Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εφικτή η αυτοδυναμία"
  • [02] "Οχι στις απελάσεις"
  • [03] Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] "Άμεση επαναπροώθηση"
  • [05] Μοναδικό θέαμα

  • [01] "Εφικτή η αυτοδυναμία"

    Η αποχή που εμφανίσθηκε στις ευρωεκλογές ως μεγάλο πρόβλημα, "μπορεί να αποδειχθεί η χρυσή ευκαιρία της διεύρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει το αίτημα για αλλαγή σελίδας", τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Και προσθέτει ότι η αυτοδυναμία, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι εφικτή, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει, στις εθνικές εκλογές, αρκετά μεγαλύτερα ποσοστά από εκείνα που συγκεντρώνει στις ευρωεκλογές.

    Αναφέρει, επίσης, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν χρειάζεται ασπίδα προστασίας από στελέχη του Κινήματος, διότι "δεν είναι επικοινωνιακό κατασκεύασμα", αλλά ένας πολιτικός "με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τη χώρα και τους Έλληνες", κάτι που οι πολίτες "το αντιλαμβάνονται όλο και πιο πολύ."

    Κάνει λόγο για "μεγάλη ήττα" της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές, η οποία (κυβέρνηση), όπως τονίζει, "συμπεριφέρεται σαν να μην έλαβε κανένα μήνυμα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών".

    Θεωρεί, επίσης, ότι η κυβέρνηση "κάνει στρατηγικό λάθος να σέρνεται πίσω από το 3% που μετακινήθηκε προς τον ΛΑΟΣ" και εκτιμά ότι αυτό θα αυξήσει την "αναξιοπιστία" της.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται μια πιθανή συμμαχία ΝΔ - ΛΑΟΣ, "για να μη γίνει πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου", καθώς το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο.

    Και προσθέτει ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί σε περίπτωση συνεργασίας τους στις εθνικές εκλογές

    Η συνέντευξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Πέρασαν δύο σχεδόν εβδομάδες από τις ευρωεκλογές και σε κανένα κόμμα δεν άλλαξε κάτι. Όλα αντιδρούν, ως να ικανοποιήθηκαν από το αποτέλεσμα. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρείτε ότι όλα πήγαν καλά, ή πρέπει να αλλάξετε κάποια πράγματα και ποια;

    ΑΠ: Είχαμε καλέσει τους πολίτες να καταδικάσουν μαζικά τη ΝΔ και τις πολιτικές της. Η ΝΔ έλαβε τελικά το χαμηλότερο ποσοστό σε Ευρωεκλογές μετά το 1981. Η ΝΔ είχε θέσει μόνη της τον πήχη σε μια διαφορά μικρότερη των τριών μονάδων ώστε η ήττα της να είναι "διαχειρίσιμη". Ο πήχης ξεπεράστηκε και η ήττα της ΝΔ είναι μεγάλη. Αυτό που είναι λοιπόν πράγματι αξιοπρόσεκτο είναι η στάση της κυβέρνησης που συμπεριφέρεται σαν να μην έλαβε κανένα μήνυμα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, έλαβε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε Ευρωεκλογές. Ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο θα έπρεπε το αποτέλεσμα αυτό να μην μας ικανοποιεί. Αποτελεί τη δικαίωση μιας μακράς προσπάθειας προγραμματικής και στελεχιακής ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Οφείλουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι, πιο πειστικοί, πιο συγκεκριμένοι. Οφείλουμε να προσεγγίσουμε τη μεγάλη δεξαμενή των πολιτών που δεν συμμετείχαν στις εκλογές, να τους ακούσουμε καλύτερα και να τους πείσουμε να συμπορευτούν μαζί μας για μια νέα αρχή στη χώρα μας.

    ΕΡ: Στις ευρωεκλογές το βάρος της καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε προσωπικά ο κ. Γ. Παπανδρέου. Αυτό σημαίνει ότι υιοθετείτε το μοντέλο του ισχυρού αρχηγού γύρω από τον οποίο τα στελέχη δημιουργούν απρόσβλητη ασπίδα, κατά τα πρότυπα της ΝΔ και του κ. Καραμανλή;

    ΑΠ: Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν χρειάζεται ασπίδα προστασίας γιατί δεν είναι επικοινωνιακό κατασκεύασμα. Είναι πολιτικός της πράξης και της συνέπειας, ηγέτης με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τη χώρας και τους Έλληνες. Ουδέποτε αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες, ακόμη και στα πιο δύσκολα. Ουδέποτε απέφυγε να μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης, να αναλάβει προσωπικό ρίσκο. Ουδέποτε κρύφτηκε πίσω από άλλους ή μετέθεσε αλλού τις ευθύνες. Αυτή η στάση αρχής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό σημείο υπεροχής. Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται όλο και πιο πολύ.

