Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδήλωση για τον πρόεδρο του ΣτΕ
  • [02] Κύπρος: Διάνοιξη οδοφράγματος

  • [01] Εκδήλωση για τον πρόεδρο του ΣτΕ

    Αποχαιρετιστήρια τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, εν όψει της λήξεως της θητείας του προέδρου του ΣτΕ, Γεώργιου Παναγιωτόπουλου.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, οι υπουργοί Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης και Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Χρ. Ζώης, ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, η τέως πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Αργ. Καρράς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Αθ. Ανδρεουλάκος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Κούρτης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Παξινός, καθηγητές πανεπιστημίων, πρόεδροι δικαστικών ενώσεων, δικαστές και δικηγόροι.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε σύντομο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε τον αποχωρούντα πρόεδρο του ΣτΕ, Γ. Παναγιωτόπουλο, «θεσμικό συνεργάτη, μετριοπαθή και συνετό δικαστή με μεγάλη νομική κατάρτιση, δικαστή που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς τους νεότερους» και επίσης, «έγκριτο νομικό, ο οποίος έχει δυνατότητα να προσφέρει πολλά στην κοινωνία μετά την αποχώρησή του από το δικαστικό σώμα».

    Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Κούρτης, ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Κ. Πετρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Π. Πικραμμένος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμβουλος Επικρατείας Αγ. Θεοφιλοπούλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής Θ. Φορτσάκης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπ. Φλογαϊτης.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε, από την πλευρά του, τη ελληνική Δημοκρατία για «την υψίστη τιμή, που μου έκανε, όχι μόνο να μου αναθέσει την προεδρία του θεσμού αυτού, αλλά κυρίως να μου επιτρέψει να τον υπηρετήσω με την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού του Συμβουλίου της Επικρατείας για περίπου τέσσερις δεκαετίες». Τέλος, ευχαρίστησε όλους του δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    [02] Κύπρος: Διάνοιξη οδοφράγματος

    Επτά σημεία περιλαμβάνει η συμφωνία για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, στη βορειοδυτική περιοχή της Κύπρου, στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη σημερινή 34η συνάντησή τους, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν στη διάνοιξη του οδοφράγματος:

  • Yπό τους κανονισμούς, που διέπουν τα άλλα οδοφράγματα.

  • Στο πλαίσιο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ο ρόλος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.

  • Τα άτομα, που περνούν από το οδόφραγμα και επιθυμούν να επισκεφθούν τα Κόκκινα (σ.σ: τουρκοκυπριακός θύλακας), θα συνοδεύονται από την Ειρηνευτική Δύναμη. Αυτές οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται με μικρά λεωφορεία κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.

  • Θα γίνεται μεταφορά λογικών ποσοτήτων φαγητού και νερού και άλλων προμηθειών, μη στρατιωτικής φύσης, στα Κόκκινα με τη συνοδεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.

  • Τα Κόκκινα θα ενωθούν με το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο πριν το άνοιγμα του οδοφράγματος.

  • Σε ανθρωπιστικά θέματα: Τα ασθενοφόρα θα είναι σε θέση να μεταβαίνουν στα Κόκκινα για μεταφορά ασθενών. Θα εφαρμόζονται οι κανόνες, που διέπουν τη διέλευση των ασθενοφόρων από τα οδοφράγματα. Αντίστοιχα, τα ε/κ ασθενοφόρα θα διασχίζουν το οδόφραγμα από την αντίθετη κατεύθυνση για τα νοσοκομεία της Λευκωσίας. Σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, τ/κ πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες θα μεταβαίνουν στα Κόκκινα.

  • Θα υπάρχουν αμοιβαίες διευθετήσεις, από καιρού εις καιρόν, για συγκεκριμένες εκδηλώσεις μέσω αυτού και άλλων οδοφραγμάτων.

    Δήλωση Ταλάτ

    Η υλοποίηση της σημερινής συμφωνίας Χριστόφια-Ταλάτ για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, «θα πάρει κάποιο χρόνο, λόγω των διευθετήσεων, που θα πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι η συμφωνία, που επιτεύχθηκε, είναι καλή και ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι το διάνοιγμα του οδοφράγματος θα είναι χρήσιμο για την περιοχή και τους κατοίκους της και επίσης, θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για το μέλλον.

    Εξέφρασε χαρά, που τελικά βρέθηκε λύση στο ζήτημα του Λιμνίτη, το οποίο, όπως σημείωσε, «επισκίαζε τις διαπραγματεύσεις για λύση του κυπριακού».

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε πως θα γίνεται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αντί να μεταφέρονται καύσιμα στον τουρκοκυπριακό θύλακα στα Κόκκινα, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό να χρειαστούν τρεις ως πέντε μήνες για να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις».

    Σε άλλη ερώτηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «πριν τη διάνοιξη του οδοφράγματος θα γίνονται διευθετήσεις για διέλευση σε ειδικές περιπτώσεις», και έδωσε, ως παράδειγμα τη μετάβαση Τ/κ στα Κόκκινα, στις 8 Αυγούστου, διά ξηράς αντί διά θαλάσσης.

    Πρόσθεσε δε, ότι η τ/κ πλευρά θα δει θετικά οποιοδήποτε αίτημα των Ε/κ για την τέλεση λειτουργίας στον Άγιο Μάμα της Μόρφου και υπογράμμισε ότι η μετάβαση στα Κόκκινα θα γίνεται με τη συνοδεία των Ηνωμένων Εθνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 June 2009 - 14:30:20 UTC