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος "πήρε πάντως ένα μάθημα"...ακριβώς σαν το δημοφιλή μαθητή του σχολείου, που όλοι κάνουν παρέα, απ'όλους όσους ήθελαν --πάση θυσία-- να τους δείξει τη φιλία του.

    "Λοιπόν σταματήστε, όλοι, σταματείστε να καιροσκοπείτε άγρια, χρειάζεται ώρα για τις μεταβάσεις εδώ και εκεί και ένα εικοσιτετράωρο έχει 24 ώρες" δήλωσε συχνά χαμογελώντας ο 47χρονος Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια των παραμονών του σε Γερμανία και Γαλλία, που η καθεμία διήρκεσε λιγότερο του 24ώρου. "Εχουμε προβλήματα, ας μην κατασκευάζουμε και άλλα" δήλωσε πάντοτε με χαμόγελο ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Στη Γερμανία, θα έχουν το Σεπτέμβριο βουλευτικές εκλογές. Από την Καγκελαρία στο Βερολίνο δεν πέρασε στο ταξίδι του αυτό ο πρόεδρος Ομπάμα...Ενώ δε ανέμεναν "με ενθουσιασμό" στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τον πρόεδρο των ΗΠΑ (όπως τόνιζαν κατ'ιδίαν Γάλλοι αξιωματούχοι, στη Νορμανδία), αντιθέτως ο πρόεδρος Ομπάμα πήγε στη γαλλική πρωτεύουσα και απλά δείπνησε σε ένα "σικ" εστιατόριο κοντά στον Πύργο του Αϊφελ. "Οι καλοί φίλοι δεν νοιάζονται για : πρωτόκολλα, συμβάσεις, σύμβολα", είπε αποφθεγματικά κατόπιν.

    "Πρόεδρε Ομπάμα, μην τούς αφήσετε να πούν... ότι δεν είμαστε οι καλύτεροι φίλοι, στον κόσμο", ακούστηκε να δηλώνει ο πρόεδρος Σαρκοζί στον υψηλό προσκεκλημένο του για τις τελετές στη Νορμανδία για την Απόβαση του 1944, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γράφει, σήμερα, η "Παριζιέν Λιμπερέ".

    [05] Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών για τις Ευρωεκλογές, στο 99,9% της Επικράτειας, λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ 36,7% και 8 έδρες, ΝΔ 32,3% και 8 έδρες, ΚΚΕ 8,4% και 2 έδρες, ΛΑΟΣ 7,2% και δύο έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 4,7% και μια έδρα, Οικολόγοι Πράσινοι 3,5% και μια έδρα. Η αποχή στις φετινές ευρωεκλογές έφθασε στο 47,40%, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία των ευρωεκλογών στη χώρα μας.

    Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το ποσοστό αποχής στις φετινές ευρωεκλογές (στο 99,06% της Επικράτειας) είναι 47,40% καθώς επί συνόλου εγγεγραμμένων 9.906.094 προσήλθαν στις κάλπες και ψήφισαν οι 5.210.525 (ποσοστό συμμετοχής 52.60%).

    Αποτελέσματα στην Ευρώπη

    Οι συντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι οι νικητές των ευρωεκλογών εξασφαλίζοντας 263 έως 276 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι των σοσιαλιστών που καταλαμβάνουν 155 έως 165 έδρες, επί συνόλου 736 εδρών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι με 78 έως 84 έδρες και οι Πράσινοι με 52 έως 56 έδρες.

    Η προσέλευση στις κάλπες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ αφού έπεσε στο 43,01% (και αντίστοιχα ιστορικό ρεκόρ αποχής που έφθασε το 56,99%), σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της ΕΕ.

    Νίκη της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα του Νικολά Σαρκοζί στις ευρωεκλογές στη Γαλλία με ποσοστό 27% έως 28,4%, απέναντι σε ένα αποδυναμωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα που συγκεντρώνει 16,4% έως 17,5% των ψήφων, προβλέπουν οι εκτιμήσεις.

    Ο καταποντισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις αλλά και τις προβολές επί πραγματικών αποτελεσμάτων περιορίζεται στη ευρωεκλογική αναμέτρηση σε ένα ποσοστό περίπου 21 %, καθώς και το αρνητικό ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής με ένα 42 % του εκλογικού σώματος, αποτελούν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών στη Γερμανία

    Μικρότερη από τον αναμενόμενο θρίαμβο η νίκη του Μπερλουσκόνι στις Ευρωεκλογές στην Ιταλία, με την ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά να διπλασιάζει τη δύναμή της.

    Το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP) εξασφάλισε την πρώτη του έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εις βάρος του Εργαtiκού Κόμμaτος του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών από την περιφέρεια του Γιόρκσάιρ και Χάμπερ στη βόρεια Αγγλία.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ηττήθηκε σήμερα στις ευρωεκλογές από τη δεξιά αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα επίσημα της καταμέτρησης του 80% των ψήφων.