    ΕΡ: Οι σοσιαλιστές ήταν οι μεγάλοι χαμένοι των ευρωεκλογών. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάντως, όπως θα έχετε παρατηρήσει, απουσίαζαν τα σκάνδαλα ή η σκανδαλολογία. Θεωρείτε ότι αυτό ήταν το κλειδί για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ; Το οποίο, παρόλα αυτά, δεν έπεισε ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του;

    ΑΠ: Η κρίση, σε αντίθεση με αυτό που συχνά νομίζουμε, δημιουργεί συχνά φόβο και τάσεις αναδίπλωσης και συντηρητισμού. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα δεν κατάφεραν να κάνουν σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές με τη συντήρηση, να μιλήσουν με καινοτόμο πολιτικό λόγο στους πολίτες, για τα προβλήματά τους και τις λύσεις. Υπάρχουν, όμως, επίσης, πολλές εθνικές ιδιαιτερότητες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι διαιρέσεις των Γάλλων σοσιαλιστών, η φθορά των Εργατικών υπό το βάρος της μακροχρόνιας διακυβέρνησης και του σκανδάλου των βουλευτικών δαπανών στη Βρετανία, η αδυναμία διακριτού λόγου της Γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας που είναι εγκλωβισμένη στο "Μεγάλο Συνασπισμό", οι σοβαρές εσωτερικές δυσκολίες της Ιταλικής αριστεράς μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τον Berlusconi πριν ένα χρόνο. Η αντίστροφη πορεία του ΠΑΣΟΚ και των Ευρωπαίων σοσιαλιστών αυξάνει τη δική μας ευθύνη να συμβάλλουμε έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές να έχουν πιο σαφή, διακριτό και συνεκτικό λόγο.

    ΕΡ: Αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση έθεσε στην ατζέντα το θέμα της μετανάστευσης. Θεωρήθηκε και από εσάς ότι το έκανε υπό την πίεση του εκλογικού ποσοστού του ΛΑΟΣ. Στο ζήτημα αυτό ακολούθησε και το ΠΑΣΟΚ με κατάθεση προτάσεων και ασχολούμαστε σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα αυτό. Τελικά ποιος καθορίζει την ατζέντα, είναι αυτό το σημαντικότερο πρόβλημα;

    ΑΠ: Νομίζω πως όλοι οι πολίτες αντιλήφθηκαν πως η ξαφνική ενασχόληση της κυβέρνησης με το θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι παρά μια κίνηση πανικού μετά τη βαριά εκλογική ήττα, άλλος ένας μικροκομματικός καιροσκοπισμός που στοχεύει στο να περιορίσει το εύρος των διαρροών της ΝΔ προς το ΛΑΟΣ. Έτσι δίνεται η εντύπωση πως ολόκληρη κυβέρνηση σέρνεται πίσω από το 3% των ψηφοφόρων που μετακινήθηκε από τη ΝΔ στο ΛΑΟΣ. Τέτοιες κινήσεις εκ μέρους της ΝΔ προδίδουν έλλειψη ψυχραιμίας, εμπεδώνουν κι άλλο μια εικόνα έλλειψης σοβαρότητας της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα. Εδώ και πολύ καιρό, το ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει συστηματικά και χωρίς λαϊκισμούς τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια, την εγκληματικότητα, τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την απουσία μιας μεταναστευτικής πολιτικής που να ενσωματώνει τους νόμιμους μετανάστες και να αποτρέπει τη λαθρομετανάστευση. Σας θυμίζω την επίσκεψη πριν μερικές εβδομάδες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο λιμάνι της Πάτρας. Αναδείξαμε συστηματικά τις κυβερνητικές ευθύνες για την εκρηκτική διάσταση που έχει λάβει το πρόβλημα και την αδυναμία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κατακτήσεις του ΠΑΣΟΚ όπως το Πρωτόκολλο με την Τουρκία για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών που είχε υπογράψει το 2003 ο Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών. Μετεκλογικά, επαναλάβαμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις πάγιες θέσεις και αρχές μας.

