Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα Τίρανα ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] Στο Μονάχο δυο δικαστικοί

  • [01] Στα Τίρανα ο Γ. Παπανδρέου

    «Θέλουμε να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα Τίρανα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο από τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Εντι Ράμα.

    Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Ράμα μίλησαν σε συγκέντρωση οπαδών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας με τον κ. Ράμα να αναφέρεται στη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και να τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επέφερε αλλαγές στο κόμμα και κέρδισε την εμπιστοσύνη των νέων, προτάσσοντας την ανάγκη για αλλαγή και μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης.

    Από την μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε στον κ. Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας «μεγάλη νίκη» στις εκλογές της Κυριακής, τονίζοντας ότι «με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Αλβανία θα προχωρήσουμε στην επίλυση, μεταξύ άλλων, και των προβλημάτων των Αλβανών στην Ελλάδα και της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του «όχι στη λαθρομετανάστευση» και έκανε λόγο για «οργανωμένη μετανάστευση» και «υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη δουλειά, με ίσους μισθούς για την ίδια εργασία, κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις», με τις τελευταίες να διευθετούνται μέσα σε διμερές πλαίσιο.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι «ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «θα βοηθηθούν και όσοι Αλβανοί επιθυμούν να επενδύσουν στην Αλβανία».

    Επανέλαβε τις θέσεις του για «άμεση απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα» καθώς και για απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά τελειώνουν στην Ελλάδα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εξακολουθούν να παραμένουν στην χώρα μας για 3 συνεχή έτη.

    «Οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν θετικό οικονομικό μέγεθος για την Ελλάδα και τους ευχαριστώ γι αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών».

    «Παλιά, οι μειονότητες θεωρούνταν απειλή, τώρα πλέον δεν αποτελούν απειλή, εξάλλου γι αυτό δημιουργήσαμε την ΕΕ, ώστε τα σύνορα να παίζουν "μικρότερο ρόλο" έναντι των δικαιωμάτων των ανθρώπων», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας την θέση του για «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στην Αλβανία και εκφράζοντας ανησυχία για «όσα είδα χθες και σήμερα, τα οποία δεν είναι καλά σημάδια και παραπέμπουν στις πρακτικές των "συνόρων" και του αυταρχισμού».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί κυβέρνηση, ο ίδιος θα γίνει "πρωταθλητής" της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».

    Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνομιλία, ενώ αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του στο έργο του Αρχιεπισκόπου και στην συνεχή του προσπάθεια, ώστε «η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία να παίξει τον ρόλο της δημουργίας, της καταλαγής και της προσφοράς, τόσο στην ανάπτυξη της Αλβανίας, όσο και στην αλληλοκατανόηση θρησκευμάτων και λαών σε ένα βαλκανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τοπίο, όπου καλούμαστε να συμβιώσουμε με ανθρωπιά, αγάπη και αλληλοκατανόηση».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δήλωσε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να δεχόμαστε επισκέψεις πολιτικών ηγετών, που ενδιαφέρονται για την Αλβανία και τα Βαλκάνια» και εξήρε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που επιδεικνύει για την περιοχή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Προσπαθήσαμε, ως ορθόδοξη Εκκλησία, να είμαστε εντός του κοινωνικού γίγνεσθαι, χωρίς να ζητάμε τίποτα και το πράξαμε ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όταν η χώρα ήταν σε δοκιμασία, όπως το 1994, 1997 και 1999 και τότε είπαμε "όχι στη βία", "κάτω τα όπλα", "καταλαγή και συνεννόηση"», είπε ο κ. Αναστάσιος, υπογραμμίζοντας ότι «έχει περάσει το μήνυμα του σεβασμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει, ακόμα και αν δεν πιστεύει».

    Ο κ. Αναστάσιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όχι μόνο με την συμμετοχή της στα διεθνή εκκλησιαστικά φόρα αλλά και από το γεγονός ότι "η Αλβανία είναι μια χώρα με εξαιρετικά αρμονικές σχέσεις μεταξύ θρησκειών και δογμάτων".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, του οποίου σημειωτέον η παρουσία στην Αλβανία συμπλήρωσε, στις 24 Ιουνίου, το 17ο έτος της, ένα λεύκωμα του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τις μνήμες της Κατοχικής Αθήνας, που ξυπνά μέσα του ο Ιερός Βράχος, καθώς «η επίσκεψή μας εκεί, στα τέσσερα εκείνα χρόνια, που μας φάνηκαν αιώνες, ήταν μια ανάσα ελευθερίας».

