Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μέτρα θωράκισης της χώρας"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] "Αντιδραστική πολιτική"
  • [04] "Αριστερή γραμμή πλεύσης"

  • [01] "Μέτρα θωράκισης της χώρας"

    «Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την εξέλιξη που έχει πάρει η νέα γρίπη καθώς και για τα μέτρα θωράκισης της χώρα μας το τελευταίο διάστημα, που τη διασφαλίζουν από την κλιμακούμενη ανάπτυξη της νόσου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, στη χώρα μας είχαμε δεκατέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων, τα οκτώ έχουν αποθεραπευθεί τελείως και το ένα ακολουθεί αποθεραπεία στο σπίτι. Ανέφερε ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων είναι μέσα στα λογικά πλαίσια, σημειώνοντας ότι είναι θετικό πως όλα τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας.

    Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για τον μήνα Σεπτέμβριο οπότε και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.

    Το σημαντικό είναι ότι είμαστε σε ετοιμότητα, έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις υπηρεσίες και έχουν ετοιμαστεί μεγάλα νοσοκομεία δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Διάλογος για θέματα Δημόσιας Τάξης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος ανακοίνωσε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητά να ορίσουν εκπροσώπους για σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης.

    Η κυβέρνηση, είπε, σταθερά και με συνέπεια επιδιώκει τη συνεννόηση με όλα τα κόμματα σε θέματα σημασίας και σπουδαιότητας για τη χώρα και τους πολίτες. Υπενθύμισε ανάλογη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η οποία, όπως είπε, προσέκρουσε «κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε στείρο μόνιμο "όχι"».

    Ο κ. Αντώναρος, υπενθύμισε πως ανάλογη επιστολή είχε στείλει ο κ. Μαρκογιαννάκης και πριν από ένα μήνα, στις 5 Μαΐου, χωρίς να πάρει απάντηση από τα κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα, αυτή τη φορά, η στάση τους να είναι πιο εποικοδομητική.

    «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται τη συμμετοχή του, τη συμβολή του, τις ιδέες που έχει για τη διαμόρφωση πολιτικών σε θέματα κεφαλαιώδους σημασίας. Ειδικά όταν πρόκειται για την προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης του πολίτη» επισήμανε ο κ. Αντώναρος. Τόνισε επίσης πως όσοι, αν αρνηθούν, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη του "όχι" και η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της.

    Μπορεί κάποιοι να περιορίζονται σε γενικόλογα ευχολόγια ή να παρουσιάζουν ως δήθεν δικές τους πρωτοβουλίες δράσεις που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή. Η αλήθεια δεν κρύβεται», συνέχισε και σημείωσε πως χάρις στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. «Μας ενδιαφέρουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα και όχι οι πρόσκαιρες και εκκωφαντικές τυμπανοκρουσίες στις οποίες καταφεύγουν κάποιοι ελπίζοντας ότι η φωνή τους θα ακουστεί», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Αντώναρος είπε επίσης πως θα έχει άδικο όποιος κάνει λόγο για διάλογο εκ των υστέρων: Δεν έχει καμία βάση τέτοια μομφή γιατί η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το καθήκον της, γιατί από αρχές Μαίου υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση στα κόμματα και γιατί ο διάλογος σε συγκεκριμένα θέματα είναι διαρκής.

    Απαντώντας σε όσους λένε ότι η κυβέρνηση σύρθηκε σβαυτά τα θέματα λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, είπε ότι ισχύουν όλα όσα έχει πει και ότι η κυβέρνηση δρα συνεχώς όλο αυτό το διάστημα με πρωτοβουλίες. Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση πήρε - αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ - μέτρα όπως η κατασκευή των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών και εδώ και τρία χρόνια δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου οι δικές μας ανησυχίες να ακουστούν.

    Παράλληλα ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών σε αντίθεση με τους προκάτοχους του επί ΠΑΣΟΚ, έχει συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και αναφέρθηκε στην προσπάθεια του πρωθυπουργού για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είπε ότι περιμένει να κατατεθούν στον επικείμενο διάλογο και πως όλα θα μελετηθούν. Με αφορμή άλλη ερώτηση είπε ότι η συνεννόηση δεν προϋποθέτει συμφωνία επί όλων των θεμάτων.

