Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σημαντική η νέα γενιά στελεχών"
  • [02] Κρίσιμη συνεδρίαση
  • [03] Νεκροί στις ταραχές

  • [01] "Σημαντική η νέα γενιά στελεχών"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο έως την ερχόμενη άνοιξη. Προσθέτει ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί το αξίωμα και το πρόσωπο του Προέδρου είναι η εκλογή του να γίνει από ένα Κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή. Δεσμεύεται ότι θα ερευνηθούν όλα τα σκάνδαλα ανεξάρτητα από παραγραφές. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει εγκληματικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην τρομοκρατία. Επισημαίνει ότι θα είναι σημαντικός ο ρόλος της νέας γενιάς των στελεχών του Κινήματος στην αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    "Ας κρατά μικρότερο καλάθι"

    Ο γραμματέας της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συνέντευξη του Γ.Παπανδρέου, στην εφημερίδα το «Πρώτο Θέμα», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Η έπαρση, επειδή κέρδισε μία μάχη, οδηγεί τον κ. Παπανδρέου στην υπερβολή και την πρόκληση. Στις μεγαλοστομίες. Ας κρατά μικρότερο καλάθι.

    Εμείς έχουμε αντιληφθεί το μήνυμα του κόσμου και η Κυβέρνηση Καραμανλή θα κάνει ό,τι επιβάλλεται, για να ανταποκριθεί- και θα ανταποκριθεί- στις προσδοκίες των πολιτών, έτσι ώστε, όταν έρθει η ώρα, να μας εμπιστευθούν ξανά".

    Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου

    Το ετήσιο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου τελέστηκε χθες στον τάφο του, στο ¶ Νεκροταφείο, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου και πολλών στελεχών του κόμματος και της ιστορικής του ηγεσίας.

    Με δηλώσεις τους, στελέχη του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για τον ιδρυτή του κόμματος ενώ με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι "ξέχασε" τη Μ. Μερκούρη.

    "Πολιτικέ μας πατέρα, εσύ μας άφησες μια μεγάλη παρακαταθήκη, εμείς τα πολιτικά παιδιά άλλοτε τη σεβαστήκαμε και άλλοτε όχι. Έφυγες νωρίς, εμείς να δούμε τώρα", δήλωσε η Δ. Λιάνη-Παπανδρέου.

    Για "μικρότητα από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων", μίλησε ο βουλευτής, Ν. Σηφουνάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για τη "μη αναφορά της συμβολής της Μ. Μερκούρη στο Μουσείο".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες "για μηδενιστική κριτική του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, αναφορικά με τα γεγονότα τρομοκρατίας", ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι "οι πράξεις μιλούν από μόνες τους".

    "Αφήστε τον κ. Καραμανλή στη δυστυχία του και αγωνιστείτε η δυστυχία του να μη γίνεται άλλο δυστυχία και του τόπου", είπε για το ίδιο θέμα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης.

    Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, ανέφερε ότι "όσο περνάει ο καιρός ο Ανδρέας Παπανδρέου λείπει όλο και περισσότερο στον ελληνικό λαό", και τόνισε ότι είναι "σχεδόν βλάσφημο το γεγονός ότι δεν θυμόμαστε τη Μ. Μερκούρη". Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τόνισε ότι "είναι τόσο δύσκολες οι στιγμές για τον κ. Καραμανλή που αυτές οι δηλώσεις ατονούν".

    "Ο κ. Καραμανλής πρέπει να αρθεί επιτέλους στο ύψος των ευθυνών του και να κατανοήσει ότι με καταγγελίες στην αντιπολίτευση δεν λύνεται μια τέτοια μάστιγα", είπε σχετικά, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γρ. Νιώτης, και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό για "διάλυση" της αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    Σε σχετική ερώτηση για τη Μ. Μερκούρη, ο κ. Νιώτης είπε ότι αποτελεί "ολίσθημα για τον κ. Καραμανλή να επιχειρεί να αναβιώσει τον Κων/νο Καραμανλή ως τάχα εμπνευστή του σχεδίου".

    Τέλος, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι οι ιδέες του Α. Παπανδρέου είναι πιο επίκαιρες από ποτέ "γιατί ο τόπος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι χρειάζεται μια βαθειά κοινωνική και πολιτική αλλαγή και αυτές οι ιδέες είναι ο οδηγός μας".

    Η βουλευτής πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Ν.Δ. "θα έπρεπε να απολογηθούν" στον ελληνικό λαό "γιατί μέσα σε 5 χρόνια έχουν διαλύσει κάθε κρατική υπηρεσία και έχουν πάει πίσω τη χώρα όσον αφορά στην ασφάλεια του πολίτη".

