Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ολα έτοιμα για τα εγκαίνια"
  • [02] Αλλαζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών
  • [03] Σύσκεψη για τη γρίπη
  • [04] Κλιμακώνεται η ένταση

  • [01] "Ολα έτοιμα για τα εγκαίνια"

    Συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς τόνισε, ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα γίνει σε λίγες μέρες μια μοναδική στέγη πολιτισμού για ολόκληρο τον κόσμο.

    Ηδη, πρόσθεσε, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης με πολύ θετικό τρόπο ρίχνουν το φως τους πάνω στην Ελλάδα, πάνω στην Ακρόπολη και πάνω στα αριστουργήματα του Μουσείου.

    Εχουμε κάνει, είπε, όλη την προετοιμασία που απαιτείται και γι'αυτήν ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό και είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά, το Σάββατο.

    Ο κ. Παντερμαλής από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του Μουσείου θα είναι λαμπρά, αλλά συγχρόνως θα είναι οικεία, αφού εκτός από τους επίσημους, τρεις ημέρες θα δέχεται τον ανώνυμο πολίτη.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα Μάρμαρα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και αν θα έρθουν κάποια μέρα στο Μουσείο, ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του, ενώ σε άλλο ερώτημα για την κρίση στη ΝΔ, ο υπουργός Πολιτισμού είπε, "είναι πολύ σημαντικό το θέμα για να πούμε ο,τιδήποτε άλλο".

    Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος ανακοίνωσε ότι αύριο στις 12.00 θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Σε ερώτηση αν το ΚΥΣΕΑ θα πάρει αποφάσεις για τη λαθρομετανάστευση απάντησε πως δεν έχει αυτή την εντύπωση.

    Ο κ. Αντώναρος ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωί ο πρωθυπουργός είχε δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Φίσερ.

    Το τηλεφώνημα έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Φίσερ και κάλυψε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο Κώστας Καραμανλής έθεσε στη συνομιλία θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για την ελληνική πλευρά.

    Ο Ευ. Αντώναρος για λαθρομετανάστες

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος επανέλαβε σήμερα πως την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Τσέχο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα των παράνομων μεταναστών.

    Η Ελλάδα, είπε, επέμεινε ώστε να συμπεριληφθεί κεφάλαιο για την λαθρομετανάστευση στο προσεχές Συμβούλιο και αυτό οριστικοποιήθηκε με την επιστολή προς τον κ. Φίσερ.

    "Το θέμα τίθεται πλέον στον ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τονίσει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύτατες μεταναστευτικές πιέσεις, δυσανάλογες προς το μέγεθος της χώρας και να επισημάνει τις δυνατότητες που έχει η χώρα να αντιμετωπίσει αυτούς τους πολύ μεγάλους, συνεχώς αυξανόμενους, αριθμούς παρανόμων, ως επί τω πλείστον, οικονομικών μεταναστών", σημείωσε.

    Τόνισε, επίσης, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καμιά καθυστέρηση και αυτά αναφέρονται στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Φίσερ και σημείωσε ότι από τον Ιούνιο του 2004 έχουν γίνει κινήσεις τόσο από τον κ. Κ. Καραμανλή, όσο και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών ώστε να αποσαφηνιστεί η ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

    Το πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε, γίνεται αντιληπτό σε μακρινές χώρες, που είναι δύσκολο να τους εξηγήσει κανείς την ιδιαιτερότητά του.

    Για την κριτική που γίνεται περί "στρατοπέδων συγκέντρωσης", αλλά και για τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών,ο κ.Αντώναρος είπε ότι χρησιμοποιούνται λαθεμένες εκφράσεις.

    Αφού επεσήμανε ότι έχουν φτάσει στα άκρα οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας μας, τόνισε πως είναι φυσικό, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, να δημιουργούνται κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών.

