Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάπνισμα-Διευκρινίσεις για τα μέτρα
  • [02] Siemens-Απολογείται ο Δ.Δενδρινός
  • [03] Επαναλειτουργία του ΕΣΑΠ
  • [04] Κάλπες στο Ιράν
  • [05] Ο βομβαρδισμός της Γης από μετεωρίτες την έκανε πιο κατοικήσιμη
  • [06] Συζητούν για το αποτέλεσμα
  • [07] "Επικοινωνιακή λύση"
  • [08] Εν αναμονή αποτελεσμάτων
  • [09] Πανδημία για τη γρίπη
  • [10] Αυξάνει τη δημοτικότητα της

  • [01] Κάπνισμα-Διευκρινίσεις για τα μέτρα

    Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου τα μέτρα κατά του καπνίσματος, έδωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου.

    Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, ο ειδικός χώρος για το κάπνισμα δεν θα υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ θα πρέπει να υπάρχει διαχωριστικό ως την οροφή του καταστήματος. Επιπλέον, ο χώρος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και να διαθέτει το δικό του σύστημα εξαερισμού.

    Η άδεια για τη δημιουργία και λειτουργία του ειδικού χώρου θα παρέχεται κατόπιν αίτησης στην αρμόδια δημοτική αρχή. Στους ειδικούς χώρους θα απαγορεύεται η είσοδος σε νέους ηλικίας έως και 18 ετών.

    Στα καταστήματα εστίασης, οι παραβάσεις των όρων του σχετικού νόμου, δεν επιφέρουν κυρώσεις σε βάρος των καταστημάτων και των υπεύθυνων λειτουργίας τους, εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφ' όσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τ' αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών.

    Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν εμπίπτει ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος, όπου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και αν στο χώρο αυτό υπάρχει στέγαστρο. Σε κάθε περίπτωση, εφ' όσον οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων επιλέξουν να μη δημιουργήσουν ειδικούς χώρους ισχύει η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε σημείο του.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού, μέσω της χρήσης γιγαντοαφισών και γενικότερα η υπαίθρια διαφήμιση.

    [02] Siemens-Απολογείται ο Δ.Δενδρινός

    Ενώπιον του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, απολογείται σήμερα ο γενικός διευθυντής της Siemens Hellas Διονύσης Δενδρινός που συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης, μετά από ένταλμα σύλληψης.

    Ο κ. Δενδρινός κατηγορείται για απάτη κατά συναυτουργία, που αφορά τη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία Saic για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας C4I, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το ένταλμα σε βάρος του κ. Δενδρινού εκδόθηκε καθώς στο ανακριτικό γραφείο έφθασαν πληροφορίες ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε μεταβιβάσεις των μεριδίων ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα στους δυο γιούς του, γεγονός που θεωρήθηκε προπαρασκευαστική ενέργεια για τη φυγή του στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος με αγνώστους μέχρι στιγμής συναυτουργούς από την Siemens και την Saic, από το 2002 έως και τις 15.9.2003, παρέστησαν στα αρμόδια όργανα του ελληνικού δημοσίου λέγοντας ότι "τόσο η υποψήφια προμηθεύτρια εταιρία Saic όσο και η υπό κατασκευάστρια εταιρία Siemens, είχαν τη δυνατότητα από πλευράς τεχνικής υποδομής και τεχνογνωσίας να παραδώσουν τα συστήματα C4I ολυμπιακής ασφάλειας έτοιμα για πλήρη επιχειρησιακή χρήση εντός προθεσμίας δώδεκα μηνών".

    Και ως προς τον κατηγορούμενο στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ωστόσο "τα παραπάνω γεγονότα που παρέστησες (σ.σ. ο κ. Δενδρινός) προς τα αρμόδια όργανα του ελληνικού δημοσίου ήταν καθ' ολοκληρίαν ψευδή, αφού στην πραγματικότητα οι παραπάνω εταιρίες δεν είχαν τη δυνατότητα από πλευράς τεχνικής υποδομής, αλλά και την κατάλληλη τεχνογνωσία, προσωπικό, μεθοδολογία, τρόπο οργάνωσης, διοίκησης και ελέγχου κατάρτισης όλων των απαραίτητων μελετών, συμπεριλαμβανομένων και των μελετών εφαρμογής, που απαιτούνταν για την εκτέλεση του αντικειμένου της σύμβασης".

