Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επίλυση των διαφορών με διάλογο"
  • [02] "Επικίνδυνη κατάσταση"
  • [03] "Ασφάλεια των συνόρων"

  • [01] "Επίλυση των διαφορών με διάλογο"

    «Πραγματική ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει στην περιοχή αν όλες οι πλευρές δεν σεβαστούν και δεν αποδεχθούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αν τα υψώματα του Γκολάν δεν επιστραφούν στη Συρία», δήλωσε από τη Δαμασκό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κ.Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Συρία.

    Τη δήλωση έκανε ο Έλληνας Πρόεδρος ύστερα από ημίωρη κατ΄ιδίαν συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

    «Θεωρούμε ότι απαρέγκλιτη αρχή για την επίλυση των διαφορών είναι ο διάλογος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και όχι η ωμή επιβολή βίας και η αναγνώριση τετελεσμένων. Αυτό ισχύει τόσο για το παλαιστινιακό, όσο και για το κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί πρόβλημα εισβολής και παραράνομης κατοχής τμήματος κυρίαρχης χώρας, μέλους του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

    Ο κ. Άσαντ, από την πλευρά του, δήλωσε πως στις συζητήσεις «βεβαιώσαμε την ανάγκη για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών, προκειμένου να σταματήσουν τα δεινά του παλαιστινιακού λαού και να ενισχυθεί η προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης στο Ιράκ».

    Ο Σύρος πρόεδρος πρόσθεσε πως στη συνάντηση εξετάστηκε η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε πως «υπήρξε ταύτιση απόψεων σχετικά με την ανάγκη επίτευξης της ειρήνης, που θα στηρίζεται στις αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας, η οποία βεβαιώνει τη μη συνέχιση της ισραηλινής κατοχής στα αραβικά εδάφη, με πρώτο απ όλα τα υψώματα του Γκολάν».

    Τόνισε, δε, πως «η ειρηνη χρειάζεται έναν εταίρο εκ μέρους του Ισραήλ, ο οποίος θα δεσμεύεται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, που σχετίζονται με αυτό το δίκαιο, καθώς και με την αρχή της ανταλλαγής εδαφών έναντι της ειρήνης. Αυτός ο ισραηλινός εταίρος, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Συρίας ο κ. Παπούλιας είπε ότι με τον κ. Άσαντ συμφώνησαν πως στο πολιτικό πεδίο βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και τόνισε πως «οι δυο χώρες οφείλουν να αναπτύξουν τις οικονομικές, εμπορικές, τουριστικές και πολιτιστικές σχέσεις τους». Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα, με την ιδιότητά της, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων της ΕΕ με τη Συρία και την υπογραφή της σχετικής Συμφωνίας Σύνδεσης το ταχύτερο δυνατό.

    Καταλήγοντας ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του στη Συρία, χώρα με την οποία, όπως τόνισε, έχει συνεργαστεί στενά, ως υπουργός Εξωτερικών, στα χρόνια της ηγεσίας και της στενής φιλίας του Χαφέζ Αλ Άσαντ με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε χθες το μεσημέρι στη Δαμασκό συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Θόδωρο Κασίμη, καθώς επίσης και από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Από το αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο, έξω από την πόλη, όπου τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε ο ομόλογός του.

    Την είσοδο του Έλληνα Προέδρου στο μέγαρο συνόδευσαν κανονιοβολισμοί, ενώ μαζί με τον κ. Άσαντ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα. Την κατ΄ιδίαν συζήτηση των δύο ανδρών, ακολούθησε συνάντηση σε επίπεδο αντιπροσωπειών, στις οποίες παρέστησαν και οι δυο Πρόεδροι.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Παπούλια, ο Σύρος Πρόεδρος διατύπωσε τις ευχαριστίες του για την «ξεκάθαρη και πολιτική» θέση της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη κρίση στη λωρίδα της Γάζας, αλλά και για τη στάση της χώρας στο παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία -όπως τόνισε ο κ. Άσαντ- «έχει σημασία για όλο τον αραβικό κόσμο».

    Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας

    Με τη φράση «Εμείς εδώ στη Συρία δεν φοβόμαστε να δηλώσουμε ότι είμαστε χριστιανοί» ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιγνάτιος Χαζίμ Δβ υποδέχθηκε χθες το βράδυ στο κτίριο του Πατριαρχείου, στην παλιά πόλη της Δαμασκού, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

    Οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Συρίας, που αποτελούν το 10% του πληθυσμού των 16 εκ. της χώρας, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Παπούλια. Πολλοί εξ΄αυτών είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Πατριαρχείου και τον χειροκρότησαν ενώ χορωδία αγοριών και κοριτσιών έψαλε εκκλησιαστικά άσματα στην ελληνική γλώσσα.

    Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ιδιαίτερα τη θρησκευτική ανοχή που υπάρχει στη Συρία και χαρακτήρισε του ορθόδοξους της χώρας αυτής μέρος της παγκόσμιας οικογένειας των ορθοδόξων. «Είμαστε μαζί σας, είμαστε συγκινημένοι, αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σπίτι. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για όσα κάνετε για την ενότητα της πίστης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Ιγνάτιο και πρόσθεσε: «Το πρωί είχα συνάντηση με τον πρόεδρο Άσαντ και με παρακάλεσε να σας διαβιβάσω την αγάπη και την μεγάλη εκτίμησή του για εσάς προσωπικά και το ποίμνιό σας. Αγαλλίασα γιατί άκουσα αυτά τα λόγια για έναν ιεράρχη της ορθόδοξης εκκλησίας εδώ στα βάθη της Ανατολής».

    Πρόεδρος και Πατριάρχης αντάλλαξαν δώρα, με τον κ. Ιγνάτιο να δωρίζει μια εικόνα της Παναγίας και τον κ. Παπούλια μια ασημένια πλακέτα με τους Δώδεκα Αποστόλους.

    Δείπνο Άσαντ προς τιμήν του κ. Παπούλια

    Χθες βράδυ, ο κ. Παπούλιας παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Άσαντ και μεταξύ άλλων, αντιφωνώντας τον Σύριο Πρόεδρο, εξέφρασε μεταξύ άλλων τη χαρά του γιατί, επί των ημερών τους, «οι παραδοσιακοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών είναι τόσο στενοί όσο εξαίρετο είναι και το επίπεδο των διμερών σχέσεων».

    Ο κ. Παπούλιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πατέρα του σημερινού Προέδρου, ηγετική φυσιογνωμία στον αραβικό κόσμο Χαφέζ αλ Άσαντ, λέγοντας πως η ηγετική του φυσιογνωμία και διορατικότητα έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στη σφυρηλάτηση των στενών δεσμών φιλίας που ενώνουν τους δύο λαούς. Στο ίδιο πνεύμα προσφώνησε τον κ. Παπούλια και ο κ. Άσαντ υπογραμμίζοντας τη θέληση των δύο πλευρών για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, ενώ επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για τις θέσεις της στο Μεσανατολικό.

  • Ο κ. Παπούλιας συνεχίζει σήμερα το επίσημο πρόγραμμά του στη Δαμασκό με συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής κ.α., ενώ αύριο θα μεταβεί στο Χαλέπι.

    [02] "Επικίνδυνη κατάσταση"

    Την «απόλυτη αντίθεσή της με τα νέα κυβερνητικά μέτρα εναντίον των μεταναστών», διατύπωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις του κόμματος σχετικά με τους οικονομικούς μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες και ζήτησε δημιουργία αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας και όχι «στρατοπέδων συγκέντρωσης», νομιμοποίηση όσων εργάζονται στην Ελλάδα, παροχή ασύλου στους πολιτικές πρόσφυγες και ταξιδιωτικών εγγράφων για εκείνους που θέλουν να μεταβούν σε κράτος εκτός της Ένωσης.

    Υποστήριξε δε, ότι, μεταξύ άλλων, πρέπει να γίνει το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό, να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες και να δίδεται η ιθαγένεια με την ενηλικίωση.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε από τη μια την κυβέρνηση πως «βρήκε σύμμαχο στο ΠΑΣΟΚ και τη "δηλητηριώδη εκστρατεία" του ΛΑΟΣ» και από την άλλη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «εξακολουθεί να έχει αυταπάτες ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. είναι ο χώρος αναζήτησης της λύσης».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι τα σύνορα της χώρας έγιναν «ξέφραγο αμπέλι με το μπες-βγες των Νατοϊκών στρατευμάτων», ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη μείωση του ποσοστού του ΚΚΕ σε περιοχές με αυξημένο αριθμό μεταναστών, έκανε λόγο για «υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον των μεταναστών», υποστηρίζοντας ότι «τις απόψεις του ΛΑΟΣ "προπαγανδίζουν", τόσο η Ν.Δ., όσο και το ΠΑΣΟΚ».

    Πάντως, πριν παρουσιάσει της θέσεις του κόμματός της για το μεταναστευτικό ζήτημα, η κ. Παπαρήγα επιτέθηκε εκ νέου στο Θ. Πάγκαλο, ο οποίος σε πρωινή τηλεοπτική του εμφάνιση είχε μιλήσει περί άρνησης του ΚΚΕ για έλεγχο των οικονομικών του από ορκωτούς λογιστές, χαρακτηρίζοντάς τον «γνωστό προβοκάτορα του ΠΑΣΟΚ».

    Απαντώντας στον κ. Πάγκαλο, η κ. Παπαρήγα έδωσε στη δημοσιότητα Έκθεση της επιτροπής της Βουλής για τα οικονομικά του κόμματος και Έκθεση Ελέγχου Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών επί του ισολογισμού εσόδων και δαπανών χρήσεως 2007 του ΚΚΕ, «με βάση τα οποία είχε γίνει έλεγχος στα οικονομικά του κόμματος».

    «Θα τους "αλλάξουμε τα φώτα" γιατί όλη αυτή η επίθεση στοχεύει στο κίνημα, στο λαό», τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα πλήγμα και να υποχωρήσουμε, ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και να χρεοκοπήσουμε οικονομικά, διότι η βασική πηγή των εσόδων μας είναι ο λαός».