    ΕΡ: Διακηρυγμένος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Πιστεύετε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί αν απευθυνθείτε στο μεσαίο χώρο, ή αν κάνετε πιο ριζοσπαστικές προτάσεις;

    ΑΠ: Έχουμε προ πολλού καταστήσει σαφές σε ποιο ακροατήριο απευθυνόμαστε. Είναι η μεσαία τάξη και οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, σε συνδυασμό με τα πιο δυναμικά τμήματα της κοινωνίας μας που θέλουν η χώρα μας να βγει από το τέλμα. Η κατεύθυνσή μας δεν αλλάζει. Σ' αυτούς θέλουμε να στηριχθούμε και να πετύχουμε την αυτοδυναμία, στόχος αναγκαίος διότι τα προβλήματα της χώρας απαιτούν σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με ευρεία κοινωνική στήριξη. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί σαφή ένδειξη πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές συγκεντρώνει πάντα πολύ υψηλότερο ποσοστό απ' ότι στις Ευρωεκλογές.

    ΕΡ: Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ζητήματα τέθηκαν μόνο από στελέχη του. Προεδρική Δημοκρατία, υποψηφιότητα Κ. Σημίτη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τετραετές πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης κλπ. Πιστεύετε ότι τέτοια θέματα συγκινούν τους πολίτες και θα σας δώσουν το απαραίτητο ποσοστό για την αυτοδυναμία;

    ΑΠ: Οι προσωπικοί προβληματισμοί των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα χρήσιμοι σε ένα μεγάλο κόμμα, του οποίου η δύναμη έγκειται στην ικανότητα να πετυχαίνει την έκφραση και τον συγκερασμό των συμφερόντων μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν αναιρούν ούτε υποκαθιστούν τον κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό μας που συνίσταται στην όλο και πιο αποτελεσματική προγραμματική αντιπολίτευση με την συνεχή ανάδειξη και εξειδίκευση των θέσεών μας γύρω από τους πέντε εθνικούς στόχους που έχουμε περιγράψει.

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι η "προσέγγιση" της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ, έστω σε επίπεδο θέσεων, αφήνει κενό χώρο, τον οποίο μπορεί να καλύψει το ΠΑΣΟΚ και με ποιόν τρόπο;

    ΑΠ: Αν κι η συζήτηση για ενδεχόμενη προσέγγιση μεταξύ ΛΑΟΣ και ΝΔ δεν μας αφορά, δεν μπορώ να μην επισημάνω πως η ΝΔ διαπράττει υπό το κράτος του πανικού άλλο ένα στρατηγικό σφάλμα. Ενώ είναι σαφές πως κάποια μερίδα των μετακινηθέντων ψηφοφόρων της προς το ΛΑΟΣ θα επαναπατριστούν προς τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση διαπράττει το σφάλμα να μετακινηθεί δεξιότερα, μικραίνοντας την απόσταση από ένα χώρο που η ίδια χαρακτηρίζει ακραίο. Αυτό ακυρώνει την προσπάθεια της ΝΔ να καλλιεργήσει ένα κεντρώο προφίλ και θα της δημιουργήσει τελικά περισσότερα προβλήματα απ' ό,τι θα λύσει. Θα καταστήσει την ΝΔ ακόμη πιο αναξιόπιστη, και θα εμπεδώσει την εικόνα καιροσκοπισμού μιας κυβέρνησης που το μόνο για το οποίο αγωνιά είναι για τη παραμονή της στην εξουσία.

    ΕΡ: Η ΝΔ απευθύνεται στο χώρο του ΛΑΟΣ για να αντλήσει ψήφους. Εσείς θα κάνετε κάτι αντίστοιχο με τον πιο κοντινό σας πολιτικό χώρο;

    ΑΠ: Δεν κάνουμε διάκριση των ψηφοφόρων με βάση κομματικές ταμπέλες. Απευθυνόμαστε σε όλους, ανεξάρτητα του τι ψήφισαν, ανεξάρτητα του αν ψήφισαν. Είμαστε επίσης πεπεισμένοι πως αυτό που στις ευρωεκλογές καταγράφηκε ως πρόβλημα μεγάλης αποχής μπορεί να αποδειχθεί η χρυσή ευκαιρία διεύρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει το αίτημα αλλαγής σελίδας στις εθνικές εκλογές.

