Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκωμοσία νέων βουλευτών
  • [02] Υπόθεση Siemens - Απορριπτικό βούλευμα
  • [03] "Sea Diamond": Ολοκληρώθηκε η απάντληση των καυσίμων
  • [04] "Φραγή" στα ανώνυμα καρτοκινητά
  • [05] Δολοφονία αστυνομικού
  • [06] "Επιχείρηση παραπλάνησης του λαού"
  • [07] "Ατελής τρόπος λειτουργίας"
  • [08] Διάλογος για την Παιδεία
  • [09] "Γκολ στη φτώχεια"

  • [01] Ορκωμοσία νέων βουλευτών

    Ορκίστηκαν χθες το απόγευμα οι βουλευτές που αντικαθιστούν συναδέλφους τους που εξελέγησαν στην Ευρωβουλή.

    Πρόκειται για τον Αθ. Τσούρα (ΠΑΣΟΚ - Αβ Αθηνών), που αντικαθιστά την Συλβάνα Ράπτη και τον Ιωάννη Βλατή (ΠΑΣΟΚ - Κοζάνη), στη θέση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Επίσης, τη θέση του παραιτηθέντος Χρήστου Βερελή (ΠΑΣΟΚ - Αιτωλοακαρνανία) καταλαμβάνει ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ενώ την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στη Ββ Αθηνών, που έμεινε κενή μετά τo θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, καταλαμβάνει η Σοφία Ανδριοπούλου.

    [02] Υπόθεση Siemens - Απορριπτικό βούλευμα

    Απορριπτικό είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στην προσφυγή που κατέθεσαν οι προσωρινά κρατούμενοι στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ κ.κ. Γ.Σκαρπέλης και Ηλ.Γεωργίου για εξαίρεση του 4ου Ειδικού Ανακριτή κ.Ν.Ζαγοριανού.

    Οι δικαστές δεν δέχονται τις αιτιάσεις των δύο κατηγορουμένων, για μεροληπτική συμπεριφορά του ανακριτή, καθώς -όπως τονίζεται στο βούλευμα- δεν προέκυψαν πραγματικά περιστατικά που να αιτιολογούν υπόνοιες για μεροληψία.

    Σύμφωνα με το βούλευμα, ουδείς μάρτυρας παρέθεσε συγκεκριμένα περιστατικά που να δικαιολογούν δυσπιστία στο πρόσωπο του ανακριτή ο οποίος "δεν ενήργησε κατόπιν πιέσεων ή οδηγιών τρίτων προσώπων".

    [03] "Sea Diamond": Ολοκληρώθηκε η απάντληση των καυσίμων

    Έγκριση απόπλου από το τοπικό Λιμεναρχείο έλαβε το βράδυ της Κυριακής το σκάφος "Satisfaction" μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών απάντλησης των καυσίμων και πετρελαιοειδών από το βυθισμένο στην καλντέρα της Σαντορίνης κρουαζιερόπλοιο "Sea Diamond".

    Η ανάδοχος των εργασιών, «Dronik», με την ολοκλήρωση των εργασιών, λογοδότησε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και στους ασφαλιστές και εκείνοι με τη σειρά τους στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, απ' όπου και αναμένεται να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με το πέρας και το είδος των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν.

    Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Ταμείο Θήρας για την ενημέρωση του Θηραϊκού κοινού, "από τις βραδινές ώρες της 5/6/2009 έως τις βραδινές ώρες της 12/6/2009 συνεχίστηκε η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων από το ``Sea Diamond``.

    "Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε κατόπιν της απάντλησης όλων των δυνάμενων να απαντληθούν ποσοτήτων. Δεν εντοπίστηκαν πετρέλαιο ή άλλες ρυπογόνες ουσίες σε χώρους του ναυαγίου άλλους από αυτούς στους οποίους έγινε ήδη απάντληση, ενώ δεν παρατηρείται καμία διαρροή από το εσωτερικό του ναυαγίου", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι αντληθείσες ποσότητες έχουν ως εξής: μείγμα θαλασσινού νερού και πετρελαιοειδών 929 κυβικά μέτρα, εκ των οποίων πετρελαιοειδή 155 κυβικά μέτρα.