    Ερωτηθείσα σχετικά με τις εξελίξεις στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «ο χώρος αυτός είναι καταδικασμένος να ζει σε αυτές τις αντιφάσεις» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι έχει το ρόλο του «αναχώματος» και τον άλλο του «να δηλητηριάζει το ριζοσπαστισμό».

    Επιπλέον, τόνισε ότι «οι εξελίξεις δεν προκαλούν εντύπωση», καθώς «ήταν αναμενόμενες», εξηγώντας ότι οι «διενέξεις που έγιναν, είναι η επανάληψη της περιόδου 1989-1991, όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από το ΣΥΝ».

    «Τώρα αυτό πάνε να κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα και, κατά συνέπεια, ο ΣΥΝ πρέπει να διαλυθεί. Ό,τι μας έκαναν, κάνουν τώρα», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και κατέληξε λέγοντας ότι «εδώ μεταξύ τους που είναι στο ίδιο ιδεολογικό ρεύμα δεν μπορούν να φάνε ψωμί, και θέλουν και συνεργασία ή ενότητα της αριστεράς με το ΚΚΕ».

    Εξάλλου, σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι υπήρχε στόχος να μην είναι τρίτο κόμμα το ΚΚΕ στις ευρωβουλευτικές εκλογές και είπε πως παραμονές των εκλογών, το κόμμα δέχτηκε «διάφορους ελέγχους και επιθεωρήσεις εργασίας».

    Συνάντηση με εργαζόμενους στον "Ελεύθερο Τύπο"

    "Είναι δεδομένη η αμέριστη αλληλεγγύη μας, που θα πάρει και πρακτικό χαρακτήρα, απέναντι στο προσωπικό, σε όλους τους εργαζόμενους στον "Ελεύθερο Τύπο" και στο ραδιόφωνο "City 99,5" που μέσα σε ένα βράδυ ουσιαστικά βρέθηκαν άνεργοι, σε μία περίοδο που η κρίση αυξάνει την ανεργία σε όλους τους εργαζόμενους και στο χώρο του Τύπου", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

    Αναφερόμενη στα αίτια που οδήγησαν στις τελευταίες εξελίξεις η κ. Παπαρήγα είπε ότι μπορεί κανείς να δώσει πολλές εξηγήσεις γιατί έκλεισε η συγκεκριμένη εφημερίδα και το ραδιόφωνο και πρόσθεσε ότι οπωσδήποτε έχει να κάνει με τους περίφημους κανόνες της αγοράς, με τους ανταγωνισμούς και ενδεχομένως αντανακλά και γενικότερα πολιτικούς σχεδιασμούς και αντιπαραθέσεις ή μη ευόδωση σχεδίων.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι πάνω απ' όλα εμάς μας ενδιαφέρει να μην προστεθεί ένας αριθμός νέων ανέργων στη μεγάλη λίστα ανέργων που υπάρχει και δεσμεύθηκε ότι "συζητήσαμε και οπωσδήποτε θα πάρουμε υπόψη και τις συγκεκριμένες προτάσεις των εργαζομένων και για πίεση κοινοβουλευτική - πολιτική, αλλά και για πιο έμπρακτη αλληλεγγύη".

    [03] "Ασφάλεια των συνόρων"

    Μείζον χαρακτήρισε το θέμα της διακοπής λειτουργίας του συγκροτήματος του ΕΤ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και έκανε λόγο για «αλλοίωση της ενημέρωσης στο χώρο της οποίας παίζονται άγρια παιχνίδια»

    «Δεν μάθαμε τίποτε από τον Κοσκωτά», είπε ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνοντας ότι εφοπλιστές και επιχειρηματίες μπάινουν στο χώρο των ΜΜΕ χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. «Γίνονται μεγάλα παιχνίδια και κανείς δεν μιλά. Κανείς δεν αναλογίζεται πού πάει το πράγμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    «Ξανατοποθετείται απ΄ότι φαίνεται, ο κ. Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Ο ΛΑ.Ο.Σ - όπως και το 2004 - δεν πρόκειται να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωβουλή», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, σχετικά με την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ακόμη, αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την λαθρομετανάστευση, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Ο οποιοσδήποτε εισέρχεται στην χώρα λαθραία και χωρίς χαρτιά δεν είναι εκ προοιμίου ακίνδυνος. Πρώτα απ΄ όλα να κοιτάξουν να ασφαλίσουν τα σύνορα μας και μετά να λάβουν σοβαρά και όχι αποσπασματικά μέτρα».

    Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί, για την απαγόρευση της κουκούλας στις διαδηλώσεις στη Γαλλία, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Η "ατζέντα Καρατζαφέρη" έχει πέραση στην Ευρώπη: μετά την πρόταση για μείωση του Φ.Π.Α η οποία υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση Μπράουν, μετά την πολιτική έναντι της Τουρκίας η οποία εφαρμόζεται ήδη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τώρα υλοποιούνται στη Γαλλία και οι προτάσεις Καρατζαφέρη για την κουκούλα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Καραμανλή αρκείται σε μεσοβέζικες λύσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 June 2009 - 8:30:23 UTC