    "Δυστυχώς και αυτή τη μέρα ήρθε να τη σκιάσει η μικροψυχία και ο μικροκομματισμός της κυβέρνησης", δήλωσε τέλος η βουλευτής, απαντώντας σε ερώτηση για τη "μη αναφορά της συμβολής της Μ. Μερκούρη στο Μουσείο".

    Μετά την τέλεση του μνημοσύνου για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Α. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε συμβολικά ένα λουλούδι στο μνήμα της Μ. Μερκούρη.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν τα αδέλφια του Γ. Παπανδρέου, Νίκος και Αντρίκος, καθώς και πολλά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, οι Ευ. Βενιζέλος, Ν. Αθανασάκης, Δ. Ρέππας, Γ. Ραγκούσης, Κ. Λαλιώτης, Γ. Αρσένης, Φ. Πετσάλνικος, Απ. Κατσιφάρας, Π. Οικονόμου, Α. Λιβάνης, ¶. Τσοχατζόπουλος και Κρ. Αρσένης.

    [02] Κρίσιμη συνεδρίαση

    Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν θα οριστικοποιήσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

    Την περασμένη Παρασκευή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέκο Αλαβάνο να επανεξετάσει την απόφασή του και να μην παραιτηθεί.

    Μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι έπειτα από διεξοδική και σε βάθος συζήτηση η κοινοβουλευτική ομάδα κάλεσε τον Αλέκο Αλαβάνο να επανεξετάσει την αποφασή του.

    Στον κ. Αλαβάνο προτάθηκε μάλιστα να αναβάλει την υποβολή της παραίτησής του για λίγες ημέρες, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στις οργανώσεις του κόμματος, αλλά εκείνος επέμεινε στην απόφασή του να παραιτηθεί.

    Την Πέμπτη, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην πρόθεσή του να παραιτηθεί.

    Η Πολιτική Γραμματεία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εκτίμησε τη συνεισφορά και τη συμβολή του Αλ. Αλαβάνου στην ανάπτυξη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος. Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει από τον Αλ. Αλαβάνο να μην επιμείνει στην πρόθεσή του να παραιτηθεί και να συνεχίσει το έργο του από την θέση ευθύνης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η παρουσία του είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε μια περίοδο που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    Η Π.Γ. σημειώνει ότι στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η ενιαία πορεία και εικόνα του κόμματος με τη συμβολή όλων των δυνάμεών του καθώς και η ενδυνάμωση, εμβάθυνση και ουσιαστική αναβάθμιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, εγχείρημα που αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΝ.

    Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

    Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ , η Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η προσωπική επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή».

    Σημειώνει ότι «η άρνηση να κατανοηθεί το μήνυμα των εκλογών οδηγεί στη σημερινή κρίση του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας τους» και προσθέτει ότι «επιμένει στην ανάγκη μεγάλης στροφής στη φυσιογνωμία και την πολιτική του κόμματος».

    Αλ. Τσίπρας: Δυσάρεστη εξέλιξη

    «Αυτή την στιγμή, αυτό που προέχει είναι να ακούσουμε τι έχουν να μας πούν τα μέλη και οι φίλοι μας πριν πάρουμε αποφάσεις. Η κοινωνία χρειάζεται και έχει ανάγκη μια δυνατή και ενιαία Αριστερά?».

    Αυτά τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «?Είμαστε ζωντανοί και παρόντες στις μάχες που έρχονται. Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο ζωντανό. Θέλω να πω και κάτι άλλο. Τις δύσκολες αυτές ώρες που περνάμε, έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες και ψηφοφόρους μας. Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι, να έχουμε ενότητα και συντροφικότητα. Έστω την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, προκειμένου την Δευτέρα να πάρουμε αποφάσεις».

    Αναφερόμενος στην πρόθεση του κ. Αλαβάνου να παραιτηθεί, ο κ. Τσίπρας είπε: «Πιστεύω ότι ήταν δυσάρεστη έκπληξη, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή ο Αλέκος θα το ξανασκεφθεί?».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε, ότι δεν σκέφτεται να "Όταν το καράβι βρίσκεται σε φουρτούνα, το χειρότερο που έχει να κάνει ο καπετάνιος είναι να αφήσει τη γέφυρα. Απαιτείται ψυχραιμία και αίσθηση ευθύνης και όλοι μπορούν να έχουν ρόλους στη συλλογική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίον προσβλέπει η ελληνική κοινωνία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    [03] Νεκροί στις ταραχές

    "Μερικοί" άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στην Τεχεράνη από πυρκαγιά που "έβαλαν οι ταραχοποιοί" σε τζαμί, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, χωρίς να αναφέρει πηγή.