    "Θα θυμάστε ότι πριν 2,5 χρόνια δεχόμασταν κριτική από φορείς του εξωτερικού γιατί διαθέταμε σχεδόν μηδενικό αριθμό τέτοιων κέντρων υποδοχής", συμπλήρωσε και είπε, επίσης, ότι "γινόταν κριτική για τον τρόπο με τον οποίο φερόταν - δεν ήταν αλήθεια - ότι αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές παράνομους μετανάστες".

    Επεσήμανε ότι τίποτα από αυτά που οργανώνονται, με πλήρη σεβασμό στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ισχύουν για κάθε πολίτη, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ξυπνά κάποιες άλλες μνήμες.

    "Άλλες εποχές. Δεν ισχύουν βεβαίως σε καμία περίπτωση όλα αυτά σε μια χώρα στην οποία είναι αποδεδειγμένη η ισονομία και η ισοπολιτεία για όλους", τόνισε.

    Παράλληλα είπε ότι τα θέματα αυτά είναι φυσικό να συζητούνται και σε τοπικό επίπεδο, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

    Είναι πρόωρο, είπε, κάποιοι να προσπαθούν, για καθαρά πολιτικούς, κομματικούς ή άλλους λόγους, να εκμεταλλευτούν καταστάσεις,που θα δώσουν λύση σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ίδιες κοινωνίες που κάποιοι προσπαθούν τις κινητοποιήσουν εναντίον αυτών των λύσεων. Στόχος, ανέφερε, είναι η άμβλυνση του προβλήματος και υπενθύμισε ότι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ακουγόταν ότι δήθεν δεν γινόταν τίποτα.

    "Δεν μπορεί τα ίδια πρόσωπα που χθες κατέκριναν την Πολιτεία και τις αρχές ότι δήθεν δεν έχουν κάνει τίποτα, τώρα να κάνουν άλλου είδους κριτική γιατί δήθεν οι επεξεργασμένες λύσεις κάποιον θα βλάψουν. Η κριτική πολλές φορές προέρχεται από κατ' επάγγελμα διαμαρτυρόμενους", κατέληξε.

  • ** Την Παρακευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητά να ορίσουν εκπροσώπους για σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης.

    [02] Αλλαζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

    Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την αλλαγή του νόμου "περί ευθύνης υπουργών" μετά από σχετική εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός, ζητούν με επιστολή τους που παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Προκόπης Παυλόπουλος και Νίκος Δένδιας, αντίστοιχα.

    Στην επιστολή τους οι δύο υπουργοί τονίζουν ότι «η Επιτροπή με βάση και τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί ιδίως από την πλευρά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς και με βάση άλλες απόψεις που είναι δυνατόν να αναζητήσει και να προκαλέσει, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατύπωση πρότασης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, πάντοτε βεβαίως στα όρια που διαγράφονται από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής».

    «Είναι αυτονόητο ότι τιθέμεθα αμέσως στη διάθεση της Επιτροπής, προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις της κυβέρνησης, αλλά και να διευκολύνουμε γενικότερα το έργο της, καθ' όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής της με το αντικείμενο αυτό», καταλήγουν οι κύριοι Παυλόπουλος και Δένδιας.

    Ο κ. Σιούφας, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, παρέδωσε την επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Απόστολο Σταύρου, ενώ την απέστειλε ταυτόχρονα και στα μέλη της, ζητώντας την άμεση σύγκλησή της «προκειμένου να επιληφθεί του σοβαρού αυτού ζητήματος».

    [03] Σύσκεψη για τη γρίπη

    Την ετοιμότητα της χώρας για τη νέα γρίπη επιβεβαίωσε και η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία συνεδρίασε σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Οι επιστήμονες εισηγήθηκαν τη χρήση του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

    Αυτό συνέβη, γιατί από τη βιβλιογραφία, όπως εξήγησαν, προκύπτει ότι η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης η οποία οδηγεί σε θανάτους, είναι η πνευμονία.

