Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Πολιτισμού
  • [02] "Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Πρόταση συνεργασίας
  • [05] Σύσκεψη για τη γρίπη
  • [06] Αποδοχή με όρους

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Πολιτισμού

    Συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης κ. Δ. Παντερμαλή, θα έχει ο πρωθυπουργός στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Διάλογος για θέματα Δημόσιας Τάξης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος ανακοίνωσε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητά να ορίσουν εκπροσώπους για σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης.

    Η κυβέρνηση, είπε, σταθερά και με συνέπεια επιδιώκει τη συνεννόηση με όλα τα κόμματα σε θέματα σημασίας και σπουδαιότητας για τη χώρα και τους πολίτες. Υπενθύμισε ανάλογη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η οποία, όπως είπε, προσέκρουσε «κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε στείρο μόνιμο "όχι"».

    Ο κ. Αντώναρος, υπενθύμισε πως ανάλογη επιστολή είχε στείλει ο κ. Μαρκογιαννάκης και πριν από ένα μήνα, στις 5 Μαΐου, χωρίς να πάρει απάντηση από τα κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα, αυτή τη φορά, η στάση τους να είναι πιο εποικοδομητική.

    «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται τη συμμετοχή του, τη συμβολή του, τις ιδέες που έχει για τη διαμόρφωση πολιτικών σε θέματα κεφαλαιώδους σημασίας. Ειδικά όταν πρόκειται για την προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης του πολίτη» επισήμανε ο κ. Αντώναρος. Τόνισε επίσης πως όσοι, αν αρνηθούν, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη του "όχι" και η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της.

    Μπορεί κάποιοι να περιορίζονται σε γενικόλογα ευχολόγια ή να παρουσιάζουν ως δήθεν δικές τους πρωτοβουλίες δράσεις που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή. Η αλήθεια δεν κρύβεται», συνέχισε και σημείωσε πως χάρις στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. «Μας ενδιαφέρουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα και όχι οι πρόσκαιρες και εκκωφαντικές τυμπανοκρουσίες στις οποίες καταφεύγουν κάποιοι ελπίζοντας ότι η φωνή τους θα ακουστεί», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Αντώναρος είπε επίσης πως θα έχει άδικο όποιος κάνει λόγο για διάλογο εκ των υστέρων: Δεν έχει καμία βάση τέτοια μομφή γιατί η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το καθήκον της, γιατί από αρχές Μαίου υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση στα κόμματα και γιατί ο διάλογος σε συγκεκριμένα θέματα είναι διαρκής.

    Απαντώντας σε όσους λένε ότι η κυβέρνηση σύρθηκε σβαυτά τα θέματα λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, είπε ότι ισχύουν όλα όσα έχει πει και ότι η κυβέρνηση δρα συνεχώς όλο αυτό το διάστημα με πρωτοβουλίες. Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση πήρε - αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ - μέτρα όπως η κατασκευή των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών και εδώ και τρία χρόνια δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου οι δικές μας ανησυχίες να ακουστούν.

    Παράλληλα ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών σε αντίθεση με τους προκάτοχους του επί ΠΑΣΟΚ, έχει συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και αναφέρθηκε στην προσπάθεια του πρωθυπουργού για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είπε ότι περιμένει να κατατεθούν στον επικείμενο διάλογο και πως όλα θα μελετηθούν. Με αφορμή άλλη ερώτηση είπε ότι η συνεννόηση δεν προϋποθέτει συμφωνία επί όλων των θεμάτων.

    Σε ό,τι αφορά την απέλαση λαθρομεταναστών, τόνισε ότι δεν υπάρχει ενιαία απαγόρευση και πως η κάθε περίπτωση ελέγχεται ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι οικονομικοί μετανάστες.

    [02] "Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων"

    Η κυβέρνηση δεν διαθέτει συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική, δήλωσε ο κ.Γ.Παπανδρέου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι».