    Από την πλευρά του, ο κ. Αναστάσιος δώρισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο του βιβλίο με τον τίτλο «Εως εσχάτων της γης», όπου περιγράφεται η ιστορία της Ιεραποστολής, της οποίας υπήρξε σκαπανέας στην αφρικανική ήπειρο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας προσδίδοντας μια νότα ευθυμίας στη συνάντηση, ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «πότε τα προλαβαίνετε όλα αυτά;» για να προσθέσει: «τα νιάτα δεν κρύβονται, εμείς πια έχουμε περάσει στην πίσω πλευρά του βουνού».

    Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στα Τίρανα με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του «Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «όλα θα πάνε καλά (σσ. στις εκλογές) αν δεν γίνουν "παρατράγουδα"».

    Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τον κ. Ντούλε τον ενώνουν κοινές αξίες και ο αγώνας για την προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση της ΕΕ, επί ελληνικής προεδρίας το 2003, για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση.

    Είπε ακόμη, ότι η ΕΕ αποτελεί «οικογένεια κοινών αξιών» και τόνισε ότι πρέπει να γίνονται «σεβαστά τα σύνορα και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    «Η ελληνική μειονότητα είναι πλεονέκτημα και για τις δύο χώρες και μπορεί να λειτουργήσει, ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας στην Βαλκανική χερσόνησο σε μια ευρωπαϊκή προοπτική, που βασίζεται στους κανόνες της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: «Όλοι, στην ΕΕ περιμένουμε ότι οι εκλογές (σσ. της Κυριακής) θα είναι πραγματικά ελεύθερες και δίκαιες με δημοκρατικούς κανόνες, ώστε ο αλβανικός λαός να εκφράσει, χωρίς φόβο, την πραγματική βούλησή του».

  • ** Αύριο, ο κ.Γ.Παπανδρέου θα μεταβεί στο Βελιγράδι. Θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας, το οποίο παραθέτει ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και υπουργό Εσωτερικών, 'Ιβιτσα Ντάσιτς.

    Την Κυριακή 28 Ιουνίου, θα βρίσκεται στο Μαυροβούνιο, όπου θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η διεθνής οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές, η λαθρομετανάστευση και οι περιφερειακές κρίσεις.

    [02] Στο Μονάχο δυο δικαστικοί

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Δένδιας, ενέκρινε το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίου Σανιδά, να μεταβούν με δαπάνη του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Μόναχο o προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ευάγγελος Παντιώρας, και ο ανακριτής της υπόθεσης της Siemens, Νικόλαος Ζαγοριανός.

    Oι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα μεταβούν στο Μόναχο -όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργού- «προκειμένου να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία παράδοσης στην Ελλάδα του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος συνελήφθη στη Βαυαρία, σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που εξέδωσαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές».

    Ο κ. Χριστοφοράκος, βαρύνεται με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

    Προθεσμία έλαβε ο Θ.Τσουκάτος

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ζήτησε και έλαβε από τον δβ ειδικό ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Ζήμενς, ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, που εκλήθη σε απολογία για τα αδικήματα της συνέργιας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Τσουκάτου αφορούν ποσό ενός εκατομμυρίου μάρκων που φέρεται να έλαβε το 1999 μέσω εταιριών, από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Ζήμενς.

    Ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει ότι το ποσό το είχε παραδώσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, ο εντολέας του θα ζητήσει κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση ενώπιον του ανακριτή με τους τότε ταμίες του κόμματος.

    Ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα δώσει μάχη για να αποδειχθεί η αλήθεια.

    Ο ανακριτής ενδέχεται να καλέσει σε κατάθεση την Τετάρτη, που έχει κληθεί και ο κ. Τσουκάτος, τους δυο υπεύθυνους ταμίες του ΠΑΣΟΚ το 1999.

    Ενώπιον του ανακριτή είχαν κληθεί σήμερα και άλλα δέκα «παρένθετα» πρόσωπα στην υπόθεση Siemens, και οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες για να απολογηθούν από τις 2 έως και τις 8 Ιουλίου.

    Οι δέκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνέργειας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Στο μεταξύ, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λεωνίδας Νικολόπουλος, εισηγείται την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης της μεγάλης κόρης του φυγόδικου κατηγορούμενου, πρώην στελέχους της Ζήμενς Χρήστου Καραβέλα.

    Ο εισαγγελέας προτείνει την αποφυλάκιση της κατηγορουμένης με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 300.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα τρεις φορές το μήνα και υποχρέωση διαμονής στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 June 2009 - 16:30:21 UTC