    Οι ειδικοί συνέστησαν, επίσης, να γίνει από το Σεπτέμβριο εμβολιασμός όλων των ευπαθών ομάδων με το κλασικό εμβόλιο της γρίπης. Επίσης, να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον ιό που ευθύνεται για τη νέα γρίπη, όταν αυτό παρασκευαστεί και εισαχθεί στη χώρα μας. Το νέο εμβόλιο θα έλθει στην Ελλάδα σε δύο παρτίδες.

    Το υπουργείο Υγείας μελετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, ιδίως αυτήν που αφορά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.

    Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Εξήγησε, ότι ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα και για το μήνα Σεπτέμβριο που ξεκινάει η φθινοπωρινή περίοδος, οπότε καταγράφεται έξαρση των ιώσεων.

    Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι είκοσι. Πάντως, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρατήρησης μελετά να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του κρούσματος και όπως είπαν σήμερα και οι επιστήμονες, να συστήσει αυστηρή χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων μόνο σε εκείνους που πραγματικά θα τα χρειαστούν, καθώς η κατάχρησή τους μπορεί να κάνει πιο ανθεκτικό τον ιό.

    Η Ελλάδα, λαμβάνει μέτρα, σαν να ήταν στη φάση 6, παρ' ότι προς το παρόν έχει μόνο εισαγόμενα κρούσματα. Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο κύμα τουριστών από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και είπε, ότι τα ξενοδοχεία θα είναι υποχρεωμένα να επικοινωνούν με τα κατά τόπους νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, όταν κάποιος από τους πελάτες τους εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα της νέας γρίπης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γεράσιμος Φωκάς, εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία, απαντώντας σε μια αρχική σκέψη για τη δημιουργία ενός δωματίου σε κάθε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο θα φιλοξενούσε σε πρώτη φάση όποιον εμφάνιζε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νέας γρίπης.

    Ωστόσο, από την πλευρά των ξενοδόχων έγινε κατανοητό, ότι συμφέρει όλους να συνεργαστούν με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νέας γρίπης στον ελληνικό χώρο.

    [04] Κλιμακώνεται η ένταση

    Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στο Ιράν έπειτα από την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με τους υποστηρικτές του αντιπάλου του στις εκλογές Μιρ Χοσέιν Μουσαβί να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

    Ταραχές ξέσπασαν το Σάββατο και σφοδρές συγκρούσεις την Κυριακή ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ενώ η προγραμματισμένη για σήμερα συγκέντρωση στην Τεχεράνη οπαδών του ηττηθέντος υποψηφίου αναβλήθηκε, όπως αναφέρει ιστοσελίδα του Μουσαβί.

    Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν απέρριψε νωρίτερα σήμερα το αίτημα του Μουσαβί για πορεία διαμαρτυρίας κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών που ανανέωσαν τη θητεία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, χαρακτηρίζοντας την πορεία αυτή παράνομη.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε πως αυτή η απαγόρευση αφορά το αίτημα που διατύπωσε χθες Κυριακή ο Μουσαβί για την πραγματοποίηση ειρηνικής πορείας από την πλατεία Ενκελάμπ στην πλατεία Αζαντί.

    Σύμφωνα με οπαδούς του Μουσαβί, η απόφαση του υπουργείου δεν αποκλείει τις συγκεντρώσεις διαδηλωτών σε άλλα σημεία της Τεχεράνης.

    Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργείου, ο Μουσαβί αποφάσισε να αναβάλει την πορεία διαμαρτυρίας.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ghalamnews, ο Μουσαβί διαμαρτυρήθηκε έντονα για την "παράνομη" απόφαση του υπουργείου και αποφάσισε να αναβάλει την πορεία διαμαρτυρίας μέχρις ότου λάβει έγκριση από τις αρχές για την πραγματοποίησή της.