    Μεγάλες εκπλήξεις έφεραν οι Ευρωεκλογές στην Αυστρία, με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφει το χειρότερο μεταπολεμικά εκλογικό του αποτέλεσμα, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να καταλαμβάνει,παρά τις σχετικές απώλειές του,την πρώτη θέση με διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες και τις αντιευρωπαϊκού προσανατολισμού πολιτικές δυνάμεις να αναδεικνύονται σε ουσιαστικούς νικητές της εκλογικής αναμέτρησης.

    Η ισπανική δεξιά εξασφαλίζει βραχεία νίκη στις ευρωεκλογές επί των σοσιαλιστών, συγκεντρώνοντας το 43% των ψήφων έναντι 40,5%.

    Το κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα "Πλατφόρμα των Πολιτών" κερδίζει με μεγάλη διαφορά τις Ευρωεκλογές στην Πολωνία, συγκεντρώνοντας το 41,42%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή.

    Το δεξιό κόμμα Πολιτειακοί Δημοκράτες κατήγαγε μεγάλη νίκη έναντι των αριστερών αντιπάλων του στις Ευρωεκλογές στην Τσεχία, ωστόσο η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες δεν επιτρέπει μία ασφαλή πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου.

    [06] "Νέος πόλος"

    «Ένας νέος πόλος, δημιουργήθηκε στην ελληνική πολιτική σκηνή και ξεκίνησε την έκφρασή του στους πολιτικούς θεσμούς με την εκλογή του πρώτου πράσινου ευρωβουλευτή. Το γεγονός ότι παρβ όλες τις οργανωμένες συκοφαντικές επιθέσεις ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας εμπιστεύτηκε τους Οικολόγους Πράσινους, εγγυάται και την είσοδό τους στην ελληνική βουλή στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου κ.Μ.Τρεμόπουλος.

    Και συνεχίζει: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι πέτυχαν όλους τους στόχους τους εξασφαλίζοντας μια μεγάλη αύξηση του ποσοστού τους σε σχέση με τις εκλογές του 2007, αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα, αναγκάζοντας όλα τα κόμματα να υιοθετήσουν πράσινες πολιτικές έστω και στα λόγια».

    [07] Πρόγραμμα απόσυρσης

    Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το πρόγραμμα απόσυρσης παλιών κλιματιστικών.Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έξι μηνών και θα επιδοτεί με 35 % την αγορά καινούργιου κλιματιστικού με ταυτόχρονη απόσυρση του παλιού.

    Θα υπάρχει όριο 500 ευρώ στο ύψος της επιδότησης ενώ κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αποσύρει μέχρι δύο συσκευές μεγέθους 9.000 - 24.000 BTU. Βασική προϋπόθεση είναι η απόκτηση κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής κλάσης (inverter A ή Β στις μεγάλες συσκευές).

    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 15 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αποσυρθούν 50.000 με 60.000 κλιματιστικά. Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20 γιγαβατώρες σε ετήσια βάση και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20.000 τόνους το χρόνο.

    [08] Απειλές από τη Βόρεια Κορέα

    Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα πως θα απαντήσει με «ακραία» μέτρα εάν ο ΟΗΕ της επιβάλλει κυρώσεις για τις πυρηνικές δοκιμές της τον περασμένο μήνα, με την Ουάσιγκτον να τονίζει πως θα ξαναπροσθέσει την Πιονγκγιάνγκ στον κατάλογό της με τα κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

    «Η απάντησή μας θα είναι να θεωρήσουμε τις κυρώσεις εναντίον μας ως κήρυξη πολέμου και θα απαντήσουμε με ακραία σκληρά μέτρα», τονίζει σε σχόλιό της η εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν, επίσημο όργανο του καθεστώτος.

    Η Β.Κορέα έχει τονίσει πως θα αποτολμήσει και νέες πυραυλικές δοκιμές, εκδίδοντας προειδοποιητικό σήμα για απαγόρευση πλεύσης στις ανατολικές ακτές της.

    Από τις 10 έως τις 30 Ιουνίου τα πλοία θα πρέπει να αποφεύγουν αυτήν τη ζώνη, μήκους 260 χλμ και πλάτους 100, στο διάστημα μεταξύ 08.00 και 20.00 εντός της ημέρας, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

    Η απαγόρευση πλεύσης συμπίπτει με τις πληροφορίες που φθάνουν από νοτιοκορεατικές και αμερικανικές πηγές πως η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται να δοκιμάσει αρκετούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στις νοτιοανατολικές ακτές. Τουλάχιστον τρεις πύραυλοι είναι έτοιμη για εκτόξευση στην Ανμπγιόν, περίπου 100 χλμ βορειοανατολικά της Σεούλ.

    Τον περασμένο μήνα η ιαπωνική ακτοφυλακή είχε υποκλέψει ένα αντίστοιχο μήνυμα για απαγόρευση πλεύσης κοντά στις βορειοκορεατικές ακτές, λίγο προτού το κομμουνιστικό καθεστώς είχε προβεί στις 25 Μαΐου σε πυρηνική δοκιμή, την οποία ακολούθησαν και δοκιμές πυραύλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 June 2009 - 6:30:26 UTC