Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Υμηττό
  • [02] Ενας νεκρός στη διαδήλωση

  • [01] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Υμηττό

    Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στον Υμηττό και, ειδικότερα, μια μεγάλη εστία σε δύσβατη περιοχή ρεματιάς προς την Άνω Γλυφάδα, ενώ σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα προς το Πανόραμα Βούλας όπου έφτασε η φωτιά το απόγευμα και το αρχικό στο τέρμα της οδού Αθανάτων στην Άνω Γλυφάδα. Ωστόσο, παραμένουν στην περιοχή πολύ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

    Την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ι. Σακελάκος.

    Ο κ. Σακελάκος ζητά να ερευνηθούν τα αίτια για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, να εξακριβωθεί αν οφείλεται σε εμπρηστική ενέργεια και να εντοπιστούν αν υπάρχουν ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις. Ήδη με εντολή του Προϊσταμένου σπεύδουν στα μέτωπα της φωτιάς οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών κ.κ. Ελευθεριάνος και Ορνεράκης προκειμένου να συλλέξουν επιτόπου τα πρώτα στοιχεία για την έρευνα τους.

    Εξάλλου, τρεις νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μετά τις 18.30 σε Εύβοια και Αττική. Η πιο σοβαρή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σημειώθηκε στο Βρανά Μαραθώνα όπου καίγεται πευκοδάσος, ενώ οι άλλες δύο στο Κατσαρώνι Μαρμαρίου Ευβοίας και στην Οινόη. Στα μέτωπα των πυρκαγιών βρίσκονται ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης που προσπαθούν να τις θέσουν υπό έλεγχο.

    [02] Ενας νεκρός στη διαδήλωση

    Ένοπλοι άνδρες πυροβολούσαν κατά του πλήθους στο τέλος της μεγαλειώδους πορείας των υποστηρικτών του ηττημένου στις προεδρικές εκλογές, Μιρ Χοσείν Μουσαβί, με αποτέλεσμα ένας πολίτης να σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν και να οδηγηθούν στα νοσοκομεία, όπως καταγγέλθηκε από αυτόπτη μάρτυρα.

    Ο μάρτυρας, ένας ιρανός φωτογράφος που αρνείται να αποκαλύψει το όνομά του, ανέφερε ότι το πλήθος επιτέθηκε σε ένα κτίριο όπου ζουν μέλη της ένοπλης θρησκευτικής οργάνωσης Μπασίτς, οι οποίοι στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν κατά του πλήθους.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι πυροβολισμοί ακούγονταν σε τρεις διαφορετικές περιοχές της ιρανικής πρωτεύουσας και όπως κατάγγειλαν κάτοικοι και αυτόπτες μάρτυρες ήταν πυροβολισμοί επαναλαμβανόμενοι για αρκετές ώρες.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και δεύτερος νεκρός.

    Η σημερινή διαδήλωση υποστηρικτών του υποψηφίου για την ιρανική προεδρία Μιρ Χοσέιν Μουσαβί, στο κέντρο της Τεχεράνης ήταν τόσο μεγάλη που δεν ήταν δυνατόν να υπολογιστεί επακριβώς αφού όλο το κέντρο της πόλης είχε καταληφθεί από ένα παλλόμενο πλήθος τουλάχιστον πολλών εκατοντάδων χιλιάδων, σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές.

    Αστυνομικοί που επιτηρούσαν την ογκώδη συγκέντρωση ερωτηθέντες για τον αριθμό των συγκεντρωμένων δήλωσαν ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν αλλά σίγουρα είναι "τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες", "μπορεί και δύο εκατομμύρια", ανέφερε ένας άλλος συνάδελφός τους.

    Η συγκέντρωση είχε πλάτος πάνω από 50 μέτρα και μήκος τουλάχιστον τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας.

    Το μεγαλύτερο πλήθος βρισκόταν στη μεγάλη λεωφόρο Αζάντι, εκεί που γίνονται οι συγκεντρώσεις μνήμης για την ισλαμική επανάσταση του 1979.

    Στο τέλος του πρωινού σήμερα λόγω της κατάληψης των κεντρικών δρόμων της ιρανικής πρωτεύουσας από τους διαδηλωτές οι συγκοινωνίες και οι δραστηριότες στην πόλη είχαν παραλύσει.

    Σημειώνεται ότι η ιρανική τηλεόραση δεν έδειξε ούτε μια εικόνα των αντικαθεστωτικών συγκεντρωμένων, ενώ αντίθετα ασχολήθηκε για πολλές ώρες με τη χθεσινή συγκέντρωση οπαδών του επανεκλεγμένου προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Ο Μουσαβί, απευθυνόμενος σε πλήθος συγκεντρωμένων οπαδών του, δήλωσε έτοιμος να μετάσχει σε νέες εκλογές.

    "Η ψήφος του λαού είναι πιο σημαντική από το πρόσωπο του Μουσαβί ή οποιουδήποτε άλλου", πρόσθεσε.

    Την ακύρωση των προεδρικών εκλογών ζήτησε νωρίτερα και ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί, σύμφωνα με δήλωση του αδελφού του Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας ως την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας", είπε ο Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί.

    Ερευνα ζητάει η ΕΕ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν σήμερα το Ιράν να διερευνήσει τον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και καταδίκασαν "τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών".

    Επισημαίνοντας τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί υποψήφιοι αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, οι 27 εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα θέμα "το οποίο οι ιρανικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν".

    Στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις για παρατυπίες στον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν και ζήτησε τη διαφανή διερεύνηση του αποτελέσματος.

    Μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι, η καγκελάριοις εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιράν και καταδίκασε το κύμα συλλήψεων που έχει εξαπολύσει η ιρανική κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ χαρακτήρισε "δυσάρεστη είδηση" την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ στην προεδρία του Ιράν.

    "Ο θρίαμβος των εξτρεμιστών είναι δυσάρεστη είδηση, όπως πρέπει να θεωρείται κάθε νίκη των εξτρεμιστών", είπε ο Μπαράκ μιλώντας με τους δημοσιογράφους στην έκθεση αεροναυτικής στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι.

    "Είναι κακή είδηση διότι θα συνεχίσουν να οικοδομούν ένα πυρηνικό και στρατιωτικό Ιράν", πρόσθεσε.

    Αντίθετα, η Βόρεια Κορέα συνεχάρη τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για την επανεκλογή του, εκτιμώντας ότι αυτή αντανακλά την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού στο πρόσωπό του.

    Το συγχαρητήριο μήνυμα απεστάλη χθες Κυριακή και μεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 June 2009 - 18:30:20 UTC