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στο ποσό 254.999.000 ευρώ το οποίο ισοδυναμεί με το συμβατικό τίμημα που εκταμιεύθηκε υπερ δυο των παραπάνω εταιριών.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Δενδρινού, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Μαρία Κεβγά, κατέθεσαν στον ανακριτή αίτημα ανάκλησης του εντάλματος σύλληψης θεωρώντας το μη νόμιμο.

    Σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους, ο εντολέας τους ούτε λογαριασμούς στο εξωτερικό διαθέτει, ούτε off-shore εταιρίες και επιπλέον όποτε κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη εμφανίστηκε κανονικά.

    Σε δήλωσή της η κ. Κεβγά είπε, μεταξύ άλλων, ότι "η δικαιοσύνη φαίνεται να λειτουργεί υπό καθεστώς πανικού ή επικοινωνιακού άγχους", ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι "υπάρχει κίνδυνος υπό το κράτος του συνδρόμου Καραβέλα οι δικαστές, από εγγυητές να γίνουν απειλή για την προσωπική ελευθερία των πολιτών".

    [03] Επαναλειτουργία του ΕΣΑΠ

    Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ). Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης έστειλε σε όλους τους φορείς του αγροτικού χώρου το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ζητώντας τις απόψεις τους εντός δεκαημέρου.

    Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το ΕΣΑΠ θα συγκροτείται από εκπροσώπους του αγροτικού κοσμου (συνεταιρισμούς, συλλόγους, κλπ.) ειδικούς επιστήμονες και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη. Θα υπάρχει εννεαμελής επιστημονική-τεχνική γραμματεία, η οποία θα προετοιμάζει τις εισηγήσεις.

    Η λειτουργία του ΕΣΑΠ, δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, διαμορφώνει ένα ισχυρό θεσμικό όργανο, προκειμένου να χαραχθούν πολιτικές προοπτικής για την ελληνική γεωργία και να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις στα αιτήματα των αγροτών.

    [04] Κάλπες στο Ιράν

    Οι Ιρανοί ψηφίζουν σήμερα για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, σε μία μάχη που έχει ως χαρακτηριστικό ότι ο συντηρητικός νυν πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αντιμετωπίζει πιο μετριοπαθείς αντιπάλους, που ζητούν καλύτερες σχέσεις με τη Δύση.

    Η ψηφοφορία άρχισε στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί του Σαββάτου. Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει τη νίκη στον πρώτο γύρο, θα γίνει δεύτερος γύρος εκλογών, στις 19 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των δύο που θα έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

    "Η ψηφοφορία για την 10η προεδρική εκλογή άρχισε σε όλη τη χώρα", μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία, αναφερόμενη στον αριθμό των προεδρικών εκλογών που έχουν γίνει μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

    Στις εκλογές συμμετέχουν τέσσερις υποψήφιοι, αλλά ο πιο ισχυρός αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ είναι ο μετριοπαθής Μιροσεϊν Μουσαβί.

    [05] Ο βομβαρδισμός της Γης από μετεωρίτες την έκανε πιο κατοικήσιμη

    Μια καταιγίδα μετεωριτών, που σφυροκόπησε τη Γη, καθώς και τον Άρη, πριν περίπου 4 δισ. χρόνια (ο λεγόμενος "Ύστερος Βαρύς Βομβαρδισμός" που κράτησε 20 εκατ. χρόνια), πιθανότατα έκανε τους δύο πλανήτες πιο ζεστούς και υγρούς και τελικά πιο κατοικήσιμους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη έγινε από βρετανούς επιστήμονες, υπό τον Ρίτσαρντ Κορτ, του Τμήματος Γεωεπιστημών του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου (Imperial College) του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο γεωχημικό περιοδικό "Geochimica et Cosmochimica Acta", σύμφωνα με το BBC.