    Υπενθύμισε τα βήματα που είχαν κάνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - δημιουργία συνοριοφυλάκων, ενίσχυση λιμενικού σώματος, σύναψη συμφωνιών επαναπροώθησης με την Τουρκία- και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «έχει αφήσει εντελώς ανοικτά τα σύνορά μας και δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια εφαρμογής των διμερών συμφωνιών». Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί σοβαρή προσπάθεια και «όχι καλλιέργεια φόβου και ρηγμάτων στην ελληνική κοινωνία».

    Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση-παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τα οκτώ μέτρα για την μεταναστευτική πολιτική, που συγκροτούν το σχέδιο του κινήματος και συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

    1) Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.

    2) Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Και ειδικότερα σκληρή διεκδίκηση στην ΕΕ για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.

    3) Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών - και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.

    4) Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της ΕΕ, που θα εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων. Ειδικότερα, με την αναθεώρηση της Σύμβασης του Δουβλίνου ΙΙ.

    5) Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες.

    Δηλαδή γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και προστασία από την πολιτεία, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.

    6) Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στο χώρο της παιδείας, της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, της απόδοσης του δικαιώματος της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους της δεύτερης γενιάς.

    7) Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, στην κυβέρνησή μας, η συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής μας πολιτικής στην Ελλάδα θα γίνεται από ένα Υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.

    8) Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των πόλεών μας, των γειτονιών, ειδικά για γειτονιές που γκετοποιούνται - με παρεμβάσεις σχεδιασμένες και συνολικές. Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ, με σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών, με την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων τους, και την εγγύηση της ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία μας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει στην δήλωσή του ότι «η ασφάλεια του πολίτη είναι πρώτιστο αγαθό για την δημοκρατική παράταξη», αναφέρεται στα όσα έπραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό και επισημαίνει ότι σήμερα η χώρα μας μαστίζεται «από την ανομία, την ατιμωρησία, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την έλλειψη πολιτικής και την κυριαρχία της πελατειακής μικροπολιτικής που έχει φέρει το κράτος στα όρια της αποσύνθεσης.»

    «Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στη βία και ανομία που ζει ο πολίτης της πόλης με έξαρση εγκληματικότητας, βίας και ένταση της κοινωνικής περιθωριοποίησης για μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας» σημειώνει ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «η έλλειψη σχεδίου και πολιτικής και η ανομία και η απουσία κράτους αφορά και στο ζήτημα της μετανάστευσης».

    «Πέντε χρόνια τώρα, είναι ανύπαρκτη η πολιτική της ΝΔ για την μετανάστευση, τον πολιτικό πρόσφυγα και την παράνομη μετανάστευση. Tην ίδια ανυπαρξία πολιτικής παρουσίασε η ΝΔ και το β90-β93, με ανάλογα τα προβλήματα ανομίας στην χώρα» σημειώνει ο Γ. Παπανδρέου.

    «Η σημερινή κυβέρνηση απουσίασε εκκωφαντικά από διεκδικήσεις στην ΕΕ για το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων μας, των κοινών συνόρων της Ευρώπης.

    Αγνόησε και υποβάθμισε σημαντικές μας επιτυχίες, πχ. την πρακτική της επανεισδοχής λαθρομεταναστών που ακολουθήσαμε και που είχε πάρει και την μορφή επίσημης συμφωνίας με την Τουρκία. Απαξίωσε το Λιμενικό Σώμα και την συνοριοφυλακή, που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πελατειακές μεταθέσεις, και την υποβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς, ενώ δεν εξασφάλισε και νέα σύγχρονα μέσα που χρειάζεται η χώρα για την φύλαξη των συνόρων μας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «αντί για αγροφύλακες και την αιχμαλωσία των νέων στα stage θα έπρεπε να υπήρχε σοβαρή πολιτική αξιοκρατικών προσλήψεων στο Δημόσιο, εκεί όπου πράγματι υπάρχουν ανάγκες.»

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικρίνει την κυβέρνηση ότι «δεν αξιοποιεί σημαντικά κονδύλια της ΕΕ για τα θέματα μεταναστών και πολιτικών προσφύγων και δεν έχει καμία πολιτική για αυτούς που ζητούν πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, από νομικής πλευράς, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, που περιφέρονται στις πόλεις και στα λιμάνια μας και μπαινοβγαίνουν στα κρατητήρια και τις φυλακές και ωθούνται εκ των πραγμάτων στην εγκληματικότητα.»