    Σε ό,τι αφορά την απέλαση λαθρομεταναστών, τόνισε ότι δεν υπάρχει ενιαία απαγόρευση και πως η κάθε περίπτωση ελέγχεται ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι οικονομικοί μετανάστες.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, Αθήνα/ξενοδοχείο «Athens Imperial»

  • 11η ετήσια συνάντηση του Συμβουλίου των Διοικητών της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου στη Θεσσαλονίκη.Σημείωση: Στις 13:00, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Συμβουλίου των Διοικητών της BSTDB, στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ενεργειών και της στρατηγικής της

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Φιλικός ανδρών: Ρουμανία-Ελλάδα - 09:30:00

  • Υδατοσφαίριση-World League γυναικών (θέσεις 7-8): Ιταλία-Ελλάδα - 09:30:00, Κίρισι (RUS)

  • Τζούντο-Βαλκανικό Πρωτάθλημα U20 & U17 (2η ημέρα) - 10:00:00, Λάρισα/Νεάπολη, (Χατζηδοπαυλάκης Ι.)

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Λιγκ Γυναικών (Α΄ όμιλος-4η εβδομάδα, 2ος αγώνας) - 17:30:00, Γκάμπροβο /Γκάμπροβο (BGR), 17:30 Βουλγαρία-Ελλάδα

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Λιγκ Ανδρών (Β΄ όμιλος-2η εβδομάδα, 2ος αγώνας) - 19:00:00, Καλαμάτα/Καλαμάτα (GRC), 19:00 Ελλάδα-Ρουμανία

  • Αυτοκίνητο-Ράλι Ακρόπολις (7ος αγώνας της χρονιάς, 3η ημέρα), 09:33 Λουτράκι 1

    10:07 Άγιοι Θεόδωροι 1

    10:55 Νέα Πίσια

    12:51 Λουτράκι 2

    13:25 Άγιοι Θεόδωροι 2

  • Τζούντο-Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών (2η ημέρα), Ταλίν (EST), (Χατζηδοπαυλάκης Ι.)

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (22η ημέρα), 13:30 ΟΦΗ-Κέρκυρα

    13:30 Ηλυσιακός-Περιστέρι

    13:30 Νηρέας Χαλανδρίου-Ιωνικός Νικαίας

    13:30 Γλυφάδα-Λάρισα

    13:30 ΝΟ Σύρου-Καλαμάκι

    13:30 ΟΥΚ Βόλου-Ποσειδών Ιλισίων

  • Στίβος-Γκόλντεν Λιγκ Βερολίνου-Μετέχει στο μήκος ο Λούης Τσάτουμας, Αποτελέσματα στο www.iaaf.org

    [03] "Αντιδραστική πολιτική"

    "Η ασφάλεια των Ελλήνων εργαζομένων δεν κινδυνεύει από τους μετανάστες, αλλά από την αντιδραστική πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑ.Ο.Σ.-ΕΕ. Το άγριο κυνήγι των μεταναστών δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης που διαρκώς θα μεγαλώνει και θα οξύνεται με ευθύνη και της ΕΕ", τονίζει το ΚΚΕ.

    Η λύση, αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα, βρίσκεται στην κοινή δράση Ελλήνων εργαζομένων και μεταναστών. Άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα υπάρχουν μόνο στην κατεύθυνση της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης των εργαζομένων και των λαών.

    Το ΚΚΕ ζητά "να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των μεταναστών, οι φυλακίσεις γιατί δεν έχουν χαρτιά, η επαναπροώθηση, να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας, με παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, δωρεάν σίτιση και στέγαση. Νομιμοποίηση όσων ζούν και εργάζονται στην ΕΛλάδα. Ασυλο στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ".

    [04] "Αριστερή γραμμή πλεύσης"

    Βαθιές τομές και ριζική ανασυγκρότηση της λειτουργίας του Συνασπισμού και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βγαίνουμε από τις Ευρωεκλογές με ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών και των στόχων μας και πρέπει να πούμε αλήθειες σχετικά με λάθη και παραλήψεις γιατί η αλήθεια είναι επαναστατική. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε τον κίνδυνο εσωστρέφειας τονίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να γίνει αφετηρία εσωστρέφειας αλλά να ειδωθεί και ως ευκαιρία για να ασχοληθούμε σοβαρά με χρόνιες δυσλειτουργίες.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απαντώντας σε επικρίσεις και κριτικές που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δήλωσε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη από τον ίδιο και ότι δεν την αντιλαμβάνεται ως αμφισβήτησή του. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «έχω τεράστια υπομονή και επιμονή και είμαι έτοιμος να ακούσω όλες τις απόψεις» και σημείωσε ότι «δεν θα συμφωνήσω με υπερβολές που πληγώνουν τα μέλη της παράταξης και τους ψηφοφόρους μας».

    Αναφερόμενος στα πρώτα συμπεράσματά του για το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι:

    1.Η αποχή υπερβαίνει κάθε προηγούμενο.