    Όταν ένας μετεωρίτης εισέρχεται στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, η ακραία θερμοκρασία που αναπτύσσεται, αναγκάζει ορισμένα από τα ορυκτά και την οργανική ύλη στα εξωτερικά στρώματά του να μετατραπούν σε υδρατμούς και διοξείδιο του άνθρακα, πριν αυτός προσκρούσει στο έδαφος.

    Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας την τεχνική της πυρόλυσης (FTIR), υπέβαλαν σε τρομερά απότομη άνοδο της θερμοκρασίας (μέχρι 20.000 βαθμούς Κελσίου μέσα σε ένα μόνο δευτερόλεπτο) αρχαίους διαστημικούς βράχους, που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας, προκειμένου να υπολογίσουν την ποσότητα των αερίων που θα είχαν απελευθερωθεί στην γήινη και αρειανή ατμόσφαιρα κατά το βομβαρδισμό από τους μετεωρίτες, οι οποίοι αποσυντέθηκαν εν μέρει πριν την πρόσκρουση.

    Όπως συμπέραναν οι επιστήμονες, τα αέρια αυτά θα ήσαν αρκετά για να δημιουργήσουν πιο ζεστούς και υγρούς πλανήτες, που έτσι θα ήσαν πιο φιλικοί για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής. Ένα μέσο θραύσμα διαστημικού βράχου διαπιστώθηκε ότι απελευθέρωσε το 12% της μάζας του ως υδρατμούς και το 6% ως διοξείδιο του άνθρακα, που είναι ένα γνωστό "αέριο του θερμοκηπίου".

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων, συνολικά 10 δισ. τόνοι νερού και 10 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο απελευθερώνονταν στην επιφάνεια τόσο της Γης όσο και του Άρη λόγω της αδιάκοπης πρόσκρουσης των ουρανίων σωμάτων. Αυτό, με τη σειρά του, θα οδήγησε σε παγκόσμια υπερθέρμανση, στην εμφάνιση υγρών ωκεανών και γενικά σε ένα πιο κατοικήσιμο περιβάλλον.

    "Λόγω της χημείας τους, οι αρχαίοι μετεωρίτες έχουν προταθεί ως ένας τρόπος δημιουργίας υγρού νερού στην πρώιμη Γη", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Ρ.Κορτ. "Τώρα πια έχουμε στοιχεία που αποκαλύπτουν πόσο νερό και διοξείδιο του άνθρακα εισήχθησαν στην ατμόσφαιρα μέσω των μετεωριτών. Αυτά τα αέρια είναι πολύ πιθανό ότι άρχισαν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα, ενισχύοντας τον κύκλο του νερού και θερμαίνοντας τον πλανήτη μας", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ηλιακός άνεμος θα είχε εξαφανίσει τα αέρια αυτά από την ατμόσφαιρα της Γης, αν ο πλανήτης μας δεν προστατευόταν από το μαγνητικό πεδίο του. Αντίθετα, ο Άρης στάθηκε πιο άτυχος, καθώς δεν έχει προστατευτική μαγνητική ασπίδα, με συνέπεια να χάσει σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς του. Παράλληλα, μια μείωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας ψύχρανε περαιτέρω τον πλανήτη, γεγονός που οδήγησε τους υγρούς ωκεανούς του να περιοριστούν μόνο στους πόλους, όπου και τελικά μετατράπηκαν σε πάγους.

    [06] Συζητούν για το αποτέλεσμα

    Συνεδριάζει το Σάββατο και την Κυριακή η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ με τη συμμετοχή των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών με θέμα την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του κ.Αλέξη Τσίπρα.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατώτερο των προσδοκιών, αλλά το σκληρότερο μήνυμα των εκλογών είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθορίστηκε από την αποχή-ρεκόρ.

    Η Γραμματεία τονίζει ότι ηττημένος των εκλογών είναι η κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς οι τεράστιες απώλειες του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύουν τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, η οποία με κανένα τρόπο δεν νομιμοποιείται να πάρει τα ακόμα πιο σκληρά έκτακτα οικονομικά μέτρα, που σχεδιάζει για το καλοκαίρι.

    Για το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι κατέκτησε την πρώτη θέση, αλλά εξακολουθεί να απέχει από τη δημιουργία ρεύματος εμπιστοσύνης, καθώς δεν διαφοροποιείται ούτε στο ελάχιστο από τον πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού που γέννησε την κρίση.