    ΕΡ: Ο στόχος κοινής δράσης που προτείνεται στον κ. Καραμανλή από τον κ. Καρατζαφέρη, αυτός της αποτροπής της ανάδειξης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως Πρωθυπουργού, θεωρείτε ότι μπορεί να αναχαιτίσει την πορεία σας προς τη νίκη στις εθνικές εκλογές, ή την διευκολύνει και γιατί;

    ΑΠ: Το άθροισμα των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ σημείωσε αισθητή πτώση στις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει πως υπήρξε ουσιαστική μετακίνηση ψηφοφόρων προς την κεντροαριστερά και κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται πως στην πολιτική υπάρχουν αθροίσματα που προσθέτουν και πολλαπλασιάζουν και αθροίσματα που αφαιρούν. Μια ενδεχόμενη συνεργασία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ ΛΑΟΣ και ΝΔ θα συρρίκνωνε το άθροισμα των δυνάμεών τους αντί να το αυξήσει. Κατά συνέπεια το ενδεχόμενο αυτό δεν μας ανησυχεί και ούτε μας αφορά. Αυτό που μας ανησυχεί είναι τα επιδεινούμενα προβλήματα της χώρας και των Ελλήνων. Με αυτά ασχολούμαστε, προετοιμάζοντας το αύριο και την ριζική αλλαγή πορείας που χρειάζεται η χώρα.

    [02] "Οχι στις απελάσεις"

    «Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι θύματα των επεμβάσεων και της εκμετάλλευσης του ιμπεριαλισμού» τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών, με αφορμή πρόσφατη «ομαδική απέλαση 55 Πακιστανών με ειδική πτήση τσάρτερ, σε συνεργασία με τον πρεσβευτή της χώρας».

    Στην ερώτηση, ο κ. Χαλβατζής επικρίνη την κυβέρνηση γιατί «εναρμονισμένη με τα αντιδραστικά και απάνθρωπα μέτρα που εφαρμόζει η Ε.Ε. απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες» προχώρησε σε μια πράξη που «είναι είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις» και σημειώνει πως «υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι οι απελαθέντες διατρέχουν κινδύνους λόγω της απέλασης, με δεδομένο ότι στο Πακιστάν κυβερνά ένα αυταρχικό, αμερικανόδουλο καθεστώς και η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικών επιχειρήσεων των ιμπεριαλιστών με 2,5 εκατ. πρόσφυγες».

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάνει λόγο για «απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να χορηγούν πολιτικό άσυλο» βάζοντας εμπόδια ακόμη και σε ανθρώπους που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι πρόσφυγες και ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών «αν θα σταματήσουν οι απελάσεις των προσφύγων και μεταναστών και αν θα πάρει μέτρα για λύσεις που θα σέβονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών».

    «Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να δοθεί λύση που θα σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, για νομιμοποίηση της προσωρινής ή μακροβιότερης παραμονής τους στη χώρα μας (παροχή ασύλου ή ανθρωπιστικού καθεστώτος, άδεια διαμονής), για διευκόλυνση της οικειοθελούς μετακίνησής τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, για εγκατάστασή τους σε ανοικτούς χώρους φιλοξενίας που θα πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές αξιοπρεπούς διαβίωσης» τονίζει ο κ. Χαλβατζής.

    [03] Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

    Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, την πρόθεση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί από τη βουλευτική του ιδιότητα, η οποία δεν έγινε δεκτή χθες, από τη Γραμματεία του κόμματος.

    Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι αυτό που προέχει είναι η λειτουργία των θεσμικών οργάνων και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα κακό αποτέλεσμα, αλλά όχι καταστροφικό και δεν δικαιολογείται η καταστροφική διαχείριση αυτού του αποτελέσματος.

    Είναι ανάγκη, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, να επικρατήσουν η αλληλεγγύη, η ψυχραιμία και η ενότητα, καθώς στο πολιτικό μας σχέδιο δεν περισσεύει κανείς.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε, ότι δεν σκέφτεται να παραιτηθεί και όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν το καράβι βρίσκεται σε φουρτούνα, το χειρότερο που έχει να κάνει ο καπετάνιος είναι να αφήσει τη γέφυρα. Απαιτείται ψυχραιμία και αίσθηση ευθύνης και όλοι μπορούν να έχουν ρόλους στη συλλογική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίον προσβλέπει η ελληνική κοινωνία.