    Τις ποσότητες πιστοποίησε το Τελωνείο Θήρας.

    [04] "Φραγή" στα ανώνυμα καρτοκινητά

    "Φραγή" στην ανωνυμία των καρτοκινητών τηλεφώνων βάζει η κυβέρνηση, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών καταθέτει στη Βουλή, προς διαβούλευση, σχέδιο νόμου που προβλέπει την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής, την οποία θα ενημερώσει, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, όπως προβλέπει το άρθρο 36 του κανονισμού της Βουλής, για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που προωθεί και το οποίο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους τον επόμενο μήνα, από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής. Θα ακολουθήσει μια περίοδος προσαρμογής περίπου ενός έτους και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ.Στυλιανίδης αυτή τη στιγμή υπολογίζονται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 13,5 εκατομμύρια ανώνυμα καρτοκινητά τηλέφωνα. Από αυτά τα 9 εκατομμύρια είναι ενεργές συνδέσεις ενώ μόνο 5 εκατομμύρια υπάρχει ταυτοποίηση της κάρτας SIM και του χρήστη. Επίσης υπάρχουν 10 έως 15.000 ανώνυμες ευκαιριακές συνδέσεις.

    Οπως τόνισε ο κ.Στυλιανίδης στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση της πάσης φύσεως μορφής εγκληματικότητας. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί το σύστημα να είναι απόλυτα ασφαλές καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιος με πλαστά χαρτιά να αγοράσει καρτοκινητό ή καρτοκινητά και να τα διοχετεύσει στη μαύρη αγορά. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

    Στο σχέδιο νόμου, το οποίο δίνεται αύριο στη δημοσιότητα προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των φορέων, περιλαμβάνονται εκθέσεις και στοιχεία από χώρες που ισχύει το μέτρο της ταυτοποίησης των καρτοκινητών και από τα οποία προκύπτει μείωση της εγκληματικότητας. Το θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύει έχει ως εξής: Οι εταιρίες θα καταγράφουν και θα ταυτοποιούν τα στοιχεία του χρήστη με την κάρτα SIM. Σε περίπτωση μεταβίβασης, ο χρήστης θα πρέπει να ενημερώνει τον πάροχο για τα στοιχεία του αγοραστή. Σε περίπτωση κλοπής θα ισχύει ότι και στις πιστωτικές κάρτες, δηλαδή θα ενημερώνεται ο πάροχος και η σύνδεση θα διακόπτεται.

    Απαντώντας λοιπόν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ.Στυλιανίδης:

    - Διευκρίνισε ότι το κόστος θα αφορά μόνο τους παρόχους, σύμφωνα με το νόμο ενώ την εφαρμογή του θα εγγυηθεί η ΕΕΤΤ η οποία θα παρακολουθεί τη διαδικασία.

    - Από τις 30 Ιουλίου 2010 όποια κάρτα SIM δεν έχει ταυτοποιηθεί η σύνδεση θα διακόπτεται.

    - Για τους μετανάστες προβλέπεται ότι καρτοκινητό θα παίρνουν μόνο όσοι διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας.

    - Για τα εταιρικά παρέχεται η δυνατότητα να μετατραπούν σε νομικό ή ατομικό επίπεδο.

    - Η ταυτοποίηση αφορά ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, τόπο γέννησης, ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο όπως άδεια παραμονής, κι αν υπάρχει ΑΦΜ.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει θέμα φόρου και στα καρτοκινητά όπως ισχύει στις συνδέσεις με συμβόλαιο, ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι "είναι θέμα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    [05] Δολοφονία αστυνομικού

    Δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικού σημειώθηκε στις 6.30 το πρωί στην οδό Δημητρακοπούλου 2 στα Άνω Πατήσια.

    Τρεις άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν με αυτόματο όπλο, πιθανότητα Ούζι, τον αστυνομικό μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητό του. Ο αστυνομικός εκτελούσε υπηρεσία έξω από το σπίτι της συζύγου ατόμου που είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση του ΕΛΑ και βρίσκεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

    Στον τόπο του εγκλήματος βρίσκονται αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της εγκληματολογικής οι οποίοι κάνουν έρευνες.