    2.Υπάρχει συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος με κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση των δύο μεγάλων κομμάτων σε ψηφοφόρους ωστόσο αυτή η κρίση ταυτόχρονα έσωσε τον δικομματισμό.

    3.Υπάρχει σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς η οποία καρπώνεται την αντίδραση των κοινωνικών στρωμάτων στην κρίση. Η τάση ανόδου της ακροδεξιάς πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας επηρεάζει και τα δύο μεγάλα κόμματα και διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η κυβέρνηση έχει ενταχθεί στην γραμμή Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι κατά των μεταναστών και πίσω από αυτή την γραμμή σέρνεται και το ΠΑΣΟΚ με την ελπίδα ότι θα ωφεληθεί και έκανε λόγο για κατάντια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Τσίπρας είναι το μοναδικό ιδεολογικό και πολιτικό αντίβαρο στην ακροδεξιά και πρέπει να αναζητήσουμε ηγεμονία ιδεών σε κοινωνικό επίπεδο και να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

    4.Σημειώνεται πλήρης κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη η οποία είναι κομμάτι της κρίσης και πλέον δεν είναι σε θέση να συνάψει κοινωνικές συμμαχίες. Η ευρωπαϊκή πολιτική στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και στην κρίση θα φέρει κοινωνικές αναταραχές προέβλεψε ο κ. Τσίπρας.

    5.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να προβάλει την δική του απάντηση στην κρίση ούτε στον φόβο που γεννούν η κρίση και η ανασφάλεια που τροφοδοτούν την ακροδεξιά.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στη συνέχεια και σε σημεία βάσιμης κριτικής που όπως είπε δημιούργησαν προβλήματα και έφεραν το γνωστό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι υπάρχει άποψη ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο αν ο κ. Παπαδημούλης βρισκόταν σε υψηλότερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Και διερωτήθηκε: Ήταν θέμα επιλογής της ηγεσίας να ακυρώσουμε την εσωτερική κομματική διαδικασία; Ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι υπάρχουν όροι της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΝ που κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει.

    Στην κριτική ότι εγκαταλείψαμε τον αριστερό ευρωπαϊσμό η απάντηση είναι επίσης αρνητική είπε ο κ. Τσίπρας. Απαντώντας στη συζήτηση περί προσωπικών αντιπαραθέσεων στην ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις όχι όμως προσωπικές αντιπαραθέσεις.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι υπερασπίζεται με σθένος τη συλλογικότητα και τη δημοκρατία

    Όσον αφορά τις αιτιάσεις περί πολιτικής στροφής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πολιτικές στροφές δεν γίνονται στους διαδρόμους αλλά στα συνέδρια και όποιος επιθυμεί κάτι τέτοιο να ζητήσει συνέδριο.

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επανακαθόρισε τη στάση του ούτε με την οικονομική κρίση και σήμερα διολισθαίνει στην ατζέντα της δεξιάς, του λαϊκισμού βτου νόμου και της τάξηςβ που είναι ένας επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος. Για τους λόγους αυτούς, πρόσθεσε, δεν τίθεται ζήτημα κεντρικής πολιτικής συνεργασίας ωστόσο διευκρίνισε πως κοινές δράσεις μπορεί να υπάρξουν σε ορισμένα θέματα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέφερε τη θέση του για την ανάγκη ενός ισχυρού αριστερού πόλου, προσθέτοντας ότι σήμερα φαίνεται ανέφικτο να γίνει, αλλά η πίεση της κοινωνίας θα μας οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ για το ΚΚΕ και τους Οικολόγους είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε να τους χαϊδεύουμε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν χρόνιες ανεπάρκειες και προβλήματα και με τον τρόπο αυτό δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος του αριστερού μας οράματος. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα ηγηθεί μιας προσπάθειας για βαθειά τομή στη λειτουργία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ , ζήτησε να ανοίξει ο διάλογος σε όλες τις οργανώσεις και το Διαδίκτυο και, μετά από ένα μήνα, σε μια νέα συνεδρίαση της ΚΕ, να ληφθούν αποφάσεις αλλά και να εκλεγεί νέος γραμματέας του ΣΥΝ δεδομένου ότι ο κ. Χουντής εξελέγη ευρωβουλευτής.

    Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί η αριστερή γραμμή του κόμματος εκφράζοντας την ελπίδα ότι χωρίς εσωστρέφεια θα πετύχει τους στόχους του εκτός κι αν αποφασίσουμε να αλληλοσκοτωθούμε, είπε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 June 2009 - 4:30:21 UTC