    Χθες, ο κ. Αλαβάνος αιφνιδίασε το σύνολο των στελεχών του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, εκδηλώνοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί, τόσο από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο και από βουλευτής. Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στον πρόεδρο της ΚΟ να μην επιμείνει στην απόφασή του και η συζήτηση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αποτέλεσμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, να συνεχιστεί. Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ομόφωνα να μην αποδεχθεί την παραίτηση του κ. Αλαβάνου, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

    Συνάντηση για το θέμα της μετανάστευσης

    Aντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εκπροσώπους συλλόγων μεταναστών.

    Το πρόβλημα έχει δυο όψεις, η πρώτη δείχνει ένα πρόβλημα ανθρωπιστικής κρίσης και η δεύτερη ένα οξυμένο κοινωνικό φαινόμενο, με υποβάθμιση ολόκληρων συνοικιών, δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση και παρουσίασε πέντε άξονες για μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική.

    Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να δημιουργήσει μια διαρκή κοινωνική συμμαχία, ώστε να μην ακούγονται μόνο οι ακραίες φωνές μισαλλοδοξίας, αλλά να ακουστεί και η φωνή της λογικής.

    Οι άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

    1.- Αλλαγή του καθεστώτος νομιμοποίησης των μεταναστών, με στόχο την κοινωνική ένταξή τους.

    2.- Χορήγηση ασύλου στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    3.- Αμεση δημιουργία κέντρων φιλοξενίας των μεταναστών και όχι στρατοπέδων κράτησης.

    4.- Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις "σκούπα", που δεν προσφέρουν λύσεις και η αστυνομία να μην ασχολείται με το άσυλο, αλλά με την πάταξη της εγκληματικότητας.

    5.- Να ληφθούν άμεσα μέτρα "απογκετοποίησης" των αστικών κέντρων με υγειονομικές παρεμβάσεις, συγκρότηση κοινωνικών υπηρεσιών, με στόχο την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, με άμεσες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των συνθηκών των λαϊκών γειτονιών και άμεση στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές που έχουν "γκετοποιηθεί".

    Η Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική στο πρόβλημα αυτό και να στηρίξει οικονομικά και αναπτυξιακά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ώστε να αντιμετωπίσει τις αιτίες του προβλήματος. Και παράλληλα, να στηρίξει κοινωνικές υποδομές στις χώρες υποδοχής των μεταναστών.

    [04] "Άμεση επαναπροώθηση"

    «Είναι προφανές ότι οι άνδρες της Αστυνομίας αποτελούν για την κυβέρνηση αναλώσιμο προϊόν. Την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας απ΄ τη ΝΔ έχουμε περισσότερες και συχνότερες δολοφονίες αστυνομικών από κάθε άλλη περίοδο. Η επιδεικνυόμενη ανοχή συνιστά συνέργεια και ηθική αυτουργία. Καλώ την κυβέρνηση να λάβει αμέσως νομοθετική πρωτοβουλία ανάλογη με αυτή της προστασίας της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου», δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης αναφερόμενος στη δολοφονία του αστυνομικού.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το φλέγον θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης ανέφερε τα εξής:

    «Δεν τους εμποδίζουμε να έρθουν, τους στεγάζουμε στα στρατόπεδα υποδοχής και θα τους τρέφουμε και με ...CATERING, όπως δήλωσε ο υφυπουργός κ. Μαρκογιαννάκης. Η μόνη λύση είναι η άμεση επαναπροώθηση, αφενός μεν, προς την Τουρκία και αφετέρου προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Κατά τα λοιπά, ο έρημος φορολογούμενος πολίτης θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό...».