    [06] "Επιχείρηση παραπλάνησης του λαού"

    "Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση των εξοπλισμών και της θητείας αποτελούν επιχείρηση παραπλάνησης του λαού", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. "Με αυτές τις εξαγγελίες επιχειρεί να κρύψει την πολιτική της, που μετατρέπει τις ένοπλες δυνάμεις σε έναν πλήρως μισθοφορικό και επιθετικό στρατό, ενταγμένο στο ΝΑΤΟ και στα σχέδια της ΕΕ. Ενός στρατού που οι εξοπλισμοί του θα απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη λαού, που αντί να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα θα εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για τα δικαιώματα του ίδιου του λαού", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ αναφέρει ότι: "Οι μειώσεις στις οροφές των εξοπλιστικών δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν και πραγματική μείωση. Ακόμα κι αν αντί 18 δις ευρώ δοθούν 16 έως το 2015, οι δαπάνες για εξοπλισμούς παραμένουν τεράστιες, προκειμένου να εκπληρώνει η χώρα μας τις πολεμικές προδιαγραφές που καθορίζουν οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί. Ακόμα η αύξηση του αριθμού των έμμισθων οπλιτών σε 40.000, καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός στρατιωτικών αποστολών εκτός των συνόρων, μαρτυρούν τη διαρκή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών".

    "Πραγματική μείωση των δαπανών και μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι ρεαλιστικό και μπορεί να γίνει, χωρίς να υπονομευτεί η αμυντική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, μόνο εάν απεμπλακεί η χώρα μας και ο στρατός της από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις δεσμεύσεις", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] "Ατελής τρόπος λειτουργίας"

    «Η λαθρομετανάστευση είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα. Λύση δεν είναι τα "στρατόπεδα συγκεντρώσεως", αφού η ιδέα αυτή θα περιπλέξει και άλλο την κατάσταση», τόνισε σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες: άλλοι λαθρομετανάστες θα πρέπει να προωθηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και άλλοι αναγκαστικά στην Τουρκία η οποία, άλλωστε, ευθύνεται και για το ότι εισπήδησαν στη χώρα μας».

    Ακόμη, σχετικά με τις πυρκαγιές, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Επειδή "πήρε φωτιά" το εσωτερικό της ΝΔ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καεί όλη η Ελλάδα. Ο ανεύθυνος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το κυρίαρχο θέμα κάθε καλοκαιριού, τις πυρκαγιές, καταδεικνύει πόσο ατελής είναι ο τρόπος λειτουργίας της».

    [08] Διάλογος για την Παιδεία

    Προχωρεί ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία και μάλιστα ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Συμβουλίου του Εθνικού Διαλόγου, που συζητά τις αλλαγές, Γιώργος Μπαμπινιώτης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι συζητήθηκε ένα νέο στοιχείο, να προστεθούν δύο τάξεις υποχρεωτικές, προνήπια και νήπια, που θα πηγαίνουν τα παιδιά από 4 ετών. Έτσι, η υποχρεωτική εκπαίδευση γίνεται 11ετής. «Θεωρούμε», είπε ο καθηγητής, «ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην υποχρεωτική εκπαίδευση, από νηπιαγωγείο μέχρι γυμνάσιο, και να ενισχυθεί με υπηρεσίες συμβουλευτικού τύπου και υποστήριξης των μαθητών».

    Επίσης, προτείνεται η διεύρυνση ωραρίου μέχρι τις 4 το απόγευμα και στα γυμνάσια, όχι για διδακτικούς, αλλά για κοινωνικούς και παιδευτικούς λόγους, καθώς, όπως τόνισε ο καθηγητής, «όλα τα προβλήματα εμφανίζονται στη νεαρή ηλικία. Με αυτό τον τρόπο στοχεύουμε και στην αποφυγή της σχολικής διαρροής, ώστε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο».

    Ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ακόμη ότι κατά τη συζήτηση φάνηκε πως για τη δομή του λυκείου υπάρχουν δύο απόψεις:

    Με στόχο να φύγουμε από το σημερινό σύστημα των κατευθύνσεων, θα πρέπει να πάμε σε μια μορφή αυτοτέλειας του λυκείου που θα πρέπει να δίδει γενική παιδεία και μέσα από επιλογές να διαμορφώνονται οι τάσεις των παιδιών. Έτσι, σε όλες τις τάξεις θα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα επιλογών. Κι αυτό θα διαμορφώσει ένα είδος εθνικού απολυτηρίου.

    Η άλλη άποψη αφορά στη δημιουργία γενικών κύκλων μέσα στο λύκειο.

    Όμως, η μία άποψη ενισχύει την αυτοτέλεια του λυκείου και η άλλη προωθεί εν μέρει την προπαρασκευή για το πανεπιστήμιο.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προτάθηκε, επίσης, η διεύρυνση του σχολικού χρόνου, δηλαδή ολοήμερο σχολείο μέχρι τη Γ' τάξη γυμνασίου, όχι όμως ως παραμονή στο σχολείο ή προσθήκη γνωστικών αντικειμένων, αλλά να είναι χρόνος αξιοποίησης δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων των μαθητών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Πανάρετος, δήλωσε ότι θεωρεί πως πρέπει πρώτα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις είτε πρόκειται για το νηπιαγωγείο είτε για το λύκειο. Δεν συμφωνεί να είναι υποχρεωτικό το δεύτερο έτος στα νήπια χωρίς προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί η υποδομή.

    Για το λύκειο, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1996 υποστηρίζει το εθνικό απολυτήριο.

    Βρήκε, όμως, την ευκαιρία να παρατηρήσει ότι η συζήτηση στον εθνικό διάλογο ενώ ξεκίνησε ως επικοινωνιακού τύπου έγινε ουσιαστικού και κατέληξε: «Λυπάμαι που τρία κόμματα, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, δεν συμμετέχουν ουσιαστικά ή τυπικά. Δεν άκουσα πρόταση της Ν.Δ. Ούτε παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις ο εκπρόσωπός της».

    Η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Α. Σταθάκου, επισήμανε τις χαμηλές δαπάνες για την Παιδεία που δίδει η χώρα μας, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι το κόμμα της προτείνει τη δημιουργία κλασικού τύπου μέσα στο λύκειο, συμφωνεί όμως με το εθνικό απολυτήριο και τη διεύρυνση της υποχρεωτικής παιδείας με την υποσημείωση ότι αυτό συνεπάγεται χρηματοδότηση της παιδείας για τη δημιουργία υποδομών, να δίδεται φαγητό στα παιδιά κ.λπ.

    [09] "Γκολ στη φτώχεια"

    Στον αγώνα που δίνουν καθημερινά άστεγοι, πρόσφυγες και πρώην εξαρτημένοι από ψυχότροπες ουσίες συμβάλλει το περιοδικό "Γαλέρα", για 7η συνεχή χρονιά, με την ευγενική υποστήριξη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Η κορύφωση όλων των δράσεων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν κινηματογραφικές προβολές, τουρνουά ποδοσφαίρου και ενημέρωσης, φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες και έκθεση γελοιογραφίας, θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο, όπου από τις 6 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου διεξάγεται το 7ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

    Η επίσημη παρουσίαση των φετινών δράσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην αίθουσα του Παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 12 το μεσημέρι.

    Μεταξύ των ομιλητών θα βρίσκονται οι κ.κ. Λευτέρης Σκιαδάς, αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Δ. Αθηναίων, Γιάννης Καλαϊτζής, Διευθυντής του περιοδικού Γαλέρα, Χρήστος Αλεφαντής, υπεύθυνος της διοργάνωσης, Σπύρος Ψύχας, εκπρόσωπος του Δικτύου Αστέγων στην Feantsa και Περικλής Παπαπαναγής, προπονητής. Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Χριστόφορος Κάσδαγλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 June 2009 - 6:30:32 UTC