    Στη συζήτηση σχετικά με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η Γραμματεία επισημαίνει ότι "αισθάνεται επίσης την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι όλες οι επιλογές για το ψηφοδέλτιο και τις πολιτικές εκπροσωπήσεις μας, έγιναν στο έδαφος της κοινής συμφωνίας. Προσωπικές επιθέσεις και "στοχοποιήσεις" πριν και μετά τις εκλογές, δεν ανήκουν στην παράδοση της ριζοσπαστικής αριστεράς και θα πρέπει με σταθερότητα να αποκλειστούν από τη συζήτηση για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων".

    Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής δήλωσε:

    "Συζητάμε με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο στη βάση ενός εκλογικού αποτελέσματος, που αποτελεί υποχώρηση από τις προσδοκίες και τους στόχους που είχαμε θέσει. Έτοιμες και εύκολες απαντήσεις δεν βοηθούν την αναγκαία σε βάθος μελέτη των πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών σε Ελλάδα και Ευρώπη, προκειμένου να διαμορφώσουμε, με τη συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς, το σχέδιο ανατροπής των κυρίαρχων πολιτικών".

    Για τη λαθρομετανάστευση

    Χρειάζεται να απαιτήσουμε από την Ε.Ε. την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών προκειμένου να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι πολίτες της Ευρώπης αλλά και να μην συσσωρεύεται, ειδικά σε εποχή κρίσης, το πρόβλημα σε μια μόνο περιοχή, όπως η Ελλάδα, δήλωσε ο κ.Αλ.Αλαβάνος.

    Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να συσταθεί ειδικός φορέας που θα συμβάλλει στην αξιοπρεπή και ισότιμη παρουσία των μεταναστών στη χώρα, με τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους καθώς και της τοπικής κοινωνίας με όρους αρμονικής συνύπαρξης.

    Η αντιμεταναστευτική πολιτική των Κυβερνήσεων να γίνει μεταναστευτική. Μόνο έτσι υπάρχει προοπτική λύσης των προβλημάτων και των μεταναστών αλλά και των τοπικών κοινωνιών, υπογραμμίζει ο ΣΥΝ.

    [07] "Επικοινωνιακή λύση"

    "Όταν έλεγα έστω και τη λέξη λαθρομετανάστευση, με έλεγαν ακραίο.Οικονομικούς μετανάστες τους έλεγαν όλοι. Τώρα ξαφνικά, ανακάλυψαν όλοι τη λαθρομετανάστευση", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    "Η δικιά μας η πρόταση είναι ότι μόνοι μας ως Ελλάδα ότι δεν μπορούμε να το λύσουμε. Εγώ θα πάω στην Ευρώπη και η εντολή που έδωσα στους δύο ευρωβουλευτές μου, είναι ξεκάθαρη. Θα πάτε εκεί και θα τους πείτε, ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμείς 20% λαθρομετανάστες και εσείς να έχετε μέσο όρο 2 και 2,5. Θα τους απορροφήσετε, και θα πάμε στον ίδιο μέσο όρο", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι "δεν θα πνίξω εγώ την χώρα μου επειδή η Ευρώπη θέλει να το παίξει η «κυρία με τις καμέλιες».

    "Η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, προσπαθεί να το μετακυλήσει επικοινωνιακά για μετά τις εκλογές. Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό εμφανίζει στοιχεία τριτοκοσμικής χώρας και αυτοί αναγγέλλουν χώρους υποδοχής μεταναστών.Χώρο υποδοχής της λογικής δεν μπορούν να ανακαλύψουν",τονίζεται σε ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ.

    [08] Εν αναμονή αποτελεσμάτων

    Οι βαθμολογίες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα βγουν έως το τέλος του μήνα, ενώ τα αποτελέσματα έως τα τέλη Αυγούστου, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι γίνεται τεράστιος αγώνας, παρά τον τεράστιο όγκο εργασίας, "να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς και κυρίως πιο έγκυροι", καθώς στις αγωνίες των μαθητών και των γονιών τους "δεν έχουμε δικαίωμα να ολιγωρούμε και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό".