    «Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική ένταξης των νομίμων μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της δεύτερης γενιάς νέων μεταναστών, που μόνη πατρίδα που γνωρίζουν είναι η Ελλάδα» προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας την ΝΔ ότι λόγω απουσίας πολιτικής έχει «κάνει την κοινωνία ξέφραγο αμπέλι, ενώ «όλοι ζούμε την ανομία στην Ομόνοια, την Κυψέλη, την Πάτρα, από το Αγαθονήσι μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα και τόσες άλλες περιοχές της χώρας μας.»

    «Και εδώ δεν πάει άλλο. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σπασμωδικές επικοινωνιακές πολιτικές που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε ψηφοθηρικές στοχεύσεις και όχι να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα που ζει η κοινωνία, ενώ νομοτελειακά δημιουργούν πολώσεις χωρίς θετικό αποτέλεσμα και πληγές που θα πληρώσει η Ελλάδα, οι παλιννοστούντες, καθώς και ο νόμιμος μετανάστης και ο ξένος υπήκοος στην χώρα μας.»

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι το Κίνημα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του στο θέμα αυτό σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τις ΜΚΟ και τις οργανώσεις των μεταναστών, ενώ θα ξεκινήσει διάλογο και με την Εκκλησία της Ελλάδας ώστε να αποφευχθούν άκαιρες συγκρούσεις με θρησκευτικό ή πολιτιστικό χαρακτήρα, που θα τραυματίσουν την ελληνική κοινωνία.

    «Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει σήμερα ως αντιπολίτευση την παρουσία του διεθνώς, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην Σοσιαλιστική Διεθνή, με θέσεις που αντιμετωπίζουν τις αιτίες, τις ρίζες του μεταναστευτικού και προσφυγικού κινήματος.

    Τη φτώχεια, τις πολεμικές συγκρούσεις, την πολιτική καταπίεση, την κατάρρευση οικοσυστημάτων» καταλήγει στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στη σύσκεψη για την ασφάλεια

    Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στη σύσκεψη για την ασφάλεια, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου κ.Μ.Καρακλιούμη.

    «Σε όλα τα θέματα δημόσιας τάξης το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και βεβαίως και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο εμείς δε λησμονήσαμε στην προεκλογική περίοδο. Έχουμε μιλήσει για γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες. Έχουμε μιλήσει για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Θα προσέλθουμε στη συνάντηση»,τόνισε.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεργασία πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με υπουργό Πολιτισμού Α. Σαμαρά και πρόεδρο Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή (11:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Επίσκεψη της Υπ.Εργασίας Φ Π Πετραλλιά στο παράρτημα της Εργατικής Εστίας (12:00:00, Αθήνα/Πατησίων 125)

  • 34η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Αίθουσα Eκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου- 18:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ποδηλατοδρομία διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης από το άγαλμα Μ.Αλεξάνδρου έως το Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για το Περιβάλλον (19:00:00, Θεσσαλονίκη/παραλία)

  • Κοινή εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου και της EUROBANK, με θέμα: "Η Eurobank στηρίζει τις Μικρές Επιχειρήσεις και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες", στην Αποθήκη Δ' του ΟΛΘ (19:30:00, Θεσσαλονίκη/Λιμάνι )

  • Εκδήλωση με θέμα την προϊστορική Θεσσαλονίκη διοργανώνουν οι απόφοιτοι αμερικανικών πανεπιστημίων- σύλλογος Β. Ελλάδος, στο "Ηλέκτρα Παλάς" (19:30:00, Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους)

  • Εγκαίνια της έκθεσης "Γιώργος Ξένος - Γεωμετρία εν αναμονή", από τη Μ. Γιαννάκου ( 20:00:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138)