    "Ταραχοποιοί πυρπόλησαν τζαμί στη διασταύρωση Αζερμπαϊτζάν και Ναβάμπ, και δυστυχώς μερικοί συμπολίτες μας είναι νεκροί", μετέδωσε η τηλεόραση χωρίς να δώσει καμία περαιτέρω πληροφορία.

    Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειχναν το καμένο κτίριο στο φως της ημέρας και άφηναν να εννοηθεί ότι η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει πολύ πριν νυχτώσει.

    Η τηλεόραση έκανε επίσης λόγο και για 13 νεκρούς από συγκρούσεις της αστυνομίας "με τρομοκρατικές ομάδες", ενώ ανέφερε εμπρησμό και δύο πρατηρίων καυσίμων "από τους ταραχοποιούς".

    Συλλήψεις

    Η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και 4 άλλοι συγγενείς του συνελήφθησαν και κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

    Το πρακτορείο διευκρίνισε επικαλούμενο αξιωματούχο της ασφάλειας ότι η πρώην βουλευτής Φαϊζέχ Ραφσαντζανί όπως και 4 άλλοι συγγενείς του πρώην προέδρου συμμετείχαν στη χθεσινή διαδήλωση και συνελήφθησαν για να "διαφυλαχθεί η ασφάλειά τους από τις τρομοκρατικές ενέργειες των ταραξιών".

    Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην κοντινότερη στρατιωτική βάση και κρατήθηκαν μέχρι να τελειώσουν οι ταραχές, προσθέτει το Fars, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

    Η Φαϊζέχ είναι γνωστή για τους αγώνες της για τα δικαιώματα των γυναικών και τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της, σε έναν από τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

    Φόβοι για στρατιωτικό νόμο

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, ο μεταρρυθμιστής Μοχαμάντ Χαταμί, προειδοποίησε ότι η χώρα κινείται προς την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

    "Ανησυχώ για το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός κυριαρχούν σταδιακά στην ατμόσφαιρα της χώρας", αναφέρει ο Χαταμί σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

    "Το να απαγορεύεται στους ανθρώπους να πραγματοποιούν νόμιμες διαδηλώσεις σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για επικίνδυνα μέτρα, τα οποία ο Θεός ξέρει μόνον που θα οδηγήσουν τελικά", προειδοποιεί και ζητεί από τις αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από τις 13 Ιουνίου, την επομένη των εκλογών.

    "Η άμεση απελευθέρωση αυτών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις μπορεί να ηρεμήσει την κατάσταση στη χώρα", σημειώνει.

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν υπογραμμίζει επίσης ότι η ανάθεση της επίλυσης του θέματος που προέκυψε με τις προεδρικές εκλογές στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας δεν συνιστά λύση.

    "Η ανάθεση της (επίλυσης της) διαμάχης σε ένα σώμα που δεν ήταν αμερόληπτο όσον αφορά τις εκλογές δεν συνιστά λύση", σημειώνει.

    "Υπάρχει τρόπος επίλυσης (...) αν οι ευκαιρίες χρησιμοποιούνται κατάλληλα και δεν μετατρέπονται σε απειλές", καταλήγει ο Χαταμί.

    Απέλαση βρετανού δημοσιογράφου

    Ο μόνιμος ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC στην Τεχεράνη έλαβε εντολή από τις ιρανικές αρχές να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών, επειδή υποστήριξε τους "ταραξίες", μετέδωσε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

    "Ο Τζον Λέιν θα πρέπει να εγκαταλείψει το Ιράν εντός των επόμενων 24 ωρών καθώς κατηγορείται για μετάδοση κατασκευασμένων ειδήσεων και ρεπορτάζ, αγνοώντας την ουδετερότητα στις ειδήσεις, και για υποστήριξη των ταραξιών και καταπάτηση των δικαιωμάτων του ιρανικού έθνους", προσθέτει το Fars, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή.

    Το BBC στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση αυτή.

    Κάλεσμα για παύση της βίας

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να θέσει τέλος "σε όλες τις βίαιες και άδικες ενέργειες σε βάρος του λαού" της χώρας, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στο Ιράν.

    "Καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις βίαιες και άδικες ενέργειες εναντίον του λαού", αναφέρεται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

    "Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο κόσμος την παρακολουθεί. Θρηνούμε για καθεμιά από τις χαμένες αθώες ζωές", προστίθεται στο κείμενο.

    "Τα οικουμενικά δικαιωμάτα του συγκεντρώνεσθαι και της ελευθερίας του λόγου πρέπει να γίνουν σεβαστά και οι ΗΠΑ συντάσσονται με όσους επιζητούν να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματα", καταλήγει η ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 June 2009 - 16:30:21 UTC