    Ερωτηθείς εάν θα παρουσιάσει ο ίδιος ως υπουργός Παιδείας, το Σεπτέμβριο, τα συμπεράσματα για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, και για το "εάν θα φύγει από το υπουργείο", ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι "οι φήμες είναι πάντα φήμες, εμείς κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε".

    "Ο διάλογος με τον κ. Μπαμπινιώτη προχωρά, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι καλά και είναι κατάκτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στο διάλογο και όλων των κοινωνικών φορέων και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, που, παρά τις αντίξοες συνθήκες μιας δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης, η οποία χαρακτηρίστηκε πολλές φορές και από ακραίες καταστάσεις όπως η εκλογολογία, εντούτοις παρέμειναν, μόχθησαν και συνεχίζουν να δουλεύουν, γιατί και αυτοί όπως κι εγώ πιστεύουμε ότι η Παιδεία είναι πάνω και πέρα από τις όποιες κομματικές αναφορές και αγκυλώσεις του παρελθόντος", συμπλήρωσε.

    [09] Πανδημία για τη γρίπη

    Δέσμη μέτρων προς όλες τις χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την ανακοίνωσή του για αύξηση στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α.

    Στόχος των μέτρων είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα κράτη είναι ελεύθερα να τα εφαρμόσουν όπως επιθυμούν, με όποιο τρόπο θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος.

    Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη Α, οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς, που θεωρούν κατάλληλο, όπως π.χ. να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Επιπλέον, όλες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον Οργανισμό για την εξέλιξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξης του καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντιστάσεις του ιού στα φάρμακα.

    Σε ατομικό επίπεδο, ο ΠΟΥ συνιστά στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην έρχονται σε επαφή με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

    Οι αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται στην απομόνωση.

    Τα μέτρα απομόνωσης πρέπει να ακολουθούν το κλείσιμο των σχολείων και η προσαρμογή των ωρών εργασίας ώστε οι άνθρωποι να μην συνωστίζονται.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

    Ακόμη, οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή εμβόλια.

    Τέλος, οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

    Στις χώρες που δεν πλήττονται από τη νέα γρίπη Α, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας τους για μία "επικείμενη πανδημία" και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την διανομή των ιατρικών μέσων.

    Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω των αρμοδίων φορέων του, ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ, εφαρμόζει ήδη τα αντίστοιχα μέτρα της φάσης 6. Δώδεκα είναι τα κρούσματα στη χώρα μας.

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τα νέα δεδομένα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και για αυτό το στάδιο εξάπλωσης της Νέας Γρίπης. Το σύστημα τελεί κάτω από διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με βάση και το προβλεπόμενο, από την πρώτη στιγμή, σχέδιο. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος ανησυχίας λόγω της ηπιότητας της Νόσου και της θερινής περιόδου αλλά κυρίως λόγω της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε αυτήν».

    Για τις περαιτέρω ενέργειες του Υπουργείου ο κ. Αβραμόπουλος συγκάλεσε για σήμερα σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης, μετά το πέρας της οποίας θα προβεί σε ανακοινώσεις.

    [10] Αυξάνει τη δημοτικότητα της

    Αυξάνεται ο αριθμός των Γερμανών που θέλουν να παραμείνει στην Καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διενεργήθηκε για τη δημόσια τηλεόραση ARD.

    Συγκεκριμένα, το 60% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι αν τους εζητείτο η γνώμη θα ψήφιζαν σήμερα υπέρ της παραμονής της Μέρκελ στο τιμόνι της χώρας. Από την άλλη πλευρά μόλις το 27% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του σοσιαλδημοκράτη Στάινμάγερ, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας της Μέρκελ. Το ποσοστό υποστήριξης στον Στάινμαγερ έχει υποχωρήσει κατά 7 μονάδες από τον περασμένο χρόνο, όταν ανακοίνωσε την πρόθεση να διεκδικήσει την καγκελαρία από τη Μέρκελ.

    Οι Γερμανοί ψηφίζουν για την ανάδειξη των νέων μελών του κοινοβουλίου στις 27 Σεπτεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 June 2009 - 6:30:32 UTC