  • Διεθνές συνέδριο (15-19 Ιουνίου) για τα πολύπλοκα φαινόμενα της φυσικής διοργανώνεται στη Χαλκιδική (Sani Beach hotel), υπό την αιγίδα του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., (Θεσσαλονίκη/Χαλκιδική). Σημείωση: Το συνέδριο έχει τίτλο "Σύγχρονες προκλήσεις στη μη γραμμική φυσική πλάσματος" και οι εργασίες γίνονται προς τιμή του Έλληνα Καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου για τη διακεκριμένη προσφορά στην Επιστήμη του διαστήματος

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Ευρωμπάσκετ γυναικών (Β΄ φάση, 3η Αγωνιστική) Σλοβακία-Ελλάδα - 15:15:00, Ρίγα, Λετονία

  • Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Ελπίδων 2009 (τελική φάση)

    [04] Πρόταση συνεργασίας

    Πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ καταθέτει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, το ερώτημα είναι «ή κυβέρνηση Καραμανλή-Καρατζαφέρη ή κυβέρνηση Παπανδρέου».

    «Λέω λοιπόν στον κ. Καραμανλή. Πάμε να κυβερνήσουμε με 160 βουλευτές και ο κ. Καραμανλής απαντά: βμόνος μου κι ας πάω στους 85β. Αυτό λοιπόν το βγινάτιβ του Καραμανλή αφαιρεί αυτόματα το δικαίωμα έκφρασης από πολλούς βουλευτές» τονίζει ο κ. Καρατζαφέρης.

    Απαντώντας εξάλλου στην υπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Μπακογιάννη, που τον χαρακτήρισε ακραίο λαϊκιστή, ο κ. Καρατζαφέρης δηλώνει ότι «είμαι τόσο αυθεντικός λαϊκιστής που εγώ και η οικογένειά μου δεν ορμήσαμε ακάθεκτοι στις αποθήκες της Siemens [..] Η κ. Μπακογιάννη πιστεύει ότι εκβιάζοντας τον Κ. Καραμανλή θα γλιτώσει τον έλεγχο. Όταν μιλήσει η παρέα της -κ.κ. Χριστοφοράκος, Καραβέλας, Δημητριάδης-, δεν θα έχει που να κρυφτεί. Καλύτερα λοιπόν βκαιροσκόποςβ παρά κερδοσκόπος».

    Υπέρ του διαλόγου

    "Παρότι δεν έχουμε πειστεί ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακό "πυροτέχνημα" και επειδή ως κόμμα είμαστε ούτως ή άλλως υπέρ του δημοκρατικού διαλόγου, ο ΛΑ.Ο.Σ θα μετάσχει στη σύσκεψη και θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβυ κ. Γιώργο Γεωργίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ.Αϊβαλιώτης, απαντώντας στην επιστολή του κ.Μαρκογιαννάκη που καλεί σε διάλογο τα κόμματα για θέματα ασφάλειας.

    [05] Σύσκεψη για τη γρίπη

    Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας. Στη συνέχεια, ο κ. Δ.Αβραμόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας έχουν φθάσει τα 20, κυρίως λόγω της τουριστικής κίνησης. Από τα 20 περιστατικά, τα οκτώ έχουν ιαθεί πλήρως.

    «Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, το Σάββατο.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την εξέλιξη που έχει πάρει η νέα γρίπη καθώς και για τα μέτρα θωράκισης της χώρα μας το τελευταίο διάστημα, που τη διασφαλίζουν από την κλιμακούμενη ανάπτυξη της νόσου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι μέσα στα λογικά πλαίσια, σημειώνοντας ότι είναι θετικό πως όλα τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας.

    Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για τον μήνα Σεπτέμβριο οπότε και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.

    Το σημαντικό είναι ότι είμαστε σε ετοιμότητα, έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις υπηρεσίες και έχουν ετοιμαστεί μεγάλα νοσοκομεία δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

    [06] Αποδοχή με όρους

    Ετοιμος να δεχτεί την ίδρυση ενός αποστρατικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους που θα αναγνωρίσει το Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού, δήλωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.

    "Αν λάβουμε διεθνείς εγγυήσεις για την αποστρατικοποίηση και οι Παλαιστίνιοι αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού, τότε θα πετύχουμε μια λύση βασισμένη σε ένα αποστρατικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ", τόνισε.