    Σύμφωνα με την εν λόγω ιστοσελίδα, ο Μουσαβί θα μεταβεί στο χώρο της συγκέντρωσης για να διασφαλίσει ότι όσοι οπαδοί του προσέλθουν, θα παραμείνουν ήρεμοι. Παρών θα είναι επίσης και ο Μεχντί Καρουμπί, ένας άλλος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

    Ωστόσο, σχεδόν 200 μέλη οικογενειών διαδηλωτών που κρατούνται στην αστυνομία ύστερα από τις ταραχές που ξέσπασαν μετά την επανεκλογή Αχμαντινετζάντ, ζητούν την απελευθέρωσή τους έξω από το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή τη σύλληψη 170 ατόμων, εκ των οποίων 60 ήταν "διοργανωτές" των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις αρχές.

    Οι συγκεντρωμένοι, κυρίως γονείς των κρατουμένων, φώναζαν προς την πλευρά οκτώ αστυνομικών των δυνάμεων καταστολής και έξι άλλων αστυνομικών έξω από την είσοδο του δικαστηρίου.

    Οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές ζητώντας τους μεν ευγενικά να φύγουν, αλλά χτύπησαν έναν γονέα με γροθιές και μια μητέρα με το ρόπαλο.

    Μια μητέρα φώναζε: "ελάτε να με πάρετε για να βρω το παιδί μου. Μπορείτε να με χτυπάτε όσο θέλετε αλλά πηγαίνετέ με να δω το παιδί μου".

    Γονείς κρατουμένων είπαν ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οικείοι τους είχαν οδηγηθεί στη φυλακή Εβίν στη βόρεια Τεχεράνη.

    "Μου είπαν ότι ο γιος μου οδηγήθηκε στην Εβίν αλλά δεν είμαι σίγουρος. Ξέρω ότι ο γιος μου δεν ήταν διαδηλωτής αλλά απλά κοιτούσε", είπε ένας πατέρας σε άλλους συγκεντρωμένους έξω από το επαναστατικό δικαστήριο.

    Το δικαστήριο αυτό εξετάζει τις υποθέσεις "προσβολής της εθνικής ασφάλειας".

    Την ίδια ώρα, η ιρανική κυβέρνηση ζήτησε από μια ομάδα δημοσιογράφων της δημόσιας τηλεόρασης της Ισπανίας (TVE) να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κάλυψη εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε σήμερα η Γιολάντα Αλβάρεθ, μια εκ των δημοσιογράφων.

    Η Αλβάρεθ, δήλωσε τηλεφωνικώς στο ισπανικό ραδιόφωνο ότι "οι αρχές μάς ζήτησαν να εγκαταλείψουμε τη χώρα σήμερα".

    "Είμαστε ενοχλητικοί μάρτυρες. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι χθες από ειδικές δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών". Βεβαίως το γεγονός ότι δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα μέτρα καταστολής, είναι γιατί γνώριζαν ότι είμαστε εκεί", τόνισε η Αλβάρεθ.

    Πολλά ξένα ΜΜΕ κατηγόρησαν χθες τις ιρανικές αρχές ότι εμπόδισαν τους δημοσιογράφους τους να καλύψουν τις διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ.

    Χθες, ο Μιρ Χοσέιν Μουσαβί, κατέθεσε στο Συμβούλιο των φρουρών του Συντάγματος αίτημα για την ακύρωση των προεδρικών εκλογών λόγω ανωμαλιών που σημειώθηκαν κατά την ψηφοφορία.

    "Υπέβαλα σήμερα [χθες] το αίτημά μου στο Συμβούλιο των φρουρών για να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσαβί στην ιστοσελίδα της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Στο συμβούλιο έχει προσφύγει επίσης και ο πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχσέν Ρεζάι.

    Το ανώτατο νομοθετικό όργανο, ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί εντός δέκα ημερών σχετικά με τις δυο επίσημες προσφυγές ηττηθέντων υποψηφίων των προεδρικών εκλογών.

