Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε η εισήγηση

  • [01] Εγκρίθηκε η εισήγηση

    H Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τόσο την εισήγηση, όσο και το κλείσιμο του προέδρου του κόμματος Α. Τσίπρα, αντίθετα καταψηφίστηκε το κείμενο που κατέθεσε η Ανανεωτική Πτέρυγα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου της ΚΠΕ, κατά τη διήμερη συζήτηση μίλησαν 125 στελέχη του ΣΥΝ. Οι ομιλίες του κ. Τσίπρα θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης, η οποία θα διεξαχθεί στις οργανώσεις και τις Νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

    Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, η ΚΠΕ θα συνέλθει εκ νέου.

    Η Ανανεωτική Πτέρυγα με ανακοίνωσή της, αμέσως μετά τη λήψη των εργασιών της ΚΠΕ τονίζει ότι πρότεινε η αναζήτηση των αιτίων της εκλογικής ήττας να στραφεί στην πολιτική γραμμή που ακολούθησε ο ΣΥΝ το προηγούμενο διάστημα. Πρότεινε αλλαγές στην πολιτική και τις συνεργασίες του κόμματος, απολύτως εφικτές και πραγματοποιήσιμες στο πλαίσιο της γενικής μας κατεύθυνσης. Δυστυχώς, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΚΠΕ δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις αυτές, επισημαίνει η ανακοίνωση και εκτιμά ότι "το μήνυμα της κάλπης δεν ελήφθη".

    Αλ. Τσίπρας: "Χωρίς αλλαγή πολιτικής"

    Με αυστηρή κριτική για τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων στο πλαίσιο του Συνασπισμού, με την δήλωσή ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΝ, αλλά χωρίς αλλαγή πολιτικής, με τη βεβαιότητα ότι ο χώρος της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς δεν πρόκειται να καταστραφεί και με την διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπάρχει επειδή τον έχει ανάγκη η κοινωνία, ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας έκλεισε τη διήμερη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Κύριο χαρακτηριστικό της διήμερης συζήτησης ήταν η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων του ΣΥΝ, της Ανανεωτικής Πτέρυγας και του Αριστερού Ρεύματος με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Ανανεωτική Πτέρυγα και με το κείμενο που είχε καταθέσει ζητούσε αλλαγή πολιτικής, ενώ το Αριστερό Ρεύμα αντέτεινε ότι αλλαγή πολιτικής συντελείται στα συνέδρια και υπερασπίστηκε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε κοινή δήλωση δέκα νομαρχιακών επιτροπών του Συνασπισμού που επισημαίνουν ότι η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή έγινε σε αρρωστημένο κλίμα, επικρίνουν την λειτουργία των τάσεων και ζητούν από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

    Ο κ. Τσίπρας στην καταληκτική ομιλία του υπογράμμισε ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη , καθώς όπως είπε το παιχνίδι έχει στρωθεί στο συντηρητικό στρατόπεδο στο οποίο βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το μόνο αντίβαρο σε αυτή την πραγματικότητα είναι η πολιτική του ΣΥΝ και για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφευχθεί η εσωστρέφεια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ο χώρος της Αριστεράς μπορεί να ηττήθηκε αλλά δεν πρόκειται να καταστραφεί. Δεν καταστράφηκε, πρόσθεσε, όταν είχε ποσοστά κάτω του 2% και δεν καταστράφηκε γιατί τον χώρο αυτόν τον είχε και τον έχει ανάγκη η κοινωνία.

    Κάνοντας μια προσπάθεια να ωθήσει τη συζήτηση στο μέλλον, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η ήττα στις ευρωεκλογές αλλά το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας τις εθνικές εκλογές και μια πιθανή νέα ήττα δεν θα αφορά μόνο την ηγεσία, αλλά όλους.

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε με μεγάλη ένταση για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος σημειώνοντας ότι θύμιζε "Βαβυλωνία αυτό που εξέπεμπε προς τα έξω", ενώ απαντώντας έμμεσα στον θόρυβο που προκλήθηκε με το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, αντεπιτέθηκε στην κριτική που του ασκήθηκε τονίζοντας ότι ο ίδιος μετά το 11% που πήρε ως υποψήφιος δήμαρχος επέλεξε να μην θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής προκειμένου να δράσει στον Δήμο, τονίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να κάνει πολιτική καριέρα. Επίσης, είπε ότι η ανάδειξη των ευρωβουλευτών, κυρίως του ΣΥΝ, έγινε με βάση το καταστατικό που δεν αμφισβήτησε κανείς και στο τέλος, είπε, μια δημοκρατική διαδικασία μετατράπηκε σε πρόβλημα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος κυρίως στην Ανανεωτική Πτέρυγα, διερωτήθηκε "τι προτείνετε", αφού ούτε θέμα ηγεσίας έθεσε, ούτε συνέδριο ζήτησε για αλλαγή πολιτικής και επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός σε αλλαγές στην λειτουργία του κόμματος.

    Αναφερόμενος στις οργανωτικές δυσλειτουργίες του ΣΥΝ ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός επισημαίνοντας ότι χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των στελεχών το κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει. Για την λειτουργία των τάσεων διερωτήθηκε αν είναι ρεύματα ιδεών ή μηχανισμοί και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά την προεκλογική περίοδο που τα μέλη του κόμματος αγωνίζονταν "στην Κουμουνδούρου επικρατούσε σιωπή".

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει για τον έχει ανάγκη η κοινωνία επισημαίνοντας και εκεί την ανάγκη βελτιώσεων.

    Κατά τη συζήτηση όπως προαναφέρθηκε επικράτησε αντιπαράθεση μεταξύ των τάσεων .

    Ο κ. Λαφαζάνης στην τοποθέτηση του επέκρινε την Ανανεωτική Πτέρυγα γιατί ενώ ζητά αλλαγή πολιτικής δεν θέλει συνέδριο, ενώ έκανε λόγο και για διγλωσσία των στελεχών της.

    Ο κ. Δ. Παπαδημούλης στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη καθαρή ήττα και ζήτησε αλλαγή πολιτικής προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη. Είπε επίσης ότι δεν βοήθησε , αντίθετα το θέμα της εκπροσώπησης στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και ο θόρυβος που προκλήθηκε , ενώ σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας ούτε ανατροπής των αποφάσεων του συνεδρίου, αλλά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να είναι πρόεδρος του κόμματος χωρίς ομηρίες και κηδεμονίες.

    Ο απερχόμενος Γραμματέας Ν. Χουντής στην ομιλία του απέκρουσε τις αιτιάσεις και του Λ. Κύρκου για το ευρωψηφοδέλτιο λέγοντας ότι ο ίδιος κρατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του ιστορικού ηγέτη μετά το εσωκομματικό δημοψήφισμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 June 2009 - 16:30:16 UTC