    "Ο καθένας με τη σημαία του, με τον εθνικό του ύμνο. Το έδαφος που θα δοθεί στους Παλαιστίνιους θα είναι χωρίς στρατό, χωρίς έλεγχο του εναερίου χώρου, χωρίς την προώθηση σε αυτό όπλων, χωρίς τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συμμαχίες με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου", πρόσθεσε.

    "Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις, νωρίτερα ή αργότερα, θα έχουμε ένα νέο Χαμαστάν εδώ", είπε υποδηλώνοντας την κυριαρχία της ισλαμιστικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Οι αποχωρήσεις που το Ισραήλ διεξήγαγε κατά το παρελθόν δεν άλλαξαν αυτήν την πραγματικότητα", τόνισε αναφερόμενος στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ μετά την αποχώρηση από το Λίβανο το 2000 και εκείνες της Χαμάς μετά την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.

    Ο Νετανιάχου απέκλεισε επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι το πρόβλημά τους πρέπει να επιλυθεί "εκτός των συνόρων" του εβραϊκού κράτους. "Η επιστροφή τους δεν συνάδει με τη διατήρηση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέκλεισε το πάγωμα του εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως ζητεί η διεθνής κοινότητα.

    "Δεν επιθυμώ την κατασκευή νέων οικισμών ή την κατάσχεση εδαφών, αλλά πρέπει να επιτραπεί στους κατοίκους των (εβραϊκών) οικισμών να ζουν φυσιολογικά", τόνισε αποκλείοντας συνεπώς το πάγωμα της ανέγερσης νέων κατοικιών στους ήδη υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς, προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της "φυσικής ανάπτυξης" του πληθυσμού, όπως δήλωσε.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι "τορπιλίζει" όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

    "Η ομιλία του τορπιλίζει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή", δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. "Εμποδίζει τις προσπάθειες για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, αψηφώντας την αμερικανική κυβέρνηση", πρόσθεσε.

    Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, επέκρινε έντονα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    "Μίλησε για παλαιστινιακό κράτος αφαιρώντας του την υπόστασή του, αποκλείοντας το πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού. Ζητώντας την αναγνώριση του εβραϊκού χαρακτήρα του Ισραήλ, θέλει οι Παλαιστίνιοι να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου σιωνιστικού κινήματος", δήλωσε ο Ράμπο.

    "Θέλει να επιβάλλει μια λύση μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των προσφύγων και θέτοντας ως όρο ότι η Ιερουσαλήμ δεν θα είναι η μελλοντική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και το κράτος αυτό δεν θα έχει καμιά μορφή κυριαρχίας", τόνισε.

    "Χρησιμοποίησε τις λέξεις +παλαιστινιακό κράτος+ αλλά στην ουσία θέλει ένα ισραηλινό προτεκτοράτο", επισήμανε.

    Ομπάμα: Σημαντικο βήμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και χαρακτήρισε "σημαντικό βήμα προς τα εμπρός" τη θέση του κ. Νετανιάχου για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

    "Ο πρόεδρος χαιρέτισε τοι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που διαφαίνεται στην ομιλία του πρωθυπουργού Νετανιάχου" ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΛΕυκού Οϊκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί υπέρ της λύσης για δύο κράτη, ένα εβραικό κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαίστινιακό κράτος, στην ιστορική γή και για τους δύο λαούς", πρόσθεσε ο κ. Γκιμπς.

    "Πιστεύει (ο αμερικανός πρόεδρος) ότι αυτή η λύση μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί τόσο την ισραηλινή ασφάλεια όσο και την εκπλήρωση των νόμιμων επιθυμιών των Παλαιστίνιων για ένα δικός τους βιώσιμο κράτος και καλοσωρίζει την ενθάρυνση προς την κατεύθυνση αυτή που περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου", κατέληξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος ισραηλινός πρωθυπουργός πιεζόμενος από τη διεθνή κοινότητα, αποδέχτηκε στην ομιλία του την αρχή για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, θέτοντας ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις που απορρίφθηκαν αμέσως από την παλαιστινιακή πλευρά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 June 2009 - 4:30:27 UTC