    Τα μέλη του Συμβουλίου διορίζονται άμεσα και έμμεσα από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλι Χαμενέι, που εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για την επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ.

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, να συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα της προεδρικής εκλογής της 12ης Ιουνίου μόνο μέσω της νομικής οδού, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

    "Θα πρέπει να συνεχίσετε το θέμα δια της νομικής οδού", δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης, αναφερόμενος ειδικά στην κατάθεση από τον Μουσαβί της αίτησης ακύρωσης των αποτελεσμάτων.

    Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, ο ανώτατος ηγέτης απηύθυνε μια καλυμμένη προειδοποίηση στον Μουσαβί, να μην υποκινήσει τη συνέχιση των διαδηλώσεων που ακολούθησαν την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ.

    Αναφορικά με τις διαδηλώσεις, ο Χαμενεΐ "επέμεινε στην ανάγκη για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση".

    "Είστε διαφορετικός απ' αυτούς τους ανθρώπους (που διαδηλώνουν) και πρέπει να διευθετήσετε αυτό το θέμα με ηρεμία και αυτοσυγκράτηση", δήλωσε ο Χαμενεΐ απευθυνόμενος στον Μουσαβί.

    Ο ανώτατος ηγέτης είχε χαρακτηρίσει την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ "μεγάλη γιορτή", αφήνοντας λίγες ελπίδες για τη δικαίωση του Μουσαβί από το Συμβούλιο των Φρουρών.

    Ερευνα και μη χρήση βίας ζητάει η ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε σήμερα από τις ιρανικές αρχές να ερευνήσουν τις κατηγορίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές και να απόσχουν από κάθε πράξη βίας ενάντια στους διαδηλωτές που αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

    "Ελπίζω ότι (οι ιρανικές αρχές) θα εξετάσουν όλες τις προσφυγές που αναφέρονται σε παρατυπίες, πιστεύω ότι αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να πω", δήλωσε η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

    "Τρέφω μεγάλο σεβασμό προς τους ιρανούς πολίτες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και διαδήλωσαν ειρηνικά και ελπίζω ότι τα όργανα της τάξης θα αποφύγουν να κάνουν χρήση βίας", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ υπογράμμισε την ανάγκη να διεξαχθούν οι ανακρίσεις που ζήτησε η αντιπολίτευση, καθώς όπως παρατήρησε, έχουν διατυπωθεί πολύ σοβαρές υποψίες όσον αφορά την ελεύθερη και αδιάβλητη διαδικασία των εκλογών, πράγμα που εγείρει έντονες ανησυχίες.

    Στο ίδιο πνεύμα ήσαν και οι δηλώσεις που έκαναν και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά την προσέλευσή τους στη σύνοδο που πραγματοποιούν στο Λουξεμβούργο. Μεταξύ αυτών και ο βρετανός Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία της ΕΕ για τις καταγγελίες περί παρατυπιών κατά την καταμέτρηση των ψήφων αλλά και για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στους δρόμους της Τεχεράνης. Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, είχαν δηλώσει ότι οι χωρες τους παρακολουθούν τα γεγονότα στο Ιράν με μεγάλη ανησυχία.

    Στο μεταξύ, από πηγή στην ιρανική πρεσβεία στη Μόσχα έγινε γνωστό ότι ο Αχμαντινεζάντ δεν θα ταξιδέψει σήμερα στη Ρωσία για μια ασιατική σύνοδο κορυφής για θέματα ασφάλειας.

    "Ο πρόεδρος σίγουρα δεν θα έρθει σήμερα", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η πηγή δεν έκανε γνωστό γιατί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αχμαντινεζάντ στο Γιεκατερίνμπουργκ (Ουράλια) για μια σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, αλλά προσέθεσε ότι ο ιρανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στη Ρωσία αύριο Τρίτη.

    Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό από το περιβάλλον του Μεντβέντεφ, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον άρτι επανεκλεγέντα ιρανό ομόλογό του πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 June 2009 - 12:30:27 UTC