    [05] Μοναδικό θέαμα

    Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα περιμένει τους επισκέπτες του νέου μουσείου της Ακρόπολης στο τετραήμερο των εγκαινίων, καθώς κάθε βράδυ, μέσω βίντεο προβάλλονται στους τοίχους των κοντινών κτιρίων εικόνες εκθεμάτων που με την βοήθεια της τεχνολογίας "ζωντανεύουν". Το θέαμα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον επισκεπτών και περαστικών χθες, πρώτη ημέρα των εγκαινίων, θα προβάλλεται κάθε βράδυ και τις επόμενες τρεις ημέρες, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

    Αίσθηση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρατήσεων που έχουν γίνει μέσω του συστήματος e-ticketing που σχεδόν ξεπερνούν ως σήμερα τα 7000 εισιτήρια. Προσωπικό του μουσείου και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια, για τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου, που το Σάββατο θα ββκαλωσορίσειββ τους επισκέπτες του σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

    Χθες , ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς παρουσία του προέδρου του Μουσείου και καθηγητή αρχαιολογίας κ. Δ. Παντερμαλή και του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, παρέστη στον αγιασμό. Στην συνέχεια στην σύντομη ομιλία του έκανε λόγο «για ένα πολιτισμικό σύμβολο που συνοψίζει ταυτόχρονα την αισθητική του Λόγου, το ήθος της ελευθερίας και τη λογική της ομορφιάς. Δεν πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι της ιστορίας μας», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, « είναι κομμάτι του εαυτού μας, ιεροί και ακατάλυτοι δεσμοί μας συνδέουν από το πιο απλό θραύσμα ως την πιο περίτεχνη παράσταση». Και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί "στην επανένωση του μνημείου του Παρθενώνα με τα γλυπτά που λείπουν και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του».

    Συγκινημένος ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής αναφέρθηκε στον πολυετή αγώνα για την κατασκευή του και είπε χαρακτηριστικά ότι « το Μουσείο δεν αποτελεί το έργο ενός ανθρώπου ή μιας κυβερνήσεως, αλλά ένα έργο καθολικό , προσπάθεια πολλών ανθρώπων που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόταν δέκα χρόνια ακόμη για να ανοίξει τις πύλες του. Στα χρόνια που θα περάσουν το Μουσείο θα βελτιωθεί και θα έχει πολλά πράγματα να δείξειββ, κατέληξε ο πρόεδρος του Μουσείου και κάλεσε τους δημοσιογράφους στην ξενάγηση που ξεκίνησε και είχε διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας.

    Η έκθεση ξετυλίγεται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες, μια από αυτές η ίδια η ανασκαφή που θα έχει ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο.

    Τα περίπου 4000 εκθέματα του Νέου Μουσείου μοιράζονται στην αίθουσα των Κλιτύων Ακρόπολης (λίγο πριν την είσοδο του επισκέπτη, στις κύριες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου) ,στην αίθουσα με τα Αρχαϊκά (όπου Κούροι, Κόρες και Ιππείς λούζονται από το φυσικό φως που διαχέεται στις λεπτομέρειες των αγαλμάτων ) και τέλος στην αίθουσα του Παρθενώνα όπου για πρώτη φορά εκτίθεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ζωφόρος του Ναού, οι Μετόπες και τα Αετώματα.

    Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να κατανοήσει εύκολα ποια είναι τα μαρμάρινα μέλη από τον Λόρδο Ελγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο καθώς τα αυθεντικά εκτίθενται με τα γύψινα εκμαγεία ( του 1846) ώστε να καταστεί απόλυτα προφανής η μια από τις μεγαλύτερες κλοπές της ιστορίας.

    Η συνολική έκταση του Μουσείου είναι 21.000 τ.μ, ενώ διαθέτει εκθεσιακό χώρο 14000 τ.μ σε αντίθεση με τα 1450 τ.μ του παλαιού Μουσείου επάνω στον Βράχο.

    Το σκεπτικό της έκθεσης, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής είναι να δημιουργείται στον επισκέπτη «η αίσθηση του περιπάτου προκειμένου να συνειδητοποιεί τον τόπο που βρίσκονται οι ανασκαφές και τα έργα της έκθεσης».

    Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να έχει ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη εικόνα στο πλαίσιο μιας μαζικής ξενάγησης.

    Σήμερα, δεύτερη ημέρα των εγκαινίων θα ξεναγηθούν προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, διεθνών επιτροπών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα , ενώ το βράδυ της Παρασκευής σειρά έχουν οι ξένοι δημοσιογράφοι που έρχονται στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι του Υπουργείου Πολιτισμού .

    Το Σάββατο, 20 Ιουνίου , στις οκτώ θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια , με τους χαιρετισμούς των επισήμων, προέδρων κρατών και πρωθυπουργών από όλο τον κόσμο παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 June 2009 - 12:30:24 UTC